Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

''ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ'' ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ;

 

Το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ελλάδα φαίνεται τώρα πως είναι έτοιμη να ανάψει η γερμανική κυβέρνηση...


Στη γερμανική εφημερίδα Bild δημοσιεύθηκαν δηλώσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλκερ Κάουντερ, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του (CDU) είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε αυτό το αίτημα.

Συμπλήρωσε πως η υποστήριξη αυτού του αιτήματος συνδέεται με τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμα «εξοικονόμησης των δαπανών και μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, και ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, δήλωσε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είναι κάτι με το οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει, ειδικά αν αυτή η επιμήκυνση ληφθεί εξίσου υπόψη στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές» δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει ενεργά αυτή τη στρατηγική, ενώ ανέφερε πως το Βερολίνο είναι αντίθετο στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Πιέσεις για σκληρή στρατηγική

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, στον χορό των πιέσεων που δέχεται η Μέρκελ για να τηρήσει σκληρή στάση στις επικείμενες ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής μπήκαν οι εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας.

Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία «ελεγχόμενης πτώχευσης» και μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους τους θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH) τάσσονται κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγου, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθιστούσε την ΕΕ «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και θα οδηγούσε στην «κοινοτικοποίηση» των χρεών των προβληματικών χωρών.

Τονίζουν επίσης ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να είναι «διακρατικά οργανωμένος» και ότι η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να χορηγείται με αυστηρούς όρους.

Το πανίσχυρο λόμπι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών συνδέσμων έρχεται να υπενθυμίσει στην καγκελάριο τις επιθυμίες της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας, μετά την κεντρική τράπεζα (Bundesbank), την ομάδα των 200 οικονομολόγων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP).

Στο σκηνικό που στήνεται εμφανίζεται αναπότρεπτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η ομάδα οικονομολόγων γύρω από το ινστιτούτο IfO του Μονάχου θέτει το δίλημμα για την Ελλάδα: «Επιστροφή στη δραχμή ή μείωση μισθών και τιμών».
 
 Πηγή:   fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου