Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό


Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί άμεσα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους, συνήθως μεγαλοκαταθέτες, το τελευταίο διάστημα σήκωσαν καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και τις μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού.Στόχος, είναι να ελεγχθούν από την Εφορία με βάση το «πόθεν έσχες» για να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα των λογαριασμών αυτών δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν τα τελευταία χρόνια στην Εφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κάλεσε από τη Βουλή τους φορολογούμενους αυτούς να προσέλθουν οικειοθελώς και να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, πληρώνοντας το φόρο που αναλογεί.

Όπως προειδοποίησε ο υπουργός, το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση, με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, να πληροφορηθεί ποια είναι τα εμβάσματα που έχουν σταλεί το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό και θα καλέσει όλους αυτούς τους καταθέτες να δηλώσουν τα στοιχεία.
Ταυτόχρονα το Υπουργείο είναι σε θέση να προχωρήσει και στη διασταύρωση τόκων από καταθέσεις στο εξωτερικό αλλά και από τη χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες του εξωτερικού.
«Είναι ευκαιρία όποιος θεωρεί ότι έχει κενό με τις φορολογικές αρχές να προσέλθει και να δώσει
τα στοιχεία αυτά, γιατί για το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία είναι προσιτά και οι έλεγχοι θα γίνουν», προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: in.gr

Την Πέμπτη κρίνεται η σωτηρία της Ελλάδας και του ευρώ



- Λύση χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία αναζητούν οι Ευρωπαίοι
- Την Πέμπτη η απόφαση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας ύψους ως 130 δισ.ευρώ
- Για "ιστορικές στιγμές" και "ιστορικές αποφάσεις" μιλούν ευρωπαίοι διπλωμάτες
- Δραματική ανακοίνωση Παπανδρέου και ευρω - Σοσιαλιστών για ευρωομόλογο

Οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύση γρήγορα, καθώς τα περιθώρια στενεύουν με την κρίση να απειλεί την επιβίωση των οικονομιών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας και τελικά του ευρώ.

Αγώνας δρόμου διεξάγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ ιδιωτών, παραγόντων της ΕΕ και κυβερνήσεων ως την Πέμπτη, όταν θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής που θα αποφασίσει για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και για μία συνολική λύση για την επιβίωση του ευρώ.

Για την Ελλάδα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό ύψους 120 με 130 δισ. ευρώ. "Αγκάθι" παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών, με όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών είναι η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων, της επαναγοράς ομολόγων και της αγοράς τους στις τρέχουσες τιμές.

Πάντως επί τάπητος στο Eurogroup θα μπει και το θέμα της ανάπτυξης, καθώς έχει πλέον εμπεδωθεί ότι η σκέτη λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Η αργοπορία στη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Ευρώπης, λόγω της διχογνωμίας που υπάρχει για τη συμμετοχή των ιδιωτών, έχει κάνει ευάλωτες στα χτυπήματα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, που μέχρι στιγμής ήταν σχετικά ασφαλείς.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στους Financial Times, ανέφερε: "Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που είναι κρίσιμες. Αυτή είναι μία τέτοια στιγμή. Οι άνθρωποι που εργάζονται για ένα συνολικό πακέτο νιώθουν το βάρος της ευθύνης στους ώμους τους και νιώθουν τα μάτια όλου του κόσμου πάνω τους".

Οι Σοσιαλιστές ζητούν ευρωομόλογο

Επιτακτικά επαναφέρουν το αίτημα για έκδοση ευρωομολόγου οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου. Προτείνουν έναν "οργανισμό σταθερότητας για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους των κρατών της ευρωζώνης ο οποίος ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την επανόρθωση ενός κράτους η οικονομία του οποίου κινδυνεύει να χάσει τη σταθερότητά της".

"Από αυτή την άποψη, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκδοση ευρω-ομολόγων", αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ενόψει της Συνόδου. "Αν αποτύχουμε ακόμη μία φορά να τιθασεύσουμε την αγορά, η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει ξανά στην ύφεση και να χάσει την κυριαρχία της", προειδοποιούν.

Ντελόρ κατά Γερμανίας

Για το σημερινό αδιέξοδο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι που διαδραμάτισαν ιστορικό ρόλο επικρίνουν σκληρά την Γερμανία, τη χώρα που έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από το ευρώ, αλλά σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις δεν έχει δείξει την απαιτούμενη πυγμή.

Σε άρθρο τους στη γαλλική Monde o πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ετιέν Νταβινιόν και ο πρώην Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο, επικρίνουν την γερμανική κυβέρνηση και υπενθυμίζουν την ξεχασμένη έννοια της αλληλεγγύης.

"Σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν" σημειώνουν.

Διαβάστε επίσης:

Aγωνία για την Τρίτη που βγαίνουμε στις αγορές για 1,25 δισ

Παπανδρέου και ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ζητούν ευρωομόλογο

Γερμανοί ευρωβουλευτές πιέζουν για ταχεία επίλυση της κρίσης

 

Νέο “ψαλίδι” στους δημοσίους υπαλλήλους – Τι επιδόματα κόβονται

Πέρασαν ικανοποιητικά τα πιο σκληρά stress test οι ελληνικές τράπεζες


Πακέτο λιτότητας μαμούθ στην Ιταλία - Μέτρα 70 δισ. ευρώ


Newsit.gr

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ "ΣΦΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ" ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΟ MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ:<< ΝΑΙ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΟ.ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ. ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΕΑΝ Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΕΡΧΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΟΦΙΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΛΥΝΤΖΑΡΑΜΕ>>.
ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.
Ο,ΤΙ ΕΣΠΕΙΡΑΝ ΘΕΡΙΖΟΥΝ

Στη φυλακή για πέντε χιλιάρικα!


Την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, παρά την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, επαναφέρει η Κυβέρνηση.Και μάλιστα για ποσό από 5.000 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτό γίνεται ενόψει των εκτάκτων εισφορών που θα «βομβαρδίσουν» τους πάντες στα τέλη του Αυγούστου.

Αυτό προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νόμου με τις ποινές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται διαρκές ποινικό αδίκημα που διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου. Διευκρινίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-03-2011 (όποτε και δημοσιεύτηκε ο νόμος) θεωρούνται ως στιγμιαίο ποινικό αδίκημα που θα παραγραφεί το 2016 μετά την πάροδο 5ετίας.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της δίκης η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της Δ.Ο. Υ. για ρύθμιση της οφειλής τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν τη δικάσιμο.

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.3.2011 η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι θα θεωρηθούν ποινικό αδίκημα την 1.8.2011, στις εξής περιπτώσεις:

- Οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.

- Οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες (δηλ. δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα κατά τις προγενέστερες διατάξεις.

Αντίθετα, για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ για τις οποίες είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31.3.2011 - δηλαδή είχε διαπραχθεί το αδίκημα - εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προγενέστερες διατάξεις.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική κατά πλειοψηφία (8-5), την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Το Α.Ε.Δ. τάχθηκε υπέρ της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο αντίθετο προς τις συνταγματικές επιταγές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου.

Το όριο απαγόρευσης της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο είχε αυξηθεί μάλιστα τότε στα 150.000 ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς και η σπηλιά του Πλάτωνα



Άρθρο στην ισπανική  EL MUNDO
Η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από πλευράς ελληνικής βουλής, δεν χαροποιεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους. Αυτό που συμβαίνει, μοιάζει κάπως με τη περίφημη αλληγορία του Πλάτωνα για τον μύθο της σπηλιάς.
Οι Ευρωπαίοι, είμαστε σκλάβοι, εκ γενετής αλυσοδεμένοι, και μπορούμε να δούμε μόνο τις σκιές που σχηματίζουν στον τοίχο της σπηλιάς, όλα τα αντικείμενα που μεταφέρουν στα χέρια τους οι διάφοροι υπηρέτες που περνούν απ έξω, Και μάλιστα έχουμε πειστεί, πως όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα πέραν των σκιών που βλέπουμε.
Στην ελληνική όμως πραγματικότητα, τα παράδοξα ξεπερνούν τις αντοχές μας. Για παράδειγμα, είναι η πρώτη φορά που ένα τεχνικώς χρεοκοπημένο κράτος, στηρίζεται ως φερέγγυο .
Η ΕΕ επιμένει  στη διάσωση μιας κατεστραμμένης χώρας με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 10% του ΑΕΠ της, και με ένα χρέος ύψους €350 δισ.  που αντιστοιχεί στο 150% του πλούτου που μπορεί η χώρα να παράξει σε ένα έτος. Ακόμη και αν η Ελλάδα ιδιωτικοποιούσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της (αν βρίσκονταν κάποιος να την αγοράσει), δεν θα εξαφάνιζε αυτό το χρέος.
Αυτή η αντίφαση μπορεί να εξηγηθεί από μια άλλη μεγαλύτερη, η οποία είναι ότι σύμφωνα με την Merkel και τον  Sarkozy, το εθελούσιο είναι στην ουσία υποχρεωτικό. Αυτή η αντίφαση έχει επιβεβαιωθεί από τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, που κλήθηκαν να σβήσουν μέρος του ελληνικού χρέους. Στο φινάλε, δεν μιλάμε για διαγραφή του χρέους, αλλά για μια μεγάλη επιμήκυνση.
Ένα ακόμη παράδοξο έχει να κάνει με την χορήγηση €110 δις στην Ελλάδα πέρσι, που έγιναν καπνός. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που όλος ο κόσμος βιάστηκε να απαλλάξει, θα εφάρμοζε υποτίθεται ένα σχέδιο αυστηρών μέτρων λιτότητας. Όμως παρά τη γενική οργή για τα χτυπήματα εναντίον των Ελλήνων, το σχέδιο αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια παραμορφωμένη σκιά της πραγματικότητας. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής López Istúriz αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες πως αντί να καταργήσει 55 δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, η Αθήνα προχώρησε στη σύσταση 41 νέων δημόσιων φορέων, το ίδιο αυτό  διάστημα.
Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι η διάσωση της χώρας στο τέλος θα την πνίξει. Ο αρχηγός του ελληνικού συντηρητικού κόμματος Αντώνης Σαμαράς, έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει πως η αύξηση της φορολόγησης θα εξασθενήσει την οικονομία, και θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή ακόμη περισσότερο.
Αν ο Παπανδρέου ήταν πιο τολμηρός, θα είχε περικόψει τη γραφειοκρατία όχι κατά 15% αλλά κατά 25%, και θα περιόριζε τις ιδιωτικοποιήσεις όχι στα €50 δισ. αλλά στα €300 δισ. των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Σε αυτήν την ελληνική φάρσα, μόνο κάποια ριζοσπαστικά μέτρα θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τα νούμερα.
Στην αλληγορία του Πλάτωνα, ένας σκλάβος μπορούσε να βγει απ τη σπηλιά, να δει την πραγματικότητα του έξω κόσμου, και στη συνέχεια να επιστρέψει στο σκοτάδι της προκειμένου να προσπαθήσει να εξηγήσει στους συντρόφους του ότι οι σκιές που βλέπουν δεν είναι η αλήθεια. Ότι στον έξω κόσμο υπάρχουν άλλα πράγματα που αποτελούν τη πηγή δημιουργίας αυτών των σκιών.
Οι σκλάβοι θα τον κορόιδευαν, και στη συνέχεια όταν αυτός θα επέμενε να τους απελευθερώσει από την άγνοια και το σκοτάδι, θα άρχιζαν να εξετάζουν το ενδεχόμενος δολοφονίας του.
Μέχρι στιγμής, ο Σαμαράς είναι ο μόνος που βγήκε από τη σπηλιά της Ελλάδας. Και για αυτό τον κατηγορούν ως ανεύθυνο. Ο Παπανδρέου που ανοιγοκλείνει τα μάτια του, βρίσκεται μισός έξω. Οι περισσότεροι όμως Έλληνες και Ευρωπαίοι, είναι ακόμη τυφλωμένοι απ τον ήλιο.
S.A.-El Mundo

Antinews

Η Unigestion, ο Αντρίκος και η γυναίκα του Καίσαρα



thumb
Στις εποχές που ζούμε και με τα (οικονομικά - πολιτικά) χάλια που έχουμε, δεν φανταζόμαστε ότι διαφωνεί κανείς, ειδικά αυτοί που βρίσκονται σε στενότατη επαφή με την εξουσία, ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι «τίμια», αλλά πρέπει και να φαίνεται. Αν, λοιπόν, συμφωνούμε περί της συζύγου του Καίσαρα, φανταζόμαστε ότι δεν θα διαφωνήσουμε και για τον αδελφό του πρωθυπουργού. Στην προκειμένη περίπτωση, τον Αντρίκο Παπανδρέου...
Όπως γράφτηκε στην «Ελευθεροτυπία» την περασμένη Δευτέρα, ο Αντρίκος Παπανδρέου είναι μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της UNIGESTION, μιας επενδυτικής που διαχειρίζεται πάνω από 8 δισ. ευρώ. Μεταξύ των κερδοφόρων δραστηριοτήτων τής εν λόγω εταιρείας, βρίσκονται, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, τα παιχνίδια με τα ασφάλιστρα κινδύνου για το ελληνικό χρέος (CDS)

H απάντηση
Το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αντιμετωπίστηκε από τον Αντρίκο Παπανδρέου άμεσα και απειλητικά αφού η απάντηση που απέστειλε στην εφημερίδα καταλήγει «επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου». Στη απάντησή του ο αδελφός του πρωθυπουργού σημειώνει: «Η σημερινή “αποκάλυψη” της “Ελευθεροτυπίας” αναφέρεται στη συμμετοχή μου σε μια Επιτροπή Στρατηγικής ενός κεφαλαίου Αειφορίας της Unigestion το οποίο ονομάζεται Unigestion-Ethos Environm ental Sustainability L.P. Όπως είναι δημόσια γνωστό και από τη συμμετοχή μου σε παρουσιάσεις καθώς και από το βιογραφικό μου, είμαι μέλος αυτής της επιτροπής από το Γενάρη του 2009. Συνεπώς δεν αποτελεί κάποια είδηση την οποία εσκεμμένα είχα αποκρύψει. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι διακεκριμένοι ειδικοί στο χώρο τους.
Ο ρόλος της επιτροπής που συνεδριάζει μόνο μια φορά το χρόνο είναι να παρέχει στρατηγική ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές κατευθύνσεις στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης. Η συμμετοχή μου συνδέεται άμεσα με την ιδιότητά μου ως ακαδημαϊκού στα ζητήματα της περιβαλλοντικής οικονομικής. Ο ρόλος αυτός είναι αυστηρά προσδιορισμένος και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, όπως παραπλανητικά υποδηλώνει ο τίτλος της εφημερίδας, με ελληνικά ή άλλα CDS.
Γενικότερα, όπως και στο παρελθόν έχω δηλώσει, δεν έχω ουδεμία σχέση με CDS. Για όλα τα ανωτέρω επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Αειφόρες μπίζνες
Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα του αδελφού του πρωθυπουργού να εργάζεται όπου επιθυμεί. Ωστόσο, φανταζόμαστε ότι και αυτός θα αναγνωρίζει πως η επιλογή του να συμμετέχει σε μια επενδυτική εταιρεία η οποία παίζει και κερδίζει με το ελληνικό χρέος, αφήνει περιθώρια για να σχολιαστεί, τουλάχιστον, αυτή του η επιλογή.
Πέραν τούτων, οι αναγνώστες του «Π» γνωρίζουν (εκτενές δημοσίευμα τον Οκτώβρη του 2010) ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου έχει καταφέρει να συνδυάσει τις μεγάλες μπίζνες με την περιβαλλοντική του ευαισθησία, μέσα από τη Μη Κυβερνητική (προσέξτε, όχι μη κερδοσκοπική) Οργάνωση i4cense. Η εν λόγω οργάνωση στόχο έχει να εξασφαλίσει τη διαμεσολάβηση (με άλλα λόγια, να ανοίξει πόρτες) μεταξύ κρατών / κυβερνήσεων και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ευαγγελίζονται την πράσινη ανάπτυξη. Το συνέδριο που οργάνωσε η i4cense στην Αθήνα για την πράσινη ανάπτυξη στο Αιγαίο, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιδείξει η εταιρεία τις... διαμεσολαβητικές της δυνατότητες με την ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν όλων των παραπάνω, θεωρούμε ότι η οικογένεια Παπανδρέου - στην προκειμένη περίπτωση ο Αντρίκος - έχει μάλλον ξεχάσει τη σοφή κουβέντα περί του Καίσαρα και της συζύγου του. Ειδικότερα, έχει λησμονήσει ότι ο αδελφός του είναι πρωθυπουργός...

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Ιδιώτες στην είσπραξη φόρων και νέα περαίωση στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών


Το δρόμο για την εμπλοκή ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του δημοσίου άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτη στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο – σκούπα, ρυθμίζεται μία σειρά θεμάτων που συμπληρώνουν τον εφαρμοστικό νόμο. Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο.
Η διάταξη για την εμπλοκή ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους, αναφέρει ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών».
Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος, περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση για τη νέα περαίωση, στην οποία μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη ρύθμιση περαίωσης. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται για παράδειγμα όσοι είχαν  ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, όσοι είχαν ενταχθεί στην περαίωση αλλά για κάποιο λόγο δεν πλήρωσαν όλες τις δόσεις και έτσι έμειναν ορισμένα έτη ανέλεγκτα, καθώς και εκείνοι που δεν δέχθηκαν να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις 2001 - 2009 με αυτόματη διαδικασία.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων, τροποποιήσεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, ρυθμίσεις φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων και καταβολή ΦΠΑ για σκάφη αναψυχής που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά. Παράλληλα, ρυθμίζεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών, οι όροι συμμετοχής των παικτών καθώς και η προστασία τους με την καθιέρωση ατομικής κάρτας παίκτη.
Ακόμη, τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013. Η μείωση κατά 20% θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και υπολογίζεται στο ύψος του μισθώματος που καταβάλλονταν για τη χρήση Ιουλίου 2010.
Επίσης στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται η πέμπτη από το 2006 συνεχόμενη παράταση για την παραγραφή των υποθέσεων του  δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου επιβολής φόρων, τελών και εισφορών. Αναλυτικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις προτείνεται η παράταση της προθεσμίας παραγραφής που λήγει στις 31.12.2011 μέχρι 31.12.2012, λόγω του μεγάλου αριθμού παραγραφόμενων υποθέσεων.
Η προτεινόμενη παράταση του χρόνου παραγραφής κρίνεται αναγκαία λόγω αντικειμενικής δυσχέρειας ελέγχου των υποθέσεων των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι 31.12.2011, εξαιτίας και της ενασχόλησης των Δ.Ο.Υ. και των ελεγκτικών κέντρων κυρίως με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων (Φ.Π.Α. κ.λπ.) στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσωρινών και προληπτικών ελέγχων, αλλά και των διασταυρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη
Τέλος, η διάταξη για τη μείωση επιδομάτων (όπως το κίνητρο απόδοσης), τα οποία λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα περιλαμβάνεται σε άλλο νομοσχέδιο και όχι στο παραπάνω σχέδιο νόμου.



Eklogika.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου