Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πρωτάκουστη κίνηση "τιμωρίας" της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή




Image
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να διακοπεί το 2013 το 1/3 της χρηματοδότησης προς τα περιφερειακά ταμεία της Ουγγαρίας σε μια πρωτάκουστη κίνηση τιμωρίας της χώρας για το έλλειμμα της. Οι Ούγγροι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του επίτροπου της ΕΕ για την εργασία και την κοινωνική πολιτική László Andor, επέκριναν την απόφαση αυτή.
Όπως αναφέρει το skai.gr, οι Βρυξέλλες πρότειναν το πάγωμα περισσοτέρων από 495 εκ. δολαρίων από τον Ιανουάριο του 2013, στη περίπτωση που η προσπάθεια της Ουγγαρίας να λάβει μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% του ΑΕΠ, αποτύχει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το έλλειμμα της Ουγγαρίας θα ξεπεράσει το 3,25% του ΑΕΠ το 2013 παρά τις πολλές προειδοποιήσεις προς τη Βουδαπέστη.

Το έλλειμμα της Ουγγαρίας ξεπερνούσε πάντα το αποδεκτό μέχρι τη προσχώρηση της στην ΕΕ το 2004.
 Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στο οποίο αντιπροσωπεύονται και τα 27 κράτη-μέλη υποστήριξε τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής τον Ιανουάριο, και ζήτησε από τον αρμόδιο της ΕΕ να αποστείλει νέα σύσταση στην Ουγγαρία βασισμένη στην αποκαλούμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».
Παρά την υποστήριξη του Συμβουλίου, η κίνηση της Επιτροπής είναι έντονα αμφιλεγόμενη. Το έλλειμμα της Ουγγαρίας για τα έτη 2011 και 2012 και βρίσκεται σε συμφωνία με τις γραμμές της ΕΕ αλλά μόνο εξαιτίας των έκτακτων μέτρων , όπως οι φόροι και στις εταιρίες τηλεπικοινωνίας, στις τράπεζες και στις αλυσίδες ταχυφαγείων, μέτρα τα οποία αντιμετωπίστηκαν από τις Βρυξέλλες με σκεπτικισμό. Επιπρόσθετα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε μήνυση παραβίασης εναντίον χώρας στη βάση σχεδιασμένων παραβάσεων αντί παραβίασης σε νόμους της ΕΕ.

Η ουγγρική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Επιτροπής ως «αστήρικτη και άδικη». Το έλλειμμα της Ουγγαρίας είναι προς το παρόν από τα χαμηλότερα της ΕΕ, και συνεπώς δεν αξίζει κυρώσεων δήλωσε αντιπρόσωπος της χώρας.




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

JP Morgan: Κάποια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει ολική «συγχώρεση» του επίσημου χρέους της Ελλάδας




JP Morgan: Κάποια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει ολική «συγχώρεση» του επίσημου χρέους της Ελλάδας
Διαβάζοντας την νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να κάποιος εύκολα να αναρωτηθεί: Tί ακριβώς είναι αυτό που πετυχαίνει το ελληνικό PSI;
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, σε νεά έκθεσή της, το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ, κινείται από 164% το 2011, στο 163% το 2012 και στο 168% το 2013. Ξεκινά να μειώνεται σε μόνιμη βάση το 2014, όταν ανάπτυξη υποτίθεται ότι θα έχει επιστρέψει και το πρωτογενές πλεόνασμα φθάνει το 4,5% του ΑΕΠ.

Για να καταλάβουμε τι καταφέρνει το PSI, τονίζει ο οίκος, θα πρέπει αν κοιτάξουμε το τί θα γινόταν εάν δεν υπήρξε το PSI, μία περίπτωση την οποία δεν προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Ετσι, η JP Morgan κάνει την δική της ανάλυση, χρησιμοποιώντας την τρίτη αναθεώρηση του ΔΝΤ για την ελληνική συμφωνία, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, πριν ενσωματωθεί το PSI στους υπολογισμούς της δυναμικής του χρέους. Ο οίκος στην ανάλυσή του, αναθεωρεί του αριθμούς για το δημοσιονομικό έλλειμμα, τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και το ΑΕΠ, για να είναι σύμφωνοι με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι το 2014.

Όπως καταλήγει ο οίκος, μετά από την ανάλυση αυτή, χωρίς το PSI, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρειάζεται ένα δεύτερο πακέτο, που θα είναι κοντά στο 140 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμους της JP Morgan, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα βρεθεί στο 193,3% το 2014, στο τέλος του δεύτερου προγράμματος.

Εάν συμπεριληφθεί το PSI ( με 100% συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ), το χρέος θα μειωθεί κατά 141 δισ. ευρώ το 2012 και τα επίσημα δάνεια θα αυξηθούν κατά 68,7 δισ. ευρώ . Σε αυτό το σενάριο, το δεύτερο πακέτο θα πρέπει να είναι 130 δισ. ευρώ και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα φτάσει το 158,6% το 2014.

Έτσι, μετά το PSI, το επίπεδο του ελληνικού χρέους το 2014 θα μειωθεί κατά σχεδόν 35% και με δεδομένο το τεράστιο μέγεθος του ελληνικού χρέους, ο αντίκτυπος αυτός είναι πολύ μέτριος.

Όπως καταλήγει ο οίκος, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Ελλάδα θα δει μια πορεία του χρέους της, ανάλογη με τις κεντρικές προβλέψεις που στηρίζουν το δεύτερο πρόγραμμα. Σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να υπάρξει ολική συγχώρεση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, εάν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Και ο οίκος πιστεύει ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί.



Reporter.gr

Ο Καμμένος ανακοίνωσε τους “Ανεξάρτητους Έλληνες”




Μέσω των κοινωνικών δικτύων Facebook και Twitter ανακοίνωσε το πρωί ο Πάνος Καμμένος την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες».
Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό την αυτόνομη πορεία του, και προσδοκά ότι στο πλευρό του θα βρεθούν  στελέχη του χώρου της Κεντροδεξιάς, που θα συνταχθούν με την αντι-μνημονιακή ρητορική του.
Πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον σερ Βασίλη Μαρκεζίνη, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή στο νέο κόμμα του Γιάννη Μανώλη.
«Το δικό μας κίνημα γεννήθηκε. Η Παναγία να είναι βοηθός και προστάτης. Είμαστε πολλοί. Είμαστε ανεξάρτητοι. Είμαστε Έλληνες», ανέφερε η ανάρτηση που έκανε ο Πάνος Καμμένος στο Facebook.
Λίγο αργότερα, ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, όπου αποκάλυψε ότι θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ιδρυτική διακήρυξη για τον νέο πολιτικό φορέα, με 200.000 υπογραφές.
«Δεν υπόσχομαι να φέρουμε άσπρη μέρα. Θα φέρουμε όμως χαμόγελα», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η επιλογή των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, θα γίνει μέσω του διαδικτύου.


Statesmen.gr

Επανάσταση στον αγροτικό τομέα!



Πανευρωπαϊκή καινοτομία στη γεωργία από το ΤΕΙ Μεσολογγίου!

Καινοτομία που αναπτύσσει το ΤΕΙ Μεσολογγίου αλλάζει την παραδοσιακή καλλιέργεια: τα φυτά δεν θα αναπτύσσονται πια στο χώμα ή το νερό, αλλά σε ελεγχόμενο περιβάλλον που μεγιστοποιεί την ανάπτυξή τους (κατά 100% σε σχέση με την καλλιέργεια στο έδαφος και κατά 30% σε σχέση με την υδροπονία).

Η δημιουργία του συστήματος αυτού, που είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το ΤΕΙ Μεσολογγίου, ενώ σύντομα θα είναι κατοχυρωμένη ελληνική πατέντα.

Οπως δήλωσε στο GoodNews ο καθ. του Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας και επικεφαλής της ομάδας Γιώργος Σαλάχας, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες και παραγωγούς για επενδύσεις.
Τα μέλη της ομάδας:

Η Ερευνητική Ομάδα αποτελείται από τον δρ. Γ. Σαλάχα, Καθηγητή στο Εργ. Φυσιολογίας-Βιοχημείας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, τον δρ. Δ. Σάββα, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργ. Λαχανοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον δρ Γ. Καπότη, Καθηγητή στο Εργ. Λαχανοκομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, τον δρ. Ε. Γιαννακόπoυλο, την δρ. Κων/να Αργυροπούλου και 2 υποψήφιους διδάκτορες τον Α. Παπασάββα και την Ε. Ψαθά.

Τι είναι η αεροπονία;

Είναι το πρωτοποριακό σύστημα καλλιέργειας όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον απουσία οποιουδήποτε υποστρώματος. Οι ρίζες κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα μέσα σε κλειστά δοχεία ή κανάλια καλλιέργειας και ψεκάζονται με το ανακυκλούμενο θρεπτικό διάλυμα.

Τα φυτά αναπτύσσονται ταχύτατα σε σχέση με όλες τις άλλες μεθόδους καλλιέργειας, έχοντας μακράν τις μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια.

Θεωρείται σήμερα η πιο πολλά υποσχόμενη καλλιεργητική τεχνική του μέλλοντος για τη γη και το διάστημα.

Η καινοτομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου:

Το σύστημα αεροπονικής καλλιέργειας φυτών που αναπτύχθηκε στα Εργαστήρια του ΤΕΙ Μεσολογγίου, από την Ερευνητική Ομάδα του Καθηγητή δρ. Σαλάχα, είναι προσαρμοσμένο στις Ελληνικές βιοκλιματικές συνθήκες. Τα πρώτα ολοκληρωμένα πειράματα στην καλλιέργεια λαχανικών (μαρουλιού, μαϊντανού, κρεμμυδιού, μάραθου κ.λπ., χωρίς φυτοφάρμακα), είναι εντυπωσιακά.

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει πειράματα κάθετης αεροπονικής καλλιέργειας φράουλας, πειραματική καλλιέργεια τομάτας, καθώς και προκαταρκτικά πειράματα παραγωγής άνοσου αεροπονικού πατατόσπορου (παράγονται μέχρι 120 κόνδυλοι ανά φυτό, ενώ στη συμβατική καλλιέργεια 5 με 10). Φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία αυτή θα αλλάξει άρδην την παραγωγή πατατόσπορου.

Στα Θερμοκήπια του ΤΕΙ Μεσολογγίου λειτουργεί και η πρώτη επισκέψιμη πειραματική Αεροπονική Φάρμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη φάση αναζήτησης χρηματοδότησης και συνεργασιών.

Προς το παρόν έχει αναπτυχθεί:
- Κάθετο σύστημα αεροπονίας για την καλλιέργεια φράουλας σε συνεργασία με 2 επιχειρήσεις από την Ηλεία με θετικά αποτελέσματα.
- Μικρότερο σύστημα αεροπονίας σε συνεργασία με έναν συνεταιρισμό παραγωγών από την Αιτωλοακαρνανία για την ριζοβολία μοσχευμάτων.

Σημειώνεται ότι η καλλιεργητική αυτή μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον όχι μόνο στην αγροτική παραγωγή, αλλά και για οικιακή χρήση.

Αμεσοι στόχοι είναι η ολοκλήρωση της Αεροπονικής Φάρμας, η δημιουργία ενός Κέντρου Αεροπονικής Τεχνολογίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παραγωγή αεροπονικών συστημάτων.

«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία αυτή έχει τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον και θα φέρει μια μικρή επανάσταση στην πρωτογενή παραγωγή», αναφέρει στo GoodNews o επικεφαλής της ομάδας Γιώργος Σαλάχας.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου:
- Ο συνδυασμός εντατικής παροχής θρεπτικών και οξυγόνωσης του ριζικού συστήματος, επιτρέπει στα φυτά -πλησιάζοντας τις γενετικές τους δυνατότητες- να μεγιστοποιούν την ταχύτητα ανάπτυξής τους με αποτέλεσμα την κατά 30% ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την υδροπονία και 100% σε σχέση με την καλλιέργεια στο έδαφος.
- Σύμφωνα με πειράματα της NASA στην αεροπονία καταναλώνεται λιγότερο από το 1% του νερού που χρειάζεται το φυτό στο έδαφος, με αποτέλεσμα να είναι η ιδανική λύση για άνυδρες και υφάλμυρες περιοχές.
- Παράγονται απολύτως υγιεινά προϊόντα, απαλλαγμένα από χώματα και ξένες ύλες.
- Θεωρείται οικολογικά ασφαλής μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον, με μηδενικά υπολείμματα.
- Εξοικονομεί μεγάλα ποσοστά ενέργειας.

Ο παράγοντας του κόστους:
Το αρχικό κόστος εγκατάστασης αεροπονικών συστημάτων αφορά μόνο το σύστημα παροχής του θρεπτικού διαλύματος και τα ειδικά κανάλια ανάπτυξης των φυτών. Ομως το κόστος αυτό υπερκαλύπτεται από την αυξημένη κατά 30% συνεχή παραγωγή χωρίς υποστρώματα καθ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς διακοπή, που σε συνδυασμό με την μέγιστη αυτοματοποίηση, την ελαχιστοποίηση των εργατικών και της απαιτούμενης ενέργειας, ελαχιστοποιεί το συνολικό κόστος παραγωγής.

Η εξέλιξη της αεροπονίας:
Τα πρώτα «αερόβια» φυτά μεταφέρθηκαν στο Διάστημα το 1960 μέσω της αποστολής Sputnik 4.Η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Richard Stoner τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 στο Ames Research Center της ΝΑSA, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές αποστολές και αποικίες του διαστήματος. Ο Richard Stoner, θεωρείται «ο πατέρας της εμπορικής αεροπονίας» και η τεχνολογία του χρησιμοποιείται σε πολλά πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα και από επαγγελματίες παραγωγούς, κυρίως στην Αμερική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρηματικές αεροπονικές φάρμες (πρόσφατα και αεροπονικές βιοφάρμες) έχουν αναπτυχθεί κυρίως στις ΗΠΑ, όμως, μέσα σε κτίρια με τεχνητό φωτισμό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι κάθετες αεροπονικές φάρμες (Vertical Aeroponic Tower Farms) και οι κάθετοι αεροπονικοί κήποι που λειτουργούν σε ταράτσες της Νέας Υόρκης, τροφοδοτώντας εστιατόρια με κάθε είδους λαχανικά και αρωματικά φυτά.


Πάνω από μία 10ετία λειτουργεί στην Φλόριδα των ΗΠΑ, δείχνοντας το μέλλον, η μοναδική στον κόσμο επισκέψιμη Αεροπονική Φάρμα, στο EPCOT Center της Disneyland.

Στην Ευρώπη, αεροπονικά συστήματα έχουν αναπτύξει η Ολλανδία και η Δανία.

Η ηλεκτρονική ιστοσελίδα aeroponics.teimes.gr είναι υπό κατασκευή.
Το βιογραφικό του κ. Σαλάχα http://www.theka.teimes.gr/?page_id=523

Ακούστε παλαιότερη συνέντευξη του καθ. Σαλάχα στο Ράδιο 9
http://www.radio9.gr/Interview.aspx?a_id=34215

Αρχειοθήκη ιστολογίου