Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Τον Οκτώβριο η επίσημη προσφορά προς τους πιστωτές




Για "ενθαρρυντική" και "ευρύτατη" έκφραση ενδιαφέροντος των κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διερευνητική επιστολή για τις συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι η κυβέρνηση "προσβλέπει στην επίσημη προσφορά προς τους πιστωτές  εντός του Οκτωβρίου".

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, "αν και  δεν έχει ακόμη υποβληθεί καμία επίσημη προσφορά και η ανταπόκριση στην διερευνητική επιστολή έχει ξεκάθαρα μη δεσμευτικό χαρακτήρα, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ενθαρρυντική την ευρύτατη έκφραση ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη συναλλαγή".

Επισημαίνεται παράλληλα ότι "η Ελληνική Δημοκρατία προσβλέπει στην επίσημη προσφορά προς τους πιστωτές της του ιδιωτικού τομέα εντός του Οκτωβρίου και έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως η συναλλαγή θα είναι επιτυχής".

Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι στις 25 Αυγούστου 2011 ζήτησε "από τα Υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης και άλλων κρατών να διανείμουν σε εποπτευόμενους οργανισμούς που ελέγχουν (συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες [UCITS], ασφαλιστικές εταιρίες και επενδυτικά ταμεία) μια διερευνητική επιστολή (LOI) με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κατοχή από αυτούς τους οργανισμούς ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν έως το 2020".

Όπως σημειώνεται "η Ελληνική Δημοκρατία ζήτησε αυτές τις πληροφορίες με σκοπό να διευκολυνθεί η εφαρμογή μιας εθελοντικής συμμετοχής στην επιμήκυνση του χρέους που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όπως περιγράφει η κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών οργανισμών της 21ης Ιουλίου 2011 και η πρόταση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου της ίδιας ημέρας. 

Η διερευνητική επιστολή περιέγραφε τις βασικές αρχές της προτεινόμενης συναλλαγής και ζητούσε από κάθε εποπτευόμενο οργανισμό να ενημερώσει το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας του ή την εθνική εποπτική αρχή για τα σχετικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του και να σημειώσει, σε μη δεσμευτική βάση, ποια από τις τέσσερις επιλογές που περιγράφονται στην προτεινόμενη συναλλαγή (ή ποιο συνδυασμό αυτών των επιλογών) αναμένεται να επιλέξει εφόσον συμμετάσχει σε αυτήν.

Το Υπουργείο  Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας  ζήτησε από όλα τα Υπουργεία Οικονομικών  των χωρών, από τις οποίες επιζητά  στήριξη, να παράσχουν πληροφορίες  συγκεντρωτικά ανά χώρα (χωρίς  αναφορά σε συγκεκριμένους οργανισμούς) όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν μετά τις 9 Σεπτεμβρίου".

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει εξάλλου ότι "η διερευνητική επιστολή δεν αποτελεί επίσημη προσφορά και οι λεπτομερείς όροι της προτεινόμενης  συναλλαγής δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί  πλήρως. Η διερευνητική επιστολή στοχεύει αποκλειστικά στο να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με την κατοχή ελληνικών ομολόγων από συγκεκριμένα εποπτευόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Η διαδικασία που ξεκίνησε στις 25 Αυγούστου είναι  συνεχής και οι εποπτικές αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία. Από τότε που διενεμήθη η διερευνητική επιστολή, σε κάποιες χώρες οι αρχές έχουν προσκαλέσει εποπτευόμενους οργανισμούς υπό την δικαιοδοσία τους να συμμετάσχουν σε ενημερωτικές συνεδρίες σχετικά με την προτεινόμενη συναλλαγή, ενώ κι άλλες ενημερωτικές συνεδρίες σχεδιάζονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Περαιτέρω ενημερωτικές συναντήσεις έχουν  προγραμματιστεί και σε άλλες  περιοχές με πρωτοβουλία των τοπικών  ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα διαδικτυακό τόπο για να επιτρέψει στους πιστωτές να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με την προτεινόμενη συναλλαγή και για να είναι στη διάθεση όλων των πιστωτών κάθε ερώτηση και απάντηση που έχει τεθεί. Οι ενημερωτικές συνεδρίες έχουν ικανοποιητική προσέλευση και πολλοί οργανισμοί έχουν υποβάλει ερωτήσεις κι έχουν λάβει απαντήσεις στα ερωτήματά τους μέσω του διαδικτυακού τόπου.

Αν και  δεν έχει ακόμη υποβληθεί καμία επίσημη προσφορά και η ανταπόκριση στην διερευνητική επιστολή έχει ξεκάθαρα μη δεσμευτικό χαρακτήρα, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ενθαρρυντική την ευρύτατη έκφραση ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη συναλλαγή.

Αυτή η  συναλλαγή, μαζί με τη χρηματοδότηση  από τον επίσημο τομέα [τους εταίρους], είναι κρίσιμης σημασίας για την στήριξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και την προσπάθεια ανακούφισης της χώρας από το βάρος του δημοσίου χρέους της. Με τη συνεχή αρωγή των θεσμικών εταίρων, η Ελληνική Δημοκρατία προσβλέπει στην επίσημη προσφορά προς τους πιστωτές της του ιδιωτικού τομέα εντός του Οκτωβρίου και έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως η συναλλαγή θα είναι επιτυχής", καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.


Πηγή:www.capital.gr

Πάει σε εκλογές… λόγω απολύσεων;



Σε αντίθεση με την προεκλογική ρητορική περί χρημάτων που υπήρχαν αλλά… ακόμη αναζητούνται, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ειλικρινής όταν δηλώνει ότι δεν περιλαμβάνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Δηλαδή, η με δική του πρωτοβουλία και υπογραφή…πολιτική αυτοχειρία του ΠΑΣΟΚ.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, ο Πρωθυπουργός περιγράφει τη μισή αλήθεια. Γιατί στην πολιτική υπάρχει πάντα το απρόβλεπτο, ειδικά σε μια οριακή συγκυρία σαν τη σημερινή, όπου μια απρόσμενη παράμετρος ή γεγονός, μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή σχεδιασμών και… ανάσχεση επιθυμιών.
Η προοπτική των πρόωρων εκλογών λοιπόν, φαντάζει εξαιρετικά πιθανή. Όχι ως συνειδητή επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, που κατανοεί ότι το ΠΑΣΟΚ απειλείται με βαριά και στρατηγικού χαρακτήρα ήττα, αλλά λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η «ταμπακιέρα» που αλλάζει τα δεδομένα και λειτουργεί ως «μεγάλος επιταχυντής», για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, είναι οι αφόρητες πλέον πιέσεις που ασκεί η τρόικα, για γενναίο «κούρεμα» στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα. Δηλαδή, απολύσεις.
Η σημερινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η επόμενη δόση του δανείου θα δοθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση που θα παραδώσει η τρόικα, επέτεινε την πολιτική μελαγχολία στο Μέγαρο Μαξίμου. Έδειξε ότι η τόσο ευκταία πολιτική λύση από τις Βρυξέλλες, απέχει ακόμη αρκετά από το να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.
Από τη στιγμή λοιπόν που η τρόικα θα επιμείνει σε μαζικές απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, έστω υπό το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, ο Γιώργος Παπανδρέου θα πατήσει… underscore. Και θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατανοώντας ότι ο ίδιος αλλά και το ΠΑΣΟΚ συνολικά, αδυνατούν να σηκώσουν το πολιτικό κόστος που θα έχει μια«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο δημόσιο.
Ένα δημόσιο που, δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία του πρόσκειται φιλικά στο Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Με αποτέλεσμα η υπογραφή των απολύσεωναπό έναν Πρωθυπουργό, που τυγχάνει μάλιστα γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, να φαντάζει αδιανόητη για τον ίδιο και το περιβάλλον του.

Statesmen.gr

Μόνος απέναντι στο πολιτικό κόστος



Το γαλάζιο φόντο που «έντυνε» οπτικά τη συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν αρκούσε από μόνο του για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα «μαύρα μαντάτα» που μετέφερε στην ελληνική κοινωνία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών.
Ο «βελούδινος ακρωτηριασμός» του ευρύτερου δημοσίου τομέα, συνεπάγεται χιλιάδες απολύσεις, γεωμετρική αύξηση του δείκτη της πραγματικής ανεργίας, αντικειμενική υποχώρηση της αγοραστικής δυνατότητας της πλειοψηφίας των πολιτών, και επομένως… λουκέτα σε καταστήματα, και νέες απολύσεις, των ιδιωτικών αυτή τη φορά υπαλλήλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ένα ακραίο μέτρο, η καταφυγή στο οποίο δείχνει σε πόσο δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Κυβέρνηση. Τα μέτρα… μελαγχολίας ανακοινώθηκαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την άνοδο του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, και διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ζοφερό σκηνικό για τον Πρωθυπουργό.
Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σήκωσε πάνω του τον σταυρό του μαρτυρίου, καθώς η ανακοίνωση των πιθανότατα πλέον αντιλαϊκών μέτρων που αποφάσισε μια κυβέρνηση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έγιναν προσωπικά από τον ίδιο. Με τον Γιώργο Παπανδρέου να απουσιάζει, σημειολογικά τουλάχιστον, από το κάδρο των άσχημων μαντάτων.

Statesmen.gr

Σαχινίδης προς ΟΤΑ: Πουλήστε για να τη… βγάλετε το 2012



Να χρησιμοποιήσουν μετρητά και άλλα περιουσιακά  στοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους και να εξοφλήσουν τα χρέη τους καλεί δήμους, περιφέρειες καιδημοτικές επιχειρήσεις με εγκύκλιο του για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2012 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Με την εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι παραπάνω φορείς (αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και άλλα νομικά πρόσωπα) να δηλώσουν τα κονδύλια που χρεάζονται για το 2012 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου τονίζεται ότι  «για την εξασφάλιση των εξοικονομήσεων στους εποπτευόμενους φορείς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις κατανομές των επιχορηγήσεων και τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα και άλλα περιουσιακά στοιχεία (κρατικά χρεόγραφα, μετοχές κ.λπ.)». Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τους φορείς να κάνουν χρήση και των δικών τους χρημάτων είτε αυτά αφορούν καταθέσεις σε τράπεζες είτε ομόλογα ή έντοκα ή μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, τόσο για την κάλυψη των αναγκών τους όσο και για την εξόφληση των χρεών τους. 

Παράλληλα:
1. Τα υπουργεία πρέπει να κατανείμουν τα ποσά των επιχορηγήσεων βάσει των ανωτάτων ορίων των δαπανών που ορίζει το Μεσοπρόθεσμο και να τα κοινοποιήσουν στους φορείς, ώστε οι τελευταίοι να συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους.

2. Κατά την κατανομή θα ληφθούν υπόψη και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία των υπηρεσιών «ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ανεξόφλητων υποχρεώσεων» αλλιώς θα υπάρξουν διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη λειτουργία των υπηρεσιών εντός των περιορισμών αυτών.


Aftodioikisi.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου