Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΕΛΕΟΣ......


Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011


Σχετικά με: "Ηθελαν νεκρό τον Καραμανλή"



Aπίστευτο!


Επρεπε να βγει μια τετοια πληροφορια (δεν ξερω αν ειναι αληθινη ή οχι) για να παραδεχτουμε οτι ο λογος που επεσε ο Καραμανλής ηταν κατι αλλο τελικα.

Μπορει να τον κατηγορησουμε για οτιδηποτε εχει να κανει με ολιγωρία, δε μπορουμε ομως να μην αναγνωρισουμε οτι:
-Ηταν ο μονος που απο το 2005 κ μετα φωναζε συνεχεια για ισοσκελισμενους προϋπολογισμους (αυτο νοικοκυραιικα σημαινει ξοδευω οσα παραγω, δε δανειζομαι παραπανω).
-Ηταν ο πρωτος που ειπε 5 συνταξιοδοτησεις προς 1 προσληψη στο δημοσιο και τον εκβιασαν να προσλαβει ολους τους παλαιους συμβασιουχους (δε με ενδιαφερει αν ηταν βησματα του ΠΑΣΟΚ ή οχι) για να μην τον πουν ρεμβασιστη. Τωρα ετουτοι φωναζουν πια για 10/1 !
-Ηταν αυτος που ελεγε στους Αγροταραδες μας στοπ στο τζαμπα χρημα, οταν ειχαν κλεισει ολη την Ελλαδα και ολοι φωναζαν "λεφτα στην αγροτια", λες και θα τα εβγαζε απο την τσεπη του να τους τα δωσει!
-Ηταν ο μονος που φωναζε απο το 2008 οτι ερχονται δυσκολες μερες και πρεπει να βιαστουμε, ενω αλλοι τον μηδενιζαν με το "λεφτα υπαρχουν".
-Ηταν ο μονος που κοιταξε να ανεξαρτητοποιησει (ή να δωσει και αλλες επιλογες) λιγο την οικονομια μας με ανοιγματα προς Ρωσια και Κινα και κατηγορηθηκε οτι ξεστρατιζει απο τους φιλους μας τους Ευρωπαιους, που τωρα μας δανειζουν με 17% τοκο! (προσεξτε, δανεικα ειναι αυτα τα πακετα, δεν ειναι χαρισμα!).
-Ηταν ο μονος που ανοιξε στα σοβαρα τα θεματα για την ενοποιηση των ταμειων (που αποτελουν αιμορραγια για τον προϋπολογισμο), για το ανοιγμα των επαγγελματων που "βυζαινουν" τον Ελληνα και προσπαθησε να βγαλει απο το σβερκο μας οσες ΔΕΚΟ ειχαν καταντησει ρουσφετοεργαλειο για τον καθε βο(υ)λευτη. Τοτε τον κατηγορησαν οτι ξεπουλαει τα ασημικα της χωρας και τωρα τα σκοτωνουν οσο-οσο μπας και μαζεψουν κανα φραγκο.


Για προσπαθηστε να θυμηθειτε, αληθεια, ποιοι ηταν οι λογοι που επεσε ο "Χοντρος"? Ακομη πιστευουμε οτι επεσε επειδη ο Ζαχοπουλος ξενοπηδουσε ή επειδη ο Ρουσοπουλος εκανε τις λαμογιες του με τον "πνευματικο" του? Εκνευριστικο αληθεια οταν θυμαται κανεις τι σαλος επικρατουσε για το θεματα αυτα στα ΜΜΕ τοτε (οχι οτι δεν ειναι καταδικαστεα). Να θυμηθουμε οτι με μεγαλη μαεστρια του φορτωσανε οσα σκανδαλα ειχαν κανει οι προκατοχοι του (siemens, υποβρυχια, τηλεφωνικες υποκλοπες, C4I, Ολυμπιακα εργα, κλπ.)


Καλο ειναι ,εν τελει, να κανουμε λιγο και την αυτοκριτικη μας και να αναλαβουμε τις ευθυνες μας σαν λαος και ψηφοφοροι. Ολοι γουσταρουμε να ακουμε προεκλογικα τι παροχες θα εχουμε. Ρωτησαμε ποτε απο που θα τα βρει για να μας τα δωσει αυτος που τα υποσχεται? Κατι τετοιο συνεβαινε εδω και 30 χρονια, με τους διπλασιασμους των μισθων επι Ανδρεα (του μεγαλου Εθναρχη που μας ταϊσε απο την τσεπη του κι αυτος!), με τα τρελλα και ακυρα επιδοματα, με τις συνταξιοδοτησεις στα 20 χρονια (τρελλο? οι μισοι στρατιωτικοι συνταξιουχοι στα 43 τους!) και χιλιαδες αλλα παραλογα του συστηματος με τα δανεικα. Αυτα δυστυχως ειναι μια ωρολογιακη βομβα και το μονο που αλλαζει ειναι σε ποιανου τα χερια θα σκασει.


Anyway, οπως ελεγε και καποιος φιλος μας, "η δημοκρατια ειναι το χειροτερο πολιτευμα, αν εξαιρεσει κανεις τα υπολοιπα που εχουν δοκιμαστει."


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Tromaktiko

“Δώρο γενεθλίων” η στήριξη των “βαρόνων”



Το ΠΑΣΟΚ… που αγαπήσαμε είχε ορισμένους πολύ συγκεκριμένους κώδικες ευπρέπειας. Έδινε σημασία στη λεπτομέρεια. Κρατούσε τα προσχήματα. Διαμόρφωνε το δικό του αξιακό πλαίσιο, πολλές φορές ξένο προς την υπόλοιπη κοινωνία ή την ίδια τη χώρα, το πλαίσιο αυτό ωστόσο φρόντιζε να το προασπίζει και να το υπηρετεί με πάθος.
Αυτό το ΠΑΣΟΚ… δεν ανέχεται να αμφισβητείται ο γιος του ιδρυτή του, την ημέρα των γενεθλίων του. Στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού τακτ θα προϋπέθεταν ότι οι ορμές της αμφισβήτησης θα μπορούσαν να συγκρατηθούν… τουλάχιστον για μια μέρα. Όχι όμως σήμερα, που ο Γιώργος Παπανδρέου συμπληρώνει τα 59 του χρόνια.
Και επειδή, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να υπήρξε περίπου «εθνική κακοδαιμονία», αλλά… τηρούσε πάντα τους τύπους, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε σε αυτήν ακριβώς την ψυχολογικών διαστάσεων παράμετρο, την πολιτική στήριξη που φαίνεται ότι προσφέρουν απλόχερα στον Γιώργο Παπανδρέου «βαρώνοι», «δελφίνοι» και ιστορικά στελέχη. Το 2007 σε επανάληψη…

STATESMEN

Το πολύ μέχρι το Φθινόπωρο ο λαός θα μιλήσει.

Την ώρα που ο Παπανδρέου συνεδριάζει με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στην προσπάθεια του να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, τα spreeds έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, τα ασφάλιστρα έναντι χρεωκοπίας τα CDS,  έφθασαν τις 2000 μονάδες βάσης, το χρηματιστήριο έπεσε στις 1100 περίπου μονάδες και η ανεργία έφθασε στο 15,9%.
Ο Παπανδρέου προσπαθεί να παραμείνει Πρωθυπουργός. 


Το πολύ μέχρι το Φθινόπωρο ο λαός θα μιλήσει.

Ελλάς ακυβέρνητο καράβι


 Πανικός στις αγορές ρεκόρ στα CDS στις 2000 μ.β., δεν υπάρχουν spreads 

 Γκρεμίζεται το ΧΑ κινείται προς τις 1100 μονάδες 

Πουλάει η Morgan Stanley

16/06/11 - 16:43
Ελλάς ακυβέρνητο καράβι  - Πανικός στις αγορές ρεκόρ στα  CDS στις 2000 μ.β., δεν υπάρχουν spreads  – Γκρεμίζεται το ΧΑ κινείται προς τις  1100 μονάδες - Πουλάει η Morgan Stanley
(upd8)Η χώρα διαλύεται, το ΧΑ κατακρημνίζεται, οι πολιτικοί αυτής της χώρας δεν κατανοούν τις δραματικές εξελίξεις και η Ελλάς ακυβέρνητο καράβι.
Το φιάσκο της ελληνικής πολιτικής προχειρότητας λόγω της πολιτικής ασυνεννοησίας αλλά και ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης λόγω των πρότασης μομφής προς τον πρωθυπουργό που σχεδιάζουν να υποβάλλουν 16 βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης αλλά και οι συνεχείς παραιτήσεις βουλευτών προκαλούν ραγδαίες εξελίξεις και κορυφώνουν την πολιτική αστάθεια. Πλέον φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος των πρόωρων εκλογών.
Απόρροια του κιδνύνου κατάρρευσης της κυβέρνησης τα CDS στα ομόλογα εκτοξεύονται στις 2000 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
Οι αγορές με τη στάση τους αυτή αποδοκίμασαν την ελληνική αποτυχία ώστε να υπάρξει πολιτική συναίνεση ενώ δεν άρεσε και το πισωγύρισμα της κυβερνώσας παράταξης. Η προσέγγιση του είπα ξείπα άλλα το μεσημέρι άλλα το βράδυ θα έχουν επιπτώσεις οι οποίες καταγράφονται πλέον σε αμφισβήτηση της κυβέρνησης.
Η Ευρώπη κατανοεί πλέον ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως μπανανία αλλά το διακύβευμα είναι «αφήνουν την Ελλάδα να καταρρεύσει»
Η παροχή της 5ης δόσης και η ενεργοποίηση της ΕΕ ώστε να διασωθεί η Ελλάδα καθώς κατανοούν ότι η χώρα είναι ανήμπορη γεννά κάποιες προσδοκίες αλλά προφανώς η μάχη αυτών που θέλουν την διάσωση της χώρας γιατί δεν θέλουν επέκταση της κρίσης και αυτών που επιδιώκουν την χρεοκοπία της Ελλάδος καθώς θεωρούν ότι αυτή θα είναι η λύση σωτηρίας τώρα ξεκινάει.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή και αυτό αποτυπώνεται στα CDS των ελληνικών ομολόγων.
Το ελληνικό CDS  εκτοξεύθηκε στις 2000 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Χθες είχε κλείσει στις 1750 μονάδες βάσης.
Το Πορτογαλικό CDS 860 μ.β. νέο ιστορικό υψηλό.
Το Ιρλανδικό CDS 835 μονάδες βάσης νέο ιστορικό υψηλό.
Το Ισπανικό CDS 317 μ.β. νέο ιστορικό υψηλό.
Το spread στην Ελλάδα χθες έκλεισε στις 1450 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται ….ακόμη αναμένουμε τιμές στην ΗΔΑΤ. Ακόμη δεν έχει υπάρξει τιμή στην ΗΔΑΤ στο 10ετές ομόλογο αναφοράς.
Το ευρώ κατακρημνίστηκε στο 1,4120 δολάρια από 1,43 δολάρια απόρροια της ελληνικής πολιτικής αποτυχίας.


Καταρρέουν ΧΑ και τράπεζες

Η  δύναμη των γεγονότων των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων επιτείνει την πτώση.
Μετά το πολιτικό φιάσκο η κυβερνώσα παράταξη φυλλοροή καθώς κυβερνητικοί βουλευτές υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους ενώ εξετάζεται και πρόταση μομφής από κυβερνητικούς βουλευτές.
Προφανώς η ελληνική αγορά απαξιωμένη καρκινοβατεί καταρρέει
Το πολιτικό σκηνικό είναι θολό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκλογών μέσα στους προσεχείς μήνες ενώ η κυβέρνηση έδειξε ότι ακολουθεί τακτικές αντιπερισπασμών και δεν λαμβάνει γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Σε αυτό το θολό και δυσδιάκριτο περιβάλλον το ΧΑ αντιδρά ενώ οι δυνάμεις αυτοσυντήρησης κρατούν την αγορά από ελεύθερη πτώση.
Το ΧΑ υποχωρεί 2,5% στις 1210 μονάδες με χαμηλό 1197 μονάδες.
Η Εθνική καταγράφει απώλειες 3,6% στα 4,40 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 4,16  δις ευρώ.
Η Alpha bank υποχωρεί -6% στα 3,07 ευρώ και αποτίμηση 1,64 δις ευρώ.
Η ΑΤΕ διευρύνει τα κέρδη στο +1,7% στα 1,14 ευρώ. Η αποτίμηση της τράπεζας στα 1,4 δις ευρώ.
Να ληφθεί υπόψη ότι η Πειραιώς, η Marfin διαθέτουν μικρότερη κεφαλαιοποίηση ενώ κοντά στην ΑΤΕ βρίσκονται η Alpha και η Eurobank!!!!!
Πτωτικά και η Eurobank στο -5,7% στα 2,83 ευρώ και αποτίμηση 1,56 δις ευρώ.
Υποχωρεί -6,5% η Marfin και -3% η Κύπρου υπήρξαν χθες και προειδοποιήσεις της Fitch για τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο. Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.
Από τους ξένους σήμερα η Morgan Stanley πουλάει τράπεζες
Στην Εθνική 150 χιλ Morgan Stanley και 60 χιλ η Chevreux.
Στην Alpha bank 100 χιλ από την Morgan Stanley
Στην Eurobank 50 χιλ από την Morgan Stanley 

www.bankingnews.gr

Ε. Νασιώκας: Έπρεπε να είχαμε στηρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή


16 Ιουνίου 2011


Έκτωρας Νασιώκας 

Έπρεπε να είχαμε στηρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή είπε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θύμισε πως τον Ιανουάριο του 2010 δανειζόμασταν μόλις μια μονάδα πάνω από την Γερμανία! Ακόμα ο Ε. Νασιώκας είπε πως ο ΓΑΠ , ΑΡΓΗΣΕ και αυτό που κάνει σήμερα έπρεπε να το κάνει την επομένη των εκλογών! 

Οι δηλωσεις εγιναν στο Mega
 το πρωί

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΣΙΩΚΑΣ.
ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΠΑΙΔΙΑ.
ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΠ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

http://naxios.blogspot.com/2011/06/blog-post_9218.html
  - dexi extrem

Νέα Δημοκρατία... Έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το απόγευμα - Ετοιμάζουν τις λίστες για τα ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα !


Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011


 
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θα συζητηθούν το απόγευμα και στη ΝΔ.
Ο Πρόεδρος του κόμματος, Α. Σαμαράς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για τις 7 το βράδυ.
TERASTIO

ΔΝΤ... ''Αν υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τους ευρωπαίους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα καταβάλει τα χρήματα'' !


Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011


Καταιγιστικό ρυθμό παίρνουν οι εξελίξεις και το ΔΝΤ, σε συνενόηση με την Ε.Ε, δηλώνει έτοιμο να καταβάλει εσπευσμένα το ποσό που του αναλογεί για την 5η δόση για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα.
 

''Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Αν υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τους ευρωπαίους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα καταβάλει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρξει τέτοια δέσμευση'' τόνισε στο Reuters αξιωματούχος από την ευρωζώνη.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο ΔΝΤ εκτιμούν πως η 5η δόση εξαρτάται από σχέδιο που είναι σχεδόν έτοιμο και με αυτό θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της χώρας εως και το 2012.

Την πληροφορία πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση στις αρχές Ιουλίου επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg:''βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το ΔΝΤ. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επιθεώρηση στις επόμενες ημέρες, μέχρι την Κυριακή, και μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις για τις δόσεις αντίστοιχα των δύο οργανισμών, οπότε η επόμενη δόση να καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου''.

Ο ίδιος δείχνει αισιόδοξος ότι ''θα μπορέσουμε να αποφύγουμε οποιοδήποτε σενάριο χρεοκοπίας''.
 
Λίγο νωρίτερα ο ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής του ΔΝΤ Μιν Ζου εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα.
 
''Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο 24ωρο'' ήταν η ακριβής δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ.
 
Πάντα σύμφωνα με το Reuters η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ μπορεί να καθυστερήσει έως τις 11 Ιουλίου, λόγω των διαφορετικών απόψεων που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής σε αυτό των ιδιωτών επενδυτών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.
 
''Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο έως τις 11 Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει για τελευταία φορά το Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές'' δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας κ. Ιβάν Μίκλος.
 
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Ρόιτερ ότι η διαφωνία για τον τρόπο εμπλοκής των ιδιωτών δυσκολεύουν την πρόοδο όσον αφορά τη νέα χρηματοδότηση.
 
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται εν τω μεταξύ, αναφέρει το πρακτορείο, στο πιο επείγον θέμα της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης του δανείου, προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της Ελλάδας τον Ιούλιο.
 
''Θα πρόκειται πιθανόν για μία προσέγγιση σε δύο στάδια. Πρώτα θα ασχοληθούμε με την επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας και μετά, έως τις 11 Ιουλίου, με το νέο τριετές πακέτο βοήθειας, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες'' δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι κανείς δεν επιθυμεί μία στάση πληρωμών της Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Γερμανία έχει αρχίσει να "μαλακώνει" τη στάση της όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, καθώς δεν επιμένει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο που θα γίνει αυτή δυνατή.
 
Στην εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης χρέους της Ελλάδας στον τραπεζικό τομέα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
 
''Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει ένα αποτέλεσμα ντόμινο'' δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο κατά την παρουσίαση της έκθεσης, προσθέτοντας: ''Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εναντίον κάθε μορφής χρεοκοπίας με ''κούρεμα'' και εναντίον κάθε μορφής συμμετοχής ιδιωτών που μπορεί να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός ή σε γεγονός αξιολόγησης''.
 
Ο κ. Κονστάντσιο επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι υπέρ της εθελοντικής αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από ιδιώτες.
''Δεν είμαστε εναντίον κάθε μορφής ανάμειξης των ιδιωτών'' είπε προσθέτοντας: ''Κάποιου είδους πρωτοβουλία, κατά τα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης, θα μπορούσε να είναι νοητή. Δεν εναπόκειται σε εμάς να προτείνουμε λύσεις''.

ΠΑΣΟΚ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ - ΠΗΔΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΕΙΑΖΕΙ ΕΝΑΣ -ΕΝΑΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΔΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΕΙΑΖΕΙ ΕΝΑΣ -ΕΝΑΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
ΑΛΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΨΕΙ,ΑΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.
Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΗΔΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΩΣ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ.

ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΥΜΠΟΡΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ.

ΧΘΕΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ . ΗΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΛΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΕΚΛΟΓΕΣ

ΔΝΤ: Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα

16/06/2011



Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής του ΔΝΤ Μιν Ζου, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο 24ωρο

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ



Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε σήμερα έκκληση για υπευθυνότητα και διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα την ώρα που όπως είπε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν βιώσιμη λύση. «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα...
είναι ενότητα. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τις εθνικές διαφωνίες και να διαισθανθούμε την κοινή μας μοίρα » δήλωσε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ζητώ από όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και συμβιβασμού, στοιχεία πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη» τόνισε. «Είναι καθήκον όλων να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

FIMOTRO

ΠΈΜΠΤΗ, 16 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011


Άβουλοι και μοιραίοι την κρίσιμη ώρα...

Από τον Κριτικό...
Πριν γράψω ο,τιδήποτε για τα χθεσινά γεγονότα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας έναν προβληματισμό: το 1821 και το 1941, το έθνος μας έδωσε τους δύο μεγαλύτερους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της σύγχρονης ιστορίας του. Και στις δύο περιπτώσεις, παρόλο που οι αγώνες ήταν νικηφόροι η διχόνοια τους στιγμάτισε με δύο εμφύλιους. Έτσι, απλά, μια διαπίστωση και χωρίς άλλο σχόλιο.
Πάμε τώρα στα χθεσινά. 
Τα χθεσινά γεγονότα δεν μπορεί κάποιος να τα δει ξέμακρα από αυτό που συμβαίνει φυσικά...
... τα δύο τελευταία χρόνια. Ο κίνδυνος η χώρα μας να αντιμετωπίσει μία χωρίς προηγούμενο κρίση, είναι κάτι που φαινόταν ότι μοιραία έρχεται εδώ και χρόνια, να μην πούμε δεκαετίες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση επέσπευσε το μοιραίο ή απλά ανέδειξε το πρόβλημα μία ώρα νωρίτερα. Πριν από δύο χρόνια, ο Καραμανλής επεδίωξε για πρώτη φορά την κρίση αυτή να την αντιμετωπίσουν από κοινού εκείνοι που τη δημιούργησαν: αυτοί δηλαδή που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Η απάντηση που πήρε, ήταν ένα μεγαλοπρεπές όχι. Και ίσως όχι τόσο άδικα: Εσύ έλεγες ότι θα επανιδρύσεις το κράτος, δεν το έκανες, τώρα κάτσε και πιες το ποτήρι μόνος σου...
Ο ΓΑΠ δεν συναίνεσε, ο Καραμανλής έφυγε και το ποτήρι έμεινε μισό, να το πιεί ο επόμενος...
Ο επόμενος, επειδή διψούσε τόσο για εξουσία, δεν κατάλαβε ότι το ποτήρι είχε κώνιο. Με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", εξαπάτησε το λαό και πήρε στα χέρια του την τύχη του τόπου. Πήρε μέτρα, ψήφισε μνημόνιο... Απέτυχε στο τέλος. Έπρεπε να συγκρουστεί με το DNA του και με το DNA του κόμματός του για το καλό του τόπου. Δεν το έκανε.
Τις τελευταίες ημέρες η πίεση των δανειστών ήταν αφόρητη. Έπρεπε το αποτυχημένο μνημόνιο να αντικατασταθεί με ένα νέο, επαχθέστερο του πρώτου. Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε. Η πτώση έμοιαζε -και μοιάζει- μοιραίο αποτέλεσμα, μίας αδιέξοδης προσπάθειας. Κατάλαβε ότι μόνος του δεν μπορεί. Ότι έτσι δεν μπορεί. Ότι κάτι πρέπει να κάνει. Και αποφάσισε αυτό που ήταν η χειρότερη λύση: να διασυρθεί!
Ναι. Η χώρα δεν έχει πλέον -μόνο- οικονομικό πρόβλημα. Έχει ένα σημαντικότερο: μία ηγεσία αφερέγγυα και γελοιοποιημένη.
Ορισμένα πράγματα, όταν τα αποφασίζεις, δεν έχει ο δρόμος γυρισμό. Όταν αποφάσισε να αναζητήσει συναίνεση, ή έπρεπε αν δεν την πάρει να πάει σε εκλογές αφού εξασφαλίσει την 5η δόση η έπρεπε να την πάρει πάσει θυσία. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι εντελώς αστείο.
Εχθές κάλεσε τον Σαμαρά για συννενόηση. Ο Σαμαράς ανταποκρίθηκε με έναν όρο, απόλυτα φυσιολογικό: Αν με έχεις ανάγκη, πάει να πει ότι δεν μπορείς μόνος σου. Αν δεν μπορείς μόνος σου, πάει να πει ότι απέτυχες. Αν απέτυχες κάηκες και πρέπει να φύγεις. Αν φύγεις ή κάνε εκλογές ή πάμε να βάλουμε έναν κοινής αποδοχής πρωθυπουργό ώστε προσωρινά να χειριστεί την κρίση, επαναδιαπραγματευόμενος το μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή δεν έθιγε τον ΓΑΠ περισσότερο από ότι έσωζε τον τόπο. Άρα ήταν μονόδρομος η επιλογή...
Εκεί όμως, για μια ακόμη φορά, μίλησε το DNA του ΠΑΣΟΚ... Το DNA του ίδιου του Παπανδρέου. Παρέμβαση στελεχών και υπουργών, δεν ξέρω ποιου άλλου και τελικά υπαναχώρηση με πρόσχημα που γελοιοποιεί περισσότερο ακόμη το θεσμό που ο ίδιος, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που πριν από λίγο είχε δει, εκπροσωπεί.
Το DNA που λέμε παραπάνω, πλέον γελοιοποιεί τη χώρα. Δεν εξαθλιώνει μόνο τον λαό. Δεν του αφαιρεί πλέον την αξιοπρέπειά του. Κάνει πλάκα μαζί του και τον εξοργίζει! Πραγματικά δεν μπορώ να δω πώς ο Παπανδρέου θα μαζέψει τα ασυμάζευτα. Δεν μπορώ να δω πώς η Ευρώπη και οι ηγέτες εταίροι του θα τον δουν σοβαρά. Δεν μπορώ να δω πώς ο Όλι Ρεν θα συνεχίσει να ζητάει συναίνεση. Επίσης, δεν μπορώ να δω πώς οι δανειστές μας, θα μας εμπιστευτούν άλλο και δεν θα μας αφήσουν στη μοίρα μας, με τέτοια ηγεσία στη χώρα μας...
Για τον Σαμαρά δεν μπορώ να πω κάτι τώρα. Πραγματικά, ακόμη και αν έκανε την γκάφα της διαρροής, δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για έναν απλό λόγο. Γιατί, όπως είπε ο Χυτήρης εχθές στην ΝΕΤ και την Στάη, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από το τηλέφωνο. Θα προσθέσω ότι τέτοιες συζητήσεις γίνονται από κοντά, οι αποφάσεις παίρνονται και ανακοινώνονται πάραυτα!!!
Τον Σαμαρά τον περιμένω να τον κρίνω για την πολιτική του, όταν έρθει η ώρα της δικής του ευθύνης. Και έχει με τα λεγόμενά του σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ. Ελπίζω να μην είναι ένα δεύτερο "λεφτά υπάρχουν" ή μια δεύτερη "επανίδρυση" αυτό που ευαγγελίζεται...
Για την Ελλάδα έχω να πω μόνο κάτι, τελειώνοντας όπως άρχισα: Φοβάμαι ότι με τέτοιες ηγεσίες, έχει υποστεί τέτοια ζημιά που, παρά τις δυνάμεις του λαού της, έχει πάρει τον δρόμο μίας κακής μοίρας. Με τέτοια ηγεσία, αισθάνομαι πραγματικά σαν να έχω μπει στο τρένο μαζί με όλους εσάς και στο τέλος υπάρχει ένα στρατόπεδο με μία επιγραφή που γράφει: "Arbeit macht frei". Ο καλός μας Θεός να μας φυλάει...



Με εκτίμηση,ο Κριτικός

 logia-starata@blogspot.com 

Ο Σαμαράς έκανε “ρουά ματ”



Όταν αργά χθες το βράδυ, μετά και την προβολή της δήλωσης που έκανε ως απάντηση στο πρωθυπουργικό διάγγελμα, ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρούσε από τη Συγγρού, βαθιά μέσα του κατανοούσε μια μεγάλη πολιτική αλήθεια: Ότι το «παιχνίδι» τελείωσε για το ΠΑΣΟΚ. Και ότι ο ίδιος, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι πλέον το πρόσωπο στο οποίο στρέφονται όλοι για την επόμενη ημέρα. Για την έξοδο από την κρίση.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε στρατηγικά απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, σε μια παρτίδα σκάκι, που στο τέλος ο ίδιος πέτυχε το «ρουά ματ» απέναντι στον άλλοτε συγκάτοικό του, στα φοιτητικά χρόνια.
Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι πιστεύει βαθιά στην εθνική συνεννόηση μπροστά στο αδιέξοδο.Υπερασπιζόμενος όμως και την αξιακή λογική, πως σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, δεν θα μπορούσε να είναι Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Το δε βασικό ζητούμενό της, θα έπρεπε να είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Με τη βεβαιότητα που διαμορφώθηκε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε να μην είναι Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε να αφαιρέσει από τον κύριο πολιτικό αντίπαλό του,αρκετούς πόντους από το ηγετικό προφίλ του. Γιατί, αλήθεια, ποιος ηγέτης προσφέρεται να παραιτηθεί, δεν το κάνει, και στη συνέχεια έχει την προσδοκία ότι η κοινωνία θα… ξεχάσει το πίσω-μπρος, και θα τον εμπιστευτεί ξανά;
Η νίκη Σαμαρά έχει επικοινωνιακή διάσταση, κυρίως όμως στρατηγικό περιεχόμενο. Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε πιθανότατα τη μάχη της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, με την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει από τη Βουλή, και η οποία θα συνεπάγεται υπερψήφιση και του Μεσοπρόθεσμου. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως κέρδισε τον πόλεμο. Και φαντάζει πλέον ως ο εν αναμονή Πρωθυπουργός, με φόντο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που δύσκολα θα αργήσουν.
STATESMEN

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ στα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"



|

Τα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" αποκαλύπτουν άκρως απόρρητο έγγραφο και ξεδιπλώνουν το σχέδιο "Πυθία"...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την κωδική ονομασία «Πυθία 1», το οποίο φέρεται να εκπονήθηκε από «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες» και να ανατέθηκε σε τουλάχιστον είκοσι Έλληνες συνεργάτες τους, που «δεν ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο», αποκαλύπτουν τα «Επίκαιρα».
Όπως προκύπτει από το άκρως απόρρητο έγγραφο με την κωδική ονομασία «Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης» (Νο 219/5 Φεβρουαρίου 2009), τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλος και Χ. Μαρκογιαννάκης αντίστοιχα, είχαν ενημερωθεί ότι μία «ομάδα Εργασίας» δεκαεννέα ατόμων της FSB, δηλαδή της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, εντόπισε και αποκάλυψε σχέδιο επίθεσης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, «με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».                        




ΕΠΙΚΑΙΡΑ


                                                   ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Νεκρό ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μια ομάδα «Εργασίας» το 2008, όπως προκύπτει από απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ, που δίνει στη δημοσιότητα την Πέμπτη (16/6) το περιοδικό “Επίκαιρα”. Πρόκειται για ένα σχέδιο με την κωδική ονομασία “Πυθία” και είχε ως σκοπό την αναβολή ή ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και αν αυτό σήμαινε τη δολοφονία τουΚώστα Καραμανλή. Το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού αποκαλύψθηκε και απετράπη από... 

...μια ρώσικη ομάδα 19 ατόμων που βρίσκονταν στην Αττική την περίοδο εκείνη.

Σκοπός της εν λόγω ομάδας ήταν η διοργάνωση επιχειρήσεων "αντιπαρακολούθησης", επιχειρήσεις στις οποίες είχαν σκοπό να εντοπίσουν τα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Αφορμή για τη σύσταση της ομάδας ήταν η "απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Κ. Καραμανλή, Β. Πούτιν και Τζ. Παρβάνοφ".

Μάλιστα όπως αναφέρει το έγγραφο σε μια τουλάχιστον περίπτωση οι ομάδες των πρακτόρων της FSB ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του Έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή τηςΝέας Μάκρης Αττικής, και πιο συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φωτεινών σηματοδοτών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ.

Το περιστατικό τοποθετείται χρονικά κατά τις απογευματινές ώρες μεταξύ του πενθημέρου 20 και 25 Απριλίου 2008, ενώ όπως τονίζεται η όλη "εμπλοκή" δεν κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα.

"Η εν λόγω ελεγχόμενη διαδικασία εμπλοκής υλοποιήθηκε λόγω του ότι στην προαναφερόμενη περιοχή είχε εντοπιστεί όχημα τύπου VAN, μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ. Τα άτομα του κλιμακίου της “ομάδας Εργασίας“ της FSB που συμμετείχαν στην αναφερόμενη εμπλοκή ήταν τέσσερα, ενώ τα άτομα του άλλου “Χώρου” ήταν δύο, άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου Enduro, χρώματος κίτρινου, που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το προαναφερόμενο όχημα εγκαταλείφθηκε στο χώρο της εμπλοκής", αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

 

Το Σχέδιο Πυθία και τα τέσσερα κύρια σημεία

Το σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή είχε σκοπό την αναβολή ή την ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και εντασσόταν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησής της.

Το σχέδιο «Πυθία» περιλάμβανε τέσσερα σημεία:

*Πολιτική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την υπόθεση Βατοπαιδίου.

*Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Στην εν λόγω μορφή αποσταθεροποίησης περιλαμβάνονται και οι απαγωγές επιχειρηματιών.

*Κοινωνική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με διάφορες μορφές κοινωνικής αναταραχής, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τρομοκρατικές ενέργειες.

*Διάφορα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.

Σημειώνεται ότι όλες οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών προέρχονται από ρωσικές πηγές, και πιο συγκεκριμένα από Ρώσο αξιωματούχο, ο οποίος και περιγράφει αναλυτικά όλα τα γεγονότα και τη δράση της "ομάδας Εργασίας" της FSB.



KARATZOVA.COM

ΔΝΤ: Συναινεί στην εκταμίευση της πέμπτης δόση


Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 


Κανονικά αναμένεται να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδας ύψους 12 δισ. ευρώ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπαναχωρεί μερικώς στο θέμα της μελλοντικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται πρόσθετος πολιτικός χρόνος στην Ελλάδα για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να υπάρξει μια λύση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας την περίοδο 2012 -2014 που δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός.
 
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα παράσχει την προβλεπόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της πέμπτης δόσης, αρκούμενο στις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για μια μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και όχι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αρχικά ζητούσε η Ουάσιγκτον. Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά αποτελεί ανάσα για τις πολιτικές διεργασίες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Αφενός προσφέρει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στα ευρωπαϊκά όργανα περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσουν τον μηχανισμό διάσωσης με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, αφετέρου θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει φόβος για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών.

Όπως αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα, αλλά και στην πλούσια διεθνή αρθρογραφία μοναδική προϋπόθεση που θέτουν το ΔΝΤ και η ΕΕ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης είναι η εξασφάλιση διακομματικής συναίνεσης για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Υπό τον φόβο της επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα το Eurogroup εκτιμάται πως θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα τη χορήγηση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, τα βλέμματα των Ευρωπαίων θα είναι στραμμένα στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ  δεν θέλουν να επιδεινώσουν και την κατάσταση στις αγορές ομολόγων, όπου χθες καταγράφηκαν νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ τόσο στα spreads, όσο και στα ασφάλιστρα κινδύνου (CD’s).

Isotimia.gr

Η “μεγάλη μπλόφα” του Γιώργου



Ήθελε πραγματικά ο Γιώργος Παπανδρέου να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, και να υποδεχτεί στην εξουσία μια συμμαχική κυβέρνηση, ενδεχομένως μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, που θα είχε στη θέση του Πρωθυπουργού κάποια άλλη προσωπικότητα, ενδεχομένως μάλιστα προερχόμενη από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο της Κεντροδεξιάς;
Από τη στιγμή που η «εγκάρδια συνεννόηση» με τον Αντώνη Σαμαρά δεν προχώρησε, το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Είναι βαθιά πολιτικό. Και η διερεύνησή του, θα οδηγούσε ενδεχομένως στηναποκάλυψη της «μεγάλης μπλόφας», ενός πρωτοφανούς στρατηγικού τακτικισμού από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, με ξεκάθαρη στόχευση, και εκ των προτέρων αποφασιστικότητα να θυσιάσει «πιόνια», προκειμένου να υλοποιήσει το αντικειμενικό ζητούμενο: Την πολιτική επιβίωση του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ. Έστω και για μερικούς μήνες ακόμη.
Σκεφτείτε μονάχα το σκηνικό της χθεσινής ημέρας. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν ακόμη και εσωκομματική ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ, με ευθεία αμφισβήτηση του παπανδρεϊκού imperium. Η επανάληψη του 2007 δηλαδή, αλλά αυτή τη φορά με σαφώς καλύτερους όρους για τους «πολιορκητές» του Καστριού.
Το κέντρο της Αθήνας θύμιζε πολιορκημένο οχυρό, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να βρίσκονται μισό βήμα από την έκρηξη, με προφανή στόχο τον Γιώργο Παπανδρέου και την Κυβέρνησή του. Πολίτες που, πριν εμφανιστούν… απρόσμενα οι «γνωστοί-άγνωστοι», έμοιαζαν αποφασισμένοι να γράψουν ιστορία, ως εκείνοι που θα έριχναν την Κυβέρνηση.
Μπροστά σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι επέλεξε μια «μεγάλη μπλόφα». Από τη στιγμή που προσφέρθηκε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, έθεσε τις βάσεις… για το αντίθετο. Το «όλον ΠΑΣΟΚ» άρχισε να ιδρώνει και μόνο στη σκέψη της απώλειας της εξουσίας, από έναν επελαύνοντα Αντώνη Σαμαρά. Επομένως, ξεχάστηκαν και οι σκέψεις περί εσωκομματικής ανταρσίας, με πρόσχημα το Μεσοπρόθεσμο.
Όσο για την «αγανακτισμένη» κοινωνία, περίμενε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες το διάγγελμα. Και μέχρι τότε, δεν ζητούσε φυσικά την ανατροπή μιας Κυβέρνησης, την οποία οι πληροφορίες την παρουσίαζαν έτοιμη να… φύγει μόνη της. Με το διάγγελμα να προβάλλεται αργά το βράδυ, η κοινωνία είχε ήδη… βάλει τις πυτζάμες της, και δεν μπορούσε να επιστρέψει στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθεί.
Τη «μεγάλη μπλόφα» του Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνει σήμερα και η «Washington Post». Τονίζοντας ότι το σχέδιο του Πρωθυπουργού είχε έναν και μόνο στόχο: Να υπερβεί τον δύσκολο κάβο της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Να το κάνουμε πιο κατανοητό: Ο Γιώργος ήθελε να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ γύρω του. Κυρίως εκείνους που αμφισβητούσαν τον ίδιο. Και το κατάφερε, πείθοντας τους πάντες ότι ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει το Μαξίμου.
Η στρατηγική του φόβου είχε αποτέλεσμα, για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, επειδή ο Πρωθυπουργός έχει μέσα του το dna της αντισυμβατικότητας. Δεν τον… πολυνοιάζει δηλαδή, και μάλλον δεν θα είχε δυσκολία να τα παρατήσει, και να αφήσει το ΠΑΣΟΚ στην τύχη του. Δεύτερον, η προσωπική σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά, σκόρπισε την ανησυχία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ότι ο Γιώργος… το εννοούσε.
Το πολιτικό συμπέρασμα βέβαια είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «τσαλακώθηκε» επικοινωνιακά με τις χθεσινές ακροβασίες. Παραιτήθηκε και στη συνέχεια… ξε-παραιτήθηκε. Και μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα. Ποιος σας είπε όμως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανησυχούσε μήπως «τσαλακωθεί»; Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις άλλωστε δείχνουν ότι η Κυβέρνησή του οδεύει προς την έξοδο.
Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να κερδίσει χρόνο. Να περάσει τη σημερινή δυσκολία, να «υποχρεώσει» το ΠΑΣΟΚ να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και στη συνέχεια… βλέπουμε.
STATESMEN

Βίντεο από την επίθεση στον δημοσιογράφο Τάσο Τέλογλου


16 Ιουν 2011

ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS; ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ "ΔΟΥΛΕΥΕΙ"


O  δημοσιογράφος είναι γνωστός από την ιδιαίτερη ενασχόλησή του με το σκάνδαλο SIEMENS
Μετατραυματική αμνησία διαγνώστηκε στον δημοσιογράφο, Τάσο Τέλογλου, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων στην συμβολή των οδών Περικλέους και Λέκκα στο κέντρο της Αθήνας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας. Στο διαδίκτυο και στον ιστότοπο Indymedia υπάρχει βίντεο από την επίθεση στον δημοσιογράφο. Δείτε το
 βίντεο.

Ανασχηματισμός και ο Θεός βοηθός...


Ανασχηματισμός και ο Θεός βοηθός...

Του Αγίου Μνημονίου σήμερα, 16 Ιουνίου, ημέρα γενεθλίων του πρωθυπουργού, αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή επικοινωνιακή καταστροφή που προκλήθηκε, λόγω της διάψευσης των προσδοκιών για τη μετάβαση σε σχήμα οικουμενικής.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων (και κυρίως με τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά), διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων και με επικεφαλής πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Η εντύπωση αυτή επιβεβαιώθηκε από ρητές δηλώσεις των επιτελείων της Συγγρού και τoυ Μαξίμου σε δημοσιογράφους, οι οποίοι μάλιστα είχαν αναστείλει την προγραμματισμένη απεργία τους, εν όψει των καταιγιστικών εξελίξεων.
Εντέλει, έπειτα από έντονες πιέσεις που φέρεται να δέχθηκε από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και από κορυφαίους υπουργούς του, ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε από την πρόθεσή του να παραιτηθεί υπέρ προσώπου κοινής αποδοχής. Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα μάλιστα, κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Σαμαρά για τη συγκεκριμένη διαρροή, την οποία χαρακτήρισε «όρο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός». Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μέχρι την Κυριακή.
Ασαφές πάντως παραμένει αν οι κινήσεις αυτές θα αποδειχθούν ικανές να κατευνάσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο Μεσοπρόθεσμο και να συσπειρώσουν την κατακερματισμένη Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι αντιδράσεις στην κοινωνία θα ενταθούν, αφού ο πρωθυπουργός έχει απολέσει πλέον την εμπιστοσύνη τόσο των «Μνημονιακών», όσο και των «Αγανακτισμένων». Τέλος, η αντιπολίτευση εμφανίζεται άκαμπτη στην αντίθεσή της προς το Μεσοπρόθεσμο, ενώ, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά, εμφανίζεται να έχει επιτύχει μία – καθοριστικής σημασίας ίσως – επικοινωνιακή νίκη. Αλλωστε, ο κ. Σαμαράς το έθεσε με σαφήνεια: “Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει. Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα”.
Νικ. Μαλεβίτης


Πολιτικό θέατρο για να περάσει το νέο μνημόνιο, στήνει η κυβέρνηση


Θέατρο στην Αθήνα, τρόμος στις Βρυξέλλες!

ΕκτύπωσηPDF
maskesΠολιτικό θέατρο για να περάσει το νέο μνημόνιο, έστω και μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στήνει η κυβέρνηση, ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με τρόμο τις εξελίξεις και παραμένουν έτοιμες να χορηγήσουν όπως - όπως στην Αθήνα την πέμπτη δόση, για να αποφύγουν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο παραδέχονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Αυτό που φαινόταν ως πολιτικό δράμα υψηλής έντασης χθες το πρωί, με τον πρωθυπουργό να περνά την πύλη του προεδρικού Μεγάρου και χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας, μέχρι το βράδυ είχε εκφυλισθεί σε άλλη μια πολιτική κωμωδία “made in Greece”: για λίγες ώρες η χώρα έζησε τα... γεννητούρια κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», με τον πρωθυπουργό να τελεί ατύπως σε παραίτηση, αλλά αργά το βράδυ βρέθηκε και πάλι με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο «τιμόνι», τη σύνθεση της οποίας δεν γνώριζε ούτε ο Πρωθυπουργός, αφού σήμερα θα τη σχηματίζει, για να ζητήσει αμέσως μετά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Πολύ πιθανή είναι, πάντως, η απομάκρυνση του αρχιτέκτονα των δύο μνημονίων, Γ. Παπακωνσταντίνου, μια θυσία που θα έχει στόχο να εκτονώσει τις εντάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να εξασφαλισθεί ευκολότερα η θετική ψήφος των βουλευτών, σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες δυσκολεύονται να κατανοήσουν, παρότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, τις ιδιαιτερότητες αυτού του κατεξοχήν ελληνικού πολιτικού θεάτρου, το οποίο παρακολουθούν με έκδηλη αμηχανία και με την υποψία ότι όλοι οι χθεσινοί ελιγμοί του πρωθυπουργού έγιναν για να δικαιολογηθεί εκ των προτέρων η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ευρύτερη συναίνεση που ζητούσαν επιτακτικά οι Βρυξέλλες για το νέο μνημόνιο.
Το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και  των ισχυρών ευρωπαϊκών πρωτευουσών ζητούσαν από την Αθήνα ισχυρές πολιτικές εγγυήσεις για την εφαρμογή του νέου μνημονίου, σχεδόν εκβιάζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας να προωθήσουν τα σκληρά μέτρα με κάποιου είδους διακομματική συμφωνία, ή ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Μάλιστα, η έγκριση του μνημονίου και από τα δύο κόμματα εξουσίας είχε αναγορευθεί από τις Βρυξέλλες σε βασικό όρο όχι μόνο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και για την έγκριση του νέου δανείου διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία.
Μετά τη χθεσινή ιλαροτραγωδία, οι Βρυξέλλες παίρνουν ένα σαφές μήνυμα από το ελληνικό πολιτικό σύστημα: ευρύτερη συναίνεση στο νέο μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει, όσες προσπάθειες και αν -φανεί ότι- κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στην καλύτερη περίπτωση, η Ευρώπη καλείται να δώσει τα νέα δάνεια στη βάση ενός μνημονίου που θα έχει εγκριθεί μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και θα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί επαναδιαπραγμάτευση, αν μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αναδείξει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Όμως, όσο το ελληνικό πολιτικό σύστημα εγκυμονούσε χωρίς αποτελέσματα, η πίεση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος είχε γίνει τόσο ισχυρή, που πλέον οι κυβερνήσεις εμφανίζονται έτοιμες να εγκρίνουν όπως - όπως την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, γνωρίζοντας ότι το ευρώ δεν μπορεί να αντέξει ένα «ελληνικό ατύχημα» μέσα στον Ιούλιο.
Καθώς η Moodys απειλούσε να υποβαθμίσει τις τρεις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες, ενώ η Ιρλανδία προειδοποιούσε ότι θα «κουρέψει» τα χρέη των δύο μεγάλων προβληματικών τραπεζών της σε γερμανικές, κυρίως, τράπεζες και καθώς η έξοδος κεφαλαίων από την περιφέρεια της ευρωζώνης και από το ίδιο το ευρώ έπαιρναν χθες δραματικές διαστάσεις, ο εκπρόσωπος του «σκληρού» επιτρόπου Όλι Ρεν ανακοίνωνε ότι η παροχή της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη!
Το δε ΔΝΤ έκανε πίσω στις απαιτήσεις του να «κλειδώσει» τώρα το νέο τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας και το «μεγάλο πακέτο» νέων δανείων διάσωσης και γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες ότι δεν έχει αντίρρηση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, παίρνοντας μόνο μια πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ότι κάτι θα κάνουν για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία στους επόμενους 12 μήνες.
Είναι σαφές πλέον ότι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές «λεπτομέρειες», όπως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η Ευρώπη θα προσφέρει και πάλι χρηματοδότηση στην Ελλάδα, για να αποφύγει μια «έκρηξη» στο προβληματικό τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Το μόνο που ζητάει πλέον -και σε αυτό θα αρκεσθεί προς το παρόν- είναι μια «κολοβή» έγκριση του νέου μνημονίου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πολύ γρήγορα, βέβαια, και το νέο μνημόνιο θα έχει την ατυχή κατάληξη του προηγούμενου, αλλά το μόνο που απασχολεί τώρα τους αξιωματούχους των Βρυξελλών είναι κερδίσουν έστω και λίγους μήνες, μέχρι να βρουν πώς θα συνδυασθεί η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την αποφυγή κατάρρευσης των τραπεζών. Πριν λυθεί αυτή η δύσκολη εξίσωση, όλες οι απειλές προς την Ελλάδα για διακοπή χρηματοδοτήσεων θα είναι κενές περιεχομένου...

 SOFOKLEOUS10

Αρχειοθήκη ιστολογίου