Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: "Στις εκλογές χάσαμε «την ψυχή» μας, χάσαμε τους αγρότες, χάσαμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εμπόρους. "






ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ  ΣΤΗΝ  ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟ                             22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014    


1)               Κύριε Τζαμτζή, είστε βουλευτής από το 2000, και συνάδελφοί σας λένε για εσάς πως πάντοτε βρισκόσασταν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Με τόση κοινοβουλευτική εμπειρία, δεν αξιοποιηθήκατε ποτέ σε θέση κυβερνητικής ευθύνης. Ούτε τώρα στον τελευταίο ανασχηματισμό, κάτι για το οποίο εκφράσατε πικρία μιλώντας σε ΜΜΕ. Γιατί πιστεύετε ότι δεν σας δίνουν, ή δεν σας έδωσαν ούτε τώρα, την ευκαιρία να είστε μέλος μιας κυβέρνησης;

Απάντηση:  Αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός και αυτός αποφασίζει. Δεν γνωρίζω τους λόγους. Ίσως ήμουν «υπερδραστήριος» γιατί έμπαινα μπροστά σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις και ενόχλησα κάποιους, όπως π.χ. ο αγώνας για την αλλαγή του νόμου για την φορολόγηση των ακινήτων και των αγροτεμαχίων, οι προτάσεις μου για αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών ( οι αγρότες βγήκαν  στους δρόμους, ενώ είχα ενημερώσει έγκαιρα ότι αυτό θα γίνονταν) , οι παρεμβάσεις μου για το γάλα και η πρόταση μου να έλθει άμεσα το νομοσχέδιο για τις «καθαρές τιμές» και τις «ενδοομιλικές συναλλαγές», ώστε να μειωθούν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι τοποθετήσεις μου για τα φωτοβολταικά, οι ερωτήσεις μου και οι παρεμβάσεις μου για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και άλλα.
Πολλές φορές χαρακτηρίστηκα ως  «αντάρτης» και «απείθαρχος» και αρχηγός των «άτακτων». Ίσως αυτό έπαιξε ρόλο. Ίσως επειδή δεν διαγράφτηκα ποτέ από την ΝΔ. Πολλοί που διαγράφτηκαν έγιναν υπουργοί. Ίσως γιατί δεν απειλώ ή δεν πιέζω με κατάλληλο τρόπο. Δεν είχα ποτέ πάτρωνες να με βοηθούν και να με σπρώχνουν.
Έφτασα εδώ με την αξία μου και την στήριξη των πολιτών της Πέλλας και αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμή.
Ένα είναι σίγουρο, ότι αν δεν γίνονταν όλες αυτές οι αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα ήταν σίγουρα χειρότερα για την Νέα Δημοκρατία. Η δημοσκόπηση της  VPRC για το τι ψήφισαν οι πολίτες, δείχνει ξεκάθαρα ότι χάσαμε «την ψυχή» μας, χάσαμε τους αγρότες, χάσαμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εμπόρους.  Ποιους περιμέναμε να μας ψηφίσουν; Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διόρισε το ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα, πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

2)               Το γεγονός πως όλα τα χρόνια που σας θυμάμαι, δεν υπήρξατε «αντιπολίτευση» σε κανέναν από τους τρεις αρχηγούς που υπηρετήσατε, θεωρείτε ότι είναι «παράσημο» ή ανασταλτικός λόγος για περαιτέρω ανέλιξη;

Απ.  Δεν αντιπολιτεύομαι την κυβέρνηση για την οποία πάλεψα και παλεύω από 17 χρονών παιδί στην ΟΝΝΕΔ. Στην παράταξη της ΝΔ πολλοί με βρήκαν, δεν τους βρήκα. Είμαι καθαρό σπλάχνο της ΝΔ και την πονώ. Αγωνίζομαι, ώστε η κυβέρνηση να μην κάνει λάθη και εγώ να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια μου. Οι Υπουργοί δεν τα ξέρουν όλα και πρέπει να ακούν τους βουλευτές.
Δεν πρόκειται να σταματήσω να αγωνίζομαι και να μιλώ για τους πολίτες και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους μέσα και έξω από την Βουλή, με όποιο τίμημα.

3)               Ο ανασχηματισμός με το καλημέρα ανέδειξε προβλήματα μεταξύ υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μιλώ για την κόντρα των κ. κ. Λοβέρδου και Μητσοτάκη. Πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα εξάντλησης της τετραετίας υπό αυτές τις συνθήκες;

Απ.   Εάν υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να συζητηθούν και να βελτιωθούν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Είναι απαραίτητο οι υπουργοί να μιλούν μεταξύ τους, αλλά και να ενημερώνουν τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για  τα νομοθετήματα που θα φέρουν στην Βουλή, ώστε να αποφεύγονται διαφωνίες,  δυσλειτουργίες  και αντιπαραθέσεις.
Όμως, δεν είναι δυνατόν ο κάθε υπουργός να επιλέγει τι θα υλοποιήσει και τι όχι.



4)               Η νέα κυβέρνηση σε ότι αφορά τη ΝΔ, λένε ότι «γέρνει δεξιότερα». Αυτό είναι καλό ή κακό σήμερα;

            Απ.  Η ΝΔ είναι η μεγάλη δημοκρατική κεντροδεξιά παράταξη. Είναι η παράταξη των μεγάλων επιλογών. Εδραίωσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, «έβαλε» την Ελλάδα στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι η παράταξη που έκανε πράξη την εθνική συνεννόηση και την Εθνική συμφιλίωση. Είναι η παράταξη που είπε το ΟΧΙ στο Βουκουρέστι, που εφάρμοσε ανεξάρτητη και αδέσμευτη  εξωτερική  πολιτική με τα ανοίγματα σε Ρωσία και Κίνα, που έβαλε την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη και την καθιστά σημαντικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα.
Η ΝΔ δεν είναι η παράταξη των άκρων. Είναι η λαϊκή παράταξη, η παράταξη των νοικοκυραίων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, των αγροτών , των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εμπόρων. Η ΝΔ πρέπει να μην λοξοκοιτάζει δεξιά ή δεξιότερα, αλλά να μιλήσει πολιτικά και ιδεολογικά για τις δικές της αρχές. Τις αρχές μιας ΝΔ δίπλα στον πολίτη και στα προβλήματα του.
Τις αρχές μιας ΝΔ που θα σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες.


5)               Η προεδρική εκλογή αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω κυβερνητική πορεία. Μπορεί η κυβέρνηση να βρει και με ποιους τρόπους, τους 180 βουλευτές;

Απ.  Πιστεύω ότι μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Βέβαια καθοριστικής σημασίας θα είναι το πρόσωπο που θα προταθεί. Είναι απαράδεκτη και ανεύθυνη η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, μη ψηφίζοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας, με μόνη επιδίωξη του να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει κυβέρνηση. Οι αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για «αποστασίες»  βουλευτών που θα ψηφίσουν Πρόεδρο      ( μιλά για αποστασία ο ΣΥΡΙΖΑ που μας καλούσε να ρίξουμε την κυβέρνηση)  και οι απειλές προς βουλευτές για να μην ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας,  πέρα από αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες, αποδεικνύουν, πως εννοεί  την Δημοκρατία και την ελευθερία του βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που ουσιαστικά λέει στους βουλευτές είναι: « Είστε ελεύθεροι να ψηφίσετε αυτό που θέλουμε».
Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία της και να κριθεί για το έργο της.



6)     Η περιφέρειά σας η Πέλλα, είναι κατ’ εξοχή αγροτική περιοχή. Τώρα με υπουργό Γεωργίας από εκεί, νομίζετε ότι τα προβλήματα θα λυθούν ευκολότερα;

Απ.  Πράγματι η Πέλλα όπως και όλες οι αγροτικές περιοχές της χώρας μας, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και μεγάλα προβλήματα. Ο αγροτικός τομέας είναι ο ένας εκ των τριών και ίσως ο βασικότερος πυλώνας παραγωγής και ανάπτυξης στην χώρα μας.
Πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και να επαννεκινήσει η αγροτική μας οικονομία.
Πιστεύω ότι ο Γιώργος Καρασμάνης θα κάνει τις αλλαγές και θα δώσει τις λύσεις που περιμένουν οι αγρότες μας.




Αρχειοθήκη ιστολογίου