Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

"Ηλεκτροσόκ" 5.000 - 15.000 ευρώ για 200.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Του Κωστή Πλάντζου
Αν το πληρώσεις, μπορείς να το σώσεις…

22/04/2011 

 
 
Να πληρώσουν αναδρομικά τα πολεοδομικά πρόστιμα μιας επταετίας ή… να κατεδαφίσουν οι ίδιοι το σπίτι που έκτισαν παράνομα μεταξύ του 1983 έως το 2003, ετοιμάζεται να καλέσει η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Ταυτόχρονα σχεδιάζει επιδρομή και στα "τελευταίας γενεάς" αυθαίρετα, τα οποία απειλούνται με πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα. Για να "χρυσώσει το χάπι" όμως, αναζητεί και νομική φόρμουλα "τακτοποίησης" -σε βάθος εικοσαετίας ενδεχομένως και πλέον- των αυθαιρέτων οικοδομών, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα θελήσουν να υπαχθούν, με το αζημίωτο, στη σχετική "ρύθμιση".

Στη μάχη εξεύρεσης πόρων και μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα παρουσιάσει "κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης" οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.

Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από την ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους (800 εκατ. ευρώ το χρόνο). Σε κάθε περίπτωση –όπως προβλέπει και ο νόμος 3212/2003- τα έσοδα προορίζονται για περιβαλλοντικές κλπ δράσεις (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων - ΕΤΕΡΠΣ).

"Ενοίκιο" για το σπίτι τους
Σύμφωνα με πληροφορίες,  το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει καταρχήν να εισπράξει τα πρόστιμα "ανέγερσης και διατήρησης", τα οποία δεν κατέβαλαν ποτέ ως τώρα οι περίπου 170.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που "αυτοκαταγγέλθηκαν" για να πάρουν ρεύμα από τη ΔΕΗ το 2004, με βάση το "νόμο Βάσως" (Παπανδρέου).

Από τότε οι τοπικές υπηρεσίες πολεοδομίας διατηρούν φάκελο του ακινήτου, όπου περιλαμβάνονται φωτογραφίες και κάτοψη του ακινήτου. Ορισμένοι δήμοι και νομαρχίες της χώρας, εφαρμόζοντας το νόμο, απέστειλαν από το 2005 ήδη στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία του φακέλου που πιστοποιούν την παράβαση, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες σε ορισμένες περιοχές (πχ Χαλκιδική) να κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα.

Για τα αυθαίρετα αυτά, τα πρόστιμα ανέγερσης επιβάλλονται εφάπαξ και υπολογίζονται με "ταρίφα" τα 58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κτίσματος που, αν εξοφληθούν εφάπαξ, μειώνονται στο ένα τρίτο. Αντίστοιχα τα πρόστιμα διατήρησης καταβάλλονται κάθε χρόνο και αντιστοιχούν στο 50% του προστίμου ανέγερσης.

Έτσι, για παράδειγμα, για ένα αυθαίρετο 100 τμ που ηλεκτροδοτήθηκε το 2004, το πρόστιμο ανέγερσης είναι 5800 ευρώ. Για κάθε χρόνο μετά μέχρι και το 2011, το πρόστιμο διατήρησης υπολογίζεται σε 2900Χ8= 23.200. Συνολικά δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να καταβάλει σήμερα 29.000 ευρώ σε μηνιαίες δόσεις -ή 9.666 ευρώ αν επέλεγε να εξοφλήσει εφάπαξ.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αναμένεται να προβλέπει τμηματική καταβολή σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, από το 2011 έως το 2013, των προβλεπομένων προστίμων στην τιμή "μετρητοίς". Με άλλα λόγια, στο προηγούμενο παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώνει για τέσσερα χρόνια ποσό περίπου 2500 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται και κάποια περαιτέρω έκπτωση επί των προστίμων.

Στην κατηγορία αυτή θα υπαχθούν και άλλοι περίπου 40.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που διαχρονικά πήραν "κατά παρέκκλιση" ρεύμα από τη ΔΕΗ, για λόγους υγείας.

Ως "αντάλλαγμα" για το χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν σήμερα, θα μπορούν να απαλλαχθούν από το ετήσιο "ενοίκιο" των 2.900 ευρώ, για την περίοδο μετά το 2013 που θα εκτείνεται η ρύθμιση (πχ ως το 2033).

"Στα μαλακά" 25.000 αυθαίρετοι νέας γενεάς;
Για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά το 2004 ή ο ιδιοκτήτης τους δεν μπορεί να αποδείξει πως κτίστηκαν πριν τις 31.12.2003 (επικαλούμενος στοιχεία όπως μηνύσεις και δικαστικές αποφάσεις, ένσημα ΙΚΑ κλπ) τα πρόστιμα ανέγερσης είναι κυριολεκτικά "δρακόντεια" και υπολογίζονται με βάση την "συμβατική αξία" του ακινήτου (πχ 80.000 ή 200.000 ευρώ), όσο δηλαδή και το κόστος κατασκευής τους. Αν το ακίνητο βρίσκεται σε δασική έκταση ή αιγιαλό, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Αντίστοιχα τα πρόστιμα διατήρησης ανέρχονται στο 50% ετησίως αλλά η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση δεν ξεπερνά το 10%!

Υπολογίζεται πως την τελευταία εξαετία, περισσότεροι από 25.000 έχουν κτίσει παράνομα "όπως οι άλλοι" (κατά την προτροπή και των τοπικών εργολάβων αυθαιρέτων κατοικιών), αδιαφορώντας ή αγνοώντας τα τεράστια πρόστιμα.

Για όλους αυτούς, αλλά και για άλλους 1,1 εκατ. "αυθαίρετους" που δεν έσπευσαν το 2004 να κάνουν χρήση του "Νόμου Βάσως", οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο: είτε να λάβουν ρεύμα και να πληρώσουν τα "χαμηλά" πρόστιμα που προβλέπονται και για τους προ του 2004, είτε να τους ζητηθεί να πληρώσουν τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλει ο νόμος.

Οι απόψεις προς το παρόν διίστανται καθώς, επί της ουσίας, αν πέσουν "στα μαλακά" όσοι αυθαιρέτησαν μετά το 2004, καταρρακώνεται το πνεύμα και το κύρος του Νόμου. Όπως χαρακτηριστικά ελέχθη πάντως στο υπουργείο Οικονομικών "ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ας το γκρεμίσουν οι ίδιοι, αν δεν θέλουν να το πληρώνουν".

Επικαλούνταν μάλιστα την παρουσία του πρωθυπουργού στην κατεδάφιση νυχτερινών κέντρων στην παραλία του Ελληνικού -την οποία όμως αντιθέτως άλλοι ερμήνευαν ως ένδειξη πως για την κυβέρνηση "η λύση της κατεδάφισης μπορεί να αφορά επιχειρήσεις αλλά όχι νοικοκυριά που καλούνται να εισφέρουν από το υστέρημά τους".
 
 

Στάση πληρωμών και στον ιδιωτικό τομέα

Μέγεθος κειμένου

Τελευταία ενημέρωση: 22.04.2011

- 1 στις 3 επιχειρήσεις χρωστά έως και 4 μισθούς
- Εκτιμήσεις σοκ από το Σώμα Επιθεωρητών εργασίας
- Πολλές εταιρείες πλήρωσαν μόνο το δώρο Πάσχα για να μην πάνε αυτόφωρο


Αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι δεν θα κάνουν φέτος Πάσχα όπως άλλες χρονιές. Οι εκτιμήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα προκαλούν πρωτοφανές για δεδομένα της Μεταπολίτευσης “σοκ”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, μία στις τρεις επιχειρήσεις, δηλαδή περισσότερες από 275.000 εταιρείες, οφείλουν στους εργαζομένους τους, κατά μέσο όρο, 3 με 4 μηνιάτικα και έπεται ακόμη και πιο δραματική συνέχεια με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες, ελέω Μνημονίου αλλά και των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 60% των διαφωνιών που φτάνουν στο ΣΕΠΕ μεταξύ μισθωτών και ιδιοκτητών εταιριών, κάθε μεγέθους, αφορά σε μη καταβολή δεδουλευμένων, δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, Μιχάλης Χάλαρης.
Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι, μπροστά στον φόβο της απόλυσης τους, προβαίνουν σε καταγγελίες στο Σώμα μόνο αφότου έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών από τη στιγμή που ο εργοδότης σταματά να τους αποδίδει μέρος ή και το σύνολο του μισθού τους.

Ειδικά κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας μπροστά στον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου, η οποία προβλέπεται από τον νόμο, αρκετοί εργοδότες κατέβαλαν το Δώρο του Πάσχα αλλά εξακολούθησαν να μην αποδίδουν τους μισθούς που χρωστάνε στους εργαζόμενους τους. Αντίστοιχο φαινόμενο είχε γίνει και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Πηγή:  Newsit.gr

Η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται – Αγοράζει 600 ελικόπτερα

Μέγεθος κειμένου

 

 22.04.2011

    Την ώρα που η χώρα μας φαίνεται να κόβει τις δαπάνες για εξοπλισμούς του στρατού μας η Τουρκία δίνει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για αγορά ελικοπτέρων.


    Οι γείτονες μας εξακολουθούν να εξοπλίζονται ασταμάτητα.
    3.5 δισεκατομμύρια δολάρια θα κοστίσει τελικά η αγορά των ελικοπτέρων γενικής χρήσης που η Τουρκία έδωσε στην αμερικανική Sikorsky.
    Κι ενώ όλοι νόμιζαν οτι το ποσό αυτό αφορά την αγορά 121 ελικοπτέρων , ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Βετζντί Γκιονούλ ανακοίνωσε οτι θα αγοραστούν 109 ελικόπτερα. Η παραγωγή των ελικοπτέρων θα γίνει στην Τουρκία και ίσως ο τελικός αριθμός των ελικοπτέρων φτάσει στα 600!!
    Πηγή:  Newsit.gr

    ΟΑΕΔ: Ξεπέρασαν τις 700.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

    Στα 714.675 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ το Μάρτιο, αριθμός αυξημένος κατά 3,20% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
     

    Από αυτούς, επίδομα ανεργίας λαμβάνουν λιγότεροι από τους μισούς ήτοι 305.952 άτομα, ενώ το 35,2% περίπου των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ, είναι χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα χρόνο. Η αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ανέρχεται στα 6.756 άτομα. 

    Ένας στους τρεις καταγεγραμμένους από τον ΟΑΕΔ ανέργους, κατοικεί στην περιφέρεια της Αττικής και πάνω από ένας στους πέντε προέρχεται από την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας (20,74%). 
     
    Οι προσλήψεις το Μάρτιο του 2011 μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο περίπου, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010. Αντιθέτως οι απολύσεις άγγιξαν τις 23.313, με άλλα λόγια κάθε εργάσιμη μέρα του Μαρτίου, σχεδόν 1.014 μισθωτοί με συμβάσεις αορίστου χρόνου έχαναν τη δουλειά τους.  Αν σε αυτούς προστεθούν και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τότε προκύπτει ότι τον περασμένο Μάρτιο χωρίς δουλειά έμειναν 40.672 εργαζόμενοι. 
     
    Παρά τις αυξημένες σε σχέση με το Φεβρουάριο, προσλήψεις, η καθαρή ροή της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή η διαφορά προσλήψεων μείων των απολύσεων και των λήξεων συμβάσεων, παραμένει αρνητική με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας να είναι μειωμένες κατά 7.419 μεταξύ Μαρτίου – Φεβρουαρίου 2010. 
     
    Πηγή: Enet.gr

    Φωτοβολταϊκά: Αλλαγή δραστηριότητας ως 30 Ιουνίου για αγρότες

     22/4/2011 Φωτοβολταϊκά: Αλλαγή δραστηριότητας ως 30 Ιουνίου για αγρότες
    Δήλωση μεταβολής δραστηριότητας ως τις 30 Ιουνίου πρέπει να υποβάλλουν οι αγρότες που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 100 KW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι αγρότες που επενδύουν στα φωτοβολταϊκά θα έχουν δικαίωμα στην επιστροφή ΦΠΑ και θα υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων β’ κατηγορίας (εσόδων-εξόδων) και την έκδοση φορολογικών παραστατικών σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ.
    Για να λάβουν την έναρξη δραστηριότητας θα πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο της έγκρισης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 100 KW από τη ΔΕΗ, ενώ σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί η έγκριση αυτή, μπορεί να προσκομιστεί αντίγραφο της αίτησης που έχει υποβληθεί με τρίμηνη προθεσμία για κατάθεση της έγκρισης της ΔΕΗ.

    Η εγκύκλιος

    Αναλυτικά, η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα κάτωθι:
    Με τις διατάξεις της παραγράφου 12.α) του άρθρου 27 του ν.3943/11, η οποία ισχύει από 31.12.2010 αντικαταστάθηκε η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. Ειδικότερα με την αντικατάσταση αυτή επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
    1. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 41, από 31.12.2010, οι αγρότες οι οποίοι εντάσσονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν.3874/2010 (Α΄ 151) και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW ή τη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, εξακολουθούν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς και δικαιούνται επιστροφής του φόρου με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή (11%) για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούν προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.
    2. Οι ανωτέρω αγρότες για τις εν λόγω δραστηριότητες υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων και στην έκδοση φορολογικών παραστατικών σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/92) και κατά συνέπεια υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Παράλληλα όμως συνεχίζουν να εντάσσονται και στο ειδικό καθεστώς αγροτών και με σκοπό την ευχερή διάκρισή τους από άλλους υποκείμενους στο φόρο που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς, κατά την έναρξη της δραστηριότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 KW ή της λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ιδιαίτερος Κωδικός στο σύστημα TAXIS (Κωδ.126), όπως συμβαίνει και για τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή σε λαϊκές αγορές.
    3. Ενόψει των ανωτέρω, οι αγρότες που προτίθενται να ασκήσουν τις δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 KW ή την εκμετάλλευση αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, θα πρέπει να υποβάλουν, πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων αυτών, δήλωση μεταβολής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Με τη δήλωση αυτή και προκειμένου να διαπιστώνονται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την ανωτέρω διάταξη, θα πρέπει να προσκομίζονται, κατά περίπτωση:
    α) Επικυρωμένο αντίγραφο της έγκρισης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 100 KW από τη ΔΕΗ.
    β) Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας εκμετάλλευσης αγροτοτουριστικής μονάδας μέχρι 10 δωματίων που εκδίδεται από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ.
    Στην περίπτωση που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα ανωτέρω δικαιολογητικά, προσκομίζονται αντίγραφα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, με υποχρέωση προσκόμισης των εν λόγω δικαιολογητικών εντός 3 μηνών από την υποβολή της δήλωσης έναρξης. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ελέγχουν την τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης.
    Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, η δήλωση μεταβολής δραστηριότητας μπορεί να υποβληθεί μέχρι 30.6.2011.
    4. Αγρότες που έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς για την άσκηση της δραστηριότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα, ή εκμετάλλευσης αγροτοτουριστικών μονάδων μέχρι 10 δωματίων πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από το ειδικό καθεστώς του άρθρου 41, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν δήλωση μεταβολής μέχρι 30.6.2011, προκειμένου να ενταχθούν εκ νέου και στο ειδικό καθεστώς του άρθρου αυτού, προσκομίζοντας τα ανωτέρω προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Στην περίπτωση που η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιήθηκε πριν τις 31.12.2010, η δήλωση μεταβολής ισχύει από 31.12.2010, ώστε να έχουν δικαίωμα κατ’ αποκοπή επιστροφής για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2010. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες που με αφορμή την ένταξη στο κανονικό καθεστώς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 100 KW ή εκμετάλλευση αγροτουριστικών μονάδων μέχρι 10 δωματίων, «υποχρεώθηκαν» για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς και της αγροτικής τους δραστηριότητας, προκειμένου να μην απολέσουν το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών τους, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά παραστατικά υπό το κανονικό καθεστώς, υπάρχει υποχρέωση καταβολής του φόρου που αναλογεί σε αυτά και δεν υπάρχει δικαίωμα επιστροφής για τα εν λόγω παραστατικά.
    5. Διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, εκτός από αυτές που καλύπτονται από την παράγραφο 4.γ) του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, υποχρεούνται στην ένταξη στο κανονικό καθεστώς και έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης ή μεταβολής για το σκοπό αυτό, δεν εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς και για την αγροτική τους εκμετάλλευση, ανεξάρτητα από τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εν λόγω δήλωση έναρξης ή μεταβολής. Οι εν λόγω αγρότες, μπορούν βέβαια να εντάξουν και την αγροτική τους εκμετάλλευση στο κανονικό καθεστώς και να τηρούν το βιβλίο εσόδων εξόδων και για τη δραστηριότητα αυτή εφόσον το επιθυμούν. Στην περίπτωση που δεν επιθυμούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κανονικού καθεστώτος για την αγροτική τους δραστηριότητα, δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση που από λάθος θεωρείται ότι οι αγρότες που ασκούν και άλλη δραστηριότητα, έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς και για την αγροτική τους δραστηριότητα, χωρίς ωστόσο να έχουν υποβάλει δήλωση μετάταξης και να έχουν εκδώσει φορολογικά παραστατικά για την πώληση της αγροτικής παραγωγής, οι αγρότες αυτοί μπορούν να υποβάλλουν δήλωση μεταβολής, με την οποία θα δηλώνεται μόνο η δραστηριότητα για την οποία υποχρεωτικά εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς, με ημερομηνία μεταβολής την ημερομηνία που επιθυμούν να επέλθει η εν λόγω αλλαγή, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της μη ορθής τήρησης των υποχρεώσεων του κανονικού καθεστώτος.
     
     
    Πηγή:  Agrotypos

    Κίνημα των 10: Εκχώρηση ιδιοκτησίας στους Δήμους

    του Ριχάρδου Σωμερίτη 22/04/2011

     

    Το θα επιθυμούσα και συνεπώς προτείνω με βάση και ξένες εμπειρίες:

    - Συστηματικές πρωτοβουλίες για να φτάσουμε επιτέλους σε πραγματικές δημοκρατικές και αν το θέλουν οι λαοί (που σήμερα δεν φαίνεται να το θέλουν) προοδευτικές ενωμένες πολιτείες της Ευρώπης.
    - Υπέρβαση των εθνικισμών, των δικών τους φυσικά, αλλά ας ξεκινήσουμε από τους δικούς μας, για τη λύση των προβλημάτων με όλους τους γείτονες.
    - Θέσπιση κανόνων σταδιακού ισοσκελισμού εσόδων-εξόδων του Δημοσίου για να ξεφύγουμε από τα ελλείμματα και αποκλειστική χρήση ενός λογικού, σε σχέση με τα δημόσια έσοδα, δανεισμού για παραγωγικές επενδύσεις.
    - Ανασύνταξη με ριζική μεταρρύθμιση ενός νέου αποτελεσματικού Δημόσιου τομέα (κυρίως: υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, δίκτυα επικοινωνιών και ενέργειας) με βάση σύγχρονες αρχές διοίκησης, επενδύσεων και προσωπικού των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων.
    - Θέσπιση συνταγματικών δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας για τα κόμματα, τα συνδικάτα και τις επαγγελματικές ενώσεις με δημόσιο έλεγχο των οικονομικών τους.
    - Χωρισμό Εκκλησιών και Κράτους με εθνικοποίηση των περιουσιών τους και, για να καλύπτονται τα έξοδα στέγης, λειτουργίας και μισθοδοσίας, θέσπιση ειδικού φόρου σε όσους δηλώνουν πιστοί.
    - Εκχώρηση της ιδιοκτησίας της αστικής γης (οικοπέδων) στους Δήμους και οικονομικά προσιτή μακρόχρονη ενοικίασή της σε ιδιοκτήτες ή μελλοντικούς ιδιοκτήτες ώστε να εξασφαλίζεται ένα ανεκτό επίπεδο τιμών, ο σεβασμός των πολεοδομικών κανόνων και μια πιο ευχερής εξεύρεση χώρων για κοινωνικούς σκοπούς: πράσινο, σχολεία, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, πλατείες κ.τ.λ.
    - Ένταξη των μεταναστών που συμπληρώνουν ορισμένους κοινά αποδεκτούς όρους, συστηματική μάχη εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και σωστός, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την ανθρωπιά έλεγχος του μεταναστευτικού ρεύματος σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
    - Μεταφορά της χώρας και εκ περιτροπής μεγάλων ομάδων κατοίκων της βορειότερα μπας και τα παιδιά των γκασταρμπάϊτερ και των μπρούκλιδων των περασμένων δεκαετιών καταλάβουν κάτι.
    - Μια φωνή: ξύπνααα!
    * Ριχάρδος Στράτη Σωμερίτης (Αθήνα, 1931). Παντρεμένος, δύο παιδιά. Σπουδές: Νομικά στο Παρίσι. Δημοσιογράφος από το 1948 : Η Μάχη, Ελευθερία, Καθημερινή, Το Βήμα (από το 1991) και διευθυντής ειδήσεων-ενημέρωσης ΕΡΤ (1989). Στη Γαλλία: επιτελικό στέλεχος της Γαλλικής Ραδιοφωνίας (διεθνείς εκπομπές), παραγωγός ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών στο δεύτερο κανάλι της Γαλλικής Τηλεόρασης, συνεργάτης της "Le Monde» κ.α., εκδότης και διευθυντής του εβδομαδιαίου αντιδικτατορικού δελτίου Athenes Presse -Libre (1967-1974). Από τα βιβλία του : στα γαλλικά, Η Μαύρη Βίβλος της Δικτατορίας στην Ελλάδα (σε συνεργασία με τον Άρη Φακίνο και τον Κλεμάν Λεπιντίς) (Εκδόσεις Le Seuil, 1969), και στα ελληνικά "Ο ξενόφερτος, χρονικό μιας ελεύθερης τηλεόρασης" (Εστία, 1990) και "Ενας Μικρός Δεκέμβρης" (για τον Δεκέμβρη 1944) (Λιβάνης 1994) καθώς και αρκετές μεταφράσεις λογοτεχνικών και πολιτικών βιβλίων τα περισσότερα στις εκδόσεις "Πόλις". Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση (ΕΠΟΝ) και έχει τιμηθεί με το γαλλικό παράσημο του "Τάγματος Αξίας", το Βραβείο Μπότση και το βραβείο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
    Ψηφοφορία

    Ο Ριχάρδος Σωμερίτης προτείνει εκχώρηση της ιδιοκτησίας της αστικής γης στους Δήμους και οικονομικά προσιτή μακρόχρονη ενοικίασή της σε ιδιοκτήτες. Συμφωνείτε;

       

    Πηγή: Protagon

    Τι είναι ο Σαλαφισμός;

     


    Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα και στη Συρία έφεραν στην επικαιρότητα μια μέχρι τώρα άγνωστη σέχτα του Ισλάμ, τον Σαλαφισμό, που εκ πρώτης όψεως δείχνει επικίνδυνα εξτρεμιστική.
    Σε τι πιστεύουν όμως  οι Σαλαφιστές; Μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε;
    Ο Σαλαφισμός είναι μια φονταμενταλιστική τάση που υποστηρίζει την επιστροφή στις αρχικές αξίες του Ισλάμ.
    Η λέξη Σαλαφιστής προέρχεται από  την αραβική φράση ‘as-salaf as-saliheen’, που αναφέρεται στις τρεις πρώτες γενιές Μουσουλμάνων, των γνωστών και ως «ευσεβών».
    Η 100ετής σουνίτικη σχολή σκέψης του Σαλαφισμού θέλει τους πιστούς να ζουν σύμφωνα με τις διδαχές του προφήτη Μωάμεθ. Ξεχωρίζουν από τις χαρακτηριστικές λευκές ρόμπες τους, τις γενειάδες, και τα τουρμπάνια. Κοινωνικά, θεωρούνται άκρως συντηρητικοί.
    Αν και πιστεύουν σε μια ενοποιημένη αραβική πολιτεία, και στον  νόμο της Σαρία, δεν είναι πάντα πολιτικά ριζοσπαστικοί, επειδή θεωρούν την εμπλοκή στη πολιτική ως αντίθετη στις βασικές αρχές του Ισλάμ.
    Από κει και πέρα, ο Σαλαφισμός εμπεριέχει μια μεγάλη γκάμα από  μουσουλμανικά πιστεύω, από τη μη βίαιη θρησκευτική αφοσίωση, έως τον τζιχαντισμό.
    Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Σαλαφιστές πρωταγωνιστούν στα ΜΜΕ, εξαιτίας της εμπλοκής τους στη πολιτική. Συνήθως αντιτίθενται στα καθεστώτα των χωρών όπου ζουν, για διαφορετικούς όμως λόγους από τους δημοκρατικούς διαδηλωτές, και άρχισαν μάλιστα  να χρησιμοποιούν την αραβική άνοιξη προς όφελός τους.
    Στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ. Πρόσφατα μια ομάδα τους ανέλαβε την ευθύνη για τη βίαιη απαγωγή και δολοφονία του Ιταλού ακτιβιστή Βιτόριο Αριγκόνι στη Γάζα, ισχυριζόμενοι ότι «διέδιδε τη διαφθορά».
    Ο Σύριος πρόεδρος Bashar al-Assad κατηγόρησε τους Σαλαφιστές για την κλιμακούμενη αναστάτωση στη χώρα του, λέγοντας πως έχουν σκοπό να φέρουν τον τρόμο στη Συρία. Οι ειδικοί δεν πιστεύουν πως ο al-Assad έχει δίκιο, αλλά μάλλον χρησιμοποιεί την απειλή ως δικαιολογία για να προχωρήσει σε περαιτέρω καταστολή των διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι.
    Ο Σαλαφισμός είναι σχετικά διαδεδομένος παγκοσμίως, καθώς πολλοί τον θεωρούν ως μια πιο γνήσια μορφή του Ισλάμ, απογυμνωμένη από πολιτισμικές και εθνικές διασυνδέσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τη παραδοσιακά δεδηλωμένη απεμπλοκή του από τη πολιτική, τον καθιστά ως ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα σε πολλούς Μουσουλμάνους.
    Ο Σαλαφισμός κυριαρχεί μεταξύ των Σουνιτών στην Αραβική Χερσόνησο, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Wahabis, μια ακροδεξιά δηλαδή ερμηνεία του Σαλαφισμού. Στην Αγγλία, ο Σαλαφισμός είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στους Μουσουλμάνους φοιτητές των πανεπιστημίων.
    Οι τζιχαντιστές Σαλαφιστές είναι διαφορετικοί από τους κανονικούς, και οπαδούς της μη βίας Σαλαφιστές. Ως συνήθως όμως, οι σκληροπυρηνικοί είναι αυτοί που κερδίζουν τη δημοσιότητα, και τελευταία δυστυχώς βλέπουμε αρκετή βία εκ μέρους τους.
    Στην Αίγυπτο, έκαψαν πρόσφατα κάποια τζαμιά των Σούφι, δολοφόνησαν έναν Χριστιανό πωλητή οινοπνευματωδών, και έκοψαν το αυτί ενός Κόπτη Χριστιανού. Βέβαια, σε ένα πληθυσμό 82 εκατομμυρίων, τα συμβάντα αυτά, από μια μειοψηφία 5-6 εκατομμυρίων, θα πρέπει να θεωρούνται ως μεμονωμένα.
    Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ για τους εξτρεμιστές Μουσουλμάνους στη Βρετανία (Muslim Resistance), εστίασε σε μια ομάδα Σαλαφιστών στο Λούτον. Όπως ισχυρίζεται ο παραγωγός, οι περισσότεροι Σαλαφιστές προσπαθούν εδώ και 20 χρόνια να πείσουν τους Μουσουλμάνους να μη παρασύρονται από τις εξτρεμιστικές ομάδες.
    S.A. από το The First Post

    Πηγή:  ANTINEWS

    Κλείνουν και πάλι τα Τέμπη, στις 27 και 28 Απριλίου

    Εκτύπωση E-mail
    Eλλάδα: Κλείνουν και πάλι τα Τέμπη, στις 27 και 28 Απριλίου
    Κλείνουν τα Τέμπη για μία ακόμη φορά στις 27 και 28 Απριλίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές εργασίες απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, μετά από σχετική εισήγηση των αλπινιστών, που πρόσφατα διενήργησαν αυτοψία στην κοιλάδα, μετά την νέα βραχόπτωση που σημειώθηκε την καθαρά Δευτέρα.
        Ωστόσο, ή Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή της -μετά από σχετική αυτοψία- επισημαίνει ότι δεν είναι ασφαλής η κυκλοφορία οχημάτων στον Παραλιακό Άξονα της Λάρισας αν δεν εκτελεστούν επειγόντως εργασίες ασφαλτόστρωσης (υπάρχουν καθιζήσεις) και διαγράμμιση, ενώ και για τις λοιπές εναλλακτικές διαδρομές (που αφορούν και την κίνηση βαρέων οχημάτων) τονίζει ότι δεν έχουν εκτελεσθεί εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος από τις βλάβες που προκλήθηκαν κατά την προηγούμενη χρήση τους και σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονούν κινδύνους.
        Το σχετικό έγγραφο απεστάλει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και κοινοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Αγιάς, την Εγνατία Α.Ε. και την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.
        Σημειώνεται ότι η «εκκρεμότητα» αποκατάστασης του επαρχιακού δικτύου του νομού, που χρησιμοποιήθηκε εναλλακτικά κατά την περίοδο που τα Τέμπη ήταν κλειστά, παρέμεινε ως τέτοια, και μετά το άνοιγμα της κοιλάδας. Παρότι και η πρώην νομαρχία Λάρισας και η αιρετή Περιφέρεια έχουν κατ' επανάληψη ζήτηση την τήρηση των συμπεφωνημένων για αποκατάσταση του δικτύου, καθώς υπήρξε «διάσταση», μεταξύ υπουργείου Υποδομών και της παραχωρησιούχου εταιρείας σχετικά με το «ποιος» βαρύνεται για την αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα να μην αποκατασταθούν ποτέ.

    Οχι παιχνίδια με το ρεύμα

    Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011
    Εκτύπωση E-mail
    Οχι παιχνίδια με το ρεύμα
    ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα από τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, έρχεται και η απειλή των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για την πραγματοποίηση 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τον Μάιο, με δυσμενείς συνέπειες για όλους. Οπως γίνεται αντιληπτό, στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι είναι μεγάλος και η δημιουργία νέων προβλημάτων στην οικονομία θεωρείται δεδομένη.


    ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ και εθνικά επικίνδυνο να γίνονται παιχνίδια με το ρεύμα, τόσο από την πλευρά των συνδικαλιστών όσο και από αυτή της κυβέρνησης, την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και υπολογίζει σημαντικά στην άνθηση της τουριστικής κίνησης και στην τόνωση της αγοράς. Και οι δύο τομείς αναμένεται να πληγούν, όπως και τα νοικοκυριά, εφόσον η απειλή για απεργία στη ΔΕΗ γίνει πράξη και σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.


    ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος με φόντο την αγορά ενέργειας και με αφορμή το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ανάμεσα στους «πράσινους» συνδικαλιστές και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει εκθρέψει τα «πράσινα» συνδικάτα και έχει υποκινήσει στο παρελθόν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Είναι, όμως, εγκληματικό να πληγεί η εθνική οικονομία και ο τουρισμός από τις διακοπές ρεύματος και από ένα πιθανό μπλακ άουτ, το οποίο θα βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι. Η ελληνική οικονομία δεν έχει, δυστυχώς, την πολυτέλεια να δεχθεί άλλα πλήγματα. Ας το καταλάβουν αυτό και η κυβέρνηση και οι «πράσινοι» συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.


    Πηγή: E-typos

    Tρόικα: «Περιμένουμε περισσότερα...»

    Αναμένουν -και αυτοί- την εξειδίκευση των μέτρων
    21/04/2011 
     
     
    Λεπτομερή ενημέρωση για τα δημοσιονομικά της σχέδια και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση αναμένει η Τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) το ερχόμενο διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε τους βασικούς άξονες του δημοσιονομικού της προγράμματος για το διάστημα 2012-2015, που προβλέπει μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνει τη μείωση ή την πώληση των ποσοστών σε κρατικές εταιρείες. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει μετά το Πάσχα.

    «Έχουν κάνει μόνο ένα-δυο πρώτα βήματα. Δεν είναι ακόμα αυτό που περιμέναμε» δήλωσε πηγή από τις Βρυξέλλες στο πρακτορείο Reuters. «Η Βουλή περιμένει πολύ περισσότερα (πριν υποβληθεί το νομοσχέδιο στα μέσα Μαΐου), το ίδιο και εμείς». Η επίσκεψη των επιθεωρητών της Τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο, για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο.

    «Εάν έχουμε αμφιβολίες για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή εάν δεν είναι αυτό που περιμένουμε, θα προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή αξιολόγηση» σημείωσε η πηγή από τις Βρυξέλλες, σε ερώτηση εάν η επόμενη δόση των δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικό είναι το πρόγραμμα της Ελλάδας.
     
     

    Ο τύπος - κλειδί για τους επιλέξιμους ίππους στα Σχέδια

    PDF
    20.04.2011
    ImageΈκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που απέμεναν για να προχωρήσει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης. Η Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου παρουσιάζει την εγκύκλιο για την επιλογή τρακτέρ, που συνέταξε η Ειδική Γραμματεία του υπουργείου. Ο επικεφαλής της, Βαγγέλης Διβάρης ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18 Απριλίου ότι υπογράφτηκε η απόφαση με την οποία προβλέπονται τα εξής:
    -Προκαταβολή 50% με την έγκριση του Σχεδίου και με κατάθεση ισόποσης εγγυητικής επιστολής
    - Επιλέξιμες δαπάνες είναι όσες έχουν γίνει μετά τη 18η Φεβρουαρίου (ημερομηνία εξόφλησης τιμολογίου)
    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Διβάρη, το νεοσύστατο ΕΤΕΑΝ-Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα διαθέσει 150 εκατ. ευρώ σε δάνεια και με τη χορήγηση άλλων 300 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες θα μπορέσει ο αγρότης να καλύψει την ίδια συμμετοχή.

      Η εγκύκλιος
    «Σε εφαρμογή του άρθρου 17, παράγραφος 8 της με αριθ. πρτ. 11308/16-11-20110 (ΦΕΚ 1964/Β/2010) απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λαμβάνοντας υπόψη το πιο πάνω σχετικό έγγραφο, ορίζουμε για τις ανάγκες συγχρηματοδότησης των επενδύσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», την μεθοδολογία εκλογής γεωργικού ελκυστήρα ως εξής:
     
    Άρθρο 1
    Εκλογή Γεωργικού Ελκυστήρα
    1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 17, παράγραφος 9, της με αριθ. πρτ. 11308/16-11-2010 (ΦΕΚ 1964/Β/2010), η ιπποδύναμη του γεωργικού ελκυστήρα σε σχέση με την παραγωγική ικανότητα της εκμετάλλευσης προσδιορίζεται με την μεθοδολογία που περιγράφεται στην με αριθ. πρτ. 111870/28-1-1998 εγκύκλιο της τέως διεύθυνσης ΕΓΕΜΕ, του τέως υπουργείου Γεωργίας και νυν υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    2. Για την εφαρμογή του τύπου
    Ι = [Εμ Α (Δχειρ + Α Κεπ) / λ Δελκ]1/2
    ο οποίος δίνει την άριστη ισχύ στο ΡΤΟ, θα χρησιμοποιηθούν στις μεταβλητές οι ακόλουθες τιμές:
    - Εμ (καταναλισκόμενη ενέργεια) = Η τιμή του Εμ υπολογίζεται από τον σχετικό πίνακα της εγκυκλίου 111870/28-1-1998 χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη τιμή ώστε να υπάρχει επάρκεια ισχύος. Όταν για τον υπολογισμό της τιμής του Εμ προβλέπεται επιλογή της σύστασης του εδάφους, τότε χρησιμοποιείται η μεγαλύτερη τιμή που αντιστοιχεί σε έδαφος «μέσης» σύστασης.
    Στην περίπτωση που κάποιο γεωργικό μηχάνημα (παρελκόμενο) δεν υπάρχει στον πίνακα, η καταναλισκόμενη ενέργεια (Εμ) εκτιμάται από τα τεχνικά στοιχεία του κατασκευαστή, ή με βάση το γεωργικό μηχάνημα που έχει τη μεγαλύτερη σχέση.
    - Α = έκταση της εκμετάλλευσης στην μελλοντική κατάσταση. Η έκταση της εκμετάλλευσης δηλώνεται στους πίνακες της αίτησης ενίσχυσης και ελέγχεται μέσω της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης.
    - Δχειρ (ωριαία δαπάνη του χειριστή του ελκυστήρα) = 5 €/ώρα
    - Κεπ (κόστος επικαίρου εργασίας) = 1‰ της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.
    - λ = 12%
    - Δελκ (δαπάνη αγοράς ελκυστήρα - % ενίσχυσης, στην μονάδα ισχύος του ελκυστήρα) = σύμφωνα με το προσκομιζόμενο με την αίτηση ενίσχυσης προτιμολόγιο ή προσφορά μειωμένο κατά 40%.
    3. Οι αναλογούσες ανά καλλιέργεια εργασίες, επεμβάσεις ανά εργασία και παραγωγή ανά στρέμμα είναι στον πίνακα του Παραρτήματος.
    ImageΓια καλλιέργειες που δεν προβλέπονται εργασίες «συλλογής», είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί μία επέμβαση συλλογής, εφόσον αποδεικνύεται η ύπαρξη του σχετικού παρελκόμενου. Υπέρβαση του αριθμού των επεμβάσεων συλλογής είναι δυνατή εφόσον τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα των επιπλέον επεμβάσεων.
    Στην περίπτωση που καλλιέργεια απαιτεί επιπλέον εργασίες από αυτές του Παραρτήματος, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί μία επέμβαση για κάθε επιπλέον εργασία, εφόσον αποδεικνύεται η ύπαρξη του σχετικού παρελκομένου. Υπέρβαση του αριθμού των επεμβάσεων είναι δυνατή εφόσον τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της υπέρβασης αυτής.
    4. Κατά παρέκκλιση της πιο πάνω παραγράφου 1, στην περίπτωση που η γεωργική εκμετάλλευση αποδεδειγμένα δικαιολογεί την παρουσία εξοπλισμού που απαιτεί ιπποδύναμη λειτουργίας μεγαλύτερη από εκείνη που προκύπτει από τη μεθοδολογία που περιγράφεται στην εγκύκλιο με αριθ. πρτ. 11870/28-1-1998, η ιπποδύναμη του γεωργικού ελκυστήρα σε σχέση με την παραγωγική ικανότητα της εκμετάλλευσης προσδιορίζεται από την ιπποδύναμη λειτουργίας του σχετικού εξοπλισμού και όχι από την εγκύκλιο με αριθ. πρτ. 11870/28-1-1998. Η ιπποδύναμη λειτουργίας του σχετικού εξοπλισμού προκύπτει από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως αυτά αναγράφονται στο prospectus ή στις εκθέσεις δοκιμών.
    5. Η παραγωγική ικανότητα της εκμετάλλευσης που χρησιμοποιείται για την εκλογή του γεωργικού ελκυστήρα καταγράφεται στην αίτηση ενίσχυσης και ελέγχεται μέσω της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης.
     
    Άρθρο 2
    Τελικές διατάξεις
    1. Η με αριθ. πρτ. 11870/28-1-1998 εγκύκλιος να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στην διεύθυνση http/www. agrotikianaptixi.gr.
    2. Η παρούσα ισχύει από την ανάρτησή της στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
    Τελευταία ανανέωση ( 20.04.11-17:07 )
      Διαβάστε επίσης
    Παλαιότερα άρθρα
              Επόμενη σελίδα>>
    Επόμ. >

     
     
    Πηγή: Agronews

    Παπακωνσταντίνου: Το πιο γρήγορο BlackBerry στην πόλη

    ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ
    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρέπει να θυμίζει στους Αμερικανούς, έστω και με λίγη φαντασία, την άγρια Δύση. Τότε που το πιο γρήγορο πιστόλι στην πόλη συνήθως επιβίωνε...
    Κάποτε στη Δύση 

    Κάποτε στη Δύση Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας, η ταχύτητα μετριέται με το BlackBerry και ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντα κατά τους Αμερικανούς, είναι το πιο γρήγορο BlackBerry στην πόλη...
    Είναι πράγματι εκπληκτική η ταχύτητά του, εξομολογήθηκε ένας εξ αυτών που προ ημερών έζησε, κάπως εκ του σύνεγγυς, τις «κινήσεις» Παπακωνσταντίνου στην προσπάθειά του να πείσει τους Αμερικανούς να «διαψεύσουν» τα δημοσιεύματα της «Ε» πως η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται σε προχωρημένες άτυπες συνομιλίες με Αμερικανούς και Ευρωπαίους για την αναδιάρθρωση του προ-Μνημονίου ελληνικού χρέους. Ιδιαίτερα, δε, πως οι Αμερικανοί είχαν δώσει και τις ευλογίες τους στο θέμα αυτό.
    «Η Δευτέρα είναι μια από τις δύσκολες μέρες στην Ουάσιγκτον και όμως ο Παπακωνσταντίνου κατάφερε να ανατρέψει την εργασιακή ροή της πιο δύσκολης ημέρας της εβδομάδας» είπε ο συνομιλητής της «Ε» με περίσσιο θαυμασμό, σημειωτέον, για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, «γιατί κατάφερε να μας αναστατώσει».
    «Ουδέποτε»
    «Ουδέποτε έχει συμβεί στο παρελθόν να διακόψουμε τη ροή μας, για να διαψεύσουμε ένα δημοσίευμα ξένης εφημερίδας, κάτω μάλιστα από δύσκολες εργασιακές συνθήκες» είπε έτερος παράγων με γνώση της «καθημερινότητας» της αμερικανικής γραφειοκρατικής μηχανής.
    «Αν κάθε μέρα ασχολούμασταν με διαψεύσεις ξένου Τύπου δεν θα προλαβαίναμε να ασχοληθούμε, καν, με τα δικά μας» είπε ο ίδιος, «εκτός εάν μας το ζητούσε ένας συνομιλητής μας ή μια κυβέρνηση και, συνήθως, μόνο πιεστικά». Η παρατήρηση αυτή του ενημερωμένου Αμερικανού «έδωσε» τον Παπακωνσταντίνου, γιατί κατ' ουσίαν εμπεριέχει τον υπαινιγμό ότι επί του προκειμένου ήταν ο «συνομιλητής» των Αμερικανών, δηλαδή ο Παπακωνσταντίνου που ζήτησε πιεστικά από τον ΥΠΟΙΚ Γκάιτνερ, μέσω διακλαδώσεων, να γίνει η διάψευση.
    Ελέχθη, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί πως, μάλιστα, ο Ελληνας υπουργός μίλησε προσωπικά με τον Γκάιτνερ για να γίνει η διάψευση. «Ο κρυφίως κινούμενος (sneaky) Παπακωνσταντίνου μην ξεχνάτε ότι γνωρίζει και ξέρει να παίζει το παιχνίδι πολύ καλά...» ήταν το μήνυμα που εστάλη στον γράφοντα από Αμερικανό παράγοντα, ο οποίος μάλιστα πιστεύει πως το όλο ανέβασμα του τόνου εκ μέρους του Ελληνα υπουργού έχει και μια έτερη εξήγηση: «Ολο αυτόν τον πυρετό με την πτώχευση από το διεθνή Τύπο προσπαθεί να τον "σπινάρει" για να ωθήσει την τρόικα προ αποφάσεων που θα οδηγούν σε έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου στήριξης. Πιστέψτε με δεν είναι υπεράνω αυτού (του Παπακωνσταντίνου)». Ιδιαίτερα την εποχή αυτή που όλοι «κοιτάνε» προς την άλλη μεγάλη χώρα της Ιβηρικής, την Ισπανία, με την Ιταλία στην αναμονή.
    Ωστόσο, εκείνο που πραγματικά άφησε άναυδους πολλούς Αμερικανούς συνομιλητές της «Ε», είναι το γεγονός ότι στη διάψευση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατονομάστηκε συγκεκριμένα το έντυπο, επί του προκειμένου η «Ε», κάτι που σπανίως -αν όχι ουδέποτε- έχει συμβεί στις ενημερώσεις ή ανακοινώσεις των Αμερικανών, οι οποίοι περιορίζονται στην ουσία της διαψευδόμενης είδησης και ουδέποτε κατονομάζουν το μέσον δημοσίευσής της, εκτός αν υπαγορεύεται από άλλες σκοπιμότητες. Επί παραδείγματι, να στοχοποιηθούν «μη ελεγχόμενες φωνές και απόψεις», είπε συνομιλητής της «Ε».
    Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν είχε στοχοποιηθεί η «Ε» από τον τότε Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νικ Μπερνς για θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος επί τη αναχωρήσει του από την Αθήνα άφησε βολές ότι η εφημερίδα υποθάλπει την τρομοκρατία.
    Ακόμη και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, σπανίως έχει κατονομαστεί το μέσον ενημέρωσης, εκτός αν υποβολιμαία ή για άλλον λόγο κατονομασθεί από ερωτώντα. Επί πλέον, δε, ουδέποτε βγαίνουν ανακοινώσεις διαψεύσεων, κάτι που περαιτέρω δείχνει προς «πονηρή και υπόγεια» μεθόδευση της συγκεκριμένης υπόθεσης που ηγέρθη εξ αφορμής των δημοσιευμάτων της εφημερίδας. Για τους γνωρίζοντες, δε, την Ουάσιγκτον, πάντα περιμένει η... «απογευματινή» βάρδια κάποιου ειδησεογραφικού πρακτορείου για να «περάσει» την ανακοίνωση, στο σχετικό αλισβερίσι Τύπου και κυβερνητικών.
    Ολα δείχνουν «δάκτυλο Παπακωνσταντίνου του "σπιναδόρου"...» είπε ο Αμερικανός παράγων.
    Αλλα ποιο ήταν το βασικό επιχείρημα Παπακωνσταντίνου που «έπεισε» (; ) τους Αμερικανούς να προχωρήσουν στη διάψευση;
    Σύμφωνα με συνολική αποτίμηση του Αμερικανού παράγοντα, ο Ελληνας υπουργός φέρεται να επιχειρηματολόγησε στους συνομιλητές του πως διάψευση του δημοσιεύματος εκ μέρους του δεν θα είχε την ίδια απήχηση στις διεθνείς αγορές και συνεπώς ήταν δέουσα και επιβεβλημένη η αμερικανική παρέμβαση διάψευσης, η οποία θα είχε και (σ.σ. λογικά) ξεχωριστή βαρύτητα, μιας και αφορούσε και τους ίδιους.
    Δηλαδή, μ' άλλα λόγια, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ουσιαστικά πως λόγω αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, χρειαζόταν την αμερικανική χείρα βοηθείας στο ζήτημα αυτό, όπως -ούτως ή άλλως- οι Αμερικανοί είχαν προσφέρει σε πολλές περιπτώσεις με τις παρεμβάσεις τους στους Γερμανούς.
    «Εκοψε δρόμους»
    Στην... «υπηρεσία» του κ. Παπακωνσταντίνου ετέθη ο Αμερικανός πρέσβης κ. Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος, με τις υψηλές προσβάσεις του στην Ουάσιγκτον, «έκοψε δρόμους» στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως εκτιμάται, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση της «διάψευσης» από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, γιατί διαφορετικά θα 'χαν χρειαστεί τουλάχιστον δύο μέρες.
    Και όπως γνωρίζει ο πρώην υπεύθυνος προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, «θα χανόταν η αμεσότητα» και αυτό «επ' ουδενί έπρεπε να συμβεί», όχι τόσο λόγω της αναγκαιότητας διάψευσης της ουσίας της είδησης, αλλά γιατί θα «χανόταν η ευκαιρία αξιοποίησης των ευκαιριών» που προέκυπταν -στο βαθύτερο σκεπτικό τους- έναντι της τρόικας, εν όψει της πέμπτης δόσης.
    Ετσι, παρακάμφθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η όλη υπόθεση πήγε απ' ευθείας στο Οικονομικών, γιατί το Στέιτ δεν θα μπορούσε να δώσει εντολή στο Οικονομικών για την έκδοση διάψευσης και θα χρειαζόταν η παρέμβαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) για τη σχετική εντολή· εν τω μεταξύ θα 'χε «πετάξει το πουλάκι».
    Ο «θαυμαστής» του Παπακωνσταντίνου και γνώστης της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου ομολογεί ότι τέτοιες μεθοδεύσεις «έχω να δω από την εποχή του Ανδρέα, ο οποίος έλεγε στους συνεργάτες του να μην έχουν επαφή με τους... "κακούς" Αμερικανούς, για να κρατάει ο ίδιος το προνόμιο του συνομιλητή τους -ενίοτε και μέσω της Μάργκαρετ- και να πράττει κατά τις "βουλές" του...».
    Επί πλέον ο Παπακωνσταντίνου το «χειρίζεται καλά» το BlackBerry... Tennis anyone?

    Έμμεση παραδοχή από τη Citigroup, για την αποστολή του επίμαχου e-mail: "Δεν πιστεύουμε ότι παραβιάσαμε κάποιο νόμο, θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές"

     
    Εκτύπωση E-mail
    Βρετανία: Έμμεση παραδοχή από τη Citigroup, για την αποστολή του επίμαχου e-mail: "Δεν πιστεύουμε ότι παραβιάσαμε κάποιο νόμο, θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές"
    Συνεχίστηκαν οι φήμες σχετικά με το ότι ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος Citigroup είναι "ύποπτος" για την αποστολή ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Τετάρτη που αναφερόταν σε "πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα", κάτι που φυσικά επηρέασε --αρνητικά-- τις χρηματαγορές.
    Πάντως η Citigroup στο Λονδίνο εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου έχει στη διάθεσή του και αναφέρει ότι ο τραπεζικός και επενδυτικός όμιλος "δεν πιστεύει ότι παραβίασε τον νόμο".
    "Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές και δεν πιστεύουμε ότι παραβιάσαμε τον νόμο, είτε ως Citi, είτε στο επίπεδο κάποιου από τους εργαζομένους μας", αναφέρεται επί λέξει στην ανωτέρω ανακοίνωση του Citigroup του Λονδίνου.


    Πηγή:  E-typos

    Οι Πορτογάλοι ψηφίζουν και πάλι Σόκρατες!

    21.04.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ


    Όταν ο Πέδρο Κοέλιο καταψήφιζε το πακέτο μέτρων λιτότητας του Ζοζέ Σόκρατες, γνώριζε ότι θα οδηγούσε την Πορτογαλία σε πολιτική κρίση, και σχεδόν βέβαια σε εκλογές. Προσδοκούσε ωστόσο να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους Σοσιαλιστές και να αναλάβει εκείνος τα ηνία της χώρας.
    Ο Σόκρατες πράγματι παραιτήθηκε. Η Πορτογαλία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές για τις αρχές Ιουνίου. Μεσολάβησε ωστόσο η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, που κατέστη αναπόφευκτη, λόγω της καταψήφισης των μέτρων λιτότητας. Μια εξέλιξη που, στα μάτια του κόσμου, χρεώθηκε η αντιπολίτευση του Πέδρο Κοέλιο. Μόλις λοιπόν ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι συμφωνεί πλήρως με το Μνημόνιο, ότι θα τηρήσει τους όρους του μόλις έρθει στην εξουσία, και ότι καταψήφισε τα μέτρα λιτότητας επειδή… δεν είχε πλήρη εικόνα του δημοσιονομικού προβλήματος, οι συμπατριώτες του άρχισαν να τον κοιτάζουν λοξά.
    Έτσι, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις 47%, έναντι μόλις 25% του Ζοζέ Σόκρατες, η μέτρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι οι Πορτογάλοι… τον έβαλαν απέναντί τους. Οι παλινωδίες Κοέλιο οδήγησαν τη διαφορά του +22%, να γυρίσει υπέρ των Σοσιαλιστών του Ζοζέ Σόκρατες, μέσα σε ένα μήνα μόλις, και το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να προηγείται με 0,8% (36,1%-35,3%)!
    Οι πολιτικοί αναλυτές της Πορτογαλίας μάλιστα εκτιμούν ότι η τάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ανοδική, σε αντίθεση με τη συντηρητική Κεντροδεξιά, που δείχνει να πληρώνει τη λάθος στρατηγική του ηγέτη της.

    Πηγή: Statesmen.gr

    Αρχειοθήκη ιστολογίου