Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Χρειάζονται ηγεσίες για τα δύσκολα



Από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα και οι πολιτικοί που θα «επιβιώσουν» στο προσεχές μέλλον θα είναι αυτοί που θα αντέχουν στις δυσκολίες και γενικώς θα ακούν τις «πλατείες» αλλά δεν θα γίνονται ουρά τους. Η δύσκολη περίοδος που ουσιαστικά ξεκινάει από σήμερα, είναι αναγκαίο να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα και τις πολιτικές συνεργασίες και αυτό προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας. Διότι μπορεί να χάσαμε ως Έθνος την Αναγέννηση, με αποτέλεσμα η πολιτική αντιπαράθεση ενίοτε να λαμβάνει χαρακτήρα πολεμικής σύρραξης, αλλά δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε και την ευρωπαϊκή μας προοπτική.
Αναγνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο για κανέναν από εμάς να αλλάξει νοοτροπίες και αντιλήψεις, δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί το άδικο και να υποβληθεί σε θυσίες. Είναι όμως αναγκαίο εφόσον όμως λαός και πολιτική ηγεσία συνομολογήσουν σ’ έναν νέο εθνικό στόχο που θα έχει χρονοδιάγραμμα και θα περιγράφεται σε κάθε στάδιό του. Εδώ που φθάσαμε δεν αρκούν τα λόγια ούτε εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες τα «σχέδια επί χάρτου». Χρειαζόμαστε τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες θα κληθούν να πάρουν πολιτικοί που αντέχουν στα δύσκολα.
Προφανώς είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα σωθεί με το μεσοπρόθεσμο. Ούτε οι αριθμοί επιτρέπουν τέτοια πρόβλεψη αλλά ούτε και ο πρότερος βίος της κυβέρνησης. Το πιθανότερο είναι να βρεθούμε στην ίδια θέση σε μερικούς μήνες. Συνεπώς το δύσκολο δεν ήταν να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο αλλά αν το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας θα βρουν το «εθνικό κουράγιο» να συναινέσουν προκειμένου να διαπραγματευθούν με τους πιστωτές μας ένα πιο ρεαλιστικό άρα και εφαρμόσιμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, υπό τη δέσμευση ότι θα απαλλάξουν το κράτος από επιχειρήσεις και φορείς που διογκώνουν τα ελλείμματα.
Μόνο ενωμένοι θα πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, αλλά και αταλάντευτα προσηλωμένοι στην άποψη ότι οι φόροι δεν πρέπει να αποτελούν τιμωρία αλλά υποχρέωση εφόσον είναι δίκαιοι. Συνεπώς για να πετύχουμε στα δύσκολα χρειάζεται συνεργασία και ενότητα ώστε από σήμερα κιόλας να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

STATESMEN

Πολιτικός επικήδειος της Ελλάδας από την Βάσω Παπανδρέου...




ΕκτύπωσηE-mail
29-06-2011



Tελικά στα (πολιτικά...) στερνά τους, γίνονται όλοι σοφότεροι και μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά πάντα είναι αργά: Όπως ο Μιχάλης ο Λιάπης την επομένη της προκήρυξης των εκλογών του 2009  μίλησε όπως δεν είχε μιλήσει ποτέ μέχρι τότε και προφήτεψε την καταστροφή της χώρας και τα πολλά δύσκολα χρόνια που θα ακολουθούσαν, έτσι και σήμερα η Βάσω Παπανδρέου με μια δραματική ομιλία τόνισε ότι "Θα ψηφίσω αλλά με την ψήφο μας δένουμε ακόμα πιο σφιχτά τη θηλιά στο λαιμό με αυτό που θα κάνουμε». «Ψηφίζω το μαχαίρι στον κρόταφο, αντί το πιστόλι», όπως είπε χαρακτηριστικά.Σε έναν πολιτικό επικήδειο από αυτούς που σπάνια ακούγονται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, η Βάσω Παπανδρέου, απαλλαγμένη από τα δεσμά της εξουσίας πρόβλεψε το τέλος, αλλά όπως είπε "Δεν μπορώ να αναλάβω εγώ την ευθύνη γι αυτό το τέλος και θα ψηφίσω "ναι"": 
«Δεν είμαι έτοιμη να πω το ΄΄όχι΄΄», ανέφερε η πρώην υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη για την κατάρρευση και της πολιτικής και της οικονομίας». Ωστόσο, κατέθεσε την πλήρη διαφωνία της λέγοντας ότι «καλούμαστε να πούμε ένα ΄΄ναι΄΄ ή ΄΄όχι΄΄ στα πιο άγρια μέτρα που ανακοινώθηκαν ποτέ στη χώρα».
«Μέτρα όχι μόνο σκληρά και άδικα αλλά και αναποτελεσματικά. Τα προβλήματα της κοινωνίας και οικονομίας θα επιδεινωθούν», υπογράμμισε η κυρία Παπανδρέου, δοκιμάζοντας τις αντοχές της κοινοβουλευτικής της ομάδας, ενώ διερωτήθηκε: «Μπορούμε να υπογράψουμε με την ψήφο μας την καταδίκη της χώρας; Όχι. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει». Όμως πρόσθεσε: «Υπάρχει εναλλακτική λύση; Το Μνημόνιο ήταν η προϋπόθεση για ένα τεράστιο δάνειο σε ένα υπερχρεωμένο κράτος. Τώρα μας πιέζουν και μας επιβάλλουν καινούργια δάνεια. Τώρα προετοιμάζεται ένα νέο δάνειο μαμούθ. Αυτό δεν είναι λύση, αλλά η επισφράγιση της αποτυχίας μας. Έτσι δένουμε ακόμα πιο σφιχτά τη θηλιά στο λαιμό».
«Μια χρεωκοπημένη χώρα δεν θέλει νέα δάνεια. Η λύση μπορεί να έλθει μέσα από μια συμφωνημένη αναδιάρθρωση του χρέους», πρόσθεσε η κυρία Παπανδρέου, διαπιστώνοντας παρά ταύτα ότι «η χώρα οδηγείται σε κατάρρευση λίγο – λίγο». «Αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και δεν αλλάξει κάτι στην πολιτική μας η κατάρρευση θα έρθει σε ένα διάστημα, αν δεν ψηφιστεί η κατάρρευση θα έρθει αμέσως», τόνισε γνωστοποιώντας έτσι και την στάση που θα κρατήσει κατά την κρίσιμη ψηφοφορία υπερψηφίζοντας: «Ψηφίζω με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια συνολική αναδιαπραγμάτευση για το χρέος», κατέληξε.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κυρίας Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, είπε ότι «η θετική ψήφος ανεξαρτήτως αιτιολογίας και προβληματισμού αποτελεί μια πράξη γενναιότητας». Τι να πει κι αυτός... Η θηλειά σφίγγει, όπως είπε και η Βάσω Παπανδρέου, και σε λίγο τελειώνει το οξυγόνο...




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου