Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Πιο κοντά η συμφωνία στο PSI+...η συνολική σωρευτική ζημία θα φθάσει έως το 65%-66%, το μεσοσταθμικό κουπόνι θα διαμορφωθεί στο 4,2%, ενώ η συμμετοχή ίσως να μην ξεπεράσει το 60% με 65% - Έρχεται και η προσωρινή χρεοκοπία


Πιο κοντά η συμφωνία στο PSI+...η  συνολική σωρευτική ζημία θα φθάσει έως το 65%-66%, το μεσοσταθμικό κουπόνι θα διαμορφωθεί στο 4,2%, ενώ η συμμετοχή ίσως να μην ξεπεράσει το 60% με 65% - Έρχεται και η προσωρινή χρεοκοπία
Το σήριαλ των διαπραγματεύσεων για το PSI+ συνεχίζεται και σήμερα. Ωστόσο η συνέχιση των επαφών αποδεικνύει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη για το PSI+ δηλαδή ελληνική κυβέρνηση και το IIF που εκπροσωπεί τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία....
Αργά χθες το βράδυ υπήρξε ένα μαραθώνιο θρίλερ με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα και κατά το δυνατό πριν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας….Οι επαφές θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή. Σε ανακοίνωση του το IIF αναφέρει ότι στις χθεσινές διαπραγματεύσεις υπήρξε πρόοδος.
Ο Γενικός Διευθυντής του IIF Ch. Dallara είχαν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τον Λ Παπαδήμο τον έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.
Από τις επαφές φαίνεται ότι συγκλίνουν στα εξής με βάση διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία.
1)Το κουπόνι των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν θα είναι μεταξύ 4,1% και 4,3% μεσοσταθμικά 4,2%.
Το κουπόνι των νέων ομολόγων ωστόσο θα είναι κλιμακωτό δηλαδή θα ξεκινάει π.χ. από το 3,6% για να καταλήξει στο 4,4%.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4,2% κατά πάσα πιθανότητα.
2)Με κουπόνι μεταξύ 4% και 4,3% η συνολική σωρευτική ζημία θα φθάσει στο ελληνικό χρέος μεταξύ 65% με 66% ή το μέγιστο 70%.
3) Το κλειδί για την ενεργοποίηση των Collective Action Clauses των ρητρών συλλογικής δράσης, θα είναι αποκλειστικά η συμμετοχή. Υπάρχουν αναφορές από την πρώτη στιγμή ότι με συμμετοχή πάνω από 70% δεν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που θα καταστήσουν υποχρεωτική από εθελοντική την συμμετοχή στο haircut του ελληνικού χρέους.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κλειδί θα είναι τα 2/3 των συμμετεχόντων δηλαδή το 66%.
Ωστόσο με βάση την κοινή λογική αν η συμμετοχή αγγίξει σε  ποσοστό 66% με 70% τότε είναι πολύ πιθανό να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης.
Αν όμως η συμμετοχή είναι κάτω από 60% π.χ. 55% τότε οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα ενεργοποιηθούν και τότε θα μιλάμε για νομική και βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος.
Όπως έχει τονιστεί από την Fitch τον διεθνή οίκο αξιολόγησης αν η Ελλάδα ενεργοποιήσει τις ρήτρες τότε θα πρόκειται για χρεοκοπία.
Αν απλά τις ψηφίσει ώστε να καταστούν νόμος του κράτους αυτό δεν προκαλεί credit event.
4)Τα νέα ομόλογα θα φέρουν την νομική ομπρέλα του αγγλικού δικαίου.

Πλησιάζει ταχύτατα η νομική και βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος…

Η χρεοκοπία πλησιάζει. Όμως θα είναι βαθμολογική και νομική.
Η Ελλάδα προσωρινά θα βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας όπως προειδοποίησε η Fitch. Όπως δηλώνει ο P. Rawkins, κορυφαίος αναλυτής της Fitch, η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI) είναι πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς προσωρινής χρεοκοπίας (temporary default).
Η πιθανότητα να υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδος με νομικούς και βαθμολογικούς όρους θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο.
Τι σημαίνει νομική και βαθμολογική χρεοκοπία;
Ότι η Ελλάδα θα υποστεί ένα μεγάλο αλλά προσωρινό σοκ.
Λύση για την ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχει βρεθεί, πιθανότατα θα επιταχυνθεί η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα και π.χ. οι καταθέσεις δεν θα κινδυνεύσουν.
Ωστόσο η κοινωνία με αφορμή την νομική και βαθμολογική χρεοκοπία θα υποστεί μεγάλο σοκ με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, με μαζικές απολύσεις και μεγάλη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Η σκληρή και ευέλικτη στάση των hedge funds

Ταυτόχρονα παρατηρούνται κινήσεις στο μέτωπο των hedge funds που αποδεικνύουν ότι έχουν πάρει θέσεις για όλα τα ενδεχόμενα.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε  ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μεταξύ ελληνικών ομολόγων και CDS επιδίδονται τελευταία τα hedge funds, βρίσκοντας ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν τα κεφάλαια τους μέχρι το Μάρτιο, την κρίσιμη δηλαδή ημερομηνία που θα πρέπει να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο ύψους 14,43 δισ. ευρώ και μαζί με τα  κουπόνια 15,05 δις ευρώ.
Το York Capital Management, του James G. Dinan, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 14 δισ. δολάρια κεφάλαια, αναμένει άμεσα την πληρωμή των ελληνικών CDS, εκτίμηση την οποία έχει συνδέσει με τις προειδοποιήσεις του οίκου Standard & Poor’s περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, το York Capital χτίζει σημαντικές θέσεις τόσο σε ελληνικά ομόλογα όσο και στα ασφάλιστρα τους τα CDS.
Ήδη το York Capital πάντως δεν είναι το μόνο που έχει ακολουθήσει συντεταγμένη στρατηγική πάνω στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το PSI+, είναι ότι ορισμένοι ομολογιούχοι και κυρίως τα hedge funds δεν θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, η ενδεχόμενη εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS.
Τα hedge funds που διατηρούν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι μεταξύ άλλων….
-Saba Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ. Ιδρυτής είναι ο trader της Deutsche Bank, Boaz Weinstein. Διαθέτει ομόλογα λήξεως τέλη του 2012 ή αρχές 2013
-CapeView Capital LLP: Ιδρυτής Theo Phanos (επίσης ιδρυτής της Trafalgar Asset Managers Ltd. Founder)
-Och-Ziff Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 28 δισ. δολ. Ιδρυτής Daniel S. Och.
- York Capital: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολ. Συμμετοχή της Credit Suisse
- Vega Asset Management: Ιδρυτής Banco Santander και Greylock Asset Management (αποχώρησε πρόσφατα από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση).
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της JP Morgan, από τα 206 δισ. ευρώ ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, περίπου τα 80 δις ανήκουν σε «ανεξάρτητους» επενδυτές (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds και φυσικά πρόσωπα). Απ' αυτά περίπου 16 δισ εκτιμάται ότι ανήκουν σε hedge funds

Τράπεζες: Ζημίες με haircut 50% -60%  (έως 80%) στα ομόλογα
Ποσά σε εκατ ευρώ
Τράπεζες
Haircut *
50%    -     60%
Haircut 80%
Κεφάλαια
Νέα κεφάλαια με haircut 50% ***
Εθνική
-5.000   /    -5.900
-8.000
7.951
4.800 -5.500
Alpha
-1.400   /   -1.600
-2.200
4.649
1.200 -1.500
Eurobank
-2.500   /    -2.900
-3.800
4.332
1.800 -2.200
Πειραιώς
-2.400   /   -2.800
-4.000
2.700
2.000 -2.300
Κύπρου**
-1.048    /   -1.215
-1.676
2.901
(1.560 ΕBA)
Μarfin
-1.200   /  -1392
-1.920
3.774
(1.971EBA)
ATE**
-2.300   /   -2.700
-3.840
219
2200
TT
-1.600   /  -1.850
-2.560
499
1.500 -1.800
Emporiki**
-200      / -230
-320
600
2.000
Geniki**
-230      / -265
-368
2
575
Attica
-160      / -185
-256
413
140 -250
Proton
-310      / -330
-496
220
30 - 30
Σύνολο
-18.440 /-21.350
-29.436
28,100
ΜΟ 21.000
*Στο haircut πρέπει να αφαιρεθεί το 21% του προηγούμενου psi;
Π.χ. στην ΕΤΕ 5 δις -1,6 δις =3,4 δις νέες ζημίες περίπου
**Έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου
*** Νέα αναθεωρημένα στοιχεία
Πηγή: Εκτιμήσεις αγοράς
Πέτρος Λεωτσάκος

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: "ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"



Οι πολιτικοί αρχηγοι επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξή τους στην ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά το τέλος της κοινής σύσκεψης που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Είχαμε μια καλή κουβέντα, είχαμε ένα ωραίο κλίμα», δήλωσε ο...
πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.


Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως ακολούθως:

«Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της».

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε απόλυτη συνοχή και στήριξη στο έργο της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα, στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σαφή θέση, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ υπήρξε και εκτενής ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Την Τετάρτη ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στις χώρες της ευρωζώνης και δόθηκε βάρος στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στο επίκεντρο τέθηκε και η πορεία του PSI όπου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον Γ.Παπανδρέου, αναλυτικά, για τις κρίσιμες συζητήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις πολιτικές εξελίξεις που απορρέουν από τα ανωτέρω κρίσιμα ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό, τα άλλα δυο κόμματα να καταστήσουν ξεκάθαρη την στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση καθώς παρατηρούνται αρρυθμίες.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI και το νεο δανειακό πρόγραμμα καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις που προσδιορίζουν απασχόλησαν και τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.


Fimotro

ΠΡΟΝΤΙ: ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ



«Είναι η ώρα της αλληλεγγύης. Προσέξτε, όποιος παίζει με την Ελλάδα, παίζει με όλους», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι. «Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις σχετικά με την στάση της...
σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας, αλλά είμαι βέβαιος ότι βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν. Η Ελλάδα κάνει θυσίες και λαμβάνει μέτρα πολύ επώδυνα. Όλα αυτά, όσοι κρατούν τα σκήπτρα αυτή τη στιγμή, πρέπει να τα λάβουν οπωσδήποτε υπόψη τους».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή λείπει η γενικότερη αίσθηση τού τι σημαίνει Ιστορία. Η ελληνική κρίση στο παρελθόν μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα. Σήμερα, είναι απόλυτα αναγκαίες αλληλέγγυες παρεμβάσεις. Η δε Γερμανία δεν πρέπει να ξεχάσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη κατά τη φάση της ανοικοδόμησής της».

Αναφερόμενος πάντα στη στάση του Βερολίνου, ο κ. Πρόντι σημειώνει: «Ανησυχώ όταν ακούω τη Γερμανία να μας λέει, και σε εμάς τους Ιταλούς, ότι πρέπει να πετύχουμε μόνοι μας τους επιβεβλημένους και αναγκαίους οικονομικούς στόχους. Διότι, σε περίπτωση αποτυχίας και χρεοκοπίας του ευρώ -που δεν νομίζω ότι, τελικώς, θα σημειωθεί- θα πληρώσει σοβαρές συνέπειες και η Γερμανία. Θα ήταν η πρώτη που θα έβγαινε χαμένη από μια τέτοια εξέλιξη».

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και μια τυχόν χρεοκοπία θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη χρειάζεται οπωσδήποτε την έκδοση ευρωομολόγων και την άμεση, ουσιαστική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι όσο δεν υπάρχει μια ισχυρή Κεντρική Τράπεζα, όπως στην Αμερική, η κερδοσκοπία θα συνεχίσει να επιτίθεται στις χώρες μας. Αν η Ευρώπη δεν αντιταχθεί ενωμένη στην επίθεση των κερδοσκόπων, θα χάσει το παιχνίδι. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα, που πρέπει να κατανοήσει η Γερμανία», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.



Fimotro

Επισκέψεις Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να επισκεφθεί Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μετά τις χωριστές, διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την ετοιμότητά του να επισκεφθεί τις δυο χώρες, ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο, αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία για τις ημερομηνίες των επαφών του με τις δυο κυβερνήσεις.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, Μ. Νίμιτς, μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι, δήλωσε ότι οι χωριστές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με δικό του αίτημα, επισημαίνοντας ότι και οι δυο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις των κυβερνήσεών τους για το θέμα της ονομασίας, όπως έχουν αυτή την στιγμή.

«Οι συζητήσεις μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ήταν χρήσιμες και επικεντρώθηκαν στον βέλτιστο τρόπο με τον οποίον θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία με εποικοδομητικό τρόπο». Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «η κάθε κυβέρνηση είναι ειλικρινής», τού δόθηκαν «διαβεβαιώσεις για το ενδιαφέρον τους» με σκοπό την εξεύρεση λύσης και ότι «σέβονται πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, ο κ. Νίμιτς είπε ότι «με δεδομένες αυτές τις διαβεβαιώσεις, θα προβώ σε περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους δυο αντιπροσώπους, για τη διευθέτηση επίσκεψής μου στις δυο πρωτεύουσες ώστε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Καθώς προχωρούμε προς τα εμπρός», τόνισε, «έχω ζητήσει από τα συμβαλλόμενα μέρη να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς τους, προωθώντας ένα θετικό κλίμα με τις πράξεις και τις δημόσιες δηλώσεις τους».

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, δήλωσε ότι «η χώρα μας στηρίζει διαχρονικά την εντολή του κ. Νίμιτς και επεδίωξε την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία, υπό τον ΟΗΕ».

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε: «με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, όπως αυτή διατυπώθηκε με ξεκάθαρους όρους και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαδικασία με εποικοδομητικές θέσεις και το ίδιο περιμένει από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά πρέπει να προσθέσω ότι με προκλήσεις και επιθέσεις δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα, κι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 Geopolitics-Gr.blogspot

Στη Ρωσία ο Σαμαράς στα τέλη Ιανουαρίου





Στη Μόσχα θα μεταβεί από τις 25 – 27 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, όπου έχει κλειστεί ήδη ραντεβού με τον
Βλαντιμίρ Πούτιν!

Η συνάντηση κλείδωσε στις 26 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα μεταξύ των δυο αντρών, που φυσικά στο επίκεντρο θα είναι και οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

olympia.gr/ 

Ο Μόντι σώζει την Ευρώπη;




Σε μέγα κι αναπάντεχο πονοκέφαλο για το Βερολίνο έχει αναδειχθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος, πριν καλά καλά κλείσει δύο μήνες στη θέση του, βρέθηκε δίπλα στον Αγγλο πρωθυπουργό Ντέιβιτ Κάμερον, που η στάση του αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Γερμανούς… Τι συνέβη εκεί; Ο Μόντι έσπασε την άποψη των Γερμανών ότι η Αγγλία έχει περιορισμένο λόγο επειδή δεν ανήκει στο ευρώ, έφερε ξανά την έννοια της ΕΕ στο πρώτο κάδρο, στην
ουσία, νομιμοποίησε μια νέα ισορροπία στη βάση της κοινής θέσης Ρώμης Λονδίνου ότι η Ευρώπη χρειάζεται πρώτα απ’ όλα αλληλεγγύη και ανάπτυξη… Ο Μόντι άλλαξε τα δεδομένα, ειδικά εν όψει της διαπραγμάτευσης για την αλλαγή των Συνθηκών, την οποία «τρέμει» το Βερολίνο, υπενθυμίζοντάς του με τον πιο απτό τρόπο ότι η κοινή Ευρώπη δεν είναι, ούτε θα γίνει, μια γερμανική υπόθεση…
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα καλά με τα δημοσιονομικά και πρέπει ασφαλώς να γίνουν διορθώσεις και να υπάρξει πειθαρχεία, αλλά, αυτή «δεν είναι μια επαρκής συνθήκη για την Ευρώπη». Απαιτείται ανάπτυξη, τώρα. Ζήτησε να γίνει πράξη η οικονομική ενότητα, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι το ευρώ, που, όπως είπε δεν φταίει εκείνο για την κρίση, δεν πρέπει τελικά να αφεθεί να αποτελέσει παράγοντα διάλυσης της Ε.Ε, μετά από τις τρομερές προσπάθειες που καταβλήθηκαν εδώ και δεκαετίες για την ένωση της Ευρώπης. Υπάρχει ανάγκη, είπε ο Μάριο Μόντι, να υψώσουμε τη «σημαία των ευρωπαικών ηθικών αξιών» και κάλεσε τις πλούσιες χώρες να στηρίξουν τις φτωχότερες σε αυτή την προσπάθεια…
Στη συνάντησή του με τον Κάμερον, ο Μόντι, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, προειδοποίησε δημόσια και ξεκάθαρα το Βερολίνο – και μάλιστα έχοντας στο πλευρό του έναν μεγάλο «παίκτη» που προκαλεί αλλεργικό σοκ στους Γερμανούς -, ότι η επιβολή σκληρών μέτρων χωρίς αντισταθμίσματα δεν οδηγεί πουθενά. 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε, σε ελάχιστο χρόνο, κάτι που δεν έκαναν εδώ και δύο χρόνια όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί των υπό κίνδυνο χωρών: σχημάτισε μια πραγματικά «ειδική» κυβέρνηση και προχώρησε μεν γρήγορα σε μέτρα, και ορθώς, αλλά, την ίδια στιγμή, έθεσε σαφή όρια στην επέλαση της πολιτικής ισοπέδωσης που επιβάλλει το Βερολίνο. Υπερασπίστηκε τους πολίτες του, τη χώρα του, την ανάγκη της να επιβιώσει, ακόμα και την εθνική τους αξιοπρέπεια. Εκανε όλα αυτά, που, μέχρι τώρα, ουδείς άλλος είχε τολμήσει όχι να κάνει, αλλά ίσως ούτε καν να σκεφτεί.
Η Ιταλία προκαλεί τρόμο με το μέγεθός της. Και η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει πλέον καταστήσει σαφές ότι δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια να αφήσει τη χώρα της να οδηγηθεί στο ικρίωμα.  
Η στάση Μόντι, αποτελεί μια θετική έκπληξη του αυτονόητου που όμως δεν εκφράστηκε από πουθενά τόσο καιρό. Ετσι, θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ακόμα πιο χρήσιμο, αν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πραγματοποιούσε τώρα ένα επίσημο διμερές, ταξίδι στη Ρώμη…

Η Τουρκία μας έκοψε το φυσικό αέριο! – Διάσωση από την Ρωσία


Η Τουρκία μας έκοψε το φυσικό αέριο! – Διάσωση από την Ρωσία
H Τουρκία σταμάτησε να εφοδιάζει την Ελλάδα με φυσικό αέριο, προφασιζόμενη ότι έχει μεγάλη εσωτερική κατανάλωση λόγω του ψύχους που πλήττει την γειτονική χώρα και προ του κινδύνου να μείνει σημαντικό μέρος της χώρας χωρίς φυσικό αέριο, η ελληνική κυβέρνηση, προσέφυγε στη … Ρωσία (τις σχέσεις με την οποία δύο φορές, μία στην περίπτωση του Εφραίμ και μία στην περιίπτωση του αγωγού South Stream επιχείρησαν να αποδομήσουν…) και ζήτησαν εκτάκτως πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου!
Η ανταπόκριση των Ρώσων υπήρξε θετική και η Gazprom θα καλύψει ολόκληρη την ελληνική αγορά, μέχρι η Τουρκία να … δεήσει να ανοίξει τις κάνουλες, η αιτία για το κλείσιμο των οποίων δεν είναι σαφής: Υπάρχει το ανοικτό χρέος των 300 εκατ. δολαρίων που ισχυρίζονται οι Τούρκοι (257 εκατ. αναγνωρίζει η ΔΕΠΑ). Δηλαδή είναι ισχυρό το ενδεχόμενο απλά η Τουρκία να εκβιάζει…
Σε σχετική ειδοποίηση προέβη η τουρκική εταιρεία BOTAS προς την υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2008 από την Τουρκία, η οποία είναι χώρα διαμετακόμισης ή εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και την Ρωσία
Η Ρωσία, η οποία ακόμα περιμένει εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή για τον αγωγό ITGI περί «προτεραιότητας» και μη «βιώσιμων των υπόλοιπων προτάσεων», δέχθηκε να σώσει την ΔΕΠΑ από μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά, αλλά και να σώσει τους Έλληνες καταναλωτές από την παγωνιά…


Τμήμα ειδήσεων defencenet.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την κίνηση εναντίον του Πούτιν;



Εάν επί δυο και πλέον αιώνες η Ρωσία δεν ήταν ο υπ΄ αριθμόν ένα στόχος της δύσης, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η εμμονή της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας να εξαλείψει την έννοια του έθνους – κράτους είναι η αιτία πρόκλησης μιας εξέγερσης στην Ρωσική επικράτεια με τον προσχηματικό τίτλο ελευθερία και δημοκρατία.
Τον Δεκέμβριο στην Μόσχα, πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια, με το σύνθημα της νοθείας στις εκλογές. Πρωταγωνιστές των διαδηλώσεων είναι γνωστά πρόσωπα...
Τα νήματα πίσω από αυτούς τα κινούν άτομα που απέκτησαν πλούτο εν μια νυκτί, αλλά και ξένα κέντρα εξουσίας. Στόχος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Για τις 4 Φεβρουαρίου, 22η επέτειο των διαδηλώσεων, που προκάλεσαν την διάλυση της ΕΣΣΔ, ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις. Εκείνοι, οι οποίοι από προσωπικά κίνητρα ωθούμενοι, αμετανόητα φιλόδοξοι, άπληστοι και ενίοτε από θέση ισχύος επιδιώκουν τέτοιες ανατροπές, εκτός από ανόητοι γιατί στηρίζονται σε ένα σύστημα ετοιμόρροπο, υπολογίζουν να ανταμειφθούν παραδίδοντας την χώρα τους σε αλλότρια συμφέροντα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα λεγόμενα αξιόπιστα – αντικειμενικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία πολλοί επικαλούνται και με ευκολία αντιγράφουν. Ο υπόγειος πόλεμος εναντίον ενός ηγέτη ή μιας χώρας περιλαμβάνει άπειρες παραμέτρους. Η επιφανειακή ενημέρωση – τα εύκολα συμπεράσματα προέρχονται από ανεκπαίδευτους αδαείς ή ακριβοπληρωμένους και απευθύνονται σε μελλοντικά θύματα.
Ποιος είναι ποιος
Ο 35χρονος δικηγόρος Alexei Navalny, κεντρικό πρόσωπο των διαδηλώσεων στην Μόσχα, μέσω του blog του Live Journal, σήκωσε την σημαία κατά της διαφθοράς. Στις 4 Δεκεμβρίου ημέρα των εκλογών οργάνωσε διαδήλωση (αλήθεια, σε ποια χώρα επιτρέπεται), όπου συμμετείχαν πολλοί ακροδεξιοί- skinheads σύμφωνα με το Foreign Policy, για να προκαλέσει επεισόδια, να συλληφθεί, να δημιουργήσει θόρυβο. Κατάφερε μάλιστα για πρώτη φορά να συγκεντρώσει αρκετές χιλιάδες κόσμου. Τι μεσολάβησε όμως από το συλλαλητήριο «Khvatit kormit Kavkaz» που οργάνωσε ο Navalny τον Απρίλιο, όπου συμμετείχαν μόλις 700 άτομα και το Anti-Seliger τον Ιούνιο, όπου ήταν λιγότεροι από1.500; Και ποιες δυνάμεις τον συνέδραμαν αυτήν την φορά;

Φαίνεται πως καταλύτης των εξελίξεων ήταν η στιγμή που ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Πούτιν. Όλο το προηγούμενο διάστημα ινστιτούτα, φιλοατλαντιστές πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αναλυτές με κείμενα, συνεντεύξεις και καταστροφολογικές προβλέψεις για το ενδεχόμενο επιστροφής Πούτιν στην προεδρία, προέτρεπαν τον Μεντβέντεφ να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, καλώντας τον ̋να διαβεί τον Ρουβίκωνα̏. Όσοι περίμεναν ότι θα παρέμενε στην προεδρία για άλλη μια θητεία διαψεύστηκαν. Έκτοτε τα γεγονότα πήραν την μορφή χιονοστιβάδας. Οι έχοντες την δυνατότητα παρέμβασης και ελέγχου στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα προσβλέπουν στην επικράτηση μιας εξεγερμένης ετερόκλητης μειοψηφίας, αξιοποιώντας τα 38 εκατ. χρηστών του διαδικτύου.
Ο Navalny μπήκε στο κάδρο της δημοσιότητος. Με την ιδιότητα του μετόχου σε κρατικές επιχειρήσεις, είχε αρχίσει τον «αγώνα» κατά της διαφθοράς, αλλά είναι αδιευκρίνιστο πως απέκτησε τα χρήματα για να αγοράσει αυτές τις μετοχές. Πάντως το 2006 το αμερικανικό National Endowment for Democracy (Εθνικό Κληροδότημα για την Δημοκρατία), άρχισε να τον χρηματοδοτεί για το νεολείστικο πρόγραμμα DA (ΝΑΙ). Πρόγραμμα που το ξεκίνησε μαζί με την Maria Gaidar, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Yegor Gaidar, ο οποίος επί Γιέλτσιν είχε επιβάλει στην Ρωσία την «θεραπεία-σοκ». Όλως τυχαίως από τις πρώτες κινήσεις του Navalny ήταν να στραφεί κατά της Transneft και του αγωγού που μετέφερε πετρέλαιο από την Αν. Σιβηρία στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τον Ιούνιο του 2011, ο Navalny δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία του Πούτιν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια εξέγερση. Το 2008 το Reuters institute για την μελέτη της Δημοσιογραφίας, παρουσίασε μελέτη που έγινε κατά παραγγελία και χρηματοδότηση του George Soros. Τίτλος «Το δίκτυο που απέτυχε: πως οι πολιτικές της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες πρωτοβουλίες αποτυγχάνουν στο διαδίκτυο στην Ρωσία». Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν: «αυτήν την στιγμή τα blogs είναι η απάντηση, αλλά το θέμα είναι να βρεθεί ένας κορυφαίος blogger που επιθυμεί να επικοινωνεί με κόσμο στο Διαδίκτυο αρκετές ώρες την ημέρα».
Είναι ο Navalny το αποτέλεσμα ενός προγράμματος, που δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό, ως ο χαρισματικός blogger που θα προκαλέσει την ανατροπή;
Με τις διασυνδέσεις του και τις κινητοποιήσεις ο Navalny κέρδισε την προσοχή των δυτικών ΜΜΕ που εκπροσωπούν συμφέροντα, τα οποία βλέπουν ανατροπή των σχεδίων τους με την επιστροφή Πούτιν στην προεδρία. Προς το παρόν τους εξυπηρετεί αλλά δεν έχει πολιτικό μέλλον. Είναι αναλώσιμος και δεν το αντιλαμβάνεται. (Φιλιππίνες 1986 – Benigno Aquino)
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Yale έγινε δεκτός ως υπότροφος το 2010 μεταξύ ελαχίστων από τους χιλιάδες αιτούντες. Υπεύθυνοι στο πρόγραμμα υποτροφιών είναι εκπρόσωποι του ιδρύματος Open Society του Soros και ο Λόρδος Mark Malloch-Brown, βετεράνος του βρετανικού Foreign Office, ο οποίος διορίστηκε από τον Γκόρντον Μπράουν υπουργός Ασίας, Αφρικής και Ην. Εθνών. Το 2007 ο Λόρδος, έγραψε το βιβλίο «The Unfinished Global Revolution», όπου περιγράφει την αλλαγή ηγεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε οι νέες ηγεσίες να συνεργάζονται καλύτερα. (με ποιόν;)
Λιγα λόγια για το Yale: Στο παρελθόν το ξακουστό πανεπιστήμιο είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης για τις "υπόγειες" διαδρομές που το συνέδεαν (και το συνδέουν ακόμα) με την "κλειστή" εσωτερική του λέσχη που έφερε το μακάβριο όνομα "Κρανίο και Κόκκαλα" (Skull and Bones).
Ενδεικτικά μερικά ονόματα που ήταν μέλη της λέσχης, δείχνουν την ισχύ του πανεπιστημίου παγκοσμίως αλλά και της μακάβριας του λέσχης.  John RockefellerGeorge Herbert Walker BushGeorge Walker Bush[...]   (ως άνω εικόνα με λογότυπο του πανεπιστήμιου Yale)
Το "World Fellows Program" του Yale χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Starr του Maurice R Hank Greenberg, πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας AIG. Ο Greenberg και το ίδρυμα Starr έχουν μακρά ιστορία στην παροχή διευκολύνσεων για την αλλαγή καθεστώτων - πραξικοπήματων. Ο κ. Greenberg βρισκόταν στην αιχμή του δόρατος της Wall Street, όταν οι κερδοσκόποι της άρχισαν την δεκαετία του 90, την μεταμόρφωση της Ρωσίας σε ελεύθερη αγορά, που γονάτισε την χώρα.
Η AIG του κ. Greenberg ως ασφαλιστικός φορέας της Bank of New York, εμμέσως συνδέεται με το ξέπλυμα 10 δις $ από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ρωσία, μέσω της Bank of N.York. Μετά από 7ετή έρευνα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας των ΗΠΑ επέβαλε στην τράπεζα πρόστιμο 38 εκατ. $ για το ξέπλυμα και συναφείς δραστηριότητες. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και άτομα που δούλευαν για τον Mikhail Khodorkovsky, πρώην αφεντικό της Yukos.
Οι αδιάφθοροι
Ο Navalny αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της αντιπολίτευσης για τους Boris Nemtsov, Vladimir Ryzhkov και Mikhail Prokhorov. Ο Prokhorov Ρώσος δισεκατομμυριούχος, κατεβαίνει στις εκλογές της 4ης Μαρτίου διεκδικώντας την προεδρία, ως αντίπαλος του Πούτιν. Απέκτησε την περιουσία του με τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων έναντι πινακίου φακής, όταν κέρδισε την εύνοια της κυβέρνησης Γιέλτσιν.
Μικρή σημασία έχει ποιόν θα εκλέξουν οι Ρώσοι πολίτες. Το πρόβλημα είναι ότι η δύση εμπλέκεται για να καθορίσει τις εξελίξεις.
Ο στενός συνεργάτης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Vladimir Ryzhkov ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός επί προεδρίας Γιέλτσιν, αλλά απεπέμφθη από τον συνασπισμό των κομμάτων που στήριζαν τον Γιέλτσιν όταν ανέλαβε ο Β. Πούτιν. Ο Ryzhkov μπήκε στο payroll του National Endowment for Democracy για την οργάνωση του «παγκόσμιο κίνημα για την δημοκρατία» (ρωσικό παράρτημα του World Movement for Democracy, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του National Endowment και η έδρα του βρίσκεται στα γραφεία του NED στην Ουάσιγκτον).
Τον Σεπτέμβριο, στο NED υπό την προεδρία της Nadia M. Diuk, έγινε παρουσίαση των εκλογικών εξελίξεων στην Ρωσία ή μάλλον των προσδοκιών των παρευρισκομένων. Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Levada -Center και ο Vladimir V. Kara-Murza, ο οποίος ενισχύει τις πολιτικές του φιλοδοξίες με την δράση του κατά του Β. Πούτιν. Με γλώσσα μίσους- που ίσως εξηγείται αν ανατρέξει κάποιος στο βιογραφικό του -ενώπιον του αμερικανικού ακροατηρίου προέβλεψε ότι ο Πούτιν θα έχει το τέλος του Αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Kara-Murza είναι δημοσιογράφος και μέλος της οργάνωσης Solidarnost (αλληλεγύη). Ηγέτης του αντιπολιτευτικού Solidarnost είναι ο Boris Nemtsov. Ο Nemtsov αναπληρωτής πρωθυπουργός (1997-1998) απολάμβανε«δωρεές» από τον Mikhail Khodorkovsky, όταν εκείνος εξαγόραζε τα μέλη της Δούμα. Με την μεσολάβηση του υπέρμαχου της κάθαρσης Nemtsov, η κορυφαία βιομηχανία της Ρωσίας Balakhna Pulp and Paper Mill ιδιωτικοποιήθηκε έναντι 7 εκατ. $ όταν ο ετήσιος κύκλος εργασιών της έφτανε τα 250 εκατ.. Ο Nemtsov, θεωρήθηκε υπεύθυνος, ως μέλος της ομάδος του Anatoly Chubais, για την κατάρρευση του ρωσικού χρηματιστηρίου. Μετακόμισε στην Ουκρανία, όπου το 2004 στήριξε τηνΠορτοκαλί επανάσταση και τον Viktor Yushchenko, ο οποίος τον έκανε οικονομικό του σύμβουλο.
Στην Solidarnost συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Vladimir Ryzhkov και ο σκακιστής Garry Kasparov. Ο Kasparov μετέχει στο Συμβούλιο του National Security Advisory Council of Center for Security Policy και είναι γνωστός για τους οικονομικούς του δεσμούς με τον Leonid Nevzlin, πρώην αντιπρόεδρο της Yukos και συνεταίρο του Khodorkovsky. Το 2008 ο Nevzlin πρόλαβε και διέφυγε από την Ρωσία στο Ισραήλ όταν καταδικάστηκε σε ισόβια για την δολοφονία πέντε ανθρώπων και διότι προσέλαβε δολοφόνους να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου, όσων ήταν εμπόδια στα επιχειρηματικά του σχέδια. Σύμφωνα με τον Nevzlin, το 2009 μαζί με τον Kasparov συνάντησαν τον Μπάρακ Ομπάμα στο ξενοδοχείο Ritz Carlton, στην Ουάσιγκτον, όπου συζήτησαν τρόπους αντιπολίτευσης έναντι του Πούτιν.
National Endowment for Democracy (NED)
Η μηχανή αποτροπής της επιστροφής του Β.Πούτιν στην προεδρία δουλεύει εντατικά. Κινητήριος δύναμη εμφανίζεται το National Endowment for Democracy και ο Πρόεδρος του είναι ο John Bohn, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Moody’s. Χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο, την USAID και το State Department. Μέσω του NED λειτουργεί το Πρόγραμμα Δημοκρατία, που προωθεί με κάθε μέσο την αμερικανική αντίληψη περί του προϊόντος. Στην Ρωσία το 2010 διέθεσε 2.783.000 $ σε περίπου 80 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στόχος του NED, όπως είπε ο Τ. Μπούς είναι η παγκόσμια δημοκρατική επανάσταση, Made in USA. Στις 26 Ιουλίου 2011, η Βρετανή αντιπρόεδρος του NED Nadia M. Diuk, κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (υποεπιτροπή για την Ευρώπη και την Ευρασία). Η Diuk, από τότε θεωρούσε δεδομένη την νοθεία στις Ρωσικές εκλογές. Η ομιλία της ζωντάνεψε την περίοδο του ψυχρού πολέμου: «Οι γραμμές τάσης για ελευθερία και δημοκρατία στην Ρωσία παραμένουν αδιάκοπα αρνητικές από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε την εξουσία και ξεκίνησε την συστηματική οικοδόμηση ενός κάθετα ελεγχόμενου καθεστώτος εξουσίας… Το NED διατήρησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποστήριξης για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ομάδων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία επί σειρά ετών. Η χρηματοδότηση πήγε για την εκπαίδευση των πολιτών.., την ελευθερία της πληροφόρησης, υποστήριξη των πολιτικών διαδικασιών, ενίσχυση οργανώσεων πολιτών, προώθηση της λογοδοσίας των κυβερνητικών αξιωματούχων, το κράτος δικαίου και πρωτοβουλίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Με την πεποίθηση ότι: «οι δυνάμεις της ελευθερίας και της δημοκρατίας πάντα θα βρίσκουν έναν τρόπο για να ξεπερνούν κάθε φορά τα εμπόδια σε έναν αγώνα που απαιτεί τη στήριξή μας», η Diuk εκφράζει την ελπίδα να αναπαραχθεί και στην Ρωσία το πείραμα της πορτοκαλί επανάστασης που έλαβε χώρα το 2004 στην Ουκρανία.
ГОЛОС - Levada-Center
Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 135 εκατ. $ η NED χρηματοδοτεί διάφορες κοινωνικές ομάδες. Μια από αυτές είναι η ГОЛОС (Φωνή), μια φερόμενη ως ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης της ψηφοφορίας, που διατηρεί και ραδιοφωνικό σταθμό. Επικεφαλής της οργάνωσης ГОЛОС είναι η Liliya Shibanova. Η οργάνωση, δημιουργήθηκε το 2001. Έκτοτε χρηματοδοτείται από το National Democratic Institute (πρόεδρος του οποίου είναι η Madeleine Albright), ενώ από το NED, φέρεται ότι έλαβε 92.653 $ μόνο μέσα σε ένα μήνα. Όπως όμως δήλωσε ο Mark Toner, αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του State Department το ποσό που διετέθη για να υποστηριχθούν ελεύθερες και διαφανείς διαδικασίες για τις επερχόμενες ρωσικές εκλογές ξεπερνά τα 9 εκατ. δολλάρια.
Το NED πληρώνει με το κομμάτι τους αποκαλούμενους παρατηρητές για κάθε εκλογική παρατυπία που θα καταγράψουν, κάτι που δίνει ισχυρό κίνητρο να κατασκευαστούν τέτοια περιστατικά. Είναι δε απορίας άξιο γιατί αυτοί που καταγγέλλουν νοθεία, αντιδρούν στην ανακοίνωση Πούτιν να τοποθετηθούν κάμερες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.
Στις 9 Δεκεμβρίου η ιστοσελίδα ­Life News δημοσίευσε γράμμα της Yulia Kostkina, οικονομικής αναλύτριας στο US Agency for International Development (USAID), – που χρηματοδοτεί το NED -προς τον Grigory Melkonyants, αναπληρωτή διευθυντή του ГОЛОС, που δείχνει τον χρηματισμό: «Ο κατάλογος των εγγράφων που λείπουν, τα οποία περιμένουμε από εσάς: Πολιτική και διαδικασίες συναλλαγματικών συντελεστών που ισχύουν στους λογαριασμούς του ГОЛОС και υποβολή οικονομικών εκθέσεων, δραστηριότητες προμηθειών, διαδικασίες περιουσιακής διαχείρισης λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες διαδικασίες, στην USAID.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λ. Οίκο, Tommy Vietor δήλωσε: «είμαστε υπερήφανοι για την υποστήριξη μας στην ГОЛОС … Οι ΗΠΑ υποστήριξαν και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτούς τους πολίτες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εργάζονται για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Ρωσία, όπως κάνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο».
Μια ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Ρωσίας. Πως θα αντιδρούσε η αμερικανική κυβέρνηση εάν η Μόσχα ή το Πεκίνο έκαναν ανάλογες δηλώσεις; π.χ για τις εκλογές του 2004, για τις οποίες ο Robert F. Kennedy δήλωσε στις 15 Ιουνίου του 2006 στο περιοδικό ROLLING STONE: «μόνο στο Οχάϊο 357.000 ψηφοφόροι είτε εμποδίστηκαν να ψηφίσουν είτε η ψήφος τους δεν μετρήθηκε. Ψήφοι περισσότεροι από αρκετοί για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, καθώς ο Τ. Μπούς εξελέγη με διαφορά 118.601 ψήφων».
Επανερχόμεθα στην Liliya Shibanova. Εργάζεται ως αναλύτρια και στο Carnegie Moscow Center, που ιδρύθηκε από το αντίστοιχο αμερικανικό Carnegie Endowment for International Peace. Χρηματοδότες του είναι: National Intelligence Council, Defense Intelligence Agency, Department of Defense, Department of Energy, Department of State, το Open Society Institute του Soros, το Rockefeller FoundationShellBPExxonMobil, πολλές δυτικές κυβερνήσεις κ.α.
Η Shibanova δίνει αναλύσεις από το Carnegie στο Levada-Center, το οποίο λειτουργεί ως ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση δημοσκοπήσεων και κοινωνιολογικής έρευνας. Επικεφαλής του Levada είναι ο κοινωνιολόγος Lev Gudkov και επίτιμος πρόεδρος η Tatyana Zaslavskaya, θεωρητικός της Περεστρόϊκα και Σύμβουλος του Μπόρις Γιέλτσιν. Το Levada-Center εκδίδει την τριμηνιαία «The Russian Public Opinion Herald», με δημοσκοπήσεις. Το 2010 έλαβε 61.000 $ από το National Endowment for Democracy. Οι ειδικοί του Levada είναι μόνιμα μέλη σε συνέδρια και συζητήσεις του ιδρύματος Γκορμπατσώφ, του Carnegie Moscow Center και των γνωστών ως Αναγνώσεων του Khodorkovsky. Επίσης, το Levada- Center παρουσιάζει την εβδομαδιαία εκπομπή «Κοινή Γνώμη» που παράγει από κοινού με το Radio Free Europe/Radio Liberty, γνωστό από την περίοδο του ψυχρού πολέμου για την αντικομμουνιστική του προπαγάνδα. Το Radio Liberty χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο και εποπτεύεται από το ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας, που ελέγχει όλες τις διεθνείς ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις των ΗΠΑ.
Οι συνήθεις ύποπτοι
Ο Mikhail Zygar πρώην πολεμικός ανταποκριτής στα 30 του είναι εκδότης στον τηλεοπτικό σταθμό Dozhd TV (Rain), που ξεκίνησε ως ιντερνετικό κανάλι πριν από έναν χρόνο και τώρα εκπέμπει δορυφορικά. Ακριβό σπόρ για έναν δημοσιογράφο. Βεβαίως δρα υπό την ομπρέλα του ιδρύματος Open Democracy, που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από τον Soros και τους Rockefeller. Άρθρα του Zygar φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Open Democracy μαζί με άλλων γνωστών υποκινητών των αποσχιστικών επαναστάσεων στην πρώην ΕΣΣΔ. Στα στούντιο του σταθμού Dozhd συναντάς μόνον αντιπολιτευόμενους, όπως τον Boris Nemtsov και την ακτιβίστρια Yevgenia Chirikova, η οποία πολεμά τον Πούτιν για να σώσει τα δάση!
Ο καναλάρχης Mikhail Zygar είναι θερμός υποστηρικτής του φυλακισμένου Mikhail Khodorkovsky. Ο πρώην ολιγάρχης που ζημίωσε το ρωσικό κράτος με ένα δις $ και καταδικάστηκε για απάτη και φοροδιαφυγή, χρηματοδοτούσε το κόμμα YABLOKO, όταν ο Al.Navalny ήταν αντιπρόεδρός του. Ο Khodorkovsky που μιλά για αυταρχικό καθεστώς Πούτιν, παραδόξως διατηρεί δική του ιστοσελίδα με τον επίσης καταδικασθέντα και φυλακισθέντα συνεταίρο του Platon Lebedev. Επίσης, μέσω του κέντρου Khodorkovsky Reading’s διοργανώνει συζητήσεις με ομοϊδεάτες του και συνεργάζεται με το Open Democracy. Άρθρο του Open Democracy που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Khodorkovsky, (13 Ιανουαρίου) γράφει για την Λευκή επανάσταση που θα ξεσπάσει στη Ρωσία. Αν και έγκλειστος καλεί σε ταραχές.
Χρηματοδότες με βλέψεις
Ο George Soros έχει διαθέσει πέντε δις δολλάρια ιδρύοντας και ενισχύοντας οργανώσεις, αρκεί οι σκοποί τους να ταυτίζονται με τους δικούς του. Σε επτά χρόνια δαπάνησε 48 εκατ. $ μόνο σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους, μέσω του Open Society Institute και του Open Media Research Institute. Άλλη μεγάλη πηγή χρηματοδότησης για παρέμβαση στην Ρωσία, περιλαμβανομένης της ροής που διοχετεύεται μέσω των National Democratic Institute (NDI) και International Republican Institute (IRI) είναι το United States Agency for International Development (USAID). Επισήμως, η USAID δαπάνησε 2,6 δις δολλάρια για προγράμματα στην Ρωσία από το 1992. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Philip Gordon, ανακοίνωσε: «η κυβέρνηση Ομπάμα θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για να αυξηθεί η χρηματοδότηση, που θα συνοδευτεί με την δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα υποστηρίζει μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ρωσία, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για μια πιο πλουραλιστική και ανοικτή κοινωνία».
Η προσπάθεια για αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το Project Democracy κλιμακώνεται και με την διορισμό του νέου πρέσβη Michael McFaul στη Ρωσία, ο οποίος στο τέλος της σοβιετικής περιόδου εκπροσωπούσε το National Democratic Institute στην ΕΣΣΔ.
Την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ το 1989 κάποιοι την ετοίμαζαν και την περίμεναν από καιρό. Η επιθυμία τους για παράλληλη κατάρρευση της Κίνας δεν ευοδώθηκε. 22 χρόνια μετά ευελπιστούν ότι οι διαδηλώσεις, μπορεί να εξελιχθούν σε ρωσικό χειμώνα και ματαιοδοξούν ότι θα κερδίσουν την Μάχη του Πάγου.

HellasOnTheWeb.Org
http://logia-tou-aera.blogspot.com/2012/01/blog-post_3009.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου