Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στη χώρα του είναι οι «πιο σημαντικές» από αυτές του Απριλίου του 1975 που σηματοδότησαν την επιστροφή στη...
δημοκρατία. «Είναι φυσιολογικό οι πολιτικοί άνδρες να λένε ότι όλες οι εκλογές είναι αποφασιστικές. Ομως αυτή τη φορά είναι αλήθεια», δήλωσε ο Μπαρόζο λίγο πριν ψηφίσει στη Λισαβόνα. «Με δεδομένη την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θεωρώ τις σημερινές εκλογές τις πιο σημαντικές από αυτές της 25ης Απριλίου», πρόσθεσε. Επειτα από 42 χρόνια δικτατορίας στις 25 Απριλίου 1975 διοργανώθηκαν στην Πορτογαλία οι πρώτες ελεύθρες εκλογές για την ψήφιση νέου συντάγματος, ένα χρόνο και μία ημέρα μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων. «Είναι απαραίτητο οι Πορτογάλοι να ψηφίσουν μαζικά και να εκφράσουν με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο αυτό που επιθυμούν για τη χώρα τους», επεσήμανε ο Μπαρόζο, πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2002 ως το 2004. Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα να εκλέξουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τους βουλευτές και τον αρχηγό της κυβέρνησης που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης της χώρας, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλα όσα πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες στην οικονομία περιγράφονται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση της τρόικας. Υπο την προυπόθεση ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφισθεί απο την Ελληνική Βουλή και οτι η κυβέρνηση θα αντέξει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα – ακόμη και αν ψηφισθούν.
Ακόμη πιο κρίσιμο είναι αν το πολιτικό σύστημα θα αντέξει την πίεση που δημιουργεί η έκρυθμη και αδιέξοδη κατάσταση της οικονομίας, ή αν θα καταρρέυσει και θα εμπλακούμε σε εκλογικές αναμετρήσεις με αδύναμους νικητές και σε διαδοχικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση ουδείς μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγηθεί η ελληνική οικονομία, αλλά, η στάση πληρωμών – τουλάχιστον στο εσωτερικό – θα είναι η μόνη λύση αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ. Και αυτό βεβαίως θα πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, γενίκευση των αγανακτισμένων και δημιουργία ενός κινήματος «απελπισμένων». Ενδεχομένως μάλιστα απο τη Δημοκρατία να περάσουμε στην οχλοκρατία.
Ας δούμε τα μέτρα:
Καταρχήν για να νοιώσουν ασφάλεια οι δανειστές μας θα αναλάβουν οι ίδιοι την εφαρμογή των μέτρων με επιτηρητές σε κάθε υπουργείο. Δίπλα λοιπόν στο γραφείο κάθε υπουργού θα υπάρχει και ο επιτηρητής ή επίτροπος, ή «τεχνικός σύμβουλος».
(Το Reporter είχε πλήθος αποκλειστικών πληροφοριών τις οποίες είχε δημοσιεύσει πολύ νωρίτερα απο όλα τα άλλα media, οι οποίες δυστυχώς – λόγω του ότι είναι δυσάρεστες – επιβεβαιώνονται. Είχε λοιπόν πρώτο γράψει ότι θα υπάρξουν επίτροποι σε όλα τα υπουργεία, ότι θα υπάρξει νέο δάνειο και ότι θα πιεστεί η αντιπολίτευση να συναινέσει, έχοντας μάλιστα αμφισβητήσει και τις πιθανότητες συναίνεσης) .
Το δέυτερο σημείο στο οποίο το Reporter είχε πάλι πέσει μέσα (δυστυχώς) είναι οτι οι αποκρατικοποιήσεις και οι πωλήσεις κρατικής περιουσίας θα γίνουν απο εταιρία που θα διοικείται απο τους πιστωτές.
Λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της τρόικας: “Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση”.
Λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της τρόικας: “Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση”.
Αυτά είναι τα γενικά. Πάμε στα ειδικά:
Η ανακοίνωση της τρόικας λέει οτι θα μειωθεί το κόστος εργασίας (συνεπώς μείωση μισθών), οτι θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (μάλλον 30.000 συμβασιούχοι και άλλοι που εργάζονται σε δημοσιες υπηρεσίες που θα καταργηθούν, φεύγουν φέτος). Η ανακοίνωση είναι σαφής: « Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής”.
Με λίγα λόγια, θα μας φορολογήσουν μέχρι θανάτου (όσους πληρώνουμε διότι τους φοροφυγάδες δεν μπορούν να τους πιάσουν) και θα αναλάβουν οι ξένοι να εφαρμόσουν τα μέτρα με τους επιτρόπους και με τη διοίκηση του φορέα αποκρατικοποιήσεων μπάς και έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Μας είπαν λοιπόν οτι “για να σας δανείσουμε θα κάνετε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με το πρώτο μνημόνιο, (αλλά και με όλες τις οδηγίες της Ευρωπαικής Ένωσης που δεν έχετε εφαρμόσει τριάντα χρόνια). Μας είπαν επίσης οτι επειδή και την προηγούμενη φορά λέγατε οτι θα τα κάνετε αλλά δεν τα κάνατε, αφήστε τώρα, θα τα κάνουμε εμείς μόνοι μας, οπότε πάρτε επιτρόπους δίπλα σε (εννοούν πάνω απο) κάθε υπουργό, πάρτε και εναν ανεξάρτητο φορέα (δηλαδή δικό τους) που θα πουλήσει την περιουσία σας, για να ησυχάσετε.
Όλα αυτά λοιπόν τα είπαν οι Ευρωπαίοι. Το θέμα είναι όμως το θα πουν οι δικοί μας στη Βουλή. Διότι αν το μεσοπρόθεσμο δεν περάσει, δεν θα μας δώσουν τη δόση του Ιουλίου. Και αν περάσει και δεν εφαρμοσθεί δεν θα μας δώσουν τη δόση του Οκτωβρίου. Και εκεί πια και τα περιθώρια και οι αντοχές των ευρωπαίων θα είναι μάλλον ανύπαρκτες. Και το να μη μας δώσουν τη δόση μας, σημαίνει στάση πληρωμών και οχλοκρατία ή αν το θέλετε πιο γλυκά, …λαοκρατία.
reporter.gr