Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πάνω από τις 950 μονάδες το spread μετά την υποβάθμιση από την Moody's

Ισχυρές πιέσεις στην ευρω-περιφέρεια

 


Στις αρχές Φεβρουαρίου, το spread ήταν κοντά στις 750 μονάδες
Στις αρχές Φεβρουαρίου, το spread ήταν κοντά στις 750 μονάδες   (Φωτογραφία:  Reuters
Αθήνα
Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται την Τρίτη στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στους τίτλους άλλων χωρών της ευρω-περιφέρειας, μετά την επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από τον οίκο Moody's.

Το αρνητικό κλίμα φάνηκε και στη δημοπρασία των 6μηνων εντόκων γραμματίων, όπου το επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,75% από 4,64% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Συγεκριμένα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 956 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου, σημειώνοντας άνοδο 52 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς.

Την περασμένη Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 886.

Το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου ανήλθε μέχρι το 12,83% (+0,47%). Το συγκεκριμένο επιτόκιο είναι το υψηλότερο από το 1998, όταν το Bloomberg άρχισε να συλλέγει τα σχετικά στοιχεία.

Το spread στο 5ετές ομόλογο ανήλθε στις 1.330 μονάδες και στο 2ετές στις 1.359.

Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) ενισχύθηκε μέχρι το επίπεδο-ρεκόρ των 1.050 μονάδων βάσης. Δηλαδή, για κάθε 10 εκατ. χρέους το κόστος ασφάλισης είναι 1,05 εκατ. δολάρια ετησίως.

Στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, το spread διευρύνθηκε στις 217 και τις 429 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση-σοκ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε Β1 από το Ba1, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης, εξαιτίας, όπως ανέφερε, των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον «αμείωτο» κίνδυνο χρεοκοπίας.

Όπως δήλωσε η αναλύτρια του διεθνούς οίκου Σάρα Κάρλσον στη Wall Street Journal, η Moody’s δίνει μόλις 20% πιθανότητα στο σενάριο η Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της στα επόμενα πέντε έτη και να οδηγηθεί σε χρεοστάσιο.

Όπως διευκρίνισε, σε επενδυτικό ορίζοντα άνω των πέντε ετών χρέη κυβερνήσεων και επιχειρήσεων με αξιολόγηση Β1, έχουν εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις χρέους σε ποσοστό 80% και περίπου 20% έχουν χρεοκοπήσει.

Η κ. Κάρλσον μιλώντας σε οικονομικά μέσα ενημέρωσης προσδιόρισε τον ορισμό της αναδιάρθρωσης ως κάθε ανταλλαγή, όπου ο εκδότης προσφέρει στους πιστωτές μετρητά, περιουσιακά στοιχεία ή χρεόγραφα, που ανέρχονται σε μια μειωμένη οικονομική υποχρέωση, και η ανταλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπει στον εκδότη να αποφεύγει τη χρεοκοπία ή τη στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με την ίδια οι απώλειες στις περιπτώσεις πτώχευσης κρατών κυμαίνονται ιστορικά κατά μέσο όρο στο 50%.

Βασική παραδοχή του οίκου αξιολόγησης παραμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της χωρίς να χρειασθεί να επιβάλει απώλειες στους πιστωτές.

Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά πως τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για να σταθεροποιήσουν το χρέος, παραμένουν πολύ φιλόδοξα και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής.
Newsroom ΔΟΛ

 Πηγή:       in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου