Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Σε μια πολυσυλλεκτική και διευρυμένη Νέα Δημοκρατία, όλοι θα έχουν θέση, λόγο και ρόλο


«Η Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ εντολοδόχος κανενός, παρά μόνον της βούλησης του ελληνικού λαού», λέει σε συνέντευξή του στο vima.gr o υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Η Ν.Δ. πρέπει να πλησιάσει ξανά και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που ανέκαθεν αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της παράταξης τονίζει στο Βήμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αναφέρει ότι το προηγούμενο διάστημα μεγάλωσε η απόσταση που χώριζε το κόμμα με μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στη Ν.Δ., ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, στη σκιά των συζητήσεων για διάφορες συμμαχίες, υποστηρίζει με έμφαση ότι οι ψηφοφόροι της παράταξης έχουν την άποψή τους και δεν καθοδηγούνται από κανέναν.
Ο κ. Μεϊμαράκης στην περίπτωση που είναι ο νικητής των εκλογών, υπογραμμίζει ότι επί προεδρίας του θα αναδειχθεί μια αξιωματική αντιπολίτευση, υπεύθυνη κι αξιόπιστη, που θα υπηρετεί το συμφέρον της χώρας και των πολιτών και θα ανταποκρίνεται στο θεσμικό ρόλο της παράταξης.
Διαμηνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν πρώτα και πάνω απ’ όλα εθνικό και κοινωνικό πρόσημο και ότι υπάρχουν κάποιοι που τις προσεγγίζουν με λογιστικούς όρους, αντιλαμβανόμενοι τους ανθρώπους ως αριθμούς.
«Εγώ ασπάζομαι την πλειοψηφούσα άποψη ότι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο οι απολύσεις» τονίζει και εμμένει στην άποψη ότι η Ν.Δ.δεν είναι ταξικό κόμμα, αλλά λαϊκό που εκφράζει όλους και πολύ περισσότερο τους αδύναμους.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν πιέσεις από το ΕΛΚ για να ψηφίσει η Ν.Δ.το ασφαλιστικό και άλλα νομοσχέδια με προαπαιτούμενα, επισημαίνει ότι κανένας δεν θα υποδείξει στην παράταξη ποια πολιτική θα ακολουθήσει. «Η Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ εντολοδόχος κανενός, παρά μόνον της βούλησης του ελληνικού λαού» λέει.
Παράλληλα αναφέρει ότι εάν εκλεγεί η Ν.Δ.θα προχωρήσει χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς παρεΐστικη αντίληψη, αλλά με βασικό κριτήριο την αξιοκρατία και συμπληρώνει: «Σε μια πολυσυλλεκτική και διευρυμένη Νέα Δημοκρατία, όλοι θα έχουν θέση, λόγο και ρόλο».
Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:
Κύριε Μεϊμαράκη, φθάσαμε κυριολεκτικά 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Τι διακυβεύεται την Κυριακή για τη Ν.Δ.;
«Οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν Πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία εκείνον που θεωρούν ότι μπορεί να συνθέσει απόψεις και προτάσεις και να ανασυγκροτήσει την παράταξη σε ιδέες, πρόσωπα και πολιτικές πρακτικές. Θα εκλέξουν τον Πρόεδρο εκείνο που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αποκαταστήσει σύντομα τη σχέση εμπιστοσύνης του κόμματος με την κοινωνία, ώστε να καταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία σε σύντομο χρονικό διάστημα ξανά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, προβάλλοντας ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου μας».

Εκφράζετε βεβαιότητα, και είναι κατανοητό, ότι θα είστε ο νικητής των εκλογών. Που το στηρίζετε αυτό;
«Δεν έχω εκφράσει καμία βεβαιότητα. Μακριά από μένα η αλαζονεία και ο εφησυχασμός.
Οι Νεοδημοκράτες με την ψήφο τους θα εκλέξουν τον Πρόεδρο, ώστε από την επομένη των εκλογών να ξεκινήσουμε όλοι μαζί, την προσπάθεια για την αναγέννηση της Παράταξης μας».

Πολλοί λένε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών καταγράφηκε σε ποσοστό 60% το αίτημα για ανανέωση και άρα υποστηρίζουν, ότι λογικά αυτό, ίσως καταγραφεί και πάλι. Τι απαντάτε;
«Οι προσεγγίσεις αυτές είναι αυθαίρετες γιατί αθροίζουν ψήφους που δόθηκαν με διαφορετικά κριτήρια. Να σας θυμίσω ότι ήμουν πάντα - και θα το βρείτε σε όλες τις ομιλίες μου - εκείνος ο οποίος τόνιζε, ότι η λέξη ανανέωση συνοδεύεται από τη λέξη αξιοκρατία. Και ταυτόχρονα προωθείται με διαδικασίες. Ανανέωση χωρίς αξιοκρατία, δημιουργεί ευνοιοκρατία. Ανανέωση με μόνο κριτήριο ηλικιακό, δεν είναι ανανέωση. Πιστεύω στην ανανέωση με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες που θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στο ξεκίνημα σε όλους τους νέους, ανεξαρτήτως αν είναι παιδιά βουλευτών, υπουργών ή ανέργων ή εργαζομένων ή αγροτών».

Υπάρχουν 128.000 ψηφοφόροι που στήριξαν στον πρώτο γύρο τους Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη. Αυτοί οι ψηφοφόροι καθοδηγούνται ενόψει του δεύτερου γύρου; Επηρεάζονται από το τι λένε οι δυο άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου;
«Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν την άποψή τους και δεν καθοδηγούνται από κανέναν. Μας γνωρίζουν όλους καλά. Είναι πολιτικά ώριμοι και θα επιλέξουν με δικά τους κριτήρια εκείνον που πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει πράξη το όραμα μας για μια Νέα Δημοκρατία ισχυρή και αξιόπιστη, δύναμη αλλαγής και μεταρρυθμίσεων, ανοιχτή σε όλη την κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σύγχρονο πολιτικό λόγο και θέσεις που θα υπηρετούν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον».
- Με εσάς πρόεδρο θα υπάρξει ανανέωση σε όλα τα επίπεδα; Ρωτώ γιατί ο συνυποψήφιός σας, το θέτει με ένταση και επιμένει ότι αυτός μπορεί να κάνει πράξη την ανανέωση. Είναι μόνο θέμα ηλικιακό;
«Σας απάντησα. Αντιλαμβάνομαι την ανανέωση ως μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία, που ξεπερνά τα όρια μιας ληξιαρχικής πράξης γέννησης και δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από την αξιοκρατία. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί να έχεις την ικανότητα να αφουγκραστείς τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ώστε τις ανάγκες αυτές να τις μετουσιώσεις σε πολιτικές που θα ωφελούν τη χώρα και τους πολίτες».
- Εάν εκλεγείτε, τι αλλάζει από την 11η Ιανουαρίου στη Ν.Δ.; Μπορεί να γίνουν τόσα πολλά που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια;
«Ιστορικά η Παράταξη μας είχε την ικανότητα να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να αγκαλιάζει όλους τους πολίτες. Αυτό το πετυχαίναμε καλύτερα όποτε είχαμε διαρκώς τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά προς την κοινωνία».

Το ρωτώ κύριε Μεϊμαράκη γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση της Ν.Δ.τα τελευταία χρόνια από παραγωγικές τάξεις, ακόμα και από τις παραγωγικές ηλικίες.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Όμως το προηγούμενο διάστημα,λόγω της σκληρής λιτότητας, μεγάλωσε η απόσταση που μας χωρίζει με μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η διαμαρτυρία προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος και κυρίως προς τα πολιτικά κόμματα εξουσίας εκφράστηκε εν πολλοίς από τους Νεοδημοκράτες με αποχή. Αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν τη δουλειά τους, που είχαν χαράξει τη ζωή τους και βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι,χωρίς προοπτική και ελπίδα, πρέπει να πλησιάσουμε και αποκτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Είναι οι παραγωγικές ομάδες, που ανέκαθεν αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της Παράταξης μας».
- Έχει ταξικό πρόσημο η ψήφος των νεοδημοκρατών την Κυριακή; Είδαμε στον πρώτο γύρο ότι υπερισχύσατε σε λαϊκές, μικροαστικές και αγροτικές περιοχές.
«Δεν υπάρχει ταξικό πρόσημο στην ψήφο αυτή. Με τιμά όμως σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες αυτών των περιοχών, που βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση τις συνέπειες της κρίσης, βλέπουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα από τη δημιουργία μιας ισχυρής και μεγάλης Νέας Δημοκρατίας, που θα αγκαλιάζει όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, χωρίς κοινωνικούς ή οικονομικούς διαχωρισμούς».

Δεν κάνει κακό στην παράταξη ο ταξικός διαχωρισμός όπως λέει ο αντίπαλός σας, κ. Μητσοτάκης;

«Κακό στην παράταξη αλλά και στην χώρα κάνει η εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, κι όχι το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον».

Προ ημερών αναφερθήκατε στις απολύσεις των καθαριστριών επί κυβέρνησης ΝΔ. Γιατί το κάνατε αυτό; Ήταν μομφή για τον κ. Μητσοτάκη που ήταν τότε υπουργός και ο οποίος λέει ότι όσοι τα λένε αυτά υιοθετούν στη Ν.Δ.τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Καμιά μομφή σε κανέναν. Αυτοκριτική χρειάζεται να γίνει,ώστε να εντοπίσουμε τα λάθη μας,να διδαχθούμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε. Εγώ ασπάζομαι την πλειοψηφούσα άποψη ότι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο οι απολύσεις. Είναι η εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη να αφορά όλους και να διασφαλίζει τόσο την κοινωνική συνοχή, όσο και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αυτές είναι οι βασικές κατευθύνσεις που θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ταξικό κόμμα. Είμαστε κόμμα λαϊκό, που εκφράζει όλους και πολύ περισσότερο τους αδύναμους».
- Υπάρχουν νεοφιλελεύθεροι με θατσερικές απόψεις που θέλουν να επικρατήσουν στη Ν.Δ. σήμερα;
«Υπάρχουν κάποιοι που προσεγγίζουν με λογιστικούς όρους τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αντιλαμβανόμενοι τους ανθρώπους ως αριθμούς. Κι άλλοι που πιστεύουν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν πρώτα και πάνω από όλα εθνικό και κοινωνικό πρόσημο. Να υπηρετούν δηλ. τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Αυτό άλλωστε υπαγορεύουν και οι αρχές της παράταξής μας».
- Η Ν.Δ.που πρέπει να κινηθεί την επόμενη μέρα; Διεύρυνση και προς τα πού;
«Είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, στο οποίο χωρούν όλοι οι δημοκράτες και αποκλείονται όσοι ανήκουν στα άκρα».

Με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη πρόεδρο θα κερδίσει η Ν.Δ.τον Αλ. Τσίπρα; Τον περασμένο Σεπτέμβριο ηττηθήκατε με 7,5 μονάδες.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει, όπως ήταν έτοιμη να κυβερνήσει και τον Σεπτέμβριο. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί ορισμένοι επιμένουν σε λάθος αναλύσεις για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς να περιλαμβάνουν σε αυτές το τι συνέβη, λίγους μήνες νωρίτερα τον Ιανουάριο του 2015. Όλα αυτά βεβαίως είναι ανάγκη να τα συζητήσουμε μέσα στα όργανα. Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια, ώστε η Νέα Δημοκρατία να γίνει και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη και να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στην αδιέξοδη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Λέτε συνέχεια ότι σύντομα με εσάς πρόεδρο θα είστε πολύ σύντομα μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ. Που το στηρίζετε αυτό;
«Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ελπίζουν άλλο στις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Έχουν απογοητευθεί από την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η ακυβερνησία της χώρας από μια Κυβέρνηση, που ενώ διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή, αρνείται να την εφαρμόσει. Γι αυτό η Νέα Δημοκρατία άμεσα θα προχωρήσει όχι μόνο σε οργανωτικές αλλαγές, αλλά θα ξεκινήσει ταχύτατα την επικαιροποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
- Εάν είστε στην ηγεσία της Ν.Δ.από τη Δευτέρα, θα υπάρξει συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιο βαθμό; Ρωτώ γιατί έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και ειδικά για το ποια στάση θα τηρήσετε εσείς και ποια ο συνυποψήφιό σας;
«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια πολιτική η οποία μας οδηγεί πιο βαθιά στην κρίση. Είναι βαθύτατα υφεσιακά μέτρα όλα αυτά και οι νέοι φόροι και οι περικοπές και κάθε τι το οποίο αυτή την ώρα από την αγορά αφαιρείται. Με αυτή την έννοια λοιπόν, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια πολιτική που όχι μόνο δεν την πιστεύουμε, αλλά πιστεύουμε ότι μας πάει στην αντίθετη κατεύθυνση».
- Η στάση της Ν.Δ.στα μείζονα θέματα ασφαλιστικού και φορολόγησης αγροτών ποια θα είναι; Θα είστε στη γραμμή όχι σε όλα;
«Έχουμε ήδη ομόφωνα αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ούτε περικοπές συντάξεων, ούτε νέους φόρους στους αγρότες. Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία για την ψήφιση των προ - απαιτουμένων».
- Θα δούμε πιο σκληρή αντιπολίτευση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιο βαθμό;
«Θα δείτε υπεύθυνη κι αξιόπιστη Αντιπολίτευση, που θα υπηρετεί το συμφέρον της χώρας και των πολιτών και θα ανταποκρίνονται στο θεσμικό ρόλο της Παράταξης μας, ως Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Το δικό σας σχέδιο, τη δική σας εναλλακτική πρόταση εξουσίας πότε θα τη δούμε εάν κερδίσετε την ηγεσία της Ν.Δ.; Ρωτώ γιατί πολλοί προβλέπουν ότι μπορεί να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της απέναντι στην Πατρίδα και την κοινωνία, εφόσον αυτό απαιτήσουν οι περιστάσεις και αποφασίσει ο ελληνικός λαός».
- Βλέπετε εκλογές σύντομα ή θεωρείτε πιθανόν να πάμε σε άλλης μορφής κυβερνητικό σχήμα ή ακόμα και σε οικουμενική. Σε περίπτωση οικουμενικής η Ν.Δ. συμμετέχει;
«Θα επαναλάβω ότι τα σενάρια αυτά δεν με απασχολούν. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση που κανένας άλλωστε δεν φαίνεται να επιθυμεί».
- Το καλοκαίρι ψηφίσατε έχετε πει στόχους και όχι μέτρα. Το Ε.Λ.Κ. όμως θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να στηρίξετε διάφορα μέτρα που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο. Θα το κάνετε;
«Κανένας δεν θα υποδείξει στη Νέα Δημοκρατία ποια πολιτική θα ακολουθήσει, γιατί κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από μας, ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών».

Είστε έτοιμος να φθάσετε ακόμα και σε ρήξη με το Ε.Λ.Κ.εάν χρειαστεί να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών; Θα είστε εντολοδόχος του Ε.Λ.Κ.;
«Η Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ εντολοδόχος κανενός, παρά μόνον της βούλησης του ελληνικού λαού».

Με εσάς πρόεδρο, θα υπάρξει θεσμοθέτηση τάσεων την επόμενη μέρα στο κόμμα; Θα υπάρξει συλλογικότητα;
«Σε μια πολυσυλλεκτική και διευρυμένη Νέα Δημοκρατία, όλοι θα έχουν θέση, λόγο και ρόλο».

Τι ρόλος μπορεί να υπάρξει για Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα την επόμενη μέρα στη Ν.Δ.εάν εκλεγείτε;
«Όπως έχω ξαναπεί, όλοι είμαστε στρατιώτες της Παράταξης, στην προσπάθειά μας να κάνουμε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη και δυνατή. Όλοι, ανεξάρτητα αν είναι υποψήφιοι ή όχι, πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Στη Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσουμε χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς παρεΐστικη αντίληψη, αλλά με βασικό κριτήριο την αξιοκρατία».

Τη στάση των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά πως την κρίνετε σε αυτή τη μάχη; Ειδικά ο πρώτος σας στηρίζει και ο δεύτερος τηρεί λέγεται στάση ουδετερότητας.
«Με τιμά καταρχήν η στήριξη του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο τιμώ, όπως τιμώ και τον κ. Σαμαρά. Θεωρώ ότι και των δύο η στάση είναι αυτή που αρμόζει σε πρόσωπα που έχουν υπάρξει ηγέτες αυτής της Παράταξης και αποδεδειγμένα σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν στο κόμμα μας».

Είστε αυτός που διαφυλάσσει καλύτερα τα πρωτεία του «καραμανλισμού», όπως λένε;
«Έχω ξαναπεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που έχει στο DNA του, τις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, έτσι όπως περιγράφονται με σαφήνεια στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Πάνω στις ίδιες αρχές κι αξίες θα στηρίξω εφόσον εκλεγώ Πρόεδρος την οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση της Παράταξης μας, με στόχο να διευρύνουμε την απήχησή μας και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που ιστορικά διατηρούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την κοινωνία».

Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι 23 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πολλοί «σαμαρικοί» στηρίζουν έναν Μητσοτάκη;
«Αυτή είναι μια αυθαίρετη προσέγγιση. Εντελώς επιφανειακή. Ο προσδιορισμός κάποιων με προσωπικούς και όχι με πολιτικούς όρους, δεν με βρίσκει σύμφωνο»

http://www.tovima.gr/

Δημοσκόπηση: Στο 52,5% ο Μεϊμαράκης. Δεν φτάνει στο 40% ο Μητσοτάκης

Αρχειοθήκη ιστολογίου