Στο ακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ των Πάνου Καμμένου και Θόδωρου Τσουκάτου, καθώς ξεκίνησε η εκδίκαση των αγωγών που έχουν ανταλλάξει οι δύο άνδρες, μετά την εμπλοκή του ονόματος του Θ. Τσουκάτου στην υπόθεση της Siemens. |
Αφορμή για την κόντρα των δύο ανδρών στάθηκαν δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος περί ύπαρξης ποσού 1 εκατομμυρίων μάρκων, επιπλέον αυτού που έχει παραδεχθεί ότι παρέλαβε ο κ. Τσουκάτος από τη Siemens, που φέρεται να κατέληξε σε λογαριασμό του λεγόμενου τότε «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, στην Ελβετία. Οι ισχυρισμοί Καμμένου αποτέλεσαν περιεχόμενο της αγωγής του κ. Τσουκάτου, για συκοφαντική δυσφήμιση, με αντικείμενο αποζημίωσης αρχικά 200 χιλιάδες ευρώ και κατά δήλωση του συνηγόρου του στο δικαστήριο 10 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Καμμένος κατέθεσε ακολούθως αγωγή στον κ. Τσουκάτο με την οποία διεκδικεί ποσό 500.000 ευρώ για τις εκφράσεις που διατύπωσε στο δικόγραφο της αγωγής του ο αντίδικός του, όπως «συκοφάντης και κομματικά εμπαθής». Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσουκάτου Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος, υποστήριξε ότι ο κ. Καμμένος είχε γνώση των ανακριβειών που είπε σε βάρος του πρώην βουλευτή καθώς ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens και γνώριζε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας του κ. Καμμένου η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη. kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |
Πέρα από το PSI, στο τραπέζι βρίσκεται σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές "κούρεμα" στα ελληνικά των Κεντρικών Τραπεζών, ή τουεπιτοκίου στα δάνεια του πρώτου πακέτου.
Τα δεδομένα για την ελληνική βοήθεια έχουν αλλάξει και πλέον οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύση πέραν του ιδιωτικού τομέα ή τις ΕΚΤ, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Η αύξηση αυτή από τα 130 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση για το δεύτερο ελληνικό πακέτο οφείλεται στην καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, αλλά και στις αυξημένες απαιτήσεις για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.Handelsblatt: Εκτός από την ΕΚΤ, και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στο κούρεμα
Έτσι, τον τρόπο να εμπλακούν και οι Κεντρικές Τράπεζες στο κούρεμα του ελληνικού χρέους αναζητούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Handelsblatt που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, προετοιμάζεται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες όπου οι Κεντρικές Τράπεζες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν εθελοντικά σε ένα ελληνικό «κούρεμα».
Μάλιστα, όπως τονίζει η «Handelsblatt» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντας και τα επιτόκια που πληρώνει αυτή τη στιγμή, τα οποία ανέρχονται στο 4,5%.
Το ελληνικό «κούρεμα» υποστηρίζει η «Handelsblatt» θα είναι επιζήμιο για τις Κεντρικές Τράπεζες από την ΕΚΤ, καθώς αρκετές από αυτές θα καταγράψουν σημαντικές απώλειες και θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει σημαντικό μέρος των ομολόγων σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική αξία των ομολόγων.
Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ διακρατεί ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ , ενώ πολλά ελληνικά ομόλογα διακρατούν επίσης οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών θα είναι εθελοντική, τονίζει η «Handelsblatt», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 145-150 δισ. ευρώ για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις αυξημένες απαιτήσεις του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Πιέσεις για χαμηλότερο κουπόνι και στο πρώτο πακέτο βοήθειας
Με το κουπόνι στα νέα ομόλογα του PSI να μην επαρκεί για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, σύμφωνα με τις δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική ύφεση και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τίθεται και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με το πρώτο πακέτο διάσωσης, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Είναι πάντως πρώιμο για την ώρα να γίνει μία εκτίμηση για το ύψος της μείωσης, καθώς όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι "Δεν είναι ξεκάθαρο τί περιθώριο υπάρχει για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου", διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν ήδη μειώσει το επιτόκιο των εν λόγω δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει μέχρι το 2013 η Ελλάδα: Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3% για τα πρώτα τρία χρόνια αποπληρωμής και στο 4% για τη συνέχεια.
Το ζήτημα είναι εάν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ ή ακόμα και το ΔΝΤ, θα κάνουν υποχωρήσεις ώστε να βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει το στόχο για μείωση του χρέους της περίπου στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.