Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η Χαλυβουργία Ελλάδας κλείνει το εργοστάσιο Ασπροπύργου



Λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο Ασπροπύργου προτίθεται να βάλει η Χαλυβουργία Ελλάδας εάν δεν λήξει η εννιάμηνη απεργία των εργαζομένων που έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική από την ελληνική δικαιοσύνη. Εάν συμβεί αυτό θα απολυθούν 240 εργαζόμενοι ανάμεσα στους οποιους και 120 άτομα που ποτέ δε συμφώνησαν στην απεργία. 

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της Χαλυβουργίας καθώς μέσα στις επόμενες μέρες εκπρόσωπος του ομίλου Μάνεση της "Χαλυβουργίας Ελλάδας" θα καταθέσει αίτηση διαβούλευσης στο Υπουργείο Εργασίας με την οποία θα ζητά ομαδικές απολύσεις καθώς και το κλείσιμο του εργοστασίου του Ασπροπούργου.

Οπως επισήμανε στο Νewsit εκγυρότατη πηγή του Ομίλου Μάνεση "εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος και δε λήξει η εννιάμηνη απεργία που έχει ούτως ή αλλως κριθεί παράνομη και καταχρηστική, τότε δυστυχώς θα αναγκαστούμε να κλείσουμε το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο".

Αυτό σημαίνει πως θα απολυθούν 240 άτομα, ανάμεσα στα οποία δυστυχώς θα περιλαμβάνονται και όσοι δε συμφώνησαν ποτέ στην απεργία και όσοι επανηλλειμένως έχουν επιχειρήσει να επιστρέψουν στην εργασία τους και τους έχουν εμποδίσει η απεργοί".

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε στο Νewsit πως η "Χαλυβουργία Ελλάδας" προτίθεται να κλείσει μόνο το εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Ολες οι υπόλοιπες μονάδες της επιχείρησης, δηλαδή το χαλυβουργείο Βελεστίνου, το ελασματουργείο Βόλου καθώς και τα κεντρικά γραφεία του Ομιλου στην Κηφισιά θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
Η πρώτη ελληνική βιομηχανία χάλυβα, που έφερε τον τίτλο "Ελληνική Χαλυβουργία", ιδρύθηκε από την οικογένεια Σταύρου Σαλαπάτα στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα το 1937, ο οποίος προηγουμένως είχε ιδρύσει την εταιρεία "Ελληνικά Συρματουργεία" το 1932. 

Το 1951 το εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας μετακόμισε στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου λειτουργεί ακόμα ως μία από τις δύο μονάδες της "Χαλυβουργίας Ελλάδος" με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 400.000 τόνους χάλυβα από ανάτηξη παλαιοσιδήρου.

Το 1963 η οικογένεια Μάνεση ίδρυσε τη "Χαλυβουργία Βόλου" η οποία το 1974 μετονομάστηκε σε "Θεσσαλική Χαλυβουργία". Οι εγκαταστάσεις της "Θεσσαλικής Χαλυβουργίας" περιλαμβάνουν χαλυβουργείο στο Βελεστίνο ετήσιας δυναμικότητας 700.000 τόνων χάλυβα από ανάτηξη παλαιοσιδήρου και ελασματουργείο στην Βιομηχανική Ζώνη Βόλου.

Το 2006, η "Θεσσαλική Χαλυβουργία" εξαγόρασε την "Ελληνική Χαλυβουργία" και ο νέος όμιλος ονομάσθηκε "Χαλυβουργία Ελλάδος".



http://www.newsit.gr/

Τότε που ο “Ε.Τύπος” της κ. Αγγελοπούλου έδινε στον Α. Τσίπρα 17%-18% και προωθούσε τον “Τρίτο Πόλο”



Όπως διαβάζουμε στο Βήμα η εκδοτική πρωτοβουλία «Το Πέρασμα» ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τερματίζει τη δραστηριότητά της. 
Οι λόγοι που επικαλείται είναι οικονομικοί. 
Ξεκίνησε τη διαδρομή της το 2008 και εξέδωσε 11 τίτλους.
Δείτε όμως ποιοί συμμετείχαν στην εν λόγω εκδοτική πρωτοβουλία: 
Θωμάς Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Κουσούλης, Νότης Μπερνίτσας, Αντώνης Παπαγιαννίδης. 
Το συντονισμό και την επιμέλεια των εκδόσεων είχε η Ρένα Δούρου.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Η Ρένα Δούρου είναι …η γνωστή Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης είναι της γνωστής οικογένειας της ΝΔ, ιδρυτής της εταιρείας επικοινωνίας V+O
Ο Λευτέρης Κουσούλης είναι υπεύθυνος της εταιρίας “Λέγειν & Πράττειν” και υπήρξε κορυφαίος συνεργάτης της Γιάννας Αγγελοπούλου όταν ήταν ιδιοκτήτρια του “Ελεύθερου Τύπου”
Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης υπήρξε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου, πριν η  Γιάννα Αγγελοπούλου τον αντικαταστήσει με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Ο  Παναγιώτης Μπερνίτσας  είναι επικεφαλής ενός από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και δικηγόρος της Γιάννας Αγγελοπούλου.
Όλως τυχαίως επί των ημερών της κ. Αγγελοπούλου οι δημοσκοπήσεις στον Ελεύθερο Τύπο ανέβαζαν τον Τσίπρα στο 17%-18%.
Και προφανώς τα ανωτέρω  είναι εντελώς άσχετα με αυτά που γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες γιατον ΣΥΡΙΖΑ,την… κ. Γιάννα και την αμερικανική εταιρεία εκλογικών προωθήσεων Teneo
Εντελώς συμπτωματικά θυμίζουμε επίσης τις προσπάθειες της κ. Αγγελοπούλου μέσω του Ελεύθερου Τύπου για την συγκρότηση του “Τρίτου Πόλου”.
Φήμες άλλωστε εκείνης της εποχής έφεραν την κ. Αγγελοπούλου να συνεργάζεται για την στήριξη νέου κόμματος με τον κ. Βγενόπουλο αλλά και τον κ. Αλαφούζο. 
Διαβάστε για παράδειγμα τι γράφαμε τον Μάϊο του 2008 για τις «διαψευσθείσες και από τον κ. Βγενόπουλο φήμες ότι ετοιμάζεται νέο κόμμα με την υποστήριξη και του ίδιου και της εκδοτικής οικογένειας του Π. Φαλήρου και της γνωστής πλούσιας κυρίας
Στην προηγούμενη ανάρτηση για τις δημοσκοπήσεις και πολιτικά μαγειρέματα είδαμε πως ο ΣΚΑΙ από την μια ποντάρει στην ανεπάρκεια των δυο μεγάλων κομμάτων και από την άλλη παίζει ακόμα με τη ΝΔ (σε βάρος του ΠΑΣΟΚ) επειδή όπως και ο μακαρίτης ο Μποδοσάκης όλοι οι επιχειρηματίες είναι με το γκουβέρνο…
Αυτά γράφαμε τότε. Και την Κυριακή που μας πέρασε η “Καθημερινή” του κ. Αλαφούζου άφησε τους πρώτους υπαινιγμούς για τις σχέσεις της κ. Αγγελοπούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φτιάχνεις μετά σενάρια, ή δεν φτιάχνεις;



Από factorx 

Απίστευτο δημοσίευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ,την… κ. Γιάννα και μια αμερικανική εταιρεία προωθήσεων!



Το σημερινό πρωτοσέλιδο της "Δημοκρατίας"
Γράφει ο Στέφανος Κασιμάτης στην χθεσινή “Καθημερινή”
Το έργο έχει περίπλοκη υπόθεση, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ξεκινήσω από τα βασικά. Teneo είναι ρήμα των λατινικών και σημαίνει κρατώ, κατέχω και άλλα συναφή. Είναι όμως και εταιρεία συμβούλων με έδρα τις ΗΠΑ και γραφεία σε άλλα επτά σημεία ανά τον κόσμο. Η εταιρεία, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, βασίζεται σε ένα «παγκόσμιο δίκτυο χρηματοοικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών σχέσεων, με σκοπό να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβούλων, που θα δίνουν στους πελάτες της τη δυνατότητα να οργανώνουν και να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους, να κατευθύνουν την ανάπτυξή τους, να χτίζουν τη φήμη τους και να προστατεύουν το όνομά τους». Πρόεδρός της είναι ο στενότερος σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον: ο σαραντάχρονος σήμερα Ντάγκλας «Νταγκ» Μπαντ. Ο εν λόγω εντάχθηκε στην ομάδα του 42ου προέδρου των ΗΠΑ σε ηλικία μόλις 23 ετών. Χάρη στις ικανότητές του ανελίχθη ώς την ψηλότερη βαθμίδα της ιεραρχίας στην ειδικότητά του. Είναι δε ο ιθύνων νους του οργανισμού «Clinton Global Initiative», που έχει σκοπό την ανταλλαγή και την ώσμωση των ιδεών μεταξύ «ηγετών» (με την ευρεία έννοια του όρου, εξ ου και τα εισαγωγικά).Το ερώτημα είναι τι γύρευε στην Αθήνα, το διάστημα προ των τελευταίων εκλογών, η ομάδα της Teneo, η ειδικευόμενη στις πολιτικές καμπάνιες. Ένα πουλάκι (το γνωστό πουλάκι της δημώδους παραδόσεώς μας, αυτό που πάντα λέει την αλήθεια στα τραγούδια…) μου ψιθυρίζει ότι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αντισυστημικό κόμμα, το οποίο θέλει να μετακινηθεί περισσότερο προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, αλλά να το κάνει με τρόπο, για να μην τρομάξει την πελατεία του.
Το άλλο ερώτημα είναι ποιος έφερε την εταιρεία. Εδώ πια μπαίνουμε στα χωράφια του θεατρικού είδους που αναπτύχθηκε κατά την Eλισαβετιανή Περίοδο και λέγεται revenge tragedy: τραγωδία εκδίκησης. Κατά κανόνα, η υπόθεση βασίζεται στον αγώνα του ήρωα να πάρει εκδίκηση, συνήθως υπό την προτροπή ενός φαντάσματος. Στην περίπτωσή μας, το πρόσωπο που έχει τον ρόλο του ήρωα δεν λυπάται τα χρήματα, γιατί διαθέτει πάρα πολλά. Το φάντασμα που ακολουθεί τις προτροπές του είναι εκείνο των πολιτικών φιλοδοξιών που έτρεφε κάποτε. Οσο για το αντικείμενο της εκδίκησης είναι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Αυτό που κάποτε προσπάθησε να αλώσει, δαπανώντας πολύ χρόνο και μεγάλους πόρους, χωρίς να τα καταφέρει.
Ως εδώ, όμως. Σκεφθείτε ποιο μπορεί να είναι το περί ου ο λόγος πρόσωπο· και, αν αυτό σας βοηθά στη σκέψη, ανάψτε και ένα πούρο.
Αυτά γράφει η “Κ”.  Ποιό είναι τώρα το “αντισυστημικό κόμμα” και ποιό το πρόσωπο που έφερε την εταιρεία στην Ελλάδα; Εμείς δεν παίρνουμε όρκο, ούτε βάζουμε το χέρι στην φωτιά.  Στην εφημερίδα “Δημοκρατία” όμως δημοσιεύονται πληροφορίες που προσδιορίζουν το κόμμα ως τον ΣΥΡΙΖΑ  και το πρόσωπο ως μια πολύ γνωστή πλούσια κυρία που είχε κάποτε μεγάλες φιλοδοξίες.
Ιδού το δημοσίευμα της “Δημοκρατίας”
Μια πραγματική βόμβα έσκασε χθες για τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματοδότησης αμερικανικής εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας, που φέρεται να είχε αναλάβει την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές! 
Το θέμα παίρνει μείζονες διαστάσεις όχι μόνο για τον Αλέξη Τσίπρα (που επέλεξε να σιωπήσει, χωρίς να διαψεύσει τίποτε), αλλά και για την ίδια την κυρία Αγγελοπούλου, η οποία -παρά τις καταβολές της, τα δισεκατομμύρια, την πάμπλουτη ζωή, τις τουαλέτες και τα πούρα της- δεν δίστασε, όπως φαίνεται, να βαφτεί «κόκκινη» προκειμένου να πάρει την προσωπική της εκδίκηση απέναντι στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που δεν της έδωσε κι άλλους τίτλους και αξιώματα… 
Οι συγκλονιστικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας  από την «Καθημερινή», η οποία αναφέρεται αναλυτικά στην αμερικανική εταιρία και στη στενή σχέση της με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Πρόκειται για την εταιρία συμβούλων Teneo, πρόεδρος της οποίας αναγράφεται ο στενότερος σύμβουλος του Κλίντον Ντάγκλας «Νταγκ» Μπαντ. Ο 40χρονος σήμερα κ. Μπαντ βρίσκεται δίπλα του από την ηλικία των 23 ετών και είναι μέχρι τώρα ο ιθύνων νους του οργανισμού Clinton Global Initiative, δηλαδή του γνωστού Ιδρύματος Κλίντον, που ασχολείται με τις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς και την ανάδειξη νέων, κατά τόπους, φιλικών προς την υπερδύναμη ηγεσιών. 
Κατά το δημοσίευμα, το διάστημα προ των εκλογών της 17ης Ιουνίου ειδική ομάδα της Teneo για τις πολιτικές καμπάνιες ήλθε στην Ελλάδα και «προσέφερε τις υπηρεσίες της σε αντισυστημικό κόμμα, το οποίο θέλει να μετακινηθεί περισσότερο προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, αλλά να το κάνει με τρόπο, για να μην τρομάξει την πελατεία του», όπως περιγράφεται περιφραστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τρόπο ανάλογο φωτογραφίζεται και η εμπλοκή της κυρίας Αγγελοπούλου, που «έφερε την εταιρία» στην Αθήνα. «Δεν λυπάται τα χρήματα, γιατί διαθέτει πάρα πολλά» γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην κυρία Αγγελοπούλου, και κάνοντας λόγο για «τραγωδία εκδίκησης», σημειώνει ότι το αντικείμενο της εκδίκησής της ήταν «το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Αυτό που κάποτε προσπάθησε να αλώσει, δαπανώντας πολύ χρόνο και μεγάλους πόρους, χωρίς να τα καταφέρει».
Η κυρία Αγγελοπούλου, η οποία εγκατέλειψε τα έδρανα της Ν.Δ.  στη Βουλή ύστερα από τον γάμο της με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, συνέδεσε το όνομά της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι οποίοι μπορεί να χάρισαν αίγλη και δόξα, αλλά ταυτόχρονα με τις σπατάλες και τις τεράστιες υπερβάσεις έφεραν τη χώρα πιο κοντά στην οικονομική χρεοκοπία. Παρά ταύτα, η ίδια συνέχισε να θεωρεί ότι η Ελλάδα τής «χρωστάει» και ότι έπρεπε οπωσδήποτε να ικανοποιηθεί η φιλοδοξία της για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, την Προεδρία της Δημοκρατίας. 
Με τη στήριξη προς τον κ. Τσίπρα, πίστεψε προφανώς ότι θα «γκρέμιζε» το υπάρχον πολιτικό σύστημα, ώστε να πάρει τη θέση του ένα νέο, το οποίο θα μπορούσε να χειραγωγήσει ευκολότερα.  Ορισμένοι θεωρούν πάντως ότι ενδεχομένως να μην ήθελε να κερδίσει τις εκλογές σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι κρίθηκε πιο σκόπιμο να ενισχυθεί μεν το κόμμα του κ. Τσίπρα, αλλά παραμένοντας στα επίπεδα μιας ισχυρής (και «απειλητικής») αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σίγουρο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες προς των εκλογών ορισμένες δηλώσεις του κ. Τσίπρα, που «φρέναραν» τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προκαλέσει απορίες για το αν οφείλονταν σε αστοχίες ή σε συνειδητά λάθη. Πολλές συζητήσεις είχε προκαλέσει και η παρουσία του γιου της κυρίας Αγγελοπούλου, Παναγιώτη, στην κεντρική προεκλογική ομιλία του κ. Τσίπρα στην Ομόνοια, αλλά δεν έγιναν τότε άλλοι περίπλοκοι συνειρμοί…
Επίσης, όλοι θυμούνται ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκρυβε κατά την προεκλογική περίοδο τα καλά του λόγια για τις αμερικανικές θέσεις και ιδιαίτερα των Δημοκρατικών, για τους οποίους ο Μπιλ Κλίντον παραμένει σύμβολο και πολιτικός καθοδηγητής. Η ερμηνεία που τότε δόθηκε είχε περιοριστεί στη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου νομισματικού πολέμου για το δολάριο και το ευρώ. 
Η ανάμειξη του ονόματος της κυρίας Αγγελοπούλου δίνει τώρα και μια νέα διάσταση, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των χρηματοδοτών του Ιδρύματος Κλίντον και διατηρεί στενές οικογενειακές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο και τη Χίλαρι Κλίντον. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συνάντηση του ιδρύματος, όπου ανακοίνωσε την ενίσχυση νέου παγκόσμιου προγράμματος υποστήριξης «εκλεγμένων ηγετών»!


ΥΦ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ : ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΟΣΕΙΣ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Tο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για το τέλος ακινήτων, το οποίο θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών...
Γιώργος Μαυραγάνης. Όπως αναφερει η ηλεκτρονική σελίδα ta nea.gr, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν το ειδικό τέλος θα παραμείνει ενσωματωμένο στο λογαριασμό της ΔΕΗ ή αν θα εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό.
Σε ότι αφορά την αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί σε συνεργασία με την τρόικα, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Με την τρόικα θα συζητηθεί και το θέμα της μείωση του ΦΠΑ 23% στη εστίαση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος όπως και στο μέτρο των αποδείξεων που δεν κρίνεται ότι είναι το προσφορότερο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, τη θέσπισης του νέου περιουσιολογίου και διατάξεις για το νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των επιχειρήσεων. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2013.

Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αφού οι αγοραίες τιμές έχουν πέσει σημαντικά.

Για το θέμα της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Εκτιμάται, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει από το 1,50 ευρώ σήμερα, στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο.



http://fimotro.blogspot.gr

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΟΧΙ, Ο ΝΟΤΟΣ !




Ο γερμανός καθηγητής Dr. Manfred J. M. Neumann
  • Πληθαίνουν οι ισχυρές φωνές στην Ευρώπη
          που ζητούν αποχώρηση
          του Βερολίνου από την ευρωζώνη.
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ DEUTSCHE WELLE
Όλοι ήξεραν. Όλοι, σιωπούσαν…
Ότι το 12χρονο ευρώ – ο «μπάσταρδος» αδελφός του Μάρκου- ήταν και είναι ΥΠΕΡΟΠΛΟ πλούτου μόνο για το Βερολίνο.
Ήταν και είναι ΑΝΙΣΗ – ανάρμοστη – σχέση για εταίρους κατ όνομα ισότιμους. . .
Ήταν και είναι ο ευρωπαίος «ταραξίας» ανατροπής των δημοκρατικών κεκτημένων που οικοδομήθηκαν πάνω στις αρχές : Ομοφωνίας, Αλληλεγγύης, Συμβιβασμού, Συλλογικής Κοινής Απόφασης.
Έτσι, γεννήθηκε και η Ευρωζώνη.
Και κάπως έτσι κατέληξε τζόγος για ένα ρόλο. Γερμανικό αποπαίδι ! . .
Σήμερα οι γνωρίζοντες άρχισαν να μιλούν. Να παίρνουν θέση,. Να δείχνουν δημόσια, τον εν δυνάμει υπαίτιο της οξύτατης Ευρωπαϊκής κρίσης. 
 Πληθαίνουν τώρα οι φωνές που ζητούν την αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Το επιχείρημά τους είναι ότι για την κρίση ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ η υπερχρέωση των χωρών του Νότου, αλλά η γερμανική επιθετική ανταγωνιστικότητα. Η οικονομική της κυριαρχία !
«Εάν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η γερμανική οικονομία», υποστηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι και μαζί τους συμφωνούν οι περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί. Όμως, στο μεταξύ ο αντίλογος κερδίζει έδαφος, υπογραμμίζει σε σχετικό θέμα η Deutsche Welle. 
Το τεράστιο κόστος της κρίσης σε συνάρτηση με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Γερμανία έναντι των εταίρων της έχει πείσει πλέον μια μεγάλη μερίδα οικονομολόγων ότι η έξοδος του Βερολίνου από την ευρωζώνη δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ταμπού. Ένας από αυτούς είναι ο καθηγητής Μάνφρεντ Νόιμαν, που τολμά να διατυπώσει δημόσια την αιρετική του πρόταση: «Θα πρέπει να σκεφτούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή ότι δεν χωράμε στην ευρωζώνη».
ΑΝΙΣΗ ΣΧΕΣΗ ! . . 

Την καθοριστική διαφορά ως προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ο Γερμανός οικονομολόγος την εντοπίζει στην ισχυρή γερμανική βιομηχανία. Το μερίδιο της βιομηχανίας στο σύνολο της γερμανικής οικονομίας έχει διατηρηθεί εδώ και χρόνια στο 20%, τη στιγμή όπου στη Γαλλία δεν υπερβαίνει το 12%. Και ενώ η γερμανική παραγωγικότητα αυξάνεται διαρκώς, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής βιομηχανίας εξαιτίας κυρίως της αύξησης του κόστους εργασίας.
Και όπως υπογραμμίζει ο Μάνφρεντ Νόιμαν, που δίδαξε νομισματική πολιτική στο πανεπιστήμιο της Βόννης: «Εάν συνεχίσουμε έτσι, το δικό μας νόμισμα θα χρειάζεται ανατίμηση και τα άλλα νομίσματα θα είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις της υποτίμησης
Τις απόψεις του Γερμανού οικονομολόγου συμμερίζονται και πολλοί Αμερικανοί συνάδελφοί του, όπως ο Κλάιντ Πρέστοβιτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης δεν είναι το χρέος και οι οικονομικές αδυναμίες των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας. Το γεγονός ότι η πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών έχει αποτύχει οφείλεται στην πλάνη πως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν μέσω των προγραμμάτων λιτότητας να γίνουν «πιο γερμανικές», εκτιμά ο Αμερικανός καθηγητής.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗ
Πάντως, παρόμοιες σκέψεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Γερμανίας από μια νομισματική κοινότητα είχαν διατυπωθεί και πριν από 20 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1993, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ), ο προπομπός της ΟΝΕ, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια σκληρή δοκιμασία. Η γαλλική κεντρική τράπεζα είχε αναγκαστεί να διαθέσει το 50% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να στηρίξει το γαλλικό φράγκο. Άλλες 11 χώρες-μέλη του ΕΝΣ υποχρεώθηκαν τότε να επιτρέψουν διακυμάνσεις των νομισμάτων τους.
Τότε το γερμανικό μάρκο έγινε το νομισματικό αγκυροβόλιο της Ευρώπης, ενώ τα άλλα νομίσματα υπέστησαν ισχυρές πιέσεις. Στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών που ακολούθησε έγινε κάτι απροσδόκητο, θυμάται ο καθηγητής Νόιμαν: «Η Γαλλία πρότεινε να εγκαταλείψει η Γερμανία το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, αφήνοντας άφωνους τους κεντρικούς τραπεζίτες». Την παρτίδα έσωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης λέγοντας ότι «εάν φύγει η Γερμανία θα φύγουμε και εμείς». Το ίδιο είπε και ο Βέλγος ομόλογός του. «Όλα έδειχναν ότι οδηγούμασταν στη διάσπαση», λέει ο Μάνφρεντ Νόιμαν.
«ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ» . . .
Τελικά, τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς. Το πλαίσιο διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών διευρύνθηκε στο επταπλάσιο, γεγονός που ισοδυναμούσε με τη χρεοκοπία του ENΣ.
«Το ίδιο θα συμβεί και με το ευρώ», υποστηρίζει ο Γενς Έρχαρτ, από την ομώνυμη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Σε σχετικό άρθρο του στην Handelsblatt προτείνει η Γερμανία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Στην περίπτωση αυτήν το ευρώ θα μπει σε διαδικασία υποτίμησης, η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικές τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στην αρχή αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στη Γερμανία, που θα πρέπει να επαναφέρει ένα ανατιμημένο μάρκο.
 Όμως, η συνέχεια θα είναι καλύτερη. Και όπως υποστηρίζει ο Κλάιντ Πρέστοβιτς, οι γερμανικές εξαγωγές θα μειωθούν και η ανεργία θα αυξηθεί για κάποιο διάστημα, όμως οι επιπτώσεις αυτές δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.


Αρχειοθήκη ιστολογίου