Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνικό αίτημα στην ΕΕ για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφωνΗ κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της κτηνοτροφίας θα συμπεριληφθεί στα προς συζήτηση θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλες, μετά από...
σχετικό ελληνικό αίτημα. Στο ελληνικό αίτημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, περιγράφονται οι κίνδυνοι βιωσιμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και ταυτόχρονα ζητείται η λήψη βραχυπρόθεσμων, αλλά και μεσοπρόθεσμων μέτρων, για να αποτραπεί η κατάρρευση της κτηνοτροφίας.

«Γίνεται σαφές», τόνισε πως «πέρα από τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης ΕΕ». Επιπλέον, η ελληνική πλευρά ζητά τη στήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών για την παραγωγή ζωοτροφών, όπως γινόταν παλαιότερα με τα ενεργειακά φυτά. Υπενθυμίζεται, ότι ενίσχυση των ενεργειακών φυτών ανά στρέμμα ανέρχονταν σε 4,5 ευρώ περίπου. Η αύξηση της καλλιέργειας των ψυχανθών, όπως εξήγησε, θα μπορούσε να συμβάλει στην απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ζωοτροφών.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε και στα σχέδια βελτίωσης, γνωστοποιώντας πως ήδη μέσα σε δύο μήνες έχουν αξιολογηθεί 2.000 αιτήσεις από σύνολο 7.700, όταν τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο είχαν αξιολογηθεί μόλις 200 προτάσεις. Επίσης, σημείωσε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχεδιάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει παράταση στα ποιμνιοστάσια που δεν είναι νόμιμα και θα πρέπει να μετεγκατασταθούν.express.gr

Αρχίζει επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

Αρχίζει από την επόμενη Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, η καταβολή της πρώτης δόσης, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, μετά την υπογραφή, σήμερα, της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών. 

Η πληρωμή του κάθε δικαιούχου, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).

Σημειώνεται ότι, οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) ανά αγροτική δραστηριότητα, για το έτος 2012, δεν διαφοροποιήθηκαν, ουσιαστικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγουμένων ετών.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών για το 2012, είναι το ίδιο με πέρυσι, ενώ η πληρωμή θα γίνει σε δύο δόσεις. 

«Είμαστε, καθημερινά, κοντά στους παραγωγούς», είπε χαρακτηριστικά, «και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε το παραγωγικό τους έργο, που είναι σημαντικό για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία».


Πηγή: NewsIt.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου