Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σιωπή επιβάλλει το Βερολίνο για το χρέος της Γερμανίας










3
Σιωπή επιβάλλει το Βερολίνο για το χρέος της Γερμανίας 
Η Γερμανία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, κινώντας τα νήματα για την αντιμετώπιση (;) της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια τη νομισματική ένωση, έχοντας έως και «αυταρχική» συμπεριφορά απέναντι στα περιφερειακά και υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ελλάδα. Παρά τη θέση ισχύος της, πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για το χρέος του ίδιου του Βερολίνου, αφού τον τελευταίο καιρό τα μηνύματα μόνο θετικά δεν είναι. 

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, τα οποία είναι υψηλότερα από εκείνα της Ισπανίας, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν θέλει να το γνωρίζει αυτό».

Παράλληλα, πριν από δύο περίπου μήνες, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, η Handesblatt, φιλοξένησε τις δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, Bernd Raffelhueschen, ο οποίος, τόνισε ότι το γερμανικό δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία.

Εκτός από επίσημα δηλωμένο χρέος ύψους δύο τρισ., η Γερμανία φέρεται να έχει επιπλέον οφειλές που φτάνουν τα 5 τρισ. ευρώ, εξαιτίας των ελλειμμάτων στην κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με τον καθηγήτη. 

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η υποβάθμιση αρκετών γερμανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, δείχνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα του Βερολίνου δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αφόρητες πιέσεις. 

Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος διευκρινίζει πως η υποβάθμιση δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, θεωρώντας πως οι τράπεζες μπορούν να χειριστούν πιθανά προβλήματα χρέους που θα πλήξουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην οποία ειδικός νόμος προβλέπει «ταβάνι» στα χρέη του δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό; Το γερμανικό δημόσιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από το 2016 και στα ομόσπονδα κρατίδια από το 2020. 

Μήπως κρύβει πολλά κάτω από το χαλί -με τη βοήθεια πολλών πλευρών- το Βερολίνο;



Βαγγέλης Βιτζηλαίος



Newpost.gr

«Κυβέρνηση Γκόλντμαν Σακς»



Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρος της «Monde», τη διακυβέρνηση της Ευρώπης ανέλαβε μια «κυβέρνηση Σακς» - εκ της ομωνύμου Τράπεζας και χωρίς να διευκρινίζει αν στο κόλπο μετέχει μόνο ο Σακς ή και ο Γκόλντμαν...
Για να το λέει ένας έγκυρος δημοσιογράφος σε μια έγκυρη εφημερίδα, κάτι θα ξέρει. Αλλωστε, ο ίδιος έχει γράψει το μπεστ σέλερ «Η Τράπεζα. Πώς η Γκόλντμαν Σακς κυβερνά τον κόσμο», πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζε πως η εν λόγω Τράπεζα πριν κυβερνήσει την Ευρώπη κυβερνούσε ήδη τον πλανήτη. 
Προφανώς δεν αμφισβητώ την εγκυρότητα των πληροφοριών του για την επιβολή του τραπεζικού συστήματος στους πάντες και τα πάντα.
Ο συνάδελφος άλλωστε έχει γράψει και άλλα δύο σχετικά βιβλία. Το «Ελισάβετ Β'. Η τελευταία βασίλισσα» και το «Ζευγάρι για τρεις», μια εμπεριστατωμένη έρευνα για τις τριγωνικές σχέσεις του Καρόλου με την Νταϊάνα και την Καμίλα. Είναι γεγονός ότι την κρεβατοκάμαρα των Ουίνδσορ από τη διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν χωρίζει παρά ένα βήμα.
Το νέο στόρι είναι εξίσου τριγωνικό.
Η Τράπεζα ανέλαβε τη διακυβέρνηση μέσω του πρώην στελέχους της Μάριο Ντράγκι (νέος πρόεδρος της ΕΚΤ), του πρώην συμβούλου της Μάριο Μόντι (νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας) και του... Λουκά Παπαδήμου.
Εγώ να δεχτώ ότι κάθε πρωί ο Ντράγκι και ο Μόντι παίρνουν τηλέφωνο και τον Γκόλντμαν και τον Σακς για να πάρουν γραμμή. Αλλά ο δυστυχής Παπαδήμος πού το ξέρει το τηλέφωνο; Ούτε δούλεψε ποτέ στην Γκόλντμαν Σακς, ούτε είχε καμία σχέση μαζί της.
Αμ δε! Ο δαιμονιώδης συνάδελφος αποκαλύπτει ότι ο Παπαδήμος ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την εποχή που η Γκόλντμαν Σακς βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να πλαστογραφήσει τα στοιχεία για να μπει στην ΟΝΕ.
Το γεγονός είχε ξανααποκαλύψει και στο προηγούμενο βιβλίο του. Τότε ισχυριζόταν ότι το swap του ελληνικού Δημοσίου με την Γκόλντμαν Σακς που έγινε τον Νοέμβριο του 2001 χρησιμοποιήθηκε υποχθονίως για να μπει η Ελλάδα στο ευρώ όπου είχε ήδη μπει από... το πρώτο τρίμηνο του 2000 με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 1999.
Και ότι τα swap ήταν τότε τόσο υποχθόνια ώστε τα χρησιμοποιούσαν επισήμως και η Ιταλία και η Ισπανία και το Βέλγιο και η... Γερμανία!
Ως εκ τούτου, ο Παπαδήμος τρύπωσε στην «κυβέρνηση Σακς» επειδή μια απολύτως νόμιμη συναλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Και διέφυγε προφανώς του συναδέλφου ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας θητείας ο Ολυμπιακός πήρε έξι περίεργα πρωταθλήματα. Πράγμα που αδιαμφισβήτητα αποδεικνύει ότι ο Παπαδήμος έστησε και την «παράγκα»!

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Πρεμιέρα του υπουργικού συμβουλίου αύριο το πρωί για να δοθεί το πράσινο φως στον προϋπολογισμό του 2012 και να τεθούν επί τάπητος οι κυβερνητικές προτεραιότητες. Στην Αθήνα καταφθάνουν οι επικεφαλής της τρόικας. Στις 9.30 αύριο το πρωί, συνεδριάζει το υπουργικό...
Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, με κύριο θέμα τον προϋπολογισμό του 2012.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, που θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με την έγκριση του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή.
Στην Αθήνα καταφθάνουν, εξάλλου, αύριο οι επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (EKT) προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση στήριξης της Ελλάδος ύψους 130 δισ ευρώ.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας αναμένεται αύριο να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αντικείμενο των επαφών θα είναι και ο νέος προϋπολογισμός.
Ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να ταξιδέψει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζοζέ Μπαρόζο. Την Τρίτη θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό της χώρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Fimotro

Οι Γερμανοί ξανάρχονται: Θέλουν δήλωση Α.Σαμαρά!





ImageΕπανέρχονται οι Γερμανοί στις υπογραφές δήλωσης νομιμοφροσύνης του Α.Σαμαρά: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, είναι μια ενυπόγραφη επιστολή της κυβέρνησης και των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά» δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν. 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle αναφερόμενος φυσικά στο θέμα των γραπτών εγγυήσεων που φέρονται να ζητούν οι Ευρωπαίοι για να συναινέσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και στην συνέχιση των διαδικασιών για την περαιτέρω στήριξη της χώρας μας.






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Έρχεται η Τρόικα




Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι επικεφαλής της τρόικας θα βρεθούν στην Αθήνα την...


Παρασκευή για την ολοκλήρωση των συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, και τη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ. ευρώ.


Ανεπιβεβαίωτες προς ώρας πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας -Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (EKT)- θα αρχίσουν τις επαφές τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και το οικονομικό επιτελείο ενώ έχουν ζητήσει ραντεβού και από τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Σε τεχνικό επίπεδο ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα εξετάσουν τον Προϋπολογισμό αλλά και την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος, όπως είχαν συμφωνηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.


Planet-Greece

Η απόφαση για την ονομασία της ΠΓΔΜ στις 5 Δεκεμβρίου ;;



Σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων Ουτρίνσκι Βέσνικ που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους αν και επισήμως δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη τίποτα, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την καταγγελία της πΓΔΜ, ενάντια στην Ελλάδα 

θα δημοσιευθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Η απόφαση θα έρθει τέσσερις ημέρες μετά τη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, την ημέρα συνεδρίασης υπουργών της ΕΕ και δύο ημέρες πριν από την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά την φημολογία ότι το δικαστήριο της Χάγης θα κηρύξει εαυτό αναρμόδιο, ο πρώην υπουργός Αντόνιο Μολοσόσκι χθες απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει και η διαδικασία δεν θα διαρκέσει για πάντα...

Exomatiakaivlepo

Η ΟΝΝΕΔ γκρέμισε τους μύθους…



Αν δεν ξεκινήσουν την επανάσταση οι νέοι, δεν θα την ξεκινήσει κανείς…
Σε μια εποχή κατά την οποία η συλλογική αμφισβήτηση προς την πολιτική, τους θεσμούς και τα κατεστημένα προσλαμβάνει μορφή αυτονόητης εξέγερσης, η ΟΝΝΕΔ άνοιξε μια δημόσια συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γενιά του Πολυτεχνείου, στη χάραξη της «εθνικής διαδρομής» της Ελλάδας, από το 1974 μέχρι και σήμερα.
Χθες το απόγευμα, η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας διοργάνωσε το 1ο θεματικό debate γύρω από το αν η Γενιά του Πολυτεχνείου βοήθησε την Ελλάδα. Εκείνοι οι οποίοι αντιπαρατέθηκαν ήταν δυο προσωπικότητες με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες. Ο Πέτρος Κουναλάκης, άλλοτε βουλευτής του Συνασπισμού, εμφανίστηκε υπέρμαχος του ρόλου που είχε για την Ελλάδα η Γενιά του Πολυτεχνείου, σε αντίθεση με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος διατύπωσε μια επικριτική αφήγηση.
Ο Πέτρος Κουναλάκης αναγνώρισε τις σημαντικές ευθύνες που έχει η Γενιά του Πολυτεχνείου για τα αρνητικά φαινόμενα τα οποία πορεύτηκαν… αγκαζέ με την Ελλάδα, τα χρόνια που ακολούθησαν, στάθηκε ωστόσο και στη θετική συνεισφορά της στον αντιδικτατορικό αγώνα, και στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας.
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Γενιά του Πολυτεχνείου λειτούργησε ως το ελληνικό αντίστοιχο του διεθνούς κινήματος αμφισβήτησης της δεκαετίας του 1960.
Το debate πυροδότησε μια ζωηρή συζήτηση και μεταξύ του ακροατηρίου, οι συμμετέχοντες στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις και να διατυπώσουν θέσεις, που πήγαν πιο μακριά τη ζύμωση, μέσω της ανταλλαγής απόψεων.


Statesmen.gr

Το Πολυτεχνείο “ζει”. Με… μηχανική υποστήριξη



Το «Πολυτεχνείο» μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε και γέρασε. Ακολουθεί την πορεία της ζωής. Πεθαίνει. Άντε να βγάλει ακόμη μια χρονιά, κι έχει ο θεός μέχρι την επόμενη. Ζει με μηχανική υποστήριξη ώστε να μη γίνει αντιληπτό σε όσους θέλουν να ζουν το μύθο του ότι, αυτό που εμείς ζήσαμε τότε, δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που συντηρούν σήμερα οι «έμποροι» των ιδεών του.
Για το ίδιο το «Πολυτεχνείο», για όσα ωραία ζήσαμε και αγαπήσαμε, ίσως θα ήταν καλύτερο να πεθάνει. Γιατί μόνο έτσι θα… ζήσει γι αυτό που πραγματικά ήταν. Γιατί μόνο έτσι θα το θυμόμαστε και θα το τιμούμε. Διαφορετικά κάθε χρόνο θα γίνεται και χειρότερο. Κάθε χρόνο θα δίνει την ικανοποίηση στους εχθρούς της Δημοκρατίας να χαίρονται για την κατάντια του.
Όσοι πραγματικά ζήσαμε εκείνες τις στιγμές, βρεθήκαμε μέσα ή στους γύρω δρόμους και ξενυχτήσαμε ακούγοντας τις εκκλήσεις για αίμα από τον ραδιοσταθμό των «Ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων», είναι ανάγκη προκειμένου να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά του, να τραβήξουμε τα καλώδια και να το αποσυνδέουμε από το «μηχάνημα» που το κρατάει στη ζωή ώστε κάποιοι να επωφελούνται σε βάρος του.


Statesmen.gr

Εντείνεται η κόντρα Γαλλίας και Γερμανίας



Εντείνεται η κόντρα Γαλλίας και Γερμανίας

Ακριβοπλήρωσαν τη σημερινή έξοδό τους στις αγορές η Γαλλία και τη Ισπανία. Οι δημοπρασίες 10ετών ομολόγων των δύο κυβερνήσεων της ευρωζώνης ολοκληρώθηκαν κακήν κακώς με κόστος πρωτόγνωρο για δημοπρασίες επί εποχής ευρώ.

Αντιδράσεις από τη Μαδρίτη δεν υπάρχουν, καθώς η Ισπανία βαδίζει πλησίστια για τις γενικές εκλογές της Κυριακής και άλλωστε αναλόγως «χάλια» πήγαν και οι προχθεσινές δημοπρασίες ισπανικών τίτλων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας.

Το Παρίσι, ωστόσο, μετά δυσκολίας συγκρατεί τις αντιδράσεις του εντός του πλαισίου της κοσμιότητας.
Κατ' αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισπανική κυβέρνηση άντλησε 3,56 δισ. ευρώ (πλησιάζοντας αλλά μη πετυχαίνοντας τον στόχο της που ήταν τα 4 δισ. ευρώ) πληρώνοντας για τα 10ετή ομόλογα που εξέδωσε επιτόκιο «ιταλικού επιπέδου» (6,975%). Η προηγούμενη δημοπρασία ανάλογης διάρκειας ομολόγων, που διενήργησε η κυβέρνηση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα, πλήρωσε επιτόκιο 5,433%.

Στο Παρίσι ο εκνευρισμός της κυβέρνησης Φιγιόν ήταν φανερός - και πολλοί θα στοιχημάτιζαν ότι και στο Μέγαρο των Ηλυσσίων ήταν ακόμη μεγαλύτερος, μια και οι εξελίξεις ημέρα με την ημέρα ψαλιδίζουν έως τη ρίζα τους κι αυτές ακόμη τις ελπίδες επανεκλογής του Νικολά Σαρκοζί τον προσεχή Απρίλιο που πρόκειται να πεθάνουν τελευταίες.

Τις εξελίξεις της ημέρας ανέλαβε να σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν. Εξαντλώντας όλα τα αποθέματα γαλατικής ευγένειας που διαθέτει, ο ευπαρουσίαστος υπουργός παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η χώρα του έχει αρχίσει να επιμολύνεται από την κρίση χρέους, χωρίς βεβαίως να έχουν περιέλθει τα δημοσιονομικά της στη δεινή κατάσταση που βρίσκονται τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, φερ' ειπείν.

«Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη μετάδοση της κρίσης από την περιφέρεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή δύναμη πυρός.Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι δώσουμε στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (το EFSF δηλαδή). Και να δώσουμε στο EFSF τη δυνατότητα να λειτουργεί ως τράπεζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρουάν.

Ο γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι η Γαλλία δεν έχει ακόμη κερδίσει την υποστήριξη των εταίρων της στο επιχείρημά της αυτό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ο Μπαρουάν: «Δεν θα μετατρέψουμε την απόρριψη της πρότασής μας σε casus belli. Αλλά φυσικά θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ευρώπη»!..


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - EuroCapital.gr

Νέα παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποκρούσει τα κερδοσκoπικά χτυπήματα στην Ιταλία 6,87% και Ισπανία 6,64%


 Το ΧΑ και οι τράπεζες αντιδρούν καθώς άγγιξαν τεχνικά σημεία....η πτωτική τάση δεν αλλάζει όπως και ο στόχος των 500-550 μονάδων

Νέα παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποκρούσει τα κερδοσκoπικά χτυπήματα στην Ιταλία 6,87% και Ισπανία 6,64%   – Το ΧΑ και οι τράπεζες αντιδρούν καθώς άγγιξαν τεχνικά σημεία....η πτωτική τάση δεν αλλάζει όπως και ο στόχος των 500-550 μονάδων
(upd9) Παρά τις έντονα αρνητικές εξελίξεις στα ομόλογα και την εξάπλωση της κρίσης χρέους, το ΧΑ επιχειρεί να αντιδράσει με τις τράπεζες να καταγράφουν μικρή άνοδο. Οι τραπεζικές μετοχές και το ΧΑ βρέθηκαν σε κρίσιμα τεχνικά σημεία και η αντίδραση θεωρείται φυσιολογική αλλά δεν μεταβάλλει την πτωτική τάση....
Ο ελληνικός διαβρωτικός ιός της κρίσης χρέους αναπτύσσεται με καλπάζουσα μορφή. Η Ελλάδα λόγω των υψηλότατων ελλειμμάτων και του μη διαχειρήσιμου χρέους αποδεκατίστηκε από τις αγορές και ετέθηκε στο περιθώριο.
Όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι αγορές, οι διεθνείς κερδοσκόποι πλέον χτυπούν την Ιταλία και την Ισπανία.
Ήδη η Citigroup προειδοποιεί ότι ο επόμενος στόχος είναι η Ισπανία και αυτό πλέον είναι γεγονός.
Λόγω των δυσμενών εξελίξεων υπήρξε νέα παρέμβαση της ΕΚΤ σε Ιταλικά και Ισπανικά ομόλογα με στόχο να αποκρουστούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις.
Τα Ιταλικά 10ετή ομόλογα από 7,10% υποχώρησαν στο 6,87% ενώ τα Ισπανικά στο6,64% από  6,72%. Είναι ανησυχητικό ότι το Ισπανικό 10ετές ομόλογο  πλησιάζει το 7%. Στην δημοπρασία των 10ετών Ισπανικών ομολόγων το επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 6,975%....Η κατάσταση επιδεινώνεται....Η Ελλάδα την τελευταία φορά που δανείσθηκε στην 10ετία είχε πληρώσει επιτόκιο 6,20%.
Νέο ιστορικό ρεκόρ και για την Γαλλία στο 3,68% από  3,78% νωρίτερα.
Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων είναι έκρυθμη πλέον και ο κίνδυνος πλήρους εκτροχιασμού έχει αυξηθεί δραματικά.
Το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δέχονται πολύπλευρη κερδοσκοπική επίθεση αποδεικνύει ότι η κρίση χρέους δεν είναι ένα συγκυριακό αλλά δομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης.
Η Ευρώπη κινδυνεύει και αυτό αποτελεί μια νέα αρνητική πραγματικότητα….
Το ίδιο και χειρότερο αρνητικό κλίμα επικρατεί και στα παράγωγα των ομολόγων τα CDS.
Στην Ελλάδα το CDS εκτοξεύθηκε στην 5ετία στο 64% ή 6400 μονάδες βάσης από 61% χθες.
Άλμα καταγράφεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην Ιρλανδία 760 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία 1120 μονάδες βάσης.
Στην Ισπανία 500 μ.β. στην Ιταλία 590 μονάδες  βάσης.
Στην Γαλλία 238  μονάδες βάσης και Γερμανία 100 μονάδες βάσης.
Η αγορά ομολόγων είναι ο καθρέπτης της οικονομίας.
Οι αγορές ομολόγων περνούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα η Ευρώπη και ειδικά η νότια Ευρώπη κινδυνεύει.
Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι αμελητέος ούτε θεωρητικός. Είναι υπαρκτός και αποδεικνύει ότι η κρίση χρέους αποτελούσε την βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης.

Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία το ΧΑ και οι τράπεζες, επιχειρούν να αντιδράσουν

Σε μια περίοδο διάχυτης αβεβαιότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο. Αποτελεί την νούμερο ένα χώρα με βάση το κίνδυνο χώρας παγκοσμίως και το ακόμη χειρότερο έχουν ανεπίσημα ξεκινήσει συζητήσεις ακόμη και για έξοδο της από το ευρώ.
Οι συζητήσεις αυτές είναι επικίνδυνες και βλαπτικές.
Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας το ΧΑ προσπαθεί να ισορροπήσει εν μέσω αντικρουόμενων δυνάμεων.
Το ΧΑ ενισχύεται κατά 0,58% στις 722 μονάδες.
Oι τραπεζικές μετοχές επιχειρούν να αντιδράσουν εν μέσω συζητήσεων για το νέο PSI και το haircut που θα επιβληθεί….
Η Εθνική στα 1,85 ευρώ +3,93% με αποτίμηση 1,76 δις ευρώ
Η Alpha bank στα 0,8570 ευρώ +1,6% με αποτίμηση 457 εκατ
Η Eurobank στα 0,5910 ευρώ -0,84% με αποτίμηση 326 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,22 ευρώ +4,76% με αποτίμηση 249 εκατ
Η Κύπρου στα 0,6140 ευρώ +0,49% με αποτίμηση στα 552 εκατ. ευρώ – Η τιμή της αμκ είναι στο 1 ευρώ και εγείρεται θέμα...
Η Marfin στα 0,2070 ευρώ +2,48% με αποτίμηση 333 εκατ
Το ΤΤ στα 0,5290 ευρώ +10,90% με αποτίμηση 150 εκατ ευρώ.
Η TBank στα 0,0510 ευρώ +6,25%.
Από τις μη τραπεζικές μετοχές ο ΟΠΑΠ +1,06%, η ΔΕΗ -1,89%, η ΕΕΕΚ -0,15%, τα ΚΑΕ -2,20%, ο Τιτάνας +1,05%.

www.bankingnews.g
r

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στα «Επίκαιρα»

Θυμάστε τι γράφαμε από τον Απρίλη του 2010 ότι έχουν σκοπό να μας οδηγήσουν σε ένα νέο 1897; Άθλιες μεθοδεύσεις-περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις..Οδηγούν την Ελλάδα σε ένα νέο 1897 ;;
Καλό θα είναι να διαβάσουν το τεύχος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Προσέξτε καλά, εάν ισχύει η αποκάλυψη, θα είστε σε πολύ δύσκολη θέση όταν η δημοκρατία επανέλθει.
Τα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011αποκαλύπτουν με άκρως απόρρητο έγγραφο...


σε άρθρο των Σπύρου Τρίψα και Γιώργου Διονυσόπουλου , το σχέδιο των κκ. Παπανδρέου και Μπεγλίτη για την αποδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο χείλος της καταστροφής κατάφερε, μέσα σε δεκαπέντε μόλις ημέρες, να σύρει τις Ένοπλες Δυνάμεις ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, προωθώντας με πραξικοπηματικό τρόπο και κόντρα στα Γενικά Επιτελεία την κατάργηση ολόκληρων στρατιωτικών σχηματισμών και την απόσυρση κύριων μονάδων μάχης από την ενεργό υπηρεσία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.
Ποτέ –κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον– οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έφτασαν τόσο κοντά στη διάλυσή τους όσο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 17 έως τις 31 Οκτωβρίου, όταν και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ επιχείρησε να επιβάλει στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) μια νέα Δομή Δυνάμεων στο στράτευμα,
το εισηγητικό σημείωμα της οποίας φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «Επίκαιρα».
Επρόκειτο για μία εισήγηση που προκάλεσε έντονη ανησυχία και αναταραχή στο σύνολο σχεδόν της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία διέκρινε πίσω από τις αλλαγές που προωθούσε τον τεράστιο κίνδυνο πλήρους αποδιοργάνωσης και αποσυντονισμού του στρατεύματος, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Exomatiakaivlepo

''Πιο πιθανή από ποτέ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ''



Οι Financial Times λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας μας χαρακτηρίζουν ως ''οι πιο μάταιες 100 ημέρες εξουσίας στην ιστορία'' την κυβέρνηση Παπαδήμου.Στο κύριο μάλιστα άρθρο τους οι Financial Times ασχολούνται με την ανεργία στη χώρα μας εκτιμώντας πως εαν επισήμως ανακοινώνεται ότι η ανεργία έφτασε στο 18,4%, τότε στην πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το 20%.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η ανεργία θα αυξηθεί και άλλο το χειμώνα, με το επιχείρημα πως το 18,4% αφορά στον Αύγουστο, στην κορύφωση δηλαδή της τουριστικής σεζόν.

Με βάση την ανεργία και την επιδείνωση στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, οι Financial Times ''στοιχηματίζουν'' σε αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου, τον οποίο φαίνεται να εκτιμούν, και συνεπώς σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :''Πολύ πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από τo ευρώ''

Οι επενδυτές ανησυχούσαν για δύο εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κόσμος τρόμαξε όταν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ξεπέρασε το 7%, ποσοστό που ίσως να οδηγεί στον μηχανισμό στήριξης. Πρόκειται όμως, για μία τεχνική και ίσως τελικά ασήμαντη εξέλιξη. Η πραγματικά ανησυχητική είδηση ήρθε από την Ελλάδα, όπου ανακοινώθηκε ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας άγγιξε το 18,4%.

Δεδομένων των ύποπτων πρακτικών στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 20%. Το επίσημο ποσοστό αναφέρεται στον Αύγουστο, όταν ο τουρισμός – και κατά συνέπεια η απασχόληση – κορυφώνονται. Η κατάσταση αδιαμφισβήτητα θα είναι χειρότερη τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να συλλογιστούν τις επιπτώσεις.

Κατ’ αρχήν αποδεικνύεται ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες να πετύχει η Αθήνα τους στόχους του πακέτου στήριξης είναι ακόμη μικρότερες. Η Ελλάδα όρισε τον Λουκά Παπαδήμο, έναν τεχνοκράτη ήπιων τόνων, στην πρωθυπουργία. Η εντολή του όμως, περιορίζεται στην εφαρμογή των προϋποθέσεων που θέτουν οι πιστωτές της Ελλάδας. Επιπλέον, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Είναι ίσως οι πιο μάταιες 100 ημέρες εξουσίας στην ιστορία.

Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι προετοιμάζεται εν κρυπτώ μία μικρότερη ευρωζώνη ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους. Καθώς όμως, προστίθεται πολιτικό χάος στην οικονομική ασυνέπεια, οι εξελίξεις σε Αθήνα, Ρώμη, Βρυξέλλες και Βερολίνου ουσιαστικά επιταχύνουν και δεν αποτρέπουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Επενδυτές και αξιωματούχοι μπορεί να μην καλωσορίζουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για αυτό. Το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση χρέους. Πλέον όμως, είναι πιθανό πως δεν θα επιβιώσει η ευρωζώνη με την μορφή που την γνωρίζουμε.


lamiareport.gr - tromaktiko

ΣΤΟ 2,9% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ



Αμετάβλητος στο 2,9% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις...
Βρυξέλλες.
Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 3%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1,9%. Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 3,3% σε 3,4%, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,3%.

Τον Οκτώβριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Σουηδία (1,1%), την Ιρλανδία (1,5%) και τη Μάλτα (2,4%) και τα υψηλότερα στη Μεγάλη Βρετανία ( 5%), την Εσθονία (4,7%) και τη Σλοβακία (4,6%).

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε πέντε και μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη.


Fimotro

Αρχειοθήκη ιστολογίου