Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΕΕ: Χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα υπάρχουν, αλλά η απορρόφηση δεν ξεπερνά το 30%



«Χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα υπάρχουν, από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά τα διαθέσιμα κονδύλια δεν απορροφώνται στον βαθμό που θα περίμενε κάποιος [από μια χώρα σε κρίση]», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Νόρμουντς Πόπενς (Normunds Popens), στο περιθώριο του συνεδρίου για τα 15 χρόνια παρουσίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
«Σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά προγράμματα που 
χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην Ελλάδα, όταν κοιτάζουμε το ποσοστό απορρόφησης βλέπουμε ότι είναι γύρω στο 30%, ενώ έχουμε ήδη διανύσει πάνω από τη μισή χρηματοδοτική περίοδο. Η απορρόφηση αυτή είναι μεν η μέση, δεν είναι κακή, αλλά έπρεπε να είναι μεγαλύτερη», σημείωσε ο κ.Πόπενς.
Συμπλήρωσε ότι αυτό που διαπιστώνει η Κομισιόν σε ορισμένα προγράμματα είναι ότι έργα που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν προωθηθεί, «δεν προχωρούν μπροστά, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ''κολλήσει'' κάπου στον διοικητικό μηχανισμό». Γι' αυτό άλλωστε, υπενθύμισε, από κοινού με τις ελληνικές αρχές, «έχουμε ορίσει μια λίστα με 180 έργα προτεραιότητας, με υψηλό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, που τώρα προσπαθούμε να σπρώξουμε», σημείωσε ο κ.Πόπενς.
Ανάγκη για πολύ ισχυρότερη δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων
Ο ίδιος τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ., δάνεια και εγγυήσεις προς ΜΜΕ) που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και με κοινοτική συνδρομή, π.χ., για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δυστυχώς «δεν λειτουργούν σε πλήρη ταχύτητα», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ροή ρευστότητας προς τους δικαιούχους, ενώ επισήμανε την ανάγκη για «πολύ ισχυρότερη δέσμευση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης κάποιες φορές», σε σχέση με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο διοίκησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας των όποιων πολιτικών αλλαγών.
«Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Προσαρμόζουμε κανονισμούς, αυξάνουμε συγχρηματοδοτήσεις και συνεχώς ψάχνουμε τρόπους για αναγκαίες τροποποιήσεις, αλλά κάποια θέματα, πχ, αυτά που απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις, μπορούν να λυθούν μόνο σε εθνικό επίπεδο», σημείωσε ο κ.Πόπενς και υπογράμμισε και την ανάγκη βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, πχ, για την υπέρβαση των μεγάλων καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις.
Ερωτηθείς για τα αίτια των καθυστερήσεων στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από τα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία («financial engineering instruments»), ο κ.Πόπενς απάντησε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν η έλλειψη ρευστότητας και η υποχρέωση να συγχρηματοδοτηθεί συγκεκριμένο ποσοστό αυτών από τις ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας.
«Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το θέμα, ώστε να παρέχουμε περισσότερη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Παράλληλα, πέρυσι αλλάξαμε τον κανονισμό για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και κεφάλαιο κίνησης για τις μικρομεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η κίνηση ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να απελευθερωθούν αυτά τα εργαλεία για τις ΜΜΕ μέσα στο 2012», υπογράμμισε.
«Οι μέρες της εύκολης ανάπτυξης έχουν τελειώσει» 
«Οι μέρες της εύκολης ανάπτυξης για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν τελειώσει»: με τη φράση αυτή, ο επικεφαλής της Επενδυτικής Επιτροπής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της αρμόδιας διεύθυνσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Αλαν Πάις (Alan Paic) κάλεσε τις κυβερνήσεις της περιοχής να στραφούν σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο η επιχειρηματικότητα θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
«Η κρίση αποκάλυψε τις δομικές τρωτότητες της περιοχής. Πολλές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του διαστήματος 2000-2008 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παραγωγικές και πολύ λίγα χρήματα πήγαν τελικά στη στήριξη της βιομηχανίας και τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης προσανατολισμένης στις εξαγωγές. Η ανάπτυξη στην περιοχή οδηγήθηκε τα τελευταία χρόνια από την πίστωση και την ιδιωτική κατανάλωση, κάτι που τώρα τελείωσε», σημείωσε ο κ.Πάις.
Ο ίδιος, επικαλούμενος και τα αποτελέσματα μελέτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επισήμανε ότι το ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνεται κατά 1%, για κάθε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού, που αναπτύσσουν επιτυχώς επιχειρηματική δράση. «Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της επιτυχούς επιχειρηματικής δράσης και της μακροπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ σε μία χώρα», υπογράμμισε ο κ.Πάις
Σύμφωνα με την έρευνα της EBRD, ο αριθμός των ανθρώπων, που ανέπτυξαν επιτυχώς επιχειρηματική δράση στη νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος: στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αλβανία (με ποσοστό 14%, ήτοι ένας στους επτά κατοίκους της χώρας), ενώ ικανοποιητικές επιδόσεις έχουν ακόμη οι χώρες πΓΔΜ, Σερβία και Κροατία.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, η επιχειρηματικότητα ακόμη δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνική αξία στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. «Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουμε την τάση να θεωρούμε δημοφιλείς τους αθλητές και, στην προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με στόχο την υπέρβαση της κρίσης και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, έχουμε πολλά να διδαχτούμε από τα σπορ: η εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, όπως και ο αθλητισμός και οι νέες επιχειρήσεις επιβάλλεται να υποστηρίζονται από τους θεσμούς, όπως οι αθλητικοί σύλλογοι στηρίζουν τους αθλητές. Πρέπει να ζητωκραυγάζουμε για τους καλύτερους επιχειρηματίες», κατέληξε.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου αναμένουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα 
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα αναμένουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες, προκειμένου να «ξεδιπλώσουν» στην πράξη τον εν αναμονή επενδυτικό σχεδιασμό τους για την ελληνική αγορά.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρόεδρος του Ελληνο- Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Σελίμ Εγκελί (Selim Egeli), κατά την ομιλία του στο συνέδριο για τα 15 χρόνια παρουσίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (BAC-SEE) στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες, το Ελληνοτουρκικό συμβούλιο δεχόταν καταιγισμό ερωτημάτων από Τούρκους επιχειρηματίες, ιδίως για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αν και η πολιτική ρευστότητα στη χώρα μας προσωρινά ανέστειλε τον σχεδιασμό τους. «Η ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία σκοντάφτει στην πολιτική», σύμφωνα με τον κ. Εγκελί.
Σημαντική αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα μπορεί να φέρει το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 
Πάντως, παρά τα όποια προβλήματα, οι επιχειρηματίες των δυο χωρών έχουν «ανακαλύψει», σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις επενδυτικές οδούς, που συνδέουν τις δύο χώρες, αν και οι Έλληνες εμφανίζονται σε αυτό το πεδίο πολύ πιο τολμηροί από τους Τούρκους, εκμεταλλευόμενοι και τα κίνητρα που δίδει η τουρκική κυβέρνηση.
Τα τελευταία χρόνια, περίπου 700 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Τουρκία, εκ των οποίων 42 χρησιμοποίησαν τα αναπτυξιακά κίνητρα, που ισχύουν στη γείτονα. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα φτάνει τα 6,5 δισ. δολ., με ναυαρχίδα εκείνη της Εθνικής στη Finans Bank, ενώ η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων (το 65%) είναι εγκατεστημένες στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Περιορισμένες είναι οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. δολ., αν και ο κ.Εγκελί εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το νούμερο αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.
Θετικές παραμένουν οι προοπτικές στον τομέα του εμπορίου. Συγκεκριμένα, από 1,045 δισ. δολάρια το 2006, οι ελληνικές εξαγωγές έφθασαν πέρυσι στα 2,568 δισ., ενώ οι τουρκικές έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα, σε 1,553 δισ. δολ. το 2011. Το 2012, ο συνολικός όγκος των ελληνοτουρκικών συναλλαγών υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 5 δισ. δολάρια.
Παρόντες στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο περιλάμβανε ειδική ενότητα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν περισσότεροι από 30 Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, από τους εξής κλάδους: χημικών, αλουμινίου, τραπεζών, τροφίμων, χαρτοβιομηχανίας, συμβουλευτικών υπηρεσιών και καπνοβιομηχανίας.
Οι επιχειρηματίες μιλούν για τα αντικίνητρα 
Ακολούθως, επιχειρηματίες των δύο χωρών παρουσίασαν την εμπειρία τους από τη μέχρι στιγμής δραστηριοποίησή τους στις αγορές της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Την πεποίθηση ότι το επιχειρείν στην Ελλάδα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, εξέφρασαν ο επικεφαλής της τουρκικής Ziraat Bank για την Ελλάδα, Oζνούρ Οζενίς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας PAK, που εξαγόρασε τη ΜΕΛ, Oυνάλ Μποζκούρτ.
Συγκεκριμένα, ο κ.Οζενίς έκανε λόγο για πολλά εμπόδια ανάπτυξης της Ziraat στην Ελλάδα, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της υψηλής φορολογίας και των πάρα πολλών ελέγχων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζει να θεωρεί σωστή επιλογή την απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας για επέκταση στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τουρκικού ομίλου PAK στην Ελλάδα, Ουνάλ Μποζκούρτ, ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι η ελληνική χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ έχει εξαγοραστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ίδιος δεν έχει ακόμη μπορέσει να πάρει άδεια εργασίας στη χώρα μας!
Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου, πολύ υψηλότερες από ό,τι στην Τουρκία, όπως υποστήριξε, κάνουν μάλλον ασύμφορη την υλοποίηση ενεργειακής επένδυσης με τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου. Ωστόσο, πρόσθεσε, στόχος του ομίλου είναι, η αύξηση της παραγωγικότητας της ΜΕΛ.
Ο Ενγκιν Ντενιζμέν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της χαρτοβιομηχανίας του ομίλου CUKUROVA- SCA, δήλωσε πως ο όμιλος, που έχει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα, έχει «ορισμένες καλές ιδέες για νέες επενδύσεις» στη χώρα μας, αλλά περιμένει τις εκλογές και τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης για να κάνει τα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά του, ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, Γιώργος Μυλωνάς, γνωστοποίησε ότι ο όμιλος ΑΛΟΥΜΥΛ, που δραστηριοποιείται στη Τουρκία από το 1996, ετοιμάζεται να ιδρύσει άμεσα εμπορική εταιρεία, με σκοπό τη συνεργασία με τουρκικές κατασκευαστικές σε μεγάλα έργα, αλλά και τη διείσδυση στις μουσουλμανικές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης



Πηγή: ΑΜΠΕ

Κώστας Καραμανλής: "Πολιτική σταθερότητα και έξοδος από τη ύφεση με ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία" - 'Ολη η δήλωση!




Την ανάγκη να εξασφαλιστείπολιτική σταθερότητα καιέξοδος από την καταστροφική ύφεση
τόνισε με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργόςΚώστας Καραμανλής προσθέτοντας ότι:  
«προϋπόθεση και για τα δύο είναι μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία».  
«Είναι μπροστά μας η σοβαρή πιθανότητα μιας πολύ πιο οδυνηρής περιπέτειας για όλους. Η άποψη ότι δεν μπορούμε να πάθουμε τίποτα χειρότερο είναι εσφαλμένη», επισημαίνει ο κύριος Καραμανλής και συνεχίζει «Ειδικά όταν η ιστορία του τόπου μας διδάσκει πως κατά κανόνα μεγάλες κοινωνικοπολιτικές κρίσεις συνεπέφεραν και εθνικές συμφορές».
«Αντιθέτως», εξηγεί ο πρώην πρωθυπουργός...
«αν επιλέξουμε την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας και μάλιστα σε μικρότερους σχηματισμούς της ευρύτερης κεντροδεξιάς στην ουσία ψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή πολίτες χωρίς αριστερό προσανατολισμό θα στήριζαν έτσι την Αριστερά. Ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αυτό δεν βοηθάει την Ελλάδα»
υπογραμμίζει ο Κώστας Καραμανλής.

'Ολη η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού είναι η ακόλουθη:

«Είναι μπροστά μας η σοβαρή πιθανότητα μιας πολύ πιο οδυνηρής περιπέτειας για όλους. Η άποψη ότι δεν μπορούμε να πάθουμε τίποτα χειρότερο είναι εσφαλμένη. Ειδικά όταν η ιστορία του τόπου μας διδάσκει πως κατά κανόνα μεγάλες κοινωνικοπολιτικές κρίσεις συνεπέφεραν και εθνικές συμφορές.
Υπάρχει όσο ποτέ ανάγκη να εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα και έξοδος από την καταστροφική ύφεση. Προϋπόθεση και για τα δύο είναι μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία. Γι' αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Αντιθέτως αν επιλέξουμε την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας και μάλιστα σε μικρότερους σχηματισμούς της ευρύτερης κεντροδεξιάς στην ουσία ψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή πολίτες χωρίς αριστερό προσανατολισμό θα στήριζαν έτσι την Αριστερά. Ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αυτό δεν βοηθάει την Ελλάδα».




http://emprosdrama.blogspot.gr

Μάτ ρουά Σαμαρά στην Οικονομία!



Γράφει ο Νίκος Κούτρικας, Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ
Άσσο από το μανίκι πέταξε τελευταία στιγμή στο τραπέζι του δυνατού «πόκερ» με το Τσίπρα (των τελευταίων δημοσκοπικά ημερών)...
ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς με τις 18 θέσεις για την οικονομία!

Αναμφίβολα… το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οικονομία απαντά σε όλες τις απορίες των ψηφοφόρων της 17ης Ιουνίου αφού κινείται «ανθρωποκεντρικά» με κύριο στόχο την καταπολέμηση της… ανεργίας με «εφικτό τρόπο» εκμεταλλεύοντας κονδύλια ύψους 12 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ με σκοπό 150.000 προσλήψεις άμεσα
Ενώ δεσμευόμενος στον Ελληνικό λαό ο Αντώνης Σαμαράς… επιστέφει χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους, επεκτείνει το επίδομα ανεργίας στα 2 χρόνια, εγγυάται το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επαναφέρει το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στα 12000 ευρώ για τη μεθεπόμενη χρονιά με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές αλλά κυρίως καταργεί το ΕΤΑΚ με την σημερινή του μορφή!

Ο κ.Σαμαράς κάνει λόγο… για ανάκαμψη ανακούφιση, επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και για δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Δείχνοντας έτσι ότι… είναι «εφικτό μέσα στην κρίση» και καταδικάζοντας το «ανέφικτο» και το υποσχόμενο χωρίς στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία!

Βέβαια στις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά είναι και η επιστροφή των χρημάτων στους μικρο ομολογιούχους που μετά το κούρεμα έχασαν τα χρήματά τους παρά για την υπόσχεση για το αντίθετο που είχαν λάβει από τον κύριο Βενιζέλο!

Μέτρα… όπως π.χ. το έκτακτο επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους δείχνουν πια αδύναμο το πρόγραμμα Τσίπρα για την οικονομία αφού ο κύριος Σαμαράς έχει και την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων μας στο πρόγραμμά του ενώ υπάρχει και η εγγύηση της παραμονής μας στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ για την υλοποίησή των μέτρων!

Πάντως… το σίγουρο είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να κάνει λόγο για μη επαρκή ενημέρωση του Έλληνα πολίτη για την οικονομία από τα κόμματα αφού υπάρχει πια αρκετή επάρκεια στοιχείων για την «σωστή» ψήφο στις κάλπες…από όλα τα κόμματα

Το μόνο… το οποίο δεν απαντάται μέχρι στιγμής… είναι το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας μπορεί να υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα εκτός Ευρωζώνης και Ευρώ και με ένα μνημόνιο το οποίο θα έχει καταγγελθεί!

Μήπως… θα πάμε σε στάση πληρωμών τον Ιούλιο και μετά θα βρει τρόπο ή απάντηση;

Το μόνο καλό πάντως είναι ότι… οι Ευρωπαίοι πια έχουν καταλάβει ότι «δεν πάει άλλο» στην Ελλάδα και απ ό,τι ξέρω τα πράγματα οδεύουν σε διαπραγμάτευση εκ νέου σε όλα τα σημεία με στόχο να μας δώσουν το μήνυμα ότι κατάλαβαν «το τι ήθελε να τους πει ο λαός» με αυτές τις εκλογές!

Ότι… δηλαδή δε πάει άλλο !

Το ζήτημα που μπαίνει πια είναι… ψηφίζουμε…

Ανέφικτα πράγματα στην οικονομία ή

Εφικτά;

Παραμονή στην Ευρωζώνη ή έξοδο από την Ευρωζώνη;

Ευρώ ή Δραχμή;




http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Λοιδωρεί ο λαός το σχέδιο της ΝΔ για έξοδο από την κρίση



Ιδέα δεν έχουν οι επιτελείς της Συγγρού, από εκλογικές μάχες. Χαμπάρι δεν πήραν από το μήνυμα των εκλογών, που είναι απλό "θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".
Πιό απλά, ο ελληνικός λαός, θέλει να συνεχιστεί το βόλεμα. Τα αναλυτικά σχέδια και προγράμματα τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια. Δεν κάθεται, ούτε να ακούσει, ούτε να διαβάσει. Θέλει..
να διαιωνιστεί το βόλεμα και κυρίως, το ραχάτι.
Για αυτό έφυγε ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ και οδεύει στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τους δίνει την αίσθηση ότι θα συνεχιστεί η τυραννία του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, τα ρετιρέ, οι κλίκες, τα συνδικαλιστικά "δικαιώματα". Το κατεστημένο δηλαδή. Η άκρως συντηρητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναγυρίσουν στον κρατικό έλεγχο, επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (απολύτως αδύνατο στην πράξη και αντίθετο προς τους κανόνες της Ε.Ε. την οποία αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ), πείθει.

Αν και όλοι, κατά βάθος καταλαβαίνουν, ότι η πολιτική στην πράξη είναι μία και τίποτε το ριζοσπαστικό δεν θα γίνει, παρά μόνο φόροι, φόροι και φόροι, η ελπίδα ότι θα διατηρηθούν τα κεκτημένα, που κρατούν το κάρο στη λάσπη, είναι αρκετή για να πείσει.

Για αυτό και σήμερα όλοι, παντού -στο διαδίκτυο και στα ραδιόφωνα- χλευάζουν τις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις του Σαμαρά, που είναι πράγματι αρκετά ρεαλιστικές. Μια βόλτα στο διαδίκτυο και τα ραδιόφωνα, θα πείσει τα στελέχη της Συγγρού, που θα καταλάβουν ότι ο κόσμος θέλει παραμύθια με Νεράιδες κι όχι προγράμματα.


Αν οι ψηφοφόροι ήθελαν τη γνήσια, πραγματική ανατροπή των "μνημονίων" και της "αντιλαϊκής πολιτικής", θα πήγαιναν στο ΚΚΕ, δεν θα πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ό,τι και να λέει ο Σαμαράς θα πηγαίνει στο βρόντο. Ο λαός ξεχνάει γρήγορα και θέλει ένα νέο ΠΑΣΟΚ του ΄81 στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει ακριβώς αυτό το ρόλο. Θα συντηρήσει το σπάταλο, γραφειοκρατικό, δικτατορικό δημόσιο σε βάρος της ολίγης ιδιωτικής πρωτοβουλίας που απέμεινε και θα παραδώσει τα απομεινάρια της Ελλάδας, σε λίγα χρόνια -ή και σε λίγους μήνες, στον επόμενο λαϊκιστή και η ΝΔ θα παραμένει με τις "ρεαλιστικές" προτάσεις στο χέρι.
Όλοι το αισθάνονται κατά βάθος, αλλά όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις στα δύσκολα προβλήματα και προτιμούν να ρισκάρουν.

Σ.Γ. /taxalia

Κ. Καραμανλής: Με την αποχή ή ψήφο διαμαρτυρίας, στην ουσία ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Να στηρίξουν τη ΝΔ και όχι να απέχουν ή να ψηφίσουν μικρότερα κεντροδεξιά σχήματα καλεί με δήλωσή του τους πολίτες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ολόκληρη η δήλωση του έχει ως εξής:
«Είναι μπροστά μας η σοβαρή πιθανότητα μιας πολύ πιο οδυνηρής περιπέτειας για όλους. Η άποψη ότι δεν μπορούμε να πάθουμε τίποτα χειρότερο είναι εσφαλμένη. Ειδικά όταν η ιστορία του τόπου μας διδάσκει πως κατά κανόνα μεγάλες κοινωνικοπολιτικές κρίσεις συνεπέφεραν και εθνικές συμφορές.
Υπάρχει όσο ποτέ ανάγκη να εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα και έξοδος από την καταστροφική ύφεση. Προϋπόθεση και για τα δύο είναι μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία. Γι αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Αντιθέτως αν επιλέξουμε την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας και μάλιστα σε μικρότερους σχηματισμούς της ευρύτερης κεντροδεξιάς στην ουσία ψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή πολίτες χωρίς αριστερό προσανατολισμό θα στήριζαν έτσι την Αριστερά. Ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αυτό δεν βοηθάει την Ελλάδα».


Οι 18 προτάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά για οικονομική και κοινωνική ανασύνταξη



Όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους, είπε ο κ. Σαμαράς

Επαναφορά της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους έξι μήνες, σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου από τις 5000 στις 8.000 ευρώ, συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, καθώς και αντικατάσταση του τέλους της ΔΕΗ από ένα νέο, διευρυμένο ΕΤΑΚ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του. 

Όπως είπε, προτεραιότητα της ΝΔ είναι η ανάκαμψη, η ανακούφιση και η επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους και φέρνουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Αναλυτικά τα σημεία αναδιαπραγμάτευσης όπως τα παρουσίασε ο κ. Σαμαράς:

1. Αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009

2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα 2 χρόνια.

3. Εκτακτο επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους.

4. Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των επομένων μηνών.

5. Συγκράτηση της πτώσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και επαναφορά της μετενέργειας στα προηγούμενα χρονικά όρια. (Εξι μήνες).

6. Σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου από τις 5.000 στις 8.000 για τη επόμενη και στις 10.000 ευρώ για τη μεθεπόμενη χρονιά.

7. Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο και πιο δίκαιο ΕΤΑΚ

8. Σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών

9. Ειδικό καθεστώς τριετούς «εφεδρείας» για το πλεονάζον προσωπικό οργανισμών του δημοσίου

10. Περικοπή 11,7 δισεκ. από τις δημόσιες δαπάνες για το 2012 - 13

11. Μέτρα για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

12. Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους ενεγράφησαν την τελευταία διετία.

13. Εξασφάλιση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

14. Εφαρμογή του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.

15. Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

16. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.

17. Αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη

18. Επίσπευση ανακήρυξης ΑΟΖ


Το συγκρότημα Αλαφούζου κτυπά την κρίσιμη στιγμή με "παραμυθένια δημοσκόπηση"



Η παραμυθένια δημοσκόπηση του Αλαφούζου

Η Public Issue του Μαυρή, με όχημα το συγκρότημα Αλαφούζου, έρχονται να «χτυπήσουν» την κρίσιμη στιγμή. 
Βγάζουν δημοσκόπηση, δείχνοντας τον Τσίπρα, να σαρώνει. 
Κόντρα στο ρεύμα και στα όσα έχουν δείξει τις τελευταίες μέρες οι δημοσκοπήσεις, το Αλαφουζείκο, δείχνει να έχει αποφασίσει να βάλει πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του.  
Το καλό για τη Ν.Δ., είναι ότι σπάνια ο Μαυρής και οι αναλύσεις του, πέφτουν μέσα. Από το 2009, ο άνθρωπος γνωρίζει τον ένα μετά τον άλλο διασυρμό.
Παρά ταύτα, έχοντας την...
στήριξη, κυρίως του Γιάννη Αλαφούζου, συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνες, προκαλώντας πολύ γέλιο στον κόσμο της δεξιάς.
Πέραν της τακτικής και της μεθοδολογίας που ακολουθεί ο Μαυρής, ενδιαφέρον έχει και η τακτική της οικογένειας Αλαφούζου, που όπως φαίνεται, έχει αποφασίσει να δοκιμάζει τις τύχες της, στον ακτιβισμό της Αριστεράς. Πλέον, γίνεται αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού το μένος που έχουν οι Αλαφούζοι, εναντίον της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά. 
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι ο Γιαννάκης ο Αλαφούζος, προσπαθεί να πείσει ακόμη και τον εαυτό του, ότι γοητεύεται από το μεγαλείο της ηγετικής παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το αφεντικό του ΣΚΑΙ, αντιλαμβάνονται ότι η στήριξη που παρέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, το Συγκρότημα του Νέου Φαλήρου, εκτός από εμπάθεια προς τη Ν.Δ. και την ηγεσία της, κρύβει και πολλές πονηριές!!!

ΑΞΙΖΕΙ: Αλήθεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έλεγε ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες δεν ανήκουν στους καναλάρχες, είχε κατά νου  το πως εξασφάλισε (και αν ακολουθήθηκαν τα νόμιμα) την συχνότητα του ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Αλαφούζος;
ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Εκείνο που συνδέει τον Γιάννη Αλαφούζο με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτός από την στήριξη των πολιτικών ιδέων, είναι ο Παναθηναϊκός.
ΑΣΧΕΤΟ: Οι κακές οι γλώσσες λένε ότι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, θα επιθυμούσε την επιστροφή στην δραχμή, την οποία εγγυάται η εκλογική επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Alapis, είχε ακουστεί πως έχει αγοράσει (μέσω τρίτου) το 10% του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. 


http://emprosdrama.blogspot.gr

Mιλούσε για σοσιαλισμό, έτρωγε με χρυσά κουτάλια



thumb
Για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου έχουν ήδη γραφτεί και αποκαλυφθεί τόσα, που ο καθένας πια μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα για το μεγάλο φαγοπότι το οποίο τελικά χαρακτήρισε την εποχή της «ισχυρής Ελλάδας»: Ήταν τότε που, όπως έχει πει ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, «δέναμε τους σκύλους με τα λουκάνικα». Δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται από την περίπτωση του «όμορφου Άκη» και όπως βάσιμα και με σχετική ασφάλεια μπορεί να γενικεύσει κανείς, ούτε τα… λουκάνικα έμειναν άθικτα ούτε οι σκύλοι χόρτασαν…
Η περίπτωση του ζεύγους Τσοχατζόπουλου - Σταμάτη αποτελεί ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα - πρότυπο της ακόρεστης πείνας για χρήμα, εξουσία και επίδειξη, που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή και ένα σύστημα εξουσίας το οποίο σήμερα πνέει τα λοίσθια.
Διαβάζοντας τις σημειώσεις του πρώην υπουργού μένει κανείς με την εντύπωση ότι ο παρ’ ολίγον αρχηγός και ηγέτης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος δεν έκανε τίποτε άλλο στην πολιτική του σταδιοδρομία από το να μετρά λεφτά, να στήνει διαγωνισμούς, να αγοράζει ακίνητα, να δημιουργεί υπεράκτιες εταιρείες και να… επενδύει στη μεγάλη ζωή.
Mε ξένα… κόλλυβα
Για όσους τον γνώριζαν από τότε που άρχισε το μεγάλο πάρτι των εξοπλισμών μετά την υπόθεση των Ιμίων (1996) κι ακόμη παλιότερα, ο Άκης ήταν άνετος, γαλαντόμος, με το καλό του ντύσιμο, με μάτι που… κοίταζε την καλή ζωή και τις όμορφες γυναίκες. Όσοι τον γνώριζαν καλύτερα, από τότε ήξεραν ότι ο «άρχοντας» που βόλευε γνωστούς και φίλους, όλο και έκανε τα κουμάντα για την πάρτη του. Ωστόσο, μόνο οι πολύ μυημένοι είχαν μια κάποια εικόνα από αυτό που σήμερα αποκαλύπτεται… Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση του Άκη, καθώς, όπως είπαμε, ήταν η εποχή που οι σκύλοι διάλεγαν τα λουκάνικα, ήταν η εποχή που κάποιοι «μαζί τα έτρωγαν», ήταν η εποχή που οι… νόμοι περί ευθύνης υπουργών είχαν φροντίσει και για το κουκούλωμα…
Προφανώς κουκουλωμένος και άνετος ένιωθε ο Άκης, ο οποίος φρόντιζε τις δουλειές του με επισκέψεις και τηλεφωνήματα στο υπουργείο Άμυνας (ποιος ξέρει τι εκκρεμότητες και με ποιους είχε;) μέχρι και λίγο καιρό πριν από την προφυλάκισή του. Η άνεσή του αποκαλύπτεται και από τα εξωφρενικά έξοδα της μεγάλης ζωής, που αρμόζει σε μεγαλοβιομήχανο και όχι σε… διάκονο της σοσιαλιστικής πολιτικής υπέρ του λαού.
Όσα έχουν βγει στη φόρα για τις αγορές και τα ταξίδια της συζύγου του και του ίδιου, για τα σπίτια στην Αρεοπαγίτου και αλλού, για τους λογαριασμούς και τις κινήσεις του μαύρου χρήματος, αφήνουν τον κόσμο με ανοιχτό το στόμα και με… δύο απορίες: Πόσα τελικά είναι τα μαύρα λεφτά που διακινήθηκαν από τον Άκη και την παρέα του; Είναι άραγε αυτή η μόνη διεφθαρμένη παρεούλα του μεταπολιτευτικού πολιτικού μας συστήματος που καταρρέει;
Η τελευταία διετία
Αυτό που αναδεικνύεται από τα ημερολόγια των δύο τελευταίων ετών 2010 -2011 – τα οποία έχουν κατασχεθεί με εισαγγελική εντολή – του πάλαι ποτέ πανίσχυρου υπουργού του ΠΑΣΟΚ είναι η άοκνη προσπάθειά του να εκκαθαρίσει παλιές δουλειές που είχε με τον πρώην συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκο. Η εντύπωση που δημιουργείται από την ανάγνωση των σημειώσεων του Άκη, είναι ότι ο πρώην υπουργός ξέρει ότι έχει να λαμβάνει από μαύρο χρήμα από μεγάλες εξοπλιστικές δουλειές, το οποίο χάθηκε στους λαβυρίνθους των παράκτιων εταιρειών. Όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται με τα σημειώματά του, ακόμη και λίγο πριν από τη σύλληψη, έχει να λαμβάνει από τον πρώην στενό του συνεργάτη τα… δεδουλευμένα.
Στις προσωπικές του σημειώσεις ο Τσοχατζόπουλος περιγράφει συναντήσεις του με πρόσωπα από πολλούς χώρους - δημοσιογράφους, πολιτικούς, νομικούς, αντεισαγγελείς, διευθύνοντες συμβούλους τραπεζών, καθηγητές πανεπιστημίων με ειδικότητα στα Χρηματοοικονομικά και φυσικά με επιχειρηματίες διεθνούς εμβέλειας… Προσπαθούσε, πέρα από τις συνήθεις συναντήσεις υπηρεσιακού χαρακτήρα στο πλαίσιο των υπουργικών του καθηκόντων, να χειριστεί τόσο σε οικονομικό - δικαστικό επίπεδο τις υποθέσεις του όσο και σε επικοινωνιακό.

Βλέπουμε λοιπόν στα σημειωματάριά του την καθημερινή επικοινωνία με άλλους συγκατηγορούμενους, όπως με τη λογίστριά του, τη Φρόσω, τον Ζήγρα και την κόρη του Αρετή. Δεν λείπουν βέβαια και «περίεργα» κλεισμένα ραντεβού, όπως αυτά με τους ιδρυτές του μεγαλύτερου παλαιστινιακού κατασκευαστικού κολοσσού Said Kho ury, καθώς και με τον πρόεδρο της μεγαλύτερης κατασκευαστικής ακινήτων Tawfiq Khoury, αλλά και επικοινωνίες με την προϊσταμένη της ισλαμικής τράπεζας Islamic Ban k BisB.
Εντύπωση προκαλούν και τα κλεισμένα τηλεφωνικά ραντεβού που είχε με τις εταιρείες SRM (διαχείριση δαπανών προμηθειών), Flexis (διεθνής εταιρεία σχεδιασμού εταιρειών) και Eisete (βιομηχανία αντλιών και βιοκαυσίμων).
Ακόμη και με την πρώτη ματιά διαφαίνεται ένας πολύπλοκος ιστός off shore εταιρειών, μέσω των οποίων ίσως να ξεπλύθηκαν τα ποσά για υποβρύχια που έγερναν, για μίζες από συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων...
Άκης καρφώνει Τσοχατζόπουλο
Ο – όχι και τόσο καλά – κρυμμένος θησαυρός αρχείων και σημειώσεων του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, ίσως περισσότερο κι από τα ίδια τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Πολλοί χρεώνουν στον πρώην πανίσχυρο υπουργό του ΠΑΣΟΚ απερισκεψία ενώ άλλοι, εμμονή.
Εικασίες μπορούν να γίνουν πολλές, ωστόσο αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία, από τη «δράση» του – η οποία συνεχίστηκε ακόμη και μετά την έναρξη των ερευνών της Δικαιοσύνης – αλλά κι από τις πρόσφατες δηλώσεις του, είναι πως ο Άκης ποτέ δεν πίστεψε πως θα μπορούσε να τον αγγίξει η δικαστική διερεύνηση.
Ο ίδιος, εξάλλου, στις δημόσιες παρεμβάσεις του ακόμα και μετά την προφυλάκισή του εμμένει στη γραμμή της «πολιτικής δίωξης», η οποία με την καταιγίδα των καθημερινών αποκαλύψεων χάνει πόντους – αν δεν έχει ξηλωθεί ήδη.
Ουσιαστικά, εξακολουθεί να ελπίζει πως μια επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου ίσως να είναι αρκετή για να γλιτώσει ό,τι απέμεινε από τη ζωή του ή έστω κάτι από το πολιτικό παρελθόν του...
Σε ένα από τα δεκάδες ιδιόχειρα σημειώματα που κατασχέθηκαν από τις αρχές, ο πρώην υπουργός παρουσιάζεται δυσαρεστημένος για την τροπή που έχει πάρει η δικαστική έρευνα.
«Πλάνο αποκατάστασης»
«Η κατάσταση έχει αλλάξει, εγώ θα βρίσκομαι τώρα για μια διετία κατηγορούμενος για ξέπλυμα και δωροδοκία στην Εισαγγελία» σημειώνει, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τους μελλοντικούς του στόχους λέγοντας πως τον ενδιαφέρει να «ασκήσει μαζί με άλλους μια νέα παρέμβαση στην ελληνική κοινωνία».
«Να τελειώσω με τη Δικαιοσύνη, να ξαναβγώ στην κοινωνία και στους πολίτες και να ξαναβγώ στην οικονομία ως σύμβουλος» γράφει χαρακτηριστικά.
Μπορεί στο παραπάνω έγγραφο ο Άκης να εμφανίζεται αποπροσανατολισμένος ως προς το βάθος των ερευνών, ωστόσο είχε σαφές πλάνο των επόμενων κινήσεών του.
Συγκεκριμένα, νέα στοιχεία από το περίφημο αρχείο αποκαλύπτουν εμπλοκή δημοσιογράφου με το όνομα «Νίκος», ο οποίος θα αναλάμβανε εργολαβικά να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του πρώην υπουργού, αντί 270.000 ευρώ.
Στο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρονται τα εξής: «Η μηνιαία αμοιβή μας (εμένα και του συνεργάτη μου) θα ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ τον μήνα καθαρά, ήτοι για 18μηνη συνεργασία 270.000 ευρώ».
«Το χρονικό πλαίσιο προκειμένου να επιτευχθεί   ο   στόχος μας, δηλαδή η αποκατάστασή   σου, θεωρούμε ότι είναι 18 μήνες» υπογραμμίζεται, ενώ γίνεται ειδική μνεία στο ποσοστό της προκαταβολής (30%) που πρέπει να δοθεί.
Εκτός   αυτού,   ο   πρώην υπουργός φαίνεται πως όχι μόνο   αποζητούσε   επικοινωνιακή χείρα βοηθείας, αλλά  «παρήγγειλε» και δύο δημοσκοπήσεις αξίας 8.000 ευρώ για να την… ενισχύσει.
Σφίγγει ο κλοιός
Τα επτά ντοσιέ που αποτελούσαν το προσωπικό ημερολόγιο του πρώην υπουργού επιτρέπουν στη Δικαιοσύνη να «δέσει» τις κατηγορίες εις βάρος του, παρ’ όλα αυτά, ακόμα και πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο κλοιός είχε στενέψει απελπιστικά, ενώ και οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό δυσχέραναν τη θέση του.
Οι εισαγγελικές αρχές σε Γερμανία και Ρωσία έχουν σε περίοπτη θέση το όνομα «Τσοχατζόπουλος» για δύο υποθέσεις (TOR 1 - υποβρύχια). Την ίδια ώρα, τα δυο πρώην στελέχη της Ferrostaal στο Μόναχο - που καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση για μίζες ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ -έδειξαν «αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η οποία επικαλείται τις σημειώσεις, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας απαιτεί  ποσό   δεκάδων εκατομμυρίων    ευρώ - προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων - από τον πρώην συνεργάτη του και πρώην διευθυντή Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο. Όσον αφορά τη λειτουργία των off shore εταιριών τις οποίες διαχειρίζονταν ο ξάδελφός του και επίσης προφυλακισμένος Ν. Ζήγρας, από την αξιολόγηση των έως τώρα στοιχείων απορρέει πως ο ίδιος γνώριζε πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους αλλά και  το  σύστημα μέσω του οποίου   γινόταν   το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραμάτισε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που έκανε η «Αρχή για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Παράλληλα, οι υπόγειες διασυνδέσεις των off shore εταιρειών με τις αγοραπωλησίες στο Βατοπέδι, αλλά και οι σατανικές συμπτώσεις του τρίπτυχου: Κύπρος - Εφραίμ - οff shore, οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν ήταν τυχαίο ότι οι δύο πέρασαν από το ίδιο κελί του Κορυδαλλού.
Τέλος, η… ροπή του στις επενδύσεις ακινήτων (οικόπεδα και σπίτια), οι συνεχείς αποκαλύψεις για τη - χωρίς αιδώ - σπάταλη ζωή του ζευγαριού, αλλά και η εν εξελίξει έρευνα που πιθανώς θα φέρει στην επιφάνεια νέα επιβαρυντικά στοιχεία, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τον πρώην υπουργό.
Θα ζητηθούν διευκρινίσεις
Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αργήσει στην απόδοση ευθυνών, όμως η αλήθεια είναι πως ο Άκης μοιάζει με το παγόβουνο που βύθισε τον «Τιτανικό»: Αυτό που φαίνεται προς το παρόν είναι μόνο η κορυφή.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας αναμένεται να τοποθετηθούν δεκάδες πολιτικά και μη πρόσωπα.
Σύμφωνά με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες ίσως κατατεθούν νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, ενώ είναι δεδομένο πως ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής θα καλέσει σε συμπληρωματική απολογία τον πρώην υπουργό, για να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τις χειρόγραφες σημειώσεις, αλλά και για τα χρήματα που ζητά από τον πρώην συνεργάτη του Γ. Σμπώκο.
Διά ταύτα…
Παρά το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο ισχύει ακόμη και όταν τα στοιχεία είναι συντριπτικά, όπως στην περίπτωση του Τσοχατζόπουλου, αυτή η υπόθεση έχει κάποια ιδιαίτερα και έντονα χαρακτηριστικά τα οποία δεν πρέπει να διαφύγουν την προσοχή της ελληνικής κοινωνίας, έστω κι αν υπάρχει ο κίνδυνος να αδικηθεί κάποιος από τους εμπλεκομένους. Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά να συμφωνήσουμε ότι:
♦ Ο Τσοχατζόπουλος ήταν στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας, λίγο έλειψε να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.
♦ Το μαύρο χρήμα με το οποίο γέμισε λογαριασμούς παράκτιων εταιρειών και αγόρασε σπίτια και εταιρείες, προέρχεται από δάνεια της χώρας για εξοπλιστικές δαπάνες.
♦  Τα εξοπλιστικά προγράμματα θα έπρεπε να εκτελούνται με βάση τις ανάγκες της άμυνας της χώρας και όχι με γνώμονα το ύψος της μίζας.
♦  Η αδυναμία της πολιτείας να αντιληφθεί εγκαίρως και να αντιμετωπίσει μια κολοσσιαίων διαστάσεων υπόθεση σαν αυτή δημιουργεί τη βάσιμη υποψία ότι πρόκειται για μια μόνο από τις πολλές παρόμοιες υποθέσεις…
Δηλαδή… για το παγάκι της κορυφής του παγόβουνου της διαφθοράς της ελληνικής μεταπολιτευτικής δημοκρατίας…

Σχετικές Φωτογραφίες


  • Mιλούσε για σοσιαλισμό, έτρωγε με χρυσά κουτάλια (για παρασεκυη και αρχικη)

ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO ΓΙΑ ΤΟ NEWSIT: Ανοικτό το αποτέλεσμα! 2,3% μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Επτακομματική Βουλή!



Μέγεθος κειμένου


- Καθηλωμένο το ΠΑΣΟΚ - Μεγάλη πτώση για ΚΚΕ - Πτώση και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες
- Μπαίνει στην Βουλή η Χρυσή Αυγή
- Ισοψηφούν Σαμαράς - Τσίπρας στο ποιός μπορεί να διεκδικήσει καλύτερα τροποποιήσεις στο Μνημόνιο
- Δεν αποδίδει η συνεργασία Μάνου - Τζήμερου
- Την δημοσκόπηση της Alco και του Newsit αναμεταδίδουν το Bloomberg και το Reuters
- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Περίπου 2 εβδομάδες πριν από τις εκλογές και ένα 24ωρο πριν την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων, το Newsit σας παρουσιάζει την μεγάλη δημοσκόπηση της Alco που αποτυπώνει την κατάσταση λίγο πριν οι πολίτες πάνε για 2η φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στις κάλπες.

Η δημοσκόπηση της Alco δίνει πρωτιά στη ΝΔ με 25% αλλά με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 22,7%. Η δημοσκόπηση έγινε από τις 27 έως τις 30/05 σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Το ΠΑΣΟΚ, μένει κοντά στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές της 6ης Μαϊου, αλλά προς τα κάτω με απώλειες στο 12,5% ενώ χάνουν σημαντικά από την δύναμή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Πιο μικρή φθορά φαίνεται για την Δημοκρατική Αριστερά.

Από την δημοσκόπηση προκύπτει επτακομματική Βουλή. Πιο αναλυτικά: 

ΝΔ: 25%
ΣΥΡΙΖΑ: 22,7%
ΠΑΣΟΚ: 12,5%
ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΧΡ.ΑΥΓΗ: 4,5%
ΔΗΜΑΡ: 5,2%

ΔΗΜ.ΞΑΝΑ: 2,2%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 1,4%
ΛΑΟΣ: 1%







Εντυπωσιακό είναι ότι για το 58% των πολιτών το βασικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν είναι να αποκτήσουμε κυβέρνηση που θα εξασφαλίζει το ευρώ.
Σε ποσοστό 48% οι πολίτες λένε ότι η καταγγελία του Μνημονίου συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ, αλλά θέλουν και να ενισχυθούν τα κόμματα που θέλουν να καταγγείλουμε το Μνημόνιο σε ποσοστό 49%!

Με άλλα λόγια οι πολίτες επιθυμούν επι της ουσίας να επαναδιαπραγματευθεί κάποιος το Μνημόνιο χωρίς να έχει αυτό καταστροφικές συνέπειες για την χώρα.

Στο ερώτημα ποιός μπορεί να διεκδικήσει καλύτερα τροποποιήσεις στο Μνημόνιο, Σαμαράς και Τσίπρας ισοψηφούν με 21% και προτιμάται ο Κανένας με ποσοστό 30%!

Στο ερώτημα ποιόν εμπιστεύεστε περισσότερο για να κυβερνήσει, ο Αντώνης Σαμαράς πρώτος με 38%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 29% και ο Κανένας παίρνει 30%!

Ο Αντώνης Σαμαράς νικάει κατά κράτος στο ερώτημα ποιός διασφαλίζει καλύτερα την Ελλάδα στην ευρωζώνη και το ευρώ με ποσοστό 45%, ο Κανένας είναι δεύτερος με 27% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 23%.

Τα κόμματα δεν έχουν φτάσει στο απόγειο των συσπειρώσεών τους αλλά στις μετακινήσεις ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ ωφελείται σημαντικά όπως αποτυπώνεται από τα εντυπωσιακά ποσοστά.

Από τους Οικολόγους Πράσινους μετακινείται ποσοστό 16%, από το ΚΚΕ 24% και από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ 40%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
 

Γ.Μιχελάκης : Το λόμπι της δραχμής παραμένει αμετανόητο ...



Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το λόμπι της δραχμής παραμένει αμετανόητο. 
Συνεχίζει με την ίδια ανευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, που τόσες θυσίες έχει κάνει για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει Σχέδιο Εξόδου από την κρίση και ανακούφισης των πολιτών με 18 συγκεκριμένες προτάσεις.
Σε αντίθεση με τις συνιστώσες της δραχμής, που μας οδηγούν με τις ασυναρτησίες τους στο χάος, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».



http://antilogos-gr.blogspot.gr/

Προβάδισμα ΝΔ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις



Με 1,7% και 2,3% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις της Marc και Alco αντίστοιχα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, μία ημέρα πριν την έναρξη της σχετικής απαγόρευσης στο γκάλοπ της Marc για τον τηλεοπτικό Alpha η ΝΔ λαμβάνει 26%, έναντι 24,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 4,2%, η Δημιουργία Ξανά με 2,5%, καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ με 1%.
Με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, άκυρα και λευκά), η εκτίμηση για τη δύναμη των κομμάτων είναι η εξής:  ΝΔ 28,8% (127 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 27% (72 έδρες), ΠΑΣΟΚ 13,9% (37 έδρες), Ανεξάρτητοι Έλληνες 7% (19 έδρες), ΚΚΕ 6,3% (17 έδρες), ΔΗΜΑΡ 5,9% (16 έδρες), Χρυσή Αυγή 4,6% (12 έδρες), Δημιουργία Ξανά 2,5%, Οικολόγοι πράσινοι 1,1% και ΛΑΟΣ 1,1%.
Στη δημοσκόπηση της Alco για το Newsit που πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Μαΐου σε δείγμα 1.000 ατόμων, η ΝΔ συγκεντρώνει 25%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,5%, η ΔΗΜΑΡ 5,2%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 4,5%, η Δημιουργία Ξανά 2,2%, οι Οικολόγοι 1,4% και ο ΛΑΟΣ 1%.
Για προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ


Ανοίγει ο δρόμος για φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία



Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα συνιστά η συμφωνία Γερμανών, Βρετανών καιΑυστριακών με την Ελβετία.

Ανοίγει ο δρόμος για φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία
Η συμφωνία θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για μια διακρατική συμφωνία Ελλάδας καιΕλβετίας, που θα οδηγήσει στη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες.
Η ελβετική βουλή ενέκρινε τη συμφωνία με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία, κάτι που θα επιτρέψει την είσπραξη διαφυγόντων εσόδων από φόρους. Επίσης, η συμφωνία θα επιτρέψει στις ελβετικές τράπεζες να διατηρήσουν τους ιδιαίτερα αυστηρούς κανονισμούς όσον αφορά το τραπεζικό απόρρητο και την εχεμύθεια.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η Κάτω Βουλή της Ελβετίας προχώρησε στην έγκριση της διακρατικής συμφωνίας με τη Γερμανία για την αναδρομική φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων, με φόρο που θα φθάνει ακόμη και στο 41%.
Οι ελβετικές τράπεζες θα αφαιρέσουν ένα σωρευτικό ποσό από τους λογαριασμούς που έχουν σ' αυτές πελάτες των τριών χωρών και θα μεταφέρουν τα χρήματα στις αρχές τους, ως αποζημίωση για την πιθανή φοροδιαφυγή και τόκους.
Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές δεν θα παραδώσουν στοιχεία που αφορούν τους κατόχους των λογαριασμών. Σύμφωνα με το Βερολίνο, σε ελβετικές τράπεζες «κρύβονται» μέχρι και 80 δισ. ευρώ Γερμανών πολιτών.
Πλέον, το λόγο έχουν τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, που θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία. Ωστόσο, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν αντιδράσει για το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς επιτρέπει στους φορολογούμενους να ξεφύγουν από κάθε ποινή.
Οι ελληνικές πρωτοβουλίες
Σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και από την Ελλάδα από το 2010. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στην Ελβετία έχουν οδηγηθεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, δηλαδή περίπου το 10% των καταθέσεων.
Η Ελβετία αρνείται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ξένους καταθέτες και για τον λόγο αυτό έχει συμφωνήσει διακρατικά την παρακράτηση και την πληρωμή φόρου προκειμένου να διατηρηθεί η ανωνυμία των καταθέσεων.


Αρχειοθήκη ιστολογίου