Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ


Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Διάβασα για το ζήτημα μιας συνέντευξης Τρεμόπουλου σε σκοπιανά ΜΜΕ. Σε αυτήν που κλήθηκε να μιλήσει για τα πυρηνικά και κατάφερε να ασχοληθεί πάλι με όσα δεν πρέπει. Και βγήκε μετά να διαψεύσει και να δικαιολογηθεί για την ψήφο του στο Ευρωκοινοβούλιο… Έφερε ως άλλοθι αφενός την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης των συναδέλφων του του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς (και την αναποτελεσματικότητα των αντιστοίχων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ) και κυρίως ότι τον «κράζουν» οι Σκοπιανοί και τα Βοσκόπουλά τους…
Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μόνον οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κατέθεσαν στην ευρωομάδες τους προτάσεις για τροποποίηση της εισήγησης στο ευρωκοινοβούλιο (της σχετικής με την «πρόοδο» των Σκοπίων στην πορεία εισδοχής τους στην ΕΕ). Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΣΥ, ΣΥΝ και ΚΚΕ δεν ζήτησαν καμιά αλλαγή και με το σημείωμα του Τρεμόπουλου βεβαιώνεται πως ούτε και οι Οικολόγοι ζήτησαν κάτι τέτοιο.
Το ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αρνήθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα ΝΔ - ΛΑΟΣ σαφώς και αποδεικνύει ότι δε νοιάζονται (οι «συνέταιροι» Ευρωπαίοι) για τα όσα μας αφορούν ως κοινωνία και ως έθνος, αλλά πάλι δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και θα έπρεπε αυτό να μας αποθαρρύνει από το να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για τα δίκαια εθνικά αιτήματά μας και σαφώς δικαιολογεί την αρνητική ψήφο της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στο ψήφισμα.
Το ότι ΟΛΟΙ οι άλλοι δεν το προσπάθησαν κάν και τελικά έδωσαν και ψήφο κατά των εθνικών μας συμφερόντων απλά αποδεικνύει ότι δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη μας.
Γιατί ο φόβος της ήττας ή της διαφορετικότητας δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για άνευ όρων υποχώρηση, εκτός κι αν εξαρχής δεν ήθελαν να δώσουν τη μάχη (κάτι άλλωστε που ο ίδιος ο Τρεμόπουλος νομίζω έχει κάνει σαφές).
Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι και τα κόμματα δεν έχουν την ίδια άποψη πάνω στο Σκοπιανό και συνεπώς δεν αληθεύει η δικαιολογία Τρεμόπουλου ότι δήθεν η εθνική γραμμή είναι η σύνθετη ονομασία και αυτή τη θέση προασπίζεται «σθεναρά» και ίδιος (προσθέτοντας όμως ευκρινώς ότι και εκείνος και το κόμμα του στηρίζουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό)…
Ο αρχηγός της ΝΔ ουδέποτε δέχθηκε να συζητήσει σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια (ανεξάρτητα από το τί έκανε η διακυβέρνηση της ΝΔ με τη κα Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ). Άλλωστε ο Σαμαράς το 2004 που η ΝΔ πήρε την κυβέρνηση δεν ήταν βουλευτής της κι ούτε κάν μέλος της και άρα ουδεμία ευθύνη φέρει για τα λάθη της. Αντίθετα ο Α. Σαμαράς δήλωσε επανειλημμένα για το θέμα πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμιά τέτοια συζήτηση ο ίδιος, αν πρώτα δεν δεχθούν εκ προοιμίου οι Σκοπιανοί πως σε όποια κοινά αποδεκτή μέση λύση κι αν καταλήξει η διαδικασία, αυτή θα είναι erga omnes δηλ για όλους και για όλα (και ΟΗΕ και ΕΕ και διαβατήρια και γλώσσα και εθνόσημα και σύνταγμα και τα πάντα και από και προς όλους). Γιατί εκπτώσεις δεν κάνουμε πια, μας τελείωσαν. Και το τί λέει γι αυτό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το έχουμε γραμμένο στα παλιά μας τα παπούτσια  (και ορθώς),  όπως ορθότατα ο Α. Σαμαράς το «έγραψε» κανονικά (το ΕΛΚ) και στο ζήτημα του Μνημονίου. Σιγά μή μας κάνουνε και ντά!
Το κούτελό μας θά ΄ναι καθαρό όσο δίνουμε τη μάχη τη σωστή, έστω και με λάθη και παραλείψεις.
Όταν ψάχνει όμως ο κάθε ευρωβουλευτής την αφορμή για να ξεχάσει τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα, τότε δικαίως κατηγορείται γι' αυτό.
Όσο για τις «κατηγορίες» από τους Σκοπιανούς και τα εδώ Βοσκόπουλά τους, απλά αποδεικνύεται ότι εξαρχής τους δίνει πολύ σημασία ο Τρεμό (και οι λοιποί «προοδευτικοί») και κακώς τους απευθύνει τόσο πολύ το λόγο. Εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους. ο Τρεμό, όμως, κάνει τη δική μας ;
Δεν είναι καθόλου σίγουρος...

Πηγή:   Logia-starata

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΖΙΡΟΣ 7,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ 2010

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο κ.Γ. Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕ στη Λαμία τη Μ.Τρίτη.Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, στη διάρκεια του 2010 το 90% των επιχειρήσεων...
εμφανίζει μείωση πωλήσεων, ενώ το εμπόριο έχασε τζίρο ύψους 7,5 δισ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 30% ο αριθμός των καταστημάτων που «έβαλε λουκέτο» λόγω της κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ υπογράμμισε ότι «η επιχειρηματικότητα δεν αντέχει άλλη αύξηση φορολογικών βαρών, ούτε ως προς την άμεση, αλλά και ούτε και ως προς την έμμεση φορολογία» καιπρόσθε ότι «άν ο στόχος είναι η αύξηση των εσόδων, τότε η λύση είναι μια: η μείωση των φορολογικών βαρών».
Σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων όλης της χώρας επεσήμαναν ότι έχουν κλείσει οι προοπτικές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και για αυτές τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.
Οι εκπρόσωποι ανάφεραν επσίης ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά κλείσει όλες τις χρηματοδοτήσεις, ενώ «προέβλεψαν ότι άν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές».
Ντ. Ρόβλιας: «Επανεκκίνηση της οικονομίας το 2012»
Αναγνωρίζοντας ότι το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντ.Ρόβλιας, που παραβρέθηκε στη συνέλευση, ανέφερε πως τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν τον επόμενο χρόνο.
«Το ξέραμε και το περιμέναμε» είπε ο υφυπουργός «ότι το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε ότι οι θυσίες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων δεν θα πάνε χαμένες και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς από το τέλος της χρονιάς που διανύουμε».
Ο κ. Ρόβλιας μίλησε για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με τόνωση των επενδύσεων και μείωση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου για την αναστροφή της κατάστασης προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και παρουσίασε μια σειρά προγραμμάτων που αφορούν στη στήριξη των επιχειρήσεων, τα οποία θα ξεκινήσουν από τους επόμενους μήνες.
Σημείωσε, μάλιστα, το ύψος των χρηματικών ποσών που θα δοθούν μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι τα λεφτά που υπάρχουν». Αναφερόμενος στις συνολικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ζήτησε τη συστράτευση «όλων στην κοινή προσπάθεια που γίνεται».
Τέλος, απαντώντας σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για το θέμα του "Καλλικράτη" στα επιμελητήρια, τα οποίο εξέφρασαν την ανησυχία ότι έχει ήδη ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
 
Πηγή: Fimotro

Άρπαξαν 400.000 € από τον ΔΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών μπήκε στο στόχαστρο ληστών το απόγευμα της Τρίτης. Δύο άγνωστοι άρπαξαν συνολικά πέντε σάκους με χρήματα, τα οποία, όπως λένε οι πρώτες εκτιμήσεις, αγγίζουν το ποσό των 400.000 ευρώ.

Στις τέσσερις παρά δέκα το απόγευμα, δύο ληστές με απειλή όπλων αφαίρεσαν από τα γραφεία του ΔΣΑ, μεγάλο χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα χρήματα είναι περίπου 400.000 ευρώ.
Όπως λένε τα στοιχεία, οι άγνωστοι περίμεναν να φτάσει το όχημα της χρηματαποστολής, έξω από τα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Ακαδημίας 60.
Την κατάλληλη για εκείνους στιγμή, εισέβαλαν με όπλα και άρπαξαν αρχικά έναν σάκο από τα χέρια του ιδιωτικού φρουρού της εταιρείας σεκιούριτι, στο δεύτερο όροφο, αφού πρώτα άσκησαν βία εις βάρος του.
Στη συνέχεια άρπαξαν ακόμα τέσσερις σάκους από το ταμείο και έσπευσαν να εξαφανιστούν με ΙΧ. Κατά την έξοδό τους χτύπησαν με το κοντάκι του όπλου το θυρωρό και τον τραυμάτισαν ελαφρά. Σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας.

Δηλώσεις Προέδρου του ΔΣΑ
Σε δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλος, με αφορμή την ληστεία. 
"Με οργή και αγανάκτηση γίναμε σήμερα μάρτυρες ένοπλης ληστείας στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών κατά την οποία υπάλληλοι του συλλόγου μας κρατήθηκαν όμηροι, ενώ ένας εκ των εργαζομένων στο κτίριο τραυματίστηκε σοβαρά.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα θλιβερό γεγονός το οποίο, αν και σύνηθες πλέον στη σύγχρονη ελληνική καθημερινότητα, δεν παύει να μας εκπλήσσει όταν συμβαίνει μέσα στην ίδια μας την οικογένεια, στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης.
Από την πλευρά μας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον άτυχο εργαζόμενο, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση, είμαστε δίπλα σε όλους τους εργαζομένους μας και ευελπιστούμε στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Μετά και από αυτό το γεγονός, επιτακτική καθίσταται πλέον η ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του συλλόγου μας, των εργαζομένων του, καθώς και όλων όσι προσέρχονται καθημερινά σε αυτόν.
Προς τον σκοπό αυτό θα κινηθούμε άμεσα, καταθέτοντας σχετικό αίτημα προς τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να παρασχεθεί επιτέλους αποτελεσματική και διαρκής φύλαξη του συλλόγου μας".


Πηγή:  News247

Οι ΗΠΑ διερευνούν οφέλη και ρίσκα από την αναδιάρθρωση

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ενημερωμένοι κύκλοι που γνωρίζουν το «σκεπτικό» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, στις παρυφές του οποίου μάλιστα κινούνται με διάφορες συμβουλευτικές ιδιότητες, υποστηρίζουν πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει προδιαγεγραμμένη την αναδιάρθρωση του συνολικού και προ-Μνημονίου ελληνικού χρέους σ' έναν περίπου χρόνο, και εν πάση περιπτώσει μέχρι τέλους του '12, και ήδη έχουν υπάρξει διερευνητικές συζητήσεις επ' αυτού με Ευρωπαίους παράγοντες αλλά και Ελληνες αξιωματούχους.
Μάλιστα, κατά τους ίδιους κύκλους, στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι υπάρχουν «κυλιόμενες εκτιμήσεις» για την πορεία του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την «καταλληλότερη στιγμή αναδιάρθρωσης» για να «έλθει ομαλά» στη διεθνή πολιτικο-οικονομική σκηνή και να αποτραπούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Στους αμερικανικούς υπολογισμούς πάντα τίθεται και λαμβάνεται υπ' όψιν η προστιθέμενη αξία στα γεωπολιτικά τους συμφέροντα από τα «σκοντάμματα» των Ευρωπαίων, στην αντιπαράθεσή τους με τον ευρωπαϊκό πυρήνα που οδηγείται από τη Γερμανία, αλλά παράλληλα είναι και προσεκτικοί για τις ευρύτερες συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν και στους ίδιους από ένα τέτοιο ντόμινο εξελίξεων.
Κατ' ιδίαν
Ετσι, ενώ συζητούν κατ' ιδίαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την έννοια του «τετελεσμένου», αποφεύγουν ευλαβώς, όπως παρατήρησε συνομιλητής της «Ε», να μιλήσουν επίσημα και επωνύμως για το ζήτημα αυτό εκ του φόβου ακριβώς των πιθανών ερμηνειών ή παρερμηνειών ευρύτερα και να προκαλέσουν, έτσι, πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές. Ως εκ τούτου ο κ. Γκάιτνερ αναγκάστηκε χθες να διαψεύσει ότι συζήτησε με τον κ. Παπακωνσταντίνου την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η «Ε» χθες αναφέρθηκε σε συζητήσεις για την επιμήκυνση του συνολικού ελληνικού χρέους.
Συναφώς, δε, είναι ενδιαφέρον ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ έχει αποφύγει δημόσιες δηλώσεις που να επικροτούν τις ελληνικές προσπάθειες, προφανώς εκ του λόγου ότι δεν θέλει να εκτεθεί, και τα υποτιθέμενα εύσημα προς την Ελλάδα εκ μέρους του προέρχονται κατά βάση μέσα από τη... «διακλάδωση» των ερμηνειών που δίνει η ελληνική πλευρά σε όσα ακούει από τον κ. Γκάιτνερ.
Ετσι, προχθές, στην Ουάσιγκτον ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για τις συνομιλίες του με τον κ. Γκάιτνερ, είπε πως ο Αμερικανός τού ανέφερε πως «έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός».
Είναι ενδιαφέρον το «σπινάρισμα» Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις Γκάιτνερ, ότι δηλαδή αυτές ήταν ενδεικτικές πως ο Αμερικανός ήταν «εξαιρετικά θετικός», γιατί όπως είπε Αμερικανός παράγων: «Είναι εύλογο όταν περιμένεις ελάχιστα» από την ελληνική κυβέρνηση «πάντα, το κάτι παραπάνω να είναι ευπρόσδεκτο, αλλά όχι απαραίτητα αρκετό».
Επί 10ετίες τώρα, οι ελληνικές κυβερνήσεις «μας υπόσχονται περισσότερα από όσα μπορούν ή είναι διατεθειμένες να κάνουν», είπε ο ίδιος και, εκ νέου, «είμαστε μάρτυρες μιας ανάλογης περίπτωσης με τις ελληνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο διάσωσης».
«Πρέπει να δούμε, επιπλέον, ότι [οι Ελληνες] θα επιδείξουν "καλή διαγωγή" για να αξιολογήσουμε πώς θα προχωρήσουν οι εν εξελίξει ευρισκόμενες παρασκηνιακές συνομιλίες για το θέμα της αναδιάρθρωσης του προ-Μνημονίου χρέους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Underperform»
Κατά τον Αμερικανό παράγοντα, στα ενημερωτικά σημειώματα που επιδίδονται σε ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, προ των συναντήσεών τους με Ελληνες ομολόγους τους, συνήθως περιέχεται η διαπίστωση πως αυτοί «πράττουν λιγότερα των αναμενομένων» («underperform») και πως προέχουν στις πράξεις τους έντονα πολιτικά κριτήρια.
Επ' αυτού μάλιστα υπενθυμίζεται πως επί υπουργίας Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομικών, επί κυβέρνησης Σημίτη, οι Αμερικανοί είχαν εγκαταστήσει εκεί τους «ράμπο» της φορολογίας, όπως τους διαφήμιζαν τότε, για να «συμβουλεύσουν την ελληνική κυβέρνηση», αλλά ο Παπαντωνίου και οι συν αυτώ έριξαν τις εισηγήσεις τους στον κάλαθο των αχρήστων, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, και «αυτή η εμπειρία παραμένει ακόμη νωπή, όταν μιλάμε τώρα με τους Ελληνες», είπε στην «Ε» ο Αμερικανός παράγων.
Σύμφωνα με ενημερωμένους κύκλους, στις εκτιμήσεις των Αμερικανών «υπάρχει ένα ρεφρέν, ότι η χώρα κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την κατεύθυνση της ακυβερνησίας, με μια ασπόνδυλη κυβέρνηση, που βαδίζει στο σκοτάδι ψαχουλεύοντας».
Με το μετακινούμενο πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, με εξελίξεις όπως αυτές στη Φινλανδία, όπως παρατηρείται, το όλο ζήτημα, πλέον, εντοπίζεται στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που θα χαράξει η Γερμανία με φόντο τα εσωτερικά της.

Η Ελλάδα είναι αλλού…

 
 

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Οι απλοί καλοί άνθρωποι είναι που συγκροτούν την Πατρίδα. Και πρέπει να φεύγεις από την ιδρυματική ζωή του διαφθορείου της Αθήνα, να τους μιλάς, να τους ακούς, να φας, να πιεις μαζί τους, να τους αγγίξεις κι έτσι να σιγουρεύεσαι πως υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να διασχίσεις τον απέραντο και πλούσιο κάμπο των Γιαννιτσών, να περάσεις από την Κρύα Βρύση και ν’ ανεβείς στην Έδεσσα, να δεις τις πλαγιές με τις ανθισμένες κερασιές, τους πυκνούς λόγγους που σκίζουν γάργαρα νερά. Πρέπει να πας στην Αριδαία κι ακόμη πιο ψηλά στα Λουτρά, εκεί στην πλαγιά του Καϊμακτσαλάν, να δεις μέρη πανέμορφα, ιαματικές πηγές που αναβλύζουν από τα σπλάχνα της γης, καταρράκτες κι άγρια φύση ολόγυρα από ένα ορεινό θέρετρο από τα λίγα στην Ευρώπη. Εκεί που ο Αλέξανδρος στρατολογούσε τραχείς πολεμιστές κι έφερνε γερά κοντάρια για τις σάρισες του, τις ίδιες που μετά από δέκα και βάλε χρόνια πόλεμο, αναπαύτηκαν με τους σταυρωτήρες τους καρφωμένους πέρα από τις όχθες του Ινδού. Κρανιά από την Αλμωπία στην γη του Πώρου και των πολεμικών ελεφάντων του.
Με τα υπνοκάναλα και τις λερές φυλλάδες των εργολάβων, με όλες αυτές τις κυρίες με το νεκρό τσιτωμένο μάγουλο και τον πανικό και την απαξίωση που πουλάνε, κοντεύουμε να ξεχάσουμε την αληθινή Ελλάδα, την δύναμη και την ομορφιά των ανθρώπων και των τόπων της.
Οι σκηνοθετημένες ειδήσεις τους με την υποβλητική μουσική από θρίλερ, οι χολερικές και καταστροφολογικές αναλύσεις, η προπαγανδιστική μισθοφορία τους, απέχουν έτη φωτός από τον Λαό μας, τις αξίες του, την Ιστορία του, τις αληθινές δυνατότητες του.
Κάτω από τις στιβάδες της δυσπιστίας και της απόγνωσης που σαν σιδερένια πέπλα άπλωσαν στις ψυχές των Ελλήνων οι μνημονιακοί σκιντζήδες του τουρίστα από την  Μινεσότα, αυτοί που ξέσκισαν την χώρα και διπλασίασαν τα spreads, πάλλεται ακόμη η ρωμαλέα δύναμη του Έθνους.
Βλέπεις με συγκίνηση πόσο άμεσα και με πόση δίψα ανταποκρίνονται στον θετικό λόγο οι αληθινοί άνθρωποι του κόσμου της εργασίας, αρκεί να νοιώσουν ότι τα εννοείς όσα λες.
Δεν περιμένουν φρουφρού κι αρώματα, κολωνακιώτικες ευγένειες και φλώρικες αναλύσεις. Θέλουν σταράτες κουβέντες, με θετικό, αισιόδοξο πρόσημο. Θέλουν λόγο που να ακουμπά στην καρδιά τους, να συνεγείρει την φιλοτιμία και τον πατριωτισμό τους κι ύστερα ν’ ανεβαίνει στο μυαλό τους. Κι εκεί ριζώνει κι απλώνουν τεράστιους κλώνους η δύναμη κι η δημιουργία, σαν δρυς υπεραιωνόβιος. Και τότε το ηθικό γίνεται κίνητρο, το κίνητρο σκέψη κι η σκέψη κοφτερή πράξη.
Ηθικό θέλουν οι άνθρωποι, ενθάρρυνση και σαφείς πρακτικές προτάσεις, που να ‘χουν όμως ερείσματα και νομιμοποίηση στην συλλογική τους μνήμη, στα πατρώα σύμβολα και στις αρχαίες αρετές. Μόλις πεισθούν – και θα πεισθούν – θα γίνουν ορμητικό ποτάμι.
Αδέρφια, έχει εφεδρείες η Πατρίδα. Έχει πλούτο αμέτρητο, γιατί έχει καθαρά βλέμματα και δυνατά, καθαρά χέρια. Στην μόστρα είναι οι χειρότεροι, εδώ στον εθνικό απόπατο του κλεινού Άστεως, εκεί που κάθονται σταυροπόδι τα αποτριχωμένα φουλάρια και τα πούρα με το δαχτυλίδι σε χεράκια όλο τσάκισμα.
Οι καλύτεροι είναι αλλού. Παντού. Στον Πύργο και στο Άργος, στην Πέλλα και στην Βοιωτία, στα νησιά και την Θράκη. Στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης. Στην Διασπορά. Παντού. Είναι ο Παύλος και η Ελένη, η Κατερίνα και ο Λύσανδρος, ο Γιώργος, ο Γαρύφαλλος, ο Βασίλης, πλήθος αμέτρητο από αληθινούς Έλληνες.
Με πήγαν σ’ ένα λιβάδι μέσα σε πανέμορφα δάση, εκεί που ο Ζλάταν κρέμασε τον Άγρα και τον Μίγκα, που μπορούσε να φύγει αλλά δεν άφηνε τον Αρχηγό του. Ένας φίλος έβγαλε μια καινούργια Σημαία και την ανέβασε στον ιστό, δίπλα από την προτομή του εικοσιεπτάχρονου Ανθυπολοχαγού από τους Γαργαλιάνους. Άφησε και λίγα λουλούδια. Αστός ο Τέλλος, αληθινός, γιος εφέτη. Και πήγε εθελοντής μες το βούρκο και την ελονοσία, να πολεμά με τον γκρα και το μαχαίρι. Προδόθηκε και κέρδισε δυο μέτρα σχοινί και το θάνατο στον κλώνο μιας καρυδιάς.
Τι καταλαβαίνουν από αυτό οι παχιές καθεστωτικές μύγες πάνω στα σκατά της σώφρονος διαπλοκής; Ανακυκλωμένοι «προοδευτικοί» κι ενοχικοί νεοφιλεύθεροι «δεξιοί» ξύνουν αμήχανα το κεφάλι μπροστά σε τέτοια υπερβατική θυσία. Τι θα θυσίαζαν αυτοί για τον τόπο; Το ραντεβού για μανικούρ – πεντικιούρ, ίσως… Πάντως όχι το ραντεβού με τον Ελβετό τραπεζίτη τους.

Πηγή:  ANTINEWS

Αντίδραση του υπουργού Τ. Γκάιτνερ, στις εκτιμήσεις της Standard & Poor' s, για την αμερικανική οικονομία

Εκτύπωση E-mail
HΠΑ: Αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Τ. Γκάιτνερ, στις εκτιμήσεις της Standard & Poor' s, για την αμερικανική οικονομία
Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίμοθι Γκάιτνερ, απέρριψε σήμερα την "αρνητική μακροπρόθεσμη προοπτική", όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor's, τονίζοντας από την πλευρά του ότι "έχουν βελτιωθεί, πλέον, οι προσδοκίες γιά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων" των ΗΠΑ.
    Πράγματι, ο οίκος Standard&Poor's διατύπωσε μία "αρνητική μακροπρόθεσμη προοπτική" γιά το αμερικανικό χρέος, εκφράζοντας την ανησυχία του γιά το ύψος του χρέους, αλλά και γιά την πραγματική δυνατότητα, που έχουν το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος, γιά να συμφωνήσουν γιά τους ερχόμενους ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς.
   Ο κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, που μιλούσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, τόνισε ότι διαφωνεί με την εν λόγω κρίση του οίκου Standard&Poor's, ενώ επέμεινε ότι "Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν γιά την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα επώδυνα προβλήματα, που συνδέονται με τον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό".
    "Δεν ακολουθούμε μοιρολατρικά τα δημοσιονομικά προβλήματα, αντίθετα προχωρούμε μπροστά, ώστε να τα επιλύσουμε", τόνισε στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Γκάιτνερ.
    Ο Standard&Poor's ανέφερε ότι "υπάρχει μία στις τρείς πιθανότητες μέσα στα δύο ερχόμενα έτη" να υποβαθμίσει --από τη βαθμίδα ΑΑΑ, που είναι σήμερα-- την αξιολόγησή του για την αμερικανική μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.


Πηγή:  E-typos

 UFO  ανακάλυψαν στην Ρωσία. Στην Ελλάδα;




Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν, όπως ισχυρίζονται, οι Ρώσοι οι οποίοι λένε ότι  βρήκαν στα παγωμένα βουνά της Σιβηρίας έναν… εξωγήινο, ένα UFO. Η είδηση κάνει  το γύρο του κόσμου, αλλά εδώ στην Ελλάδα δε θα πρέπει να μας εξέπληξε καθόλου.  Υπάρχουν τόσοι εξωγήινοι στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό που η είδηση
από τη Ρωσία ούτε μονόστηλο δεν πιάνει.
Διότι μόνο κάποιοι εκτός της γης αυτής δε βλέπουν τα τόσα σοβαρά λάθη που έχουν κάνει μέσα σε πολύ λίγους μήνες, και συνεχίζουν να τα κάνουν. Εκτός κι αν πρόκειται για… εξωγήινο σχέδιο. Όπως και πέρυσι, που διέψευδαν ότι  θα έλθει το ΔΝΤ, έτσι και φέτος, που διαψεύδουν την αναδιάρθρωση αλλά που όλο και πλησιάζει.
Και την ίδια στιγμή που τα επιτόκια έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, οι αγορές προεξοφλούν αναδιάρθρωση, οι ξένοι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση κάνει συσκέψεις για τις αποκρατικοποιήσεις και για τον τουρισμό. Όχι ότι δεν είναι σοβαρά θέματα αυτά, αλλά είμαστε τόσο απροετοίμαστοι που μοιάζουν με κωμωδία.
Την ώρα που η κυβέρνηση σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις και η οικονομία είναι ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, ο κ. Παπανδρέου κάνει σύσκεψη για το τι θα πει στη συνέλευση του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό. “Ζει το μύθο του” κι αυτός.
Όμως, μόνο εδώ θα μπορούσαν να μαζευτούν τόσοι εξωγήινοι σ’ αυτή την κυβέρνηση για να βουλιάξουν το καράβι αύτανδρο.

Πηγή: ANTINEWS

Επιτήδειοι μέσω e-banking «έβαλαν χέρι» σε λογαριασμούς του Δήμου Γαύδου

 

Υπόθεση απάτης χιλιάδων ευρώ από λογαριασμούς του Δήμου Γαύδου ερευνούν οι Αρχές.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αγνωστος μεσω του συστήματος e-banking , αφαιρούσε από λογαριασμούς του Δήμου, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τις 530.000 ευρώ.
Ο εγκέφαλος της απάτης, που  σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, είναι κάτοικος της Γαύδου, "τραβούσε" τμηματικά τα χρήματα και στην συνέχεια τα έβαζε σε δικό του λογαριασμό.
Για το θέμα είχε ενημερωθεί από τις αρχές Απριλίου, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αθ. Καρούντζος από τον Δήμαρχο Γαύδου κ. Λαμπάκη  ο οποίος υποψιάστηκε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει αφού είχε να πάρει μισθούς από τον Οκτώβριο.

Πηγή:  Enet.gr

Οικονομία της Ευρωζώνης, και όχι μόνο.

1. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο είναι στο Πεκίνο και έχει εξασφαλίσει ... ή τουλάχιστον έχειεξασφάλισει την υπόσχεση του Πεκίνου ότι θα αγοράσει Ισπανικά ομόλογα δημόσιου χρέους και έτσι οι Ισπανικές τράπεζες θα αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να πάψει η πολιορκία τους. Σαν Ισπανός - χα χα- θα αισθανόμουν πιο σίγουρος, αν αυτό το άκουγα από τον Γουέν ή τον Χού και όχι
από τον κ. Θαπατέρο. Αντίστοιχα θα αισθανόμουνα και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Οι Financial Times ανέφεραν την Παρασκευή, ότι η Μαδρίτη πρέπει να διευκρινίσει εάν οι φήμες περί της Κινεζικής διείσδυσης ισχύουν, αναφέροντας ότι οι προβληματικές τράπεζες της χώρας, χρειάζονται άμεσα 9 δις ευρώ. Σημειώνω, ότι λόγω στην Ισπανία, οι τράπεζες απέφυγαν τις υπερβολές - βλέπε Ιρλανδία και Ισλανδία - λόγω του έγκαιρου ελέγχου από την κεντρική του τράπεζα. Κάτι σαν την Ελλάδα, μόνο που ο εκεί Γκαργκανας, δεν νομίζω να πούλησε πρόωρα τον χρυσό.
Ισπανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε σφάλμα την ανωτέρω πληροφόρηση (ότι η China Investment Corporation, το κρατικό επενδυτικό ταμείο δηλαδή) εξέταζε το ενδεχόμενο των € 9 δις επενδύσεων.
2. Γνωρίστε τους BRICS. Θα τους συναντάμε στο μέλλον όλο και πιό συχνά. Πρόθεση τους να απομακρυνθούν από το δολάριο ως αποθεματικού νομίσματος και να κινηθούν με "καλάθι" αγορών. Τους το εύχομαι, άν και είναι νομίζω πολύ δονκιχωτική η προσέγγισή τους. Οι τύποι βέβαια το πήραν πολύ ζεστά. Μάλιστα συνεδριάζουν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα. Πρώτο θέμα, τι θα κάνουν με το συσσωρευμένο διαθέσιμο συνάλλαγμά τους (40 % των παγκόσμιων αποθεμάτων), που είναι κυρίως σε δολάρια. Τα τελευταία χρόνια οι οικονομίες των BRIC έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να απομακρυνθούν από την χρήση του δολαρίου προς τη χρήση των τοπικώννομίσματα των διασυνοριακών διακανονισμών. Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν στη χρήση των νομισμάτων τους στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές. Τον Απρίλιο του 2010, οι ηγέτες των τεσσάρων BRIC συμφώνησαν να μελετήσουν τρόπους για να κάνουν χρήση των νομισμάτων τους στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, είμαστε ακόμη πολύ πίσω, στην πλήρη χρήση των νομισμάτων των.
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Το Πεκίνο εμπιστεύεται περισσότερο την Μόσχα από την Ουάσιγκτον;
Μάλλον κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει τροπολογία στην βουλή που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ την πώληση της ΔΕΗ

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011
ΓΑΤΟΣ: ΑΥΤΟ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.... 

9/1/2008
Γ.Παπανδρέου :
Γι΄αυτό, με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και που συζητάμε σήμερα,ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πώληση του 28% που ελέγχει σήμερα το δημόσιο



27χρονος αυτοκτόνησε λόγω χρεών

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011


Τέλος στη ζωή του έβαλε κάτοικος της Νεάπολης Κοζάνης εξαιτίας των χρεών σε ηλικία μόλις 27 ετών. Ο άνδρας αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα σε υπόγειο διώροφης οικοδομής. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Ακόμη, ο αυτόχειρας φέρεται να έγραψε ένα σημείωμα αναφέροντας...

...στα αγαπημένα του πρόσωπα για ποιο λόγο επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του.
Πηγή:  karatzova.com

«Νομοθέτες, δικαστές και εκτελεστές»

19.04.2011ΦΑΙΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ


Όπως έχει πολλάκις αναλυθεί και ίσως δικαιολογηθεί –έστω και σε θεωρητικό επίπεδο- τα φαινόμενα βίας ενάντια σε πολιτικά πρόσωπα, και όχι μόνο, πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τελευταία. Τόσο επικίνδυνα, που κάποιοι φοβούνται ότι σε δεδομένη στιγμή, που το μαχαίρι θα έχει όντως φτάσει στο κόκκαλο –άλλωστε ο Έλληνας δε θέλει και πολύ-, θα πραγματοποιηθεί εισβολή στην Βουλή με ίσως δραματικά αποτελέσματα και συνέπειες. Και δε θα είναι ούτε οργανωμένη αυτή η εισβολή, ούτε θα γίνει από κουκουλοφόρους.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έπεσε προσφάτως θύμα επίθεσης, δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αντιπαθείς πολιτικούς. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Παρόλα αυτά και επειδή ακριβώς ανήκει στο καζάνι των πολιτικών, έγινε αποδέκτης της οργής ενός νεαρού. Μετά τον Χατζηδάκη, τον Πάγκαλο, τον Βουλγαράκη κ.ο.κ. οι πιθανότητες υπαγορεύουν ότι το γαϊτανάκι της «αγανακτισμένης βίας» θα συνεχιστεί με ζήλο. Και η αλήθεια είναι ότι στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, η προοπτική ανάληψης μέτρων που θα αποτρέψουν αυτή τη στάση των πολιτών, απέναντι σε εκείνους που τους κυβερνούν, δεν φαντάζει εφικτή.
Ο Παπανδρέου προτρέπει μεν τους υπουργούς του να ξαναγίνουν μέρος αυτής της κοινωνίας, προσεγγίζοντας τους πολίτες, αλλά οι τελευταίοι δείχνουν τελευταία όλο και πιο έντονα ότι πλέον δεν επιθυμούν αυτή την προσέγγιση. Το σύνολο των πολιτικών αποτελεί κόκκινο πανί για την κοινωνία και όσο κανείς δεν τιμωρείται, τα πράγματα είναι σίγουρο ότι θα χειροτερεύουν. Το ερώτημα είναι αν είναι νομικώς ηθικό να γίνονται οι πολίτες νομοθέτες, δικαστές και εκτελεστές;
Η κατάσταση είναι ίσως περισσότερο πολύπλοκη από ότι παρουσιάζεται. Το θέμα δεν είναι ποιος θα φάει ένα γιαούρτι ή ένα αυγό στο κεφάλι. Το θέμα είναι μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει αυτή η συμπεριφορά και το κακό είναι ότι η φαντασία κάνει άσχημα σενάρια. Αν υποθέσουμε ότι αρχίσουν απολύσεις στο Δημόσιο, ότι οι μισθοί κοπούν στο ήμισυ, ότι το ΦΠΑ φτάσει στο 30% και η ανεργία στο 35-40%, ότι θα υποθηκεύσουμε την Ακρόπολη, ότι θα πουληθούν 20 νησιά και τα πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα των κρατικών επιχειρήσεων, ότι όποιος καθυστερεί τις οφειλές του στο Δημόσιο ανεξαρτήτου ποσού θα μπαίνει φυλακή, ότι συνεχίσουν οι «απαλλαγές» στους πλούσιους, ότι συνεχίζει ακάθεκτο το πελατειακό κράτος, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, ότι θα κλείσουν ακόμα περισσότερα μαγαζιά και ότι μια φραντζόλα ψωμί θα πάει 5 ευρώ… πολύ φοβάμαι ότι τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες όχι μόνο για τα μέλη της κυβέρνησης και τους 300, αλλά και για όλους όσους έχουν στοχοποιηθεί ως υπαίτιοι για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατηφόρα της Ελλάδας. Νυν και πρώην.
Και το ζήτημα δεν είναι αν όλο αυτό είναι ηθικώς νόμιμο ή νομικώς ηθικό, αλλά αν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί, γιατί δε νομίζω να υπάρχει νοήμων άνθρωπος, που να επαινεί κατ’ ουσίαν τέτοιου είδους πράξεις. Γιατί άλλο είναι να λέμε «καλά του ‘κανε του κλέφτη» και άλλο να στηρίζουμε πραγματικά αυτή την κίνηση βίας, ευχόμενοι να ήμασταν εμείς στη θέση του δράστη και ευχόμενοι τα χειρότερα για την σωματική κατάσταση του θύματος. Είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει χώρα στην οποία να μην έχουν αισθανθεί οι πολίτες έτσι, έστω και σε μεμονωμένες στιγμές. Το θέμα είναι πως ακριβώς το εκδηλώνεις και τι κάνεις εσύ με τη σειρά σου για να βελτιώσεις μια κατάσταση στην οποία ουσιαστικά έχεις συμβάλλει κι εσύ. Με άλλον τρόπο, βέβαια…

Πηγή:  Statesmen.gr

Το ΠΑΣΟΚ… κάνει σλόγκαν τον Αλογοσκούφη

19.04.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ


Όταν την προηγούμενη Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε… και στις τρεις ομιλίες που εκφώνησε, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στον Γιώργο Αλογοσκούφη, το Statesmen εστίασε στην παράμετρο της πολιτικής αξιοποίησης από την πλευρά της Κυβέρνησης του «ας το για αργότερα», που σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, του έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ο άλλοτε «τσάρος» επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την οικονομία.
Σήμερα, ήταν η σειρά του Θεόδωρου Πάγκαλου να… απαγγείλει Αλογοσκούφη. Και να επικαλεστεί τη συγκεκριμένη φράση του πρώην υπουργού Οικονομικών, για να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, και να επιχειρήσει έτσι να απαντήσει στον Γιάννη Μιχελάκη, για όσα του επέρριψε η Συγγρού, με αφορμή δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παπανδρέου στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, αποκαλώντας τους Έλληνες «τεμπέληδες», σε σχέση με τους «εργατικούς» Τούρκους.
«Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες δεν ήταν ποτέ, ούτε αργόσχολοι, ούτε νωθροί, ήταν όμως ο Κώστας Καραμανλής, και γι’ αυτό οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Η μνημειώδης φράση… ας το για αργότερα, αποτελεί τον ορισμό της αναβλητικότητας και της άρνησης ενός ηγέτη να επιτελέσει το καθήκον του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αξιοποίησε τα όσα είχαν δημοσιευτεί στο «Βήμα της Κυριακής» ως εκμυστηρεύσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη, παρά τις διαψεύσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών. Και φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση συνολικά έχουν αποφασίσει πλέον να θυμίζουν στους πολίτες τον Γιώργο Αλογοσκούφη, στην προσπάθειά τους να πλήξουν τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή:  Statesmen.gr

"Bαθύ λαρύγγι" στην κυβέρνηση "καρφώνει" σχέδιο αναδιάρθρωσης

Εκτύπωση E-mail
18-04-2011
ImageΈλληνας υπουργός που δεν θέλησε να κατονομαστεί δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, σε άρθρο που θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη, μεταδίδει το Dow Jones Newswires."Τώρα το ερώτημα δεν είναι αν θα αναδιαρθρώσουμε, αλλά το ερώτημα είναι πότε", φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, με την εφημερίδα να χαρακτηρίζει τον αξιωματούχο "στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου".
Προσθέτει ότι η Ελλάδα είχε πει στην Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές του 2010 ότι θα ήταν καλύτερο να συνδεθούν τα δάνεια της βοήθειας αμέσως με την αναχρηματοδότηση.
"Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα χρειάζονταν να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση", φέρεται να δηλώνει ο υπουργός στην εφημερίδα.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και πλέον είναι θέμα χρόνου, αναφέρει η Die Welt επικαλούμενη υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης χωρίς να τον κατονομάζει, αναφέρει το  Bloomberg.
Οι ηγέτες της Ευρώπης ενημέρωσαν την Ελλάδα στα τέλη του 2010 ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, φέρεται να δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ο υπουργός, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η Ελλάδα έκανε ότι ήταν υποχρεωμένη να κάνει, προσθέτει ο αξιωματούχος στην εφημερίδα. 


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΕΚΤ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 
Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους καταδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας κ. Νουτ Βέλινκ σε συνέντευξη στην εφημερίδα Financial...
Times Deutschland.
«Εξετάσαμε την περίπτωση της Ελλάδας και κάναμε μία ανάλυση βιωσιμότητας (σ.σ.: του χρέους της)», είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Με βάση αυτή την ανάλυση λέμε ότι είναι δυνατό να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και η ελληνική οικονομία να τεθεί και πάλι σε τροχιά».
Ο κ. Βέλινκ υποθέτει ότι η άγνοια είναι ένας βασικός λόγος των απαιτήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Όταν οι άνθρωποι ζητούν αναδιάρθρωση, δεν λένε στην πραγματικότητα τίποτε άλλο από το να τους στείλουν το λογαριασμό», είπε, προσθέτοντας: « Πιθανόν να μη το θέλουν πραγματικά. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν προφανώς, πόσο μεγάλος θα ήταν ο λογαριασμός».
Ο κ. Βέλινκ βλέπει και λόγους ηθικής, για τους οποίους χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να εμμείνουν στα προγράμματα λιτότητας και εξυγίανσης. «Αυτές οι χώρες έκαναν λάθη στο παρελθόν. Οφείλουν στον εαυτό τους να λύσουν τώρα τα δικά τους προβλήματα», είπε.
Τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας επανέλαβε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal - σημεία της οποίας αναδημοσίευσε το πρακτορείο Ρόιτερ - και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοσθεί», είπε ο κ. Τρισέ, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, ο κ. Τρισέ είπε ότι δεν βλέπει ενδείξεις συναγερμού από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πληθωρισμού, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται επιφυλακή. «Έως τώρα, δεν βλέπω ανησυχητικές δευτερογενείς επιδράσεις, αν και θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εδώ και εκεί που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο κ. Βέλινκ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι σε υψηλή επιφυλακή, ώστε να αποφύγει να είναι πίσω από τις εξελίξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει σύντομα και νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου. «Δεν είμαστε ακόμη πίσω από τις εξελίξεις, αλλά δεν είμαστε και πολύ μπροστά», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθούμε στενά τη νομισματική κατάσταση στενά και να δράσουμε αμέσως, αν χρειασθεί».
 
 
Πηγή:  Fimotro

Κίνηση για την δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης στον ΠΑΟΚ...


Από τον Γιώργο Στάμο
 http://www.balla.gr/?v=2&dbt=1&aid=35531
Όπως προκύπτει από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των τελευταίων ωρών, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στα δρώμενα του «Δικεφάλου του Βορρά», μιας και επιφανείς επιχειρηματίες που είναι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ετοιμάζουν κίνηση για να βοηθήσουν την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ. To balla.gr έχει πληροφορίες για το πώς θα είναι αυτή η εταιρεία λαϊκής βάσης.
Όπως ακούγεται, θέλουν να ιδρύσουν μία...
ΠΕΚ, όπου οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί το καταστατικό και απομένει να το καταθέσουν. Βέβαια, η «ασπρόμαυρη ΠΕΚ» θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις ΠΕΚ της ΑΕΚ «ΑΕΚ 1924» και την ΠΕΚ του Ανδρέα Βγενόπουλου για τον Παναθηναϊκό. Η διαφορά της έχει να κάνει με μία «πραγματική» πολυμετοχικότητα.
Εδώ και πολύ καιρό η διοίκηση του ΠΑΟΚ δίνει μετοχές του συλλόγου και στον κόσμο της ομάδας, μιας και δεν υπάρχει κάποιος επιφανείς επιχειρηματίας να πάρει μόνος του το βάρος του ΠΑΟΚ, και οι μοναδικοί που μπορούν είναι ο Λαός του «Δικεφάλου του Βορρά», έτσι επιχειρηματίες, άνθρωποι της ελληνικής showbiz, γνωστοί οπαδοί του ΠΑΟΚ, αλλά και ο απλώς κόσμος θα είναι πλέον ο «μεγαλομέτοχος» του ΠΑΟΚ. 
Η εταιρία που θέλουν να ιδρύσουν είναι εταιρεία λαϊκής βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το balla.gr, η εταιρία αυτή θα είναι στα πρότυπα το πώς λειτουργεί η Μπάγερν Μονάχου εδώ και πολλά χρόνια.
Η Μπάγερν είναι μία εταιρεία, σε στυλ λαϊκής βάσης, δηλαδή είναι μια εταιρεία Joint stock company (JSC), δηλαδή οι μέτοχοι της εταιρείας είναι υπόχρεοι στα χρέη της εταιρείας, δηλαδή για να ξεπληρωθούν τα χρέη της εταιρείας, αυτά που μπορούν να δημιουργηθούν,  μπορούν να γίνουν μέχρι και κατασχέσεις της περιουσίας του κάθε μετόχου, μιας και θα είναι υπόλογοι, και όχι όπως ισχύει μέχρι τώρα που ο κάθε μέτοχος δημιουργεί στην εταιρεία, πχ τον ΠΑΟΚ, να τα αφήνει στην πλάτη του συλλόγου και να μην είναι υπόλογος σε αυτά...
 
  ΠΗΓΗ:  balla.gr  και  PRESS-GR

Οι ιστορίες που “διηγούνται” τα νομίσματα

19.04.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Τις ιστορίες, μυθικές και όχι, που κρύβονται πίσω από τα νομίσματα, επιχειρεί να καταγράψει, να παραθέσει και να διηγηθεί η έκθεση «Μύθος και Νόμισμα», που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και το Νομισματικό Μουσείο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ιδιότυπο διάλογο ανάμεσα στην ελληνική μυθολογία, και τη νομισματοκοπία της αρχαιότητας, με επαρκή εικονογράφηση των μυθολογικών μορφών που υπάρχουν στα νομίσματα. Για πρώτη φορά άλλωστε, παρουσιάστηκαν 261 νομίσματα από τη συλλογή που έχει στη διάθεσή της η Alpha Bank, η οποία αριθμεί περισσότερα από 10.000 κομμάτια. Στην έκθεση, παρουσιάστηκαν ακόμη 71 νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου, και 79 έργα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η έκθεση δίνει έμφαση και επιχειρεί να παρουσιάσει στους σύγχρονους επισκέπτες της τη χρήση τοπικών και ιστορικών μύθων, ως έκφραση μιας επίσημης ιδεολογίας του εκάστοτε κράτους ή μορφώματος.

Πηγή:  Statesmen.gr

Τι συζήτησαν Σαμαράς-Καραμανλής

19.04.2011OFF THE RECORD


Την ευκαιρία να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία, σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, την ευρωζώνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, σε σύντομο τετ-α-τετ, στο μνημόσυνο για τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, το οποίο διοργάνωσε το πρωί στη Φιλοθέη, το ομώνυμο Ίδρυμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός και ο διάδοχός του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των πραγμάτων, σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, με την Κυβέρνηση να επιχειρεί να υποβαθμίσει τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, και τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού να βρίσκονται ακόμη σε νεφελώδη κατάσταση.
Στην τελετή που διοργάνωσε το Ίδρυμα Καραμανλή, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, τα μέλη του Ιδρύματος Αχιλλέας Καραμανλής και Πέτρος Μολυβιάτης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος, και ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης.

Πηγή:  Statesmen.gr

Πόσο αναπόφευκτη είναι η αναδιάρθρωση;

19.04.2011ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ


Η αναδιάρθρωση θα γίνει, όχι γιατί την θεωρεί ως καλύτερη δυνατή λύση ο Κώστας Σημίτης, ούτε γιατί την προεξοφλούν οι οικονομικοί παράγοντες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά γιατί πολύ απλά προβλέπεται από την ίδρυση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης το 2013. Το γεγονός ότι όλοι την «πέφτουν» στον πρώην πρωθυπουργό, ακόμα και όσοι «ευεργετήθηκαν» επί των ημερών του, επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής του να μιλήσει τώρα για κάτι που θα γίνει μετά.
Η αντίδραση της Κυβέρνησης είναι φυσιολογική, αν σκεφθεί κανείς ότι ο κύριος Σημίτης προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις, τις οποίες ο πρωθυπουργός ευλόγως θα επιθυμούσε να φανούν ότι είναι αποτέλεσμα δικών του ενεργειών. Η αντίδραση, όμως, της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή. Παρ’ όλα αυτά η επιμήκυνση που προτείνει είναι μια μορφή αναδιάρθρωσης αν και από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μπορούσε να γίνει πιο αποφασιστική η παρέμβασή της ώστε να αποκτήσει και πολιτικό πλεονέκτημα.
Ωστόσο ο δημόσιος διάλογος που άνοιξε με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού, είναι σε κάθε περίπτωση η μόνη πρόταση που ακούστηκε τους τελευταίους μήνες από πολιτικά χείλη. Θα περιμέναμε, εκτός των «εξορκισμών», να ακούσουμε και ένα σοβαρό αντεπιχείρημα ώστε να καταλάβουμε γιατί η αναδιάρθρωση δεν συμφέρει τον τόπο και τους πολίτες. Αντίθετα ακούμε ότι μας… συμφέρει να πληρώνουμε με δανεικά τα δάνειά μας και για μια εικοσαετία-τουλάχιστον- να είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.
Ασφαλώς αναδιάρθρωση δεν σημαίνει αναστολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών στο δημόσιο τομέα. Σ’ ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και να την αρνούμαστε έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι έτσι θα την αποφύγουμε. Άλλο όμως αυτό και άλλο να λέμε ότι αν προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους θα μας κλείσουν την πόρτα οι αγορές. Δηλαδή, οι αγορές μας έχουν ανοίξει την πόρτα κι εμείς δεν μπαίνουμε;
Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αναπόφευκτα οδηγεί σε αποσύνθεση της κοινωνίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Διότι μια χώρα με χρέος που θα ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ δεν μπορεί να αντέξει ακόμα κι αν ο κύριος Παπακωνσταντίνου κάνει μαγικά.
Η πολιτική του Μνημονίου απέτυχε και αυτό φαίνεται από τους ρυθμούς αύξησης του χρέους, όσο κι αν προσπαθεί η Κυβέρνηση να το κρύψει. Η συνταγή δεν αποδίδει και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη με την απαξίωση όλων των θυσιών και των στερήσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός και δεν έχουν αντίκρισμα. Κάτι πρέπει να γίνει. Και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πούνε έστω και καθυστερημένα την αλήθεια στον λαό.

Πηγή:  Statesmen.gr

Μετά το Πάσχα η Απόφαση Σκανδαλίδη για την ενοικίαση αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του ΥπΑΑΤ σε αγρότες

 19/4/2011

Μετά το Πάσχα η Απόφαση Σκανδαλίδη για την ενοικίαση αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του ΥπΑΑΤ σε αγρότες
Μετά το Πάσχα πρόκειται υπογραφεί η απόφαση για την ενοικίαση αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με συμβολικό αντίτιμο σε αγρότες. Αυτό ανέφερε χθες, Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης κατά την διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ για την παρουσίαση της μελέτης «Αγροτικά Μηχανήματα και Ανταγωνιστικότητα Πρωτογενούς Τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, με την εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών πρόκειται να αυξηθεί κατά 11% ο αριθμός των αγροτικών καλλιεργειών της χώρας μας πράγμα που αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον αγροτικό κλάδο.
Επίσημα στοιχεία για το ακριβές μέγεθος της περιουσίας του ΥπΑΑΤ σε αγροκτήματα δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά εκτιμήσεις αναφέρουν εκτάσεις 4,5 εκατ. στρεμμάτων. Στη συνέχεια, το υπουργείο θα παραχωρήσει στις περιφέρειες το ψηφιακό αρχείο με τα σαφή όρια κάθε αγροτεμαχίου, διότι σύμφωνα με το υπάρχον δίκαιο αυτές είναι αρμόδιες να κάνουν τις μισθώσεις.
Ακολούθως, κάθε περιφέρεια θα εκδώσει δημόσια πρόσκληση στις περιοχές της (περιφερειακές ενότητες - πρώην νομοί δηλαδή) προς τους ενδιαφερόμενους αγρότες. Σε κάθε περιφέρεια θα γίνει η επιλογή από τα αρμόδια όργανά της στους δικαιούχος, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί.
Στόχος των παραχωρήσεων με μισθωτήρια διάρκειας 5 έως 15 ετών είναι οι εκτάσεις αυτές να καλλιεργηθούν με προϊόντα που απαρτίζουν τα καλάθια των 13 περιφερειών της χώρας, με ανταγωνιστικά προϊόντα που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό, ενώ είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά αλλά και ζωοτροφές.
 
Πηγή:  Agrotypos

Εντός των ημερών οι πληρωμές για το ποιοτικό παρακράτημα και την εξισωτική αποζημίωση στους γεωργοκτηνοτρόφους

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011


 


Eντός των ημερών πρόκειται να καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση έτους 2007, μέρος της εξισωτικής του έτους 2008 και προκαταβολή 70% για την εξισωτική αποζημίωση τους έτους 2010. Επίσης στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων ειδικής στήριξης του άρθρου 68 του κανονισμού 73/2009 για το έτος 2010, πρόκειται εντός των ημερών να καταβληθούν... 

...στους δικαιούχους πρόσθετες ενισχύσεις (ποιοτικό παρακράτημα) για βοοειδή, αιγοπρόβατα, σκληρό σιτάρι, ελαιόλαδο και συγκεκριμένα για τις παρακάτω δράσεις

 Βελτίωση της ποιότητας του τομέα ελαιόλαδου. 

 Βελτίωση της ποιότητας του τομέα σκληρού σίτου. 

 Αντιστάθμιση ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν γεωργούς μειονεκτικών και ορεινών περιοχών στους τομείς βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος για τις μοσχίδες αναπαραγωγής. 

 Αντιστάθμισμα ειδικών μειονεκτημάτων για θηλάζουσες αγελάδες. 

 Αντιστάθμισμα ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν γεωργούς μειονεκτικών και ορεινών περιοχών στους τομείς αιγοπρόβειου κρέατος. 

Επίσης θα καταβληθεί η συμπληρωματική ενίσχυση σε κτηνοτρόφους που μετακινούν προβατίνες και αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Τα παραπάνω μέτρα αφορούν στους γεωργοκτηνοτρόφους που συνεχίζουν να καλλιεργούν ή να εκτρέφουν ζώα και τηρούν πρόσθετες υποχρεώσεις περιβαλλοντικές και ποιοτικές. 

Τέλος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επεξεργάζεται το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου 113 για την πρόωρη συνταξιοδότηση καπνοπαραγωγών ηλικίας 55 έως 63 ετών, οι οποίοι ενεργοποίησαν το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και παύουν οριστικά να ασκούν γεωργική δραστηριότητα για εμπορικούς σκοπούς. 

Μετά την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου και εντός του επόμενου διμήνου θα εκδοθεί η σχετική προκήρυξη.

Πηγή:  karatzova.com

Πρόταση της ΕΕ για την ενίσχυση παραγωγής χυμών

PDF
 19.04.2011
ImageΤην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής χυμών, τη βελτίωση της ποιότητας αλλά και την ενημέρωση των καταναλωτών εξετάζει η έκθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Andres Perello Rodriguez, που παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η κατανάλωση χυμών φρούτων στην Ευρώπη έχει σχεδόν διπλασιασθεί τα τελευταία 20 χρόνια, κυρίως λόγω των ωφελειών που φέρονται να έχουν για την υγεία. Εκείνο που δεν έχει διπλασιασθεί είναι η γνώση του τι ακριβώς περιέχει ένα ποτήρι «πορτοκαλάδα»: είναι χυμός, είναι το λεγόμενο «νέκταρ», είναι μίγμα διαφόρων συστατικών;
Το 80% και πλέον του χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, με την Ένωση να απορροφά σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκοσμίων εξαγωγών αλλά αυτό, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, με τη σειρά του έχει τουλάχιστον ένα αρνητικό στοιχείο, τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται για να μεταφερθούν οι ποσότητες αυτές στην Ευρώπη, όπως σημειώνει και η έκθεση του Ισπανού ευρωβουλευτή.
Η έκθεση του Andres Perello Rodriguez τάσσεται υπέρ των προϊόντων που προέρχονται από κοντινές αποστάσεις, που δεν είναι ανάγκη να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις με τις παρεπόμενες εκπομπές CO2 και τα οποία να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας υπό κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία και να παρασκευάζονται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζει η Ένωση επί θεμάτων επισιτιστικής ασφάλειας.
Έτσι, πρόταση που εξετάζει το ΕΚ αναζητά τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής, με κέρδος όχι μόνο τις λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των συνθηκών εργασίας στην αλυσίδα παραγωγής των χυμών αλλά και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ασφάλειας τροφίμων.
Επιπλέον, σημειώνεται στην έκθεση, οι παραγωγοί στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ καλλιεργούν πορτοκάλια αποκλειστικά για την παραγωγή χυμών ενώ στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται μόνο πορτοκάλια που δεν είναι κατάλληλα για πώληση ως φρούτα αλλά παραμένουν απολύτως κατάλληλα για μετατροπή σε χυμό.
Μεταξύ άλλων, η οδηγία που εξετάζει το ΕΚ θα επιτρέψει στους παραγωγούς να προσθέτουν σε αναλογία μέχρι και 10% χυμό μανταρινιού Σατσούμα που προσθέτει γεύση αλλά και ωφελεί την υγεία, με την έκθεση του Andres Perello Rodriguez να επισημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που ήδη κάνουν παραγωγοί εκτός ΕΕ με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που συνεπάγεται αυτό.
Από δε την πλευρά του καταναλωτή, το Κοινοβούλιο ζητά καλύτερη ενημέρωση για τις διαφορές μεταξύ «χυμού» που δεν περιλαμβάνει πρόσθετη ζάχαρη και «νέκταρ» που είναι συμπυκνωμένος χυμός στον οποίο μπορεί να προστεθεί ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.
Πρόκειται για πληροφορίες με ιδιαίτερη χρησιμότητα για καταναλωτές όπως παιδιά, διαβητικοί και άτομα που πασχίζουν να ελέγξουν το βάρος τους.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για χυμούς φρούτων


Πηγή:  Agronews

Στα 30 ευρώ ανά στρέμμα το πριμ στο ελαιόλαδο

PDF
 19.04.2011
ImageΣτην τελική ευθεία των πασχαλινών πληρωμών έχει μπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με την αρχή να γίνεται από τις εκκρεμότητες του «τσεκ» του 2010. Συγκεκριμένα, στις 18 Απριλίου έγινε πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2010 4.825 παραγωγών με συνολικό ποσό 9.890.573,74 ευρώ.
Την ίδια μέρα ξεκίνησαν οι εφορίες να επιστρέφουν τον ΦΠΑ σε όσες περιοχές οι Ενώσεις έχουν στείλει τα σχετικά παραστατικά και έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι έλεγχοι, για να ξεχωρίσουν όσοι δικαιούνται πάνω από 10.000 ευρώ. Πληροφορίες λένε για πληρωμές σε Τύρναβο και Καβάλα, αρχικά, και έπεται συνέχεια.
Τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, θα γίνουν πληρωμές της πρόσθετης ενίσχυσης (άρθρο 68) για το πιστοποιημένο ελαιόλαδο (ΠΟΠ/ΠΓΕ ή βιολογικό), ύψους 30 ευρώ ανά στρέμμα, για το σκληρό σιτάρι, ύψους 7 ευρώ ανά στρέμμα, για τις θηλάζουσες αγελάδες, τις μοσχίδες αναπαραγωγής, στα μικρά νησιά του Αιγαίου (11 εκατ. ευρώ), ενώ στο τέλος Απριλίου τοποθετείται η κατανομή εθνικού αποθέματος 30 εκατ. ευρώ στα ορεινά και υπόλοιπου εθνικού αποθέματος σε Νέους Αγρότες.
 

Πηγή: Agronews

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ρεπορτάζ : Γιώργος Παυλόπουλος
(από την Ημερησία)
«Μέχρι σήμερα, ήμασταν πολύ υποχωρητικοί έναντι της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Το μήνυμα που εξέπεμψε προς τους συμπολίτες του ο ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι, ήταν απλό και κατανοητό. Τους είπε, δηλαδή, ότι σε περιόδους κρίσης, όπως...
είναι η σημερινή, «το γάλα της φινλανδικής αγελάδας πρέπει να μείνει στη Φινλανδία και δεν θα πρέπει να σταλεί στο εξωτερικό ως ελεημοσύνη». Και με βάση αυτό το σκεπτικό, τους ξεκαθάρισε ότι τάσσεται εναντίον των μηχανισμών στήριξης της Ε.Ε. και της διάσωσης των πιο αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.
Πενταπλασιασμός
Οπως δε απέδειξε το αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες Φινλανδοί υιοθέτησαν τις θέσεις του Σόινι, πενταπλασιάζοντας το ποσοστό του κόμματός του έναντι του 2007 και δίνοντάς του 39 έδρες έναντι μόλις 5 που είχε στην απερχόμενη Βουλή. Πλέον, οι αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά πιθανή τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, μιας και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα της κάλπης. Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι υπερεθνικιστές που εκφράζουν σκεπτικισμό για την Ε.Ε., αλλά και ορισμένα κόμματα τα οποία, μέχρι πριν από λίγο καιρό τουλάχιστον, θεωρούνταν... υπεράνω υποψίας -όπως είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν οριακά τη δεύτερη θέση, με 19,1%.
«Σε πολλά σημεία του προγράμματός τους δεν απέχουν πολύ από τις θέσεις των Αληθινών Φινλανδών, ενώ όσον αφορά την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., τάσσονται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων χρηματοδότησης του μηχανισμού, αλλά και υπέρ της συμμετοχής των πιστωτριών τραπεζών στο κόστος», έγραφε, χθες, χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα FAZ σε σχετική τη ανάλυση. Μάλιστα, παρέπεμπε σε ένα περιστατικό που συνέβη προεκλογικά, στο οποίο ένας υποψήφιος της Ακροδεξιάς στο Ελσίνκι είχε ονοματίσει δημοσίως τους Σοσιαλδημοκράτες ως τους προτιμότερους εταίρους σε μία κυβέρνηση συνασπισμού!
Έτσι, ολοένα περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο σενάριο το σχηματισμό μιας τρικομματικής κυβέρνησης, ανάμεσα στην Εθνική Συμμαχία του Γίρκι Κατάινεν, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Αληθινούς Φινλανδούς. Και αυτό, με τη σειρά του, θα έχει αναμφίβολα σοβαρές επιπτώσεις στη στάση του Ελσίνκι στα κοινοτικά όργανα, κυρίως στα «καυτά» θέματα της οικονομίας.
«Η Φινλανδία θα γίνει ένας πιο δύσκολος εταίρος. Θα προβάλλει περισσότερα ερωτήματα και πολλές απαιτήσεις», δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters ο Σίξτεν Κόρκμαν, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Φινλανδική Οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτές, μάλιστα, είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πιο αισθητές, καθώς, όπως σημείωναν χθες οι Financial Times στο πρώτο τους θέμα, «η εκρηκτική άνοδος των Αληθινών Φινλανδών αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των επιτυχιών από την πλευρά των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, στη ρίζα των οποίων βρίσκεται η ανασφάλεια για την οικονομία και η ανησυχία για τους μετανάστες». Το ίδιο μέσο υπογράμμιζε μια ακόμη πλευρά στην ηλεκτρονική του σελίδα: «Η ψήφος (των Φινλανδών) είναι σημαντική επειδή έρχεται να προστεθεί στα αποτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα που κατέγραψαν πρόσφατα τα κυβερνώντα κόμματα σε Γερμανία και Γαλλία, τα οποία αντανακλούν την απροθυμία των ψηφοφόρων στις πλουσιότερες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν τις χώρες της περιφέρειας».
Ταξιαρχίες
Το κλίμα που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνεται γλαφυρά, έστω και με μια δόση υπερβολής, στην παρακάτω περιγραφή του Reuters: «Οι οργισμένες ταξιαρχίες των Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και Φινλανδών ψηφοφόρων είναι πιθανό να αυξήσουν την πίεση που ασκούν στις κυβερνήσεις τους για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Το εάν και κατά πόσο οι Αρχές θα καταφέρουν να τιθασεύσουν αυτές τις πιέσεις είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί». Τι γνώμη έχει, άραγε, γι' αυτό η φοβερή και τρομερή Μαρίν Λεπέν;
 
Πηγή:  Fimotro

Αρχειοθήκη ιστολογίου