Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τζαμτζής σε Τσαυτάρη: Υπερβολικές χρεώσεις των αγροτών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Αθήνα  28-5-2014

 «Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις υπερβολικές χρεώσεις των αγροτών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ»

Σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, προκάλεσε ο Βουλευτής κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με τη συμμετοχή των Βουλευτών κ.κ. Βλαχογιάννη Ηλία, Σκόνδρα Ασημίνα και Κουτσούμπα Ανδρέα και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λεονταρίδη Θεόφιλο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκο Γρηγόρη και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Οφίδη Αλέξανδρο.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι υπερβολικές χρεώσεις των αγροτών για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ
Ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης καταρχήν ενημέρωσε τους Βουλευτές για το νομικό πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τζαμτζής και οι άλλοι βουλευτές τόνισαν στην πολιτική ηγεσία ότι οι χρεώσεις των αγροτών για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ είναι δυσβάσταχτες καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου το κόστος υποβολής της δήλωσης έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί από τους πιστοποιημένους φορείς και ζήτησαν να παρέμβει το Υπουργείο ώστε να μειωθεί το κόστος των δηλώσεων διότι η  οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι άσχημη και δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τη δήλωση ΟΣΔΕ με αυτό το κόστος.
Ο κ. Τζαμτζής επεσήμανε ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν γνώριζαν και δεν είχαν ενημέρωση ότι  μπορούσαν να υποβάλουν από 19 Μαρτίου έως 15 Μαΐου δωρεάν δηλώσεις ΟΣΔΕ δια μέσου των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στη συνέχεια της σύσκεψης οι Βουλευτές ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία:
α) Να δοθεί η δυνατότητα στον αγρότη να υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ σε όποιον πιστοποιημένο φορέα επιλέξει ο ίδιος και όχι υποχρεωτικά σε όποιον φορέα του δώσει κωδικό. 
β) Να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από τον Υπουργό  στη «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» και αυτή στη συνέχεια να παρέμβει στους πιστοποιημένους φορείς ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στο κόστος και οι τιμές να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα.
γ) Να πραγματοποιηθεί αυστηρός έλεγχος στους πιστοποιημένους φορείς και για το επόμενο έτος να πιστοποιηθούν περισσότεροι φορείς ώστε να υπάρξει ουσιαστικός ανταγωνισμός μεταξύ τους
δ) Να μπορούν περισσότερες  Περιφέρειες και οι Δήμοι να πιστοποιηθούν, όπως έγινε με την Περιφέρεια της Ηπείρου η οποία πιστοποιήθηκε και παρέχει δωρεάν την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στους αγρότες.
ε) Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μεταβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ από την περσινή, ο αγρότης να δικαιούται να υποβάλλει δήλωση χωρίς να πληρώνει.
Τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λεονταρίδης  (ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης μετά την αποχώρηση του κ. Τσαυτάρη λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων), δεσμεύτηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν άμεσα το θέμα του κόστους υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ ων αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι είναι πραγματικά δυσβάσταχτο το κόστος για τους αγρότες. 

Να σημειωθεί ότι για τις υπερβολικές χρεώσεις των αγροτών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 10 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
  Από το τρέχον έτος  οι δηλώσεις ΟΣΔΕ υποβάλλονται από τους αγρότες σε πιστοποιημένους φορείς. Οι φορείς αυτοί κατά βάση δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί ή ομάδες παραγωγών έχουν διαφορετικό τιμολόγιο σε κάθε περιοχή. Να σημειωθεί  ότι το κόστος υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.
Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους αγρότες.
  Επιπλέον οι αγρότες δεν γνώριζαν ότι  μπορούσαν να υποβάλουν από 19 Μαρτίου έως 15 Μαΐου δωρεάν δηλώσεις ΟΣΔΕ δια μέσου των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα
Επειδή το κόστος υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί,  προτείνoυμε:
α) Να δοθεί η δυνατότητα στον αγρότη να υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ σε όποιον πιστοποιημένο φορέα επιλέξει ο ίδιος και όχι υποχρεωτικά σε όποιον φορέα του δώσει κωδικό
β)  Να δοθεί η δυνατότητα για 1 μήνα να μπορούν να υποβάλουν δωρεάν δήλωση ΟΣΔΕ δια μέσου των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ,
γ) Να παρέμβετε άμεσα, ώστε με τις απαραίτητες συνεννοήσεις να υπάρξει μείωση του κόστους υποβολής της αίτησης δήλωσης ΟΣΔΕ στα περσινά επίπεδα.
δ) Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μεταβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ από την περσινή, ο αγρότης να δικαιούται να υποβάλλει δήλωση χωρίς να πληρώνει.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
 Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ;
                                                            
Οι ερωτώντες  Βουλευτές

 1)    Ιορδάνης Τζαμτζής Βουλευτής Πέλλας
2)      Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Τρικάλων
3)      Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Βοιωτίας
4)      Σκόνδρα Ασημίνα  Βουλευτής Καρδίτσας
5)      Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ημαθίας
6)      Κουκοδήμος Κώστας Βουλευτής Πιερίας
7)      Μπατσαρά Γεωργία  Βουλευτής Ημαθίας
8)      Βογιατζής Παύλος  Βουλευτής Λέσβου
9)      Κουτσογιαννακόπουλος  Κώστας Βουλευτής Φθιώτιδας
10)   Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Βουλευτής Φλώρινας



Αρχειοθήκη ιστολογίου