Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Αυξήθηκε στις 9.000 το εισοδηματικό κριτήριο για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ

 Δείτε όλες τις αλλαγές στο ν/σ για το Νέο Λύκειο

05.09.2013 19:59
Με τις ψήφους των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ψηφίστηκε σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο. Αυξήθηκαν ποσοστό και εισοδηματικό όριο για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ. Αναλυτικά οι σημαντικότερες οι αλλαγές που έγιναν στο ν/σ.
Ειδικότερα, με τις αλλαγές που κατέθεσε ο υπουργός Παδείας το ποσοστό μετεγγραφών από 10% επί των θέσεων κάθε σχολής αυξάνεται σε 15%, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο από τα 7.500 ευρώ φθάνει στα 9.000 ευρώ.
Αναλτικά οι σημαντικότερες αλλαγές:
-Οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2013 - 2014 σύμφωνα με την προκήρυξη εισαγωγής μαθητών της 25-06-2013 και παύουν την 15η Σεπτεμβρίου 2015.
-Προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της τάξης Μαθητείας - Πρακτικής άσκησης των ειδικοτήτων της Ομάδας προσανατολισμού επαγγελμάτων τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων φιλοξενίας των ΣΕΚ και ΙΕΚ αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού. Το προσωπικό των ΕΠΑΣ αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού μεταφέρεται στις ΣΕΚ της ίδιας γεωγραφικής περιφέρειας που θα ιδρυθούν.
-Κατ' εξαίρεση, για το σχολικό έτος 2013 - 2014, μπορούν να γίνουν εγγραφές μαθητών στο Α έτος των ΕΠΑΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας που λειτουργούν ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015.
-Οι επιτυχόντες με την κατηγορία του 5% μπορούν να μεταφέρουν τη θέση τους σε όποιο πανεπιστήμιο, εφόσον πέτυχαν σε πανεπιστήμιο, ή ΤΕΙ καθώς θα καταλαμβάνουν θέσεις καθ' υπέρβασιν.
-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης του Μεταδευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών (Τάξης Μαθητείας) των ΕΠΑΛ. Η ΚΥΑ θα ορίζει τα δικαιολογητικά συμμετοχής, τη διαδικασία των εξετάσεων, το ύψος και τον τρόπο καταβολής των εξέταστρων πιστοποίησης. Στον ΕΟΠΠΠΕΠ συνιστάται Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή Πιστοποίησης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων των αποφοίτων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και ΙΕΚ.
-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών θα καθοριστεί το σύστημα πιστοποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Στον ΕΟΠΠΕΠ συνιστάται επιτροπή πιστοποίησης της επάρκειας της ΕΝΓ.
-Δύναται η δυνατότητα οι προαγόμενοι από την Α τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου να μπορούν να εγγραφούν στη Β τάξη του Γενικού Λυκείου.
-Ορίζεται ότι παραπέμπεται σε εξέταση τον Σεπτέμβριο μαθητής που δεν επιτυγχάνει το βασικό μέσο όρο και έχει βαθμολογία μέχρι και σε 2 μαθήματα κάτω του 10.
Το νομοσχέδιο βασίστηκε στο πόρισμα Μπαμπινιώτη και είναι απόρροια 5ετούς διαλόγου σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος, δηλώνοντας ανοικτός και για νέες τροποποιήσεις μέχρι την ψήφιση του από την Ολομέλεια (Β΄ Θερινό Τμήμα) την ερχόμενη Τρίτη.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δεν θα μείνει άνεργος κανείς από τους εργαζομένους στο χώρο της εκπαίδευσης που μπήκαν σε καθεστώςδιαθεσιμότητας. «Θα ενημερώνουμε για κάθε μας κίνηση. Σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία και η προσπάθεια που γίνεται είναι να έχουμε ηρεμία. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι ιδεολογικές αντιθέσεις υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να μεταφέρονται στα σχολεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. 





www.iefimerida.g


Τζαμτζής: "Το θέμα του πετρελαίου θα φτάσει στον πρωθυπουργό"


05 Σεπτεμβρίου, 2013 - 09:01
Αν και ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ανένδοτος στο αίτημα των βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο Ιορδάνης Τζαμτζής, βουλευτής της ΝΔ στο νομό Πέλλας, παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση.
"Το θέμα θα φθάσει στον πρωθυπουργό αν υπάρξει πρόβλημα. Και πέρυσι έδωσε λύση, που όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα", δήλωσε στον Αlpha 989 ο βουλευτής.
"Το θέμα δεν είναι κάνουμε αντάρτικο και τελειώνουμε, αλλά να δοθεί λύση", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Απέρριψε, εντούτοις, την άποψη ότι οι βουλευτές αγνοούν και προσπερνούν τον υπουργό Οικονομικών.
- See more at: http://www.crime.gr/16457/articles/tzamtzis---to-thema-toy-petrelaioy-tha-fta/article.aspx#sthash.fVNLbr5j.dpuf



http://www.crime.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου