Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το σοκ των αλλαγών





1 εικόνα
Διευρυμένη εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις, συγχώνευση και κατάργηση επιχειρήσεων καθώς και άμεση απελευθέρωση επαγγελμάτων προβλέπουν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που προωθούνται προς άμεση υλοποίηση. Ουσιαστικά πρόκειται για την κυβερνητική απάντηση στη δυσφορία της τρόικας και των Βρυξελλών για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και στη λήψη τολμηρών μέτρων.
Πρόκειται όμως και για μέτρα που θα επιδεινώσουν την ένταση στην κοινωνία και θα οξύνουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την άλλη, η κυβέρνηση ελέγχεται για την καθυστέρηση που επέδειξε σχεδόν δύο χρόνια τώρα καθώς ανακοίνωσε αποφάσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν εδώ και μήνες.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος:
Ενεργοποιείται άμεσα και διευρύνεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας. Το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επανεκπαίδευση, μετακίνηση σε άλλον τομέα, απασχόληση με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση.
Υιοθετείται το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και τη νέα οριστική λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Επανεξετάζεται το καθεστώς με το οποίο θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.
Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, με επιδίωξη του στόχου για έσοδα 5 δισ. ευρώ εντός του 2011.
Το πρώτο κύμα διωτικοποιήσεων περιλαμβάνει την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και τις νέες άδειες για τα «φρουτάκια», την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», την εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, τη μεταβίβαση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και άλλες εταιρείες.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι επείγει να προχωρήσουν οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στη χώρα και να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική.«Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της ΕΕ αλλά ισότιμη χώρα, απλώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα χρέους, που οφείλει να αντιμετωπίσει» είπε χαρακτηριστικά. Αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε πολλά λεφτά και πρέπει να συμφωνούμε και με τους δανειστές, είπε προϊδεάζοντας για τα μέτρα.

Protagon.gr
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Κομμένοι από τον επαρχιακό Τύπο οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ



thumb
Εμπάργκο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., των οποίων τα κόμματα έχουν βασική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία και κατ’ επέκταση στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε, επέβαλαν οι εκδότες του επαρχιακού Τύπου μετά τη γνωστοποίηση της ισχύος της απόφασης που ψηφίστηκε στη Βουλή. Με βάση την απόφαση καταργείται η ταχυδρομική ατέλεια, γεγονός που θα οδηγήσει στον αφανισμό του επαρχιακού και του τοπικού Τύπου, που είναι βασικό εργαλείο για την ενημέρωση, την επικοινωνία και κατ’ επέκταση την κοινωνική συνοχή.
«Μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις, σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον νέο νόμο για τα ΜΜΕ, όλοι οι συνάδελφοι αρνούμαστε να δημοσιεύσουμε την παραμικρή είδηση που αφορά τις δραστηριότητες των τοπικών βουλευτών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ψήφισαν το άρθρο 48 του Μεσοπρόθεσμου», τονίζει το Δ.Σ. της Ενωσης των Ιδιοκτητών (ΕΙΕΤ) στην ανακοίνωσή του και κατηγορεί τους βουλευτές ότι από τη μια μεριά ζητάνε την προβολή τους από έντυπα και από την άλλη ψηφίζουν την εξόντωσή τους.
Ετσι «πράσινοι» και «γαλάζιοι» είναι κομμένοι από τις περισσότερες επαρχιακές εφημερίδες και τώρα οι περισσότεροι τρέχουν πίσω από τους τοπικούς εκδότες για να δικαιολογηθούν, λέγοντας μάλιστα ότι το μεσοπρόθεσμο ήταν τόσο μεγάλο και λεπτομερές που δεν ήξεραν τι ακριβώς ψήφιζαν σε πολλές περιπτώσεις (!!!) και παρακαλώντας να φιλοξενηθεί – πράγμα αδύνατον πλέον – ένα δελτίο Τύπου που «δεν έχει καμία είδηση», όπως λένε οι εκδότες, αλλά είναι εκθέσεις ιδεών για τα υποτιθέμενα έργα που έγιναν «δι’ ενεργειών τους».
Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση, που θεωρείται σοβαρό χτύπημα κατά του επαρχιακού Τύπου και ιδιαίτερα κατά των εβδομαδιαίων εφημερίδων, εκτός από την ατέλεια στα ΕΛΤΑ καταργεί και την ατέλεια στον ΟΤΕ (ανήκει πλέον στους Γερμανούς ιδιώτες). Είναι βέβαιο ότι αν σύντομα η πολιτεία δεν πάρει άλλου είδους μέτρα ή οι εκδότες δεν βρουν άλλους τρόπους και άλλες λύσεις για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους, τότε πολλά επαγγελματικά έντυπα θα οδηγηθούν στο κλείσιμο…


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Είστε τράπεζα και χάσατε το 20% των κεφαλαίων σας…υποχρεωτικά αμκ – Είστε ΔΣ και ενώ αποφασίσατε αμκ δεν την υλοποιείται πρόστιμο έως 1 εκατ ευρώ…



Ένα νέο πλαίσιο κανόνων θεσπίζει ο νόμος για την εποπτεία και εξυγίανση των τραπεζών τον οποίο το www.bankingnews.gr έχει παρουσιάσει αναλυτικά.
Επανερχόμαστε όμως γιατί απλά θέλουμε να επαναλάβουμε ακόμη μια φορά ορισμένα παράδοξα των αυξήσεων κεφαλαίου.
Ειδικά σε ορισμένες τράπεζες να ανακοινώνουν χρονοδιαγράμματα αυξήσεων κεφαλαίου και αυτά να μην υλοποιούνται.
Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
Αν μια τράπεζα ανακοινώσει αύξηση και αυτή καθυστερήσει τότε η ΤτΕ μπορεί να επιβάλλει στο ΔΣ πρόστιμα έως και 1 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν 2 -3 τράπεζες που έχουν αποκλίνει από τα χρονοδιαγράμματα τους έως και 8 μήνες χωρίς να επιβάλλεται καμία ποινή.
Παράλληλα αν η  ΤτΕ διαπιστώσει ότι σε μια τράπεζα μειωθεί πάνω από 20% τα ίδια κεφάλαια της πλην του χαρτοφυλακίου συναλλαγών τότε η ΤτΕ ζητάει άμεσα υλοποίηση μετοχικού κεφαλαίου.
Και αυτή η εξέλιξη σημαντική. Πέραν του χαρτοφυλακίου συναλλαγών τα κεφάλαια ήταν 1 δις και μειωθούν στα 800 εκατ τότε αυτομάτως η τράπεζα υποχρεώνεται σε αύξηση κεφαλαίου.
Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι η αύξηση θα μπορεί να υλοποιηθεί και με προνομιούχες μετοχές.
Το θέμα αυτό το έχουμε υπερτονίσει. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και ειδικά στο ΤΧΣ εφόσον η τράπεζα συνεχίζει να διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να υλοποιούνται και με προνομιούχες μετοχές….

www.bankingnews.gr

Ο Καραμανλής, οι Αμερικανοί και το… come back




Μπορεί ο τέως πρωθυπουργός να αποτελεί πρωτοφανές και μέχρι σήμερα ανερμήνευτο παράδειγμα «εξαφανισμένου», πρώην αρχηγού κράτους, κανείς ωστόσο δεν έχει συνδέσει τη σιωπή του με μια οριστική απόφαση εγκατάλειψης της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Αντιθέτως, πολλοί είναι εκείνοι που ριψοκινδυνεύουν εκτιμήσεις για το πότε μπορεί να θελήσει να «ενεργοποιήσει εαυτόν» και να διεκδικήσει εκ νέου, το δικό του χώρο, απαλλαγμένος από τα «μελανά σημεία» της διακυβέρνησής του αλλά και από τα όσα, την επομένη της πτώσης του, χρεώθηκαν τόσο στον ίδιο όσο και σε στενούς του συνεργάτες, σε...
σχέση με τα «έργα και τις ημέρες» τους.
Η παραμονή του μάλιστα στο κοινοβούλιο –έστω και αν κατέχει το ρεκόρ του πιο αμίλητου, αμειβόμενου έλληνα βουλευτή- κάθε άλλο παρά επιθυμία απομάκρυνσης από τα κοινά δείχνει. Άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ίδιος προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος και στις επόμενες εθνικές εκλογές –όποτε και αν αυτές γίνουν- γεγονός που φαίνεται πως οδήγησε και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ,Αντώνη Σαμαρά, να δηλώσει εσχάτως πως ο Κώστας Καραμανλής θα είναι υποψήφιος σε όποια περιφέρεια επιθυμεί.
Η «Συγγρού», φαίνεται πως δεν μπορεί να απαλλαγεί εύκολα από το σύστημα Καραμανλή, ούτε όμως από το βαρύ επώνυμο -που παρά την φθορά που υπέστη- ακόμη αγγίζει ένα μεγάλο μερίδιο των υποστηρικτών της «γαλάζιας» παράταξης, αφού παραπέμπει ευθέως στον Εθνάρχη και στην ιστορία του κόμματος.
Τα «συντονισμένα» δημοσιεύματα
Σε κάθε περίπτωση, την αίσθηση της «ολικής επαναφοράς», σε… βάθος χρόνου, επιτείνουν δημοσιεύματα που κρατούν τον «ιδία βουλήσει άφαντο», τέως πρωθυπουργό, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητα, εσχάτως δε με απονεχοποιητικό ,αν όχι με εγκωμιαστικό, τρόπο.
Ύμνοι για τον Κώστα Καραμανλή, αναφορές για θερμή υποδοχή «φίλων» του στη ΔΕΘ, υπενθύμιση της υψηλής του δημοτικότητας στον ελληνικό βορρά αλλά και «προαναγγελίες» στήριξης του προσώπου του, από τον Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη είναι μερικές μόνο από τις αναφορές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που συχνά εμπλουτίζονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις «απλές» και «λαϊκές» εξορμήσεις του «οικογενειάρχη Καραμανλή», εκπέμποντας εμφανώς μια ιδανική εικόνα.
Ο ρόλος της Αμερικής και το φλερτ της Καλλιρρόης
Την ίδια ώρα, μια σειρά από «αποκαλύψεις», έρχεται να «αποκαταστήσει» στα μάτια των επικριτών του, τον τέως πρωθυπουργό και γιατί όχι να τον… ηρωοποιήσει.  
Θεωρίες συνομωσίας, που μιλούν για πτώση Καραμανλή εξαιτίας της αμετακίνητης στάσης του στο Βουκουρέστι και της ελληνικής άσκησης αρνησικυρίας στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, πληροφορίες περί αμερικανικού σχεδίου «δολοφονίας» του τότε αρχηγού αλλά και αναμόχλευση του σκανδάλου των υποκλοπών με τα δημοσιευμένα στοιχεία να δείχνουν το τρίγωνο της Αμερικανικής πρεσβείας, είναι μερικές μόνο από τις «ειδήσεις», που έφεραν ξανά τον Κώστα Καραμανλή στο προσκήνιο, με τον ίδιο να παραμένει ωστόσο «βουβός παρατηρητής».
Στο πλαίσιο της εξιδανίκευσης του πρώην πρωθυπουργού, προστίθεται και ο «απρόσμενος έρως» της Καλλιρρόης, με πολλά στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ αλλά ακόμη και τον ίδιο τον Γιώργο Καρατζαφέρη -που τόσα πολλά υπονοούμενα έχει κατά το παρελθόν εκτοξεύσει περί της παραγωγικότητας και της εργατικότητας του Κώστα Καραμανλή-, να δηλώνουν πως ο τέως πρόεδρος της Κυβερνήσεως είναι πολύ νέος, μόλις 55 χρόνων, και πως διαθέτει πολύτιμη εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ο ίδιος πάντως επιλέγει αν προφυλάσσει εαυτόν και ακόμη και αυτοί που δεν υποστηρίζουν την άποψη ότι ποντάρει στην αποτυχία Παπανδρέου-Σαμαρά, ώστε να επανακάμψει «δικαιωμένος», δεν ξεχνούν να θυμίσουν ότι ο Καραμανλής… ξέρει να περιμένει.

Διαβάστε τα δημοσιεύματα μας για τον Κώστα Καραμανλή, εδώ!


emprosdrama.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου