Του Σπύρου Δημητρέλη
Με... άτοκες δόσεις μπορούν να εξοφλήσουν την εφορία οι φορολογούμενοι. Μπορεί τα νέα χαράτσια να πέφτουν βροχή, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δίνει στους φορολογούμενους το δικαίωμα να τα πληρώσουν σε δόσεις προκειμένου να μην διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η οικονομική ισορροπία του νοικοκυριού τους από μια υποχρεωτική εφάπαξ εξόφληση.

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, περαίωση, τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ (αυτός εντόκως) και φόρος εισοδήματος είναι μερικά από τα χαράτσια που έρχονται τους αμέσως προσεχείς μήνες και μπορούν να εξοφληθούν σε δόσεις. Ωστόσο, η εφορία προτιμά να εισπράξει νωρίτερα. Γι’ αυτό και όποιος εξοφλήσει το φόρο εφάπαξ λαμβάνει ως μπόνους έκπτωση που φθάνει ακόμη και το 10% του ποσού. 

Το Capital.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις δυνατότητες τμηματικής αποπληρωμής των φόρων με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι οι περισσότεροι φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα:

Φόρος εισοδήματος: Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 3 διμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το μήνα στον οποίο βεβαιώνεται. Αν βεβαιωθεί έως και το τέλος Ιουλίου, τότε εξοφλείται σε τρεις δόσεις με πρώτη εξόφληση το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα στον οποίο βεβαιώθηκε. Δηλαδή αν ο φόρος βεβαιώθηκε στις 15 Ιουλίου τότε θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις δόσεις που κάθε μια λήγει στο τέλος Αυγούστου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Αν ο φόρος βεβαιωθεί  τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο τότε εξοφλείται σε δυο διμηνιαίες δόσεις, μια έως το τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα στον οποίο βεβαιώθηκε ο φόρος και μια έως το τέλος του τρίτου μήνα από το μήνα της βεβαίωσης. Για παράδειγμα, αν βεβαιώθηκε τον Αύγουστο, ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε δυο δόσεις, μια έως το τέλος Σεπτεμβρίου και μια έως το τέλος Νοεμβρίου. Αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Οκτώβριο και μετά τότε εξοφλείται σε μια δόση έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από αυτόν της βεβαίωσης. Εφόσον ο φόρος είναι έως 250 ευρώ εξοφλείται εφάπαξ, ενώ στην περίπτωση μεγαλύτερου ποσού φόρου που εξοφλείται εφάπαξ δίνεται έκπτωση 1,5% επί του φόρου.

Φόρος Προστιθέμενης Αξίας:Από την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ μπορεί να εξοφλείται τμηματικά. Συγκεκριμένα, το 40% εξοφλείται με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, και το υπόλοιπο 60%  εξοφλείται σε δυο ισόποσες μηνιαίες δόσεις (τον επόμενο και το μεθεπόμενο μήνα της βεβαίωσης) αλλά με προσαύξηση 2%.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας:Ο φόρος μπορεί ειδικά για φέτος και το 2012 να εξοφληθεί σε τρείς μηνιαίες δόσεις. ΦΑΠ θα κληθούν φέτος να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία (ατομικό).

Εισφορά αλληλεγγύης: Πρόκειται για το πιο τσουχτερό φετινό χαράτσι, το οποίο φθάνει ακόμη και στο 4% του εισοδήματος που δήλωσαν φέτος οι φορολογούμενοι. Η εισφορά μπορεί να εξοφληθεί σε έως και έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν της βεβαίωσης. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προσφέρεται έκπτωση 5% επί της συνολικής εισφοράς.

Τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά σε στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης: Και οι δυο φόροι θα βεβαιωθούν μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης και θα μπορούν να εξοφληθούν τμηματικά περιλαμβανόμενοι στο συνολικό ποσό εκκαθάρισης. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης θα βεβαιωθούν στους φορολογούμενους με ένα εκκαθαριστικό.

Περαίωση: Για την αποδοχή της ρύθμισης περαίωσης ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει το 20% του σχετικού φόρου με ελάχιστο ποσό τα 500 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του φόρου, η εξόφλησή του μπορεί να γίνει σε έως και 24 ίσες μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης προσφέρεται έκπτωση 10%.  

spiros.dimitrelis@capital.gr