Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ



Το όνειρο της Σοβιετικής Ένωσης θέλει να αναβιώσει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, αφού με άρθρο του στην εφημερίδα Izvestia, προτείνει τη δημιουργίας μιας «Ευρασιατικής Ένωσης» όπως την ονόμασε, στην οποία...
θα συμμετέχουν πρώην σοβιετικές χώρες.

Στο άρθρο του ο Πούτιν έκανε λόγο για ένα μοντέλο ισχυρής και διεθνικής Ένωσης, που θα είναι σε θέσει να γίνει ένας από τους πόλους του σύγχρονου κόσμου.

Στο «φιλόδοξο» αυτό σχέδιο ο Πούτιν είπε ότι στόχος είναι μια μεγάλη ενσωμάτωση, μετά και την τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία που επετεύχθη το 2009.

Η ιδέα της Ευρασιατικής Ένωσης είναι αυτή «της ενσωμάτωσης με νέες πολιτικές και οικονομικές αξίες», ανέφερε ο Πούτιν επισημαίνοντας ότι «αυτές είναι οι απαιτήσεις της εποχής».

Στο ίδιο άρθρο, ο ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης «ιστορικό βήμα» την δημιουργία από τον Ιανουάριο του 2012 ενός κοινού οικονομικού χώρου μεταξύ της Ρωσίας της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.


Fimotro

Η τρόϊκα απαιτεί: στο -79% οι δαπάνες μέχρι το 2015 για τις ΕΔ!!!








Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα “κλείνει” τις ΕΔ! 


Τα στοιχεία που καταθέτουν σε ερώτησή τους στη Βουλή,οι βουλευτές της ΝΔ Π.Καμμένος και Ε.Στυλιανίδης,είναι συγκλονιστικά!

“Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει ότι το 2015 οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανέρχονται σε 234 εκατ  , από 1.112 δις ευρώ που ήταν το 2009.Οι δαπάνες θα είναι δηλαδήμειωμένες κατά 79% σε σχέση με το 2009 και 69% σε σχέση με το 2011.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μειωθούν στο 1/6 των δυνάμεων τους! Είναι παρανοϊκό ειδικά αυτή τη περίοδο να συζητάμε τέτοια θέματα, όταν στη περιοχή μας παίζονται τεράστια γεωπολιτικά παιγνίδια και συμφέροντα, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει   αν η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διατηρεί Ένοπλες Δυνάμεις ή όχι”,αναφέρουν στην ερώτησή τους οι δυο βουλευτές!

Τα στοιχεία είναι πραγματικά απίστευτα, αλλά ως γνωστόν τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια. Μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο των ΕΔ; Όποιος μπορεί να το ισχυριστεί στα σοβαρά, εδώ είμαστε να ακούσουμε τα επιχειρήματά του!

Η κατάθεση της ερώτησης συμπίπτει με τις πληροφορίες που θέλουν τη τρόϊκα να έχει…φιλικές συναντήσεις με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων με θέμα “πως θα μειώσουμε κι άλλο τις δαπάνες”.

Οι δαπάνες μπορούν να μειωθούν και σχετικές προτάσεις υπάρχουν εδώ και δύο χρόνια,για κλείσιμο ή συχγώνευση μονάδων που δεν εξυπηρετούν κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό,για παροπλισμό “αρχαίων” και αχρείαστων πλέον οπλικών συστημάτων. Και οι δύο ΥΕΘΑ των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ,Βενιζέλος και Μπεγλίτης δεν τόλμησαν να αγγίξουν αυτά τα ζητήματα.

Θα γίνει δεκτή η παρέμβαση της τρόϊκας ακόμη και σε θέματα που έχουν να κάνουν με το “βαθύ πυρήνα” της Εθνικής Άμυνας;


OnAlert.gr

Σαμαράς: στο έλεος κακοποιών η κοινωνία




Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, στην οποία διαπιστώνει έξαρση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας των πολιτών, σε συνδυασμό και με ραγδαία αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς:
“Η εγκληματικότητα στη χώρα βρίσκεται σε έξαρση, καθώς οι δείκτες της καταγράφουν αύξηση σε όλους τους τομείς. Η δράση των οργανωμένων ομάδων του εγκλήματος ή και μεμονωμένων κακοποιών, εκτείνεται πλέον από το κέντρο της Αθήνας έως και σε κάθε γωνιά της επαρχίας” σημειώνει στην ερώτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:
“Ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς κυκλώματα εκμετάλλευσης ναρκωτικών, πορνείας, λαθρομεταναστών και εκβιαστών, έχουν καταστήσει συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης απροσπέλαστες για τους πολίτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανυποψίαστους τουρίστες”.
“Η έξαρση της εγκληματικότητας συνδυάζεται δυστυχώς και με τη ραγδαία αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, για την οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο αναχαίτισής της. Την ίδια ώρα αυξάνονται τα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας από τον ανεπαρκή αριθμό μάχιμων αστυνομικών, μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις λόγω του νέου ασφαλιστικού και τις πολλές αποστρατεύσεις για κομματικούς λόγους και της ελλείψεως σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τη μεγάλη μείωση χρηματοδότησης της ΕΛΑΣ” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ.


Antinew
s

ΑΡΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΖΗΤΑ Ο ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ



Την άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Ευρώπη ώστε να εντοπιστούν «τα 200 έως 300 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι έχουν φυγαδευτεί από Έλληνες στο εξωτερικό και να παταχτεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα» ζήτησε ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό...
Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία την Τρίτη.

Υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, ο ίδιος προειδοποίησε πως δεν μπορεί να ζητείται από μια χώρα κάτι που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, δηλαδή μια μείωση του ελλείμματος από ένα 10% στο 6% μέσα σε ένα χρόνο, κάτι που δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί από καμία χώρα, ούτε και από μια χώρα σαν τη Γερμανία.

Ο κ. Κον-Μπεντίτ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές ώστε οι μεταρρυθμίσεις να είναι αποδεκτές από την κοινωνία και θα πρέπει πολλά να αλλάξουν, όπως οι τεράστιες αμυντικές δαπάνες για τις οποίες η Ελλάδα ξοδεύει το 4% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 2% και στην Αυστρία στο 0,8% και αυτός ο τεράστιος αμυντικός προϋπολογισμός θα πρέπει να μειωθεί κατά 80%, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να υπάρξει μια μείωση της εξάρτησης των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας, που, σε ποσοστό 80%, καλύπτονται με εισαγωγές πετρελαίου, κάτι που θα πρέπει να μειωθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τουλάχιστον κατά το ήμισυ και να υπάρξει επιπλέον εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Από την πλευρά της και σε δηλώσεις της επίσης στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η αρχηγός των Πρασίνων της Αυστρίας Εύα Γκλαβίσνιγκ τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί τέλος στην αγριότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και ένα πρώτο μέτρο είναι η επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως πρότεινε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τούτο πρέπει να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα, κάτι που έχει ζητήσει και ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν.


Fimotro

Υπάρχουν πλέον δύο «Ευρώπες»



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Λάβρος ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά των κρατών-μελών της ΕΕ που χρησιμοποιούν ως κοινό τους νόμισμα το ευρώ, μιλώντας προχθές στην τηλεόραση του BBC. "Η Ευρωζώνη είναι απειλή όχι απλώς για τον εαυτό της. Συνιστά απειλή για τη βρετανική οικονομία και απειλή για την παγκόσμια οικονομία" δήλωσε χωρίς περιστροφές. Η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία.

Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δυσφορίας που αισθάνεται όχι μόνο το Λονδίνο, αλλά και όλες οι υπόλοιπες πρωτεύουσες χωρών-μελών της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη και οι οποίες σταδιακά συνειδητοποιούν ότι περιθωριοποιούνται από τις διαδικασίες διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ιδίως από τότε που ξέσπασε η κρίση, κορυφαίας σημασίας αποφάσεις σοβαρότατων αλλαγών στην πορεία ενοποίησης της ΕΕ λαμβάνονται στο πλαίσιο αποκλειστικά των κρατών της Ευρωζώνης και στην πραγματικότητα με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των Γερμανών και των Γάλλων.
"Οι εκτός νομίσματος φοβούνται ότι θα αφεθούν στα κρύα του λουτρού" ανέφεραν χαρακτηριστικά σε πεντάστηλο τίτλο σχετικής ανάλυσής τους στη δεύτερη σελίδα τους οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου. "Η πορεία προς βαθύτερη ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη προκαλεί αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται εκτός του κλαμπ του ενιαίου νομίσματος" τόνιζε η βρετανική εφημερίδα και συνέχιζε: "Στο Λονδίνο υπάρχει ένας αυξανόμενος πανικός ότι ένα πιο σφικτά διασυνδεδεμένο κλαμπ της Ευρωζώνης, κυριαρχούμενο από τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βάρος του για να επηρεάσει ρυθμίσεις για τις τράπεζες και άλλη νομοθεσία που θα ίσχυε και στα 27 κράτη-μέλη".
Η δυσαρέσκεια για την κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται στη Βρετανία. Ο ίδιος εκνευρισμός για τις εξελίξεις επικρατεί και στην Πολωνία. Μάλιστα ο Γιάτσεκ Ροστόφσκι, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, αποπειράθηκε φέτος κατά τη διάρκεια της πολωνικής προεδρίας στην ΕΕ να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις της ευρωομάδας. Το αίτημά του όμως αποκρούστηκε από τη Γαλλία, πράγμα που εκλήφθηκε ως "εθνική ταπείνωση" στην Πολωνία.
"Οι Πολωνοί πολιτικοί που ασχολούνται με την Ευρώπη θέλουν επειγόντως να αποτρέψουν τη λήψη σοβαρών αποφάσεων μόνο στο κλαμπ των κρατών του ευρώ" έγραφε προ δύο εβδομάδων η γερμανική εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε". Ο ίδιος ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μάλιστα εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι "νέες συνθήκες για τη διάσωση του ευρώ θα είχαν νόημα όταν αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και όχι όταν χαρακτηρίζονται από την προσπάθεια να απομονώσουν ένα οποιοδήποτε αποκλειστικό κλαμπ, το οποίο θα χωρίσει και πάλι την Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά".
Ενα πολύ πιο συγκροτημένο, βαρύγδουπο άρθρο δημοσίευσαν στην "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο επί των Οικονομικών ομόλογός του Αντερς Μποργκ, πάνω στο ίδιο θέμα.
"Ανησυχούμε γιατί στην Ευρώπη ανοίγει καινούργιο χάσμα - ένα χάσμα που μακροπρόθεσμα θα υποσκάψει την ισχύ της ΕΕ και θα αδυνατίσει την Ευρώπη" τονίζουν ευθέως και αναλύουν γιατί: "Οι δράσεις προκαλούν αντιδράσεις. Οταν η Ευρωζώνη αρχίζει να αποκόπτεται, θα ήταν ανίκανη να υπερκεράσει αποτελεσματικά τα προβλήματά της. Η Ευρωζώνη θα απέκλειε τότε τη μισή ΕΕ. Αυτό θα είχε βαρύνουσες επιπτώσεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία" προειδοποιούν απειλητικά.
"Ευθύς ως χωριστές δομές υπονομεύσουν τη συνοχή της πολιτικής της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, εμείς οι Ευρωπαίοι θα υποφέρουμε" υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Σουηδίας. "Προκαλεί γι' αυτό ανησυχίες το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο υποθέσεις που αφορούν και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συζητούνται και αποφασίζονται στην ευρωομάδα ή διμερώς από τα μεγάλα κράτη-μέλη... Αν αυτό συνεχιστεί και γίνει κανόνας, θα ζήσουμε τη διάσπαση της ΕΕ... Τα ηγετικά κράτη της Ευρωζώνης φέρουν μεγάλη ευθύνη για την Ευρωζώνη και για το μέλλον του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου" καταλήγουν, εμφανώς οργισμένοι με τη στάση της Γερμανίας.
ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Τα ρήγματα στην ΕΕ πολλαπλασιάζονται
 
Καθόλου καλά δεν πάει το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της ΕΕ. Ο χειρισμός της κρίσης από το Βερολίνο έχει προκαλέσει πρωτοφανές κύμα αντιγερμανισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης - πρωτοφανές εννοείται στα 65 και πλέον χρόνια που έχουν περάσει μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα στην Ευρωζώνη οι "νότιοι" σκοτώνονται με τους "βόρειους" που θέλουν να κλείσουν τους μεσογειακούς λαούς σε δημοσιονομικό... "Νταχάου"! Αλλά και οι βόρειες και ανατολικές "επαρχίες του Ράιχ" που βρίσκονται εκτός ευρώ έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του Βερολίνου, γιατί αισθάνονται ότι τις έχει περιθωριοποιήσει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα την Τετάρτη



Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Συγκεντρώσεις σε Κλαυθμώνος και Ομόνοια. 
Κορυφώνονται την Τετάρτη οι αντιδράσεις κατά της εργασιακής εφεδρείας και των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης με την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 10:30 στην Ομόνοια θα συγκεντρωθούν τα μέλη του ΠΑΜΕ
Τα μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν οι διαδηλωτές. Το μετρό θα λειτουργήσει κανονικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αντίθετα, ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν για 24 ώρες οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού.
Όσοι σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνα, θα πρέπει να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους, καθώς στην 24ωρη απεργία, συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Χωρίς γιατρούς και δικηγόρους
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίας Υγείας Πρόνοιας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην απεργία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία  θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της με τετράωρη στάση εργασίας στις 13 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 και με 24ωρη απεργία στις 19 Οκτωβρίου.
Κλειστά θα παραμείνουν, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς οι φύλακες θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Στην απεργία θα συμμετέχουν  και οι δικηγόροι. Διαμαρτύρονται για "την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, την ειδική έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων, τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή ΦΠΑ 23%".
Κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα δικαστήρια της χώρας, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.
Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 5 και 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην εκπαίδευση.
Κλειστά θα παραμείνουν και τα ΤΕΙ της χώρας, λόγω συμμετοχής των καθηγητών στις κινητοποιήσεις.
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Με προβλήματα θα γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών θα πάρουν μέρος στην απεργία.


News247.gr

ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ, ΛΕΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ



Αύξηση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης εξετάζει η Ευρωζώνη, όπως επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη. Το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εάν ισχύουν ακόμα οι προϋποθέσεις κάτω από τις...
οποίες έγινε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, είπε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη τoυ Eurogroup.

«Μπορεί να μην ισχύουν πλέον, και να πρέπει να προσαρμοστούμε» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας, σύμφωνα με το Reuters, πως η υπουργοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μίας υψηλότερης περικοπής χρέους για τους δανειστές της Ελλάδας.

Το Βερολίνο πιέζει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν μία νέα τραπεζική κρίση, θέμα το οποίο συζητήθηκε εντατικά στο  Εurogroup μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του Γερμανού υπουργού.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης πως συμφωνήθηκε όλοι οι υπουργοί να προετοιμάσουν έως την επόμενη σύνοδο αναφορά για την κατάσταση των τραπεζών τους και τα μέτρα προστασίας που προτίθενται να λάβουν.

Να τους πληρώσουμε τοις μετρητοίς



Καρτερός Θανάσης

Περικοπές φαρμάκων, περικοπές θέσεων εργασίας, περικοπές συντάξεων, περικοπές εφάπαξ, άγρια φορολόγηση των ταλαίπωρων και των ταλαιπωρημένων, νέα μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του πετρελαίου κίνησης. Κι άλλα, κι άλλα, που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 και θα μπορούσαν χωρίς υπερβολές να φιλοξενηθούν υπό τον τίτλο μαύρη μαυρίλα για άλλο ένα χρόνο.
Αυτός δεν είναι προϋπολογισμός, είναι χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων. Δεν πρόκειται για υπερβολή, εκεί έχει φτάσει το πράγμα. Θα πεθάνουν άνθρωποι αυτό τον χειμώνα από το κρύο, από την πείνα, από την ανάπηρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - συνταξιούχοι, ανήμποροι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες. Διότι όταν ένα συνταξιούχο τον στριμώχνεις με εισφορές για το σπίτι του, με νέους φόρους, με απλησίαστες τιμές πετρελαίου κι από πάνω τού κόβεις κι άλλο τη σύνταξη, τον στέλνεις αδιάβαστο.
Είναι θλιβερό, ο εκ των πρωταγωνιστών αυτής της μαύρης βίβλου Ευάγγελος Βενιζέλος να χαμογελά στον φακό και να δηλώνει αισιόδοξος και χαρούμενος που επιτέλους θα εξασφαλίσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Τι να το κάνει αυτό το πλεόνασμα και πού να το βάλει, κωλυόμαστε να το πούμε, αλλά πείτε μου στο Θεό σας: Πώς έγιναν τόσο παχύδερμα; Πώς είναι δυνατόν να βλέπουν μόνο τις άγριες αγορές και τους αγριότερους προτεστάντες της Ευρώπης, να τους δείχνουν με καμάρι το επερχόμενο πλεόνασμα και να αναμένουν με ανυπομονησία γελωτοποιού το χειροκρότημά τους;
Πώς είναι δυνατόν να μη βλέπουν πόσα ελλείμματα συγκροτούν αυτό το καταραμένο πλεόνασμα; Ελλείμματα σε τροφή, σε θέρμανση, σε στέγαση, σε περίθαλψη, σε παιδεία, σε στοιχειώδη κοινωνική μέριμνα, σε αλληλεγγύη και τελικώς σε ανθρωπιά; Τι στραβομάρα είναι αυτή που τους δέρνει και τι αμοραλισμός να μιλούν όπως μιλούν και να επαίρονται για μια πολιτική που καταστρέφει τους ζωντανούς ιστούς της κοινωνίας και εκατομμύρια ζωές; Δεν μπορούσαν τουλάχιστον να είναι πιο συμμαζεμένοι, πιο σεμνοί, να δείχνουν έστω, βρε αδελφέ, ότι καταλαβαίνουν κι ας μην καταλαβαίνουν;
Ακούγεται από πολλές πλευρές η άποψη να μην πληρώσουμε. Σωστό, εξάλλου ποιος μπορεί να πληρώσει, εδώ κοτζάμ Πάγκαλος και δεν μπορεί. Μισό όμως. Γιατί δεν πρέπει να πληρώσουμε, αλλά αυτούς πρέπει να τους πληρώσουμε αμέσως και μετρητοίς. Κατά τα έργα και τα λόγια τους...


Avgi.gr

"Κλείδωσε": Ελεγχόμενη πτώχευση μέχρι 17/10 - Και μετά, τι;





Το έκτακτο Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου θα είναι αυτό που θα αποφασίσει, σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 17/10, την αναθεώρηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου, με το "κούρεμα" στο ελληνικό χρέος κατά 50-60% και με την Γαλλία να εξακολουθεί να διαφωνεί, όπως και η ΕΚΤ. Επιβεβαιώνεται κατ' αυτόν τον τρόπο το δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, που είχε δημοσιοποιήσει πρώτο στην Ελλάδα το defencenet.gr.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί. Ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σαρκοζί, κανείς. Πρόκειται για ένα πείραμα με "πειραματόζωο" την Ελλάδα. Ουδέποτε άλλοτε έχει πτωχεύσει μια χώρα μέλος νομισματικής ένωσης και μάλιστα στην Ευρώπη. Όλοι προσπαθούν να προβλέψουν το χειρότερο σενάριο, αλλά και αυτό έχει πολλά υπο-σενάρια!
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές προερχόμενοι από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, συμφωνούν μέχρι στιγμής στα εξής σημεία:
- Η πτώχευση της Ελλάδας πρέπει να γίνει στο ευρύ πλαίσιο της λογικής της 21ης Ιουλίου, όμως το haircut πρέπει να είναι μεγαλύτερο και ενδεχομένως να διαφέρει ανάλογα με τις λήξεις των ομολόγων.
- Θα πρέπει να εφαρμοστεί σε μια λογική σταδίων και ευρείας εμπλοκής από τους κοινοτικούς φορείς, άρα και την ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Στο καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας βρισκόμαστε ήδη από τις 25 Ιουλίου, όταν οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι (S&P, Moody's, Fitch) αποφάσισαν ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας μπορεί να μην αντιληφθήκαμε στην καθημερινή μας ζωή μεγάλες αλλαγές, αλλά πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά την διακίνηση χρημάτων και τις τράπεζες έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν δραματικά τους επόμενους μήνες. Άλλωστε σήμερα πλέον είναι σαφές ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου με το "κούρεμα" του 21% ήταν απλώς η "πρόβα τζενεράλε" για το "κούρεμα" του 50-60% που θα έρθει πριν το τέλος Οκτωβρίου.
Πάντως η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα είναι δραματική: Δεν μπορούν ούτε εγγυητικές καλής εκτέλεσης να εκδώσουν απλά και μόνο γιατί οι ξένες τράπεζες δεν τις δέχονται! Είναι τράπεζες πτωχευμένης χώρας, όπως ήταν οι τράπεζες της Αργεντινής το 2001. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην καθημερινότητα των πολιτών.
Είναι σαφές ότι πάμε για τεράστια περικοπή των δαπανών του δημοσίου μέσω μείωσης μισθών και συντάξεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ύφεση, η οποία θα ξεπεράσει το 6 και ίσως το 7% το 2012, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα περιοριστεί στο 5,5%. Διότι πέρα από τα απλά λογιστικά όπου ο περιορισμός των δαπανών του δημοσίου και η μείωση στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων σημαίνει αυτόματα μείωση του ΑΕΠ, εδώ πλέον έχουμε και αλυσιδωτές αντιδράσεις  σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση κλπ.
Το ερώτημα "ευρώ ή εθνικό νόμισμα" θα απαντηθεί από την αντοχή της ελληνικής οικονομίας, αλλά περισσότερο των Ελλήνων πολιτών.
Η ρευστότητα με το ευρώ σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και εφεξής θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη. Με αυτούς τους όρους, η ανάπτυξη εντός του ευρώ, χάνεται στα τέλης της δεκαετίας ή και τις αρχές της επόμενης.
Μιάμιση γενιά Ελλήνων θα έχει χαθεί και ποιος ξέρει από ποια βάση θα ξεκινήσουμε το 2021-2025. Και σε τελική ανάλυση, το ερώτημα είναι αν θα κερδίσουμε και κάτι από την προσπάθεια: Τυχόν κατάρρευση του ευρώ -κάτι που δεν εξαρτάται από την Ελλάδα- θα μπορούσε να μας φέρει στο ίδιο σημείο και χειρότερο.
Αντίθετα, η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, όπως και πολλά αρνητικά: Κάθετη πτώση εισαγωγών, κάθετη αύξηση εξαγωγών, ευελιξία στην κυκλοφορία του χρήματος, άμεση ρευστότητα, εσωτερική υποτίμηση του κόστους κτήσης αγαθών, εμπορευμάτων, πάγιων περιουσιακών στοιχείων, επιστροφή μεγάλου μέρους των 100 δισ. ευρώ που έχουν βγει στις ξένες τράπεζες και βέβαια τεράστιες ξένες επενδύσεις σε μία χώρα που θα έχει επιτέλους «λογικό» εργατικό κόστος και λογικό κόστος γης. Οι υπεραξίες που θα εγγράψουν οι ξένες εταιρείες από την αγορά σε χαμηλή τιμή ελληνικών περιουσιακών στοιχείων θα τις οδηγήσουν σε επενδύσεις και εκεί θα αρχίσει η έξοδος από το τούνελ.
Πολλά και τα αρνητικά: Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αύξηση του πληθωρισμού, απώλεια της αξίας των καταθέσεων σε ευρώ στις τράπεζες (υπολογίζεται ότι 1 ευρώ θα ισοδυναμούσε με 750 νομισματικές μονάδες ενός νέου εθνικού νομίσματος), η οποία θα προερχόταν όχι τόσο από την ισοτιμία που θα καθοριζόταν άμεσα, όσο από ενδεχόμενες μελλοντικές υποτιμήσεις.
Δηλαδή, οι αγορές να κρίνουν ότι οι 750 μονάδες δεν είναι αρκετές και να υποχωρήσει στις 800 ή και 900 μονάδες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκείνες που θα πάθαιναν βραχυπρόθεσμα μεγάλη ζημιά είναι οι τράπεζες.Οι οποίες έτσι ή αλλιώς είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε ξένα χέρια, όπως έγινε με τον όμιλο Alpha-Eurobank.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, αυτό θα μειωθεί τώρα στο μισό ή και περισσότερο. Μια μετατροπή του σε δραχμές θα ισοδυναμούσε σε αύξησή του από το μισό που θα διαμορφωθεί μετά το haircut, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να χρωστάς σε ξένο νόμισμα και τελείως διαφορετικό σε εθνικό νόμισμα.
Τα τρόφιμα στην αρχή θα ακριβύνουν αρκετά. Το ευρώ και οι φτηνές εισαγωγές που έκαναν ασύμφορη την απαρχαιωμένη παραγωγή και το μάρκετινγκ, δυστυχώς έχουν καταστρέψει την βάση της ελληνικής παραγωγής τροφίμων.
Το μεγάλο εθνικό πρόγραμμα της δεκαετίας του '50 για να καταστούμε αυτάρκεις σε στάρι, ρύζι και λαχανικά και ο άθλος που επιτεύχθηκε τότε, δυστυχώς καταστράφηκε μέσα σε 10 χρόνια. Μέχρι να αποκατασταθεί η ελληνική γεωργική παραγωγή (αυτή που η ίδια η Ε.Ε. κατέστρεψε εν πολλοίς για να ευνοηθούν οι εισαγωγές από βόρειες χώρες), θα περάσουν δύο χρόνια τουλάχιστον.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι εξελίξεις –δυστυχώς– θα τραβήξουν εις μάκρος. Η Γερμανία θα μας «βασανίσει» στην προσπάθειά της να κερδίσει χρόνια για τις τράπεζές της και γενικά όλοι θα προσπαθήσουν να απομυζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από μια κλινικά νεκρή οικονομία.
Η τραγωδία είναι πως το ελληνικό πρόβλημα είναι 100% πολιτικό και πολύ λιγότερο οικονομικό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ελληνική πολιτική ηγεσία που να κτυπήσει ηχηρά το χέρι στο τραπέζι και να πει «Ως εδώ!».
Και αν είμαστε βέβαιοι για την ανυπαρξία και την επικινδυνότητα της σημερινής κυβέρνηση, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας πείθει και η άμεση εναλλακτική λύση, η οποία είναι και αυτή μέρος του συστήματος. Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να είναι «φάρος», σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ως «εθνικόστροφη» προσωπικότητα, αλλά γύρω του μιλάμε για «μία από τα ίδια»…
Εν τέλει το ερώτημα "ευρώ ή εθνικό νόμισμα" θα απαντηθεί από την αντοχή των πολιτών σε αυτό που θα ακολουθήσει των αποφάσεων της 13ης Οκτωβρίου, αλλά και το αν θα επεκταθεί η κρίση στην ευρωζώνη, κάτι που θα σημάνει καταστροφή γενικότερα για το ευρώ.






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο Σαμαράς “στριμώχνει” τον Γιώργο

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η καθημερινότητα των πολιτών και η επαρκής διαχείρισή της, αποτελούσε διαχρονικά τον πολιτικό πονοκέφαλο κάθε κυβέρνησης. Γιατί κάθε κυβέρνηση στόχευε στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, κάθε φορά ωστόσο υπήρχαν τομείς και πτυχές της κοινωνικής δράσης, που διαμόρφωναν ένα εξαιρετικά βεβαρημένο τοπίο.
Στη σημερινή συγκυρία, με την οικονομική κρίση να έχει δυσχεράνει υπερβολικά την καθημερινότητα των Ελλήνων, και την κατάθλιψη να έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο συναίσθημα για τη μέση ελληνική οικογένεια, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας ήρθε να συμπληρώσει ένα σκηνικό ανασφάλειας, αβεβαιότητας, απόγνωσης.
Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να «στριμώξει» την Κυβέρνηση, και να καταθέσειεπίκαιρη ερώτηση προς τον Γιώργο Παπανδρέου, για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας των πολιτών, την οποία συνδυάζει με το μεταναστευτικό ζήτημα.
Η ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τον Πρωθυπουργό θα συζητηθεί πιθανότατα την Παρασκευή, και θα δώσει στον Αντώνη Σαμαρά την ευκαιρία να καταδείξει τις πολιτικές ευθύνες ανεπάρκειας και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού, που χαρακτηρίζουν την Κυβέρνηση γύρω και από αυτό το θέμα.
Φυσικά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα περιορίσει τη ρητορική του στο θέμα της εγκληματικότητας, αλλά θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης για το σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, με τα επαχθή μέτρα τα οποία δρομολογεί, σύμφωνα με τις σχετικές απαιτήσεις της τρόικας.

Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου