Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η “κατάρα” του Μιτεράν



Πριν από περίπου δυο μήνες, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ετοιμαζόταν να ανοίξει σαμπάνιες, ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης του 2012. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο «συνηθισμένος» υποψήφιος τον οποίο επέλεξαν οι Σοσιαλιστές για να αντιμετωπίσει τον Νικολά Σαρκοζί, εισέπραττε σε υπερθετικό βαθμό την οργή των Γάλλων για τον Πρόεδρο στον οποίο επένδυσαν μεγάλες προσδοκίες, χωρίς να τις δουν να γίνονται πραγματικότητα.
Οι δημοσκοπήσεις του Νοεμβρίου κατέγραφαν ένα ασφαλές για τον Φρανσουά Ολάντ προβάδισμα του 6,5% έναντι του σημερινού ενοίκου του Ελιζέ. Ένα προβάδισμα συρρικνωμένο σε σχέση με το σχεδόν διψήφιο που απολάμβανε ο άλλοτε σύντροφος ζωής της Σεγκολέν Ρουαγιάλ όταν ξεκινούσε τον αγώνα του κατά του Νικολά Σαρκοζί, στις αρχές του φθινοπώρου, και πάλι όμως, αρκετά μεγάλο για να μην ανησυχεί.
Φυσικά, εκείνοι που γνώριζαν καλύτερα τη γαλλική κοινωνία, στοιχημάτιζαν ότι η προεδρική εκλογή θα εξελιχθεί σε θρίλερ, μιας και η υποψηφιότητα Ολάντ δεν έχει τα «μπετοναρισμένα» χαρακτηριστικά που θα του επέτρεπαν να… σαρώσει έναν Πρόεδρο υπό αμφισβήτηση.
Μετά τη δημοσίευση της τελευταίας δημοσκόπησης, που δείχνει τη διαφορά των δυο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα να έχει μειωθεί μόλις στο 2%, όλοι οι προαναφερθέντες χαμογελούν με νόημα. Και μάλλον το επόμενο στοίχημα που βάζουν είναι ότι ο σύζυγος της Κάρλα Μπρούνι θα καταφέρει να κερδίσει, έστω και οριακά τις εκλογές, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία Ifop, και ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται να συγκεντρώνει 28%, έναντι 26% του Νικολά Σαρκοζί και 19% της Μαρίν Λεπέν.
Το… ενδιαφέρον της σημειολογίας των εξελίξεων, είναι ότι τα «γκρίζα» για τον Φρανσουά Ολάντ μαντάτα, δημοσιοποιούνται την ημέρα της επετείου του θανάτου του Φρανσουά Μιτεράν, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 8 Ιανουαρίου του 1996.
Επιβεβαιώνοντας εκείνους που ισχυρίζονται με… μεταφυσική διάθεση, ότι ο άλλοτε Πρόεδρος της Γαλλίας έχει ρίξει ένα πέπλο «κατάρας» στους μετέπειτα ηγέτες και υποψηφίους των Σοσιαλιστών, να μην περάσει κανείς την είσοδο του Ελιζέ ως οικοδεσπότης. Ώστε να παραμείνει ο Φρανσουά Μιτεράν ο μόνος Σοσιαλιστής στην ιστορία της Γαλλίας, που κατέφερε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Statesmen.gr

Φως στο τούνελ της κρίσης ρίχνει o ορυκτός πλούτος..





Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.

"Κλικ" στην εικόνα για μεγέθυνση.Αν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας... 300 δισεκατομμυρίων ευρώ -για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών- τότε η αξία των... εγκάτων της ελληνικής γης φθάνει σε «αστρονομικά» επίπεδα.

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πλούτου (κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει), για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δείξει τον δρόμο για έξοδο από την ύφεση.

Ο θαμμένος θησαυρός ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στο υπέδαφος της χώρας από μέταλλα και υδρογονάνθρακες μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δείξει το δρόμο της εξόδου από την ύφεση.


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι σχεδόν 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για 23,5 εκατομμύρια τόνους νικελίου, βωξίτη, χρωμίου, χρυσού, αργύρου, χαλκού, χρωμίου, μολύβδου και ψευδάργυρου.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, κατά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων των περιοχών «Πατραϊκός Κόλπος», «Ιωάννινα» και «Κατάκολο», υπάρχουν εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα 250 με 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.


Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αξία τους υπολογίζεται γύρω στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια (20 δισ. ευρώ) σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.

Το φυσικό αέριο

Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισ. ευρώ -για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών-, τότε η αξία των... εγκάτων της ελληνικής γης είναι σε «αστρονομικά» επίπεδα.

Η «Οικονομία» παρουσιάζει χάρτη με τον βεβαιωμένο ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνες του ΙΓΜΕ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει σιγά σιγά την αξιοποίησή του. Εδωσε σε διεθνή διαγωνισμό το μεταλλείο στο Κιλκίς με εκτιμώμενα αποθέματα χρυσού και χαλκού 7 δισ. ευρώ. Κι έπονται κι άλλα μεταλλεία. Ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε, ξεκινούν και οι διεθνείς διαγωνισμοί εξόρυξης πετρελαίου στα τρία πρώτα «οικόπεδα» με στόχο να μπουν γεωτρύπανα μέχρι το τέλος του έτους.

80 δισ. € είναι σύμφωνα με το ΙΓΜΕ η αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων της χώρας.

20 δισ. € υπολογίζεται ότι είναι η αξία των 300 εκατ. βαρελιών πετρελαίου σε Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο.


Πετρέλαιο


Το ιστορικό των τριών Oικοπέδων

Τη... σκυτάλη των ερευνών υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα παίρνει η χώρα μας. Ξεκίνησε τον γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων ερευνών και εκμετάλλευσης πετρελαίου στα τρία «οικόπεδα», ενώ «τρέχει» και ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.

Οι τρεις περιοχές είναι ο Πατραϊκός Κόλπος, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο με εκτιμήσεις για 250 με 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι στις 2 Ιουλίου του 2012. Το ιστορικό των τριών «οικοπέδων» είναι:

Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

Η Ηπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).
Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επιστράφηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-Α.Ε με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο.
Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.



Διεθνές ενδιαφέρον


Ολα τα λεφτά... σε Ιόνιο και Κρήτη

Το μεγάλο, όμως, ενδιαφέρον εντοπίζεται στα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Πρόσφατα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να δοθούν σε διεθνή διαγωνισμό 10 με 15 «οικόπεδα», σύμφωνα βέβαια και με τα αποτελέσματα που θα δείξουν οι σεισμικές έρευνες.

Εκτιμήσεις επιστημόνων μιλούν για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Κάποιοι μιλούν πως η αξία τους ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν δεν γίνουν οι σχετικές έρευνες κι αν δεν πέσει γεωτρύπανο, τότε κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα.

Πάντως, οι όλες κινήσεις που γίνονται από το υπουργείο ΠΕΚΑ σε συνδυασμό και με την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το υπουργείο Εξωτερικών δείχνουν πως κάτι... ενδιαφέρον κρύβεται κάτω από τις ελληνικές θάλασσες. Εξάλλου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ έχει επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες για τις συζητήσεις που γίνονται με ξένες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η αμερικανική Noble και η ισραηλινή Delek. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι οι μόνες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις έρευνας στην Ελλάδα. Από περίπου 10 χώρες έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις στην κυβέρνηση.


Μακεδονία και Θράκη


Από τις πιο πλούσιες σε μεταλλεύματα

Eνας απίστευτος ορυκτός πλούτος και κυρίως μεταλλικών ορυκτών αξίας 80 δισ. ευρώ περιμένει... καρτερικά κάτω από την επιφάνεια της ηπειρωτικής Ελλάδα να βγει στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΓΜΕ το αποθεματικό δυναμικό των κυριότερων μετάλλων της χώρας νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος-ψευδάργυρος, χαλκός, ασήμι, αντιμόνιο, μαγγάνιο, μόλυβδος και βολφράμιο έχει υπολογιστεί στα 40,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ γύρω στα 37 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων της αλουμίνας.

Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισ. ευρώ. Οι περιοχές αυτές συγκαταλέγονται στις πιο πλούσιες της Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν μεταλλικά ορυκτά και μάλιστα σε συνδυασμό με τις διεθνείς οικονομικές και βιομηχανικές εξελίξεις:

Τα σημαντικά αποθέματα χρυσού (Au) στη Β. Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξελισσόμενες επενδύσεις αλλά και το παρατεταμένα ευνοϊκό παγκόσμια οικονομικό τους περιβάλλον.
Τα κοιτάσματα χαλκού (Cu) στην κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με τη δυναμική καταναλωτική παρουσία του μετάλλου.
Τα κοιτάσματα μολύβδου (Pb), ψευδαργύρου (Zn) και αργύρου (Ag) στη Β. Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και σταθερή τιμαριθμική τους παρουσία.
?Το νικέλιο (Ni), σε σχέση με τη στρατηγική θέση που κατέχει στη μεταλλευτική παραγωγή της Ευρώπης (~86% της ευρωπαϊκής παραγωγής).
Ο βωξίτης, κυρίως λόγω της γνωστής παραδοσιακής και παγκόσμιας δυναμικής και σταθερότητας που αντιπροσωπεύει (~65% της ευρωπαϊκής παραγωγής).

ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ
πηγή Έθνος

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/01/o.html#ixzz1irXg0GSH


KOSTASEDESSA

Το τέλος του παπανδρεϊσμού θα είναι η αρχή του τέλους της διαπλοκής


“Η Ελλάδα χρεοκόπησε”, λένε οι Γερμανοί


Ονομάζεται Κλέμενς Φούεστ και είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι ωστόσο αυτή η ιδιότητα που καθιστά εξαιρετικά δραματική τη διαπίστωσή του περί «συντελεσμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας». Αλλά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον στενότερο συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Προφανώς λοιπόν και όσα λέει… δεν απέχουν ιδιαίτερα από την πραγματικότητα. Και σίγουρα, δεν έχουν λεχθεί εν αγνοία του πολιτικού προϊσταμένου του, ο οποίος μάλλον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα αυτή τη στιγμή, τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Φούεστ, ο οποίος παραχωρεί συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», η καλύτερη, αν όχι η μόνη επιλογή που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση, είναι να δηλώσει αδυναμία εξόφλησης των χρεών, και να διεκδικήσει έτσι έναν καλύτερο διακανονισμό. Ακόμη και με τον υπαρκτό κίνδυνο μια τέτοια εξέλιξη να προκαλέσει άτακτη χρεοκοπία για την ελληνική οικονομία.
Ο στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι το «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκε με τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, δεν είναι αρκετό, με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία.
Θα πρέπει λοιπόν να συμμετάσχουν υποχρεωτικά οι τράπεζες στην απομείωση του ελληνικού χρέους, παρόλο που κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από τις διεθνείς αγορές ως πιστωτικό γεγονός, και θα οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Από όσα λέει ο Κλέμενς Φούεστ προκύπτει ότι υπάρχει μείζον θέμα με το νομικό καθεστώς των ομολόγων του «κουρέματος», το αν δηλαδή θα υπαχθούν στις πρόνοιες του βρετανικού δικαίου, καθώς ανοίγει παράθυρο για μελλοντική διεκδίκηση εμπράγματων εγγυήσεων, με «θύμα» την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος άλλωστε δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι η ελληνική κυριαρχία έχει υποστεί ήδη σημαντικό περιορισμό, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός του 2012, μια εξέλιξη που προβλέπει ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση το ευρώ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι χειρότερη ή στην καλύτερη για την ίδια περίπτωση το ίδιο αναποτελεσματική με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Αφήνει δε, σαφείς αιχμές για την πολιτική του Μνημονίου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, και το κατά πόσο ήταν η κατάλληλη στρατηγική, αφενός για να μπει «φρένο» στην υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, και αφετέρου για να διαμορφώσει συνθήκες ανάκαμψης, αντί να επιδεινώσει την κρίση.

Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου