Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Επιστολή Ρέππα στον Τέντε, σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών, τι εξηγήσεις δίνει η «Νέα Οδός»

Ζητάει εισαγγελέα για την παγωμένη νύχτα στην εθνική οδό

Συνεχίζεται η κακοκαιρία, δεμένα τα πλοία, χιόνια και στην Αθήνα
Ευθύνες στους παραχωρησιούχους για τις εικόνες αλαλούμ που εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ στο εθνικό οδικό δίκτυο επέρριψε ο υπουργός Υποδομών, που με επιστολή του στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητάει τη διενέργεια σχετικής έρευνας. Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν υπάλληλοι του υπουργείου, ενώ για το θέμα αναμένεται έρευνα και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ολα αυτά τη στιγμή που η κακοκαιρία συνεχίζεται με την ΕΜΥ να προβλέπει ένταση των φαινομένων για τις επόμενες ώρες.
(Φωτογραφία αρχείου) (Φωτογραφία αρχείου) Πολλοί από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν το βράδυ στην εθνική οδο βρήκαν καταφύγιο στη Λαμία, ενώ οχήματα του Δήμου καθαρίζουν τους δρόμους της πόλης και ρίχνουν αλάτι στις κεντρικές αρτηρίες.
Ψάχνει για ευθύνες το υπουργείο Υποδομών
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, επιρρίπτει ευθύνες στους παραχωρησιούχους για το αλαλούμ που επικράτησε το βράδυ στις εθνικές οδούς. "Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονη χιονόπτωση, έπρεπε να ληφθούν υπόψη ώστε οι υπεύθυνοι να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο. Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και επιβατών εκτεθειμένων σε κίνδυνο, έδειξαν πως κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους. Γι' αυτό αναζητούνται ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδοθούν", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Εν τω μεταξύ ο Δημήτρης Ρέππας έθεσε σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους του υπουργείου Υποδομών και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Ουρές στον... πάγο
Εκτός από την περιοχή της Μαλακάσας όπου τη νύχτα της Καθαράς Δευτέρας σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων, οι οδηγοί ταλαιπωρήθηκαν ιδιαιτέρως στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Στυλίδας όπου εκτός από την κακοκαιρία την κυκλοφορία δυσχέραιναν και τα έργα που εκτελούνται στον δρόμο. Για περισσότερο από μία ώρα δεκάδες οδηγοί έμειναν ακινητοποιημένοι στα διόδια της Αγίας Τριάδας, λόγω της κακοκαιρίας. Λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ η Τροχαία επέτρεψε στους οδηγούς να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Προβλήματα υπήρξαν και στην περιοχή της Τραγάνας όπου τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρά 15χλμ..
Χιόνια και στην Αττική
Στην Αττική το χιόνι έκανε την εμφάνισή του αρχικά στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, ενώ σταδιακά χιονοπτώσεις συνοδεία ισχυρών ανέμων σημειώνονται και στα προάστια της πρωτεύουσας. Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε στην Λ. Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω καθώς και στην οδό Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το 414ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, καθώς και στην Λ. Διόνυσου μέχρι την Άνοιξη. Στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θήβας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 4ο χλμ προς Θήβα ενώ τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία, την Εκάλη και το δήμο Αμαρουσίου.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν έως και τα 10 μποφόρ. Απαγόρευση απόπλου ισχύει επίσης για τις περιοχές Πρίνου-Καβάλα, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Αρκίτσα-Αιδηψός και Βόλος-Σποράδες. Τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου γίνονται μόνο πλοία κλειστού τύπου. Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκε το πρωϊνό δρομολόγιο από Κυλλήνη για Ζάκυνθο, ενώ δεν γίνονται τα δρομολόγια των μικρών σκαφών από Παλούκια για Σαλαμίνα.
Κανονικά οι πτήσεις
Χωρίς σημαντικά προβλήματα πραγματοποιούνται οι πτήσεις των αεροπλάνων από και προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Από τις πρωινές πτήσεις ματαιώθηκαν μόνο τα δρομολόγια της Olympic Air για Μήλο, Χανιά και Κάλυμνο.

Πρόγνωση καιρού

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιόνι και στο κέντρο της πόλης. Τα φαινόμενα στα βόρεια είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά αλλά από το απόγευμα θα παρουσιάσουν ύφεση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ, ενώ θα υπάρξει σχετική εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νόμου η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Τοπικές νεφώσεις και παγετός κατά τις πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη, στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται χιονιά στα ορεινά, τα ημιορεινά και τα πεδινά των βορειότερων περιοχών και χιονόνερο στα νότια πεδινά. Από το απόγευμα θα υπάρξει πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων σε Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο αιγαίο 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Πάγωσε η χώρα

Παγετός στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Συνθήκες παγετού επικρατούν στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στα περισσότερα σημεία του δικτύου απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη. Αλυσίδες απαιτούνται στην επαρχιακή οδό Γρίβας- Καστανερής-Λειβαδίων στο νομό Κιλκίς, στους δρόμους που οδηγούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Σελίου, αλλά και προς τα «3-5 Πηγάδια», στον παλιό δρόμο της Καστανιάς, σε ολόκληρο το ορεινό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής. Στο νομό Φλώρινας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού, λόγω των συνθηκών παγετού, αλλά και στα ορεινά του νομού Γρεβενών.
Τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας θα λειτουργήσουν κανονικά. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται δυσχέρεια των μετακινήσεων λόγω ενδεχόμενης χιονόπτωσης ή παγετού, την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων την έχουν οι Δήμαρχοι, αποφασίζοντας σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων.
Κλειστά είναι τα δημοτικά σχολεία Σοχού, Ασκού, Κρυονερίου, Λευκοχωρίου, Ξυλούπολης και Όσσας, και τα αντίστοιχα νηπιαγωγεία, καθώς και τα γυμνάσια και λύκεια Σοχού και Λαχανά.
Το σύνολο των σχολείων της Ημαθίας δεν λειτουργούν σήμερα, όπως επίσης τα σχολεία Πολυγύρου και Γαλάτιστας Χαλκιδικής. Στην Πιερία κλειστά έμειναν τα δημοτικά Λιτοχωρίου, Αγίου Δημητρίου, Καρυών και τα δημοτικά του δήμου Αλμωπίας, ενώ στη δυτική Μακεδονία δεν λειτουργούν τα σχολεία στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς, στη Δεσκάτη Γρεβενών και στον δήμο Ορδέας Βοϊου.
Στη Θεσσαλία, το σύνολο των σχολείων στις ορεινές περιοχές των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων παρέμειναν κλειστά.
Χιόνια στην Κεντρική Πελοπόννησο
Συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Πελοπόννησο, όπου σε πολλούς δρόμους είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, ενώ αλυσίδες χρειάζονται στους εθνικούς δρόμους Τρίπολης - Σπάρτης και Σπάρτης Καλαμάτας. Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Αρκαδίας, στην ορεινή Κορινθία και στην περιοχή του Ζάρακα στη Λακωνία. Κλειστοί είναι οι δρόμοι προς τα χωριά Κοσμά - Πελετά - Άγιο Βασίλειο - Παλαιοχώρι στην Κυνουρία.
Σε 15 χωριά του δήμου Τρίπολης διεκόπη η ηλεκτροδότηση. Πρόκειται για χωριά στην περιοχή Φαλάνθου, την Άνω και Κάτω Ασέα, το Αρτεμίσιο, τα Αγιωργίτικα, τη Νεστάνη και το Μαρί του δήμου Νότιας Κυνουρίας. Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία στους δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας, και στην ορεινή, βόρεια Κυνουρία.
Η Πολιτική Προστασία και οι αρχές καλούν τους οδηγούς να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, να μετακινούνται αφού υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ειδικά τις νυχτερινές ώρες και να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Και στην Πάτρα
Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προς την περιοχή των Καλαβρύτων έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις στην Αχαΐα, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων καταγράφηκαν ζημιές από πτώσεις δέντρων στην Πάτρα.
Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι από Πάτρα προς Καλάβρυτα, μέσω Χαλανδρίτσας και από Αίγιο προς Καλάβρυτα, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν χωριά στα Καλάβρυτα, διότι λόγω του χιονιού, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου. Τα σχολεία των Καλαβρύτων θα μείνουν κλειστά.
Εν τω μεταξύ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στις πεδινές περιοχές, προκάλεσαν αποκολλήσεις κομματιών από την στέγη του κλειστού γηπέδου του «Απόλλωνα» στην Περιβόλα της Πάτρας, καθώς επίσης και πτώσεις δέντρων στην πλατεία Νόρμαν, στην Αγυιά και στην Λεύκα.

Σε ετοιμότητα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο οδικό δίκτυο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρει πως θα δρομολογήσει επιπλέον αμαξοστοιχίες, εφόσον παραστεί ανάγκη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις.
Όπως έγινε γνωστό, η διοίκηση της εταιρίας ζήτησε από τους αρμόδιους διευθυντές να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και να δρομολογήσουν επιπλέον συρμούς, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από τις καταστάσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Περισσότερες πληροφορίες δίνονται από το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας (τηλ. 1110).

Μπλακάουτ λόγω κακοκαιρίας

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας.
Χωρίς ηλεκτρικό έχουν μείνει οι Σποράδες (Σκιάθος, Αλόννησος και Σκόπελος) λόγω της βλάβης που σημειώθηκε στο Πήλιο, κοντά στο χωριό Δράκια, όπου έχει καταρρεύσει ένας πυλώνας του δικτύου υψηλής τάσης (150 κιλοβόλτ).
Διακοπές ρεύματος σημειώνονται στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ στην Πελοπόννησο έχει τεθεί εκτός η γραμμή Ναυπλίου - Αρτεμησίου.
Στη Βοιωτία υπάρχουν μεμονωμένες βλάβες στα Άσπρα Σπίτια, το Δίστομο και την Κωπαΐδα, στην Εύβοια χωρίς ρεύμα είναι η Υπατη και το Νεοχώρι και στην Φθιώτιδα η Νεράιδα, η Πελασγία και ο Μύλος.
Στην Αττική, προβλήματα υπάρχουν στις περιοχές της Πεντέλης και του Μαραθώνα, στους Θρακομακεδόνες, τον Άγιο Στέφανο, το Κρυονέρι, το Κατσιμήδι και ορισμένες γραμμές της Κάτω Κηφισιάς.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου