Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011


Γ. Μπαρουέν: «Έχουμε στόχο και χρονοδιάγραμμα»
 Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, κάλεσε σήμερα τα κοινοβούλια των κρατών της ζώνης του ευρώ, που δεν το έχουν ακόμη πράξει, να ψηφίσουν γρήγορα την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.
«Η θέση της ζώνης του ευρώ είναι όλη η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, μόνο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου», δήλωσε ο Μπαρουέν στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Βρότσλαβ (Πολωνία). «Έχουμε ένα στόχο, έχουμε μια μέθοδο, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο Μπαρουέν, που όπως είπε «το πιο σημαντικό σημείο τη στιγμή αυτή είναι προφανώς το θέμα του χρονοδιαγράμματος» που θα πρέπει να «επιταχυνθεί».
Πρέπει «να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να σταθεροποιηθεί η ζώνη» του ευρώ, υποστήριξε, «ιδίως όσον αφορά την εξέλιξη του ευρωπαϊκού Ταμείου στην ευελιξία του, την ικανότητά του να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές, να παρεμβαίνει εκ των προτέρων και με σύνεση». «Είναι η πρόκληση για τις ημέρες και τις εβδομάδες, που έρχονται, αυτό είναι που μας ανησυχεί», υπογράμμισε ο Μπαρουέν, ο οποίος είπε ότι τα κοινοβούλια όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν «πριν από το τέλος του πρώτου δεκαπενθήμερου του Οκτωβρίου."
Όσον αφορά τις οικονομικές εγγυήσεις που ζητούνται από τη Φινλανδία σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, που μπλοκάρει το όλο θέμα εδώ και εβδομάδες, «πρόκειται για ένα θέμα υπό συζήτηση» και «αν μια τεχνική λύση είναι εφικτή, τότε θα την επιτύχουμε», δήλωσε ο Μπαρουέν
Η συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών στο δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, όπου ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να εισφέρει ένα σύνολο περίπου 50 δισ. ευρώ έως το 2014, έχει πλέον φτάσει «πάνω από το 90% της συμφωνίας», δήλωσε τέλος ο υπουργός.




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πότε και με ποιο τρόπο οι τράπεζες θα επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία;


 Πιθανότατα μετά το 2013 και εφόσον κλείσουν εκκρεμότητες με κεφάλαια, ρευστότητα και NPLs

Πότε και με ποιο τρόπο οι τράπεζες θα επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία; Πιθανότατα μετά το 2013 και εφόσον κλείσουν εκκρεμότητες με κεφάλαια, ρευστότητα και NPLs
Οι τράπεζες μπορούν να επιτελέσουν τον θεσμικό τους καθήκον να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να συμβάλλουν στην σταθεροποίηση μιας σαθρής ελληνικής οικονομίας;
Το ερώτημα αυτό τέθηκε σε τραπεζικά στελέχη και τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτουν ορισμένες ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς θα μπορούσε το τραπεζικό σύστημα να συμμετάσχει ενεργά και όχι παθητικά στην αναδόμηση της οικονομίας.
Κοινή πεποίθηση των τραπεζιτών είναι ότι βραχυχρόνια δεν μπορεί να γίνει κάτι αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της Blackrock η οποία για λογαριασμό της ΤτΕ αξιολογεί τις προβλέψεις και τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών να συγκλίνουν ότι οι ζημίες από την Blackrock μπορεί να κινηθούν μεταξύ 6,5 έως 8,4 δις ευρώ και έχοντας υποστεί μια ζημία 5,7 δις από το PSI είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αποτιμήσει με όρους κεφαλαιακών ζημιών τις επιπτώσεις από την Blackrock.
Σε κάθε περίπτωση για να δοθούν δάνεια απαιτείται αρχικώς κεφαλαιακή επάρκεια και ακολούθως ρευστότητα.
Οι τράπεζες μετά τα τέλη Νοεμβρίου οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αποτίμησης της Blackrock των χαρτοφυλακίων δανείων θα έχουν μια σαφή εικόνα για το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν.
Με δεδομένο ότι θα υπάρξει πίεση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες δεν θα διαθέτουν κεφάλαια για την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Θα είναι και οξύμωρο οι τράπεζες να εγγράφουν τεράστιες κεφαλαιακές ζημίες λόγω της αύξησης των προβλέψεων για δάνεια και ταυτόχρονα να εξετάζουν την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Άρα πρακτικά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2012 οπότε και θα κλείσουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω της Blackrock θα επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους.
Ωστόσο η Blackrock δεν θα  αποτυπώσει το ύψος των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα.
Με τις μεθοδολογίες παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου, αλλά και την πολιτική προβλέψεων που θα εφαρμόσει στην αξιολόγηση των δανείων των ελληνικών τραπεζών οι τράπεζες υποχρεωτικά θα εφαρμόσουν αυτά τα μοντέλα τουλάχιστον έως το 2013.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη της Blackrock θα αφορά το χρονικό εύρος μεταξύ 2012 έως 2013.
Άρα το τραπεζικό σύστημα έως το 2013 θα παραμένει εγκλωβισμένο στον νέο τρόπο αποτίμησης και αποτύπωσης των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Όμως ακόμη και με αυτές τις νέες δυσμενείς παραδοχές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν τερματίζονται καθώς είναι πιθανό – όχι βέβαιο – αλλά σίγουρα πιθανό να υπάρξει και νέο haircut στα ομόλογα ύψους 30% που θα σημάνει νέες κεφαλαιακές ζημίες 6,5 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και οι τράπεζες καταφέρουν και βρουν κεφάλαια να στηρίξουν τις τράπεζες τους αυτά δεν θα είναι επαρκή.
Η μόνη λύση θα αποδειχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο όμως θα πρέπει να λειτουργήσει πάνω στην εξής παραδοχή. Οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν αλλά θα ενισχυθούν σοβαρά κεφαλαιακά και σε 2 χρόνια οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών προς της κρατικοποίησης θα έχουν options να πάρουν πίσω τις τράπεζες τους πλήρως εξυγιασμένες και με καθαρούς ισολογισμούς έναντι ρεαλιστικών τιμημάτων.
Ο πρώτος χρόνος θα είναι αφιερωμένος στην εξυγίανση και ο δεύτερος χρόνος στην ανάπτυξη μέσω της χορήγησης δανείων σε αξιόπιστους και φερέγγυους πελάτες.
Με αυτή την διαδικασία οι τράπεζες θα γυρίσουν σελίδα και ταυτόχρονα οι τράπεζες θα επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο.
Όμως όπως προαναφέρθηκε οι τράπεζες για να χορηγήσουν δάνεια χρειάζονται κεφάλαια αλλά και ρευστότητα.
Οι τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ πάνω από 104 δις (τα στοιχεία Ιουλίου της ΕΚΤ ήταν τεχνικώς πλασματικά) και όσο η ρευστότητα αυτή είναι βραχυχρόνιας διάρκειας οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Για να ανατραπεί το σκηνικό ρευστότητας θα πρέπει να γίνουν 3 πράγματα.
Το ELA το οποίο θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες δεν είναι λύση είναι μόνο βραχυχρόνιας διάρκειας χρειάζεται να παραχθεί νέος κοινωνικός πλούτος νέες καταθέσεις δηλαδή, να ανοίξουν οι αγορές στην διατραπεζική και τα τραπεζικά ομολογιακά προϊόντα ή τιτλοποιήσεις να γίνουν αποδεκτά από τις αγορές.
Επειδή αυτή η εκδοχή των 3 παραμέτρων είναι αδύνατη για τους επόμενους 12 μήνες ίσως και 24 μήνες μια είναι η λύση;
Κρατικοποίηση ή ευρωποίηση των τραπεζών. Το Ταμείο θα παράσχει ασφάλεια στους διεθνείς επενδυτές να δανείσουν τις τράπεζες  ή στους καταθέτες να αρχίσουν να επιστρέφουν τα χρήματα τους σε τράπεζες που θα βρίσκονται υπό την Τρόικα.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το τραπεζικό σύστημα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη συμπεριφορά, σε μια χώρα που καταρρέει οι τράπεζες ακόμη να αντέχουν.
Οι τράπεζες και οι διοικήσεις θα πρέπει να επιδοκιμαστούν.
Όμως για να τρέξει νερό δηλαδή ρευστότητα από την ανοικτή βρύση δεν μπορούν να ακολουθηθούν οι  παλαιές συνταγές.
Οι τραπεζίτες πρέπει να κατανοήσουν να ισορροπήσουν μεταξύ δύο αντικρουόμενων δυνάμεων των προσωπικών συμφερόντων και του οφέλους της κοινωνίας.
Το επιχειρηματικό συμφέρον πρέπει να αποτελεί τον ένα πυλώνα και το κοινωνικό όφελος τον άλλο πυλώνα. Δεν θα πρέπει να ισχύσουν λογικές ή κινήσεις που θα λειτουργούν ανισομερώς εις βάρος του ενός ή άλλου πυλώνα.
Όμως με τα βήματα αυτά οι τράπεζες διασφαλίζουν την μετοχική τους συνέχεια μια παύση 12 ή 24 μηνών, θα είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες και θα διαθέτουν ρευστότητα  πιο μακροχρόνια από την τρέχουσα περίοδο.
Προφανώς και μαγικές λύσεις ή μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν χρειάζονται όλες χρόνο 2-3 χρόνια αλλά δεν υπάρχουν και πολλά εναλλακτικά σενάρια.
Αν η χώρα σε 2 χρόνια αποδείξει ότι μπορεί να ορθοποδήσει τότε θα αποτελεί ένα καλό εφαλτήριο επανάκαμψης  των τραπεζών με καθαρό δυναμικό τρόπο προς όφελος των μετόχων και της κοινωνίας – οικονομίας.
Αλτρουισμοί ή ουμανισμοί και θεωρίες μη εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές μπορεί να επικαλούμαστε ή να επικαλούνται πολλοί η ουσία είναι να βρεθεί ένα μοντέλο ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο που είναι η στήριξη της οικονομίας.

Πιθανή επιβάρυνση από την BlackRock στο τραπεζικό σύστημα
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
NPLs
6/2011
Νέες προβλέψεις
BlackRock
Ζημίες από Blackrock + PSI και νέο haircut 30%
Εθνική
4,25
1,8
5,5
Alpha
2,5
1,6
2,7
Eurobank
4,5
2,2
4,4
Πειραιώς
3,67
1,6
3,8
Κύπρου*
1,305
- (0,400)
0,700
Marfin*
1
- (0,400)
0,700
ATE
1,77
0,600
1,8
TT
0,250
0,100
1
Αttica bank
0,200
0,250
0,350
Proton bank
0,110
0,120
0,220
Emporiki
3,15
0,700
0,900
Geniki bank
1,020
0,230
0,320
Σύνολο
22,805
8,4 (9,2)
22,39
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr
*Κύπρου και Marfin δεν θα αξιολογηθούν από την Blackrock αλλά...θα αξιολογηθούν από την αγορά

Πέτρος Λεωτσάκος

Είναι πραγματική η εθνική κρίση που έρχεται ή όχι;




Η Μεσόγειος έτοιμη να αναφλεγεί, η Ελληνικότητα του Καστελλόριζου αμφισβητείται ανοιχτά από την Τουρκία καθώς θέλει να υφαρπάξει την Ελληνική ΑΟΖ που βρίσκεται νότια από αυτό, οι Ένοπλεες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, έχει ήδη ξεκινήσει ηλεκτρονικός πόλεμος, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει το “φυτίλι” οπουδήποτε στο Αιγαίο και ο Γιώργος Παπανδρέου... φεύγει ταξίδι στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και για να συναντηθεί με στελέχη σημαντικών εβραιοαμερικανικών οργανώσεων!!!

Έχει συναίσθηση των τεκταινομένων ο ανθυπρωθυπουργός της χώρας ή βρίσκεται στον δικό του κόσμο; Μήπως επιδιώκει να μην βρίσκεται στην Ελλάδα εάν συμβεί κάτι συνταρακτικό και ταυτόχρονα (ίσως και) επικίνδυνο για τον ίδιο; Οι κακές γλώσσες αναφέρουν πως ταξιδεύει προκειμένου να πάρει οδηγίες ή για να αιτηθεί της παραίτησής του!!! Είναι όμως έτσι; Ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή του Καστελλόριζου, δεδομένης της έντασης που δείχνει να κλιμακώνεται από την πλευρά της Άγκυρας, δεδομένης της πιθανότατης (σχεδόν σίγουρης) κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν αυτός ο οποίος (υποτίθεται πως) κυβερνά, να ξεκινά έναν κύκλο ταξιδιών και να απομακρύνεται από τις εξελίξεις και τις προσωπικές του ευθύνες απέναντι σε αυτές. Εκτός εάν συμβαίνει κάτι άλλο...

Εκτός εάν η “κρίση” στην Μεσόγειο και στο Καστελλόριζο δεν είναι κρίση, αλλά προσυμφωνημένη κατάσταση, με δώρα και αντίδωρα που ικανοποιούν και τις δύο πλευρές του Αιγαίου και φυσικά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ...

Εκτός εάν η “κρίση” στήνεται για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες ή για να τους εξαναγκάσει να συσπειρωθούν γύρω από την κυβέρνηση εν όψει εθνικού κινδύνου... Έχουμε τονίσει στο παρελθόν πως ο Γιώργος Παπανδρέου κρατάει έναν “άσο” που ενδέχεται να τον παίξει στην παρτίδα της εξασφάλισης της παραμονής του στην εξουσία. Και αυτός ο “άσος” έχει να κάνει με τις στενές σχέσεις (κατ' ιδίαν αλλά και τηλεφωνικά) που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Παπανδρέου και Ερντογάν...

Είναι άραγε η κρίση πραγματική ή πρόκειται για ένα αισχρό παίγνιο πολιτικής εξουσίας που θυσιάζει οτιδήποτε προκειμένου να παρατείνει την πρωθυπουργία στον Παπανδρέου, αλλά και που ταυτόχρονα θα “διαγράψει” τις οποιεσδήποτε εντάσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της χώρας; Μήπως η συνεχόμενη διάθεση αποδυνάμωσης του Ελληνικού Στρατού εξασφαλίζει στην Άγκυρα τα “αντίδωρα” σε περίπτωση μίας τέτοιας τεχνητής κρίσης;

Είναι σαφές πως πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου επιδεικνύει την συγκεκριμένη συμπεριφορά απάθειας σε μία τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο για την Ελλάδα. Και είναι απολύτως σαφές πως υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που μπορούν να ανατρέψουν τους πιθανούς σχεδιασμούς μείωσης των γεωγραφικών ορίων της πατρίδας μας. Κατά τα φαινόμενα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανήκει σε εκείνους που επιθυμούν την πραγματική ανεξαρτησία της Ελλάδας και δεν δείχνει να έχει καμία απολύτως διάθεση να εργασθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Εάν οι Έλληνες πολίτες δεν κατανοούν (στο οικονομικό πεδίο) την σημαντικότητα του ακροτελεύτοιου άρθρου του Συντάγματος, όπου οι πολίτες καλούνται να υπερασπισθούν το Σύνταγμα και τη χώρα λόγω απουσίας πολιτικής βούλησης, μήπως θα πρέπει να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται από αυτή τη στιγμή η οποία κρίνεται κρισιμότατη εν όψει μίας νέας εθνικής τραγωδίας; Μήπως οι Έλληνες πολίτες πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθούν ουσιαστικά και να βάλουν στο περιθώριο σύμπασα την σημερινή πολιτική σκηνή (που φέρει βαρύτατες ευθύνες για όλα όσα συμβαίνουν και φυσικά για όλα όσα θα συμβούν) και να αναδείξουν νέες πολιτικές δυνάμεις, για να ξεφύγει η χώρα από τον βόθρο της ανυποληψίας που την έχουν ρίξει οι έχοντες σήμερα την εξουσία;

Η αδιαφορία και η παντελής έλλειψη σοβαρότητας του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος παίζοντας με τις λέξεις (που του γράφουν) νομίζει πως μπορεί να κυβερνηθεί μία χώρα και να ευημερήσει ένας λαός, επιβεβαιώνουν πως επείγειται η άμεση απομάκρυνση σύσσωμης της κυβέρνησης Παπανδρέου...


ΥΓ: Δεν μπορούμε, φυσικά, να ξεχάσουμε την ανακοίνωση της εισόδου της χώρας μας του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Είναι σαφέστατη σήμερα, πλέον, η σημειολογία που υπήρξε και το μήνυμα που στάλθηκε σε (προφανώς) συγκεκριμένους παραλήπτες. Και είναι γνωστή η σημειολογία που ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αλλάζει μέχρι και χρώμα γραβάτας αναλόγως των δηλώσεων που προτίθεται να κάνει...


Τουρκία - Ισραήλ και ψαροφαγία στον Βόσπορο



Με τον Λάζαρο Μαύρο

Η Τ Α Ν ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ για τα κυβερνώντα Μυαλά, η ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Δεν μπόρεσαν να την προβλέψουν. Κι ούτε βέβαια προσανατόλισαν εγκαίρως την παραγωγή ελάχιστης πολιτικής σκέψης σχεδιασμού και προετοιμασίας, προς μια τέτοια πιθανότητα. Κι όταν λέμε «Μυαλά», εννοούμε τους… πανσόφους που κυβερνούν, συν τους… πανσόφους ηγέτες των κομμάτων και τους καθ’ ύλην φωστήρες συμβούλους αμφοτέρων. Μυαλά εγκιβωτισμένα στη διανοητική οκνηρία και τσιμεντωμένα στο περί άλλα τυρβάζεσθαι. Καίριας σημασίας, για την ανεπάρκεια άσκησης πολιτικής.

Ο Μ Ω Σ: Τη ρήξη Τουρκίας - Ισραήλ την είχε προαναγγείλει δημοσίως πριν από 12 (δώδεκα) χρόνια, το 1999, γραπτώς και τρισβαθέστατα αναλυτικώς, ο επιφανής Τούρκος ισλαμιστής καθηγητής - κι από το 2009 υπ.Εξ. - κ. Αχμέτ Νταβούτογλου: Ένας συγκριτικά μεγαλύτερος όγκος σελίδων, στο ογκώδες βιβλίο που εξέδωσε το 1999 με τον τίτλο “Stratejik Derinlik Turkiye’ nin uluslararasi konumu” («Το Στρατηγικό Βάθος - Η διεθνής θέση της Τουρκίας»), καταφερόταν εναντίον του Ισραήλ. Με αναφορές κακεντρέχειας, φθόνου και μίσους, που εξικνούντο μέχρι και την… αρχαιότητα. Για κανένα άλλο κράτος και για κανέναν άλλο λαό δεν έγραψε τόσα πολλά και τόσο επιθετικά, όσα έγραψε εναντίον του Ισραήλ ο Νταβούτογλου.

Τ Ρ Ι Α ΧΡΟΝΙΑ μετά την 1η έκδοση του βιβλίου, το 2002, το κόμμα του «νέου πολιτικού Ισλάμ» της Τουρκίας, ανήλθε στην εξουσία. Ο κ. Νταβούτογλου ήταν από τότε ο στρατηγικός μέντορας της κυβέρνησης Ερντογάν. Προερχόμενοι από το ισλαμικό κόμμα του εξαναγκασθέντος (18.6.1997) σε παραίτηση πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, εντονότατα «αντι-ισραηλισμένου»…

Τ Ο «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου εκδόθηκε στα Ελληνικά τον Μάιο του 2010. Όμως, πολλά χρόνια πριν και, πάντως, μετά την άνοδο Ερντογάν στην εξουσία, κι ενώ εν αγαστή αρμονία τελούσε, ο επίφοβος για Ελλάδα και Κύπρο «άξονας Τουρκίας - Ισραήλ», υπήρξαν κάποιοι καλά μελετημένοι επιστήμονες, σε Ελλάδα και Κύπρο, που προέλεγαν το αναπόφευκτο της ρήξης. Επισημαίνοντας τους στρατηγικούς νεο-οθωμανικούς στόχους των ανελθόντων στην εξουσία Ισλαμιστών και τον ιθύνοντα ρόλο που έκτοτε είχε ο Νταβούτογλου:

Όπως, λ.χ., οι καθηγητές Ιωάννης Μάζης και Μάριος Ευρυβιάδης καθώς κι ο νυν διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου. Ουδείς εκ των κυβερνώντων έδινε σημασία. Αντί να ενδυναμώσουν τους συντελεστές ισχύος του Ελληνισμού, ώστε κατάλληλα προπαρασκευασμένος ν’ αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία, τον κατάντησαν εκ Κύπρου εκλιπαρούντα ματαίως να… φάει με τον Ερντογάν ψάρι στον Βόσπορο και εξ Αθηνών αναγορεύοντα ως «καρντάση» τον επίδοξο νεο-σουλτάνο!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προσέξατε ότι, έξι μέρες μετά την κατάθεση Χριστόφια στον Π. Πολυβίου -η οποία, ούτε καν το σύνολο των Ακελιστών κατάφερε να πείσει- η διευθύντρια της «Χαραυγής», μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ κ. Α. Γκιούρωφ, έγραψε προχθές Κυριακή πως «με όλο τούτο το συσσωρευμένο μίσος [κατά του Χριστόφια] από μια δράκα φανατισμένων, ποιος εγγυάται ότι η τραγωδία στο Μαρί δεν ήταν μια πράξη δολιοφθοράς;» («Χ» 11.9.11, 5η σελ.)

Αρχειοθήκη ιστολογίου