Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ο Ι. Τζαμτζής εισηγητής του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Ο κ. Τζαμτζής στην εισήγηση του τονίζει την αλλαγή των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ώστε όλες οι διαδικασίες να διενεργούνται ηλεκτρονικά.
Στην εισήγηση του ο Βουλευτής κ. Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις» η Κυβέρνηση επιφέρει μεγάλες αλλαγές στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι πολλά ήταν τα προβλήματα στον τομέα των έργων, των υπηρεσιών και των προμηθειών, σχετικά με τις διαδικασίες προκήρυξης, ενημέρωσης, ανάθεσης και εκτέλεσης αυτών. Πολλές φορές ακολουθούνταν το γράμμα του νόμου π.χ. η δημοσίευση σε μια εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας, αλλά η εφημερίδα αυτή πουλούσε 1000 φύλλα πανελλαδικά. Ενημέρωση λοιπόν ουσιαστική δεν υπήρχε. Άλλες φορές οι επιτροπές προμηθειών, λειτουργώντας με αυστηρότητα ή με διασταλτική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, απέκλειαν ή άφηναν να συμμετέχουν στη διαδικασία προμηθευτές όπως η επιτροπή ήθελε. Παρόμοια προβλήματα μπορούσαν να δημιουργηθούν στις επιτροπές δημοπρασιών έργων ή υπηρεσιών.
Στόχος της κυβέρνησης σήμερα είναι να αλλάξει τις διαδικασίες στις δημόσιες συμβάσεις. Προχωρά σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των προμηθειών, των υπηρεσιών και των έργων από την αρχή της διαδικασίας, από την υποβολή δηλαδή του αιτήματος και συνεχίζει με την έγκριση, τον προγραμματισμό, την προκήρυξη, την ανάθεση και την εκτέλεση του έργου. Όλη η διαδικασία πλέον για την προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών ή την κατασκευή ενός έργου θα διενεργείται ηλεκτρονικά.
Διαφάνεια παντού λέει η  κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται πράξη,  διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία των δημόσιων συμβάσεων. Το παράνομο, πολλές φορές, άνοιγμα των φακέλων, οι αποκλεισμοί ενδιαφερομένων με διάφορα προσχήματα, οι περίεργες και πολύπλοκες διαδικασίες δημοπρασιών, όπως οι δημοπρασίες με μαθηματικό τύπο και διάφορα άλλα, ανήκουν στο παρελθόν. Μια νέα ψηφιακή εποχή ξεκινά στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, το ΕΣΗΔΗΣ, το οποίο θα λειτουργεί στο διαδίκτυο με την ονομασία «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» και με ηλεκτρονική διεύθυνση. Συμπληρώνεται έτσι η νομοθεσία και η προσπάθεια που είχε προηγηθεί με τη δημιουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, το «ΑΓΟΡΑ», ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις.
Στη νέα ηλεκτρονική  διαδικασία θα χρησιμοποιούνται τυποποιημένα σχέδια προκηρύξεων και δημοσίων συμβάσεων, ώστε να εξοικονομείται χρόνος, να αποφεύγονται τα λάθη και οι δικαστικές αμφισβητήσεις και να υπάρχει η όσο το δυνατόν μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στις διαδικασίες.
Ταυτόχρονα, με τη θέσπιση κεντρικών αρχών ανάθεσης για όλο το δημόσιο, καταργούνται χιλιάδες αναθέτουσες αρχές, που σήμερα λειτουργούν σε όλο το δημόσιο και οι διαγωνισμοί από ένα όριο προϋπολογισμού και πάνω θα πραγματοποιούνται κεντρικά. Αποτέλεσμα της μείωσης των αρχών ανάθεσης σε μερικές εκατοντάδες θα είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο με την περιστολή δαπανών, η επίτευξη καλύτερων τιμών στις προμήθειες και τα έργα και η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και εργατοωρών και φυσικά χρημάτων. Πέρα όμως από τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στις δημόσιες συμβάσεις, πολύ μεγάλο είναι το όφελος τόσο για το κράτος όσο και για τον πολίτη, προμηθευτή ή  κατασκευαστή, με την εφαρμογή, με τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής στις δημόσιες συμβάσεις. Θα μειωθεί η γραφειοκρατία, θα συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα πολύ περισσότερες προσφορές, εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και φυσικά μείωση των εξόδων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Συστήνεται Τμήμα Γενικού Εμπορικού Μητρώου στη Διεύθυνση Ανώνυμων Εταιρειών Πίστεως της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και καθορίζονται οι αρμοδιότητές τους. Ακόμη ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία μετατροπής εταιρίας στη μορφή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας.
Στο τρίτο κεφάλαιο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα. Σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων, όπως το δικαίωμα χρήσης σήματος για αόριστο χρόνο και την καταβολή ετήσιου τέλους χρήσης από το δικαιούχο.
Στο τέταρτο κεφάλαιο ρυθμίζονται θέματα παραεμπορίου, κατάσχεσης και καταστροφής απομιμητικών προϊόντων, δηλαδή προϊόντων «μαϊμού». Δημιουργείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, το ΣΥΚΑΠ και καθορίζεται η λειτουργία του και οι αρμοδιότητες του. Ακόμη, τροποποιούνται θέματα λειτουργίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας και επαναπροσδιορίζεται το έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Πολύ σημαντικές είναι οι αλλαγές που επέρχονται στο θεσμό των λαϊκών αγορών. Η αρμοδιότητα πλέον μεταφέρεται από την κεντρική κυβέρνηση στην τελετή περιφέρεια. Έτσι αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών και η εποπτεία του Οργανισμού λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης και Αθηνών περνά πλέον στους αντίστοιχους περιφερειάρχες. Οι κάτοχοι επαγγελματικών ή παραγωγικών αδειών θα καταβάλουν πλέον ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος και όχι το προβλεπόμενο ημερήσιο δικαίωμα. Ακόμη τροποποιούνται διατάξεις της λειτουργίας των λαϊκών αγορών Αττικής, Θεσσαλονίκης και επιτρέπεται πλέον η λειτουργία λαϊκών αγορών και τις Κυριακές, αποκλειστικά με τη συμμετοχή παραγωγών, ώστε και οι παραγωγοί να στηριχτούν και οι πολίτες να μπορούν να αγοράζουν προϊόντα σε καλύτερες τιμές.
Σ' αυτό το τέταρτο κεφάλαιο ρυθμίζονται ακόμη θέματα των πρατηρίων καυσίμων. Επανακαθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις για παρεμβάσεις στη λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών των πρατηρίων καυσίμων. Μειώνονται τα πρόστιμα ώστε να είναι εισπράξιμα. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης πλέον τουλάχιστον έξι μηνών για ορισμένες παραβάσεις στο σύστημα εισροών – εκροών και προβλέπεται πρόστιμο 100.000 € και κάθειρξη σε όποιον επεμβαίνει με κάθε τρόπο τη μορφή στη διαδικασία αποστολής στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και σε όσους διακινούν ή εμπορεύονται καύσιμα που δεν έχουν περιληφθεί στο σύστημα εισροών – εκροών.
Ακόμη ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των πρατηρίων άρτου και παρατείνονται οι συμβάσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με τα ελληνικά ταχυδρομεία μέχρι τις 30/6/2013 και το αργότερο μέχρι τις 31/12/2013. Δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, επιτροπή συμβιβασμού για τη διευκόλυνση της μεσολάβησης μεταξύ των φορέων χρέωσης διοδίων στην Ελλάδα και των παροχών της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τηλεδιοδίων. Τέλος, ρυθμίζονται θέματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θέματα αδειών οδήγησης, προστίμων σε παραβάσεις, η διαδικασία ανανέωσης και αντικατάστασης των αδειών οδήγησης, καθώς και ειδικά θέματα σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο των εκπαιδευτικών οχημάτων.
Με το τελευταίο άρθρο, το άρθρο 58, πριν από το ακροτελεύτιο άρθρο, ρυθμίζονται ειδικά θέματα απαλλοτριώσεων, ιδιοκτησιών, που διενεργεί η «Αττικό Μετρό Α.Ε.», για να κατασκευάσει τα έργα που απαιτούνται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο, πραγματικά, συμπεριλαμβάνει μία πλειάδα ρυθμίσεων, με σημαντικότερη, ίσως, και κεντρική τη ρύθμιση για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Επέρχονται, πραγματικά, πολύ μεγάλες αλλαγές, αλλαγές προς το καλύτερο. Αλλαγές στις Δημόσιες Συμβάσεις, που δίνουν άλλες δυνατότητες στη Διοίκηση, να επιφέρει ένα ουσιαστικό πλήγμα στην αδιαφάνεια, γιατί με το παρόν νομοσχέδιο επέρχονται στις Δημόσιες Συμβάσεις ρυθμίσεις, που ρίχνουν άπλετο φως διαδικασία, ενισχύουν τη διαφάνεια σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, είτε αυτές αφορούν στις συμβάσεις δημοσίων έργων, είτε τις προμήθειες, είτε τις υπηρεσίες.
Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο βάζει το δικό του λιθαράκι για μία καλύτερη Ελλάδα.
Πραγματικά, η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο βάζει, ίσως, έναν ακρογωνιαίο λίθο για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας».


«Να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα αναγγελίας και δηλώσεων ζημιών για την πτώση καρπού στα καρποφόρα δέντρα»


Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα αναγγελίας και δηλώσεων ζημιών για την πτώση καρπού στα καρποφόρα δέντρα»

Την δυνατότητα στους αγρότες να δηλώσουν τη ζημία από την πτώση καρπού στα καρποφόρα δέντρα, οι οποίες δεν ήταν ορατές το προηγούμενο διάστημα, ζητά ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με επιστολή που κατέθεσε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο Βασίλη. 

Ο κ. Τζαμτζής τονίζει την αναγκαιότητα εκ νέου υποβολής δηλώσεων ζημίας για τα καρποφόρα δέντρα, αναφέροντας τα εξής: 

«Κύριε Πρόεδρε, 

Οξύτατο πρόβλημα πτώσης του καρπού εξαιτίας του παγετού & των παρατεταμένων βροχοπτώσεων οι οποίες δεν άφησαν ουσιαστικά να φανεί το πρόβλημα, υπάρχει σήμερα στο Ν. Πέλλας σε όλα τα καρποφόρα δέντρα τα οποία ήταν στη φάση της καρποφορίας. 

Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με τα «μάτια» στα ακτινίδια.

Οι αγρότες στη Πέλλα, μετά από αρκετές μέρες ηλιοφάνειας και άνοδο της θερμοκρασίας, τρομοκρατημένοι διαπιστώνουν ότι ο παγετός και οι βροχοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες και ο δροσερός καιρός (βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες), δεν άφησαν άμεσα κατά τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων ζημιάς, να φανεί το πραγματικό πρόβλημα, σε όλες του τις διαστάσεις.    

Σήμερα λοιπόν αποκαλύπτεται το μέγεθος της ζημιάς, αλλά δυστυχώς πολλοί αγρότες δεν έχουν υποβάλλει δήλωση επειδή δεν ήταν ορατό το πρόβλημα στο αμέσως επόμενο δωδεκαήμερο των δηλώσεων. 

Κύριε Πρόεδρε, 

Πρέπει να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ζημιάς (εάν δηλωθούν τα ίδια κτήματα να μην πληρώσει ο αγρότης για δεύτερη φορά), ώστε οι πληγέντες αγρότες να δηλώσουν τις πληγείσες καλλιέργειες, διότι οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι πάρα πολύ μεγάλες και δεν ευθύνονται αυτοί για τις καιρικές συνθήκες οι οποίες αφενός δημιούργησαν το πρόβλημα, αφετέρου δεν επέτρεψαν «να φανεί το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση».


Πρωτοβουλία του Ι. Τζαμτζή για την επιστροφή της σποράς καλαμποκιού στην Πέλλα



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Συνάντηση  με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχο Κορασίδη είχε ο Βουλευτής Πέλλας κ.Ιορδάνης τζαμτζής σήμερα, 18 Απριλίου 2013, για το θέμα της σποράς ή όχι καλλιέργειας καλαμποκιού για την καλλιεργητική περίοδο 2013 στο Ν. Πέλλας λόγω της απαγόρευσης που ισχύει εξαιτίας του εντόμου diabrotika.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζαμτζής στις 10 Απριλίου 2013 είχε καταθέσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο αναφορά με την οποία ζητούσε να δοθεί ξεκάθαρη λύση για τους αγρότες του Νομού Πέλλας, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια του αραβόσιτου θα έχει όψιμη σπορά με συνέπεια να μην υπάρχουν νεαρά στελέχη αραβόσιτου για να ωοτοκήσει σ΄ αυτά το ενήλικο της diabrotika , ώστε να αυξηθούν οι πληθυσμοί του εντόμου.
Ο κ. Τζαμτζής επεσήμανε στον κ. Κορασίδη ότι δεν υπάρχουν ευρήματα του εντόμου diabrotika στο Νομό Πέλλας.  Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε στον κ. Τζαμτζή ότι για τον λόγο αυτό ζήτησε τις απόψεις των Διευθυντών από τις Διευθύνσεις Γεωργίας, δηλαδή αν υπάρχουν ευρήματα του εντόμου diabrotika στο Νομό Πέλλας και ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα δοθεί απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την άρση ή όχι της απαγόρευσης καλλιέργειας αραβόσιτου για το 2013 στο Ν. Πέλλας.


Αρχειοθήκη ιστολογίου