Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΤΥΠΟ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).
Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Η Κάισα Έκις Έκμαν επισκέφτηκε μια παρεξηγημένη χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου..
όλοι συμφωνούν μεταξύ τους.
Πώς θα νιώθαμε αν όλα όσα μας ανήκαν πουλιόνταν για να ξεπληρώσουμε δάνεια από τα οποία δεν είδαμε ποτέ όφελος; Αν οι μισθοί μας μειώνονταν στο μισό και τα λεφτά πήγαιναν κατευθείαν σε ξένες τράπεζες; Και αν εμείς, ενώ προετοιμαζόμασταν να ζήσουμε στο όριο διαβίωσης, ως επιστέγασμα όλων αποκαλούμασταν τεμπέληδες και κακομαθημένοι; Αν κάποιος εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση, μπορεί να αποκτήσει μια ιδέα πώς είναι να είσαι Έλληνας αυτή τη στιγμή.
Έχω μόλις επιστρέψει από την Ελλάδα. Σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Μια καχεξία και απελπισία, αναμεμιγμένη με την πολιτική αφύπνιση που ακολουθεί μεγάλα γεγονότα και προκαλεί ευφορία. Ξαφνικά, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών, από ατομικό πρόβλημα του καθενός, απέκτησαν κοινό πολιτικό περιεχόμενο. Ορισμένοι σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Άλλοι να ρίξουν την κυβέρνηση. Μια αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα κρέμεται σε πολλά σπίτια, ως ανάμνηση των διαδηλώσεων των 28 και 29 Ιούνη, οπότε το κοινοβούλιο υπερψήφισε το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι έχω βρεθεί παλιότερα σε χώρα όπου όλοι μα όλοι που συνάντησα να συμφωνούν. Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη.
Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40». Στο άρθρο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Ελλάδα» της 17/6 στην Dagens Nyheter γραφόταν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές. Όλα αυτά καρυκευμένα με τη συνηθισμένη μπούρδα περί ενός τεράστιου και μη αποτελεσματικού κράτους. Τώρα θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τους δανείσει ακόμα περισσότερα χρήματα, αυτό θα μπορούσε να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα, άρα γιατί διαμαρτύρονται;
Τι τραγικός αχταρμάς παραπληροφόρησης! Και τι τραγική έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε! Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Άντερς Μπόρι, αλλά τα 61,4.
Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή. Και μια χώρα με ένα διερρηγμένο κοινωνικό συμβόλαιο. Όπου ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το κράτος ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Και το οποίο, ως επιστέγασμα όλων, βρίσκεται στη θηλιά του ευρώ.
Κάθε εθνικό νόμισμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ρούχο. Κάθε χώρα φορούσε μέχρι πρότινος το ρούχο που της ταίριαζε. Μπορούσε να το στενέψει και να το φαρδύνει αν ήταν ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της σε περίοδο κρίσης, ή να αυξομειώνει τα επιτόκια ανάλογα με τι ανάγκες της.
Όταν όμως εισήχθη το ευρώ, όλες οι χώρες έπρεπε ξαφνικά να φορέσουν τα ίδια ρούχα. Μόνο που τα μέτρα των ρούχων πάρθηκαν για να ταιριάζουν σε ορισμένες μόνο χώρες – όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, το εν λόγω κουστούμι δεν ταίριαζε.
Η Ελλάδα κυβερνάται για δεκαετίες από δύο «δυναστείες» – τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, με δύο οικογένειες στην κορυφή, μία στο κάθε κόμμα. Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πάρει μεγάλα δάνεια, αλλά λίγοι ξέρουν τι δρόμο πήραν τα χρήματα των δανείων. Πολλά από αυτά έχουν εξαφανιστεί στη διαφθορά και σε σκοτεινά συμβόλαια. Λέγεται ότι η κατασκευή ενός δρόμου στην Ελλάδα κοστίζει πολύ περισσότερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παρεμβάλλονται πάρα πολλοί μεσάζοντες. ΈΟ λαός δεν θέλει να πληρώνει φόρους μιας και δεν παίρνει τίποτα ως ανταπόδοση από το κράτος. Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει για να εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Ταυτόχρονα οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες αποτελούν πονεμένη ιστορία για τον κόσμο. Ένας ασθενής πρέπει να πληρώσει φακελάκι στο γιατρό για να τον φροντίσει, ενώ οι Έλληνες μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερα μαθήματα για να ανταποκριθούν στις σχολικές εξετάσεις. Και μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε η οικονομική κρίση το 2008. Η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται από τον τουρισμό, επλήγη ακόμα πιο σκληρά.
Υπό άλλες συνθήκες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα για βγει η χώρα από την κρίση. Όμως μετά την εισαγωγή του ευρώ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Η Ελλάδα περιορίζεται από το κουστούμι της το οποίο δεν μπορεί να βγάλει. Κι έτσι το κουστούμι καταστρέφεται – μόνο που αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί, καθώς το ίδιο φοράνε και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να πετσοκοφτεί αυτός που το φοράει.
Αυτό ονομάζεται «εσωτερική υποτίμηση» και σημαίνει απλά ότι αντί να υποτιμηθεί η αξία του νομίσματος περικόπτεται το εισόδημα του λαού. Κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι Έλληνες κρατικοί γραφειοκράτες έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο. Οι μισθοί θα συμπιεστούν και μεγάλα τμήματα γης θα ιδιωτικοποιηθούν. Παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί και κατά το ήμισυ όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν. Στην πλατεία Συντάγματος κυκλοφορεί μια φήμη ότι η Ακρόπολη θα εξαγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.
Έμενα στο σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ». Σύντομα θα μεταμορφωθούν στη «γενιά των 500 ευρώ». Είναι στην ηλικία μου – 30 χρονών και πάνω – όχι τόσο νέοι τελικά, όπως νιώθουν πιο νέοι απ’ ότι είναι καθώς ακόμα αναρωτιούνται τι θα κάνουν στο μέλλον. Κανείς τους δεν έχει παιδιά. Το να κάνουν παιδιά είναι κάτι αδιανόητο γι’ αυτούς. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη· το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη. Μόνο που στην Ελλάδα συμπιέζονται επιπλέον οι μισθοί μέχρι το κατώτερο όριο, με πρόσχημα την κρίση.
Στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται κάθε απόγευμα συνέλευση. Όταν βρέθηκα εκεί στα μέσα του Ιούλη, ο αρχικός ενθουσιασμός είχε κάπως υποχωρήσει. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν πια χιλιάδες, παρά εκατοντάδες. Ο καθένας μπορούσε να πάρει το λόγο και να μιλήσει ενώ τα θέματα ήταν διάφορα: από προτάσεις για γενική απεργία μέχρι εκκλήσεις να μην κλέβονται αντικείμενα από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία. Ορισμένες ελληνικές λέξεις στριφογυρίζουν επίμονα στο μυαλό μου. Μία από αυτές είναι ο «Ισημερινός», που Σημαίνει Εκουαδόρ. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ήταν ένας μεγάλος ήρωας για την πλατεία. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι εξοργισμένοι με ένα αναγκαίο κακό – παρά με ένα μη αναγκαίο κακό.
Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ’ αυτήν. Αντί να γίνουν επενδύσεις στην ύπαιθρο, να φτιαχτεί κάποια παραγωγή που να μην βασίζεται στον τουρισμό, να χτιστεί κράτος πρόνοιας και να γεμίσει ο λαός αισιοδοξία, περικόπτονται τα εισοδήματα του κόσμου. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε


 
www.dn.se


Votegreece.gr


Σαμαράς: Μόνο εάν συμφωνήσουν οι «κοινωνικοί εταίροι», ναι στη μείωση μισθών



Μόνο εάν συμφωνήσουν οι «κοινωνικοί εταίροι», ναι στη μείωση μισθών, είπε ο Α. Σαμαράς μετά από μακρά συνάντηση με τον πρωθυπουργό

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Η Ν.Δ θα αποδεχθεί τη ρύθμιση για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, μόνο εάν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ σε άλλη περίπτωση, που επι του παρόντος είναι και η πιθανότερη,θα την καταψηφίσει. Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από τη συνάντηση  μίας ώρας και 40 λεπτών που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρωθυπουργό για την πορεία του PSI  και την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία βαίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες, θετικά.
Επίσης, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ, ότι το πολυνομοσχέδιο με όλα τα μέτρα θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος, γεγονός που σημαίνει ότι θα δοθεί χρόνος τριών ημερών για συζήτηση και τροποποιήσεις στη Βουλή.
Μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ, Γ.Μιχελάκης, έκανε μια τυπική δήλωση:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας, ενόψει της άφιξης της Τρόικας στη χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων».
Εκτιμάται πάντως, ότι το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξομαλύνθηκε. Για την προετοιμασία της είχε προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών (Σταύρος Δήμας, Γιάννης Μουρμούρας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης), όπου εξετάστηκαν οι θέσεις της ΝΔ σε επιμέρους ζητήματα. Η θέση της ΝΔ είναι ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα και ότι αυτά, δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης, ενώ για τις επικουρικές συντάξεις εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου. 

Επίσης, η ΝΔ ζητά διορθωτικές παρεμβάσεις στην φορολογία, το ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και τις ασφαλιστικές εισφορές.


Eklogika.gr

«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά θα παραμείνει στο ευρώ»


Share
«Το 2012 η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά θα παραμείνει στο ευρώ» εκτιμά ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’Νιλ σε συνέντευξη που έδωσε στην Wall Street Journal.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία, δύσκολα θα παραμείνουν στο ευρώ.
«Οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι τόσο απρόβλεπτες που ακόμα και η Γερμανία θέλει να παραμείνει», αναφέρει ο Ο’Νιλ.
Ο επικεφαλής της Goldman Sachs προβλέπει ότι το 2012, η ευρωζώνη θα μείνει ενωμένη και δεν θα υπάρξει αποχωρήση καμίας χώρας.

Ουσία ΗΘΟΥΣ και ικανότητα δια του Ηθουs ΠΕΙΘΟΥΣ...


Εδω κατι πολυ ασχημο εχει δημιουργηθη... Απο την μια η Αστυνομια συλλαμβανει πολιτεs στην Χαλκιδα διοτι απεδοκιμασαν τον Προεδρο τηs Δημοκρατιαs... Απο την αλλη η ειδικη Αστυνομικη Δυναμιs συνελαβε τον γνωστο για την... ''ψυχραιμια'' του και την... ''σταθεροτητα'' του χαρακτηροs του, πρωην υπουργο κ. Κουλουρη... Η πιο εσφαλμενη προσεγγιση αυτων των ζητηματων ειναι η εξεταση τουs με μετρο την κοινη λογικη, αυτην που λεει οτι ο Νομοs εφαρμοζεται εναντι παντων... Ο Νομοs ασφαλωs, επιβαλλεται να εφαρμοζεται εναντι παντων αλλα εδω ΔΕΝ προκειται περι αυτου... Εδω προκειται περι τηs διαλυσεωs ΠΕΡΙΠΟΥ των παντων... Ακριβωs επειδη η Πολιτικη Ταξιs ΔΕΝ πειθει δια τηs ποιοτητοs τηs, οι Θεσμοι ΔΕΝ λειτουργουν και οι ELITES τηs Χωραs ΣΑΠΙΖΟΥΝ αναδεικνυεται η Δυναμιs των ΑΥΤΟΝΟΜΗΜΕΝΩΝ πλεον Γραφειοκρατιων... Οπωs συνεβη αλλωστε και με τον ΕΞΟΒΕΛΙΣΜΟ των Πολιτικων Ηγετων απο την Κηδεια των εν Ωρα Καθηκοντοs θανοντων αστυνομικων ετσι και τωρα το Μειζον ζητημα ειναι η Αυτονομησιs συγκεκριμενων αστυνομικων οι οποιοι εφαρμοζονταs απαρεγκλιτα τον Νομο προβαλλουν την δικη τουs Θεσμικη Ισχυ η οποια επενδυει την Λαικη Αγανακτηση και φιλοδοξει την Υπαρχουσα πληρωση του ΚΕΝΟΥ... Ενω ''προστατευονταs'' το Κυροs του Αρχηγου του Κρατουs απο το λεκτικο ξεσπασμα των αγανακτησμενων γινονται οι απολυτοι εξουσιαστεs και του Λαου... Το Νεο Καθεστωs που ελπιζουμε οτι θα ερθη, αφου αμεσωs ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ τον ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ των αστυνομικων, θα πρεπει να Υποταξη την Γραφειοκρατια δινονταs ταυτοχρονωs στην Πολιτικη Ταξη Ουσια ΗΘΟΥΣ και ικανοτητα δια του Ηθουs ΠΕΙΘΟΥΣ...

Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι στη Β



Πληροφορίες μιλούν για Πυρηνική Έκρηξη σε έναν από τους τρεις πυρηνικούς ανιδραστήρες, στο πυρηνικό εργαστάσιο Κοζλοντούι στην Βουλγαρία.
Το συμβάν έγινε αισθητό στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως σεισμική δόνηση.

Δεν υπάρχει καμία περαιτέρω ενημέρωση.

Τα τελευταία νέα για το εργοστάσιο Κοζλοντούι μιλούν για 

"ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΉΣ" ΜΉΠΩΣ ΤΕΛΙΚΆ ΚΆΤΙ ΠΉΓΕ ΣΤΡΑΒΆ;



Greekvoices

Οι Σκοπιανοί έφτιαξαν αψίδα με την ονομασία “Η πόρτα της Μακεδονίας”





Τα Σκόπια, παρουσίασαν σήμερα, την δική τους εκδοχή για την Αψίδα του Θριάμβου – μια μεγαλοπρεπή, νεοκλασική αψίδα, το ίδιο μεγάλη όσο και το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας....


Ο Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, ο οποίος εγκαινίασε το μνημείο σήμερα Παρασκευή, ονόμασε το δημιούργημα “Πόρτα της Μακεδονίας”, το οποίο είναι και το επίσημο όνομα της καμάρας – ένα σύμβολο του θριάμβου για ένα έθνος που κέρδισε την ανεξαρτησία του πριν από 21 χρόνια.

Αλλά, η αντιπολίτευση, οι σοσιαλδημοκράτες αντιδρούν σε αυτή την κίνηση της κατασκευής μιας αψίδας που κοστίζει 5.600.000 δολάρια, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως σπατάλη χρημάτων σε μια χώρα που είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με την ανεργία να φτάνει στο 32 %.
eglimatikotita.gr

http://makedonia-is-greece.blogspot.com/2012/01/blog-post_721.html

KOSTASEDESSA

Ποια κυβέρνηση αύξησε τα ελλείμματα στην Ελλάδα ;;;



Ποιος ήταν τότε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ;;;
Τί έκανε για να σταματήσει αυτή την τάση ;;;
Για να ρίξουμε μία ματιά στο παρελθόν...
Απ' το κακό .... στο χειρότερο
Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση
με όλα τα ανεπτυγμένα οικονομικά κράτη του κόσμου (πρώτη η Πορτογαλία), ενώ κατά μέσο όρο η ζώνη του ευρώ παρουσιάζει πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, προβλέπει ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο θα επιδεινωθεί τόσο φέτος όσο και το 2003. Προβλέπει ότι θα φτάσει στο 16,5% του ΑΕΠ το 2002 και στο 16,7% το 2003 έναντι 16,3% το 2001.
Είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους της επιδείνωσης των τελευταίων ετών ότι το 1999 βρισκόταν μόλις στο 13,5% του ΑΕΠ και κατά μέσο όρο τα έτη 1974-1990 κυμαινόταν περί το 9,9% του τότε ΑΕΠ.
Σε αξία, το έλλειμμα αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος στα 23,1 δισ. ευρώ και στα 25,1 δισ. ευρώ το 2003 από 21,3 δισ. ευρώ το 2001 και 11 δισ. ευρώ το 1995.
Η βασική πληγή της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώνεται στους αριθμούς αυτούς, είναι ότι δεν πουλάμε αρκετά ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, ενώ και τα ξένα κεφάλαια που έρχονται στην Ελλάδα μειώνονται, γεγονός που επιδεινώθηκε τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς σταμάτησε και η είσοδος των κεφαλαίων που τοποθετούνταν στο Χρηματιστήριο. Το χειρότερο είναι ότι θα σημειώνεται συνεχής επιδείνωση έως και το 2003 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας (δηλαδή στο άθροισμα 2 ισοζυγίων, αυτού των εμπορικών ροών αγαθών και υπηρεσιών και αυτού των ροών κεφαλαίων), σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.
Οπως εκτιμά το Ταμείο, φέτος, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της Ελλάδας θα φτάσει στα 7,4 δισ. δολάρια (8,32 δισ. ευρώ) και στα 7,7 δισ. δολάρια (8,66 δισ. ευρώ) το 2003. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε αξία έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ μετά την Πορτογαλία (11,69 δισ. ευρώ) και την Ισπανία (11,13 δισ. ευρώ το 2002), στην οποία ωστόσο παρατηρείται τεράστια βελτίωση τα τελευταία χρόνια.
Αντίθετα, στην Ελλάδα, η διαχρονική επιδείνωση του ελλείμματος είναι σημαντική. Το 1994, το έλλειμμα έφτανε μόλις στο 0,1 δισ. δολάρια (0,11 δισ. ευρώ) και έκτοτε αυξήθηκε σημαντικά παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο το 1999, όταν αυξήθηκε στα 5,1 δισ. δολάρια (5,73 δισ. ευρώ) από 3,6 δισ. δολάρια (4,05 δισ. ευρώ) το 1998.
Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης πάντως που εκτιμά το ΔΝΤ ότι θα γνωρίσει η Ελλάδα φέτος και το 2003 «σώζει» εν μέρει το ισοζύγιο. Μετρούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 6,1% το 2002.
Υ.Γ: Η Ν.Δ υπάρχει σαν αντιπολίτευση ;;;
Η θα συνεχίσει να ανέχεται τον καθένα να της ρίχνει ΟΛΑ τα βάρη ;;; 


Exomatiakaivlepo

ΑΟΖ: Να γιατί ταξίδευε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε Αίγυπτο – Λιβύη…




Το «μεγάλο παιχνίδι» των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει και πλέον η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη χώρα η οποία επιχειρεί να την απομακρύνει γενικώς από την περιοχή, ή μάλλον για την ακρίβεια, να αποκόψει την συνέχεια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτή της Ελλάδας!


Η χώρα αυτή είναι η Αίγυπτος, η οποία συνεπικουρείται, για να μην πούμε υποκινείται από την Τουρκία, αφού οι δυο χώρες εξυπηρετούνται εάν κατορθώσουν να πετύχουν ώστε οι ΑΟΖ τους να εφάπτονται.
Και αυτό, διότι με απλά λόγια θα έχουν καταφέρει να αποκόψουν το νοητό θαλάσσιο διάδρομο που οδηγεί τους υδρογονάνθρακες του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις Δυτικές αγορές.
Για να το πετύχουν αυτό, απλά αμφισβητούν και οι Αιγύπτιοι το δικαίωμα του Καστελορίζου να έχει ΑΟΖ… Για άλλη μια φορά τα συμφέροντα επικρατούν των όποιων «ειδικών σχέσεων» της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο…
Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων, Αμπντουλάχ Γκχοράμπ, ανέφερε ότι τα «σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα», ενώ το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», δηλαδή η Τουρκία και η Κύπρος.

Πέραν του ότι η Ελλάδα αποκλείεται σα να μην υπάρχει, υποτίθεται πως το πρόβλημα θα επιλυθεί η στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία!

Με απλά λόγια, Τουρκία και Αίγυπτος, έχοντας αντιληφθεί ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση μετά από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην περιοχή, επιχειρούν να «βραχυκυκλώσουν» την εξόρυξη των κοιτασμάτων, παρεμβάλλοντας προσκόμματα.

Το ερώτημα είναι το αν και κατά πόσον έχουν αντιληφθεί ότι πλέον τέτοιες θέσεις δεν στρέφονται εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, από τις οποίες οι Αιγύπτιοι παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση στρατιωτική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων περίπου! Και όχι μόνο των ΗΠΑ…

Η Τουρκία πλήττεται όλο και περισσότερο από αυτοκρατορικές… ονειρώξεις, σε μια προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός», αφού το εσωτερικό της μέτωπο είναι απίστευτα ταραγμένο, με τους κεμαλιστές – ειδικότερα τους στρατιωτικούς – να τελούν υπό διωγμό από τους Ισλαμιστές που έχουν την εξουσία.
Σε περίπτωση που η Αίγυπτος αποκτήσει κοινά «σύνορα» με την Κύπρο και την Τουρκία, στο επίπεδο της ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα χάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ που θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει.

Το ζητούμενο είναι πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τις αμφισβητήσεις που θα εγερθούν εναντίον των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από σειρά χωρών, τις οποίες είχε φροντίσει να στοιχίσει πίσω από την πολιτική της Άγκυρας ο Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Μήπως καταλάβαμε τώρα τι δουλειά είχε στα συνεχή ταξίδια του στην Αίγυπτο και τη Λιβύη και γιατί φώναζε το «defence-point.gr» για την ανάγκη να κινηθεί η ελληνική διπλωματία εγκαίρως πριν βρει μπροστά της σοβαρά τετελεσμένα;
Ακόμα και τώρα, η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να κατανοήσει ότι η πορεία που έχει λάβει στον τομέα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτοκαταστροφική.

Επιτέλους, οι πολιτικοί θα πρέπει να σταματήσουν να αποδεικνύονται τόσο πολύ αφελείς, «χάφτοντας» εξηγήσεις του τύπου «αυτά είναι παιχνιδάκια για να τονίζουν οι στρατηγοί τη σημασία τους».

Τέτοιες ολιγωρίες τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα μας και ειδικά στη σημερινή συγκυρία, όπου τα μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες εμφανίζονται ως μια σανίδα σωτηρίας για την αποπληρωμή – για τη μείωση δηλαδή – του τεραστίου χρέους που συσσώρευσε η διακυβέρνηση αχαρακτήριστων πολιτικών ανδρών και γυναικών.

 Δυστυχώς, οι ίδιοι βρίσκονται στα πράγματα και η ανικανότητα που τους διακρίνει αντανακλάται σε όσα λένε και πράττουν στον τομέα της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, τη στιγμή μάλιστα που τα σύννεφα μαζεύονται συνεχώς στον ορίζοντα…


Αρχειοθήκη ιστολογίου