Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

WSJ: Μεγάλες τράπεζες ετοιμάζονται για επιστροφή στη δραχμή, τη λιρέτα και το εσκούδο!




Ενώ η κρίση χρέους στην Ευρώπη έφτανε στο σημείο μηδέν, τουλάχιστον δύο τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας φρόντισαν να προετοιμαστούν για να κάνουν συναλλαγές στα παλιά νομίσματα των χωρών της Ευρωζώνης...


Αυτό υποστηρίζει για ακόμα μια φορά σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, καθώς, όπως σημειώνει, οι τράπεζες αυτές προσπάθησαν να σχεδιάσουν εφεδρικά συστήματα για συναλλαγές σε νομίσματα όπως η λιρέτα, η δραχμή ή το εσκούδο, αλλά αντιμετώπισαν δυσκολίες

Οι υπεύθυνοι των τεχνικών τμημάτων των τραπεζών επικοινώνησαν με τη βελγική Swift, την παγκόσμια εταιρεία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών, η οποία λειτουργεί ένα δίκτυο για τις διεθνείς συναλλαγές, και ζήτησαν τεχνολογική στήριξη αλλά και τους κωδικούς των νομισμάτων ώστε να προετοιμάσουν ένα σύστημα ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσει η Ευρωζώνη, υποστηρίζουν οι πηγές της εφημερίδας.

Η Swift, ωστόσο, αρνήθηκε να παράσχει τέτοιες πληροφορίες, εν μέρει γιατί κάτι τέτοιο θα υποδαύλιζε την κερδοσκοπία και θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την Ευρωζώνη.
Οι τράπεζες, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εξετάζουν όλες τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η έξοδος μίας ή περισσότερων χωρών από την Ευρωζώνη, από τις δανειακές συμβάσεις μέχρι την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Planet-Greece
P

Όχι κυρία Παπαρήγα, δεν θα γίνουμε Βόρεια Κορέα



image

Δεν ξέρω αν είδατε το συλληπτήριο μήνυμα που έστειλε το ΚΚΕ στη Βόρεια Κορέα σχετικά με τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Το μήνυμα λέει ...
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της ΛΔ Κορέας και στο λαό της για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας.
Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.
Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού».
Προφανώς το ΚΚΕ θεωρεί τη Βόρεια Κορέα ως μια χώρα όπου πρυτανεύει η δημοκρατία, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, η αξιοκρατία και η ευημερία.
Ορισμένα ανεπίσημα στατιστικά, κυρίως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Βόρεια Κορέα:
- Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Βορειοκορεάτες έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό λιμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
- 33% του πληθυσμού υποσιτίζεται.
- 37% των παιδιών είναι υπανάπτυκτα και 23% είναι κάτω από το κανονικό βάρος.
- Έως και 200.000 είναι πολίτικοι κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
- Οι κρατούμενοι σε αυτά τα στρατόπεδα κακοποιούνται, βασανίζονται, οι γυναίκες βιάζονται και υπόκεινται σε αναγκαστικές αμβλώσεις και ακόμα και εκτελέσεις.
- Περισσότεροι από 400.000 έχουν πεθάνει σε αυτά τα πολιτικά στρατόπεδα φυλακών.
Μέχρι 300.000 πρόσφυγες κρύβονται στην Κίνα
- Περίπου το 80% των προσφύγων στην Κίνα είναι γυναίκες. Από αυτές τις γυναίκες, 70 έως 90% διακινούνται σεξουαλικά, πωλούνται κατ’ επανάληψη ή εξαναγκάζονται σε γάμους.
- Αυτές οι γυναίκες μπορούν να αγοραστούν από μερικές εκατοντάδες δολάρια ΗΠΑ, μέχρι και $2.000.
- Δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου, του λόγου, της συγκέντρωσης και της φυσικής μετακίνησης εντός της χώρας.
- Μόνο το πολιτικό προσωπικό έχει αυτοκίνητα και μόνο αυτό μπορεί να μετακινείται εντός της χώρας.
- Όλες οι τηλεοράσεις μοιράζονται από την πολιτεία. Απαγορεύεται η επέμβαση με σκοπό να πιάνει κανείς τηλεοπτικά δίκτυα άλλων χωρών. Η τιμωρία για παραβίαση του νόμου είναι δρακόντεια.
- Αναγκαστικές μετακομίσεις πληθυσμού και ολόκληρων οικογενειών για πολιτικούς λόγους είναι ρουτίνα.
- Νεογνά που γεννιούνται με προβλήματα θανατώνονται και θάβονται τάχιστα.
- Το 2007 ένας διευθυντής εργοστασίου στην πρωτεύουσα κατηγορήθηκε ότι πήρε τηλέφωνο στο εξωτερικό από το υπόγειο του εργοστασίου και εκτελέστηκε μπροστά σε 150.000 πολίτες.
- Το 2011 2 πολίτες εκτελέστηκαν μπροστά σε 500 θεατές διότι μοίραζαν φυλλάδια της Νότιας Κορέας.
- Internet; Ποιο Internet;
Οι αναφορές για τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Βόρεια Κορέα είναι άπειρες. Δεν νομίζω να υπάρχει έστω μια ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο που να μην έχει ολόκληρες εγκυκλοπαίδειες από αναφορές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την κυβέρνηση αυτής της χώρας.
Ξέρω ότι το ΚΚΕ και ορισμένοι άλλοι σε αυτή τη χώρα θα ήθελαν πολύ η Ελλάδα να αντιγράψει την Βόρεια Κορέα και να γυρίσουμε όλοι πίσω στο σταλινιστικό καθεστώς της δεκαετίας του 20 και 30.
Ξέρω ότι κρατικιστές δεν θα ήθελαν τίποτα λιγότερο από το να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους και να αντιγράψουν τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας στο όνομα της κρατικίστικης ιδεολογίας που τους διακατέχει.
Και όσοι από εσάς εκεί έξω έχετε κάποια συμπάθεια στους υποτιθέμενους σοβαροφανείς κυρίους (και κυρίες) του ΚΚΕ, καλό είναι να έχετε επίσης υπόψη ότι είναι η ίδια παρέα ανθρώπων που στέλνουν συλληπτήρια μηνύματα συμπαράστασης στο πιο αδίστακτο και απάνθρωπο καθεστώς στον πλανήτη γη.
Σαφώς όλη η αριστερά δεν είναι ίδια και σαφώς όλοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΚΚΕ. Δεν είναι αυτό ένα μήνυμα προς την αριστερά.
Επειδή όμως το ΚΚΕ έστειλε αυτή την επιστολή, τότε έχει γνώση της επιστολής και η κυρία Παπαρήγα, που για μένα έχει την ευθύνη και για αυτό την κατονομάζω (κάτι που σπάνια έχω κάνει).
george-croped.jpgΑν λοιπόν οι κύριοι του ΚΚΕ ονειρεύονται την εδραίωση ενός σταλινικού καθεστώς, δεν έχουν παρά να πάνε στη Βόρεια Κορέα για να εκπληρωθεί το όνειρο τους. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα τους δεχτούν με ανοιχτές αγκαλιές.
Κατά τα άλλα, εδώ είναι Ελλάδα και η Ελλάδα δεν θα γίνει Βόρεια Κορέα κυρία Παπαρήγα.

Γιώργος Καισάριος

Ελπίδα, αλλά για πόσο;



 Τάκης Παρασκευόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος 

Ελπίδα, αλλά για πόσο;
Όμως είναι βαθιά επώδυνο και πολλαπλά απογοητευτικό το γεγονός, ότι αυτά τα Χριστούγεννα δεν αφήνουν περίσσιο περιθώριο για χαρά και ψυχική ανάταση. Αυτά τα Χριστούγεννα, τα επόμενα και ίσως τα μεθεπόμενα θα είναι γιορτές στέρησης, πίκρας και μελαγχολίας. Και όχι μόνο γιατί η ανεργία, η νέο-φτώχια και η εξαθλίωση θα ορμήσουν σε σπιτικά που μόλις κρατιούνται βήμα πριν την ανέχεια. Όχι μόνο γιατί η ζωή μας θα γίνει πιο δύσκολη και οικονομικά πιεστική, αλλά κυρίως γιατί τα αποθέματα συνοχής και αλληλεγγύης στην κοινωνία μας έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Και καμία κοινωνία δεν έχει προοπτική αν οι πολίτες της δεν έχουν περίσσευμα αλληλοϋποστήριξης, αλληλοκατανόησης και συντροφικότητας.
Δυστυχώς τα τελευταία 30 χρόνια μάθαμε, μας μάθανε μάλλον γιατί η γενιά μου δεν προϋπήρχε, σε λογικές κερδοφορίες τύπου «εύκολα-γρήγορα-τώρα». Η διαφθορά έγινε μεταπτυχιακή διατριβή και η ασυδοσία βρήκε πολιτική σκέπη. Τα μεγάλα κόμματα εξουσίας είτε επέτρεψαν, είτε κάλυψαν οικονομικές πρακτικές επικίνδυνων μειοψηφιών. Αποτέλεσμα είναι η κοινωνία να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από αυτά, αναζητώντας νέα πρόσωπα σε νέους ρόλους, μακριά από γνωστές και «δοκιμασμένες» συνταγές αλβανοποίησης της πατρίδας μας στα πρότυπα μιας περιθωριακής Κούβας ή Βόρειας Κορέας.
Η κρίση που τσακίζει τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας είναι αποτέλεσμα 30 ετών ασύδοτης πρακτικής, στο όνομα μιας ανάπτυξης που ευνόησε όσους το πελατειακό σύστημα επέλεξε να προβάλει. Τον λογαριασμό τον πληρώνουν άνθρωποι που δε φταίνε, οικογένειες που δεν συμμετείχαν στο πανηγύρι αυτό, συνταξιούχοι που δεν επέλεξαν να 'επενδυθούν' οι εισφορές δεκαετιών στον τζόγο χρηματιστηρίων αναδυόμενων και μη οικονομιών. Κάποιοι θα σπεύσουν να αναθεματίσουν τον καπιταλισμό και τα δεινά του. Άλλοι θα ρίξουν τις ευθύνες στο σύστημα που είναι άδικο και αιμοβόρο.
Στην πραγματικότητα όσοι μπορούν να δουν πέρα από ιδεολογήματα και ιδεολογίες, θα συμφωνήσουν ότι αυτό που έφταιξε και μας οδήγησε εδώ, είναι η αδυναμία μας για δεκαετίες να επιλέξουμε ως κυβερνώντες, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στα δημοτικά δρώμενα, πρόσωπα και παρατάξεις που έβλεπαν πιο μπροστά από ότι οι εργολάβοι της αισχροκέρδειας μας επέβαλλαν να δούμε. Δεν υπάρχει κακός και καλός καπιταλισμός. Υπάρχει μια αναγκαιότητα που πρέπει να δαμάσουμε προς όφελος της κοινωνίας μας. Όσοι επεχείρησαν να την αλλάξουν κατέστρεψαν γενιές και πατρίδες. Όσοι μπόρεσαν να την κάνουν να δουλέψει προς όφελος της κοινωνίας, δημιούργησαν κράτη με συνοχή και ανάπτυξη.
Αυτά τα Χριστούγεννα ας είναι της περισυλλογής. Ο πόνος, η οργή και η πίκρα για την κατάντια που πλήττει άδικα και ανεξέλεγκτα τις οικογένειες, ας είναι η αρχή για κάτι που θα μας κάνει δυνατούς και σοφότερους μπας και ξεπεράσουμε αυτήν την καταιγίδα.
Τουλάχιστον αυτές οι γιορτές, ας είναι της περισυλλογής και της απόφασης για να πάμε όλοι μαζί μπροστά, χωρίς τα τραγικά λάθη της γενιάς που ευθύνεται για όλα αυτά. Μπορεί να έρθει η στιγμή που η ιστορία θα κρίνει τις ευθύνες αυτής της γενιάς, όμως ο πόνος μοιράζεται σε όλους μας....


Newsbomb.gr.

ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ-ΑΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική έρευνα - αναγωγή (κλικ) με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου και τις έδρες που θα πάρει σε αυτό το εκλογικό κάθε κόμμα από τα επτά που θα μπούν στη Βουλή, φιλοξενεί σήμερα η Καθημερινή της Κυριακής. Προσέξτε ότι το...
ΠΑΣΟΚ με 20% στην Επικράτεια βγάζει μόνο 7 βουλευτές στη Β' Αθήνας και μόνο 2 στην Α' Αθήνας! Χάνει δηλαδή τα 2/3 της εκλογικής του δύναμης μόνο σε αυτές τις περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι με αυτά τα ποσοστά 2 στους 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε θα ξαναεκλεγούν. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και την ανανέωση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θα είναι στο επόμενο κοινοβούλιο θα ξεπεράσουν τους 130!...


Fimotro

Μπουτάρης: "Τα Χριστούγεννα δεν είναι χριστιανική γιορτή"


ΓΑΤΟΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ''ΠΑΙΖΕΤΑΙ''.ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ

Δέκτης πολλών επικριτικών σχολίων για το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Θεσσαλονίκης - εξαφάνισε από το κέντρο οποιοδήποτε ίχνος...
 φάτνης!!- έγινε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Η απάντησή του άφησε άφωνους τους πάντες! Είπε: «Καταρχήν δεν είμαι άθεος, όπως πολλοί με κατηγορούν. Τα Χριστούγεννα όμως, είναι εμπορική γιορτή, δεν είναι γιορτή της χριστιανοσύνης. Δεν είναι....γιορτή που ανάβουμε κερί. Είναι γιορτή της αγοράς. Κι εδώ δεν είμαστε σχολή θεολόγων. Εμάς μας αρέσει ο διάκοσμος. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Στο κάτω- κάτω εμείς είμαστε δημοτική αρχή».

Δεν είναι γιορτή της Χριστιανοσύνης τα Χριστούγεννα;;;

Και τότε τι σημαίνει Χριστούγεννα, ρε αγράμματο βόδι;

Το ότι οι αμερικανοεβραίοι μετέτρεψαν την ΕΟΡΤΗ της ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ του ΧΡΙΣΤΟΥ σε μια εμπορική σαχλαμάρα για να τα κονομάνε, δεν σημαίνει πως είναι αυτό το πραγματικό της νόημα!

Όσο και να σου προκαλεί "έκπληξη", μάθε τούτο: Τα Χριστούγεννα και κεριά ανάβουμε και την Γέννηση του Σωτήρα Χριστού εορτάζουμε!

http://ksipnistere.blogspot.com/  tromaktiko

Η πιο μεγάλη ώρα για τον Σαμαρά




(της Χρύσας Ταβουλάρη)
Δεν είναι γνωστό αν ο Αντώνης Σαμαράς παίζει πόκερ, γεγονός πάντως είναι ότι αυτά τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να μετρήσει καλά τα χαρτιά των άλλων, εντός και εκτός Ελλάδας να προβλέψει με ακρίβεια, να μπλοφάρει και κυρίως να ρισκάρει. Αυτά είναι τα δυσκολότερα Χριστούγεννα του Αντ. Σαμαρά, ακόμη και από εκείνα άλλων εποχών.
Ο Αντ. Σαμαράς δεν «παίζει» απλώς το πολιτικό του μέλλον. Παίζει μια πρωθυπουργία, τη συνοχή και τη συνέχεια της κεντροδεξιάς παράταξης και σε μεγάλο βαθμό και την επιβίωση της χώρας. Καθοριστικός μήνας ο Ιανουάριος με πολλούς αστάθμητους παράγοντες με την τρόικα να πιέζει, με το PSI σε εξέλιξη, με το φάσμα της χρεωκοπίας μπροστά και την κοινωνία στα πρόθυρα έκρηξης. Ο Αντ. Σαμαράς αμέσως μετά τις γιορτές θα πρέπει να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι και το γνωρίζει. Σημείο «Χ» η έλευση της τρόικας και τα νέα μέτρα που θα ζητήσει, εκβιάζοντας αυτή τη φορά για την πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης. Και μπορεί δημοσίως οι επιτελείς της Συγγρού να λένε ότι η δανειακή είναι δεδομένη και η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί ότι θα την υπερψηφίσει, όμως γνωρίζουν ότι μια σειρά απαιτήσεων θα είναι εκτός της δανειακής σύμβασης και καμία τρόικα δεν θα δεχθεί να διαπραγματευτεί… αργότερα.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει και ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ., όταν στα μέσα Ιανουαρίου ολόκληρη η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε ακόμη ένα εκβιαστικό δίλημμα, με τη χρεωκοπία πιο κοντά παρά ποτέ. Ένας δυναμικός πυρήνας στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά θεωρεί άνευ σημασίας την όλη συζήτηση περί εκλογών και προτείνει ευθέως σπάσιμο της κυβερνητικής συμφωνίας αν χρειαστεί και πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου, διενέργεια εκλογών και στρατηγική διάσωσης της χώρας. Είναι ο πυρήνας που πιέζει να αντιταχθεί ο Αντ. Σαμαράς ανοιχτά και κάθετα σε νέα μέτρα, αλλά και σε νέες δεσμεύσεις της χώρας «χωρίς αντίκρισμα» , όπως λένε χαρακτηριστικά. Ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει ήδη και τις πιέσεις και τους συσχετισμούς εντός και εκτός Ελλάδας γνωρίζει πολύ καλά και τις πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και τις αντιδράσεις της κοινωνικής βάσης. Στους συνομιλητές του το τελευταίο διάστημα συνηθίζει να λέει ότι, ειδικά αν η χώρα οδηγηθεί στο χειρότερο σενάριο, χρειάζεται μια πολιτική σταθερά και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Ν.Δ.
Οι επιτελείς της Συγγρού αντιμετωπίζουν επί χάρτου και το σενάριο της χρεωκοπίας σημειώνοντας ότι τότε ειδικά η Ν.Δ. πρέπει να μείνει όρθια . Με βάση αυτό το… σύνθημα και συνυπολογίζοντας όλα τα σενάρια εξελίξεων, η Ν.Δ. χαράζει ή προσπαθεί να χαράξει και την τακτική και τη στρατηγική της. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και ειδικά οι μη δημοσιοποιημένες τις οποίες παρακολουθεί το επιτελείο της Συγγρού δεν δημιούργησαν κλίμα ευφορίας όπως πολλοί θα ανέμεναν. Μπορεί η Ν.Δ. να είναι πρώτο κόμμα, μπορεί η δημοφιλία Σαμαρά να είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία έδιναν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα του υπάρχοντος πυρήνα ψηφοφόρων. Κυριολεκτικά στην πόρτα της Ν.Δ. βρίσκονται μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων, χωρίς να κάνουν το βήμα να περάσουν μέσα. Οι επιμέρους έρευνες και η ανάλυσή τους βεβαιώνουν ότι η συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου μπορεί να άνοιξε τον διάλογο με τους κεντρώους ψηφοφόρους δημιούργησε όμως αντιστάσεις στη λαϊκή βάση της Κεντροδεξιάς. Ύστερα από μια πολύωρη σύσκεψη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η Ν.Δ. -συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω – πέρασε ή μάλλον αποφάσισε να περάσει στη φάση της μετωπικής σύγκρουσης με κύριο στόχο να διαφοροποιηθεί, να κρατήσει τη δυναμική της αντιπολίτευσης και να αποτρέψει όσο το δυνατόν τον κίνδυνο να ταυτιστεί με τις «μνημονιακές δυνάμεις» // RealNews

«Ψάχνονται» οι τράπεζες για επιστροφή στη δραχμή




http://img.protothema.gr/40FBDD36B6DE082915511DBB49A42E3B.jpg

Tουλάχιστον δυο τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίες ωστόσο δεν κατονομάζονται, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν εφεδρικά τεχνολογικά συστήματα, που θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιούν συναλλαγές και σε παλαιά νομίσματα -όπως η δραχμή, το εσκούδο και η λίρα-, τα οποία έχουν καταργηθεί, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών επικοινώνησαν με τη βελγική εταιρεία Swift, η οποία «ελέγχει» το δίκτυο για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, με το αίτημα παροχής τεχνολογικής στήριξης, αλλά και των κωδικών των παλαιών νομισμάτων.

Ωστόσο, η βελγική εταιρεία δεν παρείχε τις πληροφορίες που ζητήθηκαν, ούτε ενημέρωσε αν οι παλαιοί κωδικοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα συστήματα, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δημοσιεύμα.

Eκπρόσωπος της Swift διευκρίνισε πως η παροχή τέτοιων πληροφοριών σε αυτήν τη χρονική περίοδο ίσως ενίσχυε περαιτέρω την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη.

Protothema.gr

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Πλούσια είναι η παράδοση των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών σε όλη τη χώρα. Η κάθε περιοχή έχει και τα δικά της κάλαντα, που ακούγονται σήμερα στα σπίτια και τους δρόμους. 
Δείτε βίντεο με κάλαντα από την Ελλάδα


Χριστουγεννιάτικα κάλαντα ΚΑΛΗΝ ΕΣΠΕΡΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ 





















Η λιτότητα «χτυπάει» πλέον και τις Βρυξέλλες




Αν η κρίση και η λιτότητα φθάνουν αργά αλλά σταθερά στον πυρήνα της Ευρωζώνης, αναπόφευκτο είναι να μη μένει αλώβητη η ίδια η «καρδιά του ευρωπαϊκού οράματος».
Οι δρόμοι των Βρυξελλών γύρω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γέμισαν προ ημερών δεκάδες υπαλλήλους, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά των επερχόμενων περικοπών προσωπικού.
Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», το σκηνικό θύμισε σε πολλά Αθήνα και Δουβλίνο. Ωστόσο, μέσα στο κτίριο, η απογοήτευση, η μελαγχολία και η αγωνία για το μέλλον μετρούν ήδη δύο χρόνια, με τα μέλη του προσωπικού να συζητούν πλέον ανοιχτά θέματα που άλλοτε ήταν αδιανόητα, όπως η ασφάλεια των θέσεων και των καταθέσεών τους – και μάλλον καταλήγοντας, σε ό,τι αφορά τις δεύτερες, ότι μόνο η ολλανδική Rabobank, η μόνη τράπεζα στον κόσμο με βαθμολογία ΑΑΑ, θα τους προσφέρει το ιδανικό καταφύγιο.
Κακές εποχές υπήρξαν βεβαίως και στο παρελθόν, όπως το 1999, όταν σύσσωμη η ομάδα των επιτρόπων αναγκάστηκε να παραιτηθεί εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς. Ομως, η κρίση χρέους μοιάζει να δημιουργεί ένα παράξενο κλίμα αβεβαιότητας.
Οπως γράφουν οι Financial Times, Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει το κλίμα αυτό «έκπληκτης αμηχανίας»: έχοντας την καλύτερη «θέα» στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, οι παροικούντες το κτίριο της Επιτροπής κατανοούν παρ’ όλα αυτά ότι τα αποφασιστικά βήματα που χρειάζονται για την επίλυση της κρίσης είναι αρμοδιότητα άλλων – «μπορεί να πρόκειται για την Επιτροπή, όμως τα πάντα βρίσκονται στα χέρια των Μέρκελ και Σαρκοζί».
Στο κτίριο των Βρυξελλών, η ζωή έχει παρ’ όλα αυτά δύο όψεις: Μια πρώτη ματιά τη δείχνει φυσιολογική. Οσοι βρίσκονται εκτός των πολιτικών και οικονομικών τμημάτων μοιάζουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Φοβούνται, όμως, ότι η λιτότητα τους αγγίζει μόνο σε ό,τι αφορά τις τιμές του καφέ στο μπαρ. Για τους υπαλλήλους αυτούς, που σημειωτέον αποτελούν την πλειονότητα, «τα πάντα μοιάζουν σαν να έχουν αύριο». Σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής, μόλις «περί τα 10 άτομα στο κτίριο κατανοούν στην πραγματικότητα τι συμβαίνει. Ολοι οι υπόλοιποι εντυπωσιάζονται με τα νούμερα».
Η λιτότητα εκφράζεται, μεταξύ άλλων, στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε την 1η Δεκεμβρίου για το 2012, ο οποίος παρότι αφορά περισσότερα κράτη, προβλέπει αύξηση πληρωμών μόλις κατά 1,86% έναντι του 2011, στα 129,1 δισ. ευρώ, το 0,98% του ΑΕΠ. Αυτό, δε, ζητήθηκε από τα ίδια τα κράτη-μέλη.
Γίνεται εμφανές ότι ακόμα υπάρχει πίστη σε ένα όραμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έστω και αν αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητα των σημερινών ηγετών να το προωθήσουν. Ισως η στάση αυτή της πλειονότητας των υπαλλήλων στις Βρυξέλλες να είναι ένας τρόπος να «ξορκίσουν το κακό», συνεχίζοντας την καθημερινή ρουτίνα, διατηρώντας τον επαγγελματισμό τους και δείχνοντας έτσι ότι δεν πτοούνται από την κρίση.



Τι εκτιμούν 15 αναλυτές για την οικονομία, τις αγορές, το ευρώ και το χρυσό το 2012


 Συνεχίζεται η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα 

 Στο χέρι των πολιτικών αν θα καταρρεύσει η ευρωζώνη

Τι εκτιμούν 15 αναλυτές για την οικονομία, τις αγορές, το ευρώ και το χρυσό το 2012 - Συνεχίζεται η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα - Στο χέρι των πολιτικών αν θα καταρρεύσει η ευρωζώνη
Μπορεί οι αναλυτές να έχουν διαφωνήσει πάμπολλες φορές για την πορεία των επενδύσεων, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους που η κρίση κορυφώνεται, ωστόσο αυτήν την περίοδο η σύγκλιση τους στην εκτίμηση ότι το 2012 θα είναι χειρότερο από τη χρονιά που φεύγει είναι εκπληκτική!
Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ο ένας μετά τον άλλον, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για μία χρονιά μεγάλης δυστοκίας τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία. Η ευρωζώνη περνά τις πύλες της ύφεσης αν δεν τις έχει περάσει ακόμη, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια μοιάζουν πλέον πιθανά, καθώς σε λίγα 24ωρα αναμένεται η έλευση του 2012. Ένα πολύ αρνητικό σενάριο, ήτοι η κατάρρευση της Ευρωζώνης και εν συνεχεία η είσοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, δεν κρίνεται πλέον απίθανο.

Οικονομία

Εξαιρετικά μεγάλη θεωρεί την πιθανότητα ήπιας ύφεσης στην ευρωζώνη το α' εξάμηνο του 2012 η Ernst & Young, προβλέποντας νέα μείωση επιτοκίων, ενώ εκτιμά πως το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη δεν θα πέσει κάτω του 10% πριν από το 2015.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young, Eurozone Economic Forecast Winter 2011 (EEF), «η πιθανότητα ήπιας ύφεσης στην Ευρωζώνη για το πρώτο μισό του 2012 είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλη. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου θα υλοποιηθεί, οι προβλέψεις τείνουν σε ήπια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προς το τέλος του 2012. Η πρόβλεψη είναι μόλις 0.1% αύξηση του ΑΕΠ για το 2012, η οποία θα αυξηθεί σε 1.5% - 2% για την περίοδο 2013-15».
Το 2012 θα είναι έτος γεμάτο προκλήσεις που θα στιγματιστεί από νέα haircut, ακόμη και χρεοκοπίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, εκτιμά η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, σε έκθεσή της για την πορεία της διεθνούς οικονομίας στη διάρκεια του νέου έτους που ανατέλλει σε λίγες μέρες.
Η επιτάχυνση της εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) το 2012 μεταφράζεται για την Pimco ως το "κλειδί" εκείνο που ανοίγει την πόρτα για νέα και περισσότερα haircut στο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, για σημαντικές απομειώσεις και συνεχή "παρουσία" του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την Pimco, το 2012 δεν θα είναι ένα "εύκολο" έτος για την παγκόσμια οικονομία. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια θα συνεχιστούν, προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.
Συμπερασματικά, οι αναλυτές του fund εκτιμούν μόλις στο 1 - 1,5% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012, από 2,5% το 2011 και 4,1% το 2010. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη το πολύ έως 1%, η Ευρώπη θα εισέλθει σε ύφεση, ενώ, αντίστοιχα, η Κίνα θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 7%.
Άν η ευρωπαϊκοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν βοηθήσουν οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός από του πολιτικούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό σοκ στην οικονομία και τις αγορές, αναφέρει ο Stephen King της HSBC. Και δυστυχώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν ανύμποροι να δράσουν άμεσα, προσθέτει προειδοποιώντας τους επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην προστασία του κεφαλαίου τους. Ακόμη και με την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ελλείμματα και στο χρέος εάν η οικονομία συρρικνώνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της HSBC.
Από τη μεριά του, ο Antonio Garcia Pascual της Barclays Capital επισημαίνει ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τη ρευστότητα στο σύστημα είναι πολύ σημαντική. Σε περιόδους που γίνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη σκληρή λιτότητα, η ενίσχυση της ρευστότητας είναι ευεργετική για την οικονομία. Οι πολιτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να προωθήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, που κρίνοντας από την παράδοση του ΔΝΤ, συνήθως χρειάζονται πάνω από μία δεκαετία.
Η Goldman Sachs πάλι δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την ευρωζώνη. Θεωρεί μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές κινήσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης κάτι όμως που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Για την Goldman θα πρέπει οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης να προωθήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό των οικονομιών τους. Μάλιστα εκτιμά ότι ο αποπληθωρισμός για την Πορτογαλία πρέπει να φτάσει το 44%, για την Ελλάδα και την Ισπανία το 35% και για την Ιταλία το 20%. Κι για να επιτευχθούν αυτά τα ποσοστά θα χρειαστούν τουλαχιστον 20 έτη διαρκούς και σκληρής λιτότητας.
Το 2012 θα είναι ένα ακόμη επώδυνο έτος για την  Ευρώπη, με μεγάλες ανακολουθίες και διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγο της Societe Generale.
"Υπάρχουν τρία προβλήματα στην Ευρωζώνη: Τα υψηλά επίπεδα χρέους, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ένα τραπεζικό σύστημα σοβαρά εκτεθειμένο σε κρατικό χρέος. Κανένα από αυτά τα τρία προβλήματα δεν έχει ακόμη επιλυθεί", προσθέτει.

Αγορές


Σε έκθεσή της η HSBC, για να περιγράψει την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσουν το 2012 οι διεθνείς αγορές, επικαλείται ένα φανταστικό ζώο, γνωστό από τις ταινίες Dr Dolittle: Πρόκειται για το pushmi - pullyu, ένα ζώο που αποτελεί διασταύρωση γαζέλας - μονόκερου. Βασικό γνωρισμά του το ότι έχει δύο κεφάλια: Όταν το ζώο αυτό επιχειρεί να κινηθεί, τα δύο κεφάλια ωθούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις...
"Το πρόβλημα με τις αγορές είναι ότι δεν έχουν δύο κεφάλια, όπως το περίεργο αυτό ζώο το pushmi - pullyu, αλλά έχουν δύο εξαιρετικά χοντρές ουρές", σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Σύμφωνα με την HSBC το βέβαιο είναι ένα: Το 2012 οι αγορές θα είναι όμηροι των πολιτικών αποφάσεων και θα ταλαντεύονται μεταξύ ελπίδας και απελπισίας...
Μετά τον Ιούνιο του 2012 βλέπει κάποιο φως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ο Mark Mobius, επικεφαλής της Franklin Templeton, μιλώντας στην εφημερίδα Valor Economico της Βραζιλίας.
«Η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι τόσο βαθιά και σκληρή όσο οι επενδυτές πιστεύουν. Οι κυβερνήσεις είναι στη διαδικασία διαπραγματεύσεων και αυτό παίρνει χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mobius, συστήνοντας στους επενδυτές να έχουν υπομονή.
Σε 12 -18 μήνες εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η bull market για τα διεθνή χρηματιστήρια ο Tobias Levkovich, επικεφαλής αναλυτής της Citi. Μάλιστα ο Levkovich συστήνει στους επενδυτές να κάνουν υπομονή, καθώς η bull market αναμένεται να είναι πολυετής!
"Η επενδυτική κοινότητα έχει χάσει πάνω από 50% - στρεφόμενη στις μετοχές - δύο φορές από το 2000", δηλώνει ο αναλυτής και προσθέτει "Λόγω της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, της πορείας της διεθνούς οικονομίας, των προκλήσεων που ταλανίζουν την αγορά εργασίας, των χαμηλών επιπέδων που έχουν αγγίξει οι τιμές ακινήτων, βραχυπρόθεσμα οι αγορές δεν θα αντιδράσουν... Ωστόσο εντός των ερχόμενων ετών θα πρέπει να αναμένεται ένα πολύ εντυπωσιακό ράλι".
Ο Levkovich εκτιμά ότι το 2012 ο S&P 500, o δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα κινηθεί πέριξ των 1.375 μονάδων, ήτοι αύξηση κατά 13% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Χρυσός

Αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνουν για την πορεία διαμόρφωσης του χρυσού κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι, καθώς οδεύουμε προς την εκπνοή του 2011 και έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του 2011.
Νέο ράλι βλέπει να ξαναξεκινά ο χρυσός το 2012, με την Bank of America Merrill Lynch να βλέπει το κίτρινο μέταλλο μεταξύ 2.000 και 2.500 δολάρια, στον απόηχο της αύξησης που αναμένεται στη ζήτηση εξαιτίας της ασφάλειας που προσφέρει.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μία διόρθωση στις τιμές του χρυσού τους τελευταίους μήνες, η BofA/ML βλέπει το μέσο όρο του επόμενου έτους να διαμορφώνεται στα 1.850 δολάρια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Goldman Sachs βλέπει το χρυσό στα 1.810 δολάρια κατά μέσο όρο το 2012, εξαιτίας της συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, και της μείωσης της διάθεσης των επενδυτών για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της GS, τα υψηλότερα επίπεδα του χρυσού αναμένεται να φτάσουν στα 1.900 δολάρια, και ο μέσος όρος στα 1.810 δολάρια η ουγγιά τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον αναμένεται να επηρεαστεί η επενδυτική διάθεση από την πολιτική της συνεχούς απομόχλευσης των επενδυτών από τα σύνθετα προϊόντα.
Παράλληλα, η UBS δηλώνει ότι παραμένει bullish στο outlook τόσο του χρυσού όσο και του ασημιού, εκτιμώντας ότι το κίτρινο μέταλλο θα κινηθεί κατά μέσο όρο το 2012 στα 2.050 δολάρια. Αυτή η τιμή είναι κατά 28% υψηλότερη σε σχέση με τη σημερινή τιμή που διαμορφώνεται πέριξ των 1.595 δολ.
Στα 2.000 δολάρια βλέπει η Barclays Capital το χρυσό στα 2012, ήτοι υψηλότερα κατά 25% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Από την πλευρά της η Citigroup θεωρεί ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους ο χρυσός θα φτάσει τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, θέτοντας τις βάσεις για τα επίπεδα των 3.400 δολαρίων την επόμενη διετία.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανάλυση της η οποία τιτλοφορείται «The 12 Chart of Christmas» (τα 12 διαγράμματα των Χριστουγέννων), αν και βραχυπρόθεσμα ο χρυσός προκαλεί κάποιες ανησυχίες, η Citigroup θεωρεί ότι η πτώση του επόμενου διαστήματος θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκομίσουν τα κέρδη του τελευταίου έτους οι επενδυτές και να ξανατοποθετηθούν για να είναι έτοιμοι για το μεγάλο ράλι.
Η Citigroup βλέπει την bull market του χρυσού να μην τελειώνει εδώ, εκτιμώντας ότι η άνοδος θα φτάσει στο 50%, θέτοντας τις βάσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Βullish για την πορεία διαμόρφωσης της τιμής του χρυσού παραμένει η BNP Paribas, αν και προειδοποιεί ότι το πολύτιμο μέταλλο ενδεχομένως να καταστεί ευάλωτο σε περαιτέρω διορθωτικές τάσεις, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές.
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τόσο το 2012 όσο και το 2013 έρχονται νέα υψηλά για τον χρυσό.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα αυτή των αγορών οδήγησε την BNP Paribas να μειώσει τις προβλέψεις της για την πορεία διαμόρφωσης της τιμής του μετάλλου τόσο το 2012, όσο και το 2013.
Αναλυτικότερα ο οίκος προβλέπει ότι ο χρυσός θα κινηθεί πέριξ των 1.775 δολαρίων ανά ουγγιά το 2012 και πέριξ των 2.150 δολαρίων το 2013.
Πρότερες εκτιμήσεις του οίκου έκαναν λόγο για διαμόρφωση της τιμής του στα 2.025 δολάρια το 2012 και στα 2.280 δολάρια ανά ουγγιά το 2013.
"Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων δεν αλλάζει τη θετική στάση μας απέναντι στο μέταλλο", τονίζει η ΒΝP Paribas.

Ευρώ 


Αντίθετες είναι οι απόψεις των αναλυτών όσον αφορά τη διακύμανση του ευρώ. Μερίδα των αναλυτών θεωρεί ότι το ευρώ φαίνεται ισχυρό μεταξύ των επιπέδων του 1,25-1,30 δολ, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από το κύμα υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη. Μάλιστα, αν και έφτασε στο 1,1780 δολ. τον Ιούνιο του 2010 όταν και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, σε μικρό χρονικό διάστημα ανέκαμψε, δείγμα των αντιστάσεων που διαθέτει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2011 οι απώλειες ανέρχονται σε 1,1% (έναντι του δολαρίου), οι χαμηλότερες μέσα σε μία χρονιά από το 1999.
Η μέση ισοτιμία του είναι 1,2049 δολάρια. με το εύρος να διαμορφώνεται από 82,3 σεντς τον Οκτώβριο του 2000 έως το υψηλό των 1,6038 δολαρίων τον Ιούλιο του 2008.
Υπενθυμίζεται πάντως εδώ ότι τέσσερις κορυφαίοι αναλυτές προχώρησαν πρόσφατα σε επι τα χείρω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους για την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, υπό το βάρος των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που έχει λάβει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Η Barclays Capital αναμένει ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα 1,25 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε έξι μήνες, και όχι στα 1,32 δολ. που εκτιμούσε πριν από έξι μήνες. Παράλληλα, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον ορίζοντα του 12μήνου στα 1,20 από 1,35 δολάρια προηγουμένως.
Η Credit Suisse ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ορίζοντα τριμήνου. Ειδικότερα εκτιμά ότι σε τρεις μήνες το ευρώ θα έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,25 δολ, έναντι πρότερης πρόβλεψής της για διαμόρφωσή του στα 1,38 δολάρια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε μείωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου προχώρησε πριν από λίγες ημέρες και η JP Morgan. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το ευρώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,30 δολ μέχρι την άνοιξη του 2012. Υπενθυμίζεται ότι πρότερη εκτίμησή της έκανε λόγο για διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου στο 1,38 έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Αντίστοιχα, ο οίκος τώρα βλέπει στο 1,38 την ισοτιμία στα τέλη του έτους.
Στον αντίποδα, να παραμείνουν long στο ευρώ έναντι του δολαρίου, με στόχο το 1,40, σύστηνε πρόσφατα στους επενδυτές η Goldman Sachs.
Από την πλευρά της, η UBS αναμένει να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο ίδιο το ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να αναμένεται να υποαποδώσει σε σχέση με το δολάριο. Η UBS συστήσει πώληση για το ευρώ, ενώ αναμένει στερλίνα και δολάρια να καταγράψουν σημαντικό ράλι το 2012. Το επόμενο εξάμηνο βλέπει το ευρώ στο 1,25 δολ, ενώ σε βάθος 12μηνου το βλέπει στο 1,20 δολ.
Με τη σειρά της, η Morgan Stanley τηρεί για την ώρα στάση αναμονής, αναμένοντας να προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις του ευρώ, όταν αυτό θα ανέλθει εκ νέου στα επίπεδα των 1,31 δολ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα επόμενα δύο 24ωρα θα είναι καθοριστικά για την πορεία της ισιοτιμίας ευρώ - δολαρίου. Κατά τον οίκο, οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα θα συνεχιστούν, υπό το βάρος της κρίσης χρέους.

www.bankingnews.g
r

Σκοντάφτουν στο «κούρεμα» οι κάλπες







Η διαρροή κοινή τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη Λ. Συγγρού: Η συνάντηση Παπαδήμου – Σαμαρά έγινε σε καλό κλίμα. Αρκεί αυτό για να διαλύσει τα σύννεφα που μαζεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την κυβέρνηση;

Η απάντηση έπειτα και από τις χθεσινές συναντήσεις του κ. Παπαδήμου είναι απερίφραστα «όχι». Και αυτό διότι μέχρι στιγμής φαίνεται πως λίγη σημασία έχουν οι συζητήσεις που προηγήθηκαν περί του χρόνου των εκλογών, του εύρους των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης ακόμη και του ανασχηματισμού αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση η αίσθηση που υπάρχει έπειτα και από το ραντεβού της μιάμισης ώρας των δυο ανδρών είναι πως «το τοπίο για το PSI παραμένει θολό»...

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εάν δεν προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων και δεν ολοκληρωθεί το «κούρεμα» δεν υπάρχει νέα συμφωνία για το νέο δάνειο μαμούθ των 89 δις ευρώ ενώ η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μένει ανοιχτό το PSI» σημείωναν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά μετά τη χθεσινή συνάντηση εκτιμώντας πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Παπαδήμος έδειξε να επιθυμεί να κλείσει εδώ και τώρα η συμφωνία για το «κούρεμα».

«Έγινε αναλυτική συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ενώ είναι σαφές ότι ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Αυτά είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και κυρίως του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και του νέου οικονομικού προγράμματος που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Μιχελάκης με μία γραπτή ανακοίνωση στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εκλογές.

Η αίσθηση που υπάρχει γύρω από την εξέλιξη με το PSI ανατρέπει εν πολλοίς τη θέση της ΝΔ ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία αιτία προκειμένου οι εκλογές να πάνε πιο μακριά από την 19η Φεβρουαρίου. Η θέση ωστόσο του κ. Σαμαρά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας το εξαιρετικά σοβαρό έργο που έχει αναλάβει επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δυο ανδρών.

Στη συνάντηση, όπως λένε οι πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού, δεν έπεσε στο τραπέζι συγκεκριμένη ημερομηνία ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε καν για τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση παρά το γεγονός ότι η ΝΔ επιμένει πως αυτά θα πρέπει να «κλειδώσουν» από την επόμενη κυβέρνηση και όχι τώρα αφού οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν τώρα θα αφορούν στην κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού του 2011 κάτι με το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει από την πρώτη στιγμή διαφωνήσει.

Ασαφές παραμένει έπειτα ακόμη και μετά τη συνάντηση το εάν ο κ. Παπαδήμος πει «ναι» στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να δηλώσει «παρών» για το ενδεχόμενο να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τη ΝΔ να έχει ήδη αντιδράσει αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γ. Καρατζαφέρης: Αυτό φοβάμαι...
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Παπαδήμο σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr επέμεινε στο να έχει πιο ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση η ΝΔ προκειμένου να μην περνάει η «ατζέντα του ΠΑΣΟΚ» σε κάθε υπουργικό συμβούλιο.

Επανέλαβε την πρότασή του για ανασύνθεση, όπως λέει, της κυβέρνησης και κατά τις ίδιες πληροφορίες εξέφρασε έναν μεγάλο "φόβο" του στον Πρωθυπουργό: Εάν η κυβέρνηση λάβει τώρα μέτρα για να προχωρήσει το νέο δάνειο και στη συνέχεια πάει σε εκλογές τότε είναι πολύ πιθανόν η Αριστερά να φθάσει το 40% στις κάλπες.

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στη Λ. Συγγρού ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτιμά ότι το PSI δείχνει να πηγαίνει καλά – όπως είπε πρόσφατα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος – ενώ η αίσθηση που αποκόμισε από τη συζήτηση είναι πως η 19η Φεβρουαρίου έχει ήδη σβηστεί από το εκλογικό ημερολόγιο. "Μόνο από δικά μας λάθη μπορεί να κινδυνεύσει το PSI" σημείωσε σε στενούς του συνεργάτες αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Διαφορετική είναι η εκτίμηση με τη ΝΔ και εις σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αφού ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «εξελίξεις μετά τις γιορτές» κάτι που όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του αφορά στην πιθανότητα να γίνει μία κοινή συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση εάν και εφόσον το αποφασίσει ο κ. Παπαδήμος.


Real.gr

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από τα Χριστούγεννα για τον καπνό και παλιά Σχέδια Βελτίωσης



Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από τα Χριστούγεννα για τον καπνό και παλιά Σχέδια Βελτίωσης
Σε πληρωμές για το Μέτρο 144 το οποίο έχει να κάνει με το καθεστώς αναδιάρθρωσης του καπνού αλλά και το Μέτρο 121: Σχέδια Βελτίωσης, προχώρησε στις 2312 και στις 22/12 αντίστοιχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε πληρωμή για το Μέτρο 144 Αναδιάρθρωσης Καπνού, σε 341 παραγωγούς και συνολικό ποσό 664.562,02 ευρώ.
Μια ημέρα πριν, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πίστωση των λογαριασμών 27 δικαιούχων με συνολικό ποσό της τάξεως του 1.021.751,84 ευρώ για παλιά Σχέδια Βελτίωσης.

Αναλυτικά οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ τον Δεκέμβριο εκτός της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης έχουν ως εξής:

  • Στις 23/12/2011 έγινε πληρωμή για το Μέτρο 144 Αναδιάρθρωσης Καπνού, με πλήθος 341 παραγωγούς και συνολικό ποσό 664.562,02€
  • Στις 22/12/2011 έγινε πληρωμή του Μέτρου 121 Σχέδια Βελτίωσης, 27 δικαιούχων με ποσό 1.021.751,84€
  • Στις 22/12/2011 έγινε η πληρωμή 68 δικαιούχων για το καθεστώς των Δασώσεων (75η ΠΛΗΡΩΜΗ) με ποσό: 19.931,71€
  • Στις 15/12/2011 έγινε η πληρωμή 59 δικαιούχων για το καθεστώς των Δασώσεων (74η ΠΛΗΡΩΜΗ) με ποσό: 32.054,21€
  • Στις 06/12/2011 έγινε η πληρωμή 377 δικαιούχων για το καθεστώς των Δασώσεων (73η ΠΛΗΡΩΜΗ) με ποσό: 286.991,77€

Agrotypos

Αρχειοθήκη ιστολογίου