Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Να τελειώνουμε με τα αστεία



Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,
Ακόμη και αν ορκισθεί σε όλους τους Θεούς και σε όλους τους δαίμονες, κανείς πια στη Ευρώπη δεν πρόκειται να πιστέψει τον κ. Αλέξη Τσίπρα, οτιδήποτε και αν δηλώσει, υποσχεθεί, διαψεύσει ή εξορκίσει.
Διερωτώνται ακόμη  εκείνοι που τον υποδέχτηκαν σε Παρίσι και Βερολίνο, ποιο ήταν το νόημα αυτών των επισκέψεών του.
Πήγε άραγε  για να τους γνωστοποιήσει προσωπικώς τον άθλο της εκλογικής του επιτυχίας;
Πήγε για να ζητήσει τη βοήθειά τους προς την καταρρέουσα Ελλάδα; (κάτι τέτοια έκανε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου και  βούλιαξε μια ώρα αρχίτερα τον… Τιτανικό)
Πήγε απλώς για να εμφανισθεί στο εσωτερικό της Ελλάδας ως ο προνομιακός συνομιλητής των Γαλλικών και Γερμανικών αδελφών του πολιτικών δυνάμεων;
Τίποτα από όλα αυτά. Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Παρίσι και στο Βερολίνο για να… τρομάξει τους Ευρωπαίους.
Τους το είπε άλλωστε πολύ καθαρά: Κατά τον ψυχρό πόλεμο, και οι δύο τότε υπερδυνάμεις (ΗΠΑ και ΕΣΣΔ) διέθεταν ατομική βόμβα. Δεν την χρησιμοποίησαν όμως γιατί ο ένας φοβόταν τη βόμβα του άλλου.
Το ίδιο και τώρα. Η… υπερδύναμη Ελλάδα διαθέτει την ατομική βόμβα της αποχώρησης από το Ευρώ και η Ευρώπη διαθέτει την αντίστοιχη βόμβα της εκδίωξης της Ελλάδος από το Ευρώ.
Αλλά επειδή η μία υπερδύναμη (η Ευρώπη) φοβάται την άλλη… υπερδύναμη (την Ελλάδα) και αντίστροφα, η Ευρώπη δεν θα το τολμήσει τέτοιο… απονενοημένο διάβημα!
Η Ελλάδα; Δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να κάνει χρήση του δικού της… «ατομικού  οπλοστασίου».  Της κατάργησης, δηλονότι, της ακύρωσης, της καταγγελίας ή ότι άλλο τέλος πάντων συμπεράνουν οι «συνιστώσες» ότι αποτελεί την αυθεντική βούληση του λαού, στις 17 Ιουνίου.
Αυτά  είπε στους Γαλλο-γερμανούς ο κ. Τσίπρας, σε τόνο, χρόνο και χρωματισμό φωνής (ατελούς,  πάντως)  Ανδρεϊκής απομίμησης και κατατρόμαξαν. Και τώρα είναι πολύ, μα πάρα πολύ… τρομαγμένοι!
Λοιπόν, αγαπητέ κύριε Διευθυντά, στις 17 Ιουνίου πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα αστεία. Δεν συμφωνείτε; Να τελειώνουμε, για τα καλά!
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Σταύρος Γεωργίου

Περι Λαλιώτη, λοιπόν…



Η Ιστορία τον κατέγραψε ως τον… “πραγματικό” γιο του Ανδρέα Παπανδρέου. Σίγουρα τον πιο πολιτικό, σε σχέση με τους βιολογικούς επιγόνους του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και θυελλώδη πρωταγωνιστή μιας περιόδου που έθεσε τις βάσεις για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο σημερινό εθνικό αδιέξοδο. Στο χείλος του γκρεμού.
Από το 2004 και μετά, ή και λίγο νωρίτερα, όταν ο Κώστας Σημίτης τον “ξεδόντιασε”, αντικαθιστώντας τον στο αξίωμα του πανίσχυρου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ με τον τότε ανερχόμενο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο (περί ου ο λόγος) Κώστας Λαλιώτης κράτησε αποστάσεις ασφαλείας από την καρδιά της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Με τον Κώστα Σημίτη, οι σχέσεις τους υπήρξαν πολιτικά εχθρικές. Με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν ταίριαξαν ποτέ. Η αναγκαστική “συγκατοίκησή” τους, είχε ημερομηνία λήξεως, ενώ ήταν στην πραγματικότητα μια σχέση χωρίς ψυχικό υπόβαθρο. Όσο για το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, μάλλον απέχει πολύ από τις ιστορικές παραστάσεις και αναμνήσεις που συνοδεύουν την εποχή Λαλιώτη. Ώστε το άλλοτε “θείο βρέφος” να διατηρεί αμετακίνητη τη θέση του σε ένα παρελθόν το οποίο εμφανίζεται στο παρόν μονάχα ως ανάμνηση. Ή έστω, αφήγηση.
Ο Κώστας Λαλιώτης υπήρξε σύμβολο μιας εποχής που ο ιστορικός του μέλλοντος θα επιχειρήσει να διαγράψει από την εθνική διαδρομή του τόπου. Μια εποχή προβληματική, σκοτεινή, περίεργη. Τότε που, καθώς το διαδίκτυο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή μας, τα συστημικά ΜΜΕ είχαν τόσο μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να κληρονομήσουν στην Ελλάδα μια γενιά… μετρίων πολιτικών. Ο πιο μετριοπαθής χαρακτηρισμός για εκείνους που ευθύνονται για το εθνικό πισωγύρισμα.
Όλα αυτά ωστόσο, δεν ακυρώνουν τη χαρισματική και έμπλεη ικανοτήτων προσωπικότητα, του πολιτικού που κατήργησε τα νοητά και υπαρκτά σύνορα ανάμεσα στην επικοινωνία και την… προπαγάνδα. Ούτε και “τσαλακώνουν” την αυταπόδεικτη προσήλωσή του στο ΠΑΣΟΚ. Το διαχρονικό και πολυπρόσωπο, αλλά πάντα μοιραίο για το μέλλον του τόπου.
Διαβάζοντας λοιπόν κανείς τη χθεσινή δήλωση του για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια να διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος, δηλαδή… ιθύνων νους της πολιτικής εκτόξευσης της Κουμουνδούρου, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει στον Κώστα Λαλιώτη την απόλυτη συνέπεια έργων και λόγων.
Η πιο ευκρινής διαπίστωση είναι ότι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά… αντιπαθεί, ή στέκεται αρνητικά απέναντι στο εγχείρημα Τσίπρα. Οι φράσεις που χρησιμοποιεί είναι προσεκτικές. Και το γεγονός ότι τις χρησιμοποιεί εκείνος, που σπανίως, σχεδόν ποτέ δεν κάνει λάθος, προσδίδει στη διαπίστωση πρόσθετη βαρύτητα.
Υπάρχει ωστόσο και ένα… συναισθηματικό υπονοούμενο. “Η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά δεδομένη και αδιαμφισβήτητη”, σχολιάζει με έμφαση σε κάποια αποστροφή της δήλωσής του ο Κώστας Λαλιώτης. Μα, αυτό ακριβώς υπονοούν και όσοι τον εμπλέκουν στα σενάρια… σεμιναρίων προς τον Αλέξη Τσίπρα. Από τη στιγμή που το “βαθύ” και αυθεντικό ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν κατηγορεί τον Κώστα Λαλιώτη ότι δεν είναι συνεπής με τις αρχές και τις ιδέες που επί δεκαετίες υπηρέτησε. Γιατί σίγουρα, το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν είναι “εκείνο” το ΠΑΣΟΚ. Είναι… κάτι από το ΠΑΣΟΚ. Ένα πρώην μεγάλο κόμμα, που έγινε πλέον μικρομεσαία συνιστώσα της ελληνικής Κεντροαριστεράς.


Λεφτά... ΤΕΛΟΣ!



2 μέρες ζωής μετά τις εκλογές!

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, οι αγορές πιέζουν και τα ταμεία της χώρας αδειάζουν επικίνδυνα....



Σύμφωνα με το non paper Παπαδήμου, στις 18 του μήνα, ακριβώς την επομένη των Εθνικών Εκλογών, στα ταμεία της χώρας θα υπάρχουν μόλις 700 εκατ. ευρώ. Χρήματα που δε φτάνουν στο ελάχιστο για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας.

Για την ακρίβεια, τα χρήματα αυτά φτάνουν μόνο για 2 ημέρες! Αμέσως μετά, στις 20 Ιουνίου, η χώρα - σύμφωνα πάντα με τον Λουκά Παπαδήμο - θα έχει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ. Στο τέλος του μήνα, με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα, το έλλειμμα θα βρίσκεται στα 2,2 δισ. ευρώ! Χαρακτηριστική είναι η εξής φράση του:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8.5.2012), η κεντρική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11/5 σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. Ευρώ».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και οι εφορίες βρίσκονται σε κατάσταση ολικής αποσύνθεσης. Τα έσοδα της χώρας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Και πλέον ο φόβος είναι διάχυτος ότι τα χειρότερα έρχονται, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναλάβει την την εξουσία της χώρας.

«Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και μια νέα προεκλογική περίοδος θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη των εσόδων, ενώ και η συγκράτηση των δαπανών καθίσταται δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου μπορεί να εμφανιστεί από τις αρχές Ιουνίου. Οι εξελίξεις αυτές θα δυσχεραίνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στους επόμενους μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαδήμος.


Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να φοβάται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αν από τις εκλογές προκύψει πάλι κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας παρότι διευκρινίζει ότι αυτό είναι ένα σενάριο απευκταίο για όλους.

Ωστόσο, όπως αρκετές φορές έχουμε τονίσει στο planet-greece, και ούτε ο Παπαδήμος αναφέρει, για να κλείσει η τρύπα του 1 δισ. ευρώ (και βάλε) θα πρέπει άμεσα - όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την άμεση τόνωση των εσόδων. Ή να πληρωθούν άμεσα τα τρία χαράτσια για τα ακίνητα που μας έρχονται. Με τι χρήματα, όμως;



Αρχειοθήκη ιστολογίου