Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

«Θα πρέπει να προστατέψουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο για αυτό πρέπει να διατηρηθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής,


Στην επικείμενη κατάργηση αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις συνέπειες για την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης στην Ελλάδα, αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν 55 βουλευτές της ΝΔ, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη. «θα πρέπει να προστατέψουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο για αυτό πρέπει να διατηρηθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, που είναι ένας από τους υπογράφοντες βουλευτές.

Και προσθέτει: «το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι πολύ δύσκολο, αφού σε κρατά σε συνεχή εργασία 365 ημέρες τον χρόνο γιατί δεν μπορείς να αφήσεις τα ζώα μόνα τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν την υποστήριξη της πολιτείας. Η απόφαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης έγινε για να στηριχτεί αυτό το επάγγελμα. Πρέπει η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος να παραμείνει».

Στην ερώτηση τους οι 55 βουλευτές σπεύδουν να υπενθυμίσουν στο υπουργείο ότι η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης έχει αποφασιστεί από το 2009 προκειμένου να γνωρίζουν οι καταναλωτές, τι αγοράζουν, αλλά και ως κίνητρο στις γαλακτοβιομηχανίες για να απορροφούν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, προς όφελος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Αναλυτικότερα οι Βουλευτές της ΝΔ στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την υποχρέωση των Βιομηχανιών Γάλακτος, να αναγράφουν στα γαλακτοκομικά τους προϊόντα (γάλα φρέσκο και μακράς διάρκειας, γιαούρτι) τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης.
Η συγκεκριμένη υποχρέωση, αποφασίστηκε το 2009, αφενός για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν και αφετέρου για να δοθεί κίνητρο στις γαλακτοβιομηχανίες, να απορροφούν το σύνολο της Ελληνικής παραγωγής, προς όφελος των Ελλήνων Κτηνοτρόφων.
Με τον τρόπο αυτό, επιτεύχθηκε μια λογική ισορροπία μεταξύ κτηνοτροφίας, βιομηχανίας και καταναλωτών, αφού χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις, από καμία από τις τρεις πλευρές, όλοι βγήκαν κερδισμένοι. Υπενθυμίζεται ότι το φρέσκο γάλα εκείνη τη χρονική περίοδο, πωλούνταν προς 1€/λίτρο και με τις βιομηχανίες να έχουν δεσμευτεί, να απορροφούν το σύνολο της Ελληνικής παραγωγής. Κατόπιν τούτων

Ερωτάται ο υπουργός:
1. Είναι πράγματι στον σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η κατάργηση της εγκυκλίου του 2009, που υποχρέωνε την αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα;
2. Αν ναι, με ποιο σκεπτικό και με ποια στοιχεία θα παρθεί μια τέτοια απόφαση; Ποιος την επέβαλε;
3. Έχουν υπολογιστεί οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, για την αλυσίδα παραγωγής – κατανάλωσης στην Ελλάδα;»

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
1. Βλάχος Γεώργιος
2. Τζαμτζής Ιορδάνης
3. Λυκουρέντζος Ανδρέας
4. Χριστογιάννης Δημήτριος
5. Ορφανός Γεώργιος
6. Κοψαχείλης Τιμολέων
7. Ράπτη Έλενα
8. Σολδάτος Θεόδωρος
9. Κουτσογιαννακόπουλος Κώστας
10. Καρασμάνης Γιώργος
11. Κοντογιάννης Γιώργος
12. Σενετάκης Μάξιμος
13. Βολουδάκης Μανούσος
14. Κουτσούμπας Ανδρέας
15. Δήμας Χρίστος
16. Λεονταρίδης Θεόφιλος
17. Πιπιλή Φωτεινή
18. Κεφαλογιάννης Μανώλης
19. Κεφαλογιάννης Ιωάννης
20. Λαμπρόπουλος Ιωάννης
21. Μαρίνος Ανδρέας
22. Πασχαλίδης Ιωάννης
23. Καραμανλή Άννα
24. Ιωαννίδης Ιωάννης
25. Βλαχογιάννης Ηλίας
26. Σιούφας Παύλος
27. Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος
28. Υψηλάντης Βασίλειος
29. Σκρέκας Κωνσταντίνος
30. Κουκοδήμος Κώστας
31. Κυριαζίδης Δημήτριος
32. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
33. Αντωνίου Μαρία
34. Σαμπαζιώτης Δημήτρης
35. Αυγενάκης Ελευθέριος
36. Αναστασιάδης Σάββας
37. Βλάχβεης Μενέλαος
38. Κακλαμάνης Νικήτας
39. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος
40. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
41. Μανδρέκα Ασπασία
42. Στύλιος Γιώργος
43. Τσιάρας Κωνσταντίνος
44. Μάνη Παπαδημητρίου Άννα
45. Κόνσολας Εμμανουήλ
46. Τσουμάνης Δημήτριος
47. Βιρβιδάκης Κυριάκος
48. Βογιατζής Παύλος
49. Ταγαράς Νικόλαος
50. Μπατσαρά Γεωργία
51. Κωνσταντόπουλος Γεώργιος
52. Στυλιανίδης Ευρυπίδης
53. Πατριανάκου Φεβρωνία
54. Πλακιωτάκης Ιωάννης
55. Κοντός Αλέξανδρος
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου