Ήπιος Λόγος
24.06.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η κρίση αυτοπεποίθησης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008, έχει και μια ψυχολογικών διαστάσεων παράμετρο: Το «blame game», ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με το ποιόν θα βαρύνει κατά προτεραιότητα η ευθύνη, για μια πιθανή χρεοκοπία, είτε στη Γηραιά Ήπειρο, είτε στο Νέο Κόσμο.
Στην πρόσφατη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξελίχτηκε σε απροκάλυπτο σύμμαχο της Ελλάδας, ζητώντας από την Γερμανίδα Καγκελάριο να προστρέξει η Ευρώπη σε βοήθεια του άλλοτε «10 του καλού». Έκτοτε, η αμερικανική γραφειοκρατία, επιμένει με συνέπεια να υποδεικνύει στους Ευρωπαίους τη στήριξη της Ελλάδας, για να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη, και στη συνέχεια η οικονομία των ΗΠΑ, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα θα διεκδικεί και πάλι την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του, για να μην έχει την «τύχη» του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ο οποίος παρέμεινε στον Λευκό Οίκο μονάχα για μια θητεία, λόγω της οικονομίας.
Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υστερόβουλο, αλλά πραγματικό. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως οι ΗΠΑ μοιάζουν… πιο πιθανό να φλερτάρουν με τη χρεοκοπία, σε σχέση με την ευρωζώνη. Επειδή οι Ρεπουμπλικανοί, δοκιμάζουν τα όρια του συστήματος, αρνούμενοι να συμφωνήσουν με τον Πρόεδρο Ομπάμα στην αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας. Ένα προαπαιτούμενο-στόχος, για να εξασφαλιστεί ότι η καταχρεωμένη αμερικανική οικονομία, δεν θα καταρρεύσει.
Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο αγώνας δρόμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά στο… ποιος θα χρεοκοπήσει πρώτος. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση, ταυτόχρονα όμως να αισθάνονται και πιο άνετα. Στη δική τους περίπτωση, αρκεί να τα βρουν ο Μπαράκ Ομπάμα με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών, και ειδικότερα των Πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ.
Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι οι δυο ηγέτες μοιράστηκαν πολύ πρόσφατα τις ανησυχίες τους σε μια«μονομαχία» γκολφ, είναι προφανές ότι η επίτευξη της πολυπόθητης ισορροπίας συμφερόντων, συνιστά θέμα χρόνου. Το ανησυχητικό είναι ότι στη συνέχεια θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την Ευρώπη. Και την Ελλάδα…
STATESMEN