Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο… πρόγονος του Κίσινγκερ



Το όνομά του συνδέθηκε με τη διεθνή… ραδιουργία, και τον επιδέξιο χειρισμό των διπλωματικών και πολιτικών ισορροπιών για την επίτευξη των προσωπικών και εθνικών στόχων του πρωταγωνιστή της μικρής ιστορίας μας.
Όπως αποδείχτηκε όμως, ακόμη και ο… πρόγονος του Χένρι Κίσινγκερ, Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, είχε τα όριά του.
Και όταν η Δημοκρατία επικράτησε του σκοταδισμού, επιτρέποντας σε επαναστατικά κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη να ξεχυθούν προς το μέλλον, το ποτάμι της αλλαγής έφτασε μέχρι τη Βιέννη. Και σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου του 1848, παρέσυρε στο διάβα του μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ανθρώπινης Ιστορίας.
Ο Μέτερνιχ συνέδεσε το όνομά του με την πτώση του Ναπολέοντα, την ίδρυση της Ιερής Συμμαχίας, την καταδίκη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως και πολλών άλλων επαναστατικών κινημάτων στην Ευρώπη. Το οξύ πνεύμα του, που βρήκε τον… μάστορά του μονάχα στη χαρισματική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, του επέτρεψε να διαχειριστεί κατά το δοκούν και επιδέξια, τις επιμέρους εχθρότητες, αντιπαλότητες και προσωπικές αδυναμίες των ηγεμόνων εκείνης της εποχής.
Και να επιβάλλει μια περίοδο σκοταδισμού, κάτω από την επίφαση της ασφάλειας, του νόμου και της τάξης. Που προάσπιζε φυσικά τα συμφέροντα των ισχυρών της εποχής, όχι όμως και των λαών τους. Στο τέλος δε, ακόμη και ο Μέτερνιχ δεν κατάφερε να σταματήσει μια κοινωνία σε εξέγερση. Μια κοινωνία που ζητούσε την αποκατάσταση των εις βάρος της αδικιών. Μια κοινωνία σε απόγνωση. Το παράδειγμά του, προς γνώση και… συμμόρφωση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου