Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τα αντιχαλαζικά δίχτυα




E-mailΕκτύπωσηPDF
antixalazikaΜετά από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιουλίου, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων η 15η Σεπτεμβρίου 2012. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους
του ΕΛΓΑ, φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ και έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει τα εξής: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα πρόληψης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. έχοντας σαν γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση» στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, ενέκρινε το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2012 συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος είναι η διεύρυνσή του και σε νέους κινδύνους, καθώς και η πρόβλεψη για χορήγηση πρόσθετων χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.
Ειδικότερα, για το 2012 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι :
α) Η πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, με την εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων, καθώς και τη μετατροπή των υφιστάμενων πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.
β) Η πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα. Το πρόγραμμα αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης ( για πρώτη φορά) Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.
γ) Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της κερασιάς από τη βροχή. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται συνδυαστικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών και επομένως αφορά την προστασία της κερασιάς από τη βροχή και το χαλάζι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
δ) Η προστασία της καλλιέργειας της ροδιάς από το χαλάζι και τη βροχή. Η ένταξη της καλλιέργειας αυτής στο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί με νέα απόφαση του ΕΛΓΑ που θα ληφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης για την καταλληλότητα του προγράμματος για την καλλιέργεια αυτή, η οποία αναμένεται να υποβληθεί στον ΕΛΓΑ στις αρχές του Φθινοπώρου.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής τράπεζας, καθώς και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης των συστημάτων ενεργητικής προστασίας.
Σημειώνεται ότι οι δαπάνες του προγράμματος που πραγματοποιούνται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.»
Με αφορμή το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012, o Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πρόληψη είναι επένδυση. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε μέτρο που μπορεί να κινητοποιήσει τη μηχανή της ανάπτυξης και να ενισχύσει τους αγρότες. Τα χρήματα του προγράμματος ενεργητικής προστασίας συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία της αγροτικής παραγωγής και ενισχύουν με ρευστότητα την οικονομία».
Τα μέσα προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ είναι: α) η εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων καθώς και η μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους για την πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, β) η κατασκευή και η εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα στα μηλοειδή, στα πυρηνόκαρπα, στα ακτινίδια και στα αμπέλια και γ) η εγκατάσταση αντιβρόχινης μεμβράνης στα κεράσια και στη ροδιά.

Πάλι πλακώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ - Παραλίγο στα χέρια Ε.Βενιζέλος με Μ.Χρυσοχοΐδη


ΕκτύπωσηE-mail


ImageΤο πάνε για πλήρη διάλυση στο ΠΑΣΟΚ: Πάλι κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια ο πρόεδρος του Ευ. Βενιζέλος με τον Μ.Χρυσοχοΐδη σε σύσκεψη. Η σύσκεψη αυτή συγκλήθηκε λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ όπου έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου, Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Χρ. Αηδόνης, Γ. Ντόλιος και Σ. Κεδίκογλου) καταψήφισαν τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας.

Τα πνεύματα, ήταν τεταμένα καθώς πολλοί ερμήνευσαν τη στάση των έξι βουλευτών ως κίνηση αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου με πρόσχημα τον νόμο για τα ΑΕΙ. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της συζήτησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης παρενέβη και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στηρίξει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ που προτείνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.

«Την ίδια στάση κρατάς σε όλα τα θέματα. Το ίδιο έκανες και στην Παιδεία... Υπονομεύεις συνεχώς την παράταξη!», του απάντησε ο Βενιζέλος. «Να το πάρεις πίσω αυτό!», είπε οργισμένος ο Χρυσοχοΐδης. «Δεν το παίρνω. Πήγαινε από δω!», συνέχισε ο Βενιζέλος. «Εσύ να φύγεις από δω...», ανταπάντησε ο Χρυσοχοΐδης. «Φύγε!», του είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σηκώθηκε όρθιος και όλοι νόμισαν οτι θα του επιτεθεί.

Ο Χρυσοχοΐδης έφυγε από τη συνεδρίαση της ΚΟ, και τα μέλη της εμβρόντητα από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης έπαψαν να απαντούν στα τηλέφωνα τους με όσους τους καλούσαν.

Ο Βενιζέλος, παρά τα λόγια που αντάλλαξαν δεν προτίθεται να διαγράψει τον Χρυσοχοΐδης, τίθεται όμως θέμα με την παραμονή του στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Να θυμίσουμε ότι πριν από τις εκλογές οι Α. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοΐδης, συγκρούστηκαν έντονα με τον Βενιζέλο για το αν θα συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση. Ο Χρυσοχοΐδης, τις τελευταίες ημέρες με όλες τις τοποθετήσεις του αμφισβητούσε τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την εκτίμηση ότι θα πρέπει οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να συγκρουστούν για να σωθεί η χώρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια ευρωζώνη χωρίς τη Γερμανία


Προφανώς και δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε προκύπτει ως θέμα προς συζήτηση, το εύρημα μιας τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στη Γερμανία, και εμφανίζει το 71% των πολιτών της ηγέτιδας χώρας της Ευρώπης, να τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το απρόοπτο όσο και ενδιαφέρον συμπέρσμα της δημοσκόπησης αφορά στο 51% των πολιτών, που επιθυμούν την έξοδο της Γερμανίας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, και την επιστροφή στο δημοσιονομικό καθεστώς του μάρκου.
Το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίζεται για πρώτη φορά από τότε που η Γερμανία «έβαλε πλάτη» για τη δημιουργία της ευρωζώνης. Και μπορεί να είναι γνωστή η εμμονική λατρεία που τρέφουν οι Γερμανοί για το αγαπημένο τους μάρκο, η κοινή λογική ωστόσο υπονοεί ότι θα την είχαν ξεπεράσει, διαπιστώνοντας στην πράξη πόσα πολλά κέρδισαν από το κοινό νόμισμα. Σε βάρος φυσικά των πλέον αδύναμων οικονομιών της ηπείρου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, στις οποίες θα κριθεί το προσωπικό πολιτικό μέλλον της, η Άνγκελα Μέρκελ απολύτως αναμενόμενα «συννεφιάζει», διαβάζοντας μια τέτοια δημοσκόπηση. Αν η γερμανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη για το αν το εθνικό νόμισμα του Βερολίνου θα πρέπει να είναι το ευρώ ή το μάρκο, όποια στρατηγική κι αν ακολουθήσει η ίδια η Καγκελάριος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην υποστεί τις (αρνητικές) συνέπειες, από ένα εκλογικό σώμα σε σύγχυση.
Απ’ την άλλη, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η Ευρώπη μπορεί και πάλι να μεγαλουργήσει, συνασπιζόμενη για άλλη μια φορά κατά της Γερμανίας. Αυτή τη φορά στο πεδίο μάχης της οικονομίας. Εκεί όπου έννοιες όπως ο ανταγωνισμός και το εμπάργκο σε προϊόντα, θα αποκτούσαν άλλη διάσταση, αν το Βερολίνο ήταν και πάλι ο «κοινός εχθρός».




Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου