Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Τζαμτζής: «Να εφαρμοστεί ο Νόμος για τα "κόκκινα" δάνεια των Αγροτών»


Τζαμτζής: «Να εφαρμοστεί ο Ν. 4235/2014 για τα «κόκκινα» Δάνεια Αγροτών»

Την εφαρμογή του Ν. 4235/2014 για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών ζητούν 22 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. 

Οι Βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να εφαρμοστούν οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα αναφέροντας τα εξής: 

Κύριε Υπουργέ, 

Το Φεβρουάριο του 2014 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4235/2014 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Όπως και εσείς γνωρίζετε, αυτές προέβλεπαν την παράταση εξόφλησης των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων από 5-10 χρόνια σε 7-15 χρόνια, με παράλληλο γενναίο κούρεμα στις προσημειώσεις οι οποίες τα βαρύνουν. Έκτοτε , και ενώ έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πέραν των 7 μηνών, δεν υπάρχει καμία διευκρινιστική εγκύκλιος, όσον αφορά στην εφαρμογή της διάταξης αυτής που ουσιαστικά θα ανακούφιζε χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους ανά την Ελλάδα. 

Ως εκ τούτου οι παραγωγοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μετά βίας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε καλύπτουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και τις πολλαπλές τους υποχρεώσεις, όταν μάλιστα η φετινή καλλιεργητική χρονιά ήταν γι΄ αυτούς κυριολεκτικά καταστροφική με αποτέλεσμα να απολέσουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. 

Αναμφισβήτητα αποτελεί θετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η ρύθμιση του φλέγοντος θέματος για την αντιμετώπιση των " κόκκινων" δανείων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συναφθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και αφορούν σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές και επαγγελματίες . Ωστόσο θα πρέπει αφενός να διευκρινιστούν τα κριτήρια για τους δανειολήπτες που δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που έγιναν για τα δάνεια αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού αδυνατούσαν να καταβάλουν τα οφειλόμενα, αφετέρου οι εν λόγω προϋποθέσεις να έχουν χαρακτήρα αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δύνανται να επιβιώσουν μέσα από την ελάφρυνση των δυσβάσταχτων υποχρεώσεών τους. 

Κύριε Υπουργέ, 

Επειδή η σχετική Τροπολογία, που κατατέθηκε στις 23-1-14 σε Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε ως αποκλειστικό στόχο την ρύθμιση των «κόκκινων» ενυπόθηκων δανείων της πρώην Α.Τ.Ε, ώστε να δώσει μία τεράστια ανάσα σε μία ομάδα πολιτών με πολλά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να παράγουν προς όφελος των ίδιων και της ελληνικής γεωργίας, 

Επειδή η καθυστέρηση της εφαρμογής της διάταξης αυτής επιφέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους αγρότες της χώρας μας, αφού οι τόκοι των δανείων τους συνεχίζουν να προστίθενται με συνέπεια να οδηγούνται σε αδιέξοδο, 

Επειδή η παρούσα κυβέρνηση στοχεύει στην λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας που εσχάτως δοκιμάζονται πολλαπλώς, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και να θεραπευτούν παθογένειες του παρελθόντος 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, 

Για ποιο λόγο δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Ν.4235/2014 που αφορά στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» αγροτικών δανείων της πρώην Α.Τ.Ε και πότε αναμένεται η έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκύκλιου, ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι ρυθμίσεις του;http://aridaianews.blogspot.gr/

Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για το έτος 2015, ζητούν 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας


Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για το έτος 2015, ζητούν με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν δέκα (10) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής,προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς όπως τονίζουν, η κατάθεση μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το επόμενο έτος, κρίνεται αναγκαία ειδικά σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών.
 
Αναλυτικά η ερώτηση (αρ. πρωτ.4497/11-11-2014) έχει ως εξής:
 
ΠΡΟΣ TOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
·         Οικονομικών
·         Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
 
ΘΕΜΑ: «Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς»
Το υφιστάμενο καθεστώς αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ορίζεται από το άρθρο 2 του Ν.4224/2013. Σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες διατάξεις, από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, τα οποία λογίζονται ως κύρια κατοικία τους, εφόσον η αντικειμενική τους αξία, δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα -χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης- είναι μέχρι 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη, δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εκπνέει η προθεσμία που ορίζεται από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια σε συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους.
Μάλιστα σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, κρίνεται αναγκαία η κατάθεση μια νέας νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα παρατείνεται το ισχύον καθεστώς και για το 2015.
Κατόπιν τούτων…
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1.    Θα καταθέσουν τα συναρμόδια Υπουργεία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει παράταση και για το 2015 στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς;
2.    Θα διατηρηθούν ως έχουν οι προϋποθέσεις ένταξης ενός ακινήτου σε καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς;
 
 
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ                                                Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2014
1.    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ
2.    ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
3.    ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
4.    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
5.    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
6.    ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
7.    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
8.    ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
9.    ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
10.  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου