Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ομιλία του Ι. Τζαμτζή για τη μη παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών λόγω οφειλών


Ομιλία του Ιορδάνη Τζαμτζή στη Βουλή για τη μη παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών λόγω οφειλών

Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στην ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε στη μη παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών λόγω οφειλών αναφέροντας τα εξής: 

«Πρώτα απ’ όλα, για να μην μακρηγορώ επειδή ο χρόνος είναι ελάχιστος –είναι τέσσερα λεπτά- θα πω ότι συμφωνώ με την πρόταση του συναδέλφου κ. Λυκουρέντζου, γιατί θα υπάρξει δυνατότητα ακριβώς για όλους τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν και στη ρύθμιση και να καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις τους.

Θα σταθώ περισσότερο στην τροπολογία, κύριε Υπουργέ, την οποία έχουμε καταθέσει είκοσι ένας συνάδελφοι. Υπάρχει και άλλη μία συνάδελφος, η κυρία Μπατσαρά, η οποία την υπογράφει και εκ παραδρομής δεν έχει μπει το όνομά της.

Είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 1950 και ειδικό 134. Αφορά την υποπαράγραφο ΙΑ.2 του ν.4254/2014, όπου προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών παρακρατούν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.3614/2007, τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, δανειοδοτήσεις και τα λοιπά, που καταβάλλονται από τους φορείς του δημοσίου, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΑΕ του δημοσίου τομέα. 

Ο νόμος αναφέρεται σε καταβολές από το δημόσιο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν καταβάλλει λεφτά. Δεν έχει δικά του λεφτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Απλά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μεσολαβεί και δίνει στους αγρότες και ελέγχει, ταυτόχρονα, όλο το σύστημα για την κατανομή των ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων από τους αγρότες. Άλλο πράγμα είναι αυτό που λέει ο νόμος αυτός, για τα χρήματα τα οποία δίνει το κράτος τα οποία μπορεί να αφορούν σε επιστροφή πετρελαίου, επιστροφή ΦΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη επιδότηση και άλλο πράγμα είναι οι κοινοτικές ενισχύσεις. 

Διότι οι κοινοτικές ενισχύσεις πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο. Αυτό ορίζει και το άρθρο 28 του Κανονισμού 1782/2003, άσχετα αν υπήρξε στα δικαστήρια σχετική νομολογία. Η νομολογία όμως αφορά παλαιότερο Κανονισμό και συγκεκριμένα τον 1765/1992 της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) τότε. 

Αυτό λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν θα πρέπει να παρακρατώνται γιατί οι άμεσες ενισχύσεις οι οποίες καταβάλλονται στους αγρότες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνέχιση και τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας. 

Καταθέτουμε λοιπόν αυτή την τροπολογία και ζητούμε η εφαρμογή της υποπαραγράφου ια2 του ν.4254 να μην αφορά τις πάσης φύσεως άμεσες ενισχύσεις, επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις που καταβάλλονται στους αγρότες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πρέπει αυτό, κύριε Υπουργέ, να το δείτε. Ήδη υπάρχει απόφαση και οι τράπεζες δεν μπορούν στις κοινοτικές ενισχύσεις να κάνουν περικοπές ή να κάνουν παρακράτηση. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει και για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και βεβαίως, υπάρχει δυνατότητα στις περιπτώσεις που έχουμε τις επιστροφές φόρου ή οτιδήποτε άλλο –επιδοτήσεις δηλαδή από το δημόσιο- να υπάρξει η ανάλογη παρακράτηση.

Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν θα πρέπει να παρακρατούνται σε καμία περίπτωση από τους αγρότες. 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε”.


http://aridaianews.blogspot.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου