Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τώρα απόσυρση και στα αγροτικά αυτοκίνητα


 

 12.04.2011

 Το μέτρο της απόσυρσης ισχύει και για τα αγροτικά οχήματα όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.


Στην εγκύκλιο του το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για την απόσυρση των φορτηγών θα εφαρμόζονται και για τα αγροτικά οχήματα.

Βασική προϋπόθεση, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων είναι ο κάτοχός του αγροτικού οχήματος να έχει καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους στο οποίο γίνεται η διαγραφή του οχήματος, αλλά και τα τέλη τυχόν προηγούμενων ετών.

Εφόσον διαπιστώνεται ότι ο κάτοχος του οχήματος αυτού οφείλει τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να προχωρήσει στην εξόφλησή τους.
Πηγή:  Newsit.gr

 


 

Ο Δημαράς ανακοινώνει το νέο κόμμα

12.04.2011REPORTER


Την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση θα εξαγγείλει το νέο πακέτο μέτρων, αποφάσισε ο Γιάννης Δημαράς να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος. Στο πλευρό του θα βρίσκονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σ. Σακοράφα και Β. Οικονόμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο πολιτικό εγχείρημα θα συμμετέχουν στελέχη και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Τη βάση του νέου κόμματος θα αποτελέσει το «Άρμα Πολιτών», δηλαδή ο συνδυασμός με τον οποίο διεκδίκησε ο Γιάννης Δημαράς την Υπερνομαρχία της Αττικής. Το πολιτικό στίγμα του θα είναι ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς με έμφαση στον πατριωτισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Θα πρόκειται για ένα κόμμα-κίνημα, στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ το ’74, που θα βασισθεί στην αυτοοργάνωση προκειμένου να κάνει το διαφορετικό, χωρίς αποχρώσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις, ώστε να προσεγγίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους και κυρίως τους νέους.
Στην παρουσίαση της διακήρυξης θα αναφέρεται ότι, το «Άρμα Πολιτών» θα είναι ανοιχτό σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί κατά του Μνημονίου, καθώς και με όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν με το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Θα ταχθεί κατά της οποιασδήποτε μορφή εκποίησης δημόσιας περιουσίας, θα ζητά την αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας.

Πηγή: Statesmen.gr

Νέα Δημοκρατία: «Μείζον θέμα από τη διπλή κλοπή εκρηκτικών στο ΠΝ»

     
12-04-2011 
ImageΟ  υπεύθυνος του τομέα πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας, με αφορμή τη διπλή κλοπή εκρηκτικών από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μείζον θέμα προκύπτει από τη διπλή κλοπή ποσότητας εκρηκτικών και πυροκροτητών μέσα από πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Εγείρονται ζητήματα που αγγίζουν τόσο την ασφάλεια των μονάδων και τη φύλαξη ειδικών χώρων ασφαλείας, όσο και θέματα πειθαρχίας, αφού ο δράστης της κλοπής είναι μόνιμος υπαξιωματικός του Π.Ν.
Ερωτήματα επίσης γεννιούνται, αφού η κλοπή δεν έγινε αμέσως αντιληπτή, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαδικασίες ελέγχου και καταμέτρησης στις συγκεκριμένες τουλάχιστον μονάδες, έγιναν πλημμελώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος το συμβάν, να μεριμνήσει για την ορθή τήρηση των διαδικασιών στις Ένοπλες Δυνάμεις και να εξασφαλίσει ότι τέτοια απαράδεκτα γεγονότα, που εκθέτουν τη χώρα, δεν θα ξανασυμβούν στο μέλλον.
Είναι καιρός η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που έχει αναλάβει απέναντι στον Ελληνικό λαό και να σταματήσει τον κατήφορο που, με τις πολιτικές της, έχει σπρώξει τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

«Πασχαλινό» δώρο στα διόδια ανήγγειλε ο κ. Ρέππας

«Πασχαλινό» δώρο ελπίζει ότι θα δώσει στους οδηγούς ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας. Όπως είπε στον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα θα μπορέσει να ανακοινώσει μείωση των διοδίων σε όλο το εθνικό δίκτυο.
Ο Δ. Ρέππας διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα συνεχιστεί η κατασκευή των έργων στα πέντε μεγάλα συγκοινωνιακά δίκτυα της χώρας

Πηγή: Antinews

Ο Σαμαράς έδειξε μια “άλλη Ευρώπη”

12.04.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ


Η σημερινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, είχε μια ιδιαίτερη σημειολογία. Όχι μόνο επειδή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κατεξοχήν πολιτικός αρχηγός ο οποίος στάθηκε από την πρώτη στιγμή απέναντι στη «σκοτεινή» προοπτική του Μνημονίου. Αλλά και διότι ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δηλώσει μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ότι η πολιτική του Μνημονίου αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, προκειμένου να εξέλθει η οικονομία της χώρας από την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση την οποία βιώνει.
Έχοντας δώσει ήδη μάχες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής των Βρυξελλών, ο Αντώνης Σαμαράς, θύμισε στον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ ποιος είναι ο δρόμος της πολιτικής ενοποίησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, τον οποίο είχαν εξαρχής χαράξει οι ηγέτες της γηραιάς ηπείρου, οι οποίοι οραματίζονταν μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, και όχι των γραφειοκρατών.
«Υπάρχει διέξοδος και λύση, αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας,  με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα. Η αλλαγή, άλλωστε, πολιτικής, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το καταλάβει η Κυβέρνηση, δεν σημαίνει ήττα. Ήττα είναι να επιμένεις στο ίδιο λάθος.
Και η Ευρώπη όμως από την πλευρά της, χρειάζεται να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη αλληλεγγύη, σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Τη δική μας πρόταση ελπίδας, για την έξοδο από την κρίση, θα την παρουσιάσουμε στο ‘’Ζάππειο 2’’.
Θα ήθελα, τέλος να πω, ότι εκφράζουμε την ικανοποίησή μας από την τοποθέτηση του κ. Φαν Ρόμπεϊ για το μεταναστευτικό ζήτημα. Θα πρέπει να καταλάβει η Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, ως σύνορό της, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τεράστια προβλήματα με τη μετανάστευση, και το πρόβλημα το οποίο δημιουργεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στη Βόρεια Αφρική», σχολίασε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς.

Πηγή:  Statesmen.gr

Τραβούσαν τα μαλλιά τους οι ελεγκτές της τρόικας!

 

 

12.04.2011

«Η κατάσταση αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών αποκόµισης εσόδων όπως οι εφορίες και τα τελωνεία».

Με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο αλλά και στις σημειώσεις τους οι ελεγκτές της τρόικας περιέγραφαν με την παραπάνω φράση όλα όσα συνάντησαν στον τελευταίο ελεγχο που έκαναν. Εκτιµούν μάλιστα πως πλέον είναι αδύνατον να καλυφθεί η µαύρη τρύπα, που αναµένεται στα τέλη του εξαµήνου να φτάσει τα 4,8 - 5,8 δισ. ευρώ.

'Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ οι ελεγκτές λένε οτι στην Ελλάδα δεν υπάρχει λογική στη λειτουργία των εφοριών:

- Το κράτος δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ στους πολίτες όταν πρέπει και οι αρµόδιοι των εφοριών απαντούν αφοπλιστικά στους κοινοτικούς ελεγκτές, «µα θα έπρεπε να χαίρεστε αφού συγκεντρώνουµε χρήµατα», µολονότι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά αυτά τα χρήµατα ανήκουν σε άλλον και κάποια στιγµή δεν θα εγγράφονται στα έσοδα.

- Οι εφορίες σπεύδουν να εισπράξουν από κάποιους πολίτες νωρίτερα και από άλλους δεν εισπράττουν ποτέ, ανάλογα µε τις γνωριµίες που διαθέτει ο καθένας ή άλλους τρόπους πρόσβασης, χωρίς να αποκλείεται και ο χρηµατισµός.

- Στα τελωνεία η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ, µε τους υπαλλήλους να αγνοούν όχι µόνο τους κοινοτικούς ελεγκτές αλλά και τους εθνικούς. Το ότι διαπιστώθηκε να έχουν χαθεί από τα έγγραφα νταλίκες, σχολιάστηκε από τους υπαλλήλους µε τη φράση: «Και τι έγινε;».
∆ιευθυντής τελωνείου διαπιστώθηκε να έχει καταθέσει στον λογαριασµό του, στη διάρκεια ενός και µόνου έτους, 2 εκατ. ευρώ και οι συνάδελφοί του συνοµολόγησαν πως αυτός είναι ο κανόνας γι’ αυτή τη θέση.

- Η αδιαφορία των αρµόδιων δηµοσίων υπαλλήλων έχει φθάσει σε όρια απίστευτα, προβάλλοντας το επιχείρηµα ότι «εφόσον δεν µας πληρώνουν δεν έχουµε λόγο να δουλεύουµε».

- Η µείωση των δαπανών στον δηµόσιο τοµέα έχει περιοριστεί στο µισθολογικό µέρος, αλλά δεν έχει επεκταθεί σε περιορισµό εξόδων άλλου τύπου. Για παράδειγµα, ακόµη και κατώτατοι υπάλληλοι έχουν ευρύχωρα γραφεία, τα οποία δεν συναντώνται σε καµιά ευρωπαϊκή χώρα. Το συµπέρασµα είναι ότι δεν υπάρχει εκλογίκευση µεταξύ του κόστους και των υπηρεσιών που παρέχονται.

- Οι τοπικές µικρές κοινωνίες εξακολουθούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους εις βάρος του γενικού συµφέροντος, κάτι που προκαλεί τραγελαφικά φαινόµενα όπως η λειτουργία στρατοπέδων σε περιοχές όπως η Αρτα ή το Μεσολόγγι, όπου δεν δικαιολογούνται.

- Οι υπερτιµολογήσεις εξακολουθούν να είναι κανόνας για κάθε έργο. Π.χ., ένας δρόµος µε λακκούβες στοιχίζει τέσσερις φορές περισσότερο για να διορθωθεί στην Ελλάδα από όσο στις Βρυξέλλες.

- ∆ιαπιστώνεται ότι η διαφθορά είναι εκτεταµένη στον δηµόσιο τοµέα, αλλά έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα ο ιδιωτικός τοµέας να µην επιθυµεί τη διόρθωση των πραγµάτων προς όφελός του ούτε να επιθυµεί να αναλάβει ρόλο στην οικοδόµηση ανάπτυξης για τη χώρα.

- Με αυτά δεδοµένα και τη µαύρη τρύπα των εσόδων να µεγαλώνει διαρκώς, ενδεχοµένως µοναδική λύση θα ήταν η συρρίκνωσητων δαπανών µέσω συνταγών-σοκ. Για παράδειγµα, να υποχρεωθούν τανοσοκοµεία, αφενός, να καταρτίζουν προϋπολογισµούς, αφετέρου, να λειτουργήσουν µε το 50% των χρηµάτων που τους αναλογούν µέχρι τώρα, διαφορετικά να κλείσουν. Αντιστοίχως, να κλείσουν τα δύο τρίτα των υπηρεσιών των ΟΤΑ, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι υπερκοστολογηµένες. Και αυτά όµως είναι µέτρα µε πολιτικό κόστος, για τα οποία πλέον στις Βρυξέλλες έχουν µεγάλες επιφυλάξεις, αν πρόκειται κάποιος να αναλάβει την ευθύνη της εφαρµογής τους.



Πηγή:  Newsit.gr

 

Στην τελική ευθεία για τα νέα μέτρα-απορρίπτει ο Ραγκούσης τα περί εκλογών


11lefta

 Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιoνομικού προγράμματος μπαίνει η κυβέρνηση μετά τις σημερινές αλλεπάλληλες συνεδριάσεις όλων των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠαΣοΚ και τις απογευματινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με πέντε υπουργούς.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε σε γενικές γραμμές τις κατευθύνσεις του Προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και είπε ότι η εξοικονόμηση των 23 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και παράλληλη αύξηση εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ.
Επίσης, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε τους βουλευτές του ΚΤΕ να του θέτουν ερωτήματα και για τη φημολογούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Απαντώντας επανέλαβε πως δεν εξετάζεται τέτοιο ενδεχόμενο και ότι παρόμοιες συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή.
Από τα βασικά ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθεί η αναπτυξιακή διάσταση στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Επίσης του ζητήθηκε από τους κκ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο και Κ. Καρτάλη να καταθέσει αναλυτικό απολογισμό της αποδοτικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ώστε να καταστεί σαφές τι είναι αναγκαίο και για ποιο λόγο από δω και πέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τη διαμόρφωση αυτού του απολογισμού. Στο θέμα επανήλθε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Β. Έξαρχος ο οποίος είπε πως αυτός ο απολογισμός πρέπει να γίνει ξεχωριστά από κάθε υπουργείο.

Ο Ραγκούσης για το μισθολόγιο

την ίδια ώρα συνεδρίαζε ο ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠαΣοΚ παρουσία του κ. Ι. Ραγκούση. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η μελέτη για το ενιαίο μισθολόγιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης διαβεβαιώνοντας όμως ότι δεν θα αλλάξει η αναλογία 1 προς 5 για τις νέες προσλήψεις.
Πρόσθεσε μάλιστα πως ακόμη και αν αυτή η αναλογία γινόταν 1 προς 6 ή 1 προς 7 το όφελος για το δημόσιο την προσεχή τριετία θα ήταν περιορισμένο και θα αντιστοιχούσε σε περικοπή μόλις εννέα χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, στο τέλος του 2013 το μισθολογικό κόστος του ελληνικού δημοσίου θα είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Απέρριψε τις πρόωρες εκλογές

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Ραγκούσης, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια, ο λαός ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές και επικύρωσε την απόφασή του στις εκλογές του Νοεμβρίου» τόνισε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε πως αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού ενώ σε σχέση με τη φημολογία που θέλει την κυβέρνηση να ζητάει την έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, παρέπεμψε στην κατηγορηματική του απάντηση για τις πρόωρες εκλογές

Πηγή: To vima on line και Newstrap

Τρία εκατ. ευρώ σε μια μέρα για… λοιπά επιδόματα!

12/04/2011

της Ράνιας Καρατζαφέρη

Τελικά, λεφτά φαίνεται πως όντως υπάρχουν για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους… Πέντε υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν μέσα σε μια μέρα, για τη χορήγηση επιδομάτων ύψους 3 εκατ. ευρώ, στους υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου!
Πρόκειται για επιδόματα που φτάνουν τα 2/3 του βασικού τους μισθού(!), αφού το φετινό κονδύλι μόνο για τις πάγιες απολαβές τους, ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ! Το γεγονός προκαλεί εντύπωση με δεδομένο ότι μέσα στη λαίλαπα του ΔΝΤ, τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι οι κυρίαρχες παροχές που περιορίστηκαν ή καταργήθηκαν με σαρωτικό τρόπο και κατ΄ εντολή της Τρόικα.
Οι αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που φέρνει στο φως το newsbomb.gr, υπογράφηκαν μέσα σε μια μέρα για την χορήγηση των εξής επιδομάτων: «Θέσεως Ευθύνης» 165.000 ευρώ , «Οικογενειακής Παροχής» 165.000 ευρώ, «Πληροφορικής» 30.000 ευρώ, «Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας» 85.000 ευρώ, αλλά και κάποιων άλλων… «Λοιπών επιδομάτων», γενικώς και απροσδιορίστως, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ!
Εκτός από αυτά τα επιδόματα, οι βασικοί μισθοί των συγκεκριμένων υπαλλήλων, σύμφωνα με απόφαση που υπεγράφη την ίδια μέρα, ξεπερνούν το ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου θα κοστίσουν φέτος στο Κράτος 7,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, πέρυσι τέτοια εποχή, οι εργαζόμενοι μετά από τετραήμερη κατάληψη, είχαν καταφέρει να σταματήσουν την κατάργηση ενός ακόμη επιδόματος που… τιτλοφορείται «Επίδομα Εθνικού Τυπογραφείου» και ξεπερνά τα 340 ευρώ το μήνα.
To newsbomb.gr διαθέτει όλα τα σχετικά έγγραφα:


Πηγή:  Newsbomb.gr

Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις σύμφωνα με τους εργαζόμενους (οι οποίοι απεργούν) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

 
Eλλάδα: Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις σύμφωνα με τους εργαζόμενους (οι οποίοι απεργούν) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Κανονικά σύμφωνα με τους εργαζόμενους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα καταβληθουν τόσο οι συντάξεις όσο και το δώρο του Πάσχα στους συνταξιούχους, ενώ για το ίδιο διαβεβαιώνουν και για την προκαταβολη της μισθοδοσίας του Απριλίου στο δημόσιο.
  Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σχετικά με την τετραήμερη απεργία που ξεκίνησαν σήμερα σημειώνεται οτι " οι εργαζόμενοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αίσθημα ευθύνης και επιδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική τους ευαισθησία και την αλληλεγγύη τους προς τους δοκιμαζόμενους συνταξιούχους, δεσμεύονται οτι τόσο οι συντάξεις όσο και το δώρο του Πασχα, θα καταβληθουν κανονικά".

Πηγή: E-typos.com

Η διπλωματική “κατσάδα” Μπαρόζο στα Σκόπια

12.04.2011ΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ


Στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο με τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, στα Σκόπια, αποφασίστηκε:
  1. Η δημιουργία ενός διαλόγου υψηλού επιπέδου προσχώρησης, που θα πραγματοποιείται στη χώρα δύο φορές το χρόνο, για να επιταχύνουμε την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
  2. Μια Οικονομική-Πολιτική Διάσκεψη, η οποία θα αντιμετωπίζει στρατηγικές προκλήσεις.
Ως προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή του διαλόγου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε τη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και το θέμα της ονομασίας. Στο θέμα αυτό, ο Μπαρόζο υπογράμμισε, ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους των Σκοπίων, «ένα είδος ιστορικής συμφωνίας», με τη λειτουργία των θεσμών και μια πραγματική κουλτούρα συμβιβασμού, χωρίς να παραλείψει τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή αναμένει τη δέουσα διαδικασία για την εφαρμογή του σχετικού νόμου.
Τι λέει ο Μπαρόζο στα Σκόπια; Ότι δεν έχουν ανάπτυξη, δεν έχουν πλήρη δημοκρατία και ότι πρέπει να συμβιβαστούν με τον ιστορικό τους χώρο και να βρουν λύση με την συνταγματική τους ονομασία.
Αυτό και αν είναι χαστούκι με διπλωματικό γάντι.

Πηγή: Statesmen.gr

Η κρίση έκοψε το σεξ

Η κρίση επηρέασε και τις πωλήσεις των φαρμάκων "life style" στην Ελλάδα. Πτώση 38% το πρώτο δίμηνο του 2011 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Δραματική μείωση στις πωλήσεις του Viagra

Ούτε λίγο ούτε πολύ, περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ ξοδεύονται για την αγορά των λεγόμενων "life style" φαρμάκων, που κι αυτά ωστόσο με τη σειρά τους έχουν αρχίσει να δέχονται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Το 2010 οι πωλήσεις τους σε όγκο υποχώρησαν κατά 6% και σε αξία κατά 23% ενώ η πορεία τους στους πρώτους μήνες του 2011 είναι μάλλον απογοητευτική, αφού η πτώση των πωλήσεων φτάνει στο 38%. Εξέλιξη που συνδέεται και με το γεγονός ότι έχουν τεθεί εκτός συνταγογράφησης.
Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες των "life style" φαρμάκων και αφορούν στη στυτική δυσλειτουργία, την παχυσαρκία και την διακοπή του καπνίσματος.
Αλλες κατηγορίες που συναντώνται είναι για την αντισύλληψη, την τριχόπτωση, τη δερματική γήρανση ή τη φλεβική ανεπάρκεια.
Ονομάστηκαν life style καθώς η χορήγησή τους έρχονταν να καλύψει ανάγκες που συνδέονται με την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την ευεξία και εν τέλει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζεται η θεραπευτική τους αξία, αφού συνδυαστικά, ή για προφύλαξη χορηγούνται μαζί με κύρια την κύρια αγωγή για τα διάφορα νοσήματα. Εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '90, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση στα χρόνια που ακολούθησαν.
Πέρυσι μέσω φαρμακείων αγοράστηκαν 1.514.691 συσκευασίες φαρμάκων για τη στυτική δεισλειτουργία, την παχυσαρκία και τη διακοπή του καπνίσματος, αξίας 39,94 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον οργανισμό IMS Health. Oι πωλήσεις σε όγκο είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με το 2009 και ο τζίρος κατά 23%. Την ίδια ώρα στο πρώτο δίμηνο του 2011, διατέθηκαν 222.767 συσκευασίες, που είναι 19% λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, συνολικής αξίας 5,18 εκατ. ευρώ, που και αυτή με τη σειρά της είναι μειωμένη κατά 38%.

Τέλος και στο Viagra

Για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και μπορεί να συσχετίζεται με κάποιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης, ξοδεύτηκαν πέρυσι 26,4 εκατ. ευρώ (898.701 συσκευασίες).
Ποσό που είναι μικρότερο έναντι του 2009 κατά 11%. Στο πρώτο δίμηνο φέτος οι πωλήσεις τους διαμορφώνονται σε 3,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας εντυπωσιακή πτώση που φτάνει στο 30%.
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, το 2010 πωλήθηκαν 204.021 συσκευασίες φαρμάκων, κατά 28% λιγότερες σε σχέση με το 2009. Η αξία των πωλήσεων είναι κι αυτή μειωμένη κατά 46% στα 9,08 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο δίμηνο οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 62% στις 885.377 ευρώ.
Τη μικρότερη μείωση στις πωλήσεις καταγράφουν τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Ετσι το 2010 διατέθηκαν 411.969 συσκευασίες (-5% σε σχέση με το 2009), συνολικής αξίας 4,42 εκατ. ευρώ (-9% σε σχέση με το 2009). Στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς όμως η αξία των πωλήσεων υποχωρεί κατά 21% στις 702.400 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τζίρος από τις πωλήσεις αντισυλληπτικών υπολογίζεται στα 11 εκατ. ευρώ και για την τριχόπτωση στα 3 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι αιτίες του φαινομένου
Βεβαίως, η πτωτική πορεία των πωλήσεων των "life style" φαρμάκων, δεν οφείλεται μόνο στην κρίση. Οπως θα πει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Σερέτης γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας Olvos, "η πτωτική πορεία που εμφανίζουν οι πωλήσεις, συνδέονται επίσης με τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων αλλά και στο γεγονός ότι όλα τα "life style" φάρμακα έχουν τεθεί εκτός συνταγογράφησης. Δεν αποζημιώνονται πια από την κοινωνική ασφάλιση".
Ο κ. Στυλιανός Καλογερόπουλος, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, πιστεύει πως "δεν θα έπρεπε να σταματήσει η αποζημίωση των φαρμάκων αυτών από την κοινωνική ασφάλιση, δεδομένου ότι δίνονται και για θεραπευτικούς σκοπούς. Θα μπορούσαν άλλωστε να βρεθούν τρόποι ελέγχου της ορθής συνταγογράφησης και της αναγκαιότητάς της". "Εκτιμώ ότι έτσι δημιουργούνται πολίτες δυο κατηγοριών", συνεχίζει, "σε αυτούς που μπορούν και σε αυτούς που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, λόγω οικονομικής δυνατότητας".

Πηγή:  News247

Κατηγορηματικό «Όχι» από Ρομπέι σε αναδιάρθρωση



Απορρίπτει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στο ΕΛΙΑΜΕΠ τόνισε ότι «όχι μόνο δεν συζητείται αλλά και δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης».
Νωρίτερα μετά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Όπως είπε ο κ. Ρομπέι, οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό και για την καθυστέρησή τους δεν ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα ζήτησε την πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της διατύπωσε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε γαλλική εφημερίδα. «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, επομένως δεν χρειάζεται να περικόψει τον όγκο του χρέους της», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην La Croix.

Πηγή: www.skai.gr/

350.000 ευρώ για φύλαξη στο Πανεπιστήμιο Αθήνων

Σε μια εποχή που το Δημόσιο έκοψε το Δώρο του Πάσχα στους συνταξιούχους και μετα μανίας η κυβέρνηση αναζητά πόρους μέσω της εξυγίανσης των οικονομικών στο δημόσιο τομέα, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σκοπεύει να δώσει 350.000 ευρώ για...σεκιούριτι.
Για αυτό το λόγο προέκρινε Διαγωνισμό στον οποίο μάλιστα αποδέχτηκε την ακριβότερη εταιρεία φύλαξης και αγνόησε τις φθηνότερες προσφορές.
Οι ανταγωνίστριες εταιρίες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και η προσφορά τους θα εκδικαστεί σε δυο μήνες. Το Πανεπιστήμιο όμως βιάζεται και δε θα περιμένει την απόφαση. Οι αντιδράσεις αναμένονται έντονες όχι μόνον από την φοιτητική κοινότητα αλλά και από τα κόμματα της Βουλής.



Πηγή:  New post

Τσίπρας:”Αντιμνημονιακός συνασπισμός εξουσίας”



 
Το όραμά του για ένα συνασπισμό εξουσίας των αριστερών δυνάμεων απέναντι στις δυνάμεις του μνημονίου περιέγραψε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στα Χανιά.
Απευθύνοντας νέα πρόσκληση συνεργασίας προς το ΚΚΕ, κάλεσε την ηγεσία του Περισσού «να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, και να δώσουν ελπίδα και προοπτική στο λαό για να βγει από την εφιαλτική προοπτική που υπάρχει».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα σενάρια, που όπως είπε, που εξυφαίνονται με βάσει το χρέος. «Είναι σενάρια, όλα αρνητικά για την κοινωνία, γιατί συνοδεύονται από μνημόνια και πολύ σκληρά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: Newsbomb.gr

Γάιδαρος με... φλας


Γάιδαρος με... φλας





Πηγή: Newsbeast.gr

Έγκριση Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων

<>
Κατά 5% ονομαστικά, αλλά πραγματικά περί το 10-15% μειώνεται η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ότι αφορά την οροφή του προσωπικού τους όπως αυτή θα αποτυπωθεί στη Νέα Δομή Δυνάμεων 2011-2025, η οποία προωθείται στο ΚΥΣΕΑ για έγκριση, μετά την έγκρισή του από το ΣΑΜ. Ενώ επίσημα η δύναμη των Ε.Δ. σε προσωπικό μειώνεται στις 135.000, από τις 143.000 που προέβλεπε η Δομή Δυνάμεων 2005 – 2020 που είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ το 2005, πρακτικά μιλάμε για Ένοπλες το πολύ 125.000 ανδρών (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ΕΠΟΠ και στρατεύσιμοι), αλλά ακόμα και αυτό το νούμερο είναι πολύ πιθανόν να μην επιτευχθεί ποτέ.
Οι λόγοι είναι η επιβράδυνση του προγράμματος πρόσληψης ΕΠΟΠ και η μειωμένη απόδοση των κλάσεων, σε συνδυασμό με τη διάρκεια μόλις εννέα μηνών θητεία. Κατά μέσο όρο σήμερα υπάρχει έλλειμμα 5000-8000 ανδρών κάθε χρόνο από το 2005 και μετά και αυτή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια: Ο πληθυσμός θα γερνάει, οι κλάσεις δεν θα αποδίδουν και φυσικά οι πιθανότητες να γίνουν προσλήψεις περισσότερων ΕΠΟΠ είναι επισtημονική φαντασία με τα σημερινά δεδομένα.
Πρακτικά μιλάμε για ένα στράτευμα που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να αναπτύξει περί τις 75-80.000 στον Στρατό Ξηράς για κάλυψη μιας τεράστιας περιοχής από το τριεθνές μέχρι το Καστελόριζο. Αλλά ούτε και αυτός ο αριθμός είναι πραγματικός: Λιγότεροι από τους μισούς μένουν αν εξαιρεθούν οι διοικητικοί τα επιτελεία και οι εφεδρείες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεγάλο νησί του Αιγαίου το 1986 είχε 10.000 άνδρες υπό τα όπλα και σήμερα λιγότερους από το ένα τρίτο!
Σε σχέση με την απόφαση του 2005, τυπικά η οροφή του Ελληνικού Στρατού μειώνεται από τις 93.500 στις 90.000, του Πολεμικού Ναυτικού από τις 20.000 στις 19.000 και της Πολεμικής Αεροπορίας από 28.500 στις 25.000. Ούτε η απόφαση του 2005, ούτε η σημερινή είναι ρεαλιστική.
Μόνη λύση είναι η αύξηση της θητείας τουλάχιστον κατά τρεις μήνες. Το δωδεκάμηνο είναι το μοναδικό που μπορεί να δώσει κάποια ανάσα στις μονάδες της παραμεθορίου που έχουν επάνδρωση της τάξεως του 40% και οι οπλίτες καταπονούνται σε καθήκοντα φύλαξης, αντί να εκπαιδεύονται. Περί το 2020 η θητεία θα πρέπει να αυξηθεί, επιπλέον, στους 15 μήνες. Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική και όχι εικονική ασφάλεια...

Πηγή:  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Στο αποχετευτικό δίκτυο τα δηλητήρια και τα απόβλητα των στρατιωτικών νοσοκομείων!

    
Image"Δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που προέρχονται από τα εργαστήρια (βιοχημικά, αιματολογικά, κλπ) των νοσοκομείων, ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη χημικών βλαπτικών παραγόντων σε αυτά και να δρομολογηθεί η αντίστοιχη μέθοδος επεξεργασίας», παραδέχεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευγάγγελου Βενιζέλου σε σχετικό ερώτημα της "Δημοκρατικής Αριστεράς" στην Βουλή.
«Στην παρούσα φάση τα υπόψη υγρά απόβλητα απορρίπτονται στο κοινό αποχετευτικό δίκτυο. Η εν λόγω διαπίστωση καταγράφτηκε ως μείζων παρατήρηση και η εκτέλεση των σχετικών έργων θα προγραμματιστεί από τα Γ.Ε. ως πρώτης προτεραιότητας», λέει ο υπουργός.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, εκτός από το 424 Σ.Ν. που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια, όλα τα άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία πετάνε τα νοσοκομειακά απόβλητά τους στις αποχετεύσεις.
Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι του νυν υπουργού, είναι χρόνιο και απαιτεί μόνιμες λύσεις που απαιτούν χρόνο και προπαντός χρήμα. Αλλά, αυτό απλώς δεν υπάρχει...


Πηγή:  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Οι πρώτες ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214

    
11-04-2011
ImageΗ Εισαγγελία του Μονάχου άσκησε ποινική δίωξη εναντίον δύο πρώην μάνατζερ των HDW/Ferrostaal για δωροδοκία δημόσιων λειτουργών άλλης χώρας, προκειμένου να προωθηθούν συμφωνίες πώλησης υποβρυχίων. Το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σχετίζεται με τις πωλήσεις υποβρυχίων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εισαγγελίας η μήνυση έχει ήδη ασκηθεί στις 18 Μαρτίου. Κατηγορούμενοι είναι ένα πρώην μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και ένας πρώην πληρεξούσιος της Ferrostaal.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο ap/dapd, πρόκειται για τις δύο συμφωνίες που έκλεισε το κονσόρτσιουμ της Ferrostaal και της κατασκευάστριας εταιρίας Howardtswerke Deutsche Werft AG (HDW) μεταξύ 2000 και 2002 για την πώληση των υποβρυχίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι δύο κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν ενδιάμεσους «συμβούλους» για τις απαραίτητες επαφές με φορείς αποφάσεων στην Ελλάδα. Μέσω των «συμβούλων» διατέθηκαν 50 εκ. ευρώ μόνο για το διάστημα μεταξύ 2000 και 2003, ενώ άλλα 11 εκ. διατέθηκαν το 2007.

Βάσει της δικογραφίας, προμήθειες καταβλήθηκαν και στην περίπτωση της πώλησης υποβρυχίων στην Πορτογαλία και μάλιστα σε Πορτογάλο Γενικό Πρόξενο, για να προωθήσει τις απαραίτητες επαφές με εκπροσώπους της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Οι έρευνες της εισαγγελίας εις βάρος και άλλων στελεχών της εταιρίας συνεχίζονται. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας Μονάχου ανέφερε ότι οι προσπάθειες συμβιβασμού με την εταιρία απέτυχαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt «ΗΒ» η εταιρία δεν ήταν σε θέση να καταβάλλει το πρόστιμο των 196 εκατ. ευρώ που ζητούσε η εισαγγελία.

Η Ferrostaal ήταν μέχρι το Μάρτιο του 2009 θυγατρική της ΜΑΝ, η οποία πούλησε το 70% στην αραβική IPIC. Εξαιτίας του σκανδάλου των προμηθειών και του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται, η IPIC αρνείται να αγοράσει και το υπόλοιπο 30% και απειλεί μάλιστα με ακύρωση της συμφωνίας εξαγοράς.


Πηγή:  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Έπεσαν οι υπογραφές, παίρνει μπρος η Μεταποίηση

PDF
12.04.2011
ImageΤρία χρόνια λειτουργίας χωρίς διακοπή απαιτεί από τις υποψήφιες επιχειρήσεις προς χρηματοδότηση το Μέτρο για την ενίσχυση της εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Κι ενώ η απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος υπογράφτηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη (Μέτρο 123Α «Αύξηση της αξίας των αγροτικών προϊόντων»), τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συνταχθεί και να υπογραφεί η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες, ώστε το Μέτρο να πάρει το δρόμο της προκήρυξης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν τον φάκελο υποψηφιότητας των επενδυτών είναι τα εξής:
1. Η αίτηση ενίσχυσης που υποβάλλει ο δικαιούχος για ένταξη της στο Μέτρο 123Α πρέπει να έχει την μορφή ολοκληρωμένης τεχνικοοικονομικής μελέτης. Οι μελέτες θα είναι δακτυλογραφημένες σε μέγεθος Α4, δεν θα είναι βιβλιοδετημένες και θα υποβάλλονται σε ντοσιέ (κλασέρ). Στην αρχή κάθε φακέλου θα υπάρχει πίνακας περιεχομένων, καθώς και πλήρη στοιχεία (τηλέφωνο, fax, διεύθυνση) του υπευθύνου εκπροσώπου του δικαιούχου, με τον οποίο θα έρχονται σε επαφή οι υπηρεσίες του Υπουργείου και θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. της επιχείρησης, θα συνοδεύεται δε απαραίτητα από τα κάτωθι δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία:
α) Καταστατικό ή εταιρικό κατά περίπτωση του δικαιούχου. Αιτήσεις
εταιρειών υπό ίδρυση δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Στις περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η νομική μορφή είναι Ε.Π.Ε ή Α.Ε. προσκομίζεται υποχρεωτικά το ΦΕΚ δημοσίευσης του αρχικού καταστατικού και της τελευταίας τροποποίησής του.
β) Τίτλοι ιδιοκτησίας οικοπέδου και πιστοποιητικό μεταγραφής και βαρών αυτού, στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση είτε πρόκειται για νέα μονάδα ή για μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό ή επέκταση ήδη υπάρχουσας μονάδας. Γίνονται αποδεκτές και οι περιπτώσεις μίσθωσης οικοπέδων και εγκαταστάσεων με συμβολαιογραφικό έγγραφο και πιστοποιητικό μεταγραφής, από το οποίο προκύπτει η μίσθωση του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον είκοσι ετών από την υποβολή της αίτησης.
γ) Ισολογισμοί και αποτελέσματα χρήσεως για τα τρία (3) προηγούμενα έτη αυτού της αίτησης, καθώς επίσης και η υποβολή των αντιστοίχων εκκαθαριστικών σημειωμάτων της Δ.Ο.Υ. ενός εκάστου των εταίρων που κατέχουν ποσοστό ίσο ή άνω των 10%. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι α. Είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν ισολογισμό και αποτελέσματα χρήσης, απαιτείται η προσκόμιση επίσημου αντίγραφου της δημοσίευσης του στον τύπο ή στον αντίστοιχο ΦΕΚ Β. Δεν είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν ισολογισμό και αποτελέσματα, απαιτείται η προσκόμιση αντίγραφου το οποίο πρέπει να είναι θεωρημένο από τους διορισμένους ελεγκτές. Εάν πρόκειται για νεοσύσταση εταιρεία υποβάλλονται μόνο τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Δ.Ο.Υ. των τριών (3) τελευταίων ετών, ενός εκάστου των παραπάνω μετόχων. Οι δικαιούχοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και δημοσιεύουν ισολογισμό πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν αντίγραφα των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ε3 και Ε5 που υπέβαλλαν τα τρία (3) προηγούμενα έτη αυτού της αίτησης. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις ενίσχυσης αναφέρονται σε μετεγκατάσταση ή εκσυγχρονισμό, θα πρέπει δια των ισολογισμών ή των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ε3 και Ε5 να αποδεικνύεται ότι η δραστηριότητα της μονάδας δεν είχε διακοπεί τα τρία (3) τουλάχιστον τελευταία έτη. Επενδύσεις που αναφέρονται σε εκσυγχρονισμό, επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων, αυτές πρέπει να λειτουργούν για μια τριετία πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για τον εκσυγχρονισμό τους. Εξαιρούνται της παραπάνω διαδικασίας αιτήσεις ενίσχυσης που αφορούν επενδυτικά σχέδια τα οποία υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της 3ης Προκήρυξης (του Μέτρου 2.1) του Γ’ Κ.Π.Σ. Οι αιτήσεις αυτές θα εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και η έγκρισή τους θα εξαρτάται από την αναγκαιότητα των αιτούμενων εργασιών, η οποία θα τεκμηριώνεται πλήρως, ο δε χρόνος  έγκρισης τους θα αποφασίζεται από την Επιτροπή του άρθρου 14.
δ)  Πρόσφατη Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που να  
καλύπτουν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στην περίπτωση που δεν προσκομιστούν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους από την υπηρεσία μας.
ε) Τεχνικά σχέδια (τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, όψεις,
τομές), σχέδια διάταξης μηχανολογικού εξοπλισμού και λεπτομερής τεχνική και λειτουργική περιγραφή της προτεινόμενης αίτησης ενίσχυσης.
στ) Προσφορές για την προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αποτελούν την βάση κατάρτισης του προϋπολογισμού στο μέρος που αφορά τον εξοπλισμό.
ζ) Αναλυτικό προϋπολογισμό κόστους κτιριακών εγκαταστάσεων (προμετρήσεις).
η) Αποδεικτικά στοιχεία ίδιων πόρων και γενικά κάθε στοιχείο που τεκμηριώνει την δυνατότητα του επενδυτή να καλύψει την προβλεπόμενη ιδιωτική συμμετοχή: ίδιοι πόροι - π.χ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με αναφορά ότι αφορά το πρόγραμμα), δημιουργία αποθεματικού για επενδύσεις, δημιουργία ειδικού αποθεματικού για τις εταιρείες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο καθώς και συνεταιριστικές οργανώσεις, καταθέσεις των κυρίων μετοχών κλπ - και δανεισμός: με βεβαίωση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που να δηλώνει το καταρχήν ενδιαφέρον για δανειοδότηση του προτείνοντα, σε περίπτωση που μέρος της επένδυσης καλυφθεί με δάνειο, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης.
θ) Αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο δικαιούχος πρέπει να τηρεί την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία (οδηγία 85/337/ΕΟΚ της 27ης Ιουνίου 1985) που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και να προσκομίσει τα πιο κάτω απαραίτητα δικαιολογητικά:
- Έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ή Π.Π.Ε. ή απαλλακτικό έγγραφο των αρμοδίων υπηρεσιών, και
- Προέγκριση ή έγκριση της άδειας διάθεσης αποβλήτων ή απαλλακτικό έγγραφο των αρμοδίων υπηρεσιών.
ι)  Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, όπου αυτό απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και στις περιπτώσεις Σφαγείων και Πτηνοσφαγείων, άδεια σκοπιμότητας ίδρυσης (Ν. 111/75 «Περί ιδρύσεως Σφαγείων και Πτηνοσφαγείων» και Π.Δ. 490/76 «Περί όρων χορηγήσεως αδείας σκοπιμότητας ιδρύσεως και λειτουργία Πτηνοσφαγείου»). Γίνονται δεκτές αιτήσεις ενίσχυσης υφισταμένων μονάδων των οποίων προσωρινά έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας, εφόσον με την προτεινόμενη αίτηση ενίσχυσης ικανοποιούνται οι όροι της ανάκλησης.
Ια) Υπεύθυνη δήλωση ότι το ίδιο αντικείμενο της επένδυσης δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση - επιχορήγηση στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Σε περίπτωση διαπίστωσης από τις υπηρεσίες ότι τα ίδια επενδυτικά αντικείμενα έχουν υποβληθεί για ενίσχυση και σε άλλον φορέα υπαγωγής, τότε αναιρείται η έγκριση της αίτησης ενίσχυσης, και εάν έχουν καταβληθεί ενισχύσεις αυτές αναζητούνται εντόκως και ο δικαιούχος της επένδυσης δεν δύναται να υποβάλλει άλλη αίτηση πριν την παρέλευση τριετίας από την ημερομηνία αναίρεσης. Σε περίπτωση που το παραπάνω διαπιστωθεί προ της εισαγωγής στη Γνωμοδοτική Επιτροπή, η αίτηση δεν εξετάζεται και τίθεται στο αρχείο.
Ιβ) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου αρμοδίου οργάνου όπως προσδιορίζεται στο Καταστατικό της επιχείρησης για τον ορισμό του υπευθύνου υλοποίησης της πράξης και τον αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού στον οποίο θα καταβάλλονται οι πληρωμές. Το ανωτέρω πρόσωπο είναι το μόνο αρμόδιο για την υποβολή αιτήσεων πληρωμής, τροποποιήσεων, παρατάσεων της αίτησης ενίσχυσης.
Ιγ) Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας. Στην περίπτωση που δεν προσκομιστεί είναι δυνατή, η αυτεπάγγελτη αναζήτησή του από την υπηρεσία μας.
Ιδ) Υπεύθυνη δήλωση τήρησης του άρθρου 8 του Καν. 1698/2005 περί «ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και έλλειψη διακρίσεων».
Ιε) Διευκρινίζεται ότι τα δικαιολογητικά που αφορούν σε υπεύθυνη δήλωση τήρησης του άρθρου 8 του Καν. 1698/2005 (ιδ), αντίγραφο ποινικού μητρώου (ιγ), απόφαση Δ.Σ. ή άλλου αρμοδίου οργάνου για καθορισμό υπευθύνου, τραπεζικού λογαριασμού (ιβ), υπεύθυνη δήλωση ότι το ίδιο αντικείμενο της επένδυσης δεν έχει προταθεί ή οριστικά υπαχθεί για ενίσχυση - επιχορήγηση στον αναπτυξιακό νόμο ή σε άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ια) δύναται να προσκομιστούν και μετά την κατάθεση του φακέλου και όχι αργότερα από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών που προσκομίζονται προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση οριστικής ένταξης της Πράξης στο Μέτρο σε συνέχεια της απόφασης προέγκρισης και δεν αποτελούν λόγο απόρριψης.
 
2. α. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
καθορίζονται οι προδιαγραφές εκπόνησης και παρουσίασης των οικονομοτεχνικών μελετών του παρόντος άρθρου, προσδιορίζεται το ύψος της δαπάνης της Οικονομοτεχνικής μελέτης που θα λαμβάνεται υπόψη στις επιλέξιμες για ενίσχυση δαπάνες καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια πουα φορά τον τρόπο παρουσίασης της μελέτης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (υποδείγματα πληρωμών, εισηγήσεων κλπ).
β. Η οικονομοτεχνική μελέτη θα πρέπει να υπογράφεται από Γεωτεχνικό μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και στις περιπτώσεις που το κόστος της επένδυσης υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ και από Οικονομολόγο, μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Πέτρος Αλεξανδρής 

Πηγή:  Agronews

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

12-4-2011

Οι νέες περικοπές μισθών για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, το «μαχαίρι» στις μετεγγραφές που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ενιαίο στις ΔΕΚΟ με περικοπές"
Δρομολογείται ενιαίο μισθολόγιο σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, προκειμένου να συμπιεστούν περαιτέρω οι αμοιβές περισσότερων από 24.000 εργαζομένων. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει κόψιμο υπερωριών, αργιών και κάθε είδους πρόσθετων αμοιβών. Ετοιμάζεται και επιπλέον μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων αυτών από ενοίκια, κινητά (τα οποία σε κάποιες ΔΕΚΟ ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ετησίως ανά υπάλληλο), αυτοκίνητα και αναλώσιμα. Οι προηγούμενες τρεις μειώσεις αποδοχών περιόρισαν το μισθολόγιό τους κατά 30% σε 18 ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν μείωση ζημιών 61% ή 136,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους. Και αυτό παρ' ότι τα έσοδα επίσης μειώθηκαν κατά 16%, σε 244 εκατ. έναντι 291 εκατ. του αντίστοιχου περυσινού διμήνου.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν αλλάζουν... βουλιάζουν..."
"Με ακυβέρνητο «καράβι» μοιάζει η κυβέρνηση, στο εσωτερικό της οποίας βουλευτές και στελέχη αφήνουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για εκλογές ή ανασχηματισμό μέσα στο επόμενο διάστημα".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Παράλυτη η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στον όλεθρο"
"Σε φόντο σαρωτικής πανευρωπαϊκά και αναποκατάστασης γενίκευσης δηλώσεων και εκτιμήσεων για ελεγχόμενη χρεωκοπία, η ανά το πανελλήνιο επωδός «δεν υπάρχει κυβέρνηση» επαληθεύεται τραγικά για το Μαξίμου μετά την πανωλεθρία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο πεδίο της εσωκοινοβουλευτικής διαμάχης του επί του νομοσχεδίου για τον ηλεκτρονικό τζόγο".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο"
"Ο κύβος ερρίφθη. Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Δημοκρατία», οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών θα δώσουν στη δημοσιότητα το νέο μισθολόγιο, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο".
ΕΘΝΟΣ: "4 αλλαγές στις Πανελλαδικές τον Μάιο"
"Τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών, νέο σύστημα για τις ειδικές κατηγορίες, έναν μήνα πριν από το μηχανογραφικό ο αριθμός των εισακτέων σε σχολές-τμήματα, με νέο τρόπο ο υπολογισμός των μορίων, απολυτήριο Λυκείου δύο ταχυτήτων".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η θεία ευχαριστία σε μορφή... ασπιρίνης!"
"Σταυρός διακοσμημένος με χάπια! Πάνω στην Αγία Τράπεζα μια αργυρή καρδιά διάτρητη με ξυράφια και βελόνες. Ο Μυστικός Δείπνος με χάρτη του Πλανήτη και περιοχές με Πυρηνικά Οπλα. Χάπι του Ιούδα που σε «ρίχνει», ενώ το Χάπι Χριστός σε «ανεβάζει». Οι διοργανωτές αυτού του αίσχους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δεν σεβάστηκαν ούτε (βεβαίως), εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ούτε τα Αγια Πάθη στα οποία, αυτές τις ημέρες πορεύεται η Εκκλησία μας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Για τα φαινόμενα χάους στην κυβέρνηση φταίει... ο Καραμανλής"
"«Σκορποχώρι» θυμίζει για τα καλά πλέον η κυβέρνηση, μετά τις κωμικοτραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της και που αποδεικνύουν ότι απουσιάζει η στοιχειώδης συνοχή μεταξύ των μελών της, όπως και στις σχέσεις της με την Κοινοβουλευτική Ομάδα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με... φορολογική δήλωση!"
"Η φορολογική δήλωση γίνεται... βάση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Ρωγμή στο αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων δημιουργεί νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο καταργεί πλήρως τις μετεγγραφές και παραχωρεί το 20% των θέσεων εισακτέων σε ομάδες με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια".
ΕΣΤΙΑ: "Κυβέρνησις με τεχνοκράτες"
"Αν θέλη ο Πρωθυπουργός να πετύχη στους στόχους τους οποίους έχει ο ίδιος θέσει, πρέπει το ταχύτερον να ενισχύση την Κυβέρνησή του με τεχνοκράτες".
Η ΑΥΓΗ: "Κλείνουν νοσοκομεία"
"Αργοσβήνει η δημόσια υγεία, καθώς οι περικοπές που επιβάλλει το Μνημόνιο στην κρατική επιχορήγηση προς το ΕΣΥ οδηγεί ιστορικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο, να τεθούν εκτός γενικής εφημερίας αντιμετωπίζοντας οξύ πρόβλημα επάρκειας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τρόφιμα και καύσιμα, αλλά και στάση πληρωμών στους μισθούς των ειδικευόμενων γιατρών".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέο σοκ στις ΔΕΚΟ"
"Μείωση μισθών και επιδομάτων θα επιφέρει το νέο μισθολόγιο των ΔΕΚΟ, που μελετά η κυβέρνηση. Σ΄αυτό θα ενσωματωθούν διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου του στενού δημόσιου τομέα με στόχο (μόνο για φέτος) την εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στο τραπέζι η αναδιάρθρωση"
"Στο τραπέζι έχει τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο, όμως, διχάζει τα μέλη της Ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ. Παρότι επισήμως τονίζεται ότι το θέμα δεν υφίσταται, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν απέφυγε χθες να διαψεύσει ότι ο επίτροπος συμμετείχε μαζί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους".
Η ΝΙΚΗ: "Κόλπο grosso για να τους τουμπάρει"
"Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα και την οικονομική πολιτική οδήγησαν το κυβερνητικό επιτελείο να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να δείξει ότι τους δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν τους θεωρεί κομπάρσους".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Πράσινος «εμφύλιος» για τα τυχερά παιχνίδια"
"«Πυροσβεστική» παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των βουλευτών".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να κατευθύνουμε την πάλη στην εργατική εξουσία"
"Άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της διήμερης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, που διοργανώνει το ΚΚΕ, με θέμα: «Οι κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη και η απάντηση των κομμουνιστών». Συμμετέχουν 38 κόμματα από 31 χώρες της Ευρώπης".
ΤΑ ΝΕΑ: "Ταρίφα στον ΦΠΑ για επιχειρήσεις-επαγγελματίες"
"Ραβασάκια για να πληρώσουν τον ΦΠΑ που «ξέχασαν» να καταβάλουν στέλνει σε χιλιάδες μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών. Διαφορετικά, τους προειδοποιεί ότι το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε θα προσδιορίζεται με τρόπο τεκμαρτό".
City Press: "Καταρρέει η έννομη τάξη"
"Μάχες Πακιστανών και Αθίγγανων στο ΧΥΤΑ Φυλής, με δύο νεκρούς. Κλειστή κρατούν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Κερατέας τη Λ. Λαυρίου. Οι συμβασιούχοι «καταδιώκουν» το δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη από κτίριο σε κτίριο".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Εχασα μια μάχη θα κερδίσω τον πόλεμο"

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Συμπίεση... μισθολογικού κόστους συστήνει το ΔΝΤ"
"Στο 14,8% το 2011 και στο 15% εκτιμά το ύψος της ανεργίας στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προτείνει μέτρα για τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μέτρα-έκπληξη σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ"
"Οι ανακοινώσεις της προσεχούς Πέμπτης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τις αποκρατικοποιήσεις και τα νέα μέτρα για το 2011, σκοπό έχουν να εκπλήξουν ευχάριστα τις αγορές και να διαψεύσουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους. Η 15η Μαΐου είναι ημερομηνία-ορόσημο για την κυβέρνηση, αφού τότε η Βουλή θα κληθεί να επικυρώσει τις μεθαυριανές κρίσιμες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου".
ΚΕΡΔΟΣ: "Ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ"
"Φρένο στις ΔΕΚΟ των δύο ταχυτήτων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, προωθώντας την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στα πρότυπα του μοντέλου που πρόκειται να εφαρμοστεί σύντομα στο Δημόσιο".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Φουντώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους"
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ασφυκτικές γίνονται οι πιέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τις αγορές να αποκαλύπτουν τα πρώτα σενάρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Επίτροποι και η ΕΚΤ δεν στηρίζουν στην παρούσα φάση κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης (με οποιαδήποτε μορφή) ωστόσο, φαίνεται ότι η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει".
Πηγή: Enet.gr

Οι σκιές της αναδιάρθρωσης τρομάζουν την κυβέρνηση

 
 Του Γιάννη Μακρυγιάννη
 
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρομπάι…

 


12/04/2011 
 
Εν μέσω μίας επικίνδυνης φημολογίας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντός του 2011, που απειλεί να βουλιάξει κι άλλο την ψυχολογία της αγοράς, αλλά και των ίδιων των υπουργών και βουλευτών, που καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, κινείται η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αξιοποιήσει τις διαβεβαιώσεις που έκαναν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο επίτροπος Όλι Ρεν, αλλά και το ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ενώ ανάλογη δήλωση ελπίζει να αποκομίσει και από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για επίσημες συναντήσεις.

Ο κ. Ρομπάι θα συναντηθεί στις 12:45 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 13:30, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Κτίζοντας το μέλλον σε δύσκολους καιρούς».

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα των συζητήσεων με τον κ. Ρομπάι το θέμα της αναδιάρθρωσης.

Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στην προετοιμασία του νέου πακέτου μέτρων φορολογικής και δημοσιονομικής φύσης, που θα πρέπει να ανακοινωθούν την Παρασκευή 15 Απριλίου και είναι της τάξης των 23 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έντονες διαφωνίες υπουργών για το κόψιμο δαπανών των υπουργείων τους και ουσιαστικά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άγριο παρασκήνιο διαβουλεύσεων με το οικονομικό επιτελείο για τις αποφάσεις, που θα ληφθούν. Πολλοί υπουργοί ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών κάνει λάθος στις περικοπές, που προσπαθεί να επιβάλλει, για να εξοικονομήσει τα αναγκαία ποσά του πακέτου.
 
Πηγή: protothema

Στο πανεπιστήμιο με… εκκαθαριστικό εφορίας

 


Η φορολογική δήλωση γίνεται… βάση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Ρωγμή στο αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων δημιουργεί νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο καταργεί πλήρως τις μετεγγραφές και παραχωρεί το 20% των θέσεων εισακτέων σε ομάδες με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Το νέο σύστημα πρόσβασης αναμένεται να ελεγχθεί αυστηρά για τη συνταγματικότητά του, καθώς παραβιάζει την αρχή της αξιοκρατίας δίνοντας προβάδισμα στους γόνους των φοροφυγάδων, ενώ αφαιρεί από κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, το δικαίωμα της μετεγγραφής στον τόπο διαμονής της οικογένειας.
Ανατροπή εκ θεμελίων
Το νομοσχέδιο-μαμούθ του υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της απεργίας των δημοσιογράφων. Με τις υπογραφές του μισού Υπουργικού Συμβουλίου ανατρέπει εκ θεμελίων το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση στο παρά πέντε των πανελλαδικών εξετάσεων και αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής.
Οι επίμαχες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα, π.χ., στον πλούσιο φοροφυγά που δηλώνει ετήσιο εισόδημα στο ύψος του μηνιαίου ενοικίου του γραφείου του να επωφεληθεί και να διασφαλίσει την εισαγωγή του παιδιού του με λίγα μόρια σε υψηλόβαθμη σχολή, καθώς από φέτος η περίπτωση των υποψηφίων με αδελφό φοιτητή και οικογενειακό εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ αποκτά ειδικό ποσοστό θέσεων εισακτέων στα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης.
Οι «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου, που αναπτύσσεται σε 60 άρθρα και 125 σελίδες, επεμβαίνουν στο DNA του συστήματος πρόσβασης αλλάζοντας τους κανόνες των Πανελλαδικών, ενώ απομένουν μόλις 12 εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξή τους. Ειδικότερα:
Η επίδοση στις Πανελλαδικές παύει να είναι το μοναδικό και αδιάβλητο κριτήριο εισαγωγής και αναμιγνύεται με κριτήρια τα οποία πιστοποιούνται με διαβλητούς τρόπους, όπως είναι η φορολογική δήλωση.
Καταργούνται οι μετεγγραφές και αντικαθίστανται από ειδικό ποσοστό θέσεων (20% του συνολικού αριθμού εισακτέων) που μοιράζεται στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των ορφανών κ.λπ. Η σχετική ρύθμιση θα δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου περιπλοκή καθώς υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών με 11.000 μόρια ενδέχεται να εισαχθούν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαγωνιζόμενοι μεταξύ τους στο πλαίσιο του ειδικού ποσοστού, ενώ το παιδί πολυτέκνου με 18.000 μόρια και οικογενειακή εστία στην Αθήνα μπορεί να «εξοριστεί» στη Νομική Κομοτηνής, επειδή εντίμως η οικογένειά του δήλωσε εισόδημα 50.001 ευρώ. Εύλογα οι «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας έχουν προκαλέσει την οργή της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.
Αιφνιδίως μέσω του νομοσχεδίου καταργείται η ρύθμιση που εξασφάλιζε στους αποφοίτους των δύο τελευταίων ετών τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος στη διαδικασία επιλογής με την παλιά τους βαθμολογία διεκδικώντας το 10% των θέσεων εισακτέων. Οπως αναφέρεται, το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 θα είναι το τελευταίο κατά το οποίο θα ισχύσει η σχετική ρύθμιση. Από το υπουργείο Παιδείας δεν έδιναν χθες καμία διευκρίνιση για τους αποφοίτους του 2010 που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα χρήσης της ρύθμισης για φέτος και του χρόνου ούτε για τους μαθητές που αποφοιτούν φέτος με την προσδοκία να κάνουν χρήση της ρύθμισης το 2012 και το 2013.
Παρά τη διαβεβαίωση επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας ότι θα είναι ισότιμοι οι δύο τύποι απολυτηρίου που καθιερώνονται από φέτος, το ένα με πανελλαδικές εξετάσεις και το άλλο με ενδοσχολικές, η σχετική ρύθμιση κάθε άλλο παρά περιέχει τέτοια αναφορά. Αντιθέτως, θεσμοθετείται η διάκριση των δύο απολυτηρίων καθώς ορίζεται κατηγορηματικά ότι «στο σώμα του απολυτηρίου που αποκτήθηκε με ενδοσχολικές εξετάσεις θα αναγράφεται ότι αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο».

Μείωση εισακτέων
Στόχος όλων των παραπάνω ρυθμίσεων είναι να επανέλθει σε ανεκτά για εποχές ΔΝΤ επίπεδα ο αριθμός εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση που πέρυσι ξεχείλωσε εξαιτίας της κατάργησης της βάσης του 10. Το μέτρο οδήγησε τα κεντρικά Ιδρύματα στο βυθό λόγω της υπερφόρτωσής τους με μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών.
Το υπουργείο Παιδείας κρατά σε εκκρεμότητα το φετινό αριθμό εισακτέων. Μάλιστα, συμπεριέλαβε στο ίδιο νομοσχέδιο ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να ανακοινώνει τον αριθμό εισακτέων έως και ένα μήνα πριν από την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
Οι κατηγορίες των υποψηφίων που θα εισάγονται με το 20%

Από φέτος η πίτα των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση θα μοιράζεται σε δύο μεγάλα κομμάτια: Περίπου το 80% των θέσεων θα διατίθεται στη γενική σειρά των υποψηφίων που διαγωνίζονται με μοναδικό κριτήριο την επίδοσή τους στις Πανελλαδικές. Ένα απροσδιόριστο ποσοστό θέσεων θα διατίθεται στους αθλητές με διακρίσεις, στα παιδιά των Ελλήνων εξωτερικού, στη μουσουλμανική μειονότητα και στους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις. Το υπόλοιπο 20% θα το μοιράζονται οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων, χωρίς να διευκρινίζεται στη ρύθμιση πώς θα γίνεται η εσωτερική κατανομή:
- Υποψήφιοι που είναι πολύτεκνοι (εδώ η κακή διατύπωση του σχετικού «γονατογραφήματος» δημιουργεί την εντύπωση ότι δικαιούχοι της ρύθμισης είναι οι… γονείς τεσσάρων και άνω παιδιών και όχι τα παιδιά τους).

- «Γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών (εδώ η διατύπωση είναι σωστή) με τρία τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το 26ο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα τέκνα», τα οποία επίσης δεν έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο των 26 ετών.
- Εδώ η ρύθμιση τσουβαλιάζει σε ενιαία κατηγορία με τρεις υποκατηγορίες τις οικογένειες με τρία σπίτια, ορφανούς, συγγενείς τυφλών, κωφαλάλων κ.λπ. ως εξής:

α. Υποψήφιοι με αδέλφια που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην ΑΣΠΑΙΤΕ ή τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας των γονέων.
β. Ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα.
γ. Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία ή έχουν κινητικά προβλήματα λόγω αναπηρίας άνω του 67%.
Τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τους υποψηφίους όλων των παραπάνω κατηγοριών, πλην των τέκνων θυμάτων τρομοκρατίας, θα ισχύει και εισοδηματικό κριτήριο, όταν διεκδικούν θέσεις στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Για να είναι δικαιούχοι του 20% των θέσεων που διατίθενται στο κέντρο και την περιοχή της συμπρωτεύουσας πρέπει το οικογενειακό τους εισόδημα τον τελευταίο πριν από την εισαγωγή τους χρόνο να μην υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Για τους υποψηφίους των παραπάνω ειδικών κατηγοριών προβλέπονται δύο γύροι κρίσης. Στον πρώτο γύρο θα κρίνονται για την πρώτη τους προτίμηση στο μηχανογραφικό δελτίο μαζί με τους υποψηφίους της γενικής σειράς, με κριτήριο τα μόρια που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές. Αν δεν φανούν τυχεροί στον πρώτο γύρο, θα ακολουθεί δεύτερος για τις ειδικές θέσεις που διαθέτει η σχολή πρώτης προτίμησης κάθε υποψηφίου στην ειδική κατηγορία που ανήκει.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και ANTINEWS

Αρχειοθήκη ιστολογίου