Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Στη δίνη των "έκτακτων μέτρων" και η Ισπανία...



Μαζί με το 2011 τελείωσαν και οι αυταπάτες για την Ισπανία και οι (όποιες) ελπίδες για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. «Βρισκόμαστε σε καταστάσεις εξαιρετικές και απρόβλεπτες (…) οι οποίες μας αναγκάζουν να λάβουμε μέτρα έκτακτα και μη επιθυμητά» άκουσαν οι Ισπανοί να ...
λέει η αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία υπό τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. 
Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές ένα μήνα πριν, υποσχόταν προεκλογικά μια πιο «λάιτ εκδοχή» λιτότητας χωρίς αυξήσεις φόρων και με μέτρα «στήριξης της οικονομίας». Ομως η προεκλογική περίοδος έχει παρέλθει πλέον και η κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια για ενέσεις αισιοδοξίας και λεκτικούς ακροβατισμούς.
Ετσι ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν («προσωρινά» όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι) άμεσοι φόροι όπως η φορολόγηση εισοδήματος αλλά όχι (προς το παρόν) ο ΦΠΑ. Χρησιμοποιώντας τον ευφημισμό «εισφορά αλληλεγγύης» η κυβέρνηση Ραχόι θα επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος ο οποίος θα αυξάνεται κλιμακωτά και θα φτάνει το ποσοστό του 7%. Αυξάνονται ακόμα οι φόροι ακίνητης περιουσίας και εισοδήματα από επενδυτικά προϊόντα. 
Στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού των δημοσιονομικών» η κυβέρνηση θα παγώσει για μία διετία (ακόμα) τους μισθούς στο δημόσιο τομέα αυξάνοντας παράλληλα τον εργάσιμο χρόνο από 35 σε σ37,5 ώρες την εβδομάδα. Επίσης καταργούνται φορείς και διευθύνσεις οργανισμών με στόχο τη συνολική μείωση του λειτουργικού κόστους του δημοσίου κατά 20%. Με το ίδιο ποσοστό θα περιοριστεί η εισφορά του κράτους σε πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές ενώσεις. 
Οι εξαγγελίες για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των (παγωμένων μέχρι σήμερα) συντάξεων κατά 1% αλλά και την αντιμετώπιση της δραματικά αυξανόμενης ανεργίας (22%) με «φιλανθρωπικού χαρακτήρα» μέτρα όπως η κατά ένα εξάμηνο παράταση της περιόδου χορήγησης επιδόματος ανεργίας ύψους 400 ευρώ. 
Το έλλειμμα του 2011 ξεπέρασε το 8% του ΑΕΠΧθες ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκουίντος είχε επισημάνει ότι η πορεία των δημοσιονομικών δεν είναι αυτή που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο κλίμα για την αποδοχή των «έκτακτων μέτρων». 
Ενώ ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2011 ήταν να μην ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φαίνεται πως θα ξεπεράσει ακόμα και την τελευταία εκτίμηση του 8%. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να το μειώσει περαιτέρω στο 4,4% το 2012 και στο 3% το 2013. 
Όμως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 36 δισ. Ευρώ την επόμενη διετία. Από τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν εκτιμάται ότι το δημόσιο ταμείο θα έχει όφελος 15 δισ. ευρώ. Προφανώς η προσπάθεια «εξυγίανσης» της ισπανικής οικονομίας δεν θα σταματήσει εδώ.


Press-gr

Πάγωμα προστίμων σε 3.532 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης


ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2011

Η επίμαχη απόφαση για τα πρόστιμα


Τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης βάρυναν 44.568 παραβάσεις
Τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης βάρυναν 44.568 παραβάσεις
H αντίστροφη μέτρηση για να φθάσουμε στη δίωξη του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Γιάννη Καπελέρη ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 2011, όταν εξέδωσε «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο για το... πάγωμα προστίμων σε 3.532 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης, τις οποίες βάρυναν 44.568 παραβάσεις.
Επρόκειτο για πρόστιμα τα οποία αφορούσαν επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι δεν ενημέρωσαν, ως όφειλαν, το ηλεκτρονικό σύστημα «Ηφαιστος».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2008 οι πρατηριούχοι και οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το «Ηφαιστος» με στοιχεία για τις αγορές και πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης που έχουν πραγματοποιήσει.
Αρχικά όταν καθιερώθηκε η υποχρέωση αυτή, η νομοθεσία προέβλεπε ότι οι πρατηριούχοι προμηθεύονταν το πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και εν συνεχεία το πωλούσαν στους καταναλωτές με τον χαμηλό φόρο. Στη συνέχεια και βάσει των στοιχείων για τις αγορές και τις πωλήσεις, τα οποία υπέβαλλαν ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ηφαιστος», εισέπρατταν από το Δημόσιο τις διαφορές φόρου για τις ποσότητες που είχαν διακινήσει.
Από τον Ιανουάριο του 2011 το σύστημα άλλαξε. Οι πρατηριούχοι προμηθεύονται πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης απευθείας με τον χαμηλό φόρο, οπότε δεν προβλεπόταν εκ των υστέρων επιστροφή της διαφοράς φόρου, ωστόσο η υποχρέωση εμπρόθεσμης ενημέρωσης του «Ηφαιστος» παρέμενε.
Με τη λήξη της περιόδου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης διαπιστώθηκαν 44.568 περιπτώσεις εκπρόθεσμης ενημέρωσης του «Ηφαιστος» στις οποίες έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα.
Ομως, με την εγκύκλιο του κ. Καπελέρη τα πρόστιμα «πάγωσαν».
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο ορίζονται τα ακόλουθα:
  • «Δεν θα εκδίδονται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αποφάσεις επιβολής προστίμου μέχρις ότου ρυθμιστεί νομοθετικά το όλο θέμα και παρασχεθούν εκ νέου σχετικές οδηγίες».
  • «Στις περιπτώσεις που έχει ήδη ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (κλήση σε ακρόαση, σύνταξη έκθεσης ελέγχου) και έχει εκδοθεί σχετική απόφαση επιβολής προστίμου, χωρίς όμως αυτή να έχει κοινοποιηθεί στον ενδιαφερόμενο επιτηδευματία, δεν θα κοινοποιείται αυτή».
  • «Στις περιπτώσεις που η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, εφόσον έχει γίνει σχετικό αίτημα από τον ενδιαφερόμενο μέσα στη νόμιμη προθεσμία για την άσκηση προσφυγής, η αίτηση θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, χωρίς να ορισθεί από τον αρμόδιο προϊστάμενο της εκάστοτε ελεγκτικής υπηρεσίας (ΔΟΥ, ΠΕΚ, ΔΕΚ) ημερομηνία συζήτησης του σχετικού αιτήματος».
ΑΣΠΙΔΑ
«Αδικη» και «λανθασμένη» χαρακτηρίζει την απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Γιάννη Καπελέρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων. «Τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο», υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι.
Κώστας Τσαχάκης


Ethnos.gr

ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΗ...



ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;
Με την απομάκρυνση του Καπελέρηαπό την θέση του λόγω της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε σήμερα, παίρνει διαφορετική τροπή ένα ακόμα θέμα που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο. ΟΚαπελέρης είχε όλους τους φακέλους με τα εικονικά τιμολόγια του Κουρή. Είχε επίσης όλους... 
τους φακέλους των διαφημιστικών εταιρειών πoυ βάρεσαν κανόνι. Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη ο Κουρής από την Αυριανή ποτέ δεν χτύπησε τον Καπελέρη. Τους άλλους του υπουργείου τους χτύπαγε. Τον Καπελέρη ποτέ. Εάν ενεργήσουν όπως πρέπει οι αρμόδιοι εισαγγελείς, θα έχουμε τρομακτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Θα επανέλθουμε... 
fimotro

“Κάθαρση” όχι… αλά ιταλικά



Στην Ελλάδα το σύστημα είναι μονοθεματικό: Βαθύ ΠΑΣΟΚ
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ιταλικό πολιτικό σύστημα συγκλονίστηκε, όταν ένας δικαστής, ο Αντόνιο ντι Πέτρο, προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη εκστρατεία «κάθαρσης», για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης της κοινωνίας με την εξουσία. Η εξέλιξη της ιστορίας έδειξε ότι εκείνο το «big bang» γέννησε το φαινόμενο Μπερλουσκόνι, που μέχρι και σήμερα κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, ενώ ο Αντόνιο ντι Πιέτρο παρασύρθηκε από τις δάφνες του διώκτη της διαφθοράς, και έγινε με τη σειρά του μέρος του πολιτικού συστήματος, το οποίο είχε επιχειρήσει να αλλάξει. Οι εξελίξεις με τους οικονομικούς εισαγγελείς και τον Γιάννη Καπελέρη, δείχνουν ότι η κάθαρση αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Χωρίς… ντι Πιέτρο και Μπερλουσκόνι όμως. Εδώ άλλωστε, το σύστημα είναι μονοθεματικό: Βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Statesmen.gr

Πόσο πουλήθηκαν τα 4 Airbus;



Πωλήθηκαν τελικά τα τέσσερα αεροσκάφη τύπου Airbus A340-300 από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία Apollo Aviation Group. Aν και δεν ανακοινώθηκε το αντίτιμο της πώλησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήλθε σε 40,4 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου σε 31 εκατ. ευρώ.
γράφει και η έγκυρη οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.(http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=1127957060


Περιμένουμε να δούμε έναν φιλότιμο πολιτικό, να ρωτήσει πόσο πουλήθηκαν τελικά.


TaXalia

Θόδωρος Ρουσόπουλος: «Η Ελλάδα υπό πολιορκία»



Θόδωρος Ρουσόπουλος: «Η Ελλάδα υπό πολιορκία» 
Γράφει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, Δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Επικρατείας της Ελλάδας 2004-2008.

«Παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό την διεθνή δίκη της χώρας μου και εξεγείρομαι. Οι πάντες πολιορκούν την Ελλάδα. Η ιστορία ξεκίνησε από τον μέχρι πρότινος Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σε ένα ρεσιτάλ πολιτικής ανοησίας δυσφήμισε τη χώρα μου στο εξωτερικό, μόνον και μόνον για να κερδίσει ο ίδιος την εικόνα του καλού παιδιού και την εύνοια των ευρωπαίων ηγετών. Για να δείξει μάλιστα πόσο καλός «μαθητής» είναι, χαρακτήρισε τους Έλληνες λαό απατεώνων... 

Στην αρχή οι άλλοι τον χτύπησαν στην πλάτη συγχαίροντάς τον για την «γενναιότητά του» και μετά όπως ήταν φυσικό τον στρίμωξαν στο καναβάτσο. Τα περισσότερα upper cut όμως τα έφαγαν οι Έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι θα τρώνε ξύλο για πολλά χρόνια ακόμη.
 
Υπάρχει όμως και η Εθνική Αξιοπρέπεια.  Δεν δέχομαι κανέναν υπουργό οικονομικών άλλης χώρας να μου κουνάει το δάχτυλο διότι δήθεν μου κάνει χάρη που μου δίνει δανεικά, όταν όλα τα δανεικά που μου έδινε επί δεκαετίες τα έχει πάρει πίσω και με πολύ καλά επιτόκια. Τώρα μάλιστα θα παίρνει ακόμη υψηλότερα επιτόκια. Δεν επιτρέπω και δεν επιτρέψαμε εμείς οι προηγούμενοι σε κανέναν  ξένο προς την χώρα μου παράγοντα να την εξευτελίσει μιλώντας υποτιμητικά γι’ αυτήν. Με τον λόγο μας και το έργο μας δώσαμε στη χώρα την δυνατότητα να είναι μεταξύ των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, να έχει πολύ χαμηλότερη ανεργία από αυτήν που είχαν οι υπόλοιπες χώρες του νότου και να διατηρεί το δικαίωμα να υψώνει τη φωνή της στα εθνικά της θέματα. Τρανό τέτοιο παράδειγμα η άρνησή μας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η γειτονική μας χώρα που ακούει στο όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αν προηγουμένως δεν κλείσει οριστικά το θέμα με το όνομά της. 

Ξέρω ότι ήδη κάποιοι από εσάς τους αναγνώστες, διαβάζοντας για την FYROM, χαμογελάτε… Ίσως γιατί ξεχάσατε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιοι γείτονές σας προσπάθησαν να σας κλέψουν κομμάτι της ιστορίας σας και να το οικειοποιηθούν. Έχουμε την ιδιομορφία εμείς οι Έλληνες να θυμίζουμε συνεχώς το χθες. Κάποιοι μας δικάζουν και για αυτό, διότι πιστεύουν ότι στον κόσμο των αγορών το χθες του πολιτισμού και των γραμμάτων δεν μετράει πια. Θα ήταν όμως σαν να χαιρόμαστε τους καρπούς ενός δένδρου ξεχνώντας πως έχει και ρίζες βαθιά χωμένες στη Γή για να στέκει όρθιο. 

Ο Ουίνστων Τσόρτσιλ για τους Έλληνες

Θυμόμαστε το χθες αλλά δεν ζούμε σ’ αυτό. Κάποιοι θα πουν ότι δεν το τιμάμε. Ότι δεν είμαστε άξιοι απόγονοι σημαντικών προγόνων. Εγώ θα πω ότι τέτοιες υπεραπλουστεύσεις και γενικεύσεις βλάπτουν όχι την Ελλάδα αλλά την ανθρωπότητα. Ούτε όλοι οι Έλληνες έκαναν θαύματα στο παρελθόν, ούτε μόνον οι Έλληνες ευθύνονται για τα χάλια της Ευρώπης σήμερα. Αντίθετα, οι σύγχρονοι Έλληνες συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της νέας Ευρώπης και στην διάσωσή της από τις δυνάμεις του Ολοκληρωτισμού. Πάω πολύ πίσω στο χρόνο; Κι εσείς αγαπητοί Γερμανοί εταίροι πάτε πολύ πίσω στο χρόνο όταν μας λέτε ότι χτίσατε –και το κάνατε- το σύγχρονο οικονομικό θαύμα τη Ευρώπης. Ξεχνάτε όμως ότι το κάνατε με την αλληλεγγύη όλων των άλλων λαών, που μάλιστα επλήγησαν από τους προγόνους σας. Πολλοί Έλληνες και σήμερα, όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης που διανύουν την ένατη δεκαετία της ζωής του και διακρίθηκαν στους αγώνες ενάντια στο Ναζισμό και στον κάθε είδους φασισμό, αναφέρονται στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Θυμίζουν την φράση του Ουίνστων Τσώρτσιλ ότι οι «Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»… 

Ξεχασμένα μεγαλεία και στο κάτω κάτω της γραφής τι θέλω και τα θυμάμαι όλα αυτά τα παλιά έ; Άλλωστε τα τελευταία εβδομήντα χρόνια η Αλσατία και η Λωρραίνη ακούνε τουφεκιές μόνον από κάποιον κυνηγό και όχι από πολεμικά όπλα. Ευτυχώς. Η Ελλάδα όμως άκουσε μέχρι και τη δεκαετία του -90 τουφεκιές στα γειτονικά της Βαλκάνια και μέχρι σήμερα στις γειτονικές της χώρες της Βορείου Αφρικής.  Θυμάστε τον οικονομικό μαρασμό που υπέστη η χώρα μου από τον αποκλεισμό λόγω του πολέμου των Βαλκανίων στη δεκαετία του -90;  Ξεχνάτε τα εκατομμύρια λαθρομετανάστες που κατακλύζουν την Ελλάδα, και δεν προωθούνται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης; Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Άλλωστε δεν χρειάζονται. Αληθή στοιχεία παραθέτω, που τα ξέρετε. 

Η χώρα μου όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ευρωπαϊκών οργάνων, όταν κάποιοι την έκαναν το πειραματόζωο της Ευρώπης, είχε χρέη και ελλείμματα  στο μέσο όρο χρεών και ελλειμμάτων που είχαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ενώ αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της οικονομίας της Ευρώπης. Ποσοστό πολύ μικρό για να πέσουν επάνω της όλοι και να την δικάζουν. Βεβαίως η χώρα μου δεν έχει τη δύναμη να απειλήσει με εισαγγελέα κανέναν ξένο οίκο αξιολόγησης, όπως έκαναν πρόσφατα η Γαλλία και η Αμερική, όταν αυτός ο οίκος τόλμησε να υποβαθμίζει το δικό τους τραπεζικό σύστημα. Στην περίπτωση της χώρας μου δεν ανακάλεσαν οι ξένοι οίκοι λέγοντας ότι επρόκειτο για τεχνικό… λάθος.

Η Αφροδίτη της Μήλου ως... «σέξ σύμπολ» των ηλιθίων!
 
Γιατί τόση φασαρία για την Ελλάδα όμως; Δεν πιστεύω βέβαια στα σενάρια που διακινούν μερικοί συμπατριώτες μου ότι μας φθονούν κάποιοι γιατί έχουμε το «καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης με άφθονο ήλιο». Όχι. Έχουμε κάνει κι’ εμείς τα λάθη μας, δώσαμε πρώτοι εμείς το δικαίωμα και θα ήταν απαράδεκτο να πούμε ότι φταίνε μόνον οι άλλοι. Όλα όμως έχουν και τα όριά τους. Η δυσφήμιση της Ελλάδας είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα που δημιουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χοντροκομμένη προπαγάνδα των διαφόρων εντύπων με τον Παρθενώνα που βουλιάζει και την Αφροδίτη της Μήλου να σοδομίζει τους Έλληνες προτάσσοντας το δάχτυλό της, μόνον τους ηλίθιους κάνει να χαμογελάνε. Αυτοί που πραγματικά αγαπάνε την Ευρώπη θλίβονται με τέτοιες αθλιότητες γιατί ξέρουν ότι ο Παρθενώνας και η Αφροδίτη θα στέκουν σεμνά με μεγαλόπρεπα μνημεία πολιτισμού για χιλιάδες χρόνια ακόμη.

Δεν μου αρέσει να δικάζουν τη χώρα μου όπως δεν θα άρεσε σε κανέναν. Για να ακριβολογώ στην περίπτωση της Ελλάδας προηγήθηκε η επιβολή της ποινής και μετά άρχισε να γίνεται η δίκη. Στη δίκη αυτή την πληρώνουν υπεύθυνοι και μη. Τις προάλλες πληροφορήθηκα από γνωστό μου ότι Έλληνας που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Γερμανία εδώ και δεκαπέντε χρόνια, στον τομέα των μεταφορών δέχθηκε ανηλεή έλεγχο των οικονομικών του στην εταιρεία και στο σπίτι του ωσάν να είναι κοινός κλέφτης. Δεν βρέθηκε τίποτε το επιλήψιμο στη δραστηριότητά του όπως επί χρόνια δεν είχε βρεθεί σε ανάλογους ελέγχους. Ήταν όμως η πρώτη φορά που ο έλεγχος έγινε με την καχυποψία των ελεγκτικών οργάνων στο μάτι: «Είναι Έλληνας. Ψάξτε τον καλά»… Κάπως έτσι ξεκίνησε η νύχτα των κρυστάλλων… 

Δεν υπαινίσσομαι τίποτε για τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Είναι δημοκράτες, έχουν δώσει αγώνες σε προσωπικό επίπεδο για να ανέλθουν στις θέσεις που ανήλθαν μέσα σε δημοκρατικά συστήματα. Οι συμπεριφορές τους όμως τελευταία, προς όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεφεύγουν των ορίων. Κατηγορούν την χώρα μου ότι παραβίασε τους κανόνες της Ευρωζώνης και την ίδια ώρα οι ίδιοι παραβιάζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σε ποια συνθήκη είναι γραμμένο ότι Γαλλία και Γερμανία θα αποφασίζουν από κοινού για το μέλλον της Ευρώπης και θα ανακοινώνουν την όποια καινούρια συνθήκη στους εταίρους για να συμφωνήσουν; Αυτές οι συμπεριφορές δεν παραβιάζουν τις βασικές αρχές της Ένωσης;

Η Ελλάδα οι εξοπλισμοί και οι Μερκοζί…

Κατηγορούν τη χώρα μου ότι έπεσε έξω στα οικονομικά της την ώρα που οι ίδιοι ηγέτες σε κάθε συνάντηση με Έλληνα πρωθυπουργό πίεζαν να αγοράσει η χώρα μου τα δικά τους υπερόπλα, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ. Και δυσανασχετούσαν μόλις άκουγαν την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η οικονομία είναι σε δυσμενή κατάσταση για να προμηθευτεί νέα όπλα και συνέχισαν να πιέζουν και στην επόμενη συνάντηση. Φτάσαμε η Ελλάδα να είναι μεταξύ των τριών πρώτων χωρών παγκοσμίως στην αγορά εξοπλισμών, αναλογικά με τον πληθυσμό της.   

Είναι λοιπόν συνένοχοι και εκείνοι οι ηγέτες που σήμερα κάνουν τους ανήξερους και αιφνιδιασμένους από την τροπή που πήρε η οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Καταλαβαίνω ότι έχουν να δώσουν λογαριασμό στους δικούς τους λαούς. Όμως έκαναν και οι ίδιοι ένα βασικό λάθος. Λαϊκίζοντας, κατέστρεψαν την Ευρώπη της αλληλεγγύης και καλλιέργησαν ξανά τον εθνικισμό που μεσουρανούσε στον μεσοπόλεμο και στην περίοδο του ψυχρού πολέμου. Έφεραν την Ευρώπη δεκαετίες πίσω. Και κάτι ακόμη: Με την αναποφασιστικότητά τους, τις παλινδρομήσεις τους και την αναβλητικότητά τους, επέτρεψαν στις ανώνυμες αγορές να ρυθμίζουν τις τύχες των λαών της Ευρώπης και να κινούν τα νήματα έξω από τους τέσσερις τοίχους ενός χρηματιστηρίου ή ενός τραπεζικού ιδρύματος. Οι σημερινοί ηγέτες της Ευρώπης δεν ηγούνται των λαών αλλά έπονται των αγορών.  

Έβαλαν τους τραπεζίτες ομότιμους εταίρους στις αποφάσεις. Αντί να εμπνεύσουν αισιοδοξία στις ψυχές των Ευρωπαίων πολιτών και των αγορών σπέρνουν τον πανικό σε όλους.    Ακόμη και η κατ’ εξοχήν αντιευρωπαία Μάργκαρετ Θάτσερ, θα εκνευριζόταν μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση ανικανότητας και έλλειψης στιβαρής ηγεσίας στην Ευρώπη.  Και θα γινόταν ευρωπαΐστρια.»

σ.σ. Το άρθρο του κ. Ρουσόπουλου δημοσιεύτηκε την Πρωτοχρονιά στην ετήσια επετειακή έκδοση της αγγλόφωνης εφημερίδας «New Europe», η οποία εκδίδεται στις Βρυξέλλες.



Newpost,gr

Τουρκία: Στην ΜΙΤ περνάει, από το Στρατό που άνηκε ως τώρα, το κέντρο παρακολούθησης



Χωρίς δυνατότητες τεχνικών παρακολουθήσεων στο εσωτερικό μένει ο τουρκικός στρατός. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο μεταβίβασε στην υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ τον έλεγχο του κέντρου ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συγκεκριμένη βάση είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους στρατηγούς για την παρακολούθηση πολιτικών τους αντιπάλων -και όχι των γειτονικών χωρών, όπως προβλεπόταν να είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, η πραγματική αποστολή της.

Οι εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ηλεκτρονικών Συστημάτων, γνωστής στην Τουρκία ως GES, είχαν δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1950 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την παρακολούθηση των γειτονικών προς τη Τουρκία χωρών, κυρίως του ανατολικού μπλοκ, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Στη συνέχεια ωστόσο μεταβιβάστηκε από τους Αμερικανούς στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν τις δυνατότητές του GES κατά του «εσωτερικού εχθρού».

Ιδιαίτερος θόρυβος γύρω από το κέντρο παρακολουθήσεων δημιουργήθηκε κατά το πραξικόπημα του 1980 αλλά και το 2007 όταν έγινε γνωστό ότι το γενικό επιτελείο παρακολουθούσε από τις εν λόγω εγκταστάσεις περισσότερους από 2.000 Τούρκους πολίτες.

To GES έχει τις πλέον προηγμένες δυνατότητες τεχνικής παρακολούθησης στην Τουρκία, σε σύγκριση με άλλες ανάλογες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή της ΜΙΤ.


Δεξί X-Trem

Οι πολιτικοί και οι… υδραυλικοί



Ο πολιτικός πρέπει να κρίνεται και να αξιολογείται όπως ακριβώς κι ένας οποιοσδήποτε επαγγελματίας. Όταν φωνάζεις έναν υδραυλικό τον πληρώνεις για να επισκευάσει τα υδραυλικά. Κατά την ίδια έννοια ψηφίζεις έναν πολιτικό για να σου φτιάξει τη ζωή.
Όταν ο υδραυλικός δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν το κουβεντιάζεις. Απλά αλλάζεις υδραυλικό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό σημαίνει να είσαι πολιτικός, να μη κάνεις σωστά τη δουλειά σου, να πληρώνεσαι και να πιάνεις χώρο στη βουλή.
Τα πράγματα είναι περισσότερο απλά απ’ όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Όταν χαλάει η αποχέτευση δεν ευθύνεται ο υδραυλικός. Η ευθύνη του αρχίζει από τη στιγμή που αναλαμβάνει να τη διορθώσει και την χαλάει περισσότερο.
Αντίστοιχα όταν «χαλάει» το κράτος και κατ’ επέκταση οι ζωές μας, δεν ευθύνεται ο πολιτικός. Ευθύνεται όμως όταν προθυμοποιείται να φτιάξει το κράτος και αντί αυτού καταστρέφει τις ζωές μας. Αυτόν τον πολιτικό τον «απολύεις». Μετρείστε πόσοι πολιτικοί που θα έπρεπε να έχουν «απολυθεί», παραμένουν στο «επάγγελμα»- και μάλιστα το παίζουν και «ειδικοί»- και μετά αναρωτηθείτε για τις δικές μας ευθύνες.


Η πτώση της Δύσης: Η φυγή προς τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο…



Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από τους τακτικούς στρατούς. 
meltdown Η πτώση της Δύσης: Η φυγή προς τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο…
Αν ο αμερικανικός λαός επιτρέψει στις ιδιωτικές τράπεζες να ελέγξουν την έκδοση του νομίσματός τους, πρώτα μέσω πληθωρισμού, στη συνέχεια μέσου αποπληθωρισμού, οι τράπεζες και οι εταιρείες θα στερήσουν τον λαό από κάθε περιουσία μέχρι να ξυπνήσουν τα παιδιά τους άστεγα στην ήπειρο που οι πατέρες τους είχαν κατέκτησει». Thomas Jefferson, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Μετά την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, που χαρακτηρίστηκε σαν το «Τέλος της Ιστορίας» από τον Φουκουγιάμα, η «Pax Americana» φαινόταν ότι θα διαρκέσει χίλια χρόνια.
Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έλλειψη πρώτων υλών και που το 90% των σπάνιων γαιών βρίσκεται στην Κίνα, η οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ και της Ευρώπης τους οδήγησε να μην ασχοληθούν πια με «αρχές», αλλά να παίρνουν τους πόρους που χρειάζονται με τη βία από τις πιο αδύναμες χώρες, όπως είναι η περίπτωση του Καντάφι που σταυρώθηκε από τη Δύση και να συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν τα πάντα με το πρόσχημα μιας μεταμφιεσμένης δημοκρατίας που δεν ξεγελά πλέον κανέναν
Γιατί η παγκόσμια δικτύωση του κόσμου;
Γνωρίζουμε ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικού διασχίζει τις θάλασσες και από καιρό σε καιρό πλευρίζει σε κάποιο λιμάνι για να δείξει τη δύναμή του, όπως τις παλιές καλές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, υφαίνοντας ένα όλο και πιο πυκνό δίκτυο αμερικανικών βάσεων εκτός της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράγματι, οι περισσότερες πηγές πληροφοριών σχετικά με το θέμα (συμπεριλαμβανομένου του C. Johnson, της Επιτροπής Εποπτείας του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Δικτύου για την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, κλπ.).
αποκαλύπτουν ότι οι Αμερικανοί έχουν στη κυριότητα τους 700 με 800 στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο. Ένα έγγραφο του 2002 αποκαλύπτει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών σε 156 χώρες, με αμερικανικές βάσεις σε 63 χώρες, εκ των οποίων πρόσφατα χτισμένες (μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001) σε επτά χώρες, ένα σύνολο 255.065 στρατιωτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τον Gelman, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Πεντάγωνου του 2005, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 737 βάσεις στο εξωτερικό. (1)
Για τον καθηγητή Jules Dufour, η επιρροή της αμερικανικής ισχύος είναι τεράστια και συνεχίζει να αυξάνεται. Οι Αμερικανοί θεωρούν την επιφάνεια της γης ως έδαφος για κατάκτηση, κατοχή και εκμετάλλευση. Η διαίρεση του κόσμου σε μάχιμες και διοικητικές μονάδες καταδεικνύει σαφώς το γεγονός αυτό. Σε αυτά τα πλαίσια, η ανθρωπότητα φαίνεται να ελέγχεται ή να είναι δεμένη με αλυσίδες οι κρίκοι των οποίων αποτελούν τις στρατιωτικές βάσεις. Η διαδικασία της ανακατανομής των στρατιωτικών εγκαταστάσεων διεξάγεται υπό την καθοδήγηση της εξουσίας, της ένοπλης βίας, την παρέμβαση μέσω συμφωνιών «συνεργασίας» των οποίων οι φιλοδοξίες κατάκτησης συνεχώς επαναλαμβάνονται στο σχεδιασμό των εμπορικών πρακτικών και των εμπορικών ανταλλαγών. Η οικονομική ανάπτυξη εξασφαλίζεται μέσω της στρατιωτικοποίησης και του έλεγχου των κυβερνήσεων και θυσιάζονται ολόκληρες κοινωνίες και τεράστιοι πόροι για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη προικισμένες με στρατηγικά πλούτη, ώστε να εδραιωθούν τα θεμέλια της αυτοκρατορίας. (1)
Θα το έχετε καταλάβει, ο έλεγχος των όλο και πιο σπάνιων πρώτων υλών θα δημιουργήσει οξύτερες εντάσεις. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι η ίδια με αυτήν που επικρατούσε μετά την πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας πριν από είκοσι χρόνια. Ας θυμηθούμε την εποχή εκείνη, ο Τζορτζ Μπους πατέρας είχε ανακοινώσει μια νέα τάξη. Η αυτοκρατορία δεν είχε κανέναν απέναντι της.
Ο Ιμπέρ Βεντρίν, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, μίλαγε για υπερδύναμη.
Σήμερα μαθαίνουμε ότι οι Κινέζοι δεν είναι ευχαριστημένοι για την τύχη του Πακιστάν που βομβαρδίστηκε και έχασε 26 στρατιώτες. Επιπλέον, βλέπουν με πολύ κακό μάτι την επιχειρούμενη περικύκλωση τους από την ανάπτυξη 2.500 πεζοναυτών στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο κάλεσε την Τρίτη 6 Δεκέμβρη το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμαστεί για στρατιωτικές μάχες, εν μέσω των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων για διαφορές στη θάλασσα και της εκστρατείας των ΗΠΑ να επιβληθεί στον Ειρηνικού. Απευθυνόμενος προς την ισχυρή Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή ο Χου δήλωσε: «Το κύριο έργο μας είναι η εθνική μας άμυνα και η ανάπτυξη νέων στρατιωτικών κατασκευών». Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι ο πρόεδρος δήλωσε ότι το κινεζικό πολεμικό ναυτικό θα πρέπει να «προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο» (2)
«Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο έστειλε μήνυμα τον περασμένο μήνα κατά της παρέμβασης των «εξωτερικών δυνάμεων» στις περιφερειακές εδαφικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Ενώ η Χίλαρι Κλίντον έφτασε στο Μιανμάρ (Βιρμανία) στις 30 Νοεμβρίου για μια διήμερη επίσκεψη, η Κίνα ήδη πήρε το προβάδισμα.
Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Xi Jinping δέχτηκε στο Πεκίνο τη Δευτέρα τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βιρμανίας Min Aug Hlaing, και του υπενθύμισε ότι η Κίνα επιθυμεί να συμβάλει προς μια «στρατηγική εταιρική σχέση» με το Μιανμάρ, αναφέρει η South China Morning Post. Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, διευκρινίζει ότι «η πρόθεση της Βιρμανίας είναι να μη επιτρέψει να χαλάσουν οι σχέσεις της με την Κίνα και ότι προσπαθεί πάντα να εξισορροπήσει τα συμφέροντα της ανάμεσα στο Ανατολικό και Δυτικό στρατόπεδο».
Ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο Πακιστάν μετά την εγκατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Σε απάντηση της ανόδου της Δυτικής επιθετικότητας εναντίον του Ιράν, ο Υποστράτηγος Zhang Zhaozhong παρατήρησε ότι «η Κίνα δεν θα διστάσει να προστατεύσει το Ιράν ακόμη και αν αυτό θα πυροδοτήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», σχόλια που δημιούργησαν μεγάλη συζήτηση στην ίδια την Κίνα.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ προειδοποίησε τον διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) Yukiya Amano, ότι δεν μπορεί να παράγει «αβάσιμες αποδείξεις» (evidence baseless) ώστε να δικαιολογήσει μια επίθεση στο Ιράν, με το πρόσχημα του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος».(2)
Από τη ρωσική πλευρά, η ίδια ανησυχία οδηγεί και εκεί σε κινητοποίηση, όπως μεταξύ άλλων η ανάπτυξη της πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Ο Ρώσος Στρατηγός Νικολάι Makarov δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Δεν αποκλείω τοπικές και περιφερειακές ένοπλες συγκρούσεις με εξέλιξη ενός πόλεμου μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών όπλων».
Οι παγκόσμιες εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης εξερράγησαν κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, όταν ο Ρώσος πρεσβευτής Βλαντιμίρ Titorenko και δύο από τους βοηθούς του προερχομένους από τη Συρία έπεσαν θύματα από μια βίαιη επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κατάρ που υποστηρίζονται από τη CIA και από πράκτορες της βρετανική MI6. Οι τελευταίοι επεχείρησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν διπλωματικό σάκο που περιείχε πληροφορίες των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Συρίας και στο Ιράν.
Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Greg Hunter, εξηγεί γιατί «ο κόσμος είναι εκτός ελέγχου». Αποκαλύπτει ότι το σύνολο της Δυτικής οικονομίας καταρρέει υπό το βάρος του πάνω από 100.000 δισ. Δολάρια που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει: «Ποτέ στην ιστορία ο κόσμος δεν ήταν τόσο κοντά σε ένα συνολικό οικονομικό χάος και στον πυρηνικό πόλεμο ταυτόχρονα».(3)
Τέλος, ένα ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Άμυνας που εκδόθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Πούτιν αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο Πρόεδρος Χου έχουν συνάψει μια «κατ ‘αρχήν συμφωνία» θεωρώντας ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η επιθετικότητα της Δύσης με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «μια στρατιωτική και άμεση δράση».
Παράλληλα ο Κινέζος ηγέτης διέταξε το Πολεμικό Ναυτικό να «προετοιμαστεί για πόλεμο».(4)
Η Claude Jacqueline Herdhuin συνοψίζει καλά τον συνεχή πειρασμό της αυτοκρατορίας γράφοντας ότι ο πραγματικός πόλεμος είναι οικονομικής φύσης:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παραμείνουν ο φύλακας σκύλος του κόσμου, ακόμα και εάν αυτός ο σκύλος είναι σήμερα ψωριάρης και τυφλός και δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μερικές φορές, η σοφία και η ευφυΐα επιβάλουν την υποχώρηση, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον έλεγχο των οικονομικών και στρατιωτικών βιομηχανιών, συνεχίζει να διεκδικεί την κυριαρχία του πλανήτη. Φτάνει όμως λίγη μικρή διορατικότητα και κοινή λογική για να παρατηρήσουμε ότι αυτή η καταρρέουσα δύναμη δεν είναι πια σε θέση να συγκλονίσει τον κόσμο».(5)
Ο συνασπισμός της Κίνας και της Ρωσίας
«Μετά την αποκεφάλιση και το γονάτισμα της Λιβύης, προκειμένου να αποδυναμώσουν την περιοχή και να απομονώσουν το Ιράν, είναι σαφές ότι η Δύση βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση.
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πιάστηκαν στο λαιμό. Η οικονομία τους υφίσταται τις συνέπειες μιας πολύ καλά ενορχηστρωμένης επίθεσης από τον κόσμο της χρηματοπιστωτικής οικονομίας. Η αμερικανική οικονομία πάει άσχημα, η Ευρώπη «κρατά ακόμα» κάτω από την ηγεσία της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, αλλά το ψωραλέο σκυλί δεν παραδέχεται την ήττα του και απειλεί να δαγκώσει.
Η ένοπλη επέμβαση σίγουρα χρησιμοποιείται, αλλά ο πραγματικός πόλεμος παίζεται έξω στον κόσμο της χρηματοπιστωτικής οικονομίας. Η απειλή της Standard & Poors είναι μια απτή απόδειξη. Και οι λαοί είναι οι όμηροι και τα θύματα αυτού του πολέμου.
Μετά τη Λιβύη, το ΝΑΤΟ έβαλε στο μάτι τη Συρία. Αυτό θα του επιτρέψει να απομονώσει περαιτέρω το Ιράν. Όμως, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι ένας πολύ πιο δύσκολος στόχος. Επιτιθέμενη στο Ιράν η Δύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ, SCO), που ιδρύθηκε το 2001 από τους προέδρους πέντε ευρασιατικών χωρών: Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και στις οποίες προστέθηκε το Ιράν το 2005. Ο ΟΣΣ αντιπροσωπεύει σαφώς την βούληση αυτών των χωρών να ενωθούν εναντίον της Δύσης. Μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα νέο Ανατολικό Μπλοκ, και δηλώνει σαφώς την επιστροφή σε μια ισορροπία που υπήρχε πριν την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ που επέτρεψε την παγκόσμια «δικτατορία» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για άλλη μια φορά, οι κυρίαρχες χώρες εφαρμόζουν την πολιτική του «ένα μέτρο δυο σταθμά»: το Ισραήλ (που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον) έχει το δικαίωμα να απειλήσει το Ιράν με τα πυρηνικά όπλα του, αλλά η Τεχεράνη δεν έχει κανένα δικαίωμα με το πρόσχημα ότι θα ήταν μια απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ και του λεγομένου πολιτισμένου κόσμου».(5)
Κατά τον Μπάνι Σαντρ, πρώην Πρόεδρος του Ιράν, η Δύση υποστηρίζει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θέτει πρόβλημα, διότι εμπεριείχε μια στρατιωτική διάσταση. Αλλά γνωρίζετε ότι τα WikiLeaks έχουν δημοσιεύσει μυστικές εκθέσεις. Μερικές από αυτές τις εκθέσεις αφορούν αυτόν τον Κύριο Yukika Amano, τον Ιάπωνα επικεφαλής του ΔΟΑΕ: σύμφωνα με αυτές τις εκθέσεις, οι Αμερικανοί υποστήριξαν τον διορισμό του στην διεύθυνση του ΔΟΑΕ, επειδή ο ίδιος δεσμεύτηκε να δράσει προς την κατεύθυνση της Στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που δεν θέλουν να δηλώσουν οι Δυτικοί αξιωματούχοι, είναι ότι το βασικό ζήτημα γι ‘αυτούς είναι να ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή.
Ο κ. Μπους είχε επιφορτιστεί με το έργο, να φέρει τη Δημοκρατία στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αυτήν την Ευρύτερη Μέση Ανατολή – από την Βόρεια Αφρική μέχρι το Πακιστάν -σκοπεύουν στην πραγματικότητα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οι Ηνωμένες Πολιτείες .
Παρενέβησαν στη Λιβύη, κατέστρεψαν μια χώρα για να θεσπιστεί η δημοκρατία, αλλά κανείς δεν βλέπει δημοκρατία. Αυτό που βλέπουμε είναι μεγαλύτερη ανασφάλεια και μεγαλύτερη φτώχεια. Επιδιώκουν, στην πραγματικότητα, να καταστρέψουν για να ανοικοδομήσουν, πληρώντας ακριβά τις δυτικές εταιρείες που θα πάνε εκεί για την ανοικοδόμηση .
«Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ έχουν τα μέσα για να επιβάλουν την ηγεμονία τους στην Κίνα, ή ακόμη στις μικρότερες χώρες του Ειρηνικού ή στην Ινδία. Και αυτό επειδή, κατά τη γνώμη μου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον μια υπερδύναμη, γίνονται όλο και περισσότερο μια χώρα όπως όλες οι άλλες». (6)
«Η Ιαπωνία μαζί με τις άλλες ασιατικές χώρες, είναι πιο σημαντικές σήμερα από όλο το σύνολο της Δύσης. (…)
Αυτό που επιδιώκουν όμως, είναι ο έλεγχος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Πιστεύουν ότι με τον έλεγχο των δύο κέντρων της Κεντρικής Ασίας και του Περσικού Κόλπου, θα μπορέσουν να μιλήσουν ως ίσοι ή ακόμη και να επιβάλουν μια οριακή υπεροχή στην Ασία. Αυτό που θέλουν είναι να ελέγχουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η αιτιολόγησή τους: μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ, το Ιράν θα γίνει η ηγεμονική δύναμη της περιοχής, λόγω της διάσημης πράσινης ζώνης του σιιτισμού. Η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία με την αποκατάσταση ενός σουνιτικού καθεστώτος σημαίνει την απομόνωση του Ιράν από τον Λίβανο»(6)
Κλείνοντας την συνέντευξή του, Ο Bani Σαντρ χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τον Πρέσβη Kishore Mahboubani: «Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι για την κρίση της Δύσης που πανικοβάλλεται στην προοπτική να χάσει την ηγεμονία της σε όφελος των νέων κέντρων εξουσίας της Ασίας ή της Ευρασίας, όπως η Κίνα, η Ινδία, και καταρχήν το χαμήλωμα του επίπεδου διαβίωσης των λαών. (…)
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: η Δύση έχει παραδώσει τον έλεγχο της οικονομίας της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα χρήματα που επενδύθηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και όχι στην πραγματική οικονομία είναι δυσανάλογα και ανέρχονται σε μια αναλογία 7 προς 1».(6)
Ο Kishore Mahbubani περιγράφει επίσης την πτώση της Δύσης με την απώλεια των δικών της αξιών. Κατά τον ίδιο, «ήρθε η ώρα για την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας τάξης, η Δύση είναι ανίκανη να διατηρήσει, να σεβαστεί, και ακόμη λιγότερο να ενισχύσει τους θεσμούς που δημιούργησε. Ο αμοραλισμός υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις δομές και το πνεύμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης και εμφανίζεται ανίκανη να ασκήσει εξουσία, καθιστώντας την σήμερα περισσότερο το πρόβλημα παρά τη λύση.
«Οι πολιτισμοί, έλεγε ο Arnold Toynbee, δεν φονεύονται, αυτοκτονούν».
Η αμερικανική αυτοκρατορία υπέστη την ίδια πτώση όπως η βρετανική προκάτοχός της. (…)
Θα κατανοήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το μάθημα; Ή θα επιδιώξουν να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία μόνο με την στρατιωτική δύναμη, δημιουργώντας έτσι όλο και περισσότερη αναταραχές, συγκρούσεις και βαρβαρότητα;»
Μετά από καιρό, θα διαπιστώσουμε ότι τα κενά συνθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι αποκλειστικά αυτά του λευκού άνθρωπου της Δύσης – αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε αυτές τις κοινωνίες η ρήξη μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι πλήρης – θα καταπατηθούν προοδευτικά με τη εξαφάνιση της υλικής ευημερίας.
«A Beastly Century», «Ένας κτηνώδης αιώνας», είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο Margaret Drabble, για να περιγράψει τον εικοστό αιώνα. (7)
Αν ξεσπάσει ο πόλεμος, η πρώτη κίνηση του Ιράν θα ήταν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ. Το 40% του παγκοσμίου πετρελαίου περνά μέσα από αυτό.
Μεταξύ του πολέμου και των κυρώσεων, οι τιμές του πετρελαίου θα ανεβούν στα
ύψη, ίσως 300 δολάρια και θα ωθήσουν στην άβυσσο την δυτική οικονομία η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Ο πυρηνικός πόλεμος θα πάψει να είναι αποκύημα της φαντασίας, φέρνοντας στην μνήμη μας την ρήση του Αϊνστάιν: «Δεν ξέρω τι θα συμβεί μετά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο τέταρτος θα γίνει με πέτρες, τόξα και βέλη».
Μας προειδοποίησε.
Σημειώσεις
1. Pr Jules Dufour http://www.mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=5314
2. Joseph Watson et Yi Han: L’armée chinoise, programme de grosses manoeuvres militaires près du Pakistan. Mondialisation.ca, le 2 décembre 2011
3. http://gold-up.blogspot.com/2011/12/la-chine-rejoint-la-russie-la-solution.html
4.http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5gAez8SIMfjSbwOXzFSBLxNzlZrFgdocId=CNG.858b1c9b4e61e65eb7764010c93e843b.2a
5.Claude Jacqueline Herdhuin: Les Etats-Unis: le chien de garde du monde
http://www.mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=28101 8 12 2011
6. www.solidariteetprogres.org/Abolhassan-Bani-Sadr-Non-a-une-guerre-contre-l-Iran_08363
7. C.E. Chitour www.legrandsoir.info/Declin-de-sens-ou-declin-de-puissance-le-dilemme

Short URL: http://thenetwar.com/?p=67764

Αρχειοθήκη ιστολογίου