Τελικά τη νικούσα ψήφο για την
εκλογή του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, έδωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα της «Αλήθειας», η οποία βάσει εγκυρότατων πληροφοριών εμφανίστηκε σίγουρη για την εκλογή Ομήρου, ενδεικτικός και ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Βέβαιος ο Ομήρου», με τους Οικολόγους να τηρούν αποχή στο τρίτο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας στην Ολομέλεια του σώματος. Ο κ. Ομήρου εξασφάλισε 28 ψήφους, των 20 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των πέντε της ΕΔΕΚ, των δύο του ΕΥΡΩΚΟ και την ψήφο του κ. Κουλία.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, εξασφάλισε 27 ψήφους, των 19 βουλευτών του ΑΚΕΛ και των οκτώ βουλευτών του κόμματός του πλην του Κουλία, ενώ ο Γιώργος Περδίκης που υπέβαλε υποψηφιότητα πήρε τη μια δική του ψήφο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ στο τρίτο στάδιο της ψηφοφορίας ο Γιώργος Περδίκης απέσυρε την υποψηφιότητά του και στην ψηφοφορία τήρησε αποχή, με τον κ. Ομήρου να λαμβάνει 28 ψήφους και την Προεδρία της Βουλής, έναντι 27 ψήφων του Μάριου Καρογιάν. Η συνεδρίαση του σώματος άρχισε λίγο μετά τις τέσσερεις το απόγευμα υπό την προεδρία του πρεσβύτερου εκ των βουλευτών που είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Οι βουλευτές πήραν από νωρίς τις θέσεις τους, ενώ δεν έλειψαν τα πηγαδάκια τόσο μεταξύ βουλευτών όσο και δημοσιογράφων, αλλά και στελεχών των κομμάτων με κυρίαρχο θέμα συζήτησης τη στάση Κουλία και Οικολόγων.
Ο Ζαχαρίας Κουλίας εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων στην αίθουσα, με τον αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ και πρώην βουλευτή, Μαρίνο Σιζόπουλο, να τον πλησιάζει και να τον ασπάζεται. Αφού πήρε τη θέση του βομβαρδίστηκε από τα φλας των φωτογράφων, ενώ ο ίδιος με αρκετή ψυχραιμία και χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, κάθισε μπροστά από τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη συνομιλία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μόνοι από το ΔΗΚΟ που τον πλησίασαν και έκαναν χειραψία μαζί του ήταν ο Φύτος Κωνσταντίνου και ο Σοφοκλής Φυττής, ο οποίος καθόταν στο διπλανό έδρανο. Από την έναρξη της πανηγυρικής πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας με τη νέα σύνθεση της Βουλής, όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές της 22ας Μαΐου, επικρατούσε αγωνία για τη στάση τού κ. Κουλία, αν και το κλίμα εκνευρισμού και απογοήτευσης που ήταν διάχυτο μεταξύ της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ φανέρωνε ουσιαστικά τις προθέσεις του συναδέλφου τους.
Ωστόσο, διαπιστωνόταν προσπάθεια από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ευελπιστώντας μέχρι την τελευταία στιγμή σε μετάλλαξη της στάσης του. Η συνεδρίαση άρχισε με τον προεδρεύοντα Νίκο Αναστασιάδη να παίρνει παρουσίες, φωνάζοντας ένα- ένα τα ονόματα των βουλευτών κατά αλφαβητική σειρά. Στη συνέχεια κάλεσε όλους τους βουλευτές να εγερθούν για να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση πίστης στο Σύνταγμα και στην Κυπριακή Δημοκρατία.Ακολούθησε η διαδικασία εκλογής προέδρου του σώματος, με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να προτείνει ως υποψήφιο τον πρόεδρο του κόμματός του Μάριο Καρογιάν. Ακολούθησε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος πρότεινε την υποψηφιότητα Γιαννάκη Ομήρου, ενώ στη συνέχεια ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων αυτοπροτάθηκε για υποψήφιος.
Στη συνέχεια άρχισε η εκλογική διαδικασία με όλων τα βλέμματα να στρέφονται προς τον κ. Κουλία. Στην ανύψωση της χειρός τού κ. Κουλία υπέρ της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου, η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου φανερά εκνευρισμένη και απογοητευμένη ξέσπασε, καλώντας το συνάδελφό της με φωνή τρεμάμενη να εγκαταλείψει την έδρα, «Φύγε απ’ εδώ δεν έχεις θέση» ήταν τα λόγια της. Την ίδια στιγμή αντέδρασε έντονα και ο Άγγελος Βότσης στο άκουσμα χειροκροτημάτων υπέρ του κ. Κουλία, προερχόμενα από προσκεκλημένους που κάθονταν στον εξώστη, καλώντας τους να σταματήσουν.
Στο άκουσμα των χειροκροτημάτων αντέδρασε και ο προεδρεύων του σώματος κ. Αναστασιάδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι κανονισμοί της Βουλής δεν επιτρέπουν χειροκροτήματα, με τον κ. Βότση να παρεμβαίνει και να υποδεικνύει στον πρόεδρο ότι δεν μπορεί να «χειροκροτείται η αποστασία», κατά την έκφρασή του, οπότε ο κ. Αναστασιάδης με αυστηρό ύφος και απευθυνόμενος προς το βουλευτή του ΔΗΚΟ, του υπέδειξε ότι «κύριε είναι η εκλογή του προέδρου που χειροκροτείται, εάν εκλεγόταν ο κ. Καρογιάν και πάλι θα επέτρεπα τα χειροκροτήματα, οπότε αφήστε τα αυτά, έχετε χρόνο για μετά», προσθέτοντας, απευθυνόμενος προς τους προσκεκλημένους ότι μπορούν να χειροκροτήσουν στο τέλος την εκλογή του νέου προέδρου. Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων με παρεμβάσεις τους συνεχάρησαν τον κ. Ομήρου για την εκλογή του.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Κουλίας ζήτησε από τον προεδρεύων Νίκο Αναστασιάδη να ανέβει στο βήμα για να δικαιολογήσει το σκεπτικό της απόφασής του. Ο κ. Αναστασιάδης του επέτρεψε οπότε ο κ. Κουλίας ανέβηκε στο βήμα για να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, με τον Νίκο Κατσουρίδη να δηλώνει ότι ο κ. Κουλίας είναι εκτός διαδικασίας.
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να επιτραπεί στον κ. Κουλία να μιλήσει, οπότε παρενέβη ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι παρά την αποδοχή τού κ. Καρογιάν, ο κ. Κουλίας δεν μπορεί να μιλήσει, γιατί – όπως είπε – θα προκαλούσαν αντιδράσεις οι δηλώσεις του και θα χαλούσε το εορταστικό κλίμα, που έτσι και αλλιώς μόνο εορταστικό δεν ήταν, καθώς Βότσης και Αθηνά Κυριακίδου συνέχιζαν να προπηλακίζουν τον κ. Κουλία, ο οποίος δεν αντέδρασε σε καμία περίπτωση παραμένοντας ψύχραιμος μέχρι τέλους.
Στην αντίδραση του ΑΚΕΛ ο κ. Κουλίας απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη είπε, «εντάξει κύριε πρόεδρε δεν θα μιλήσω εφόσον δεν θέλουν, αλλά δεν θα μου κλείσει κανένας το στόμα και θα κάνω δηλώσεις μετά έξω», οπότε επέστρεψε στη θέση του, για να δεχθεί νέα επίθεση από την κ. Αθηνά Κυριακίδου, η οποία σηκώθηκε από τη θέση της καλώντας με εκνευρισμό τον κ. Κουλία να εγκαταλείψει τα έδρανα του ΔΗΚΟ, με τον κ. Βότση να παρεμβαίνει χαρακτηρίζοντάς τον ως αποστάτη.
Σε παρεμβάσεις τους στη συνέχεια ο Αντρος Κυπριανού και ο Γιώργος Περδίκης υπέδειξαν στον κ. Αναστασιάδη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να προεδρεύει, καθώς εξελέγη πρόεδρος του σώματος ο κ. Ομήρου, ο οποίος θα έπρεπε να πάρει τη θέση. Προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους ο κ. Αναστασιάδης προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδικίες, κάλεσε τον κ. Ομήρου να πάρει τη θέση του λέγοντάς του χαριτολογώντας:
«Κύριε Πρόεδρε παρακαλώ να αναλάβετε τη θέση σας για να ησυχάσει και η δική μου η κεφαλή». Ο κ. Ομήρου καταχειροκροτούμενος πλησίασε και πήρε τη θέση του από τον κ. Αναστασιάδηαλληλοασπαζόμενοι. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ομήρου μιλώντας προς το σώμα, ανέγνωσε έτοιμη ομιλία, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Ο Κουλίας δεν ψήφισε Καρογιάν για εθνικούς λόγους
Διαχρονικά είχε αντίθετη άποψη για τη συνεργασία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ, όταν είδε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αθετεί τις ρηματικές διαβεβαιώσεις του προς τον κυπριακό λαό και το Δημοκρατικό Κόμμα για τη στάση που θα τηρούσε στο εθνικό θέμα» και αυτός είναι ο λόγος που δυστυχώς – όπως είπε – δεν μπόρεσε να ψηφίσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την Προεδρία της Βουλής, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζαχαρίας Κουλίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι αν πάρει κάποιος το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Χριστόφια και τη διαβεβαίωση του προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής ότι θα αγωνιζόταν για μια Κύπρο αποστρατικοποιημένη, με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων, για να ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου, εντούτοις «αυτό που είδαμε ήταν να επαναφέρεται εν χορδαίς και οργάνοις το σχέδιο Ανάν και σίγουρα εγώ καμία πρόθεση δεν έχω να κάνω το θαλαμοφύλακα των υποχωρήσεων του κ. Χριστόφια». Το δήλωσε, συνέχισε, κατηγορηματικά και ήταν μόνιμη και σταθερή διάστασή του με το κόμμα και τους συναγωνιστές του.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις εντός της Ολομέλειας όταν ζήτησε να αιτιολογήσει την ψήφο του από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κουλίας είπε ότι «εγέρθηκαν κάποιες ενστάσεις και ενδεχομένως να ‘χαν και δίκιο γιατί θα μπορούσαν να εγερθούν θέματα, να μου απαντήσουν και ούτω καθ’ εξής, διότι όντως από πλευράς ΑΚΕΛ πρέπει να οφείλονται πολλές απαντήσεις».
Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ίδιο στο ΔΗΚΟ, ο κ. Κουλίας είπε ότι για τον ίδιο δεν αλλάζει τίποτε και «νομίζω ότι το ΔΗΚΟ, αυτοί που το έχτισαν και το έφεραν ως εδώ, ήταν ο Εθνάρχης Μακάριος, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος και υπερασπίζομαι τις ιδέες και τις αξίες αυτών των ανθρώπων».
Σε ερώτηση αν θα παραδώσει την έδρα του όπως είχε ζητήσει από τον Αλέξη Γαλανό το 1998, απάντησε ότι συγκρίνονται «πράγματα ανόμοια και καμία απολύτως σχέση δεν έχει». Θα δώσει, κατέληξε, επί του θέματος δημοσιογραφική διάσκεψη.
Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Υπήρξε μια ομαλή σύνοδος της Βουλής, εξελέγη πρόεδρος του Σώματος, θα πρέπει τώρα να συγκροτηθούμε και να προχωρήσουμε με όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λαού, ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Κληθείς να σχολιάσει ότι το ΑΚΕΛ κατηγορούσε τον ΔΗΣΥ ότι στόχο είχε την Προεδρία του 2013 και αν μετά την εκλογή του Γιαννάκη Ομήρου στην Προεδρία της Βουλής αλλάζουν τα δεδομένα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει. «Από τούδε και στο εξής απαιτείται δουλειά απ’ όλους», κατέληξε.
ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής έδωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο του.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ως ΑΚΕΛ, ανεξάρτητα από το τι έπραξε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, θα στηρίξουν τον κ. Ομήρου σε κάθε προσπάθεια που εντάσσεται στα πλαίσια της εφαρμογής των κανονισμών της Βουλής και στοχεύει στο να αξιοποιηθεί η Βουλή ως θεσμός για την προώθηση και επίλυση των πολλών προβλημάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ απάντησε: «Την αγάπη μου στον κ. Κουλία», ενώ πρόσθεσε ότι η ενέργειά του δεν επηρεάζει τη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ
Για αλλαγή με τις ψήφους και του Ευρωπαϊκού Κόμματος μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
Όπως και προεκλογικά, είπε, το ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε από τον κόσμο την ψήφο του για να επέλθουν αλλαγές. «Με τις δικές μας ψήφους φέραμε έστω και αυτήν τη μικρή αλλαγή που θέλουμε να πιστεύουμε ότι με περισσότερη στήριξη από το λαό θα οδηγήσει και σε πιο μεγάλες, πιο πολλές και πιο βαθιές αλλαγές», κατέληξε.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Μια δημιουργική θητεία στο νέο πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ευχήθηκε η γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου. Κάναμε μια προσπάθεια για να βρεθεί μια συναινετική υποψηφιότητα από τον ενδιάμεσο χώρο, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό.
«Όμως, έχουμε ένα αποτέλεσμα και θα το σεβαστούμε. Θα συνεργαστούμε και ελπίζουμε ότι όλη αυτή η συζήτηση, η οποία προηγήθηκε στις συναντήσεις μας με όλα τα κόμματα και με τον κ. Ομήρου για θέματα λειτουργίας της Βουλής, θέματα περιβάλλοντος και κοινωνίας, θα προωθηθούν μέσα από τη νέα Βουλή».
Του ΠΑΜΠΟΥ ΜΙΤΙΔΗ,ΑΛΗΘΕΙΑ Κυπριακή καθημερινή εφημερίδα
Statesmen.gr