Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Διάσταση απόψεων Γαλλίας – Γερμανίας για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου





Το Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε συνάντησε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν.

Ήταν μια συνάντηση εργασίας προκειμένου να οργανώσουν στην πράξη τις αποφάσεις που πήραν στις 16 Αυγούστου για την ενίσχυση του ευρώ, η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά η Καγκελάριος και ο κ. Σόιμπλε πρόκειται να απευθυνθούν το απόγευμα στη γερμανική Βουλή προκειμένου να πείσουν για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης εργασίας, οι δύο υπουργοί πρόκειται να τα υποβάλουν υπό μορφή προτάσεων στους Ευρωπαίους ομολόγους τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Από τη γαλλική σκοπιά, το ζήτημα που θεωρείτο ως το πλέον επείγον αφορά στη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ζήτημα για το οποίο η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί υπήρξαν αρκετά ασαφείς, μη έχοντας καθορίσει ούτε τα επιτόκια, ούτε τη φορολογική βάση, ούτε το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής, ενώ παράλληλα δεν έθεσαν σε ισχύ το όποιο χρονοδιάγραμμα.

Το άλλο μεγάλο θέμα, με πολιτική αλλά και τεχνική διάσταση, για το οποίο οι δύο χώρες πρέπει να συνεργασθούν, είναι το θέμα του «χρυσού κανόνα» στον προϋπολογισμό.

«Το φρένο χρέους», όπως ονομάζεται και όπως εφαρμόζεται στη Γερμανία, διαφέρει από την αντίληψη του «χρυσού κανόνα» που έχει η Γαλλία.

Ο προβληματισμός γύρω από το θέμα εντείνεται και από το γεγονός ότι η Γαλλία δεν έχει πολλές ελπίδες να πετύχει την ένταξή του στο Σύνταγμα, λόγω της αρνητικής θέσης της αντιπολίτευσης, ενώ απαιτούνται τα 3/5 από τα δύο σώματα Βουλή και Γερουσία. Παράλληλα και η Πορτογαλία έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το θέμα.

Στους δύο υπουργούς ανήκει επίσης, η προσπάθεια διαμόρφωσης κοινών οικονομικών προτάσεων, για την επίτευξη ενός είδους εναρμόνισης των προϋπολογισμών των δύο χωρών, όπως ζήτησαν οι ηγέτες τους.

Δύσκολη προσπάθεια για τη Γαλλία, που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο νέα αυστηρά μέτρα και περικοπές, επιχειρώντας να πείσει ότι είναι ικανή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, παρά την προβλεπόμενη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Το χάσμα των δημοσιονομικών της Γαλλίας σε σύγκριση με αυτών της Γερμανίας αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα πιο πολύ. Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι το έλλειμμά της για το 2011 θα φθάσει μόλις το 1,5% του ΑΕΠ ενώ η Γαλλία αγωνίζεται να το κρατήσει στο 5,7%, ήτοι σχεδόν τετραπλάσιο από αυτό της γείτονος χώρας. Για δε το 2012 η Γαλλία δεν ελπίζει για την ώρα να καταφέρει να κατεβάσει το έλλειμμά της χαμηλότερα από 4,6% του ΑΕΠ.


Skai.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝ’ΟΨΕΙ;




 

Πολιτικός αναλυτής, μιλώντας στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ είπε ότι «εάν ο χρυσός ξεπεράσει τα 2000 δολάρια η ουγγιά και ταυτόχρονα η ισοτιμία  γεν-ευρώ πέσει κάτω από τα 100 , τότε οδηγούμεθα σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο»!
Όπως τόνισε ο αναλυτής, «ο συνδυασμός αυτός είναι …θανατηφόρος. Αυτή την στιγμή η ισοτιμία γεν-ευρώ βρίσκεται στο  111,93, ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε είχε φτάσει και στο 108. Ο χρυσός άγγιξε τα 1.851 δολάρια η ουγγιά. Εάν ξεπεράσει τα 2000 δολάρια η ουγγιά, θα οδηγηθούμε σε θλιβερές καταστάσεις. Θα υπάρξει πόλεμος»!
Το διεθνές σκηνικό μυρίζει ήδη  μπαρούτι. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στις φλόγες: Λιβύη, Συρία, νωρίτερα η  Αίγυπτος και η Υεμένη. Στο  Ιράκ συνεχίζεται η τρομοκρατία , ενώ το Ισραήλ άρχισε εκ νέου τις εχθροπραξίες με τους Παλαιστίνιους. Η Τουρκία εισέβαλε στα εδάφη του Ιράκ για να συγκρουσθεί με τους Κούρδους. Στο Αφγανιστάν συνεχίζεται ο πόλεμος. Η Τουρκία απειλεί  την Κύπρο η οποία σε συνεργασία με το Ισραήλ και Αμερικάνικη εταιρεία, προγραμματίζει τον Οκτώβριο εξορύξεις  πετρελαίου.  Η Γερμανία έχει ήδη κάνει άνω-κάτω την Ευρώπη διευρύνοντας την ανησυχία και την οικονομική κρίση σε περισσότερα κράτη.
Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην δίνη του ταραχώδους σκηνικού, με μειωμένη εθνική κυριαρχία και υπό τον έλεγχο διεθνών κερδοσκόπων που αναμένεται να αρπάξουν έναντι πινακίου φακής τη δημόσια περιουσία της χώρας μας.
Η ιστορία διδάσκει ότι σε ένα τέτοιο ταραχώδες διεθνές περιβάλλον, μία απλή αφορμή  αρκεί για να ξεσπάσει διεθνής πόλεμος.
log-post_2269.html#ixzz1Vl6mTa3t

kostasedessa

Στον ορίζοντα νέο πακέτο μέτρων με βαθιά ύφεση ακόμα και 5,3%



Δεν κινδυνεύει για την ώρα η 6η δόση

Ορατό φαίνεται να είναι ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων παράλληλα με τη βαθιά ύφεση μέχρι και 5,3%. 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς ανακοίνωσε την πλέον δραματική εκτίμηση της γενικής διεύθυνσης οικονομικής πολιτικής του υπουργείου για ύφεση που μπορεί να κινηθεί πάνω από 4,5% και μέχρι 5,3%.
Αν και ο ίδιος δεν υιοθετεί το 5,3%, καθώς στοχεύει ακόμα στην ανακοπή της ύφεσης, εν τούτοις αυτή τη βαθειά ύφεση θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για τη μη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 7,6% φέτος κατά τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας που φθάνουν σήμερα ή αύριο (Τρίτη ή Τετάρτη) στην Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν ανατρέπει τη λήψη νέων μέτρων. Το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων άφησε ανοιχτό πάλι ο κ. Βενιζέλος θέτοντας ως «απαράβατο όρο την προστασία χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων» -αν και παραδέχεται ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν νέα μέτρα. Πάραυτα θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο να «μπορούσε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα» πέραν των τριών ετών που ακολουθούν, μέχρι το 2014.
Παράλληλα θεωρεί μονόδρομο την ακριβή εφαρμογή όλων των μέτρων χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ακόμα και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, βάσει του οποίου πρέπει να εισπραχθούν 1,3 δις. ευρώ στις επόμενες έξι εβδομάδες, δηλαδή περίπου 217 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα…
Σε αυτή τη φάση, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση παρότι δεν βλέπει προβλήματα ως προς την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ και γενικότερα ως προς τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας θα προτιμούσε όχι μόνο να έχει λάβει μεγαλύτερο χρόνο για την προσαρμογή της οικονομίας, αλλά και να ενεργοποιούνταν άμεσα ο ΕFSF. Η εμπλοκή στο μηχανισμό δημιουργείται όχι μόνο από τις ασθενείς προθέσεις των Ευρωπαίων, αλλά και από την τελευταία συμφωνία με τη Φιλανδία, η οποία κατά τον κ. Βενιζέλο μπορεί να μη θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα, αλλά έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων, ακόμα και του διευθύνοντος συμβούλου του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

www.bankingnews.gr

Το κίνημα των δανειοληπτών τώρα δικαιώνεται

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΟΦΕΙΛΕΤΗ 
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον σε όλη τη χώρα οι δικαστικές αποφάσεις που, εν είδει σύγχρονης σεισάχθειας, δικαιώνουν υπερχρεωμένους πολίτες και υποχρεώνουν τις τράπεζες να διαγράψουν ακόμη και το 50% των απαιτήσεών τους από δάνεια και κάρτες και να μειώσουν κατακόρυφα τις δόσεις των οφειλετών.
Πάνω από 30-40 αποφάσεις, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι θετικές για τους πολίτες που προσέφυγαν, εκτιμάται ότι έχουν εκδοθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν και ξεκίνησαν οι δίκες στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Ο αριθμός τους δε αυξάνεται γεωμετρικά κάθε εβδομάδα που περνά, αποδεικνύοντας ότι ο «νόμος Κατσέλη» για τη ρύθμιση οφειλών των νοικοκυριών έχει αρχίσει να λειτουργεί, προσφέροντας βαθιά ανάσα σε ανθρώπους που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική δυσχέρεια και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες (συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι κ.ά).
Με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξάνονται και οι προσφυγές δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία μέσω δικηγορικών γραφείων και καταναλωτικών οργανώσεων, ξεπερνώντας πλέον τις 7.000 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Δεδομένου δε ότι στις τράπεζες τα αιτήματα για εξωδικαστικό συμβιβασμό (πρώτο στάδιο του νόμου 3869/2010) εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τις 50.000-60.000 (δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία) και ελάχιστα μόνο γίνονται δεκτά, θεωρείται σίγουρο ότι από το φθινόπωρο και μετά οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις θα καταλήξουν στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση εκτιμούσε αρχικά ότι τουλάχιστον 150.000 δανειολήπτες θα έκαναν χρήση του νόμου, ωστόσο οι ολοένα και επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος.
Μετά την απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθηνών για τη διαγραφή χρέους 200.000 ευρώ σε συνταξιούχο, την οποία είχε αναδείξει η «Ε» (2/7/2011), ακολούθησε σωρεία ανάλογων αποφάσεων. Τέσσερις από αυτές που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα παρουσιάζει σήμερα η «Ε»:
1 Συγκεκριμένα εξεδόθη απόφαση που δικαιώνει άνεργη πολύτεκνη μητέρα με μια κύρια κατοικία και ένα όχημα στην κυριότητά της, η οποία είχε οφειλές ύψους 204.000 ευρώ σε τράπεζες. Η πολύτεκνη μητέρα προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο, το οποίο αποφάσισε ότι πλέον θα καταβάλλει για μια τετραετία το ποσόν των 220 ευρώ μηνιαίως. Συνολικά θα πληρώσει 20.447 ευρώ σε μια τετραετία. Προστατεύτηκε επίσης από την εκποίηση η κύρια οικία και για το σκοπό αυτό αποφάσισε το Ειρηνοδικείο η αιτούσα να καταβάλλει το ποσόν των 250 ευρώ μηνιαίως για μια εικοσαετία, δηλαδή 60.000 ευρώ για τη διάσωση της κυρίας οικίας της, ενώ οι καταβολές θα ξεκινήσουν το 2013. Επιπλέον δεν κρίθηκε απαραίτητη η εκποίηση του οχήματός της.
2 Σε άλλη περίπτωση άνεργος οικογενειάρχης με επίδομα ανεργίας 499,75 ευρώ ως μηνιαίο εισόδημα και άνεργη σύζυγο και χωρίς ιδιόκτητη κατοικία και οφειλή ύψους 18.000 ευρώ σε μια τράπεζα, έκανε την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο και το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο άνεργος πρέπει να μην πληρώνει τίποτα απολύτως καθώς βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία καταβολής και ελάχιστου ποσού. Το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση και όρισε νέα δικάσιμο για να ξαναδεί την υπόθεση του αιτούντος τον Ιανουάριο του 2012. Εως τότε ο άνεργος δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα.
3 Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχος με σύνταξη 1.160 ευρώ μηνιαίως χωρίς οικία και οφειλές ύψους 56.697 ευρώ, προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο και το δικαστήριο διέγραψε το μισό του χρέους αποφασίζοντας ότι πρέπει η συνταξιούχος από εδώ και πέρα να καταβάλλει το ποσόν των 460 ευρώ μηνιαίως για 4 έτη. Δηλαδή από εκεί που χρώσταγε 56.000 ευρώ, τώρα οφείλει περίπου 22.000 ευρώ.
4 Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Νέας Ιωνίας, το οποίο έκρινε ότι η πρώτη κατοικία οφειλετών προστατεύεται από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που κινούν οι τράπεζες, εφόσον ο οφειλέτης καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, όπως μας πληροφορούν νομικές πηγές που ειδικεύονται στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οφειλέτης ο οποίος ήταν επιτυχημένο διευθυντικό υψηλόμισθο στέλεχος εταιρείας και βρέθηκε εν μια νυκτί άνεργος, με τα έξοδα και τις υποχρεώσεις «να τρέχουν» και χρέος 150.000 ευρώ σε τράπεζες, έκανε την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο. Μία εκ των τραπεζών συνέχισε να τον πιέζει και εν τέλει του απέστειλε διαταγή πληρωμής, απειλώντας τον ότι θα προχωρήσει σε κατάσχεση του σπιτιού του (μοναδική κύρια κατοικία του).
Η υπεράσπιση του οφειλέτη κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και πέτυχε να εκδοθεί απόφαση που «μπλόκαρε» ουσιαστικά τις επιθετικές κινήσεις της τράπεζας και προστάτευσε την κατοικία του έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου.
Δικηγόροι αλλά και μέλη καταναλωτικών οργανώσεων που ασχολούνται ενεργά με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επισημαίνουν ότι παρά τον καταιγισμό ευνοϊκών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία, οι περισσότερες τράπεζες συνεχίζουν να μη συναινούν στις προσπάθειες για εξωδικαστικό συμβιβασμό με οφειλέτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Ενοχλούν με απειλητικά τηλεφωνήματα, δίνουν παραπλανητικές πληροφορίες και στις περισσότερες περιπτώσεις αποθαρρύνουν τους οφειλέτες από το να καταφύγουν στο Ειρηνοδικείο λέγοντας ότι δεν θα κερδίσουν τίποτα», λέει χαρακτηριστικά στην «Ε» δικηγόρος που ασχολείται με το θέμα.
Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, πάντως, προκύπτει πως ακόμη καμία τράπεζα δεν έχει προσφύγει κατά απόφασης Ειρηνοδικείου.

Enet.gr

"Μακεδονία" για τη Μέρκελ τα Σκόπια



Στην εκκρεμότητα των Σκοπίων με τη χώρα μας για το θέμα της ονομασίας αναφέρθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Για την ίδια πάντως το θέμα μάλλον δεν υφίσταται αφού έκανε λόγο για πρόβλημα... "Μακεδονίας"-Ελλάδας


Την ώρα που το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων παραμένει σε εκκρεμότητα, ορισμένοι εντιμότατοι "φίλοι" μας δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν τη θέση που έχουν ήδη πάρει.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία, η Καγκελάριος Μέρκελ αποκάλεσε τα Σκόπια, "Μακεδονία".
Σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση της Κροατίας, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής της στο Ζάγκρεμπ, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις χώρες που βρίσκονται στον προθάλαμο της ΕΕ.
"Η προοπτική ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό εξαρτάται μόνο από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων εκ μέρους των χωρών αυτών. Η σημερινή κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις χώρες αυτές να γίνουν μέλη της ΕΕ" είπε η κα Μέρκελ και πρόσθεσε:
"Εάν κάποιες χώρες έχουν χρέη, δεν θα αφήσουμε τις άλλες στον προθάλαμο, εξαιτίας αυτού. Είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, η Σερβία να συνεργάζεται με το Κόσοβο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να εκλέξει κυβέρνηση, ηΜακεδονία να επιλύσει την εκκρεμότητα με την Ελλάδα γύρω από το όνομα".
Τόνισε ακόμα ότι αν όλα αυτά επιλυθούν, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την προοπτική άλλων χωρών.

News247.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου