Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Νέο “κοστούμι” μέτρων ράβει το υπουργείο Οικονομικών - Νωρίτερα τα μέτρα της τριετίας 2012-15

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

 

- Ποια επιδόματα κινδυνεύουν να κοπούν
- Νέες μειώσεις μισθών σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο
- Αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων-περικοπές φοροαπαλλαγών
Τα έσοδα πρόσφατα μάθαμε ότι είναι ήδη λιγότερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο κατά 1,8 δισ. τώρα μαθαίνουμε ότι μα ... έλειπαν το 2010 άλλα 1,2 δισ και η... σούμα βγάζει 3 δισ. “φρέσκα¨μέτρα για να ικανοποιηθεί η τρόικα.

Μέχρι στιγμής βέβαια, αφού λόγω αδυναμίας του κράτους να εισπράξει από κει που πρέπει όλα δείχνουν ότι η μαύρη τρύπα θα μεγαλώσει κι άλλο μέσα στο 2011 και έτσι μέτρα που υπολογίζονταν από το 2012 και μετά θα έρθουν νωρίτερα.

Ψηλά στην λίστα των περικοπών βρίσκονται τα κοινωνικά επιδόματα, όπως επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικό, ΟΓΑ κλπ για να βρεθούν περίπου 500 εκατομμύρια.

Στο μάτι μπαίνουν παράλληλα όσοι δεν έκαναν περαίωση και όσοι έχουνακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
Φαίνεται πως πλέον ήρθε η ώρα για μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά. Ταυτόχρονα μπαίνει και ο ειδικός φόρος στα αναψυκτικά.

Όλα επίσης δείχνουν ότι οι περικοπές στο Δημόσιο έρχονται νωρίτερα με μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα θα μπει “ψαλίδι” στα κοινωνικά επιδόματα και κυρίως στον αριθμό των δικαιούχων αφού μπαίνουν τα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια τα οποία αλλάζουν προς το... χαμηλότερο.

Ακόμη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς τα νοικοκυριά μετά τις απανωτές μειώσεις μισθών και τις αυξήσεις στους φόρους δεν θα αντέξουν το διπλασιασμό της τιμής, ωστόσο τα... νούμερα δεν βγαίνουν καθώς αν δεν εξισωθεί ο φόρος με αυτό του κίνησης το κράτος θα πρέπει να βρει άλλα 700 εκατομμύρια.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η περικοπή σχεδόν στο σύνολό τους των φοροαπαλλαγών όσων έχουν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ (μικτά).

Παράλληλα όλα δείχνουν ότι θα τρέξουν ίσως και από το καλοκαίρι οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα σημάνουν ραγδαία αύξηση της φορολόγησης για εκατομμύρια πολίτες με στόχο την είσπραξη 600 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλα 100 εκατομμύρια “ψάχνει” το κράτος και από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσω του ειδικού τέλους.

Αυτά περιλαμβάνει... μέχρι τώρα η λίστα, αλλά η τρόικα ξανάρχεται.

Πηγή: Newsit.gr

Η κρίση τονώνει (και) την κακοδιοίκηση

 

1 εικόνα
Αντιγράφοντας από τις ειδήσεις του Βήματος, έμαθα ότι η οικονομική κρίση αποτελεί πρόκληση για τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς, καθώς απαιτείται να ενταθεί η θεσμική λειτουργία, η τήρηση των αρχών και των κανόνων του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Αυτά - πολύ σωστά - επεσήμανε η αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη, κυρία Καλλιόπη Σπανού, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Το πόρισμα, είναι αυτό: Η οικονομική κρίση, που οδήγησε σε περιστολή των δαπανών, επηρέασε ευρύτερα (και) τη λειτουργία του κράτους. Σημειώθηκαν, σύμφωνα με την Έκθεση, καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα λειτουργίας υπηρεσιών λόγω ελλιπούς στελέχωσης σε συνδυασμό με το κύμα συνταξιοδοτήσεων, μειωμένες υπηρεσίες πρόνοιας, καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και στην παροχή άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων, ανατροπή προσδοκιών για πρόσληψη επιτυχόντων σε διαγωνισμούς. Αυτά, ταυτόχρονα, είναι ορισμένα από τα θέματα που κυριάρχησαν το 2010 στις καταγγελίες ή αναφορές, όπως λέγονται, των πολιτών προς το Συνήγορο του Πολίτη.
Από την έκθεση του 2010 προκύπτει ότι ο αριθμός των καταγγελιών των πολιτών (13.179, συνολικά, οι καταγγελίες κακοδιοίκησης) παρέμεινε, πρακτικά, στα ίδια - υψηλά - επίπεδα του 2009. Επίσης, διατηρεί μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με την προ του 2008 περίοδο. «Σε μια χώρα όπου η εμπιστοσύνη στους θεσμούς υπήρξε ανέκαθεν ελλειμματική», κατά την κυρία Σπανού, «η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών καθίσταται πιο απαραίτητη από ποτέ. Γι' αυτό είναι κρίσιμο να αναδειχθεί η υπέρ του κοινού συμφέροντος λειτουργία των θεσμών και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών».
Δεν αμφισβητώ ούτε τις διαπιστώσεις, ούτε τα συμπεράσματα, ούτε τις εξαιρετικά καλές προθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, όσο και τη διάθεση της κας Σπανού να προσφέρει έργο, προς όφελός μας. Συμφωνώ σε όλα. Δεν περιμέναμε, βέβαια, την οικονομική κρίση για να γίνουμε θεατές σε χιλιάδες κρούσματα δημόσιας κακοδιοίκησης. Το θέμα είναι, πολύ φοβάμαι, πως - από εδώ και στο εξής - όλες οι προσπάθειες που θα γίνουν για να αρθεί αυτή κατάσταση, θα προσκρούσουν με δύναμη στα βράχια της γραφειοκρατίας, με βεβαιότητα βλέπω - χωρίς να είμαι πεσιμιστής - από τώρα, όλες τις σωστές ενέργειες να τις κατασπαράζει το τέρας του πολυδαίδαλου κράτους.

Για ποιους θεσμούς μιλάμε και για ποια δικαιώματα των πολιτών; Όταν στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η διοίκηση αμελεί τις διαδικαστικές της υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες, όταν «η καθυστέρηση, η παράλειψη απάντησης ή η έλλειψη σεβασμού των προθεσμιών» εμφανίζονται συχνότερα, τι μπορείς να περιμένεις; Συνεχίζω να βλέπω, στο διηνεκές, να κολλάνε υποθέσεις, όπως γίνεται τώρα, σε κάποια «απέναντι γραφεία», «πάνω ορόφους», σφραγίδες, χαρτόσημα, δικαιολογητικά του παραλόγου. Σε κάποια ξεθωριασμένα γκισέ δημοσίων υπαλλήλων που έχουν βαρεθεί τη ζωή τους, επειδή και οι ίδιοι έχουν γίνει μέρος του συστήματος ή επειδή και οι ίδιοι έχουν κολλήσει με το πρωτόκολλο και τις εξωπραγματικές εσωτερικές λειτουργίες κάθε υπηρεσίας.

Μισώ να γράφω τα αυτονόητα, εννοείται ότι υπάρχουν άξιοι άνθρωποι στο Δημόσιο, που δουλεύουν σκληρά και κόντρα στην καθεστηκυία κατάσταση, για να διορθωθεί κάτι. Αλλά, πείτε μου, πόσοι πιστεύετε ότι, τελικά, θα αλλάξει κάτι στο απέραντο φρενοκομείο που βιώνουμε καθημερινά; Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνει;   

 Πηγή:  Protagon

Μόνο... θαύμα μας σώζει από χρεοκοπία και τον «εμφύλιο» που θα φέρει η ύφεση...



Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's, είναι αποτέλεσμα της εκτίμησής του ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια της για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές στα μέσα του 2013, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η υποβάθμιση έρχεται ως συνέχεια της πρόβλεψης για χρεοκοπία της Ελλάδας από τα 2/3 των οικονομολόγων  που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC. Για αποχώρηση  της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, για ύφεση που θα φέρει τη χώρα στα «πρόθυρα του εμφυλίου» και για ένα μέλλον που μόνο από ...«θαύμα» θα αλλάξει, μιλά ο διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Σιν με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ακόμη και ο δικός μας Σύνδεσμος Βιομηχάνων (ΣΕΒ)  βλέπει πίσω από την «για πρώτη φορά πρόβλεψη διαδικασίας αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους ενός κράτους - μέλους την Ευρώπη να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας».

Η υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε 'BB-' από 'BB+'  (αλλά και της Πορτογαλίας σε 'ΒΒΒ-' από 'ΒΒΒ'). Προειδοποιεί, ότι πιθανόν να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της .
Μιλά για επιβεβαίωση των εκτιμήσεών της  στο παρελθόν και αναλύει γιατί υπονομεύονται τα σχέδια της Ελλάδας για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές στα μέσα του 2013, όταν θα λήξει ο υφιστάμενος Μηχανισμός Στήριξης, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περιορίσει αποτελεσματικά τις δαπάνες προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2011.

Οι οικονομολόγοι στην έρευνα του BBC

-Οι 52 επαγγελματίες οικονομικοί αναλυτές και προγνώστες, τους οποίους συμπεριλαμβάνει στις έρευνές της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάθε τρίμηνο και είναι εξειδικευμένοι στην οικονομία της Ευρωζώνης, συμμετείχαν σε έρευνα του BBC, σύμφωνα με την οποία:
Στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υφίσταται ως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τα 2/3 εξ αυτών , προεξοφλούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Εδράζουν την πεποίθησή τους αυτή, στο γεγονός ότι η χώρα πιθανότατα δεν θα καταφέρει να πληρώσει όλα τα χρέη της, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία χρεοκοπία στην Ευρωζώνη, αλλά η περιοχή θα παραμένει ενωμένη.

Περίπου το ένα τρίτο των οικονομολόγων πιστεύουν ότι την ίδια τύχη με την Ελλάδα θα έχει και η Ιρλανδία, ενώ μόνο το ένα έκτο θεωρεί ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Πορτογαλία.

Ο οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Σιν

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στον Παντελή Βαλασόπουλο, ο διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Σιν, εξηγεί  ότι «η Ελλάδα έχει ένα βασικό πρόβλημα: μεγάλη έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, υπάρχουν δύο λύσεις: Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, παράλληλα με μείωση των μισθών και των τιμών, τα οποία ωστόσο οδηγούν στην ύφεση. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφύλιου πολέμου. Ο δεύτερος δρόμος είναι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η υποτίμηση του νομίσματός της, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της. Βέβαια, τα χρέη για τους Έλληνες δεν θα σβήνονταν. Τα χρέη έχουν συμφωνηθεί και είναι σε ευρώ. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι ένα από τα σενάρια, δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές . Αυτό που για εμένα είναι το πιο σημαντικό είναι η χώρα να βελτιώσει συνολικά την ανταγωνιστικότητά της».
Στην ερώτηση εάν η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη  θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση του ευρώ, απαντά:
«Δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό. Θα το αποσταθεροποίησαν τα μεγάλα χρέη. Για την Ελλάδα, ίσως θα ήταν πιο εύκολο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός του ευρώ, αντί εντός του και με οικονομικά μέτρα που φέρνουν ύφεση. Η μείωση των μισθών και των τιμών, ως συνέπεια της υποτίμησης, θα επέτρεπε στους Έλληνες να ενδυναμώσουν τον τομέα του τουρισμού και θα ενίσχυε την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς αυτά θα γίνονταν πιο ελκυστικά για αλλοδαπούς επενδυτές. Και ίσως το ευρώ δίχως την Ελλάδα να ισχυροποιούνταν περισσότερο από ό,τι με τη συμμετοχή της. Δεν θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά είναι ένας εύκολος δρόμος. Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δύο διαφορετικών εξίσου δύσκολων λύσεων. Όλα αυτά εγώ θα τα χαρακτήριζα μια γνήσια ελληνική τραγωδία».
Όσο για το μέλλον της Ελλάδας, ο Χανς Βέρνερ Σιν, μιλά για «θαύμα»:
«Η σημερινή λύση που ακολουθείται, φαίνεται να έχει αποτέλεσμα μέχρι το 2013. Είναι πολύ πιθανόν μετά την ημερομηνία αυτή, η Ελλάδα να χρειασθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Επιμένω όμως πως η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες με τις δικές της δυνάμεις, εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα»...

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν αποκλείει την αποτυχία της προσπάθειας αλλαγής στην Ελλάδα καθώς, όπως υποστηρίζει, υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη διαδικασίας αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους ενός κράτους - μέλους. Προσθέτει ότι αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας και μας δίνει παράλληλα «μια τελευταία ευκαιρία να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες.»


Πηγή:  Eklogika

Ένα γιαούρτι μπορεί να αλλάξει την Ιστορία;

1 εικόνα
Έγραφα στο τελευταίο κείμενό μου με τίτλο "Υπόδουλοι των λαθών μας" ότι μεταξύ άλλων ο λαός μας είναι ώρα να αποδείξει ότι μπορεί περισσότερα από ένα γιαούρτωμα. Αυτό ορισμένοι το εξέλαβαν ως μία έμμεση αποδοκιμασία ή καταδίκη από μέρους μου, των πρωτόγνωρων αυτών μορφών διαμαρτυρίας που εκδηλώνονται από απλούς πολίτες κατά συλλήβδην του πολιτικού συστήματος της χώρας μας. Είναι φαινόμενο που ουδέποτε το έχουμε ξαναδεί σε τέτοια έκταση και τέτοια ένταση στη νεότερη μεταπολιτευτική μας ιστορία. Οι λόγοι για αυτήν την οργή του κόσμου που ξεχειλίζει είναι προφανείς. Και όσο κι αν θέλει ο κ. Πάγκαλος να πιστεύει ότι είναι καμιά δεκαριά Συριζαίοι που προκαλούν τις "φασαρίες", η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Πρόκειται για μία κοινωνική συμπεριφορά που προέρχεται από ευρείας κλίμακας κοινωνικά στρώματα, τα οποία ακόμα κι αν δεν έχουν συμμετέχει έμπρακτα σε αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, το σίγουρο είναι ότι τις επιδοκιμάζουν και γίνονται δυνητικά συμμέτοχοι. Αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τα αίτια που προκαλούν το γιαούρτωμα ενός πολιτικού. Παραμένει όμως ανεξήγητος ο λόγος που κάποιοι δείχνουν αδιάφοροι (;), ανήμποροι (;) ή απρόθυμοι (;) να κατανοήσουν τέτοιες συμπεριφορές.

Μέχρι σήμερα έχω διαβάσει απόψεις επί απόψεων, για το ότι στη Δημοκρατία δε χωρούν συμπεριφορές βίας, κάποιοι άλλοι μέσω της αρθρογραφίας τους ζητούν να γνωρίσουν ποιοι είναι αυτοί που γιαουρτώνουν, ενώ η πλειονότητα των σχολιαστών αποδοκιμάζει κάθετα αυτές τις βιαιότητες. Για να επανέλθω εκεί απ' όπου ξεκίνησα και να δώσω την απάντηση στους αναγνώστες που παρερμήνευσαν αυτό που πιστεύω. Προσωπικά, δεν θέλω να ανήκω στην κατηγορία όσων το παίζουν δημόσιοι κατήγοροι αυτών που με ένα γιαούρτι ή ακόμα και χειροδικώντας εκφράζουν την οργή τους. Είναι προφανές ότι δε συμφωνώ με αυτές τις πρακτικές. Όσο όμως προφανές είναι, κατά την άποψή μου, το χρέος πολιτικών, δημοσιογράφων και ανθρώπων του δημόσιου λόγου αντί να παριστάνουν τον δημόσιο κατήγορο λέγοντας "φέρτε μας να δούμε ποιοι είναι αυτοί που γιαουρτώνουν", να κάτσουν και να αναλογιστούν αν υπάρχει πλέον σήμερα άλλο μέσο για τον μέσο πολίτη προκειμένου να ακουστεί η φωνή, ο θυμός, η κραυγή του. Κανένα. Είναι ωραία στα κείμενά μας να γράφουμε πομπώδη λόγια για τη Δημοκρατία και πώς σε ένα τέτοιο πολίτευμα δεν έχουν θέση τέτοιου είδους συμπεριφορές βίας. Κι εγώ πολλές φορές έχω πέσει σε αυτήν την παγίδα πιστεύοντας ότι εξυμνώντας τα δημοκρατικά ιδεώδη που οφείλουμε να υπηρετούμε σαν κοινωνία, αυτό μπορεί αυτομάτως να δώσει λύση στο πρόβλημα. Στην ελληνικού τύπου Δημοκρατία της αναξιοκρατίας όπου η ατιμωρησία ζει και βασιλεύει και σε αυτό το στρεβλό πολίτευμα που οικοδόμησε η γενιά του Πολυτεχνείου τις προηγούμενες δεκαετίες όπου η ισότητα των ευκαιριών είναι για τους λίγους και όχι για τους πολλούς, σήμερα καλούνται να πληρώσουν κάποιοι τα σπασμένα. Και δυστυχώς αυτοί δεν είναι ούτε εκείνοι που τα "έσπασαν" ούτε- τις περισσότερες φορές- εκείνοι που σήμερα στοχοποιούνται ως υπεύθυνοι, γιατί η οργή δεν διαχωρίζει δίκαιους και αδίκους. Ξεσπάει κατά πάντων και κατά του ίδιου μας του εαυτού, δυστυχώς. Συνεπώς, αυτός καθ' αυτός ο τρόπος με τον όποιον έχει διαρθρωθεί σήμερα η δομή και λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών αδυνατεί να απορροφήσει τέτοιους κοινωνικούς κραδασμούς.

Και ναι, θεωρώ έκτροπα τέτοιες καταστάσεις που αρχίζουν από λεκτικές αποδοκιμασίες, συνεχίζουν στο γιαούρτωμα και φθάνουν μερικές φορές ακόμα και σε καταστάσεις χειροδικίας. Αλλά από 'κει και πέρα τι γίνεται. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις ούτε οι εκατέρωθεν καταδίκες. Αν το γιαούρτι δεν είναι λύση για να βγούμε από το σημερινό τέλμα, λύση δεν είναι ούτε να επιμένουμε στην υπεράσπιση ενός πλαισίου λειτουργίας μίας Δημοκρατίας που είναι άναρχα δομημένη, με θεσμούς που η λειτουργία τους είναι συνώνυμη της φαυλοκρατίας. Δυστυχώς όμως ένα γιαούρτι δεν είναι ικανό να αλλάξει την ιστορία. Πολύ φοβάμαι ότι γίνεται το άλλοθι για όσους θέλουν να την αιχμαλωτίσουν στα ίδια, γνωστά και ευκολοδιάβατα γι' αυτούς, μονοπάτια

Πηγή: Protagon

Η αλήθεια για το πραξικόπημα και τον Λαμπράκη

1 εικόνα

Ετικέτες

    Τις τελευταίες ημέρες, πρώτα η Καθημερινή (στην κυπριακή της έκδοση) και έπειτα το Παρόν της Κυριακής δημοσίευσαν μια «αποκάλυψη-σοκ», πως «ιθύνων νους» του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974 ήταν ο Χρήστος Λαμπράκης, μυημένος στον κατά του Μακαρίου σχεδιασμό από δύο προσωπικούς του φίλους, τον Ανδρέα Ποταμιάνο και τον Ιωάννη Σωσσίδη. Υπενθυμίζεται, για τους κάτω των 40, πως το πραξικόπημα αυτό, με τα όσα ως τώρα γνωρίζαμε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τη δικτατορία Ιωαννίδη, με συντονισμένη επίθεση με βαρύ οπλισμό στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρο. Ο πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος διέφυγε κι έτσι η ανατροπή του απέτυχε. Άφησε όμως πίσω της πάνω από 100 νεκρούς, ενώ οδήγησε και στην αιματηρή εισβολή της Τουρκίας στο νησί και στη διχοτόμηση. Μόνο καλό της τραγικής αυτής ιστορίας, το ότι οδήγησε και στην κατάρρευση της δικτατορίας στην Ελλάδα.

Καταρχήν, μία σημείωση επί προσωπικού: ο Ανδρέας Ποταμιάνος είναι πατέρας της γυναίκας μου και ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν νονός της. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό και γιατί το επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία (full disclosure, βλέπε σχετικό άρθρο) και επειδή εξηγεί το γιατί καταπιάνομαι με το θέμα.

Επί της ουσίας τώρα, αν όσα καταγγέλλονται ευσταθούν, η τραγωδία της Κύπρου φωτίζεται, το όνομα του μεγαλύτερου Έλληνα εκδότη μεταπολεμικά αλλά και αρκετών άλλων λεκιάζεται και η σύγχρονη ελληνική Ιστορία μερικώς ξαναγράφεται. Είναι όμως έτσι;

Εκ πρώτης όψεως, τα δεδομένα υπέρ της αλήθειας αυτών των ισχυρισμών είναι τα εξής:
• Η αποκάλυψη στηρίζεται σε έγγραφο, το οποίο αναφέρει πως τρεις ημέρες πριν το πραξικόπημα έγινε συνάντηση γι αυτόν τον σκοπό στο εξοχικό του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο, παρουσία και του δικτάτορα Ιωαννίδη. Ο κύπριος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας πιθανολογεί πως το έγγραφο το συνέταξε η ΚΥΠ, και πως το έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον ίδιο τον Μακάριο. Το έγγραφο κατατέθηκε στην κυπριακή βουλή από τον στενό συνεργάτη του Μακαρίου Ανδρέα Βωβίδη και είναι δημόσια προσβάσιμο.

• Στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου κατέθεσαν δύο μάρτυρες που ενίσχυσαν την αξιοπιστία του ισχυρισμού. Η σύζυγος του Σαμψών, του ανθρώπου-μαριονέτας με τον οποίο προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τον Μακάριο οι πραξικοπηματίες, δήλωσε πως ο σύζυγος της ήταν όντως στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες. Και ένας άλλος μάρτυρας, ο «κρητικός», δήλωσε πως συναντήθηκε αργά το βράδυ στις 12 Ιουλίου με τον Σαμψών και εκείνος του είπε πως άργησε γιατί ήταν στον Πόρο (συνέντευξη Κουλία στον Χατζηνικολάου εδώ).

• Επιπλέον, σύμφωνα με εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Λευκωσίας προς τον Χένρι Κίσιγκερ,8 Απριλίου 1974, ο Μακάριος κατονόμασε τον Ανδρέα Ποταμιάνο ως χρηματοδότη της «τρομοκρατικής» ΕΟΚΑ Β (Ιγνατίου, εδώ). Αυτά λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα.

  Τα επιχειρήματα υπέρ της αναλήθειας της «αποκάλυψης-σοκ» είναι:
• Το έγγραφο είναι χωρίς υπογραφή, χωρίς σφραγίδα, χωρίς ένδειξη προέλευσης ή συντάκτη. «Προφανώς χαλκευμένο» το χαρακτηρίζει το Βήμα. Επιπλέον, ο Μακάριος φέρεται να ζήτησε να καταστραφεί αλλά ο γραμματέας του δεν υπάκουσε. Δεν είναι απίθανο να ζητήθηκε η καταστροφή του εγγράφου επειδή ο ίδιος ο Μακάριος είχε αμφιβολίες για τη γνησιότητα του.
• Το περιβάλλον του Νίκου Σαμψών, σύμφωνα τουλάχιστον με το Παρόν, διαψεύδει πως ήταν στην Αθήνα λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα.
• Τέλος, υπάρχει και δεύτερο τηλεγράφημα αμερικανικής πρεσβείας, 9 Απριλίου 1974, όπου ο Ανδρέας Ποταμιάνος διαψεύδει πως χρηματοδοτούσε την ΕΟΚΑ Β (εδώ).
Τι να πιστέψουμε; Δεν είναι εύκολο να διακριβωθεί πια. Οι βασικοί πρωταγωνιστές της συνάντησης εκείνης, ο δικτάτορας Ιωαννίδης, ο Χρήστος Λαμπράκης και ο Ιωάννης Σωσσίδης δεν ζουν. Ο μόνος φερόμενος ως πρωταγωνιστής της συνάντησης και πραξικοπηματίας, ο Ανδρέας Ποταμιάνος, δεν έχει κάνει καμία ως τώρα δημόσια δήλωση. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες μας, τις οποίες δεν είχε αντίρρηση να γίνουν γνωστές, δηλώνει πως όλα είναι «μυθεύματα», πως το έγγραφο είναι πλαστό και πως ούτε εκείνος, ούτε ο αδελφικός του φίλος Χρήστος Λαμπράκης θα μπορούσαν να έχουν ποτέ συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση, αφού ήταν και οι δύο ανοιχτά εναντίον της Χούντας.

Σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Λαμπράκη αναφέρεται πως η εμπλοκή του ονόματος του συνιστά «απάτη» και προκαλεί «θυμηδία γιατί ο Λαμπράκης φέρεται να συνωμότησε ενάντια στις ιδέες και τα πιστεύω του». Στο προχθεσινό κύριο άρθρο στο Βήμα της Κυριακής, ο Σταύρος Ψυχάρης ακολουθεί την ίδια γραμμή, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «συκοφαντίες», μιας και είναι γνωστό ότι ο Λαμπράκης ήταν ενάντια στη Χούντα.

Και τότε γιατί εμπλέκεται το όνομα τους; Ίσως γιατί ο Λαμπράκης κι ο Ποταμιάνος μπορεί να ήταν ενάντια στη Χούντα, αλλά με τη στήριξη πχ και του Γεωργίου Παπανδρέου και της ελληνικής κυβέρνησης, οι ιδέες και τα πιστεύω τους ήταν φανατικά υπέρ της «Ένωσης» της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτό είναι σήμερα άγνωστο στους περισσότερους. Σε στενή συνεργασία για πολλά χρόνια με τον επικεφαλής της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα (Διγενή) αφιέρωσαν πολλή ενέργεια, χρόνο και πόρους σε αυτό που έβλεπαν ως ένα κατεξοχήν πατριωτικό εγχείρημα, να «μεγαλώσουν» την Ελλάδα. Όταν μάλιστα ο Μακάριος άλλαξε στάση και τοποθετήθηκε κατά της «Ένωσης» (ειδικά με την απόρριψη του Σχεδίου Άτσεσον), Λαμπράκης και Ποταμιάνος (και Σωσσίδης) έγιναν φανατικοί εχθροί του Μακαρίου. Λίγα χρόνια μετά, ο συνοδοιπόρος τους Γρίβας ξεκίνησε εκ νέου ένοπλο αγώνα εναντίον του εκλεγμένου κύπριου ηγέτη, με την ΕΟΚΑ Β, το 1971. Εκείνοι;

Δεν είναι βέβαιον. Η αλήθεια παραμένει στο σκοτάδι. Για ένα τόσο κρίσιμο και καθοριστικό κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας γνωρίζουμε λίγα. Αν γινόταν η «Ένωσις» της Κύπρου με την Ελλάδα το 1964, Λαμπράκης και Ποταμιάνος ίσως αναγορεύονταν σε ένδοξους ήρωες του έθνους. Μετά την τραγωδία του 1974, θα είχαν ίσως λόγο να φοβούνται μη θεωρηθούν προδότες. Τα περισσότερα στόματα έχουν κλείσει για πάντα. Όλα; Αν εθνικόν είναι όντως το αληθές, ελπίζω πως όχι.

Πηγή: Protagon.gr

«Υπό καθεστώς παρακολούθησης οι τιμές ζωοτροφών»

 Σε παρακολούθηση των τιμών των ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων προχωρά από σήμερα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά την έκδοση της Αγορανομικής Διάταξης 1/2011 από τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνο Ρόβλια.
  Εντός έξι ημερών μετά τη δημοσίευση της Αγορανομικής Διάταξης στο ΦΕΚ, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
  Το ίδιο θα ισχύει σε κάθε περίπτωση αυξομείωσης των τιμών των συγκεκριμένων ειδών, ενώ στις περιπτώσεις αυξήσεων των τιμών οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταρτίζουν αναλυτικό κοστολόγιο που να δικαιολογεί τις αυξήσεις.
Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας σε δήλωση στους δημοσιογράφους επισήμανε:
«Μετά τα λιπάσματα και τους αγροτικούς σπόρους, τίθενται από σήμερα σε καθεστώς παρακολούθησης οι τιμές των ζωοτροφών. Και συγκεκριμένα οι τιμές των ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων.



Οι επιχειρήσεις εμπορίας ζωοτροφών υποχρεούνται στο εξής να ενημερώνουν το Υπουργείο μας και να αιτιολογούν τις τυχόν αυξήσεις των τιμών.

    Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα μας και η οικονομία μας, απαιτείται αυτοσυγκράτηση από όλους. Αυτοσυγκράτηση και τήρηση της νομιμότητας. Η σημερινή μας πρωτοβουλία αποσκοπεί στην προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Η παρακολούθηση των τιμών των ζωοτροφών θα είναι συνεχής, στενή και αυστηρή από το Υπουργείο μας».

   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Απρόβλεπτη" κατάσταση στην Ιαπωνία



   Η Ιαπωνία εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα, τη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Μια επιλογή θα ήταν να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

    Το Τόκιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρώσει σ' αυτό το μολσυμένο με ραδιενέργεια νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλίμα πολέμου στην Κερατέα για την ΧΥΤΗ



   Η ένταση και τα επεισόδια κλιμακώνονται στην περιοχή της Κερατέας, όπου το πεδίο των συμπλοκών έχει μεταφερθεί στην αρχή της πόλης, δίπλα από τα πρώτα σπίτια. Νεαροί έβαλαν φωτιά σε απορριμματοφόρα και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά των πέντε διμοιριών των ΜΑΤ, που «απάντησαν», από την πλευρά τους, με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

    Την ίδια στιγμή, ελικόπτερο της αστυνομίας υπερίπταται πάνω από το δεύτερο μπλόκο, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις των αστυνομικών που κάνουν χρήση χημικών.

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εργασίες αποκατάστασης στο φράγμα του Μόρνου



    Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ έχουν θέσει σε λειτουργία το δίκτυο μεταφοράς νερού από τις λίμνες Υλίκη και Μαραθώνα προς τις μονάδες επεξεργασίας (διυλιστήρια), ώστε να συνεχισθεί η αδιάλειπτη παροχή νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρία.

    Έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση της ζημιάς του καναλιού, με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός ολίγων ημερών. Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς.

    Όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ η ζημιά προκλήθηκε από κατολίσθηση του εδάφους, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή. Το τμήμα του καναλιού που αποκολλήθηκε πλήρως, εκτείνεται σε μήκος περίπου 30 μέτρων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε τμήμα του καναλιού μήκους άλλων περίπου 70 μέτρων (συνολικό μήκος ζημιάς περίπου 100 μέτρα). Έχει διακοπεί πλήρως η παροχή νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου προς το κανάλι μεταφοράς και έχει σταματήσει η κατάκλυση με νερά των περιοχών γύρω από το κανάλι.

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών



   Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Διοργανώνουν το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσυρθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις. Αντιδρούν και για το ενδεχόμενο να θιγούν οι αποδοχές τους, καθώς και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.

    Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα δημοσιοποιήσει τις αλλαγές στα Λύκεια, που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο


Τέσσερα νομοσχέδια στο Υπουργικό
   Σύσκεψη για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ στην Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με συμμετέχοντες τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππα, Π. Γερουλάνο, Χ. Παμπούκη και Κ. Σκανδαλίδη.

    Στις 2 μμ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθούν τέσσερα νομοσχέδια με πρώτο εκείνο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αρμοδιότητας του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γιάννη Ραγκούση.

    Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά την "αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, και την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις" αρμοδιότητας του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Επίσης, θα συζητηθούν τα νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το νομοσχέδιο για την προστασία αδέσποτων και κατοικίδιων ζώων και του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά κα μεταμόσχευση οργάνων.

    Σύσκεψη για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

    Στις 5:00 μμ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ομάδα εργασίας της οποίας προΐσταται ο Ιταλός Αρχιτέκτονας, Renzo Piano, η οποία θα του παρουσιάσει το πρόγραμμα εκπόνησης των μελετών για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου, που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

    Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών από κοινού με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Η ελληνική οικονομία δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα και ο στόχος είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι στην προσπάθεια που γίνεται πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο στην Ευρώπη, αλλά και να ενδυναμώσουμε τα θεσμικά μας όργανα, ανάγκη που φάνηκε έντονα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση για τους οίκους αξιολόγησης και ειδικά στην "Standard & Poor's", η οποία υποβάθμισε την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση.

    Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

   
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν χρωστάω σε κανέναν…

29.03.2011REPORTER
Το Statesmen το είχε προαναγγείλει… Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχασε την ευκαιρία που του δόθηκε, και στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι.
Χάραξε «κόκκινη γραμμή» για φαινόμενα εσωστρέφειας, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και… έξω από τη Συγγρού, απορρίπτοντας κάθε προοπτική συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και όσους έχουν στηρίξει με τη στάση και την ψήφο τους την πολιτική του Μνημονίου, που έχει επιβάλλει η τρόικα. Υπογράμμισε ακόμη, σε όλους τους τόνους, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για εκλογές, στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέξει να προχωρήσει σε μια τέτοια πολιτική κίνηση.
Ακολουθεί η εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία:
«Την ώρα που η πολιτική μας κερδίζει έδαφος μέσα στην Ελλάδα και επαληθεύεται και στην Ευρώπη, εκεί που έδωσα αγώνα για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της,
Την ώρα που η κυβερνητική πολιτική περιέρχεται σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα,
Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ περιέρχεται σε όλο και πιο δύσκολη θέση,
Την ώρα που ετοιμάζουμε την επικαιροποίηση του προγράμματός μας, του οικονομικού μας προγράμματος, το Ζάππειο-ΙΙ, που θα αποτελέσει τη μόνη εναλλακτική λύση από τα σημερινά αδιέξοδα, που μας έχει η κυβέρνηση,
Την ώρα που το κόμμα μας κάνει το επόμενο βήμα και είναι έτοιμο για εκλογές οποτεδήποτε κι αν αυτές γίνουν,
Την κρίσιμη αυτή ώρα, θα ήθελα να πω ότι κάποιοι προσπαθούν, υστερόβουλα και άκομψα, να εμφανίσουν δήθεν προβλήματα, ανύπαρκτα προβλήματα, στη Νέα Δημοκρατία, για να στερήσουν τη χώρα από μιαν ισχυρή και αυτοδύναμη εναλλακτική λύση. Ξέρω γιατί το κάνουν…
Ας γνωρίζουν, λοιπόν, όλοι, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του.
Ας γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να δεχθώ «συμπράξεις» με όσους υποστήριξαν το Μνημόνιο και έκαναν ό, τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τα αδιέξοδά της και την κυβερνητική προπαγάνδα να περάσει τα ψέματά της.
Ούτε και βεβαίως θα συναινέσω σε θεόσταλτες έξω-θεσμικές λύσεις.
Υπενθυμίζω ότι εκλέχθηκα για να τα αλλάξω όλα. Για να δώσω προοπτική σε ένα κόμμα που βγήκε από δεινή ήττα…
Και Ελπίδα στην Ελλάδα, που δοκιμάζεται τόσο…
Αυτό ακριβώς κάνω. Και σε αυτό δεν πρόκειται να συμβιβαστώ.
Δεν με πτοεί η διαστρέβλωση των θέσεών μας, ούτε η απόκρυψη της αλήθειας, ούτε η παραπλάνηση της κοινωνίας με διάφορα μυθεύματα που συστηματικά προωθούνται.
Ούτε, ασφαλώς, με απασχολούν οι επίδοξοι ενοικιαστές μιας… ανύπαρκτης «πολυκατοικίας».
Απευθύνομαι σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.
Οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος παντού.
Θα κερδίσουν και στην Ελλάδα!
Θα κερδίσουν και το λαό μας, που έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο παλιό που τέλειωσε. Και θέλει να πιστέψει στο καινούργιο που έρχεται.
Αντιλαμβάνομαι και τις μνήμες και τους δισταγμούς του απλού πολίτη.
Αλλά αυτή την εμπιστοσύνη στο καινούργιο, είμαστε αποφασισμένοι να του τη δώσουμε.
Κι όσοι προσπαθούν να μας εμποδίσουν ή να μας εκτρέψουν, θα πάρουν την απάντησή τους.
Δεν παίζω μικροκομματικά παιγνίδια, ούτε ασχολούμαι με τις κακές συνήθειες της μικροπολιτικής.
Δεν  χρωστάω σε κανένα!
Παρά μόνο στον Ελληνικό λαό:
Την Ελπίδα που του υποσχέθηκα!».

Πηγή: Statesmen.gr

Ο Γιώργος γίνεται… Παπανδρέου

29.03.2011NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπήρξε εκ φύσεως αντισυμβατικός. Γιος και εγγονός δυο πρώην πρωθυπουργών, δεν δίστασε να… κολυμπήσει μόνος σε ξένες χώρες, να έρθει σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, να δουλέψει σε ποικίλες θέσεις εργασίας. Κάποιοι λένε ότι προετοιμαζόταν μια ζωή για τη στιγμή που… το δαχτυλίδι το οποίο του παρέδωσε ο Κώστας Σημίτης θάμπωσε, ώστε να περιορίσει τους ψιθύρους πως πέρα και πάνω από όλα, ήταν… γιος του πατέρα του.
Κάπως έτσι πιθανότατα… το εννοεί, όταν υποστηρίζει ότι είναι αντιεξουσιαστής και προσπαθεί να πείσει και όσους εμπιστεύτηκε με μια θέση υπουργού στην Κυβέρνησή του, να πορευτούν στον ίδιο δρόμο. Μέχρι σήμερα βέβαια, χάνει τη μάχη, και τη χάνει πανηγυρικά.
Ο ίδιος βέβαια, έχει τις στιγμές του. Όπως σήμερα, που μιλώντας στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στην Αθήνα, τα έβαλε με τις τράπεζες. Το «διαρκές κακό» των σύγχρονων οικονομιών, που, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ευθύνονται για τα γεννητούρια της κρίσης η οποία έχει γονατίσει έναν ολόκληρο πλανήτη.
«Στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να συμβάλλουν και οι τράπεζες», ήταν η φράση που του βγήκε αυθόρμητα. Και ακολούθησε μια σφοδρή επίθεση στους Οίκους Αξιολόγησης, εκείνους τους «σκοτεινούς» οργανισμούς, που βαθμολογούσαν θετικά τα ομόλογα, μέχρι τα τελευταία να γίνουν τοξικά.
Σε μια δύσκολη συγκυρία για το πολιτικό του μέλλον, ο Γιώργος επέλεξε να γίνει… Παπανδρέου. Στον πολιτικό Οίκο των οποίων, η λέξη «Ανένδοτος» μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, περίπου σαν το Άγιο Δισκοπότηρο.

Πηγή:  Statesmen.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου