Στον Σταύρο Παπαντωνίου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με μία συνέντευξη-βόμβα ο Δάνης Τζαμτζής θέτει ουσιαστικά από τώρα υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Πέλλας δηλώνει πως η μακρά κομματική διαδρομή του τού έχει δώσει και τις γνώσεις και την εμπειρία για να διεκδικήσει κάτι τέτοιο. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση πως στον πρόσφατο ανασχηματισμό αδικήθηκε, καθώς θα μπορούσε να είναι μέλος της κυβέρνησης. Ο «αντάρτης» βουλευτής, όπως έχει χαρακτηριστεί, λέει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω εάν δεν αποκατασταθούν οι μισθολογικές αδικίες και στο θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνει ωστόσο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά, καθώς έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Για τη συζήτηση γύρω από το όνομα του Κώστα Καραμανλή και την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέει χαρακτηριστικά πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι μάχιμος πολιτικός, ενώ δηλώνει αισιόδοξος πως η παρούσα Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο. Τέλος, ο Δάνης Τζαμτζής αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία έχασε μεγάλο μέρος των φίλων της στις τελευταίες εκλογές και πρέπει να επιστρέψει στις ιδεολογικές της αξίες.

Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, εκφράσατε ενόχληση για τη μη υπουργοποίησή σας. Θεωρείτε ότι ο πρωθυπουργός σάς αδίκησε;
Πιστεύω ότι δικαιούμουν, αλλά και μπορούσα να είμαι μέλος της κυβέρνησης, έχοντας και τη γνώση αλλά και μακρόχρονη πείρα στη διοίκηση και σε διαφορετικούς τομείς. Μπορούσα να προσφέρω. Το ξέρουν και το ξέρω. Ομως ο πρωθυπουργός αποφασίζει. Ο αγώνας μου για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών συνεχίζεται.

Εχετε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για πολλές από τις επιλογές της. Θεωρείτε ότι έχουν γίνει πιο πολλά θετικά ή αρνητικά;
Δύο χρόνια τώρα δεν ήμουν επαναστάτης χωρίς αιτία. Εχω ασκήσει έντονη κριτική σε θέματα που αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο. Ομως αυτή η κυβέρνηση έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Είναι πολύ περισσότερα τα θετικά από τα αρνητικά. Στόχος μας είναι να αποκατασταθούν οι αδικίες και να δοθούν λύσεις, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των συμπολιτών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να αγωνίζομαι και να παρεμβαίνω στην κυβέρνηση, και ας με λένε αντάρτη και αρχηγό των ατάκτων.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον Κώστα Καραμανλή και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ποια είναι η γνώμη σας; Πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επανέλθει στην ενεργό πολιτική;
Ο Κώστας Καραμανλής είναι μάχιμος πολιτικός και το αποδεικνύει η παρουσία του στη Βουλή σήμερα. Ομως δεν μπορώ ούτε έχω το δικαίωμα να τον ερμηνεύσω.
Είστε γέννημα-θρέμμα της Νέας Δημοκρατίας και γνωρίζετε καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Θα ενδιαφερόσασταν για τη θέση του γραμματέα;
Είναι αλήθεια ότι είμαι γέννημα-θρέμμα της παράταξης, πρόσφερα πολλά και αγωνίσθηκα από διάφορες θέσεις. Διετέλεσα μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, υπεύθυνος για την Περιφερειακή Οργάνωση του Λεκανοπεδίου Αττικής, περιφερειάρχης του κόμματος, γραμματέας Αυτοδιοίκησης και δήμαρχος. Εχω τις γνώσεις, αλλά και την πολιτική εμπειρία. Οταν θα έρθει η ώρα, θα το σκεφτώ σοβαρά.

Θεωρείτε πως η συγκυβέρνηση θα συγκεντρώσει τον αριθμό «180» για την εκλογή Προέδρου; Τι πρέπει να κάνει για να φτάσει στον επιθυμητό στόχο;
Πιστεύω πως το «180» είναι ένας πραγματοποιήσιμος στόχος και υπάρχει ο χρόνος ώστε να επιτευχθεί.

Ποιο ήταν το μήνυμα των εκλογών που έστειλαν οι πολίτες στη Ν.Δ.;
Οι πολίτες στις εκλογές μάς έστειλαν το μήνυμα -που πρέπει να επισημάνω ότι μας το έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις- να διορθώσουμε την πορεία μας, να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας και να δώσουμε λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι γεγονός ότι παραδοσιακοί ψηφοφόροι μας δεν μας ψήφισαν στη λογική του ότι «πρέπει να συνετιστούμε».

Η Ν.Δ. πρέπει να κοιτάξει προς το Κέντρο ή προς τα δεξιά;
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μιλήσει πολιτικά και ιδεολογικά και να προβάλλει τις αρχές και τις αξίες της. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι η λαϊκή παράταξη με προσανατολισμό πάντα προς την Ευρώπη και η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Αυτό θεωρώ πως μας δείχνει τον δρόμο.

Να περιμένουμε και νέα αντάρτικα; Και αν ναι, ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι;
Πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις νομοθετημάτων που παίρνουν οι υπουργοί για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εγώ προσωπικά πάντα λειτουργώ με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οπως συνέβη και πρόσφατα, όταν η παρέμβασή μας για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την ξεκάθαρη δέσμευση του Σταϊκούρα για αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις, οι οποίες δεν είναι αντάρτικα, αλλά προσπάθεια για να έρχονται στη Βουλή καλύτερα και πιο πλήρη νομοθετήματα. Αυτό που έχω εγώ προσωπικά ως πρώτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει συνεννόηση και οι υπουργοί να ενημερώνουν τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ώστε να γίνεται ένας καλύτερος διάλογος. Τα νομοθετήματα να είναι αρτιότερα, να αποφεύγονται οι τριβές και τα προβλήματα κατά τη διαδικασία των νομοσχεδίων στη Βουλή.