Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Άκης Τσοχατζόπουλος: Η Άνοδος και η Πτώση

A, ρε Ελλαδάρα χλιδές που έζησες πριν καταντήσεις να ζητιανεύεις>
Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον γάμο του ωραίου Μπρούμελ



Κι ενώ η Βίκυ Τσοχατζοπούλου εμφανίζεται μετανοούσα για τον βίο της χλιδής, της σπατάλης και της έπαρσης, το"Κουρδιστό Πορτοκάλι" επαναδημοσιεύει τα αποκλειστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα του γάμου στο Παρίσι. Ήταν Κυριακή 11 Ιουλίου του 2004.
Υπενθυμίζουμε ότι το ζευγάρι διέμεινε στην βασιλική σουίτα του Four Seasons Hotel George V, ενώ η χλιδή του γάμου έγινε θέμα στον Τύπο και άνοιξε τη συζήτηση γύρω από την οικονομική κατάσταση του πρώην υπουργού.
Με φόντο το βροχερό Παρίσι - με το ζόρι 12 βαθμούς είχε εκείνη τη μέρα - ο Άκης Τσοχατζόπουλος ανεβαίνει τα σκαλιά του ορθόδοξου καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου, έχοντας στο πλευρό του ντυμένη νύφη την Βίκυ Σταμάτη. Κάτι τέτοια μας έριξαν στα βράχια...


Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΛΗ
Φραγκφούρτη 1968. Το σύμπαν φέρνει κοντά δύο εξέχοντες σοσιαλιστές: Τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Αθήνα 23 Ιουνίου 1996. Ο Άκης αποχαιρετά τον άνθρωπο  του οποίου υπήρξε η σκιά του επί 31 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με το σχετικό ανέκδοτο, όταν ρωτούσες τον Άκη τι ώρα είναι, εκείνος απαντούσε
-Ότι ώρα πει ο Πρόεδρος.
Τα χρόνια που ακολούθησαν θα ήταν για τον Τσοχατζόπουλο μια νύχτα αξημέρωτη στο «Περιβόλι του Ουρανού», γεμάτη έρωτες, χρήμα και ζειμπέκικα, παρότι ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του θα εξομολογηθεί:  «Πρέπει να σας πω ότι προτιμώ την κλασική μουσική. Στη Γερμανία πήγαινα τακτικά στο θέατρο. Προτιμώ Βάγκνερ, Μπετόβεν αλλά και Στράους. Αγαπημένο μου  έργο «Ο Τριστάνδος και η Ιζόλδη»…»
Ο ίδιος ποτέ δεν μπόρεσε να χωνέψει την ήττα του από τον Σημίτη στις εσωκομματικές εκλογές του 1996.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗ
Ο πατέρας του Ευάγγελος, πρόσφυγας από την Πόλη, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 1926. Εδώ γνώρισε τη  μητέρα του Αρετή Γεωργάκη, από τα Γιάννενα. Παντρεύτηκαν το 1939, την ίδια χρονιά γεννήθηκε ο Άκης στο ζώδιο του Τοξότη. Λίγο αργότερα η οικογένεια θ αποκτούσε άλλα δύο παιδιά, τον Στέφανο και τον Κώστα.
Στην οδό Κομνηνών 24, στην αγορά Μοδιάνο, τη γειτονιά με τα ανθοπωλεία, ήταν το πατρικό σπίτι του Ακη  στη Θεσσαλονίκη. Στην οδό Ερμού, στη Στοά Μοδιάνο, βρισκόταν το κατάστημα αλλαντικών των αδελφών Τσοχατζόπουλου, οικογε­νειακή επιχείρηση, με το όνομα «Αλλαντικά Τσοχατζόπουλου. Ποιότης Άλφα», όπως έλεγε η ταμπέλα έξω από το μαγαζί της οικογένειας, που είχε φέρει τις συνταγές για καλά αλλαντικά, λουκάνικα και σαλάμια από την Κωνσταντινούπολη.
Ο ίδιος στις διακοπές πούλαγε σάντουιτς στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και πήγαινε για προπόνηση στην εφηβική ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ.
Σε  ηλικία δεκαοχτώ ετών κατέβηκε στην Αθήνα να δώσει εξετάσει, στη Σχολή Ικάρων. Οι γιατροί όμως είχαν άλλη γνώμη. «Μου βρήκαν συστολικό φύσημα του μυο­καρδίου. Δεν αισθάνθηκα, μέχρι σήμερα, να έχω κανένα πρόβλημα, αλλά τό­τε με έκοψαν!» θα πει ο ίδιος μιλώντας στον (τότε) δημοσιογράφο Θοδωρή Ρουσόπουλο-η συνέντευξη δόθηκε το 1997.
Τον Απρίλιο του 1959 έφυγε για τη Δυτική Γερμανία. Εγκαταστάθηκε στο Μόναχο γιατί τον δέχτηκαν στο Πολυτεχνείο και συνεχίζει να δουλεύει και εκεί, παράλληλα με τις σπουδές στο Πολυτεχνείο. Μεταξύ άλλων, πλύσιμο πιάτων και ποτηριών, σερβιτόρος, οδηγός, εκφορτωτής, σε εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών, ως και θερμαστής καζανιών και στις τρεις βάρδιες.
Παρέμεινε 16  χρόνια στο εξωτερικό μια και ήρθε η Χούντα, και το 1968 μεσολάβησε η αφαίρεση της ελληνικής του ιθαγένειάς.
Το 1964 πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού και ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Την ίδια χρονιά  25 ετών, παντρεύεται την Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Γεννιέται η κόρη τους Αρετή και πέντε χρόνια αργότερα, το 1969, ο γιος τους Αλέξης.
Το 1972 ανοίγει στο Μόναχο το γραφείο τεχνικών και οικονομικών μελετών «Plan & Bau GmbH».
Όταν πέφτει η χούντα εγκαταλείπει τα πάντα, φορτώνει τα πράγματά του σε ένα ταλαιπωρημένο «Citroen» και επιστρέφει στην Ελλάδα!
Στην Ελλάδα περηφανεύεται γιατί έχτισε καμιά δεκαριά πολυκατοικίες με πι­σίνες και πολύ πράσινο στις στέγες. Όπως επίσης και βίλες στην Πολιτεία ως επιβλέπων μηχανικός. Η
ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Η παρουσία του στο Υπ. Εθνικής Αμυνας, τόσο του ιδίου όσο και του Γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, συνδυάστηκε με το περίφημο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας (1996-2000). Μυθικά ποσά  δαπανήθηκαν με το άλλοθι της νύχτας των Ιμίων , κάνοντας ευτυχείς τους εμπόρους όπλων και τους πάσης φύσεως μιζαδόρους. Το Νοέμβριο του 1996, το ΚΥΣΕΑ εγκρίνει το γιγαντιαίο εξοπλιστικό   πρόγραμμα  αξίας 4 τρισ. δραχμών! Mόνο η  αγορά, με απευθείας ανάθεση, των ρωσικών TOR -M1, ξεπέρασε το 1 δις δολλάρια. Iλιγγιώδες ήταν και το ποσό για την αγορά των F-16. Hταν τότε που οι δημοσιογράφοι του Αμυνας, έβλεπαν καθημερινά τον  πρώην αμερικανό πρέσβη  Νίκολας Μπερνς να στρογγυλοκάθεται στο γραφείο του Ακη.
Θ ακολουθήσουν απανωτά δημοσιεύματα για μίζες σε πολιτικά πρόσωπα. Με το που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση η ΝΔ, ο Καραμανλής συστήνει Εξεταστική για τα Εξοπλιστικά με επικεφαλής τον Ιωάννη Τραγάκη. Θα βρει απέναντί του το δίδυμο Βενιζέλου-Λοβέρδου. Μπροστά τους ο πρώην γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, θ αποδειχθεί πολύ «λίγος». Η επιτροπή θα κατεβάσει άδοξα τα ρολά της: Δεν κατάφερε να εντοπίσει , με χειροπιαστά στοιχεία, ούτε μίζες ούτε δωρολήπτες. Οι δύο πρώην υπουργοί   Ακης –Γιάννος θα συνεχίσουν ν απολαμβάνουν  την γοητεία της ωριμότητας, αντλώντας δύναμη από την ανανεωμένη οικογενειακή τους ζωή.
Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΚΗ
Ήταν το 2003 που ο Ακης Τσοχατζόπουλος,  θα συνόδευε πανευτυχής την συγγραφέα Βίκυ Σταμάτη στη παρουσίαση του (μοναδικού;) βιβλίου της-εκδόσεις «Λιβάνη»- «Ο μυθικός χορός της φύσης»: «Βλέπετε, φίλοι μας Λήδα και Άρη, όπως κάθε λουλούδι, κάθε θάμνος και κάθε δέντρο έχει το δικό του μύθο, έτσι έχει και το δικό του μυστικό, που είναι ξεχωριστό, και αυτή η διαφορετικότητα είναι και η ομορφιά του. Ζει αρμονικά με τα άλλα άτομα στη λουλουδογειτονιά του, που έχει τους δικούς της νόμους. Είναι ευτυχισμένο στη δική του λουλουδούπολη, που εμείς λέμε βιότοπο, αρκεί να μην την καταστρέψουμε εμείς οι άνθρωποι..», γράφει επηρεασμένη από τον Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, γάλλο συγραφέα του «Μικρού Πρίγκηπα».
Λίγο πριν την είχαμε δει να βγαίνει στο πλευρό του, από το  νοσκοκομείο  στο οποίο είχε νοσηλευθεί ο υπουργός εξαιτίας μια μικρής περιπέτειας με την υγεία του. Οι εφημερίδες  της εποχής, θα συγκρίνουν την έξοδο εκείνη με το κάλεσμα του Ανδρέα στη Μιμή, στα σκαλοπάτια του αεροπλάνου. Η  Βίκυ Σταμάτη,  μπήκε στη ζωή του το 1997, ενώ ήταν ακόμη παντρεμένος. Το 2002 παίρνει διαζύγιο από τη  γυναίκα δίπλα στην οποία ανδρώθηκε πολιτικά.

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Κυριακή 11 Ιουλίου 2004. Four Seasons Hotel George V Paris.

Με φόντο το βροχερό Παρίσι τελέστηκε την Κυριακή, στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, ο γάμος του πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου και της εκλεκτής του, Βίκυς Σταμάτη.
Το ζευγάρι έφθασε στην εκκλησία μέσα σε μία μπλε «Τζάγκουαρ». Το μυστήριο τέλεσε ο μητροπολίτης Παρισίων Εμμανουήλ και ο γάμος έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Παραβρέθηκαν οι συγγενείς του Ακη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη και ελάχιστοι φίλοι τους, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος και ο πρώην σύμβουλος του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκος Δημάδης.
Κουμπάρος ήταν ο Γάλλος πολιτικός μηχανικός, Μισέλ Καντάς. Μετά την τελετή ακολούθησε δεξίωση στο πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons.
Για τον  πολυσυζητημένο γάμο του στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη, ο Άκης θα δηλώσει: “Διερωτώμαι πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν ο γάμος μου,στις πραγματικές του διαστάσεις,με τη συμμετοχή 15 ατόμων και τη διαμονή μου για δύο ημέρες στο Παρίσι,απέναντι στο αισχρό μυθιστόρημα περί μυθικών δεξιώσεων με εκατοντάδες καλεσμένους”



ΟΔΟΣ ΑΕΡΟΠΑΓΙΤΟΥ 33> ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ (ΕΞΩΧΩΡΙΩΝ) ΑΝΕΜΩΝ
Ο  Αγιος  Διονύσιος, o Aρεοπαγίτης, φιλόσοφος του τρίτου αιώνα, αποκεφαλίσθηκε  στη Μονμάρτη και στη συνέχεια, κατά τη παράδοση, περπάτησε 6 χιλιόμετρα κρατώντας το κεφάλι του ανά χείρας το οποίο και παρέδωσε σε μια ευγενή ρωμαία κυρία, την Catulla. Στην ομώνυμη οδό της Αθήνας, ένας κορυφαίος σοσιαλιστής πρώην υπουργός,  κινδυνεύει με  κομματικό αποκεφαλισμό  μόνο που  στη περίπτωσή του, δεν θα χρειασθεί  να πάει μακριά για να συναντήσει τη δική του Catulla, στο πρόσωπο της συζύγου  Βίκυς Σταμάτη.
Είναι  εκείνη, που μόλις τρεις μέρες  πριν από την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», έσπευσε ν αγοράσει από offshore  εταιρεία τον β  όροφο της  διατηρητέας μονοκατοικίας στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου 33. Εδώ όπου η αντικειμενική αξία των 7000 ευρώ/ τ.μ είναι μια από τις υψηλότερες που μπορεί να συναντήσει κανείς σ αυτή τη χώρα.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και η συγγραφέας  σύζυγός  του, τις καλοκαιρινές νύχτες και καθώς το φορτίο της μέρας πιθανόν  να τους έχει κουράσει, δεν χρειάζεται καν να βγουν από το σπίτι για ν απολαύσουν την ψυχαγωγία υπερασπιζόμενοι την εννοιολογική σημασία της: Oι μελωδίες από το γειτονικό Ηρώδειο σε συνδυασμό με την αύρα της Αρχαίας Ελλάδας που  διαχέεται στην ατμόσφαιρα από το διπλανό Μουσείο της Ακρόπολης , μόνο ως συνωμοσία του σύμπαντος  που τους θέλει ευτυχείς και δημιουργικούς, θα μπορούσε να εκληφθεί. Τουλάχιστο  έως λίγες μέρες  πριν.
Αίφνης άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και το ζεύγος βρέθηκε στο επίκεντρο μ ένα τρόπο, κάθε άλλο παρά κολακευτικό: Offshore εταιρείες, σε συνδυασμό με τα γνωστά σκάνδαλα της Siemens και του Βατοπεδίου, έρχονται να ταράξουν την οικογενειακή γαλήνη και να μετατρέψουν το καταφύγιό τους σε αντικείμενο  δεικτικού σχολιασμού  για τους περιπατητές της ιστορικής  αθηναικής συνοικίας.

ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ!
Μόνο φιλικά δεν υποδέχθηκαν την παρουσία του Ακη Τσοχατζόπουλου και της συζύγου του Βίκυς  περίοικοι της Διονυσίου Αεροπαγίτου και της Πλάκας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη περιοχή, ο πρώην υπουργός έχει γίνει συχνά στο παρελθόν,  αντικείμενο αποδοκιμασίας από τους «αυτόχθονες», ως επι το πλείστον παραδοσιακές οικογένειες αθηναίων. Ακόμη και σε μίνι μάρκετ έχει δεχθεί φραστικές επιθέσεις για φαινόμενα νεοπλουτισμού.
Κάποιοι μάλιστα προσέφυγαν στην Πολεοδομία καταγγέλοντας πολεοδομικές παραβάσεις στην κατοικία του πρώην υπουργού και στράφηκαν νομικά εναντίον της μέχρι πρόσφατα ιδιοκτήτριας εταιρείας Nobilis.
Η τοποθέτηση ασανσέρ εντός του διατηρητέου νεοκλασικού κτίσματος αλλά και το άνοιγμα τρύπας στην οροφή-ταράτσα- πάνω από το μπάνιο, με την επένδυση  γυάλινης οροφής που επιτρέπει τη φυσική επαφή με τα δρώμενα στον αττικό ουρανό, είχαν ως αποτέλεσμα  την αντίδραση των γειτόνων του υπουργού.
Οι καταγγελίες θέλουν πολλές από τις εργασίες να έχουν γίνει αργά το βράδι, με τα  after μαστορέματα να προκαλούν αναστάτωση στη γειτονιά των Θεών, η οποία σημειωτέον είναι τίγκα στις πισίνες με την άδεια της Πολεοδομίας. Προφανώς οι αρμόδιοι υπάλληλοι ζουν τον μύθο τους στην Αθήνα, με τις ευλογίες του ΥΠΠΟ.


Αρχειοθήκη ιστολογίου