Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

«Κανείς δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ»



Επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

«Κανείς δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ. Απεναντίας, περισσότερες χώρες αναμένεται να το υιοθετήσουν», τονίζει στο CNBC ο Γ.Γ. του OΟΣΑ, Angel Gurria, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για χρεοκοπίας της Ελλάδας και αποχώρησής της από το ευρώ.

«Μια γενική επιβράδυνση» των κυριοτέρων οικονομιών παγκοσμίως καταδεικνύουν εξειδικευμένοι δείκτες που εκπονεί και δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι σύνθετοι (οικονομικοί) δείκτες» συνεχίζουν να «σηματοδοτούν μια επιβράδυνση κατά το μήνα Ιούλιο 2011 στο μεγαλύτερο μέρος των 34 κρατών μελών του ΟΟΣΑ και των μεγάλων οικονομιών που δεν είναι μέλη», ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής Οργανισμός.

Newsbeast.gr

Παναγιωτακόπουλος: Τα εισπρακτικά μέτρα δεν οδηγούν πουθενά



Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚΓιώργος Παναγιωτακόπουλοςμε αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά πως «κύριοι της κυβέρνησης, οδηγείτε τη χώρα στη καταστροφή».
Η ανακοίνωση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου
Δυο χρόνια τώρα μοιραίοι άνθρωποι, μικροί και άβουλοι, αναποτελεσματικοί και ανεύθυνοι βρέθηκαν σε πολύ σπουδαίες θέσεις και οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή.
Κύριοι της κυβέρνησης, συνέλθετε, αλλάξτε ρότα.
Τα εισπρακτικά μέτρα δεν οδηγούν πουθενά.
Οδηγείτε τη χώρα στη καταστροφή.
Η χώρα δεν είναι ούτε Σουδάν ούτε Σομαλία.
Έχει ΑΕΠ.
Τέρμα τα επικοινωνιακά τερτίπια.
Ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία μέχρι εδώ.
Οι εθνοσωτήρες μας τελείωσαν.
Συνέλθετε πριν είναι αργά για το λαό και την πατρίδα μας.


Aftodioikisi.gr

Το «μαχαίρι» στον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο φέρνει κάλπες










  4
Το «μαχαίρι» στον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο φέρνει κάλπες 
Στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, οΠρωθυπουργός δεν απάντησε μόνο στην ερώτηση του Κ. Ζούλα, γιατί η κυβέρνηση αντί να βάζει συνεχώς νέους φόρους που γονατίζουν τη μέση ελληνική οικογένεια, δεν μειώνει το κράτος, δεν κλείνει μια ΔΕΚΟ; Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τημέση ελληνική οικογένεια δέκα λεπτά, στην ταμπακέρα όμως δεν αναφέρθηκε διόλου. Δεν αναφέρθηκε, διότι δεν πρόκειται να το κάνει. 

Αν ο νέος φόρος πείσει την τρόικα ότι η κυβέρνησησυμμορφώθηκε και δοθεί το πράσινο φως για την επόμενη δόση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ως το Δεκέμβρη η εργασιακή εφεδρεία θα μείνει στα χαρτιά και ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου δεν θα προχωρήσουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το κουράγιο να προχωρήσει σε μέτρα που θα θίγουν τόσο πολύ το δημόσιο και τους ανθρώπους που το ίδιο είχε διορίσει όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε από την αρχή της κρίσης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ψέματα και με νέους φόρους. Το να μην θίξει το δημόσιο τομέα όσο είναι δυνατόν, ήταν επιλογή της κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης. Γι’ αυτό προτίμησε τη φοροκαταιγίδα.

Με δεδομένο πάντως ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, και ότι το αργότερο ως τη μεθεπόμενη δόση, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, είναι πολύ πιθανόν να σκηνοθετήσει την «έξοδο της» για να μην υποχρεωθεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις. Η λογική λέει ότι κάπως θα οδηγηθούμε σε εκλογές από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, αν η συμφωνία της 21ης Ιουλίου έχει υλοποιηθεί. Στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσει ως το τέλος Οκτωβρίου θα εντάξει περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου για μισθοδοσία, τις οποίες όμως θα κληθεί να υλοποιήσει είτε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, είτε μια κυβέρνηση συνεργασίας.


Newpost.gr

Στα 18,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο οκτάμηνο





Στα 18,1 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου, στην περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, από 14,81 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουάριου – Αυγούστου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 18.101 εκατ. € έναντι του νέου στόχου 18.974 εκατ. € όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 14.813 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 110 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 762 εκατ. €.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.679 εκατ. € και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο.

Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. € σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2010.

Τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τετράμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 –2015 καθώς επίσης και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του οκταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

• στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.067 εκατ. €
• στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.701 εκατ. ευρώ,
• στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και
• στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.452 εκατ. €, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.078 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 30,3 ή 1.416 εκατ. €.
Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.


Isotimia.gr

Σενάρια χρεοκοπίας και τραπεζικές ανησυχίες δίνουν την τάση στο ΧΑ



Με το τέλος των ακινήτωννα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη παγωμένο κλίμα στην αγορά των ακινήτων, οι τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις στο ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη να κινείται κοντά στην κρίσιμη περιοχή στήριξης των 870 μονάδων. Δεν βοηθούν τα σενάρια περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας που έρχονται από τη Γερμανία.

Η παιδεία του μέλλοντος… δεν έχει βιβλία

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η παιδεία ενός λαού, αποτελεί το βασικό θεμέλιο για τη διαιώνιση της παρουσίας του στην κοινωνία των εθνών. Την επιβίωση και όχι τον αφανισμό του. Την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό του, σε αντίθεση με τη στασιμότητα, το τέλμα, την υποχώρηση.
Είναι αλήθεια ότι η παιδεία στην Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε βάναυσα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που εξηγεί επαρκώς το… πόσο λάθος πήραμε τη ζωή μας.
Το πραγματικό δυστύχημα όμως είναι, ότι ακόμη και σήμερα αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα λάθη μας. Αδυνατούμε να παραδεχτούμε ότι σφάλαμε, και να καταβάλλουμε φιλότιμη προσπάθεια να διορθωθούμε. Να εμφανιστούμε στο μέλλον καλύτεροι.
Σήμερα έγινε σε ολόκληρη την επικράτεια ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου. Με ελλείψεις σε προσωπικό και σχολικά βιβλία. Μια μίζερη πραγματικότητα, που εξηγείται πλήρως στη βάση πολιτικών ευθυνών. Οι οποίες και θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να αναζητηθούν.
Μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, και προσδοκά βάσιμα να έχει μέλλον, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τέτοια ασυγχώρητη προχειρότητα, απέναντι σε εκείνους που θα εκφράσουν το μέλλον αυτό. Δηλαδή, τα νέα παιδιά.

Statesmen.gr

Οι Γερμανοί προτείνουν “ελεγχόμενη χρεοκοπία”!



Ο Φίλιπ Ρέσλερ είναι αρχηγός γερμανικού κόμματος, μόλις στα 38 χρόνια του. Κι αν οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» των οποίων ηγείται, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, το δικό του πολιτικό αστέρι δεν δείχνει εξαιρετικά πιθανό να σβήσει στα χρόνια που έρχονται. Ειδικά αν μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, το CDU βρεθεί στην αντιπολίτευση, λόγω μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας SPD και Πρασίνων, που θα στείλει την Άνγκελα Μέρκελ στην ανεργία, και θα ανοίξει ευρύτερες συζητήσεις για το μέλλον της Κεντροδεξιάς στο Βερολίνο.
Η παραπάνω προοπτική του μέλλοντος, καθιστά εκ των πραγμάτων τον Φίλιπ Ρέσλερ «παίκτη» για το σήμερα και το αύριο. Δίνει αυξημένη βαρύτητα στις δηλώσεις του. Που, εξ αντικειμένου έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο κύρος, από τη στιγμή που πρόκειται για τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας.
Με άρθρο που υπογράφει, και το οποίο θα δημοσιευτεί στην αυριανή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο Φίλιπ Ρέσλερ υποστηρίζει ότι η προοπτική (βίαιης) εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν μπορεί να συνιστά «απαγορευμένη σκέψη», εφόσον το διακύβευμα είναι η σταθεροποίηση του ευρώ. Δεν  αποκλείει το ενδεχόμενο μιας «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», εφόσον βρεθούν τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία.
Συνδέει πλήρως τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δεσμευτεί να προωθήσει η Κυβέρνηση Παπανδρέου. Και προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος «αυτόματων ποινών» για τις χώρες που παραβιάζουν τα όρια τα οποία θέτει η ευρωζώνη, για το χρέος και το έλλειμμα.
Από τη στιγμή που η Γερμανία αποτελεί στην παρούσα συγκυρία την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προτροπή του δεύτερου, μετά την Άνγκελα Μέρκελ θεσμικού αξιωματούχου της για «συγκροτημένη χρεοκοπία» της Ελλάδας, αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο Φίλιπ Ρέσλερ δεν θα δίσταζε να οικοδομήσει το προσωπικό, πολιτικό μέλλον του, πάνω στην… απαλλαγή της Ευρώπης από την Ελλάδα. Στον ίδιο άλλωστε, δεν χαρίστηκε τίποτα στη ζωή και την πολιτική διαδρομή του. Γεννήθηκε στο Νότιο Βιετνάμ, και υιοθετήθηκε σε ηλικία 9 μηνών από Γερμανούς γονείς. Έμαθε λοιπόν από μικρός στα δύσκολα.

Statesmen.gr

Έκτακτη εισφορά στα ακίνητα από 0,5 έως 10 ευρώ/τ.μ.



Έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα, από πενήντα λεπτά ως δέκα ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποφασίστηκε, ομόφωνα, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για το έλλειμμα του φετινού, αλλά και του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, που θα ψηφιστεί, όπως είπε, νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κλιμάκωση του τέλους θα εξαρτάται από κοινωνικά κριτήρια και η είσπραξη θα γίνει σε δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, αλλά και όλων των υπολοίπων, το 2012 θα έχουμε, για πρώτη φορά, πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι "αποστομωτική απάντηση".

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την περικοπή ενός ολόκληρου μισθού από αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του δημοσίου (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων), την επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2011 (ως τις 31/10) και την «επιστράτευση» του εφοπλιστικού κόσμου, ώστε να συνδράμει στην εθνική δημοσιονομική προσπάθεια των υπόλοιπων Ελλήνων.

Πριν την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να τον ενημερώσει αναλυτικά για τις αποφάσεις του άτυπου υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε εξαίρετο το κλίμα της συζήτησης.

Μέτρα ύφεσης χαρακτήρισε η Νέα Δημοκρατία τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος, το ΚΚΕ κάλεσε σε «πλατειά συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια» , για «κομμουνιστική αντίληψη και θεωρία» κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ,  ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι πρόκειται για "μνημονιακή οικονομική πολιτική της διάλυσης των πάντων".

Την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει πλήρως τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και τα επόμενα χρόνια καθώς και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σταθεροποίησης για την επίτευξη αυτών των στόχων, εξέφρασε ο επίτροπος Ολι Ρεν.

Ο Φινλανδός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι κλιμάκιο της Επιτροπής θα επανέλθει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές αρχές. "Όταν η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, αναμένω από την Τρόικα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της έως τα τέλη Σεπτεμβρίου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φορο -ντου» Βενιζέλου στα σπίτια μας



 Εισπράξεις 6 δισ ευρώ από το νέο «χαράτσι» 

Στα 218 δισ ευρώ μαζεύτηκε το ΑΕΠ 

Παραμένει ο στόχος για έλλειμμα 7,6% ή 17,1 δισ ευρώ

 «Φορο -ντου» Βενιζέλου στα σπίτια μας  - Εισπράξεις 6 δισ ευρώ από το νέο «χαράτσι» – Στα 218 δισ ευρώ μαζεύτηκε το ΑΕΠ  - Παραμένει ο στόχος για έλλειμμα 7,6% ή 17,1 δισ ευρώ
Στην πεπατημένη των έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων, που αποδεικνύονται «λαιμητόμος» για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, αποφάσισε να βαδίσει η κυβέρνηση για να καλύψει το κενό των  1,7 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος  επιβάλλεται διετές Τέλος σε όλα τα ακίνητα ( σ.σ. 400 δις. ευρώ η δηλωμένη ακίνητη περιουσία) το οποίο θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το νέο Τέλος θα υπολογίζεται επί των τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου, στα πρότυπα του σημερινού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και θα  κυμαίνεται μεταξύ 0,5  έως 10 ευρώ.
Όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η νέα έκτακτη εισφορά μπορεί να αποφέρει περί τα 2-3 δις. ευρώ ετησίως ή 4-6 δις. ευρώ στη διετία, δεδομένου ότι υπάρχουν 7,2 εκατ. συνδέσεις ακινήτων στη ΔΕΗ –πλέον των 352.000 ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα εξαιρεθούν.
Πρόκειται για εισήγηση η οποία είχε απασχολήσει και παλιότερα το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά όμως δεν είχε γίνει αποδεκτή.
Χθες, πάντως πέρασε με ομοφωνία  κατόπιν των πιέσεων που ασκεί η Τρόικα  για να καλυφθεί η απόκλιση των 1,7 δις. ευρώ του προϋπολογισμού, που προέρχεται κυρίως από τα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα.
Να σημειωθεί ότι είναι το τέταρτο κατά σειρά «χτύπημα» που δέχεται η τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων μετά το ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.
Όπως φαίνεται οι απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδα για την μείωση του φετινού στόχου του ελλείμματος στα 17,1 δις. ή στο 7,6% του ΑΕΠ αναγκάζουν την κυβέρνηση να παίρνει συνεχώς μέτρα που θα διασφαλίζουν  την επιτυχία του.
Ο Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε να υπάρχουν νέες διορθωτικές κινήσεις στο μέλλον εφόσον ο προϋπολογισμός αποκλίνει των στόχων που έχουν τεθεί. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «Οι διορθώσεις εξυπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας για αυτά που έχει αποφασίσει να κάνει».
Και αυτό την στιγμή που η ύφεση βαθαίνει ακόμη περισσότερο φέτος θα φτάσει το 5,3%  ( σ.σ. το πιο πιθανό είναι ακόμη να υπερβεί αυτό το ποσοστό) με το παραγωγικό πλούτο της χώρας να συρρικνώνεται στα 218 δις. ευρώ από 229 δις. ευρώ που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Η βαθειά ύφεση μαζί με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων προκάλεσαν απόκλιση της τάξης του 0,5% με 0,7% ήτοι 1,2 -1,6 δις. ευρώ φέρνοντας νέο πακέτο μέτρων περίπου 2,2 δις. ευρώ ή κοντά 1% του ΑΕΠ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει πλήρως τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε την απόρριψη της Ευρώπης στο αίτημα για πολιτική λύση ως προς το επίμαχο ζήτημα της μη επίτευξης του στόχου του ελλείμματος, στο 7,6% φέτος.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισαν με κάθε τρόπο ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, μετά την ομολογία περί αποτυχίας του πρόσφατα ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση παραμένουν οι στόχοι του ελλείμματος 17,1 δις. φέτος και 14,9 δις. του χρόνου με το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάνει στα 1,8 δις. το 2011 και 3 δις. ευρώ το 2012.
Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

·         Να επιβληθεί διετές τέλος στην ακίνητη περιουσία (δομημένη επιφάνεια) ύψους 4 ευρώ/ τετραγωνικό (μεσοσταθμικά) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Tο Tέλος για τα ακίνητα θα επιβληθεί εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως το Φεβρουάριο. Για το 2012 το Tέλος θα καταβληθεί σε δόσεις. Το ύψος του τέλους θα εξαρτηθεί από την περιοχή και την τιμή ζώνης, τη χρήση και άλλα κριτήρια, όπως την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ κλπ. Το νέο Τέλος θα υπολογίζεται επί των τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου, στα πρότυπα του σημερινού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και θα  κυμαίνεται μεταξύ 0,5  έως 10 ευρώ. Δηλαδή για ένα σπίτι επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων και Τέλος ύψους 4 ευρώ το τετραγωνικό  το ποσό του έκτακτου φόρου που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης θα φθάνει τα 800 ευρώ στην διετία 2011 – 2012.

·         Να συνεχιστεί η περικοπή των δημοσίων δαπανών, που αφορά κυρίως σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακές παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων δαπανών, καθώς και σε λειτουργικές δαπάνες που έχουν μειωθεί σε 7 δις. ευρώ.

·         Να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό ( σ.σ. Ελβετία) και οι φόροι θα εισπράττονται από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η συμφωνία που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τις Ελβετικές αρχές.

·         Να περικοπεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων)

·         Να επιταχυνθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 έως τα τέλη του Οκτωβρίου αντί τον Δεκέμβριο που ήταν κανονικά.

·         Να κληθεί ο εφοπλιστικός κόσμος  να συμμετάσχει στη  δημοσιονομική προσπάθεια που στην παρούσα φάση λαμβάνει χώρα μόνο από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Η πραγματικότητα των αριθμών είναι υπεράνω του στρουθοκαμηλισμού


Του Γιώργου Καισάριου

Θα ήθελα να υπενθυμίσω την πάγια άποψη αυτής της στήλης σχετικά με το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδος:

- Δεν πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδος είναι διαχειρίσιμο
- Δεν πιστεύω ότι υπάρχει η πιθανότητα να το πληρώσουμε
- Τα περί πώλησης €50 δισ. περιουσιακών στοιχείων είναι όνειρα
- Δεν εκτιμώ ότι είμαστε βιώσιμοι
- Δεν εκτιμώ ότι το πιστεύουν αυτό οι Γερμανοί (και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι)
- Ο μόνος τρόπος να σωθούμε είναι αν μας διαγράψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας (κοινώς κούρεμα ομολογιούχων), κατά προτίμηση 50%+.

Και μπορεί αυτά τα λόγια να τα είπα στις 22 Φεβρουαρίου 2011, αλλά την ίδια άποψη έχω από το 2008-2009.

Οτιδήποτε έχω γράψει τον τελευταίο χρόνο σε αυτό το βήμα είναι στενά συνδεδεμένο με την πιο πάνω παρατήρηση. Άποψη θα αλλάξω μόνο αν παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο, που με το φτωχό μου το μυαλό, θα έχει κάποιο νόημα και θα διαπιστώσω ότι τα μαθηματικά επαληθεύονται. Μέχρι τότε αγαπητέ αναγνώστη, άποψη δεν αλλάζω.

Όπως σας έχω πει, όταν ένα κράτος είναι ταμειακά μη βιώσιμο, τη χασούρα την παίρνουν οι ομολογιούχοι και όταν μια τράπεζα είναι μη βιώσιμη, τη χασούρα την παίρνουν οι μέτοχοι. Δεν μπορώ να είμαι πιο ξεκάθαρους σε αυτό και δεν έχω τίποτα να προσθέσω.

Για να λυθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδος, απαιτείται αναγνώριση και διαγραφή των προβληματικών παγίων και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με το λογαριασμό να πληρωθεί από τους μετόχους και τους πιστωτές.


Αυτή είναι η βασική συνταγή της αγοράς και του συστήματος που ζούμε. Και αν ακόμα δεν το έχετε παρατηρήσει, οι τραπεζικές μετοχές έχουν σχεδόν μηδενίσει και τα ομόλογα αποτιμώνται με έκπτωση πάνω από 50%.

Τώρα αυτό που ορισμένοι βλέπουν σαν καταστροφή (το κούρεμα κτλ), εγώ το βλέπω σαν τη λύση για την σωτηρία της Ελλάδος. Αντιλαμβάνομαι ότι η πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει κυρίως από την πολιτική ηγεσία, σχετικά με τις επιπτώσεις ενός πιστωτικού γεγονότος, έχει θορυβήσει, έως και πανικοβάλει κάποιους, αλλά εγώ δεν συμμερίζομαι την καταστροφολογία που φέρεται να συνεπάγεται ένα τέτοιο γεγονός. Θεωρώ ότι είναι ένας πόνος γέννας, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να αρχίσουμε από την αρχή. Επίσης δεν εκτιμώ ότι θα δούμε δραχμές, παρά μόνο σε μουσείο ή αν αποφασίσει η Γερμανία να αυτοκτονήσει.

Στο δια ταύτα...

”Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο και μόνο επειδή δεν έχει συμβεί ακόμη. Εάν πέσετε από το παράθυρο του 42ο ορόφου, είστε ακόμα μια χαρά καθώς περνάτε τον 27ο όροφο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα". Charlie  Munger

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία έχει εκπονήσει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις ενός Ελληνικού default στο Γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Θα ήταν τρομερά ανεύθυνο εκ μέρους τους αν δεν είχαν μελετήσει το θέμα διεξοδικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ανάλογη μελέτη έχει γίνει και στην ΕΕ και από την Ελληνική κυβέρνηση. Και αν δεν έχει γίνει τέτοια μελέτη από την Ελληνική κυβέρνηση τότε, με το συμπάθιο, αλλά είναι τρομερά ανεύθυνη. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, καθώς η πραγματικότητα των αριθμών συνηγορεί προς ένα default, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Το αν θα γίνει όμως αυτό το default σήμερα ή τον άλλο μήνα η σε 1 χρόνο από τώρα λίγη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η αγορά το αναμένει και προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο... να μην πω ότι το έχει ήδη προεξοφλήσει.

Το γεγονός ότι διαβάσαμε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει στάση πληρωμών στο εσωτερικό, είναι ένδειξη ότι κάτι τρέχει. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το νομοσχέδιο σχετικά με την κρατικοποίηση των τραπεζών, αν χρειαστεί, είναι επίσης ένα άλλο δείγμα. Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν 30 δισ. ευρώ stand-by facility έτοιμο να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες είναι ακόμα ένα δείγμα προετοιμασίας προς αυτή τη κατεύθυνση. Τα σήματα δηλαδή είναι πλέον ορατά παντού. Δεν είναι ούτε φήμες ούτε εικασίες ούτε υπόγειες κουβέντες. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι το default κάθε αυτού, αλλά το αν έχεις προετοιμαστεί για αυτό. Είναι άλλο πράγμα να έχεις κάνει τις κατάλληλες προετοιμασίες (άσχετα αν περνάς προς τα έξω ότι είσαι μια χαρά και δεν υπάρχει πρόβλημα) και είναι άλλο πράγμα ξαφνικά να το βρεις μπροστά σου, μη έχοντας κάνει καμιά προετοιμασία.

Αν για παράδειγμα η Ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά είδε το φως το αληθινό (βγήκε από τον βαθύ της ύπνο) και κάνει προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο τώρα, τότε δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα.

Η επόμενη δόση από την τρόικα, αν δεν κάνω λάθος θα είναι 8 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση όμως με τις προηγούμενες δόσεις, η έκτη δόση θα διατεθεί 100% για εσωτερικές ανάγκες και δεν θα πάει καθόλου για αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση για να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τις συνταγές της τρόικας είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Διότι αν σου λείψουν 8 δισ., δεν τα μαζεύεις εύκολα στο δρόμο.

Αν όμως η Ελληνική κυβέρνηση είχε προβλέψει πριν από 3 τουλάχιστον χρόνια, το ενδεχόμενο ότι ίσως φτάναμε σε αυτό το σημείο, τότε ίσως και να μην είχαμε φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο. Αλλά ακόμα και αν καταλήγαμε στο σημερινό αδιέξοδο, έχοντας κάνει κάποια προσπάθεια για αναστροφή, θα είχε τουλάχιστον καλύψει κάποιο έδαφος και σήμερα θα ήταν σχετικά καλά προετοιμασμένη. Ένα είδος προετοιμασίας θα μπορούσε να είναι η λείανση των κρατικών υποχρεώσεων, έτσι ώστε να μην είναι όλες οι υποχρεώσεις μαζεμένες χρονικά... 8 δισ. είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

Αλλά για να προνοήσει κανείς, θα πρέπει να μην στρουθοκαμηλίζει.

Η Ελληνική κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει μέχρι σήμερα, όπως σε μεγάλο βαθμό και η ΕΕ. Αρνούνται να αποδεχτούν ότι η Ελλάδα είναι ταμειακά μη βιώσιμη και αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε τις ταμειακές ροές για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αυτό το χρέος, ακόμα και αν εφαρμόσουμε κατά γράμμα το μνημόνιο η οτιδήποτε άλλο θέλουν να εφαρμόσουμε.

Για στρουθοκαμηλισμό επίσης κατηγορώ όλους αυτούς (ονόματα δεν λέμε) που νομίζουν ότι η είδηση του Bloomberg την Παρασκευή είναι κάποια φήμη με σκοπό να πλουτίσουν οι κακοί κερδοσκόποι και να υποδουλωθεί η Ελλάδα κτλ.

Η ΕΚΤ επίσης στρουθοκαμηλίζει, διότι ενώ επέμενε ότι στην Ευρώπη κανένας δεν θα κάνει default, ξαφνικά αποδέχεται ένα κούρεμα 20%, που απλά αναγκάζει τις τράπεζες να πάρουν χασούρες, χωρίς να μας δίνει ουσιαστική ανάσα από το χρέος.

Αν κάποιος αρνείται να δει την πραγματικότητα και στρουθοκαμηλίζει, τότε δεν φταίει η πραγματικότητα, αλλά το ότι κάποιος δεν θέλει να την δει, έστω αν είναι μπροστά στη μούρη του.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η αγορά και η πραγματικότητα των αριθμών είναι υπεράνω των πολιτικών ψευδαισθήσεων, της καλής πολιτικής θέλησης,, των Greek statistics και βέβαια, της αλαζονείας της κεντρικής τράπεζας.

george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου