Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Mε βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, oι αποζημιώσεις στους αγρότες λόγω του εμπάργκο και ακατάσχετες


Οι αποζημιώσεις στους αγρότες λόγω του  εμπάργκο, να τους καταβληθούν, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, και να μην μπορούν να κατασχεθούν από τράπεζες και φορείς.

Την αποζημίωση των αγροτών, που έχουν υποστεί ζημιές από το εμπάργκο που επέβαλλε η  ΕΕ στην Ρωσία, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, και την μη κατάσχεση τους από τράπεζες ή άλλους φορείς,  ζητά ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη.
Ο κ. Τζαμτζής τονίζει ότι «η καταγραφή των ζημιών των φορέων, δεν συνεπάγεται και την δίκαιη αποζημίωση του συνόλου των αγροτών, διότι στο παρελθόν, ενώ φορείς έπαιρναν αποζημιώσεις για να τις μοιράσουν στους αγρότες, αυτές σε μεγάλο ποσοστό παρακρατούνταν από τους φορείς και αδικούνταν κατάφορα οι αγρότες, παίρνοντας «ψίχουλα».
Στην ερώτηση του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει:
                                        ΕΡΩΤΗΣΗ
                                                                Σκύδρα 12-8-2014
Προς τον Υπουργό  α) Οικονομικών
                                β) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                                
Θέμα: «Οι αποζημιώσεις στους αγρότες λόγω του  εμπάργκο, να τους καταβληθούν, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ»
Μετά από τις διαβεβαιώσεις  της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Βούλτεψη, ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, το θέμα που προκύπτει είναι ο τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ημαθία αποφασίστηκε η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι φορείς από τα αντίμετρα της Ρωσίας απέναντι στο εμπάργκο της ΕΕ.
Όμως, επειδή η καταγραφή των ζημιών των φορέων δεν συνεπάγεται και την δίκαιη αποζημίωση του συνόλου των αγροτών που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το εμπάργκο και επειδή στο παρελθόν έχουμε παραδείγματα μεγάλων αδικιών των αγροτών (ενώ φορείς έπαιρναν αποζημιώσεις για να τις μοιράσουν στους αγρότες, αυτές σε μεγάλο ποσοστό παρακρατούνταν από τους φορείς και αδικούνταν κατάφορα οι αγρότες, παίρνοντας «ψίχουλα» ),  προτείνω, η αποζημίωση-ενίσχυση των αγροτών, να γίνει με βάση  τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, που αποδίδουν απόλυτα σωστά τα πλήρη στοιχεία του κάθε αγρότη, σχετικά με τις καλλιέργειες του και τις ποσότητες της παραγωγής του. Πέρυσι με τις υποδείξεις του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγιναν οι αλλαγές στις ποσότητες παραγωγής κάθε καλλιέργειας για να αποδοθεί ο ΦΠΑ από τις Δ.Ο.Υ, στους αγρότες.
Να λάβουμε υπόψη μας ότι μετά τα αντίμετρα της Ρωσίας και λόγω αδυναμίας των φορέων να τα αξιοποιήσουν, οι αγρότες αφήνουν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια τα αφήνουν πάνω στα δένδρα, γιατί η τιμή είναι στα 8-10 λεπτά το κιλό,  μη καλύπτοντας ούτε το 50% του κόστους παραγωγής και επειδή δεν θέλουν να επιβαρυνθούν και με εργατικά και με έξοδα ψυγείου για την διατήρηση τους.
Ακόμη ο ΕΛΓΑ καταγράφει συνεχώς τις ζημιές από χαλάζια, βροχοπτώσεις κλπ, που έχουν υποστεί οι αγρότες, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη στην καταβολή των αποζημιώσεων.
Τέλος τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να τα «αρπάξουν» από τους λογαριασμούς των αγροτών οι τράπεζες και κάθε άλλος φορέας. Τα λεφτά αυτά πρέπει να είναι ακατάσχετα, ώστε ο αγρότης να καλύψει ανάγκες διαβίωσης, σπουδών των παιδιών του, ασφαλιστικής κάλυψης και άλλες ανάγκες.
                                 Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί
Α) Με ποια διαδικασία προτίθεσθε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς ροδάκινων και ακτινιδίων που έχουν υποστεί ζημιά από την επιβολή του εμπάργκο της ΕΕ και τα αντίμετρα της Ρωσίας;
Β)  Θα είναι ακατάσχετα αυτά τα χρήματα των αγροτών;  
                                   Ο ερωτών Βουλευτής  
                                    Ιορδάνης Τζαμτζής


Αρχειοθήκη ιστολογίου