Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

ΟΛΙΒΙΕ ΜΠΛΑΝΣΑΡ «Κατά» των μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη
«Κατά» της εφαρμογής σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τάχθηκε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, υποστηρίζοντας ότι η σχετική διαδικασία θα πρέπει να έχει μακρά διάρκεια.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ
«Κατά» της εφαρμογής σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ευρώπη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τάχθηκε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, υποστηρίζοντας ότι η σχετική διαδικασία θα πρέπει να έχει μακρά διάρκεια.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι εξεπλάγη από τη δημόσια διαμάχη για το αν ο καλύτερος τρόπος είναι τα μέτρα τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης ή τα αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης των ελλειμμάτων, λέγοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η λιτότητα οδηγεί στην ύφεση.
«Φανταστικό»
«Η ελπίδα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα καταστήσει τους ανθρώπους αισιόδοξους για το μέλλον και θα οδηγήσει σε έκρηξη της οικονομίας τον επόμενο χρόνο πιστεύω πως είναι κάτι που θα πρέπει να εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο Ο. Μπλανσάρ, μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Νέα Υόρκη.
Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε εξάλλου πως με βάση την κοινή λογική, οι προοπτικές της οικονομίας παγκοσμίως είναι πολύ πιο δυσοίωνες σήμερα απ' ό,τι στις αρχές του φθινοπώρου.
Η κρίση της ευρωζώνης έχει επιδεινωθεί, και εξαπλώθηκε στην Ιταλία και στην Ισπανία, ενώ τώρα χτυπάει την πόρτα και της Γαλλίας. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα χρέους, που επηρεάζουν τις κρατικές αξιολογήσεις, «βαραίνουν» τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε από την πλευρά του και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Βάζουν χέρι τώρα και στις καταθέσεις..
Εξετάζεται η αύξηση φορολόγησης των τόκων που μπορεί να φτάνει από το 15% έως και το 45%!
Μετά τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ακίνητα και οτιδήποτε κινείται, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να βάλει χέρι και στις καταθέσεις που αποτελούν το τελευταίο αποκούμπι των χειμαζόμενων από την οικονομική κρίση φορολογουμένων. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια που προβλέπουν την αύξηση της φορολόγησης των καταθέσεων,
είτε με αύξηση του σχετικού συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης είτε με προσθήκη του εισοδήματος από τόκους στη φορολογική κλίμακα.
Η αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος από «κεφάλαιο» (ακίνητα, καταθέσεις, κινητές επενδύσεις κ.λπ.) αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της εισπρακτικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που συνοδεύει την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ως πηγή πρόσθετων εσόδων για τη διετία 2013-2014 την εξίσωση της φορολόγησης του εισοδήματος από «κεφάλαιο».
Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια αναφορικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την αύξηση του υφιστάμενου συντελεστή φορολόγησης των τόκων από τις καταθέσεις. Ο συντελεστής σήμερα είναι 10% και εξετάζεται η αύξησή του στο 15%. Μάλιστα, η αύξηση αυτή εξετάζεται να συνοδευτεί και από θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης με τον ίδιο συντελεστή και στα εισοδήματα από την άλλη μεγάλη μορφή «κεφαλαίου», τα ακίνητα.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη φορολόγηση των τόκων από τις καταθέσεις με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εφόσον επιλεγεί τελικά αυτός ο τρόπος φορολόγησης, οι τόκοι των καταθέσεων θα φορολογούνται με συντελεστή που θα φτάνει ακόμη και το 45% (για όσους έχουν εισόδημα ύψους άνω των 100.000 ευρώ). Εφόσον επιλεγεί αυτή η λύση, όπως είναι και το πιθανότερο, τότε θα συνεχίσει να γίνεται η παρακράτηση του φόρου των τόκων από τις τράπεζες και στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια βεβαίωση από την τράπεζα την οποία θα υποβάλει στην Εφορία μαζί με τη φορολογική του δήλωση. Επίσης, θα δηλώνει κανονικά το ποσό των τόκων που εισπράττει και αυτό θα προστίθεται στο συνολικό του εισόδημα. Εφόσον έχει εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ ετησίως (όσο είναι δηλαδή το αφορολόγητο όριο), ο φόρος των τόκων που του έχει παρακρατηθεί θα επιστρέφεται. Αν έχει εισόδημα έως 12.000 ευρώ, τότε δεν θα έχει καμία διαφορά, αφού ο συντελεστής φορολόγησης στο τμήμα του εισοδήματος από τα 5.000 έως τα 12.000 ευρώ είναι 10%. Αν έχει υψηλότερο εισόδημα, τότε θα πληρώνει επιπλέον φόρο για τους τόκους των καταθέσεών του.
Σπύρος Δημητρέλης, Eφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”


Αρχειοθήκη ιστολογίου