Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ανησυχούν οι Βρυξέλλες για τη μη συναίνεση στην Αθήνα

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Το ενδεχόμενο εμπλοκής στις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο τις Βρυξέλλες μετά την κοινή ομολογουμένως διαπίστωση ότι από τις σημερινές συναντήσεις κορυφής των ελληνικών κομμάτων στην Αθήνα δεν προέκυψαν ενδείξεις ευρύτερης πολιτικής συνοχής στη χώρα. Ο κίνδυνος της εμπλοκής αφορά, όχι τόσο την επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, όσο την ενδεχόμενη επιμήκυνση και μετά το 2012 της στήριξης της ελληνικής οικονομίας για την
παροχή της οποίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως κάποιες από τις χώρες του ευρώ θα θέσουν ως όρο την πολιτική συναίνεση, έναντι του μνημονίου, στην Ελλάδα. Τα πράγματα περιπλέκονται και από το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει αποσαφηνίσει πως, σε ότι το αφορά, για να παράσχει εφεξής οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση προς την Ελλάδα, θα πρέπει να έχει διασφαλίσεις πως για τους επόμενους δώδεκα μήνες η χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Προϋπόθεση που χωρίς την περαιτέρω ενίσχυση από την ευρωζώνη, σήμερα δεν πληρούται. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι προς το παρόν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο
Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος οι πάντες αναμένουν από την Ελλάδα τρία, κατά βάση, πράγματα. Το πρώτο είναι η απόλυτη εξειδίκευση των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011 και να συνεχισθεί η αποκλιμάκωσή του τα επόμενα χρόνια.Το δεύτερο αφορά τη μορφή, το περιεχόμενο και τις αρμοδιότητες που θα έχει ο οργανισμός (ή οι οργανισμοί) που θα αναλάβουν τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το τρίτο αιτούμενο είναι η πολιτική συναίνεση.
Ως προς το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία κ.α. θα θέσουν ως όρο για να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα (δηλαδή πρόσθετα δάνεια) την παροχή διαβεβαιώσεων από όλες τις εν δυνάμει κυβερνητικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι συμφωνούν ξεκάθαρα «με τους στόχους και τις πολιτικές» του μνημονίου. Η επιχειρηματολογία που κατά πάσα πιθανότητα θα προβάλλουν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είναι πως δεν μπορούν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση μιας χώρας στην οποία δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση θα τηρηθεί, ανεξαρτήτως του κόμματος που κυβερνά. Θα προβάλουν επίσης το επιχείρημα ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα του οποίου η ημερομηνία λήξεως υπερβαίνει το 2013 ( οπότε λήγει το υπάρχον) και συνεπώς θα αφορά οπωσδήποτε και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.
Το ενδεχόμενο πρόκλησης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως «ίσως έτσι ξεκαθαρίσουν καλύτερα τα πράγματα». Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί αυτό που συνέβη με την Πορτογαλία, όπου οι Βρυξέλλες απέρριψαν το κατά τα άλλα εύλογο πολιτικώς αίτημα της διαπραγμάτευσης του μνημονίου με το κόμμα που θα επικρατήσει στις εκλογές και απαίτησαν την εκ των προτέρων προσυπογραφή του μνημονίου από όλα τα πορτογαλικά «κόμματα εξουσίας».

Πού συμφωνεί η κυβέρνηση με τη Ν.Δ. - Γ.Παπανδρέου: Συζητάω και το φορολογικό


24.05.2011  

Παρά την άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά για συναίνεση, ο πρωθυπουργός από τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, φάνηκε να επιμένει στη συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Μάλιστα, ανέφερε σε ποιά θέματα υπάρχει συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία και είναι τα ακόλουθα:- Αποκρατικοποιήσεις

- Διευκόλυνση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

- Περιουσιολόγιο

- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

- Παραθεριστική κατοικία

- Επαναπατρισμός κεφαλαίων

- Σταδιακή κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων

- Ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων

- Fast track για τη δικαιοσύνη

- Πρόταση για εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα συμφωνίας με τη Νέα Δημοκρατία και δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορούν όλοι μαζί να συμφωνήσουν στα βασικά για να αλλάξει η πατρίδα.

Ακόμα, ο κ.Παπανδρέου σημείωσε ότι παραμένει η διαφωνία για τα φορολογικά έσοδα, αλλά ακόμα και σε αυτό δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και όλοι μαζί να διαπραγματευτούν με τους δανειστές της χώρας.


Newsit.gr

Χάρης Καστανίδης:"Θα τα διαλύσω όλα αν πουληθεί το λιμάνι, θα τα κάνω λίμπα"

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Ένα ακόμη κορυφαίο βίντεο ντοκουμέντο από taxalia:
Τότε που οι σοσιαλιστές βουλευτές και συνδικαλιστές, γκρέμιζαν κάγκελα για να εμποδίσουν την ενοικίαση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, έναντι 130 εκ.ευρώ το χρόνο για 25 χρόνια από τη Hutschisson. Θα έπαιρναν 3 δις ευρώ σε 25 χρόνια. Τώρα θα πάρουν καμιά 50αρά εκατομμύρια ευρώ όλα κι όλα.


Χάρη, θα τα ξανασπάσεις τα κάγκελα τώρα; Ή θα ρουφήξεις το αβγουλάκι σου και θα βάλεις την υπογραφή σου, επειδή περνάμε κρίση (πότε δεν περνούσαμε;)
Kύριε Γεωργακόπουλε, μαχητικέ και αγριεμένε συνδικαλιστή τι λέτε σήμερα;
Για ξαναδείτε τη φάτσα σας!
 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.(video)

 
«Η κυβέρνηση επιβαρύνει την Οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα.
Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο…
Σ’ αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω.
Υπενθυμίζω ότι το βασικό συστατικό της πρότασής μας για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η ασφυξία της αγοράς, οφείλεται κυρίως στην πολιτική της άγριας υπέρ-φορολόγησης των πάντων.
Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο…
Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού. 
Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Τα προτείναμε από το Δεκέμβριο του 2009. Τώρα μόλις τα εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Ή όπως η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες από τις προτάσεις μας στο Ζάππειο-ΙΙ: αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία.
Όμως, λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση.
Και κάτι εξ ίσου σημαντικό:
Κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή αυτή απέτυχε σε όλα…
Και κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες…
Σήμερα υποβάλλουν τον Ελληνικό λαό σε νέες θυσίες. Χωρίς καμιά προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν ως τώρα.
Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του Κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει.
Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο.
Όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα.
Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης.
Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία...
Τέτοια συναίνεση δεν δίνω.
Με το Ζάππειο ΙΙ, υπέδειξα το δρόμο Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.
Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει Επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει Επαναδιαπραγμάτευση.
Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας.
Εμείς παραμένουμε αντίθετοι. Και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο».
 
 


nd.gr

ANHΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Το ενδεχόμενο εμπλοκής στις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο τις Βρυξέλλες μετά την κοινή ομολογουμένως διαπίστωση ότι από τις σημερινές συναντήσεις κορυφής των ελληνικών κομμάτων στην Αθήνα δεν προέκυψαν ενδείξεις ευρύτερης πολιτικής συνοχής στη χώρα. Ο κίνδυνος της εμπλοκής αφορά, όχι τόσο...
την επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, όσο την ενδεχόμενη επιμήκυνση και μετά το 2012 της στήριξης της ελληνικής οικονομίας για την παροχή της οποίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως κάποιες από τις χώρες του ευρώ θα θέσουν ως όρο την πολιτική συναίνεση, έναντι του μνημονίου, στην Ελλάδα. Τα πράγματα περιπλέκονται και από το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει αποσαφηνίσει πως, σε ότι το αφορά, για να παράσχει εφεξής οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση προς την Ελλάδα, θα πρέπει να έχει διασφαλίσεις πως για τους επόμενους δώδεκα μήνες η χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Προϋπόθεση που χωρίς την περαιτέρω ενίσχυση από την ευρωζώνη, σήμερα δεν πληρούται. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι προς το παρόν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο
Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος οι πάντες αναμένουν από την Ελλάδα τρία, κατά βάση, πράγματα. Το πρώτο είναι η απόλυτη εξειδίκευση των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011 και να συνεχισθεί η αποκλιμάκωσή του τα επόμενα χρόνια.Το δεύτερο αφορά τη μορφή, το περιεχόμενο και τις αρμοδιότητες που θα έχει ο οργανισμός (ή οι οργανισμοί) που θα αναλάβουν τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το τρίτο αιτούμενο είναι η πολιτική συναίνεση.
Ως προς το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία κ.α. θα θέσουν ως όρο για να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα (δηλαδή πρόσθετα δάνεια) την παροχή διαβεβαιώσεων από όλες τις εν δυνάμει κυβερνητικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι συμφωνούν ξεκάθαρα «με τους στόχους και τις πολιτικές» του μνημονίου. Η επιχειρηματολογία που κατά πάσα πιθανότητα θα προβάλλουν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είναι πως δεν μπορούν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση μιας χώρας στην οποία δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση θα τηρηθεί, ανεξαρτήτως του κόμματος που κυβερνά. Θα προβάλουν επίσης το επιχείρημα ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα του οποίου η ημερομηνία λήξεως υπερβαίνει το 2013 ( οπότε λήγει το υπάρχον) και συνεπώς θα αφορά οπωσδήποτε και την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.
Το ενδεχόμενο πρόκλησης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως «ίσως έτσι ξεκαθαρίσουν καλύτερα τα πράγματα». Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί αυτό που συνέβη με την Πορτογαλία, όπου οι Βρυξέλλες απέρριψαν το κατά τα άλλα εύλογο πολιτικώς αίτημα της διαπραγμάτευσης του μνημονίου με το κόμμα που θα επικρατήσει στις εκλογές και απαίτησαν την εκ των προτέρων προσυπογραφή του μνημονίου από όλα τα πορτογαλικά «κόμματα εξουσίας».
 
 
Fimotro

Κλοτσηδόν

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

 Του Α. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ
Σας δίνω την είδηση και τη λύση!
Τη θέση του Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, ο Παπανδρέου θα τη δώσει στον αναπληρωτή του Στρος - Καν στο ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι! Ναι, αυτόν που δήλωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μέρες ότι ποτέ δεν κατάλαβε γιατί η κυβέρνηση ξεκίνησε το πρόγραμμα με μειώσεις μισθών και φόρους στα χαμηλά εισοδήματα! Αυτό, είπε, δεν είναι λύση για το πρόβλημά σας!

Μάλιστα! Αυτό που δεν κατάλαβε ο Γιώργος και στο οποίο επιμένει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το λέει ανοικτά ο ένας από τους δανειστές μας.
Τι στο καλό λοιπόν συμβαίνει εδώ;
Μια εξήγηση είναι ότι ο Παπανδρέου δεν καταλαβαίνει γρι από οικονομικά, είναι σε λάθος δρόμο από την αρχή και δεν έχει το θάρρος να πει: «επιλέξαμε λάθος συνταγή και πρέπει να το πάρουμε αλλιώς». Όσο δεν το κάνει, αυτό – αλλιώς – λέγεται έλλειψη ήθους στην πολιτική.
Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο Παπακωνσταντίνου είναι πολιτικά ανίκανος να κουμαντάρει την οικονομία. Αυτό έχει αποδειχθεί από τα πολλά ψέματα, τις λάθος προβλέψεις και από το γεγονός ότι περίτρανα αποδεικνύεται με το μνημόνιο 2 ότι εδώ και έναν χρόνο έκανε μια τρύπα στο νερό.
Και οι δυο μαζί ακολουθούν μια λάθος συνταγή που βυθίζει όλο και πιο βαθιά στο τέλμα την οικονομία και μας οδηγεί στην καταστροφή.
Αν το καταλάβει ο πρωθυπουργός, ας διώξει κλοτσηδόν τον Παπακωνσταντίνου από τη θέση του. Όσο δεν αλλάζει ρότα, αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα τους στείλει στο σπίτι τους και τους δυο. Το… φάντασμα του Καραμανλή ολοένα και πλησιάζει στο Μαξίμου!

«Προ των θυρών η κοινωνική έκρηξη»

Ο κ. Κασιμάτης χαρακτηρίζει επιτακτική την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου
24 Μαι 2011 Picture 0 for «Προ των θυρών η κοινωνική έκρηξη»
Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρω, η κοινωνική έκρηξη είναι προ των θυρών εκτίμησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γ. Κασιμάτης.
Ο κ. Κασιμάτης χαρακτηρίζει επιτακτική την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, καθώς, όπως είπε, «τα δεινά που θα επιφέρει στον ελληνικό λαό η εφαρμογή τού νέου πακέτου μέτρων θα είναι ανυπολόγιστα».
Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ακόμα ότι: «Όλα τα φορολογικά μέτρα πού σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούν μία ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια, η οποία δυστυχώς επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά, όμως, με ένα ακόμα πιο εμπλουτισμένο σενάριο αύξησης των έμμεσων και άμεσων φόρων. Η αύξηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η αύξηση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. που περιλαμβάνει, τα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, εκτός όλων των άλλων επιπτώσεων που θα επιφέρουν, θα συντελέσουν και στην αύξηση τού πληθωρισμού».
Εκτιμά όμως ότι οι αντοχές των νοικοκυριών έχουν εξαντληθεί προ πολλού και μισθωτοί, συνταξιούχοι, αλλά και η μικρομεσαία επιχείρηση δεν αντέχουν άλλες θυσίες, σημειώνοντας ότι «η νέα φοροεπιδρομή θα έχει πρωτόγνωρες συνέπειες».

Voria.gr

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΚΑΛΠΕΣ
Το συζητάνε πολύ έντονα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Την Τετάρτη στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να...
του ανακοινώσει ο Παπανδρέου το κλείσιμο της Βουλής και την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές. Όλα θα εξαρτηθούν από την στάση του Σαμαρά αλλά και από την στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011. Και ας έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Ίδωμεν...

Η τρόικα επιβάλλει αποκρατικοποιήσεις

- 07:20
- Μεγάλο το ρίσκο του ΤΤ λόγω ομολόγων 5,37 δις – Θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους δηλώνουν ΕΤΕ, Eurobank, Marfin – Τι θα γίνει με την Attica bank και την Tbank ….

24/05/11
Η Τρόικα επιβάλλει τις αποκρατικοποιήσεις και αυτό αποδεικνύεται στην στροφή 180 μοιρών που ανακοίνωσε το ελληνικό δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στις 18 Απριλίου το ελληνικό δημόσιο δήλωνε στο πλαίσιο ανακοίνωσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων  ότι το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει σημαντικό μέρος του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
Έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.
Στις 23 Μαΐου και ενώ έχουν μεσολαβήσει ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι πρώτο στην λίστα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το ΤΤ με ενεργητικό 16,5 δις καταθέσεις 12,1 δις δάνεια 8,2 δις και κεφάλαια 900 εκατ ευρώ έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας σταθεροποίησης στο σύστημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι είχε την μικρότερη μείωση καταθέσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών.
To ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να πωλήσει το 34% του  ΤΤ και θα εξετάσει και την πώληση του  ποσοστό των ΕΛΤΑ 10% δηλαδή δυνητικά έως το 44% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ερωτηματικό αν θα συμμετάσχουν ξένες τράπεζες λόγω ομολόγων

Η διαδικασία που θα επιλεγεί θα είναι διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός στο οποίο θα συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι.
Ωστόσο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αξιολογήσει το κέρδος από την απόκτηση του ΤΤ και ταυτόχρονα να προσμετρήσει το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5,37 δις ευρώ που διαθέτει.
Το ΤΤ αποτελεί μια καλή επιλογή στρατηγικής επένδυσης αλλά η ουσία είναι ότι διαθέτει τεράστιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Από την Εθνική και την Eurobank που ελέγχουν η κάθε τράπεζα 6% του ΤΤ αλλά και η Marfin με ένα ποσοστό πέριξ 4%  αναφέρουν ότι θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους.
Το ΤΤ είναι μια υγιής τράπεζα αλλά διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του 5,37 δις ευρώ ομόλογα που αναλογούν στο 32,5% του συνολικού ενεργητικού.
Όλες οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα ομόλογα τους για να μετριάσουν το ρίσκο από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση.
Ποια ξένη τράπεζα θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό υπό τον φόβο μιας αναδιάρθρωσης;
Το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το Caisse d’ Epargne είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον 2-3 φορές τα τελευταία χρόνια αλλά λόγω της νέας προφανώς αρνητικής κατάστασης συνεχίζει να ενδιαφέρεται;
Ποια ξένη τράπεζα θα έρθει να αγοράσει το ΤΤ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να πάρει και τα 5,37 δις ευρώ ομόλογα;
Για τις ελληνικές τράπεζες την Εθνική που ελέγχει το 6%, την Eurobank που επίσης ελέγχει το 6% και με μικρότερο ποσοστό περίπου στο 4% η Marfin Popular θα είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πώλησης του ΤΤ και ταυτόχρονα να αποκτήσουν και 5,37 δις ευρώ ομόλογα;
Στην ζυγαριά δυνητικού κέρδους δυνητικών απωλειών είναι δυσδιάκριτα τα οφέλη.

Ο ρόλος της Tbank και Attica Bank

Μια άλλη εξίσωση που πρέπει να προστεθεί είναι και τι θα πράξει το ΤΤ με τις συμμετοχές σε Attica Bank και Tbank με ποσοστά 22,5% και 32,9% αντίστοιχα.
Πιθανότατα την TBank θα την αγοράσει ο νέος ιδιοκτήτης αν υπάρξει.
Σημειώνεται ότι κατά  20% θα μειωθεί το προσωπικό της Tbank καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 200 εργαζομένων από τις κεντρικές υπηρεσίες και το δίκτυο.
Από τους 1029 υπαλλήλους περίπου οι 600 απασχολούνται στο δίκτυο των καταστημάτων ενώ οι 429 στις κεντρικές υπηρεσίες. Από τα αξιοσημείωτα των εργαζομένων είναι ότι περίπου 500 είναι άντρες και 500 γυναίκες ενώ ο  μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού ανέρχεται  στα 36 έτη. Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της TBank πραγματικά αγωνίζονται να διασώσουν την τράπεζα.
Η εθελούσια έξοδος δεν αποτελεί επιβράβευση αλλά είναι μια λύση ώστε να σωθεί η τράπεζα.
Από τα αξιοσημείωτα της TBank είναι ότι προχώρησε σε μαζικές αγορές ομολόγων ακολουθώντας την στρατηγική του ΤΤ από 51,6 εκατ στο τέλος του 2009 στα 551,1 εκατ στο τέλος του 2010.
Το πλέον πιθανό σενάριο πάντως είναι η Τbank να απορροφηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Πωλείται και το 22,5% της Attica bank

Το ποσοστό 22,5% του ΤΤ στην  Attica bank θα πωληθεί. Πιθανότατα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πωλήσει το 22,5% της Attica bank σε συνεννόηση με το ΤΣΜΕΔΕ ώστε νέο ταμείο πιθανότητα των δημοσιογράφων να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό.
Οι εργαζόμενοι ήδη τάσσονται κατά της διαδικασίας πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η μετοχική σύνθεση του Ταχυδρομικού  Ταμιευτηρίου

Δημόσιο  34%

ΕΛΤΑ 10%
Εθνική 6%
Eurobank  6%
Marfin Popular 4-4,5%
Ξένοι 5%
Μικρομέτοχοι 32%


Πέτρος Λεωτσάκος

 
www.bankingnews.gr

"ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;"!!!

Ανέκφραστος και ψεύτης. Απίστευτα προκλητικός ο Παπακωνσταντίνου. Του έδειξε ο Παπαχελάς το βίντεο της προηγούμενης συνέντευξής του στους "Φακέλους" που είχε δηλώσει πως "εάν χρειαστεί να πάρω επιπλέον μέτρα θα σημαίνει ότι έχω αποτύχει". Στην...
ερώτηση του Παπαχελά "γιατί δεν παραιτήστε μετά τις σημερινές ανακοινώσεις", ο τσάρος έδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα : "και αν παραιτηθώ τι θα αλλάξει;". Εμετός...

Το "Δημοσιονομικό Πλαίσιο", όπως το παρουσίασε ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Αρχειοθήκη ιστολογίου