Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Βαγγέλης Μειμαράκης: “Ανανέωση, Αξιοκρατία, Δημοκρατικές Διαδικασίες”

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Η συνέντευξη μου στη Real News

Ποιο είναι το διακύβευα της προεδρικής εκλογής της ΝΔ, στις 10  Ιανουαρίου, κύριε Μείμαράκη;
Στις 10 Ιανουαρίου οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν εκείνον που θεωρούν ότι μπορεί  να κάνει τη Νέα Δημοκρατία και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη. Εκείνον που μπορεί να την μετεξελίξει σε ενα σύγχρονο,ζωντανό και συλλογικό κόμμα,που θα εμπνεύσει ξανά το σύνολο των πολιτών. Εκείνον που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και την εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης, σε ιδέες και πρόσωπα με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες,που κατοχυρώνουν στο ξεκίνημα ίσες ευκαιρίες για όλους. Εκείνον που διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ανανέωση της σχέσης μας με τους πολίτες , στην παραγωγή καινοτόμων ιδεών και πολιτικών που θα υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας μας .
-Δηλώσατε ότι οι απολύσεις δεν είναι μεταρρύθμιση.  Αμφισβητείτε το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη ή τον θεωρείτε σκληρό νεοφιλελεύθερο;
Υπάρχει κανείς που να πιστεύει οτι μόνον οι απολύσεις είναι μεταρρύθμιση; Δεν αμφισβητώ το προφίλ κανενός ούτε τον προσδιορίζω πολιτικά. Αναφέρω τί θα κάνω ο ίδιος αν εκλεγώ.
Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι για να βγούμε όσο το δυνατόν συντομότερα ως χώρα από την κρίση και για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στη λειτουργία του Κράτους, στη φορολογία. Μόνον έτσι θα φέρουμε επενδύσεις και θα δημιουργηθούν δουλειές. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι κι όχι μόνον όσοι θέλουν για επικοινωνιακούς και μόνον λόγους να καλλιεργούν για τον εαυτό τους το προφίλ του δήθεν μεταρρυθμιστή. Οι αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις όμως χρειάζεται να έχουν εθνικό και κοινωνικό πρόσημο, δηλ. να υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Κατά την άποψη μου δεν είναι μεταρρύθμιση η υλοποίηση πολιτικών που αφενός αποδεικνύονται στην πράξη αναποτελεσματικές κι αυτό το ομολογούν και οι ίδιοι που τις επέβαλαν. Κι από την άλλη,όταν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση του Κράτους, αλλά απλά  επιβάλλονται για να εκπληρωθούν κάποιοι αριθμητικοί στόχοι. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί π.χ. αποτελεί μεταρρύθμιση η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας , η οποία ως υπηρεσία συνέβαλε σημαντικά και στην ενίσχυση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων. Η γιατί αποτελεί αυτοτελή μεταρρύθμιση η απόλυση των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων.
Ο Κυρ.Μητσοτάκης είναι «συνιστώσα» στη ΝΔ;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα κοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Αν δεν ήταν γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία; Δεν έχει τα προσόντα;
Ασφαλώς και θα μπορούσε να είναι υποψήφιος .
Αν εκλεγείτε πρόεδρος, θα καλέσετε τον κ.Μητσοτάκη να του προτείνετε μια θέση αντιπροέδρου η κάποιο άλλο διακριτό ρόλο;
Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν πιστεύω στις θέσεις αντιπροέδρων. Ο σχεδιασμός μου περιλαμβάνει ένα κόμμα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς , με αξιοκρατία κι επιβράβευση της προσφοράς. Πιστεύω σε ένα κόμμα με σύγχρονες δομές , ανοικτή δημοκρατική λειτουργία , ώστε να εκφράζει και να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες . Όποιος συμφωνεί με αυτόν το σχεδιασμό θα έχει διακριτό ρόλο και ευθύνες.
Ποιο είναι το μήνυμα σας, στους ψηφοφόρος του Απόστολου Τζιτζικώστα;
Θέλω να τους ευχαριστήσω που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία . Όλοι μαζί στείλαμε, με τη μεγάλη συμμετοχή μας, αφενός ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κυβέρνηση, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αφετέρου, ότι αποτελούμε μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη με ξεκάθαρο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό στίγμα. Τους ζητώ λοιπόν να δώσουν το παρών στις κάλπες στις 10 Ιανουαρίου και να ψηφίσουν εκείνον που μπορεί να κάνει πράξη το όραμα μας για μια Νέα Δημοκρατία ισχυρή και αξιόπιστη, δύναμη αλλαγής και μεταρρυθμίσεων, ανοιχτή σε όλη την κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με σύγχρονο πολιτικό λόγο και θέσεις που θα υπηρετούν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον .
Βουλευτές που στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα όπως η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τονίζουν ότι θα έπρεπε το 20% που πήρε ο περιφερειάρχης να μην αγνοηθεί. Θα δεχόσασταν να λειτουργήσει ως μία τάση μέσα στη ΝΔ, αυτό το «δεξιό» κομμάτι;
Δεν είναι στις προθέσεις μου να αγνοήσω κανέναν. Στόχος μου είναι η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας κι όχι η συρρίκνωσή της. Η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή , ως Γραμματέας του κόμματος, ως Υπουργός και Πρόεδρος της Βουλής, αυτό έχει αποδείξει. Άλλωστε οι ευθύνες που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία για να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική , απαιτούν ηγεσία που μπορεί άμεσα να προχωρήσει στο άνοιγμά του κόμματος μας στην κοινωνία. Στοιχείο απαραίτητο για να αποκτήσει ξανά η Παράταξή μας κυβερνητική προοπτική.
Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Tζιτζικώστας θα έχουν διακριτούς ρόλους στο κόμμα;
´Ολοι είμαστε στρατιώτες της Παράταξης, στην προσπάθειά μας να κάνουμε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη και δυνατή.
Το DNA της ΝΔ είναι καραμανλικό; Εχει «ιδιοκτήτη»; Οι άλλοι είναι «ενοικιαστές»;
‘Έχω ξαναπεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που ασφαλώς έχει στο DNA του τις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, έτσι όπως περιγράφονται με σαφήνεια στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Πάνω στις ίδιες αρχές κι αξίες θα στηρίξουμε την οργανωτική και ιδεολογική μας ανασυγκρότηση με στόχο να διευρύνουμε την απήχησή μας και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Διεύρυνση με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρούσατε;
Είμαστε σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, στο οποίο χωρούν όλοι οι δημοκράτες και αποκλείονται όσοι ανήκουν στα άκρα.
Αναζωπυρώνεται η ιστορική διαίρεση καραμανλικών – μητσοτακικών;
Δεν υπάρχει καμία τέτοιου είδους διαίρεση.
Μ΄ εσάς πρόεδρο η ΝΔ θα ψηφίσει το ασφαλιστικό; Η αποχή θα ήταν μία λύση;
Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ομόφωνα ότι θα καταψηφίσει κάθε περικοπή συντάξεων.
Στο φόρο των αγροτών τι θα κάνετε;
Επίσης έχουμε ομόφωνα λάβει απόφαση ότι θα το καταψηφίσουμε.
Αν υπάρξουν βουλευτές που δεν θα υπακούσουν στην γραμμή της πλειοψηφίας σε κάποια ψηφοφορία θα τους διαγράψετε;
Πιστεύω στην ενωμένη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία, στη Βουλή και την κοινωνία. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά και θα γίνονται σεβαστές από όλους.
Αν σας καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου θα πάτε υπό ποιες προϋποθέσεις;
Ούτε σκοπεύει να με καλέσει, ούτε σκοπεύω να πάω.
Το ΔΝΤ να μείνει ή να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα;
Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί γιατί δεν γνωρίζουμε σε  βάθος όλα τα δεδομένα που η κυβέρνηση εν πολλοίς τα κρύβει. Μόνο με ολοκληρωμένη ενημέρωση θα απαντήσουμε.
Η ΝΔ είναι έτοιμη τώρα να πάει σε εκλογές; Μπορεί να κάνει υποχωρήσεις εξαιτίας αυτής της αδυναμίας της;
Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει έτοιμη να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες απέναντι στη χώρα και τους πολίτες.
Ποια είναι τα πρώτα βήματα που θα κάνετε από τις 11 Ιανουαρίου, εφόσον αναλάβετε πρόεδρος της ΝΔ; 
Από την επομένη της εκλογής μου θα ξεκινήσω τη νέα προσπάθεια, για να καταστήσω μαζί με όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την παράταξή μας ξανά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα .Στόχος μας είναι οι κοινωνικές συμμαχίες και η διεύρυνση της επιρροής μας, προκειμένου να υλοποιήσουμε το τρίπτυχο: Ανανέωση, Αξιοκρατία, Δημοκρατικές Διαδικασίες.
Αν είστε ο επόμενος πρωθυπουργός θα τηρήσετε τα συμφωνηθέντα που αφορούν στο μνημόνιο Τσίπρα ή θα επιδιώξετε επαναδιαπραγμάτευση;
Κάθε μέρα κυβερνητικής αδράνειας είναι και μια χαμένη μέρα για την Ελλάδα. Αυτό καθιστά περισσότερο επώδυνη για τους πολίτες, την όποια προσπάθεια αναστροφής της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης. Και φυσικά δυσχεραίνει την προσπάθεια της επόμενης Κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις που θα αποκαθιστούν λάθη κι αδικίες. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η σημερινή κατάσταση αναστρέφεται αν υπάρξει άμεσα αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής. Αν δεν χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος από μια κυβέρνηση που δείχνει ότι δεν θέλει να κυβερνήσει.
Οικουμενική κυβέρνηση θα βλέπατε; Η ΝΔ θα συμμετείχε εάν ήσασταν εσείς ο πρόεδρος της;
Σας απάντησα. Οικουμενική κυβέρνηση δεν προτείνει κανεις και η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να συμμετάσχει.
Θα ζητήσετε εξεταστική για τον Γιάννη Βαρουφάκη για τα capital controls;
Για τέτοια ζητήματα θα λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις με κανόνες της πλειοψηφίας.
Μπορεί η ΝΔ να διασπαστεί; Να φύγουν κάποιοι βουλευτές στο επόμενο διάστημα που θα διαφωνούν με την στρατηγική σας; 
Είναι άλλο πράγμα η διάσπαση κι άλλο η αποχώρηση κάποιου ή κάποιων προσώπων. Ιστορικά στην Παράταξη μας, όσοι επιχείρησαν να τη διασπάσουν, αργά ή γρήγορα επέστρεψαν σε αυτήν.
Η στήριξη Καραμανλή ήταν καθοριστική για την πρωτιά σας στον πρώτο γύρο;
Η στήριξη του Κ. Καραμανλή αποτελεί τιμή για κάθε υποψήφιο.
Ο κ.Σαμαράς έχει εμπλοκή στην προεδρική κούρσα; Μπορεί να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Δεν γνωρίζω αν θα στηρίξει ο κ. Σαμαράς τον κ. Μητσοτάκη.

Αρχειοθήκη ιστολογίου