Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η “περίεργη” ανακοίνωση του Λευκού Οίκου



Οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να έχουν… στήσει χορό, από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφορικά με τη χθεσινή πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση ή όχι από τους Έλληνες πολίτες, της πρόσφατης συμφωνίας των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.
Από το πρωί άλλωστε, οι ειδήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας από τα διεθνή πρακτορεία, αν… τις συνδύαζε κανείς, οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενοχληθεί και ιδιαίτερα από την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία προκάλεσε κρίση… πολιτικής υστερίας στην Ευρώπη. Ίσως μάλιστα αυτός να ήταν ένας αντικειμενικά πρόσθετος λόγος, για να χαμογελάει η Ουάσινγκτον.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στηρίζει ουσιαστικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αποφεύγει τις αιχμές των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, και εστιάζει στις ευθύνες των Βρυξελλών, για το γεγονός ότι δεν έχουν δρομολογήσει με θέρμη την επαρκή και οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, και συνολικά της ευρωζώνης.
Προσθέστε στα παραπάνω και το γεγονός ότι στη Σύνοδο του G20 στη Γαλλία, όπου σημειωτέον θα βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έχει το πολιτικό πλεονέκτημα. Κουνώντας με νόημα το δάχτυλο στην Ευρώπη. Ακριβώς επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου απασφάλισε τη βόμβα.


Statesmen.gr

Σοκ: 1 στους 4 Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες




Συνταρακτικά είναι τα ευρήματα έρευνας της εταιρίας Nielsen για τη μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσον αφορά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Έλληνες, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες!
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων συνεχίζουν να διαθέτουν κάποια χρήματα, είτε τα χρησιμοποιεί για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών, είτε τα αποταμιεύει, με αποτέλεσμα ένα μικρό μόνο ποσοστό των διαθέσιμων χρημάτων να καταλήγει στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.
Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (88%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης, με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα που δαπανά για διασκέδαση εκτός σπιτιού (74%), για φαγητό από έξω (64%) και για νέα ρούχα (64%). Ενώ αντίστοιχα υψηλό ποσοστό, φαίνεται να στρέφεται σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα (63%), ώστε να αντεπεξέλθει στο δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή, εννέα στους δέκα Έλληνες και επτά στους δέκα Ευρωπαίους, θεωρούν πως η χώρα τους βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εξίσου υψηλό ποσοστό από αυτούς πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και τους επόμενους μήνες που ακολουθούν. Η οικονομία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της Ευρώπης, με τους Έλληνες να είναι με διαφορά οι πιο ανήσυχοι για τις οικονομικές και εργασιακές προοπτικές.
Η παγκόσμια, διαδικτυακή έρευνα της Nielsen για τη μέτρηση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διεξήχθη από 30 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2011 και συμμετείχαν πάνω από 31.000 καταναλωτές 56 χωρών, από την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης βασίζεται στην ασφάλεια που νιώθουν οι καταναλωτές στην αγορά εργασίας, στην κατάσταση των οικονομικών τους και στη διαθεσιμότητα ρευστού χρήματος (αγοραστική δύναμη).






Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αμετακίνητος να φτάσει μέχρι τέλους ο Παπανδρέου - Προτείνει δημοψήφισμα μες στον Νοέμβριο!





Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους, ακόμη κι αν αυτό σημάνει το τέλος της πολιτικής του ζωής, τουλάχιστον να πέσει πολιτικά μαχόμενος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, όπου πριν λίγο...




ολοκληρώνοντας την ομιλία του στους υπουργούς επανέλαβε την απόφασή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή κι αμέσως μετά (εδώ είναι η μεγάλη είδηση) να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την υπογραφή για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ίσως και μες στις επόμενες δύο εβδομάδες!

Με τη Λούκα, την Έλσα και… άλλα “παιδιά”



Η πολιτική αριθμητική του ΠΑΣΟΚ, ή μάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Από το απόγευμα, όταν φάνηκε ότι το κλίμα αλλάζει και πάλι, και ο Γιώργος Παπανδρέου βγαίνει προσωρινά από τη δύσκολη θέση στην οποία είχε βρεθεί, κυκλοφορούν φήμες με… ονοματεπώνυμο, για το πώς θα οικοδομηθεί επαρκής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενόψει της ψηφοφορίας της Παρασκευής στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη σημερινή Κυβέρνηση.
Έτσι, το όνομα της Λούκα Κατσέλη είναι το πρώτο που κυκλοφορεί ως «μεταγραφή». Και μπορεί η ίδια η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας να διέψευσε τις πληροφορίες ότι είχε στείλει σχετική επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους, δεν διέψευσε ωστόσο την «ταμπακιέρα». Δηλαδή, τις πληροφορίες που την εμφανίζουν να ψηφίζει την Κυβέρνηση, σε αυτή την οριακή συγκυρία.
Υπάρχει ακόμη ο Βαγγέλης Παπαχρήστος. Εκ των στενότερων συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, πριν από μερικά χρόνια, διαγραφείς σήμερα και πλέον ανεξάρτητος βουλευτής. Πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν στοίχημα ότι και η δική του ψήφος θα προστεθεί την Παρασκευή στις «σίγουρες» για την Κυβέρνηση.
Προσθέστε τώρα και την Έλσα Παπαδημητρίου. Η οποία έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται πολύ κοντά στη Ντόρα Μπακογιάννη, εμφανίζεται ωστόσο έτοιμη να στηρίξει την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές.
Στους παραπάνω, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και η Ιπποκράτους προσθέτουν… κι άλλα «παιδιά». Σημειώνοντας ότι ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανεξαρτητοποιήθηκαν, ή αποκάλυψαν την πρόθεσή τους για κάτι τέτοιο, εστιάζουν στο δημοψήφισμα, ή τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Δεν έχουν δηλαδή δεσμευτεί ότι θα καταψηφίσουν τη σημερινή Κυβέρνηση. Ειδικά αν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώσει ότι στη συνέχεια θα προχωρήσει σε… μια από τις δυο παραπάνω πρωτοβουλίες.

Statesmen.gr

Παρέμβαση της Ουάσινγκτον για το δημοψήφισμα που ζητάει ο ΓΑΠ



Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε σήμερα ότι η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να διοργανώσει δημοψήφισμα έδειξε την ανάγκη για την Ευρώπη να «επεξεργαστεί περαιτέρω και να εφαρμόσει ταχέως» το πακέτο αντιμετώπισης του χρέους που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, επανέλαβε επίσης στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση που αντιμετωπίζει και ότι θα το πράξει.



iefimerida.gr

ΝΔ προς Μπεγλίτη:"Τελειώσατε!Δεν αναγνωρίζουμε τις κρίσεις"!






Σκληρή δήλωση σε προσωπικό κατά του ΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη τόνο,έκανε πριν από λίγο ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας της ΝΔ Μαργαρίτης Τζήμας:
“Με αφορμή πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να προχωρά, σήμερα, σε κρίσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με ριζική αλλαγή της ηγεσίας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Δράμας, κ. Μαργαρίτης Τζίμας, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μάλιστα εντός της ημέρας.
Κύριε υπουργέ Εθνικής Άμυνας, μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αυτήν την αντιδημοκρατική ενέργεια.
Δηλώνουμε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση που στρέφεται εναντίον του Εθνικού Συμφέροντος.
Τι προσπαθείτε να αποδείξετε;
Δεν έχετε αντιληφθεί πως τις τελευταίες ώρες δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα;
Μια κυβέρνηση που την εγκαταλείπουν ένας ένας και οι βουλευτές της;
Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Αποτελείτε, πλέον, παρελθόν.
Τελειώσατε».


OnAlert.gr

Αντωνίου και Κεφαλίδου κονταίνουν τον Γιώργο στους “150″ (φουλ για “140″)



Άλλα δύο μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η Τώνια Αντωνίου και η Χαρά Κεφαλίδου δήλωσαν ότι διαφωνούν με το δημοψήφισμα και τάσσονται υπέρ της συνεργασίας  των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο από την κρίση.
«Μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων» δήλωσε η Τόνια Αντωνίου, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση. «Μένω στις απόψεις που είχα καταθέσει πριν από αρκετό διάστημα και είχα καλέσει το πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη για εθνική συνεννόηση. Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν ο λόγος που είχα ζητήσει και στη Βουλή όλο αυτό το πακέτο των μέτρων να ψηφιστεί από 180 βουλευτές … Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα … μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων».
Καταλήγοντας διέψευσε τα σενάρια που κυριάρχησαν το μεσημέρι περί ανεξαρτητοποίησής της δηλώνοντας πως «όπως πάντα έχουμε την προτίμηση των σεναριογράφων».
Επιστολή της Κεφαλίδου στον Παπανδρέου
Κύριε Πρόεδρε,
 Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο: ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία.
Η αναστάτωση που προκάλεσε η ενέργεια αυτή στην Ευρώπη και τον κόσμο
ολόκληρο, είναι απόδειξη ότι αναγγείλαμε ένα λάθος. Αν δεν το
σταματήσουμε αμέσως, ίσως αποδειχθεί μοιραίο λάθος.
 Μέχρι χθες πίστευα ότι ξέρουμε πού πάμε και τι κάνουμε. Θεωρούσα δεδομένο ότι σκοπεύουμε να τιμήσουμε το λόγο μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ζητώντας δημοψήφισμα τώρα, αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και επιτείνουμε το πρόβλημα αξιοπιστίας της χώρας μας.
Τούτη την ώρα ο καθένας από εμάς έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδησή
του. Οφείλει να συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης πέρα από
ιδεολογίες, κόμματα και προσωπικές εμμονές. Οι ηγέτες πρέπει να
αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και, αν χρειάζεται, να ενεργούν με
αυτοθυσία.
 Πιστεύω ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της μεγαλύτερης προσπάθειας στην σύγχρονη ιστορία μας.
Προτείνω συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με κοινοβουλευτικά και μη μέλη, με τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου που θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ,  να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και ενδιαφέρεται για την υπεύθυνη διακυβέρνηση της χώρας. Ο στόχος μιας Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας οφείλει να είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας, η σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας, και τελικά η διενέργεια εκλογών μόλις επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Τέλος, δεν μπορώ να στηρίξω μια επιλογή δημοψηφίσματος ως υπεκφυγή μιας κυβέρνησης που δείχνει απρόθυμη να κυβερνήσει και να αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας από εδώ και στο εξής.
 Με τιμή
Χαρά Κεφαλίδου


Antinew
s

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ... Αντικαθίστανται αιφνιδίως όλοι οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων





E


Προκάλεσαν... κρίση και στις ένοπλες δυνάμεις

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι την ώρα που η κυβέρνηση φυλορροεί, έχει αποφασίσει να αλλάξει και τους τέσσερις αρχηγούς των γενικών επιτελείων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα και τους ανακοίνωσε ότι η εισήγησή του προς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα είναι να κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και να αντικατασταθούν.

Κατά πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που μετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας θα είναι να τοποθετηθούν:

- νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος, διοικητής μέχρι τώρα του 3ου Σώματος Στρατού,

- νέος αρχηγός ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζαζιάς, διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού,

- νέος αρχηγός ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντιράκης, μέχρι τώρα αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας και

- νέος αρχηγός ΓΕΝ ο υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, μέχρι τώρα αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μερίμνης του Πολεμικού Ναυτικού.


Protothema.gr

Το «όχι» των Ελλήνων θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία



"Έάν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα, δεν μπορώ να αποκλείσω την χρεοκοπία της χώρας", δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, την ίδια ώρα που και το Bloomberg εξισώνει την απόφαση του Γιώργου  Παπανδρέου να προβεί σε δημοψήφισμα  και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό σε σημερινό του δημοσίευμα με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «ο Παπανδρέου ρισκάρει με το τέχνασμά του να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του».

Ο οικονομολόγος  της Standard Chartered, Thomas Costerg, δηλώνει ότι  «ο Παπανδρέου μπορεί να χάσει στο δημοψήφισμα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές. Η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία».

Επίσης, ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pimco, τόνισε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι «σημαντική και επακόλουθη. Εκτός του ότι αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα, βάζει σε δύσκολη θέση την τρόικα, σε ό,τι αφορά στις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα».

Φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης εκφράζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης  Fitch, τονίζοντας πως ένα ενδεχόμενο «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο από την ελληνική κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους θα απειλούσε τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

 Μια απόρριψη  της ευρωπαϊκής συμφωνίας που  συνήφθη την περασμένη εβδομάδα  «αυξάνει τον κίνδυνο αναγκαστικής  χρεοκοπίας» της Ελλάδας και  μιας «δυνητικής εξόδου» της  χώρας από την ζώνη του ευρώ, με «σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης», διευκρινίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.



Protothema.gr

«Οι Βρυξέλλες αντιδρούν στο δημοψήφισμα όπως τα βαμπίρ στο σκόρδο»


Financial Times, βαμπίρ, σκόρδα, δημοψήφισμα, αντιδράσεις, ΓΑΠ, παραίτηση


Καθώς σύσσωμος ο διεθνής Τύπος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δημοσιεύματα των Financial Times.
Η οικονομική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά στην έντυπη έκδοσή της πως η «κυβέρνηση Παπανδρέου ενδέχεται να χάσει τη "δεδηλωμένη" ακόμα και σήμερα το βράδυ».
Παράλληλα στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσιεύονται συνέχεια άρθρα και αναλύσεις για τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει στην Ευρωζώνη το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «Οι Βρυξέλλες αντιδρούν στο δημοψήφισμα όπως τα βαμπίρ στο σκόρδο» και το άρθρο συνεχίζει με αναφορές στα αρνητικά αποτελέσματα για την ΕΕ που είχαν προηγούμενα δημοψηφίσματα που έγιναν σε άλλες χώρες όπως η Δανία και η Ιρλανδία



iefimerida.gr

Ο Σαμαράς αρχίζει πολιτική πορεία προς το λαό











?
Ο Σαμαράς αρχίζει πολιτική πορεία προς το λαό  
Η «πάση θυσία» αποτροπή τυχοδιωκτισμών όπως το δημοψήφισμα, που υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά την 25λεπτη συνάντηση που είχε με τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες σχετικά με τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα που έχει στη διάθεσή του οΑντώνης Σαμαράς, προκειμένου να πιέσει το πολιτικό κλίμα στην κατεύθυνση των εκλογών. 


Επιλογές οι οποίες πάντως πιθανώς να έχουν και λίγη αξία τελικά, με δεδομένο ότι κάθε ώρα που περνάει, ως πολιτικός χρόνος, μπορεί να σημάνει ριζικές αλλαγές στα πολιτικά δεδομένα της χώρας. 

Οι επιτελείς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα, διαπιστώνοντας την αντιρεαλιστική στάση του Γ. Παπανδρέου να αρνείται τις κοινωνικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολιτική που έχει ακολουθήσει, παραμένοντας προσκολλημένος στην πρωθυπουργική εξουσία. 

Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν στο τραπέζι οι σκέψεις για παραίτηση όλων των βουλευτών και των επιλαχόντων. Αντιμετωπίζονται όμως και οι δεδομένες δυσκολίες που εμπεριέχονται σε αυτό το εγχείρημα με κυρίαρχες, πρώτον το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει αυτομάτως εθνικές εκλογές καθώς συνταγματικά προβλέπεται εκλογική αναμέτρηση μόνο για την πλήρωση των κενωθεισών θέσεων. Δεύτερον, είναι εκ των πραγμάτων άγνωστο αν τελικά θα όλοι οι επιλαχόντες θα δεχθούν να παραιτηθούν του αξιώματός τους. 

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι η ηγετική ομάδα Σαμαρά προσανατολίζεται στην εκτέλεση ενός διευρυμένου προγράμματος προεκλογικού χαρακτήρα, με περιοδείες, επισκέψεις και εμφανίσεις με στόχο την πλήρη αποσαφήνιση των θέσεων της ΝΔ στο μυαλό της κοινής γνώμης αλλά και τη γνωστοποίηση μια πολιτικής πλατφόρμας η οποία δίνει στην κοινωνία προοπτική εξόδου από την κρίση. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να φέρει άπαντες προ των ευθυνών τους, αρχής γενομένης από τον πρώτο πολίτη της χώρας. Επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά αρνούνται να μεταφέρουν την παραμικρή λέξη από το τι διημήφθη κατά τη συνάντηση των δύο αντρών και ειδικότερα για το αν ο κ. Σαμαράς κάλεσε με οποιονδήποτε τρόπο τον κ. Παπούλια να παραιτηθεί προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες. 

«Θα ήταν τουλάχιστον άκομψο από πλευράς του Προέδρου της ΝΔ να υποδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι να κάνει» σχολίαζε υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, θέση που από πολιτικούς κύκλους εκλαμβάνεται και ως έμμεση αιχμή απέναντι στους κ.κ. Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη που έχουν καλέσει ανοιχτά τον κ. Παπούλια σε παραίτηση. (Ειδικά πάντως όσον αφορά στον κ. Καρατζαφέρη, στέλεχος του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για άμεση προσφυγή στην κάλπη και την σημερινή, νέα του δήλωση περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σχολίαζε ότι «καλό θα είναι ο κ. Καρατζαφέρης να καταλήξει πρώτα στο τι θέλει»). 

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάληξη της δήλωσης Σαμαρά, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο αντρών: «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του». 

Πάνος Ρασσιάς 

Εισήγηση για παραίτηση και εκλογή (νέου) πρωθυπουργού



Στο Μέγαρο Μαξίμου η οργή περισσεύει. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι διαρροές που γίνονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο, για όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέουουσιαστικά να παραμερίσει, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Κυβέρνηση.
Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου και το Καστρί κινείται στη σφαίρα της καταγγελίας σεναρίων αποστασίας, και το απόγευμα, στην έκτακτη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να δώσει τις απαντήσεις του.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισήγηση να… μην τραβήξει άλλο το σχοινί. Και, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, να υποβάλλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, ώστε αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος να προχωρήσει στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.
Και με τον νέο επικεφαλής της, η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην τριήμερη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, με συντεταγμένο βηματισμό. Και όχι διαιρεμένη.

Statesmen.gr

"Αν θέλουν να τον ρίξουν όσο θα είναι στις Κάννες" ρίχνει το γάντι το Μέγαρο Μαξίμου


Λεπτό προς λεπτό το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο




Το πιο κρίσιμο υπουργικό των τελευταίων δύο ετών θα ξεκινήσει σε λίγα λεπτά. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει τον θανάσιμο εναγκαλισμό που συνθέτουν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να "πειθαρχήσει" στις εκκλήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τον καλούν να παραιτηθεί αιτούμενοι το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι από το πρωθυπουργικό γραφείο εκδόθηκε ανακοίνωση ότι αύριο Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη σύνοδο του G20 στις Κάννες, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ο Πρωθυπουργός  του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Jean Claude Juncker, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσπαθεί να αξιοποιήσει και την εξέλιξη αυτή για να προβάλλει και να ενισχύσει την εικόνα του πρωθυπουργού. "Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη χώρα και τα συμφέροντά της", αναφέρεται στην ανακοίνωση που απεστάλη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι ανεξαρτητοποιούνται, άλλοι στέλνουν επιστολές ζητώντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να διαρρεύσει η διαφωνία του στο δημοψήφισμα, όπως και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί και δεν θα συναινέσει με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εισηγήσεις να ζητήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, δέχεται κατά πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος.

Ο κ. Πάγκαλος που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Καντόνα της Κίνας, μέχρι αυτή την ώρα προσανατολίζεται να μην επιστρέψει στην Αθήνα "εγκαίρως" ώστε να λάβει μέρος στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Παρασκευής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση!

Εάν τελικώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμείνει στην άποψή του και δεν λάβει μέρος στην ψηφοφορία, θα πρόκειται για ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού από τον κ. Πάγκαλο που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί και βουλευτές αναμένουν από τον πρωθυπουργό ή να παραιτηθεί ή να προκηρύξει εκλογές. Αν δεν το κάνει τότε η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι σίγουρο πως θα έχει θετική κατάληξη. Απέναντι στις πιέσεις το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως θα πάει ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του G20. "Αν θέλουν να τον ρίξουν όσο θα είναι σε εθνική αποστολή" είναι το μήνυμα των επιτελών του προκειμένου να μπορούν να μιλήσουν για αποστασία...

Protothema.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου