Η
«πάση θυσία» αποτροπή τυχοδιωκτισμών όπως το δημοψήφισμα, που υπογράμμισε ο
Πρόεδρος της ΝΔ μετά την 25λεπτη συνάντηση που είχε με τον
Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες σχετικά με τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα που έχει στη διάθεσή του ο
Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να πιέσει το πολιτικό κλίμα στην κατεύθυνση των εκλογών.
Επιλογές οι οποίες πάντως πιθανώς να έχουν και λίγη αξία τελικά, με δεδομένο ότι κάθε ώρα που περνάει, ως πολιτικός χρόνος, μπορεί να σημάνει ριζικές αλλαγές στα πολιτικά δεδομένα της χώρας.
Οι επιτελείς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα, διαπιστώνοντας την αντιρεαλιστική στάση του Γ. Παπανδρέου να αρνείται τις κοινωνικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πολιτική που έχει ακολουθήσει, παραμένοντας προσκολλημένος στην πρωθυπουργική εξουσία.
Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν στο τραπέζι
οι σκέψεις για παραίτηση όλων των βουλευτών και των επιλαχόντων. Αντιμετωπίζονται όμως και οι δεδομένες δυσκολίες που εμπεριέχονται σε αυτό το εγχείρημα με κυρίαρχες, πρώτον το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει αυτομάτως εθνικές εκλογές καθώς συνταγματικά προβλέπεται εκλογική αναμέτρηση μόνο για την πλήρωση των κενωθεισών θέσεων. Δεύτερον, είναι εκ των πραγμάτων άγνωστο αν τελικά θα όλοι οι επιλαχόντες θα δεχθούν να παραιτηθούν του αξιώματός τους.
Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι
η ηγετική ομάδα Σαμαρά προσανατολίζεται στην εκτέλεση ενός διευρυμένου προγράμματος προεκλογικού χαρακτήρα, με περιοδείες, επισκέψεις και εμφανίσεις με στόχο την πλήρη αποσαφήνιση των θέσεων της ΝΔ στο μυαλό της κοινής γνώμης αλλά και τη γνωστοποίηση μια πολιτικής πλατφόρμας η οποία δίνει στην κοινωνία προοπτική εξόδου από την κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι
ο Πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να φέρει άπαντες προ των ευθυνών τους, αρχής γενομένης από τον πρώτο πολίτη της χώρας. Επιτελείς του
Αντώνη Σαμαρά αρνούνται να μεταφέρουν την παραμικρή λέξη από το τι διημήφθη κατά τη συνάντηση των δύο αντρών και ειδικότερα για το αν ο κ. Σαμαράς κάλεσε με οποιονδήποτε τρόπο τον κ. Παπούλια να παραιτηθεί προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες.
«Θα ήταν τουλάχιστον άκομψο από πλευράς του Προέδρου της ΝΔ να υποδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι να κάνει» σχολίαζε
υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, θέση που από πολιτικούς κύκλους εκλαμβάνεται και ως έμμεση αιχμή απέναντι στους κ.κ. Καρατζαφέρη και Μπακογιάννη που έχουν καλέσει ανοιχτά τον
κ. Παπούλια σε παραίτηση. (Ειδικά πάντως όσον αφορά στον κ. Καρατζαφέρη, στέλεχος του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για άμεση προσφυγή στην κάλπη και την σημερινή, νέα του δήλωση περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σχολίαζε ότι «καλό θα είναι ο κ. Καρατζαφέρης να καταλήξει πρώτα στο τι θέλει»).
Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάληξη της δήλωσης Σαμαρά, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο αντρών:
«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του».
Πάνος Ρασσιάς