Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας σε Τόμσεν: Που το πας, θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση;




Το δραματικό παρασκήνιο και όλοι οι εκρηκτικοί διάλογοι μεταξύ Στουρνάρα και Τόμσεν στην δραματική σύσκεψη της Πέμπτης
Άγριος καβγάς Στουρνάρα-Τόμσεν σημάδεψε τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Αυτό αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", το οποίο φέρνει στο φως τους εκρηκτικούς διαλόγους μεταξύ Στουρνάρα και Τόμσεν στη δραματική σύσκεψη της Πέμπτης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών έγινε έξαλλος από τη συμπεριφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ, φτάνοντας στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησής του και να ζητήσει από τους επικεφαλής της τρόικας να φύγουν από το γραφείο του.
"Τελειώσαμε. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό για να υπογράψει πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις", είπε όταν κορυφώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών.
Μάλιστα, αν δεν είχε παρέμβει ο Μ. Μορς της Κομισιόν η διαπραγμάτευση θα είχε λάβει πρόωρο τέλος.
Οι δύο άνδρες είχαν συμπληρώσει μια ώρα συζήτησης σε υψηλούς τόνους όταν η εμμονή του κ. Τόμσεν έφερε στα όριά του τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.
"Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω", είπε και ξεκαθάρισε:"Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη".
"Ούτε ένα ευρώ" επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Ο Τόμσεν αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ είπε: "Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο".
"Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση", είπε αφήνοντας την τρόικα εμβρόντητη.
"Δηλαδή μας λες να φύγουμε;", ρώτησε ο Τόμσεν. "Ναι να σηκωθείτε να φύγετε", φώναζε έξαλλος ο Στουρνάρας.
Μάλιστα, ο Στουρνάρας έδειξε στον Τόμσεν το ραγισμένο από τη σφαίρα τζάμι του παραθύρου και του είπε: "όσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τι θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θες να πάμε; Έτσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξει τη κυβέρνηση".
Τότε ο Ματίας Ρος λειτούργησε πυροσβεστικά και με ένα νεύμα ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι και απευθυνόμενος στον Στουρνάρα επιχείρησε να τον κατευνάσει: "Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μια λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα καταφέρουμε".
Μάλιστα, οι Στουρνάρας και Μορς ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 4.30 το πρωί της Πέμπτης. προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
"Μην τα παρατάς Γιάννη. Δεν πρέπει να παραιτηθείς. Θα το παλέψουμε και θα βρούμε λύση". Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που του έστειλε. Ο αξιωματούχος της Κομισιόν δεν είχε άδικο καθώς η διαπραγμάτευση ξεκίνησε εκ νέου αργά το απόγευμα της πέμπτης και λίγο μετά τα μεσάνυχτα υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για πρόοδο που φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στη λύση.
Νέα μέτρα εάν δεν μειωθεί το έλλειμμα
Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των ενστάσεων της Τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα που ήδη συζητιούνται, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και ρήτρα πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εφόσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η εν λόγω ρήτρα θα προβλέπει ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ή ελλείμματος το 2013, τότε θα εφαρμοστούν αυτομάτως πρόσθετα μέτρα από 1/1/2014, τα οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθούν τώρα.
Μέχρι τώρα φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί τα 9,1 δισ. ευρώ του πακέτου. Εκτός από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των δαπανών, που στόχος είναι να προέλθουν από διαρθρωτικές αλλαγές, σε εκκρεμότητα παραμένουν επίσης 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων.
Ορόσημο είναι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, στο οποίο η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να μπορεί να παρουσιάσει το πακέτο προκειμένου να λάβει την έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθάρισε πάντως πως δεν πρόκειται να κατατεθεί εφαρμοστικός νόμος στην Βουλή και να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τις 8 Οκτωβρίου.
Η τρόικα επιστρέφει στη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί, ωστόσο τα τεχνικά τους κλιμάκια θα παραμείνουν στην χώρα μας για να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές.


Επική συνέντευξη: Προκόπης Παυλόπουλος στην Αυγή τα χώνει στους… κουκουλοφόρους, ενώ πετά το γάντι για εξεταστική και αναδιαπραγμάτευση!




20120922-221639.jpgΕίναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κυριακή του τύπου τις τελευταίες δεκαετίες. Σεισμικές αποκαλύψεις, ομηρικές συγκρούσεις και μία συνέντευξη στην Αυγή που σε κάποιες συνιστώσες θα προκαλέσει εγκεφαλικά: “Η ακρα αριστερά αγκαλιάζεται με κουκουλοφόρους που έχουν δεσμούς αίματος με ποινικούς και τρομοκρατία”!
Ενώ πετάει και το γάντι προαναγγέλοντας εξεταστική και σεβασμό του άρθρου 86 (μη ασυλία για ΓΑΠ κοινώς).
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Προκόπη Παυλόπουλου
στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ
1.
Καταγγείλατε το γεγονός ότι, πριν το περίφημο “κούρεμα”, ξένες τράπεζες καιfunds “ξεφορτώνονταν” ελληνικά ομόλογα, που αγόραζαν ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία είδαν μετά το PSI την περιουσία τους να απομειώνεται δραματικά. Πιστεύετε ότι υπήρξε μεθόδευση, κύριε υπουργέ; Μπορεί να προκύψουν ποινικές ευθύνες επ’ αυτού του θέματος;
Αυτό είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης και, βεβαίως, της Βουλής, όταν έλθει η ώρα σύστασηςΕξεταστικής Επιτροπής. Από την πλευρά μου ενεργώ και στην προκείμενη περίπτωση ως Βουλευτής. Άρα αυτό που μ’ ενδιαφέρει -και, φυσικά, ενδιαφέρει περισσότερο την κοινωνία-είναι τούτο: Ότι κατά την περίοδο 1/1/2010 – 31/12/2011 ένα πολύ μεγάλο μέρος ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ξένες τράπεζες, κυρίως γαλλικές, γερμανικές και αγγλικές, γύρισε πίσω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις ελληνικές
τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία καιαγοράστηκε επίσης από ένα σημαντικό αριθμό ιδιωτών ομολογιούχων. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αντί να κουρευτούν αυτά τα ομόλογα στα χέρια των ξένων τραπεζών κουρεύτηκαν στα χέρια ελληνικών τραπεζών, ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων καιΕλλήνων ιδιωτών ομολογιούχων. Δηλαδή, στην ουσία, αυτό που εμφανίζεται ως μείωση του χρέους μας σημαίνει, σε μεγάλο βαθμό, εξαγορά του ελληνικού χρέους από τους Έλληνες!Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να μείνει ως έχει τώρα, όπως δηλαδή μας την άφησαν οι Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου. Πρέπει, στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης, να διορθωθεί. Και τούτο πρέπει να το απαιτήσουμε από την Τρόικα, η οποία είναι συνυπεύθυνη, αφού και με τη δική της προτροπή η –αναπόφευκτη, όπως όλοι οι οικονομολόγοι τόνιζαν και φαίνεται να προειδοποιούσε το ΔΝΤ κατά τα λεγόμενα του κ. Π. Ρουμελιώτη- αναδιάρθρωση του χρέους μας καθυστέρησε πάνω από 18 μήνες.
2.
Έχετε σημειώσει ότι η διαβίβαση της δικογραφίας για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη στη Βουλή δεν μπορεί να αγνοηθεί. Τότε, γιατί η κυβέρνηση εμφανίζεται να σφυρίζει αδιάφορα στην προεκλογική υπόσχεση Σαμαρά για σύσταση εξεταστικής επιτροπής περί το Μνημόνιο;
Δεν σφυρίζει καθόλου αδιάφορα. Ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς ουδέποτε πήρε πίσω τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είναι, φυσικά, αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συγκυρία που διανύουμε. Κατά συνέπεια το πότε και πως θα εκπληρώσουμε αυτή την προεκλογική μας δέσμευση είναι θέμα, το οποίο θ’ αποφασίσουμε στη Ν.Δ. Και, όπως είναι αυτονόητο, την τελική απόφαση θα την πάρει ο κ. Α. Σαμαράς. Να είσθε δε βέβαιοι ότι θα σεβασθούμε και την εμπιστοσύνη του Λαού και τις επιταγές του άρθρου 86 του Συντάγματος.
3.
Ζητήσατε πρόσφατα να ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης. Έχετε θέσει αυτό το αίτημα στο Μαξίμου; Πήρατε απάντηση;
Δεν το έθεσα και δεν χρειάσθηκε να το θέσω υπόψη του Μεγάρου Μαξίμου, διότι πρέπει να υπενθυμίσω το εξής: Την πρόταση αυτή είχα κάνει, οπωσδήποτε με την έγκριση της ΝΔ, ως Εισηγητής κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για το PSI. Άρα και τούτο αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση. Και ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς έχει αποδείξει, διαχρονικώς, ότι σέβεται στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι του Ελληνικού Λαού. Αυτή, άλλωστε, είναι η μεγάλη διαφορά αξιοπιστίας του σε σχέση με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά τις εκλογές του 2009 εξαπάτησε πολιτικώς τον Ελληνικό Λαό.
4.
Τις προάλλες ξιφουλκήσατε κατά της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Ωστόσο, κύριε υπουργέ, δεν ήταν το κόμμα σας και ο αρχηγός σας που είχαν υιοθετήσει την ατζέντα της προεκλογικά; Ο κ. Σαμαράς δεν υποσχόταν “πόλεμο” στο παρεμπόριο, “απελευθέρωση” των πόλεων και έξωση των παιδιών μεταναστών από τους παιδικούς σταθμούς; Γιατί ξαφνιάζεστε τώρα;
Κάθε άλλο. Ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς και η ΝΔ είχαν –και συνεχίζουν πάντα προς την ίδια κατεύθυνση- δεσμευθεί για τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την τήρηση της νομιμότητας. Η πάταξη του παραεμπορίου και η «απελευθέρωση» των πόλεων σημαίνει σεβασμό στο νόμο και τη νομιμότητα. Εφαρμογή του κράτους δικαίου. Και αυτή είναι η τεράστια διαφορά με τις «μεθόδους» και τις «μεθοδεύσεις» της Χρυσής Αυγής. Τα στελέχη της οποίας, διαπράττοντας σειρά εγκλημάτων που ξεκινούν από την αντιποίηση αρχής ως τη σύσταση συμμορίας, παραβιάζουν καταφώρως όχι μόνο την κείμενη νομοθεσία αλλά αυτό τούτο το Σύνταγμα. Και μάλιστα όταν οι Βουλευτές της έχουν ορκισθεί πίστη στο Σύνταγμα. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια καθύβριζαν, λόγω και έργω, το Κοινοβούλιο!
5.
Ως πανεπιστημιακός καθηγητής, έχετε αρθρογραφήσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών. Όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει πωλητήριο στη ΔΕΠΑ, στη ΔΕΣΦΑ, στην ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, ενώ έπεται η ΔΕΗ. Αν έρθουν τέτοιου τύπου ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλή, η επιστημονική σας άποψη θα υπαγορεύσει και την ψήφο σας;
Τα όσα έχω υποστηρίξει για τις συνταγματικές επιταγές σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις αποτελούν πάγια θέση της Ν.Δ. Αυτά τηρήσαμε, και μάλιστα κατά γράμμα, ως Κυβέρνηση –επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Καραμανλή- και αυτά θα τηρήσουμε και τώρα. Ουδείς στη Ν.Δ., με πρώτο τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, αμφισβητεί αυτή την μεγάλη θεσμική παρακαταθήκη της Ν.Δ. Να θυμάστε ότι η Ν.Δ., η οποία πρωταγωνίστησε δια του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή στη θέσπιση του Συντάγματος του 1975, θα είναι πάντα, κατά την αποστολή της ως δημοκρατικού Κόμματος, εγγυητής της εφαρμογής του.
6.
Τα σχεδιαζόμενα μέτρα υπερβαίνουν κατά πολύ την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης. Όμως, επ’ αυτής της συμφωνίας η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Τίθεται, κατά τη γνώμη σας, θέμα δυσαρμονίας μεταξύ της Βουλής και της κυβέρνησης;
Κάθε άλλο. Η Κυβέρνηση, και πρωτίστως ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, δίνουν σήμερα μια μεγάλη μάχη αναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα ακριβώς για να τηρηθεί η προγραμματική συμφωνία. Ας περιμένουμε λοιπόν το τελικό αποτέλεσμα. Προσωπικώς στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης του κ. Α. Σαμαρά.
7.
Εκτιμάτε ότι πρέπει ο Αντ. Σαμαράς να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση των μέτρων;
Αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού και Αρχηγού της Ν.Δ. Και ουδέποτε ακολούθησα την τακτική να «δίνω συμβουλές» εκεί όπου δεν έχω αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι η όποια απόφαση του κ. Α. Σαμαρά θα έχει ως μόνο γνώμονα το συμφέρον του Τόπου και του Ελληνικού Λαού.
8.
Κύριε υπουργέ, από διάφορους δημοσιολογούντες, αλλά και από πολιτικά στελέχη, ανασύρεται η ανιστόρητη θεωρία περί “συνάντησης των άκρων”. Διάφοροι, δηλαδή, παραλληλίζουν τη ρατσιστική βία της Χρυσής Αυγής και τα πογκρόμ κατά μεταναστών με λαϊκές κινητοποιήσεις, με διαδηλώσεις για τη λιτότητα ή για ιδιωτικοποιήσεις. Εσείς πώς τοποθετείστε σ’ αυτή τη θεωρία;
Είμαι βαθειά πεπεισμένος ότι διαιώνιση ή και επιδείνωση των σημερινών κοινωνικοοικονομικών δεδομένων ενέχει εγγενείς κινδύνους για την ίδια τη Δημοκρατία, λόγω της αύξουσας επιρροής των άκρων σε σημαντικά πια τμήματα της κοινωνίας μας. Αυτά τα άκρα έχουν και «όνομα» και «διεύθυνση». Είναι, πρώτον, συγκεκριμένοι θύλακες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που στους κόλπους τους «φιλοξενούν» τους κουκουλοφόρους οι οποίοι δρουν, με τις γνωστές τους απεχθείς μεθόδους, στο ημίφως της παρανομίας και συντηρώντας «δεσμούς αίματος» με τη τρομοκρατία -θυμίζω ότι και οι δοσίλογοι στη κατοχή κυκλοφορούσαν με κουκούλες-. Και, δεύτερον, τα μέλη της «Χρυσής Αυγής. Τα οποία, με περισσό θράσος, έχουν βγάλει σήμερα και το προσωπείο και τη λεοντή του, δήθεν, δημοκρατικού πολιτικού κόμματος.


Αρχειοθήκη ιστολογίου